Защо държавата трябва да затвори храмовете по Цветница и Великден

За разлика от много места по света, в които богослуженията за Великден ще са при закрити врати, в България православните храмове ще останат отворени за богомолци въпреки опасността.

© Георги Кожухаров

За разлика от много места по света, в които богослуженията за Великден ще са при закрити врати, в България православните храмове ще останат отворени за богомолци въпреки опасността.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Премиерът Бойко Борисов отстъпи пред Светия Синод. А църквите все пак ще вземат мерки: иконите се дезинфекцират, на някои места богослуженията ще бъдат навън, ще се следи за спазването на дистанция между миряните (за да няма струпвания ще помага и полицията), на Цветница няма да се раздават върбови клонки от свещениците и т.н.


Длъжна ли е обаче държавата да затвори храмовете в условията на пандемия?
Разделението на църквата и държавата не е безусловно. Ако отворим например прочутото Писмо за толерантността (1685) на Джон Лок (1632-1704), в което той настоява сферите на кръста и меча да бъдат разделени в името на гражданския мир, ще видим, че правото на толерантност не е абсолютно. Да, църквите се грижат за спасението на душите и религията е вътрешна убеденост на ума, което прави физическата принуда, с която си служат владетелите, ирационално средство за нейната промяна. Но на държавата са поверени интересите на нейните граждани, не само имуществото, а свободата и животът, отбелязва Лок. Нима кралят не трябва да се намеси, за да спре тези, които действайки в името на религията застрашават живота на останалите?


В българската Конституция (1991) свободата на вероизповедание също не е абсолютна. Разбира се, в чл. 37(1) се посочва, че "свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними". Но непосредствено след това се казва: "свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани". Освен това, чл. 58 постулира: "религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите".


Безопасен вариант има и той е известен


Множество случаи, например в страни като Франция и Русия, показаха, че храмовете се превръщат в истински инкубатори на Ковид-19. Накратко: сега не е моментът г-н Борисов да се крие зад маската на прекомерната набожност. Вместо да се впускат в поредната популистка клоунада, българските власти трябва да изпълнят конституционните си задължения.


Най-безопасно би било храмовете да са затворени за богомолци, а службите да се провеждат и предават по телевизията. Възможен е и компромисен вариант, като този в Италия и в Германия например: храмовете са отворени, но не за публични богослужения и църковни празници, а само за случаите, в които хората поискат да отидат да се помолят набързо, да запалят свещ.


Между другото, на 24 март епископи от Англия и Уелс се обърнаха писмено към британското правителство, за да изразят безпокойството си, че "отворените храмове могат да намалят ефикасността на усилията на правителството да задържи хората по домовете им". При това храмовете, посочват духовниците, "привличат много хора, повечето от които са сред най-уязвимите от инфекции". Макар и да не излязоха със сходна позиция, свещениците в Италия през март също обмисляха подобен призив: "не защото държавата ни принуждава" - посочват те, а "от чувство за принадлежност към човешкото семейство".


Ще се въздържа от коментар как изглежда на този фон упоритостта на БПЦ вратите на храмовете да останат отворени по празниците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  Сбъркал си се, Петре! Тук имаш работа с поп-полковници...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ако после излезе, че са заболели и починали хора заради събиране на религиозни празници, някой ще обере негативите и отговорността, а засега поповете не мислят толкова напред и си действат по старому.

  забавление и приключение
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Не ги фащам много тия призиви за принудителна гладна диета —дали духовна или хранително-стокова. Що ще определяте кой магазин да е отворен и кой не — Кауфланд може, а църквата не?... все са продавалници на манджа. Познавам пушачи, дето ще изберат цигара пред храна. Предполагам, за някои вярващи е същото. Сложете общи правила за всички и ги наложете — било то дистанция, било то кондом на главата, или квото там и ако някой не ги спазва, тогава наложете санкции. Ако някой искат да са либят групово, марш на интернет.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ще ви се , а?
  Защото сте комунисти?

 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ако после излезе, че са заболели и починали хора заради събиране на религиозни празници, някой ще обере негативите и отговорността, а засега поповете не мислят толкова напред и си действат по старому.
  —цитат от коментар 3 на troi


  И вие си действате по старому..

  Против Бог сте от 1000 години.

 7. 7 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 284 Неутрално

  точно сега е времето хората да покажат колко са интелигентни. църквата НЕ МОЖЕ да затвори храмовете, но хората МОГАТ а не отидат. поп-полковниците МОГАТ да уверят вярващите, че да се молят от домовете е същото като да отдат в храма. не е въпрос на Богомилство, а на здрав разум

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Личното ми мнение е, че храмовете трябваше да са затворени.
  Ако ги бяха затворили обаче, пак щеше да има критики и пак от същите хора.

  Еретик
 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Справедливо е всички “новопокръстени”, които по нареждане от своя кумир, подполковник путин, от преследвачи на вярата станаха “””православни”””, да отидат вкупом в храмовете при попполковниците и да се причестят с една лъжичка, да се прегръщат и целуват като православни братя, да целуват иконата на путин и всичко за целуване там.
  Справедливо е там да бъде и НЕнашата вицепрезидентка, която в пристъп на непреодолим позив за православие се беше проснала в краката на началството-попполковник да му целува ръка.
  Справедливо е там да бъде и НЕнашият президент, глътнал си езика пред попполковника, но развързал на Шипка жлъчта си към здравомислието.
  Справедливо е!
  Но разумно е разумът да не допусне посещение на развъдник на зараза тъкмо в непроветрените душни храмове и в тълпите около тях.
  Вярата и разговорът с Бога е лична, а не публична работа.
  Бог е нашата вътрешна съвест, както казва Св. Апостол Павел и неговите последователи павликяните-богомилите-торбешите-катарите.
  Не ходете в черквите!
  Да идат там всички преследвачи на “опиума на народите”, днес ревностни “правАслаавни”.
  Това ще бъде не “мерило за вярата”, както ни пеят попполковниците, а вид естествен отбор, впрочем един добър Божи инструмент за отърваване от гнилото и заболялото в полза на здравото.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Както се казва в една осъвременена приказка - Слона се обажда на мамута и го пита
  абе Ной обади ли ти се ???
  Не Що ???
  Оооо кофти, мммм много кофти.

 11. 11 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  https://www.obekti.bg/chovek/pritcha-za-slyapata-vyara

  Моля всички богомолци да прочетат и до помислят.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  https://www.obekti.bg/chovek/pritcha-za-slyapata-vyara

  Моля всички богомолци да прочетат и до помислят.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Върбови клонки ли? Зъл прът за тези фарисеи!

  klimentm
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Против Бог сте от 1000 години.
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Католиците, Протестантите, Мохамеданите,

  ГРЪЦКИТЕ, ЧЕРНОГОРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ, които

  НЕ ДОПУСНАХА МИРЯНИ НА СЛУЖБИТЕ СИ

  И те ли са "против Бог от 100 години !!!!

  Безумието и НЕПРЕКЛОННОСТТА В БЕЗУМИЕТО, проявено от

  Кремълската Секта и тукашното й подразделение

  НЕ СА НАБОЖНОСТ, а ЧОВЕКОМРАЗСТВО

 15. 15 Профил на norman_grants
  norman_grants
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бог е или в сърцето или в душата.
  Призив не посещавайте църквите, купете си свещ и я запалете на семейната трапеза за здраве..А който е сам, и сам война е войн!
  Бъдете позитивни и мислете за Вашите майки бащи баби и дядовци....Но най-вече децата...НЕ ХОДЕТЕ НА ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖБИ....ОСТАНЕТЕ СИ У ДОМА!

  Нямам време да си отговарям
 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":


  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Айде пак Русия е виновна.Руският патриарх е помолил миряните да се молят от вкъщи.Ама на нас все някой друг ни е виновен.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Перфектна буря? Незначителен брой тестове, фалшиви самоуспокоение че от всички места по света вирусът заобикаля България, и мазни попчета агенти на руските служби. С добавка от политици жадни само за власт и пари. Дали бабичките ще преодолеят страха и отидат да запалят последна свещичка? Не вярвам! Дали обаче тинейджъри и плиткоумни младежи ще отидат? Като нищо! На чия съвест ще са евентуалните жертви? И дали само ще е на съвест? Дали хората загубили близки заради идиотизма на правителство и попове няма да вземат възмездието в собствените си ръце?

 18. 18 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tru Soulja":
  Ми да!
  Доказано изпуснаха вируса от лабАраторията ВЕКТОР и за този ЧЕРНОБИЛ-2 ще отговарят!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Църквите да не са по-специални помещения от

  - СТАДИОНИТЕ
  - ТЕАТРАЛНИТЕ и КОНЦЕРТНИ ЗАЛИ
  - КАФЕНЕТАТА и РЕСТОРАНТИТЕ
  - КООПЕРАТИВНИТЕ ПАЗАРЧЕТА
  - МАГАЗИНИТЕ.........

  които бяха ЗАТВОРЕНИ С ЕДНА САМО ЗАПОВЕД !!!!

  Страхът от Сектата и Нейните Началници в Москве

  е това, което кара тукашната Власт да се прави на умряла лисица.....

 20. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Преследвачите на Вярата ни призоваха в черквите.
  Това е ситуацията в сбит вид.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 21. 21 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбеш":

  Наистина сте луди.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Против Бог сте от 1000 години.
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Католиците, Протестантите, Мохамеданите,

  ГРЪЦКИТЕ, ЧЕРНОГОРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ, които

  НЕ ДОПУСНАХА МИРЯНИ НА СЛУЖБИТЕ СИ

  И те ли са "против Бог от 100 години !!!!

  Безумието и НЕПРЕКЛОННОСТТА В БЕЗУМИЕТО, проявено от

  Кремълската Секта и тукашното й подразделение

  НЕ СА НАБОЖНОСТ, а ЧОВЕКОМРАЗСТВО
  —цитат от коментар 14 на Hawaii

  Не ви знам, кремълска секта ли сте, какво сте ... ама за боренето с Бога сте ясни, уважаеми Hawaii ..

  Ей ви - насъбрахтесе .. и ти се обади, с прлесни новини от Черногорието и Норман Ганц накриви каскет, малко по-долу..

  Иначе боренето ви с Бога е отдавна, да .. :

  А той каза: Няма да се наричаш вече Яков, а Израел, защото си бил в борба с Бога и с хора и си надвил.

  Поздрави

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Справедливо е всички “новопокръстени”, които по нареждане от своя кумир, подполковник путин, от преследвачи на вярата станаха “””православни”””, да отидат вкупом в храмовете при попполковниците и да се причестят с една лъжичка, да се прегръщат и целуват като православни братя, да целуват иконата на путин и всичко за целуване там.Справедливо е там да бъде и НЕнашата вицепрезидентка, която в пристъп на непреодолим позив за православие се беше проснала в краката на началството-попполковник да му целува ръка.Справедливо е там да бъде и НЕнашият президент, глътнал си езика пред попполковника, но развързал на Шипка жлъчта си към здравомислието.Справедливо е!Но разумно е разумът да не допусне посещение на развъдник на зараза тъкмо в непроветрените душни храмове и в тълпите около тях.Вярата и разговорът с Бога е лична, а не публична работа.Бог е нашата вътрешна съвест, както казва Св. Апостол Павел и неговите последователи павликяните-богомилите-торбешите-катарите.Не ходете в черквите!Да идат там всички преследвачи на “опиума на народите”, днес ревностни “правАслаавни”.Това ще бъде не “мерило за вярата”, както ни пеят попполковниците, а вид естествен отбор, впрочем един добър Божи инструмент за отърваване от гнилото и заболялото в полза на здравото.
  —цитат от коментар 9 на Торбеш


  Бе не ги знам, новопокръстените и кумирът им Путин , ама вие сте си ясни..

  Както разстрелвахте православни монаси в 1917 и взривявахте църкви в 1925 - такива сте си и сега ..
  Поздрави

 25. 25 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hawaii":
  Колега, нека идат новопокръстените, дето се кръстят на петолъчка!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 446 Неутрално

  С капчица вяра в Спасителя и в добродетелите на православието ще разберете, колко важно е Храмовете да не бъдат затваряни!

  dame
 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":
  Ало, радвам се, че се засегнахте. Това е признак на съвест все пак.
  А че Ви жегнах, си пролича явно от клеветата Ви.
  Но да Ви светна!
  Господ ще накаже всеки КЛЕВЕТНИК.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  С капчица вяра в Спасителя и в добродетелите на православието ще разберете, колко важно е Храмовете да не бъдат затваряни!
  —цитат от коментар 27 на dame


  Храмовете са в душите ни друже. Тях трябва да държим отворени. И не само на Великден и Коледа.

  Молете се и празнувайте в домовете си, обичайте близките си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#29] от "Реми":

  съгласен

 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Как мислите бат ви Бойко е решил да не затваря църквите? Ето как. Колко хора ще ме харесат ако съм пич и ги пусна на църква? Сто хиляди гладкомозъчни? Колко от тях ще гласуват за мен? Поне 80 хиляди! Колко жертви ще има? 20на хиляди, предимно 75+ годишни, които даже на са ми избиратели. Кой ще е на власт За да продължава да прибира комисионни?


  Как попчетата са решили? Ами пак така, да прикоткаме тия 100на хиляди гладкомозъчни младежи, щото ще плащат за свещички поне още 20-30 години. А 20ната хиляди бабички дето питат Що няма свещички по 10 стотинки? Бог да ги прости!Ети как попчетата са решили.

 32. 32 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Какъв ли вой щяхте да нададете ако държавата беше затворила цъквите?!?

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Норман Ганц накриви каскет, малко по-долу
  —цитат от коментар 22 на simChо


  Този с ПОДВЕЖДАЩИЯ НИК го изписвай както ТОЙ САМ СИ СЕ ИЗПИСВА

  С ДОЛНА ЧЕРТИЧКА

  Норман_Гранц

  Това е, ако не ТВОЙ ВТОРИ НИК, поне такъв НА ТВОЯ АКЪЛ

  ДА НЕ СЕ БЪРКА със СТАРИЯ и УВАЖАВАН форумец Норман Гранц

 34. 34 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Българите не ходим на църква, а ходим на Великден в църквата. Болшинството от българите включително и тук пишещите нямат възпитанието и културата да посещават неделните служби в българските православни храмове, модерно е на Великден да се ръгаш в Александър Невски.

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Какъв ли вой щяхте да нададете ако държавата беше затворила цъквите?!?
  —цитат от коментар 32 на NIKE


  Не само вой, ами и ОПЛАКВАНЕ ДО ГУНДЯЕВ и КРЕМЪЛ
  щяха да подадат......

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tru Soulja":Ми да!Доказано изпуснаха вируса от лабАраторията ВЕКТОР и за този ЧЕРНОБИЛ-2 ще отговарят!
  —цитат от коментар 18 на Торбеш


  Склонна съм да се съглася с тази теория. Вирусът е плод на адски инжинеринг. Кой точно е този черен "гений" е за жалост нерелевантно. Просто е създаден като биооръжие. Мутациите му са многобройни и то за кратко време. В ДНК веригата атакува точно гена, отговорен за функционирането на имунната с-ма.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#27] от "dame":

  щото добродетелите на православието са само за храма

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  "Накратко: сега не е моментът г-н Борисов да се крие зад маската на прекомерната набожност"

  Набожен КОМУНИСТ? Те таково животно нема :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#29] от "Реми":

  Храмът е там, където се извършват тайнствата на спасението. А Бог е навсякъде. Иначе и в болницата има калпави лекари, но не се лекуваме в къщи...

  dame
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#19] от "Hawaii":

  Вие не правите ли разлика ?

  [email protected]
 41. 41 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#37] от "sarunka":

  В Храма се извършва спасението, както в болницата - лечението.

  dame
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Любопитно

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Що пропускаш Бойче и компания? Те, трябва да са начело. Зер, без тях, няма да съмне, няма да мръкне. Направо - край на света ще настане!

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#24] от "simChо":Ало, радвам се, че се засегнахте. Това е признак на съвест все пак.А че Ви жегнах, си пролича явно от клеветата Ви.Но да Ви светна!Господ ще накаже всеки КЛЕВЕТНИК.
  —цитат от коментар 28 на Торбеш


  Засягам се и се жегвам винаги, когато антихристовското ви племе изпълзи ..
  Па и не само се жегвам, ами ми се ще и да сте наблизо ...

  Поздрави
  Да са ни честити , светлите празници .

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Как мислите бат ви Бойко е решил да не затваря църквите? Ето как. Колко хора ще ме харесат ако съм пич и ги пусна на църква? Сто хиляди гладкомозъчни? Колко от тях ще гласуват за мен? Поне 80 хиляди! Колко жертви ще има? 20на хиляди, предимно 75+ годишни, които даже на са ми избиратели. Кой ще е на власт За да продължава да прибира комисионни?Как попчетата са решили? Ами пак така, да прикоткаме тия 100на хиляди гладкомозъчни младежи, щото ще плащат за свещички поне още 20-30 години. А 20ната хиляди бабички дето питат Що няма свещички по 10 стотинки? Бог да ги прости!Ети как попчетата са решили.
  —цитат от коментар 31 на Таралеж


  Та ей от такива антихристовски бесове, как да се не жегвам..
  Ама още малко ви остава.

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Не само вой, ами и ОПЛАКВАНЕ ДО ГУНДЯЕВ и КРЕМЪЛ
  щяха да подадат......
  —цитат от коментар 35 на Hawaii


  Тоя Кремъл все ти е в мислите, русоробче, дори и на най-светлите празници..

  Не можеш едно изречение да напишеш, без да споменеш любимите си Путин, Русия и Кремъл..


  Иначе май най-старият ви подход - да взривявате църквите директно - най върши работа ..

  Взривявай!
  И никакви забрани ти не трябват!

  А???

 49. 49 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо държавата трябва да затвори храмовете по Цветница и Великден
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Защото е едно от малкото смислени неща, които може да се направят предвид ситуацията и предвид какво се случи на други места по света при подобни обстоятелства.

 50. 50 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Българите не ходим на църква, а ходим на Великден в църквата. Болшинството от българите включително и тук пишещите нямат възпитанието и културата да посещават неделните служби в българските православни храмове, модерно е на Великден да се ръгаш в Александър Невски.
  —цитат от коментар 34 на nwj49315903


  Българина ходи на църква както другите ходят в музей.🤣🤣🤣
  Както е писал колега по-горе, то Бог е в душата ти, все ще ти прости че не си отишъл веднъж в храма. Както се казва, прекаления светец и богу не е драг.

 51. 51 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът е трябвало да използва друго време в заглавието:
  Трябваше

  Днес вече се празнува Вход Господен в Йерусалим,по народному Цветница.
  Късно е вече да се пишат такива статии ,празника дойде...

 52. 52 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Храна за тялото може, за душата не може!? Както е в супермаркетите, тъй ще е и в храмовете. Но писачът на статията е невеж.... До кога невежи ще преподавате невежество?

 53. 53 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Как един не се намери да коментира какво изобщо представлява православната църква, какви са ѝ функциите и на какво се дължи невъзможността Светия Синод сам да разпореди затварянето на църквите (освен повтарящата се мантра, че действат само по нареждане на Московия).

  Това, че църквите били в нас самите не е напълно вярно. Без Благодатта на Светия Дух сме обречени, а нея я получаваме именно чрес Светото Причастие. То е в центъра на службите, а не паленето на свещичка или целуването на икони. Пост, покаяние, изповед, причастие. Църквата отменяйки този свой жизнен цикъл ще се компрометира напълно, признавайки, че някакъв вирус може да е по-могъщ от Бог.

  Решението, което се взе, бе правилното за мен: призоваха миряните да си стоят по домовете, а ако се наложи да посетят храм и са здрави- то да спазват зададените условия. Не са глупави хората, повечето се вслушаха. Какво повече искате?

  Съзнавам, че мнозина коментиращи тук са върли атеисти и им е отколешна мечта да събарят всякакви църкви и параклиси. Сетете се обаче, в миг на върховна мъка в живота, към Кого се обръщате и какви въпроси си задавате.

  Честит празник на всички ви, бъдете здрави и Бог да пази вас и семействата ви.

 54. 54 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "oak17621787":

  "Както се казва, прекаления светец и богу не е драг."
  Този израз не е верен и няма нищо нито с вярата ,нито със Свещеното Писание!

  Точно обратното е написано в Библията:

  14. Като послушни чеда, не постъпвайте според предишните ваши похоти, кога бяхте в неведение,
  15. но по примера на призовалия вас Светия и вие сами бъдете свети във всички постъпки.
  16. Защото писано е: "бъдете свети, понеже Аз съм свет".
  1Петра ,гл1

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Сбъркал си се, Петре! Тук имаш работа с поп-полковници...
  —цитат от коментар 1 на puknatastotinka  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Значи държавата разрешава на гражданите да се возят в метрото,но не и да влизат в църквата! Де,лицемерино стотинков...

 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално
 57. 57 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Не,тук не сме дойчевеле ландия,а Православна България!

 58. 58 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "troi":

  Няма да излизе,защото се вземат всички мерки!
  След огромен брой призиви да не се скупчват в църквите повечето хора не ходят и храмовете са празни.

 59. 59 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "lpi31580057":

  Маловерците няма да отидат!
  Няма да има блъсканици .

  Вярващите ще участват в Богослуженията и ще бъде перфектен Великден...

 60. 60 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кви църкви, кви пет лева бе!
  Празник е днес. Агнешката плещка цвърчи във фурната.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Ето в какво вярват Православните християни,за тези които още не са го разбрали:

  Символа на вярата

  1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и на земята, на всичко видимо и невидимо.

  2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало;

  3. Който заради нас човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;

  4. и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан;

  5. и възкръсна в третия ден, според Писанията;

  6. и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца;

  7. и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

  8. И в Светия Дух, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

  9. В една, света, съборна и апостолска Църква.

  10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

  11. Чакам възкресение на мъртвите

  12. и живот в бъдещия век! Амин.

 63. 63 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Храмовете на БПЦ остават отворени и в тях ще се извършват всички Богослужения от днес Вход Господен в Йерусалим,Цветница,цялата Страстна седмица ,Възкресение Христово Пасха и така нататък до Второто Пришествие!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  на 24 март епископи от Англия и Уелс се обърнаха писмено към британското правителство, за да изразят безпокойството си, че "отворените храмове могат да намалят ефикасността на усилията на правителството да задържи хората по домовете им"

  Голямо впечатление ми направи това нещо. Не държавата да се моли на владиците да затворят черквите, а епископите да се обърнат към държавата. Ето това е разликата в нивото.

 66. 66 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Църквата трябваше да призове вярващите да си останат в къщи. Ама, това да очакваш от БПЦ нормална позиция, по който и да е въпрос...
  БПЦ ООД, свещи трябва да се продават.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 67. 67 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Храна за тялото може, за душата не може!? Както е в супермаркетите, тъй ще е и в храмовете. Но писачът на статията е невеж.... До кога невежи ще преподавате невежество?
  —цитат от коментар 52 на gpb42643987


  Храната пък за моята душа е чувството за свобода и да мога да си се разхождам когато и където си поискам, ОБАЧЕ мен ме ограничават.
  Не се излагайте бе хора, ония фанатици от близкия изток дето се молят по 5 пъти на ден си затвориха джамиите, ние ли сме най-религиозните в света?!?! Щеше да е смешно, ако не беше такава сериозна ситуацията.

 68. 68 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Tru Soulja":

  Господ Иисус Христос казва в Евангелието от Йоан,гл5:

  39. Изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен. И те са, които свидетелствуват за Мене.

  Трябва да изпълняваме това ,което ни заповядва Бог ,а не неверни и необразовани хора,с нечисти помисил и неясни цели...

 69. 69 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Как мислите бат ви Бойко е решил да не затваря църквите? Ето как. Колко хора ще ме харесат ако съм пич и ги пусна на църква? Сто хиляди гладкомозъчни? Колко от тях ще гласуват за мен? Поне 80 хиляди! Колко жертви ще има? 20на хиляди, предимно 75+ годишни, които даже на са ми избиратели. Кой ще е на власт За да продължава да прибира комисионни?Как попчетата са решили? Ами пак така, да прикоткаме тия 100на хиляди гладкомозъчни младежи, щото ще плащат за свещички поне още 20-30 години. А 20ната хиляди бабички дето питат Що няма свещички по 10 стотинки? Бог да ги прости!Ети как попчетата са решили.

  —цитат от коментар 31 на Таралеж
  --------

  Та ей от такива антихристовски бесове, как да се не жегвам..
  Ама още малко ви остава.
  —цитат от коментар 47 на simChо


  И кое му е антихристовото на поста на Таралежа? Че иронизира боко как 'зима решения? боко още не е христос нито неговия наместник!

  Че се надсмива над тези посредници между вярващите и това в което вярват? Тези ПОСРЕДНИЦИ са ПОСРЕДНИЦИ, по стааршите са с ролекси и мерцедеси, по младшите-и те имат по 2-3 ризи в повече които не споделят с ближните си. Търговийката със свещите, и таксите за разни "услуги" не коментирам, това са всеизвестни и ежедневни неща, с които хората са свикнали и не им прави впечатление вече.

  А, да не забравя да попитам: К'о точно имаш изнадподвпредвид в следното-"Ама още малко ви остава."

  "Остава" к'о? Да живеем както преди, "жегвайки" такива като теб с иронизиране на боко и ролексоносците с пагоните и подчинените им посредници? И кога 'ША до'де архангел михаил, или месията, и ще дигне мъртвите от гробовете? Може ли точна дата и час? Та да сложа прани гащи, като в онзи разказ за инвентаризацията?😀
  До коментар [#47] от "simChо":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Питай равините,нали живееш в Светите земи!

  Те знаят Стария Завет наизуст и ще ти обяснят кога това ще дойде,защото там е писано...

  Всеки човек може да учи до като си замине от този свят,след смъртта има само съд,няма разкаяние или възможност за промяна на това което си свършил приживе.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Таралеж":

  Пълни глупости,нямащи нищо обшо с реалността!

  Ако става въпрос за броя на вярващите и избори 100% е ясно ,че повечето православни ще гласуват за Бойко!

  Борисов 4 идва със страшна сила и разни сатанистки партийки пак оставате извъп парламента....
  Свиквай!

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мондиана":

  Доколкото знам,църквата в Англия е подчинена на монарха. Може би затова тези свещеници са се обърнали към държавата...

 76. 76 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мондиана":Доколкото знам,църквата в Англия е подчинена на монарха. Може би затова тези свещеници са се обърнали към държавата...
  —цитат от коментар 75 на deaf


  А нашата църква е подчинена на КГБ, затова чакат заповед от там.

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  А, да не забравя да попитам: К'о точно имаш изнадподвпредвид в следното-"Ама още малко ви остава."
  —цитат от коментар 69 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  До коментар [#31] от "Таралеж":Пълни глупости,нямащи нищо обшо с реалността!
  Борисов 4 идва със страшна сила и разни сатанистки партийки пак оставате извън парламента....
  Свиквай!
  —цитат от коментар 74 на garatn


  Ей това искат сатанистите - власт!

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Питай равините,нали живееш в Светите земи!Те знаят Стария Завет наизуст и ще ти обяснят кога това ще дойде,защото там е писано...Всеки човек може да учи до като си замине от този свят,след смъртта има само съд,няма разкаяние или възможност за промяна на това което си свършил приживе.
  —цитат от коментар 72 на garatn  До коментар [#72] от "garatn":

  Никога и никъде Исус НЕ Е говорил за "съд" или "вечен живот".

 79. 79 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "xnk52647761":

  Подчинява се,подчинява се,вярващите го изгарят като се молят с Божията Сила , която извира от тях!

  Учи повече и ще го намериш и разбереш...

 80. 80 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Весело


  Лукарски
  2020.03.11 13:24
  Рейтинг: -18855
  Православието е погубило Византия. Православието е разкапало Русия до положението, в което е днес. Православието е завряло балканските държави в килера на Европа. То ще унищожи и България.
  . Да сте чули някой владика да си продаде ролекса?
  Да си продаде лимузината?
  Да си дари имуществото?
  Да организира със собствени средства кухня, приют, защитено място?
  Нещо смислено да направи?
  Срам! Духовници полковници като се наведат над амбоните им лъсват пагоните

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 81. 81 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "xnk52647761":Подчинява се,подчинява се,вярващите го изгарят като се молят с Божията Сила , която извира от тях!Учи повече и ще го намериш и разбереш...
  —цитат от коментар 79 на garatn


  Айде време е да млъкваш. Шефа ти - Гундяев току що разпореди руските църкви да се затворят. Или те руснаците са еретици, а?

 82. 82 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  Господ Иисус Христос казва в Евангелието от Йоан,гл5:

  39. Изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен. И те са, които свидетелствуват за Мене.

  След малко ще ти постна още...

 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  БПЦ трябваше да затвори храмовете, а не държавата.
  Най-малкото духовниците трябваше да се сетят, че ако заразата се разпространи сред най-ревностните християни, ще се окаже, че вярата им не ги е спасила, а тъкмо напротив. В другите държави църквите са затворени и дори папата призовава хората да си стоят вкъщи и да гледат религиозните церемонии по телевизията.

 84. 84 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  8. Казвам ви, ще ги защити наскоро. Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?

  9. Също и на ония, които бяха убедени в себе си, че са праведни, и презираха другите, каза следната притча:
  10. двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар.
  11. Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар:
  12. постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам.
  13. А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника!
  14. Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат.
  15. Донасяха при Него и младенци, за да се докосне до тях; а учениците, като видяха това, забраниха им.
  16. Но Иисус, като повика младенците, рече: оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие.
  17. Истина ви казвам: който не приеме царството Божие като дете, няма да влезе в него.
  18. И някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?
  19. А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог;
  20. знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си.
  21. А той рече: всичко това съм опазил от младини.
  22. Като чу това, Иисус му каза: още едно ти не достига: всичко, що имаш, продай и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, па дойди и върви след Мене.
  23. А той, като чу това, натъжи се, защото беше твърде богат.
  24. Като видя, че той се натъжи, Иисус рече: колко мъчно ще влязат в царството Божие ония, които имат богатство!
  25. Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.
  26. Които чуха това, рекоха: а кой може да се спаси?
  27. Но Той рече: невъзможното за човеците е възможно за Бога.
  Лука,гл18

 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#69] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  На мен ми стана интересно следното - кой кого е шпионирал и кой срещу кого е воювал? Комунистическият режим срещу БПЦ или БПЦ,(разбирай ДС-поповете) срещу комунистическият режим? Защото резултата е виден - комунизма отиде на майната си,докато БПЦ си е жива и здрава.

  П.П.

  Между другото,разузнавателните "служби" на християнските църкви (като тази на Ватикан,например) може би са по-мощни от тези на ЦРУ и Мосад,взети заедно. Поради простата причина,че сред световните елити има дълбоко вярващи политици и лидери,които доброволно донасят на християнските църкви...

 86. 86 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:
  37. защото по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден.
  Матея гл12

 87. 87 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Поне всеки талибан , който отиде на църква да му се запише името и после 14 дена карантина.

 88. 88 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:37. защото по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден.Матея гл12
  —цитат от коментар 86 на garatn


  Абе тоя Матей нали е бил някакво пиянде. Какво ни го цитираш тука. Ние не сме алкохолици.

 89. 89 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#72] от "garatn":

  Вчера за 11 часа (от 11;19 до 23;30) изпляка 120 коментара, по 11 на час! Регистрирал си се на 1/4. Е КАК ДА НЕ СЧИТАМ ЗА ПЛАТЕН ХИПЕРАКТИВЕН ТРОЛ?!?
  ------
  До коментар [#81] от "xnk52647761":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 90. 90 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "garatn":Вчера за 11 часа (от 11;19 до 23;30) изпляка 120 коментара, по 11 на час! Регистрирал си се на 1/4. Е КАК ДА НЕ СЧИТАМ ЗА ПЛАТЕН ХИПЕРАКТИВЕН ТРОЛ?!?------До коментар [#81] от "xnk52647761":
  —цитат от коментар 89 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Ей сега рязко ще изчесне трола - както се и появи. Гундяев затвори църквите и предполагам е резнал и бюджета на троловете.

 91. 91 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  31. А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си,
  32. и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози;
  33. и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
  34. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
  35. защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
  36. гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
  37. Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?
  38. Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?
  39. Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
  40. А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.
  41. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели;
  42. защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;
  43. странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
  44. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
  45. Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
  46. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.
  Матея гл25

 92. 92 Профил на xnk52647761
  xnk52647761
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очаквам до час и нашите брадати мекерета да реагират. Сега превеждат заповедта от руски.

 93. 93 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":36. И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден:37. защото по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден.Матея гл12
  —цитат от коментар 86 на garatn


  Товаришт крестьянин колко руски трола могат да се съберат на върха на постоянно изтъняваща нефтена игла?

 94. 94 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "xnk52647761":

  Явно не сте виждали истински вярващ човек досега щом допускате ,че го правя за пари!

  Въпроса е защо вие плюете по църквата,имате ли обяснение защо го правите?

 95. 95 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#75] от "deaf":

  Формално е така, де факто - едва ли, но в случая епископите са се обърнали към правителството, а не към кралицата.

 96. 96 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ако бях платен никога нямаше да напиша толкова коментари!

  И кой си ти ,че да ми броиш коментарите и да ми държиш сметка!
  Мога да пиша колкото си искам,това не е твой проблем.

  Пиши и ти!
  Май обаче нямаш какво да пишеш!?

 97. 97 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "rw":

  И на теб ще го напиша!

  Явно не си виждал наистина вярващ човек досега!

  Вече ще виждате все повече и все по-често,израстна ново поколение ,които са даже по-ревностни от мен...

 98. 98 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 274 Неутрално
 99. 99 Профил на garatn
  garatn
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мондиана":

  Наистина разликата в нивата между православните и англиканите е огромна.
  Все пак англиканите отдавна са отпаднали от вярата и не служат на Бог!

  А Православната Църква,единствена продължава да бъде Стълб и Крепило на Истината!

 100. 100 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#75] от "deaf":Формално е така, де факто - едва ли, но в случая епископите са се обърнали към правителството, а не към кралицата.
  —цитат от коментар 95 на Мондиана  До коментар [#95] от "Мондиана":

  Но над правителството е кралицата. Свещениците са се обърнали към правителството за да не поставят в неудобно положение кралицата. Защото каквото и решение да вземе правителството в случая,то ще му донесе загуба на авторитет...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK