Квотите за български стоки – мечешка услуга за производителите и потребителите

Салам, произведен в България от испанско свинско, отговаря ли на определението за българска стока?

© Георги Кожухаров

Салам, произведен в България от испанско свинско, отговаря ли на определението за българска стока?Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Кризисните ситуации са чудесен момент за въвеждане на популистки икономически мерки, с които държавата имитира полагане на грижа за гражданите и тяхното добруване. Този род популизми имат и много лошия навик да оцеляват и да объркват стопанския живот дълго след като кризата, в която са създадени, приключи. Именно в тази група популизми е новото претоплено предложение на земеделското министерство за задължителен дял на произведените в България стоки в търговските вериги.


Появилото се за първи път във вторник предложение предполага поне половината пространство, заемано от хранителни стоки в търговските вериги, да бъде запазено за българско производство, като същите тези стоки следва да бъдат купувани директно от производителите им в обхват до 200 километра от магазина, в който се продават. Предложението включва и забрана на промоциите на български стоки без изричното разрешение на производителите им. Видимо, мерките целят промяна на баланса във взаимоотношенията между търговците и местните снабдители, но имаме всички основания да смятаме, че
то ще е най-вече за сметка на потребителите.


На първо място, сблъскваме се с класическия проблем как да дефинираме произведените в България стоки. В условията на отворена икономика и активна трансгранична търговия, често суровините и крайните продукти не са произведени в една и съща държава. В такъв случай салам, произведен в България от испанско свинско, отговаря ли на определението за българска стока? А кайма от смляно и пакетирано в Гърция месо от български крави? Ако и двата примера са на "български стоки", то определението олеква чувствително. Ако и двата не отговарят на нея обаче, предложеното изискване създава сериозен риск веригите да нямат с какво да запълнят запазените 50% от хранителните си рафтове.


На този етап не е предложен и анализ дали българските производителите на хранителни стоки - дори и да приемем, че тези които работят с чуждестранни суровини отговарят на дефиницията за такива - са в състояние да отговорят на търсенето на потребителите. Това важи с особена сила за свежите продукти извън сезон; производството на ябълки в България през декември е трудна задача, независимо от волята на който и да било министър. Тук не бива да забравяме и обстоятелството, че качеството на стоките, предлагани във веригите, е подложено на много по-стриктен контрол, особено в сравнение с тези на откритите пазари, и рискът много от малките производители да не са в състояние да покриват необходимите базови стандарти е напълно реален. Тук основният риск отново се носи от потребителя, тъй като


по-малкото предлагане върви ръка за ръка с по-високи цени.


Също толкова объркващо е изискването за географска близост на снабдителите до магазините, в които стоките им се предлагат. От една страна, то демонстрира пълно неразбиране за начина, по който работи моделът на логистика в модерната търговия, който в почти всички случаи разчита на централни складове и преразпределение на стоките през тях, което значително увеличава дистанцията. От друга страна, игнорира обстоятелството, че производството далеч не е равномерно разпределено на територията на страната, и съответно създава риск от пренасищане със стоки на едни места и пълното им отсъствие на други. Тежестта на пазара на София на фона на всички останали и обстоятелството, че в източната част на страната има значителна територия, която е на повече от 200 километра разстояние, означава, че предложената мярка на практика фаворизира производителите, разположени близо до столицата и наказва тези, които са далеч.


Не бива да пропускаме и изключването на българските производители от промоциите. Това неминуемо също тласка цената на произведените у нас продукти нагоре и елиминира способността на веригите да ползват цените за да насочват потреблението. Както и в предишния случай, губещите са потребителите, тъй като при липсата на промоции, във всички случаи, или ще запазят досегашното си потребление, но на по-високи цени,


или ще свият обема на покупките си, или ще се преориентират


към по-ниско качествени продукти на по-ниски цени.


Идеята за подкрепа на българските производители на храни на фона на кризата в никакъв случай не е непременно лоша; създаването на квоти и географски ограничения обаче може единствено да им направи мечешка услуга. Ако Министерството на земеделието е убедено в нуждата от това да се случва, има поне няколко по-добри идеи, като например:


- Помощ за подобряването на качеството и постигането на необходимите сертификации за производители за производители, които понастоящем срещат трудности с това;


- Подкрепа за откритите пазари и подобряване на логистиката на малките производители;


- Подкрепа на мрежа за директни доставки и онлайн поръчки, която заобикаля наложените канали за продажба на храни.


Съзнателно този текст се фокусира само върху икономическите последствия от предложенията и напълно игнорира правните, където дори и най-повърхностният анализ сочи, че те влизат в пряко противоречие с правото на ЕС по отношение на търговията и конкуренцията. Трябва да е ясно - популистките мерки, които бъдат въведени в борба с имагинерни проблеми в хода на кризата, заплашват да останат с нас много след нея и по тази причина не бива да бъдат допускани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Докато нашите производители не получат същите субсидии, като другите, /най-лесно е всички субсидии в рамките на ЕС да бъдат изравнени/, те не могат да бъдат конкурентно способни. Тва е.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  Доколкото знам, до чумата по прасетата България произвеждаше 30 % от необходимото й свинско месо, сега сигурно под 20 %. Нещо подобно е със зеленчуците и плодовете.
  А произвежда само толкова не защото няма мераклии, а защото субсидиите за значително по-ниски от тези в Европа, а и от тези извън Европа - Турция, Македония. При плодовете и зеленчуците има и друго утежняващо обстоятелство - вносните продължават да влизат през митниците на смешно занижени цени, за да се пести от ДДС.
  Ето това първо трябва да мисли уважаемото правителство как да промени.
  Иначе след 3 месеца ще дойде поредният Каракачанов или поредната Танева да плещят глупости и хората да им се хващат.

 3. 3 Профил на Радан Ленин
  Радан Ленин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отново напомням, чe Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

  ПП: Това е коментар от колега под друга статия!

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#3] от "jyr35647797":

  И след като са регистрирани като фондация според теб това, което пишат е невярно, така ли? Да ти имам логиката...

 5. 5 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Очевидно че я нямаш "логиката", щом не можеш да схванеш разликата. Нищо де изказвай се, на кого му пука.

 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Нормален опит да се наблегне на "произведено в България",заигравка с тънката струна на много сънародници!Въпроса е,че няма нужда от толкова шум,защото не може да си в някъкъв съюз и да дърпаш чергата към себе си!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 7. 7 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Естествено, какво по-логично нещо може да направиш освен да въведеш квоти, при това за производители на не повече от 200 км.?! И това по време на криза. Аз като ви казвам, че в това мътно време им лъснаха гробарските задниц* колко са неадекватни.... За радост сме в ЕС и всякакви такива калинки като тая Танева се упражняват само на обратната страна на някоя салфетка.

 8. 8 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Това важи с особена сила за свежите продукти извън сезон; производството на ябълки в България през декември е трудна задача, независимо от волята на който и да било министър"

  Драги авторе, ябълките през декември, не са свежи защото в Белгия берат ябълките на Коледа. Има си начини те да бъдат запазени свежи. Инак за зеленчуците е вярно, че няма как нашите парници да се конкурират с тези в Гърция. Големите вериги в Европа навсякъде продават зеленчуци и плодове с трайност от седмици нагоре. Затова и доматите там имат например с вкус на пластмаса.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Това е най - доброто решение, но веднага ще кажат, че няма пари. А и нашите производители не вярвам да свалят цените, дори и при същите субсидии, като в една Гърция, или Франция.

 10. 10 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1876 Разстроено

  Със семейството ни купуваме основно на промоция. Няма български продукти на промоция - няма да си купя български продукт. Те сегашните производители, които са в супермаркетите не блестят с качество, а с висока цена, то ако вкарат това правило и сегашните и "бъдещите" български производители ще съжаляват за "упражнението" по защита на българското производство.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 227 Любопитно

  Темата със субсидиите е доста дълга...
  Само не разбирам, що така скачате и плюете срещу/по българското и що не кажете дума за това как по части от италия, испания, португалия и франция, даже да искаш, друго освен местното, НЯМА. (Особено Италия и Португалия ).

  Нали искате да сме добре бе, промити мозъци, купувайте Българското и ше мръднат осезаемо нещата.

 12. 12 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "zidar":

  А твоята е че трябва да се вярва само на Свинята и Боко?

  Вервваай им ти. Наивник

 13. 13 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Вкарването на квоти за български стоки не елиминира по никакъв начин конкуренцията. В много случаи досегашните български продукти отговарят на изискванията за ‘български производител’ и ‘определеното географско разположение на 200км’, тоест те отново ще са представени по щандоветеименно на тези 50%. Колкото до стоката от чужбина, или тази неотговаряща на гореописаните изисквания, тя отново ще е на стилажите, с потенциално по-малко ‘лице’ към потребителите. Но ако тя е предпочитана от българския клиент, ще продължи да бъде купувана от него. Този закон ще помогне на непредставени до момента български продукти да навлязат в магазините. Не убива конкуренцията, увеличава я! Но явно сегашните ‘играчи’ се плашат от нея!

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#11] от "kbderror":

  Ама колко си сигурен само за Италия и Португалия, все едно че вчера си идваш оттам.
  Никой няма против да купува родно производство, стига да е с добро качество и на конкурентна цена. И то няма да стане такова с бюрократични мерки за квоти. Какво не разбираш?
  Ами то социалзимът се срути като социален строй, защото едни уж по-умни глави искаха всичко да решат предварително, а пък то не излезе вярно. И само 30 г. по-късно всички забравиха какво е регулирана икономика и пак почнаха да говорят глупости.
  Направо не е за вярване колко къса е историческата памет...

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  Дори и да се приеме такъв закон, това не означава, че изискванията на верогите относно качество на продукцията, лабораторни изследвания, фокументация, произход, проследимост, срокове за доставка и опаковка, начин на съхранение и транспорт, входящ контрол ще отпаднат. И накрая да не се окаже, че огледал се Илия, пак в тия.😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Пази Боже комунисти да ти определят търговската политика 🙏
  А Деса Танева е едно послушно комунистическо чадо на БКП, което също както един друг млад и успял депутат, беше изпълнителен директор на цял холдинг още до като студент 3ти курс в УНСС...

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Даже руснаците вече разбират колко утопично е това:
  https://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  Трудностите относно дефиницията какво и кое е произведено у нас, както и неравномерното разпределение на производството му у нас, съвсем не значи, че не трябва да търси начин да се стимулира продажбата на наши плодове и зеленчуци пред вносни такива. Най - малкото, защото тяхните хранителни качества и вкусови свойства са в пъти по - добри от тези на вносните такива ! Българска ябълка няма нищо общо с пластмасовия вкус на подобна от Испания или Турция например ! Нашият домат печели по всички показатели срещу турските или гръцките ! Но на големите търговски вериги им е по - лесно да работят с големи чуждестранни производители и да ни заливат с тяхните боклуци ! Същото е и с вносното агнешко, пуешко и пр.....Така че битката за предлагане на българското съвсем не е популизъм или мечешка услуга, нейния залог е много по - висок !

 19. 19 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Какъв стриктен контрол при пакетирана стока, упражняват веригите? Никакъв. БАБХ колко тона пилешко хвана със салмонела, а колко сме изяли никой не знае. Миналата година нямаше ли и скумрия със салмонела в една немска бакалия?

 20. 20 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#11:"kbderror"]Само не разбирам, що така скачате и плюете срещу/по българското и що не кажете дума за това как по части от италия, испания, португалия и франция, даже да искаш, друго освен местното, НЯМА.

  Глупости,няма.Има всичко навсякъде...

 21. 21 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Ти преди да захващаш темата за регулираната икономика, вземи се ограмоти малко, че и в ЕС има квоти за произдводство на селско-стопанска продукция, животновъдство и риболов. Нали пак едни се събрали и административно решили.

 22. 22 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Най - малкото, защото тяхните хранителни качества и вкусови свойства са в пъти по - добри от тези на вносните такива ! Българска ябълка няма нищо общо с пластмасовия вкус на подобна от Испания или Турция например ! Нашият домат печели по всички показатели срещу турските или гръцките ! Но на големите търговски вериги им е по - лесно да работят с големи чуждестранни производители и да ни заливат с тяхните боклуци ! Същото е и с вносното агнешко, пуешко и пр.....Така че битката за предлагане на българското съвсем не е популизъм или мечешка услуга, нейния залог е много по - висок !
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Ех мечти! Най-хубавите купешки домати които съм ял са испански. За италианските качествени плодове/зеленчуци изобщо не искам да отварям и дума.

  А иначе я се поинтересувайте една верига като Билла например какъв процент от плод/зеленчука им е български. Имат си организирани партньори в БГ които работят само за тях - точно както им вървят рекламите. И в сезона си зареждат само от БГ.

 23. 23 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Много простичко и ясно казано. Никой не е срещу тукашните производители. И моя милост също. Кой не е обичя качествената продукция местно производство? И колко пъти сме били разочаровани когато купуваме "изпитана стока" и се оказва, че не е качеството от предишния ден? Това е основен проблем тук-поддържане на качество! За количества не говорим. Много сме далеч от това да запълним лавиците с българска стока и то за продължително време.

 24. 24 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хора, които през живота си, не са стъпвали на нива, говорят за земеделие, в това число и 80% от хората по пазарите. Дядо ми навремето гледаше домати и сам си намираше магазини, в които да продава. Той сергия през живота си е нямал. За съжаление, големите арендатори изкупиха всички земи и малки производители като него, не могат вече да си намерят земя под рента.

 25. 25 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":
  Защо си мислиш, че доматите от оранжерията в Бг са по-различни от същите в Гърция например ? Междудругото техните стават по-рано от нашите.
  Като говориш за ябълки, кажи ми кой е българския сорт, който е е толкова по добър от тези, които се произвеждат в Южен Тирол ?
  Идея си нямаш какво се сее и какво се отглежда тук в България.
  Големите вериги работат с всички, които могат да докарат качество, количество и цена.
  Според теб на каква цена искат да продават животновъдите агнешкото в Бг.
  Запитай се на каква цена се изкупува млякото, какво е количеството и каква е технологията за производство на килограм сирене или кашкавал. После се запитай защо според Зоров( пършевица) сиренето трябва да е минимум 15/16лв за кг и не бива да има промоции . Дали го е грижа за потребителите?


 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#21] от "our12595545":

  Мислиш, че не знам, че има квоти в Западна Европа. Доообре. Те там местните министри на земеделието и вицепремиерите искат квоти за родното им производство точно като нашите.
  Опитах се да обясня понятно къде е заровено кучето, еми явно не всички ме разбират, но не е проблем.
  А икономиката не е твоята тема.

 27. 27 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Весело

  Предлагам да намалят субсидиите на зърнопроизводителите и да увеличат субсидиите на производителите на зеленчуци, плодове, месо, мляко и млечби продукти. Но не на големи фирми, а на малки и средни ферми, оранжерии, земеделски производители. Така слънцето ще си реши проблема с броя на регистрираните Бугати, Бентли, Мазерати, Ламборгини, Ферари.
  Няма да стане, защото не му стиска. Но поне можем да си помечтаем.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Ако Министерството на земеделието е убедено в нуждата от това...."

  На МЗ едва ли му пука. Нареждането отгоре е българското производство да се стимулира на всяка цена. Щото работещите масово бягат навън. Но това е бял кахър. По-тежкото е, че еврата свършват и софиянчетата няма да ходят на Халките. Пък те са основните избиратели на Боко. И още по-лошо, без евра държавето не може да внася даже суровини и има риск да се срути на главата Му.

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Аз им се чудя специално на големите български преработватели на храни : защо не вземат пример от Панда фууд и Тейкауей , и не си направят едно подобно приложение ! Лесно ще си намерят хора с малки хладилни бусчета и ще се избавят от посредниците от големите вериги . И за нас клиентите ще е удобство да си поръчваме онлайн .

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  Докато нашите производители не получат същите субсидии, като другите, /най-лесно е всички субсидии в рамките на ЕС да бъдат изравнени/, те не могат да бъдат конкурентно способни. Тва е.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Така е, субсидиите са много важни, но нека не забравяме, сериозните разлики в наша полза, в сравнение с тези на другите страни - цената на труда, която при хранителните стоки има сериозен дял. Транспорта от 200 и 2000 (примерно) км, особено в сегашните условия. Така че да не чакаме някой ( кой ли ще е той) да оправи целия свят, та да се оправим и ние, а сами да си помогнем.
  И като говорим за субсидии, в македония и Турция по-големи ли са субсидиите, та техните зеленчуци бият нашите?
  Ако се върнем не към големите политически задачи, а към текста, под който пишем, може да се каже, че в момента е много важно, земеделската продукция да намери пазар, особено предвид затварянето на откритите пазари, въпреки че на тях и досега се предлагаха много вносни стоки, особено от съседите, както и за месото, месните и млечни продукти. И точно тук се вижда необходимост от намеса на държавата, но не по модела на шкембе-войовода, който не вижда по-далеч от шкембето си, а по организиране на честни тържища, без намеса на мутри и рекетьори, където нашата продукция да се предлага и веригите да могат да купуват на едро.
  Т.е. става дума както за организация между отделните производители, така и за организация за разпределение на стоките към веригите, без във веригата да се включат обичайните заподозрени, които и днес правят мафиотски вносове от съседите, съсипват нашите производители и обират българския купувач. Това трябва да е ролята на държавата - организация, мита и митнически служби за вноса извън ЕС, МВР и прокуратура за спазване на реда и ограничаване влиянието на мутрите ( примера с черешите е като за учебник), за да може честно, легитимно от полза за производители и купувачи нашите иначе наистина по-хубави стоки да се предлагат на пазара.

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Ако министърката на земеделието се яви още веднъж на пресконференция и продължи на говори популистки глупости и лъжи, трябва да се задейства прокуратурата. То бива безотговорност в говоренето, но напоследък някои министри надминаха себе си .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#3] от "jyr35647797":

  Голям си манипулатор :-)
  Всички нестопански организации, като спортни клубове и федерации, политически партии, фондации и институти, се регистрират по този начин.
  Записът Фондация им позволява да набират дарения за дейността си, но те НЯМАТ КАПИТАЛ и нямат чуждестранни вложители определящи политиката им.
  Научната дейност на всеки институт с определят от 2 неща:
  - брой хабилитирани лица имаши научни титли(Д-р ик.н.) - а там повечето са такива
  - брой публикации в научни списания - а работещите в този институт имат повече от колкото работещите в Икономическия Институт на БАН

  Така че анализът им е правилен, и е много важно управляващите да слушат какво им се казва, за да не стана както обикновенно - КВА Я МИСЛЕХМЕ КВА СТАНА

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Квотите са пълна глупост, купувачите и сега могат да купуват български стоки ако ги устройва цената и качеството. Ако цените се повишат поради квотите това ще удари най-бедните потребители.

 34. 34 Профил на nna09647683
  nna09647683
  Рейтинг: Неутрално

  Трудностите относно дефиницията какво и кое е произведено у нас, както и неравномерното разпределение на производството му у нас, съвсем не значи, че не трябва да търси начин да се стимулира продажбата на наши плодове и зеленчуци пред вносни такива. Най - малкото, защото тяхните хранителни качества и вкусови свойства са в пъти по - добри от тези на вносните такива ! Българска ябълка няма нищо общо с пластмасовия вкус на подобна от Испания или Турция например ! Нашият домат печели по всички показатели срещу турските или гръцките ! Но на големите търговски вериги им е по - лесно да работят с големи чуждестранни производители и да ни заливат с тяхните боклуци ! Същото е и с вносното агнешко, пуешко и пр.....Така че битката за предлагане на българското съвсем не е популизъм или мечешка услуга, нейния залог е много по - висок !
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Тази легенда че нашето е винаги по-добро от чуждото е абсолютна глупост в която вярват или заклети патрЕоти или хора които не са кусвали чуждо.
  Единственото наистина по-добро е българския РОЗОВ домат. И понеже няма конкуренция виждаме какви са цените му по магазините - 5 лв през лятото и 7 през зимата.
  При оранжерийните домати, българските отстъпват значително на произведените в Испания или о. Крит. Гръцките "къси" краставици са 1000 пъти по добри от напомпаните с тор тикви от нашите оранжерии. С ябълките е по-особено - там трябва да се сравнява сорт със сорт. Има специфични български сортове с които нашия вкус е свикнал и си ги харесваме. Но италианците са години пред нас в качеството.
  За агнешкото си ми ясен - не си пробвал гръцко агнешко и затова плещиш глупости. А пуешко в България няма. Има пуйки само по дворовете на село, а не можеш да сравняваш нещо което си си отгледал само с нещо предназначено за пазара.
  Имам и други примери - холандския картоф който се сварява развномерно спрещу българския, който вътре остава суроя, а отвън се разварява. Българския зелен боб, който е изграден от несмилаеми "конци" и гръцкия който става мек като масълце. Българското броколи което са разпада като го свариш. Българския патладжан който въте е само семки и горчилка и т.н и т.н.

 35. 35 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Въпроса е,че няма нужда от толкова шум,защото не може да си в някъкъв съюз и да дърпаш чергата към себе си!
  —цитат от коментар 6 на АмброзСП


  Теоретично сте прав. Кажете същото на Макрон по въпроса с пакета "Мобилност", да видим как ще отговори.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Докато нашите производители не получат същите субсидии, като другите, /най-лесно е всички субсидии в рамките на ЕС да бъдат изравнени/, те не могат да бъдат конкурентно способни. Тва е.
  —цитат от коментар 1 на 442


  В България делът на субсидиите в аграрните доходи е над средния за ЕС (близо 50%) . Най - малко субсидии вземат в Нидерландия и Италия
  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/farming/documents/cap-expenditure-graph5_en.pdf

 37. 37 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как поне едно свястно нещо не предложиха досега патрЕотарите! Само глупости и простотии , надъхващи българите един срещу друг!
  Оставка, Каракачанов! Оставки в Земеделието!

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Г-жата, дето го предлага и по неясни причини е министър на земеделието, толкова може.

 39. 39 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Големият вой на веригите не е от това, че трябва да предлагат БГ продукция, която те ЩЕ предлагат искат не искат защото вноса на храни изостава чувствително поради логистични трудности и това, че всяка държава членка в Европа е стиснала нейното за нея си. Големият им проблем е, че МЗ им забранява! да манипулират цените и да смъкват изкуствено цени с фалшиви "промоции" и също така им зарбанява! да водят политика за намаляване на доставните цени. Ето за това е тоя рев. Но това е положението Минке, ще пращаш реалната цена на това, което купуваш.

 40. 40 Профил на nna09647683
  nna09647683
  Рейтинг: Неутрално

  Големият вой на веригите не е от това, че трябва да предлагат БГ продукция, която те ЩЕ предлагат искат не искат защото вноса на храни изостава чувствително поради логистични трудности и това, че всяка държава членка в Европа е стиснала нейното за нея си. Големият им проблем е, че МЗ им забранява! да манипулират цените и да смъкват изкуствено цени с фалшиви "промоции" и също така им зарбанява! да водят политика за намаляване на доставните цени. Ето за това е тоя рев. Но това е положението Минке, ще пращаш реалната цена на това, което купуваш.
  —цитат от коментар 39 на Tsveta


  "Манипулирането" на цените го прави не веригата, а потребителя. Няма идиот който да плати повече за нещо което не струва толкова.
  "Воя" на веригите е затова, че правителството се опитва да има наложи допълнителни разходи и рискове без нищо насреща. Искат да ги задължат да купуват стока която е с надута цена и освен това не отговаря на елементарни критерии за качество. Налагат им да си разбият ефективната система за доставки за чието усъвършенстване те са отделили години и много милиони.
  Следващата стъпка на правителството може би ще е да наложи на спортните клубове да назначават 50% инвалиди или на ИТ фирмите да назначават 50% неграмотни.

 41. 41 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  вносните продължават да влизат през митниците на смешно занижени цени, за да се пести от ДДС.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser

  Това няма как ако вносът е от ЕС.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 42. 42 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  вносните продължават да влизат през митниците на смешно занижени цени, за да се пести от ДДС.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser

  Това няма как ако вносът е от ЕС.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 43. 43 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Институт за пазарна икономика (ИПИ)

  Партньори:

  America for Bulgaria Foundation
  Open Society
  Open Society Institute - Budapest

  https://ime.bg/bg/partniori/ #ixzz6JToKpQNH

  Думите са излишни ...

 44. 44 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абсолютно не приложима ГЛУПОСТ.Толкова е тъпо,че не ми се коментира.
  Освен по-високите цени и по-ниското качество, автора е пропуснал да отбележи и повиваване на КОРУПЦИЯТА и бюрокрацията(калинките).

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ще си назначим още калинки на държавна хранилка(избиратели за тикви) да издават разни сертификати, къде и откого е продукцията(срещу някой лев разбира се).После тия, които са се сдобили с документа, ще предлагат пак вносни и други продукти срещу някой лев, разбира се.

 47. 47 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колко кайсии,грозде,бадеми..... и прочие се произвеждат в 200 километров радиус от София и в какви количества им е потреблението???
  Сега направете анализ за всички останали аграрни стоки......АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ.
  Пак гласувайте за тикви.

 48. 48 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Подкрепям почти всички мерки взети от правителството по време на кризата, но това е голяма глупост
  В момент на криза, в която голяма част от населението е с намалени доходи, да задължаваш големите магазини да продават стоките на местни производители без промоции, разбирай на по- високи цени, означава всички да плащаме по- високи цени, за да може една малка група от обществото ни да пласира стоката си на добра печалба удряйки по джоба най- бедните, тези които скърпват бюджета си пазарувайки изгодно, покрай щедрите промоции на хипермаркетите.
  Ами подпомогнете ги, но не от джоба на най-бедните и уязвимите.

 49. 49 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#11] от "kbderror":

  Да се сравнява италианската хранително вкусова промишленост с българската е меко казано неуместно.Те са средиземноморска страна със специфично разположение север юг, което им позволява да произвеждат голямо разнообразие от продукти.Ако влезеш в супермаркет от големите вериги примерно в Белгия или Великобритания ще намериш куп италиански продукти и нито един български.

 50. 50 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#40] от "nna09647683":

  моля те да се обосновеш с конкретен пример за надутите цени и заниженото качество на стоките, дето трябвало да ги купуват веригите? Или всичко което пазарувам от магазини, които на са на сдружението за модерна търговия е със занижено качество и високи цени?

 51. 51 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#45] от "nna09647683":

  Ти питомец на Дедо Шори ли си?

 52. 52 Профил на nna09647683
  nna09647683
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#40] от "nna09647683":моля те да се обосновеш с конкретен пример за надутите цени и заниженото качество на стоките, дето трябвало да ги купуват веригите? Или всичко което пазарувам от магазини, които на са на сдружението за модерна търговия е със занижено качество и високи цени?
  —цитат от коментар 50 на our12595545


  Щом една стока досега не е влязла в голям магазин, значи или е скъпа или е некачествена.
  Не знам защо си мислите че веригите са толкова тъпи, че да не продават стоките които потребителя търси?

 53. 53 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#52] от "nna09647683":

  "Не знам защо си мислите че веригите са толкова тъпи, че да не продават стоките които потребителя търси?"

  Проблема е, че веригите са много мощни финансово и убиха останалата търговия на дребно. Сега използват монопола си да натискат производителите с всякакви такси. Даже и такса "Рожден ден" на веригата има.

 54. 54 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Стига сте вдигали в култ качеството на българското производство. Жената от години купува само германско или холандско масло. Българското няма гарантирано качество и в повечето случаи има тежка мандраджийска миризма.

 55. 55 Профил на nna09647683
  nna09647683
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#52] от "nna09647683":"Не знам защо си мислите че веригите са толкова тъпи, че да не продават стоките които потребителя търси?"Проблема е, че веригите са много мощни финансово и убиха останалата търговия на дребно. Сега използват монопола си да натискат производителите с всякакви такси. Даже и такса "Рожден ден" на веригата има.
  —цитат от коментар 53 на moreee


  Пак глупости. Как точно са я убили тая търговия? В България има 48000 бакалии. От тях около 1000 са на вериги. От друга страна веригите държат около 53% от оборота. Не 80, не 90, не 100. Няма никакъв монопол. Просто веригите са в този бизнес от много години. Плащат огромни заплати на умни хора, които да мислят над въпроси като оптимизация на доставки, логистика, дори начина на разположение на стоката в магазина е резултат от изследвания и много наука. А какво имат срещу тях - сульо и пульо, чули че търговийката е ебаси далаверата и решили да стават милионери за месец.

 56. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#7] от "zero_day":
  Колега, проблемът е, че по време на клриза като тази всеки "задни*" ще лъсне... независимо дали е "гробарски" или бесепарски.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 57. 57 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#55] от "nna09647683":

  А махни бакалиите в по-малките градове и нека да смятаме само по отношение на големите областни центрове - Варна, Бургас, София, Пловдив и др. Там делът дали ще чукне 80%?
  Иначе тия глупости, които пишеш много вървяха по Костовата приватизация, дето се разкости и ликвидира цялата промишленост, защото идвали умните хора с големите заплати и те щели да ни научат как се прави икономика.

 58. 58 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#54] от "marker":

  "Стига сте вдигали в култ качеството на българското производство. Жената от години купува само германско или холандско масло. Българското няма гарантирано качество и в повечето случаи има тежка мандраджийска миризма."

  Хубавото масло трябва да мирише на крава. Това дето не мирише го правят от сухо мляко. Германският кашкавал който го продават в Кауфланд дори кучето ми отказа да го яде. 1 кило отиде на боклука.

 59. 59 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либертарианците / пазарните фундаменталисти от ИПИ се сблъскват с много проблеми и робуват на идеализираните си модели.

  niki
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#41] от "Deadpudding":
  Турция и македония не са в ЕС. Знам, че и от Гърция, уви, има такъв внос.
  Въобще, ако митниците се стегнат, много повече ще помогнат на родните производители от глупостите за квоти във веригите.

 62. 62 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българско масло не съм купувал от 20 години и няма и да купя. Българско сирене - поне от 10 години не купувам. От месата българско купуван само агнешко и то ако не мога да отида до Гърция да си взема оттам. Ако иска да ги затворят веригите. Пак няма да ям болкуци.

 63. 63 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "nna09647683":А махни бакалиите в по-малките градове и нека да смятаме само по отношение на големите областни центрове - Варна, Бургас, София, Пловдив и др. Там делът дали ще чукне 80%? Иначе тия глупости, които пишеш много вървяха по Костовата приватизация, дето се разкости и ликвидира цялата промишленост, защото идвали умните хора с големите заплати и те щели да ни научат как се прави икономика.
  —цитат от коментар 57 на our12595545


  В София делът е дори по-малък, защото се нароиха хиляди "фермерски" магазини, продаващи на тройни цени, а софийските парвенюта си умират да ги стрижат ниско.

 64. 64 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#52:"nna09647683"][/quote]
  Щом една стока досега не е влязла в голям магазин, значи или е скъпа или е некачествена.
  Не знам защо си мислите че веригите са толкова тъпи, че да не продават стоките които потребителя търси?
  До коментар [#52] от "nna09647683":
  Има и още един много важен и поради това определящ решенията на веригите фактор - същата стока, която визирате може или много вероятно е в недостатъчни количества, необходими за съответата верига. В модерната търговия надеждността на доставките е едно от най-наклоняващите везните в полза или против някой доставчик, ако всички останали параметри отнасящи се до качество, произход, цена и други подобни са покрити. С други думи, ако някой производител има много хубави домати и краставици, български са, с гарантиран произход са, цената му е добра и т.н., но веригата или дори само един неин магазин му иска доставки на ден от порядъка на един тон, в продължение на поне 60 дни, а той може да се справи с едва 80 кг на ден и то за 24 дни, то веригата изобщо няма икономическа причина да работи с него. А нашите производители в голямата си степен са такива. За този тип производители има борси, открити пазари или останалите безброй малки и независими търговски обекти. Даже ако щете ХоРеКа секторът. Имате ли предства от колко зеленчуци има нужда на ден само един ресторант на ол инклузив хотел, който храни 300 души по пет пъти на 24 часа? Работата с веригите от модерната търговия е сложно и скъпо начинание, защото те за да бъдат това, което са за нас потребителите, имат изградени солидни и проверени в годините назад системи за доставки. За това не става лесно и просто. И далеч не е само цената. Нашите производители нямат навика или зрелостта да се обединяват в съюзи и организации, с които да застават пред търговските вериги и така да си осигуряват пазар за продукциите. Вервайте ми, Била, Кауфланд, Метро, Фантастико и т.н. и не на последно място Лидл нямат нищо против да работят с местни производители, вместо да влачат домати и ябълки от хиляди километри. Бизнесът си е бизнес. Производството на добри плодове и зеленчуци е един занаят, а търговията с тях е съвсем друг занаят. Тези, които го научат или вече са го научили, отдавна работят с веригите на модерната търговия, без никакви министри да им дават направления и квоти.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 65. 65 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#58] от "moreee":
  Един литър мляко струва на едро около 0.8 лв. За производството на един кг български кашкавал са необходими поне 16 литра мляко и поне 45 дни за зреене. Запроизводството на един килограм немско, холандско, италианско, испанско и т.н. сирене, които са с поне 45% масленост, са необходими повече литри и повече време - от 50 дни нагоре.
  Сметката си направете сам и не забравяйте накрая да сложите ДДС. :)
  Искам да кажа, че няма как нещо, което струва поне 30 лв с ДДС за 1 кг на рафта, да е с ужасно лошо качество така, както няма как 1 кг какъвто и да е кашкавал, да струва например 12 лв с ДДС за кг на рафта. Отделно пък ако е и нарязан и пакетиран в полиетиленова опаковка... Решението какво точно да си купите е единствено и само Ваше!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 66. 66 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Тоя манекен е толкова икономист, колкото аз съм медицинска сестра!

  Има толкова базови критерии да разбереш, дали нещо е "българско" производство, че направо тръпки ме побиват, на тея какво им е проветрението на горния етаж.

  Много ми е интересно тогава:
  - как смятат БВП - сигурно отзад напред (взимат крайното число и решават на парче кое е вътре, и кое не);
  - как мислят, че се събират данъците от производителите - "имаш ли вносно свинско - ти дай да те пишем тоя месец от тая държава, искаш ли? или от тая държава искаш да си от другия месец?".


  Баааааааа$и!!!!!!

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Естествено от ИНСТИТУТА НА СОРОС. Тридесет години слушаме ДИВОТИИ, а пустинята не свършва. Истината е че такива хора нямат грам отговорност , и каквото и да стане - те са прави. За да има по добра конкуренция в празните приказки , трябва институт по НЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ( нека пари да дава Китайската комунистическа партия) Никой не вярва , че българският пазар е нещо пазарно ..........и то като пише се САМО РЕГУЛИРА. Българският Пазар е НЕ ПАЗАР , а монополна структура ,която си плаща за нещата които пробутва, и силово спира другите които искат да влязат.

 68. 68 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Любопитно

  Много се радвам как икономисти дават мнение за селскостопаснтво и животновъдство. Вероятно г-н икономиста не виждал крава на живо, още по-малко е влизал в предприятие от хранителновкусовата промишленост.
  Не знам защо си мислят, че като завършат УНСС и започнат да работят в офис разбират от производство? Да си беше останал господина да се занимава със счетоводство или банково дело.
  Това, което ме дразни не е, че изказва мнение, а че същите хора до вчера обсняваха на вирусолозите как да се справят с епидемията. След това отидоха да обясняват и как да се управлява държавата, а днес станаха експерти и по производство на животни при условие, че и една кокошка в живота си не са отгледали!

 69. 69 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Проблема в България на малкия производител е логистиката на продукцията. Не е до качеството или цената! Когато имаш 1000 производителя разпръснати в цяла България е необходима добра организация за събиране, преработка и доставка.
  Когато обаче има пазар (големите хипермаркети), тогава ще изникне един (а най-добре няколко) съобразителните бизнесмени, които да организират цялото това нещо. Няма да се очудя един Домусчиев да се възползва от ситуацията. Поне аз ако бях на негово място щях да организирам логистиката, при условие, че познава пазара и че в момента си реализира продукцията в големите магазини.

 70. 70 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Весело

  . Германският кашкавал който го продават в Кауфланд дори кучето ми отказа да го яде. 1 кило отиде на боклука.
  —цитат от коментар 58 на moreee


  Е хайде сега, куче кашкавал яде ли ? Дай му мръвка или поне кокал. Какво е това издевателство над горкото животно !

 71. 71 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Весело

  Много се радвам как икономисти дават мнение за селскостопаснтво и животновъдство. Вероятно г-н икономиста не виждал крава на живо, още по-малко е влизал в предприятие от хранителновкусовата промишленост.Не знам защо си мислят, че като завършат УНСС и започнат да работят в офис разбират от производство? Да си беше останал господина да се занимава със счетоводство или банково дело.Това, което ме дразни не е, че изказва мнение, а че същите хора до вчера обсняваха на вирусолозите как да се справят с епидемията. След това отидоха да обясняват и как да се управлява държавата, а днес станаха експерти и по производство на животни при условие, че и една кокошка в живота си не са отгледали!
  —цитат от коментар 68 на JsT


  Стар виц от времето на Брежнев:

  На парада на 7 ноември минават различни родове войски, коя от коя по могъщи и разрушителни.
  Накрая минава една нестройна редичка в костюми и дипломатически куфарчета. Брежнев пита: "Тия пък кои са, кой род войски ?" Най-открая на трибуната се обажда председателят на Комиштета по планиране : "Мои са другарю Брежнев, икономисти. Притежават огромна разрушителна сила !"

 72. 72 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Този смешен протекционизъм обслужва само посредствените в бизнеса (мафиотите) и носи дивиденти на националистите (най-безполезните от политиците). По-лошото е че формира начин на мислене у населението, който е ксенофобски, анти-европейски, и в крайна сметка анти-демократичен.

 73. 73 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Стар виц от времето на Брежнев:На парада на 7 ноември минават различни родове войски, коя от коя по могъщи и разрушителни.
  Накрая минава една нестройна редичка в костюми и дипломатически куфарчета. Брежнев пита: "Тия пък кои са, кой род войски ?" Най-открая на трибуната се обажда председателят на Комиштета по планиране : "Мои са другарю Брежнев, икономисти. Притежават огромна разрушителна сила !"
  —цитат от коментар 71 на nigel
  и как не разбираш че с този виц си вкара автогол! защото вица е за СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ИКОНОМИСТИ от ""Комитета по планиране""! които обосноваваха командно-административната социалистическа икономика и "доказваха" че е по добра от капитализъма! ами точно глупостта на танева е от техния тип, макар и направена не от идеологически а основно с корупционно-лобистки подбуди!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK