За честта на една молекула – битката "за" и "против" хлорохина в САЩ

Предлагането на антималарийния препарат като решение служи на няколко цели и те са лесно употребяеми от политиците в момент, в който имат нужда от популярни решения

© Brian Snyder, Reuters

Предлагането на антималарийния препарат като решение служи на няколко цели и те са лесно употребяеми от политиците в момент, в който имат нужда от популярни решенияВ последните няколко седмици човек доста бързо може да се информира за политическата ориентация на някого в САЩ въз основа на отношението към хидроксихлорохина.


Президентът Доналд Тръмп обяви, разбира се, в "Туитър", че антималарийното лекарство и антибиотик, приемани заедно, имат високи шансове за успех срещу COVID-19. Малко по-късно подръжниците на демократите започнаха да го обвиняват, че предлагал отрова като лечение за коронавируса. Причината за това беше новината, че двойка в Аризона се е отровила, самолекувайки се с подобен препарат, използван за ветеринарни цели, и мъжът е починал. Комбинацията беше одобрена от федералния регулатор FDA, заради което бяха скоростно вдигнати забраните за внос на лекарства на индийския производител поради предишни сериозни проблеми с ефективността и безопасността на техни медикаменти.


Не съм компетентна да говоря за медицинската страна на тази битка. Мога единствено да коментирам
културните и политическите измерения на този дебат


Смятам, че предлагането на антималарийния препарат като решение служи на няколко цели и те са лесно употребяеми от политиците в момент, в който имат нужда от популярни решения.


Интересното е, че антималарийното лекарство не вълнува само Доналд Тръмп. Премиерът Бойко Борисов отдавна обяви, че ще търси начин за внос или производство на лекарството, а наскоро това се и случи.


Историята с терапията тръгва от дейността на професор Дидие Раулт, френски лекар, специалист в областта на инфекциозните болести и ръководител на научен екип за инфекциозни и тропически болести (т.нар. Unité de Recherche sur les Maladies Infectieuses et Tropicales Emergentes, става дума за смесени изследователски институции, чрез които се организира научният живот във Франция, създадени от представители на Националния център за научни изследвания - CNRS, и университети), който на 20 март


публикува данни за успешна терапия на пациенти с въпросната комбинация


и оттогава я прилага в Марсилия.


Самият Раулт е поляризираща фигура с огромна фен маса във "Фейсбук" (близо 416 000 членове на групата, следяща борбата му с COVID-19 и озаглавена Didier Raoult vs le coronavirus), но има необходимата експертиза и публична позиция. В групата често се цитира именно Доналд Тръмп в подкрепа на употребата на антималарийния медикамент. Видео по темата от канала в You tubе на Рудолф Джулиани бе широко споделяно в групата.


Феновете на професор Раулт са разнообразни, но много от тях се оказват вярващи в конспиративни теории, антиваксъри и най-вече критици на начина, по който Еманюел Макрон ръководи борбата с епидемията във Франция. Същевременно френският президент беше на посещение в отделението на д-р Раулт в края на миналата седмица.


И докато в американските по-скоро ляво ориентирани медии често се настоява на подкрепата, която Раулт получава от консервативните френски политици, интересно е, че всъщност една от основните трибуни във Франция той получава през блога на крайнолевия антисистемен политик Жан-Люк Меланшон. Друг силен подръжник е Филип Дуст-Блази, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Жан-Пиер Рафарен, т.е. подкрепата е доста по-разнопосочна.


Вече в САЩ самият Дидие Раулт е


подложен на силна атака в медиите, които не подкрепят републиканците


Стари негови интервюта се цитират с аргумента, че е противник на ваксините, на еволюцията и на климатичните промени. Все теми, централни за политическата програма на републиканския президент и арена на сблъсък с опонентите му. Би било коректно да кажа, че оригиналните публикации не са толкова категорични в тезите, които от другата страна на океана им се приписват, и по-скоро имат провокативни заглавия с не толкова революционно съдържание.


Първият и най-важен аргумент е, че така се предлага евтино лечение, не се отлага във времето развръзката с разработването на ваксина или клинични изпитания на ново лечение, а се търси бързо и дефинитивно решение.


Това в момента в САЩ е изключително важно, защото на публично ниво основната директива, която се следва от федералната администрация, е откриване на решение за т.нар. рестартиране на икономиката. Социалната система в САЩ е така изградена, че не би могла да поеме дългосрочни спирания на икономиката. Засега мерките, които се предлагат, са в две посоки: индивидуална помощ на пострадалите или мерки към конкретна индустрия, но не и колективно насочени мерки към запазване на работните места. Нещо повече - предните две седмици


имаше рязко и безпрецедентно покачване на стачната активност,


а Тръмп е непрекъснато подложен на критика за закъснялата си реакция спрямо пандемията. Именно поради последната причина в момента той упорито търси как да прехвърли вината за това извън пределите на САЩ (Китай, Европа, а напоследък и СЗО).


Всъщност комбинацията от президентската кампания, фокуса на дебата върху здравеопазването в полето на демократите и социалната система, която не е солидарна, засилват необходимостта от намиране на решение, което не е отложено във времето.


Вторият аргумент е много универсален и всъщност е общ за всички групи в подкрепа на това лечение. Молекулата е отдавна позната, комбинацията е изключително евтина и това се харесва на много хора. Нещо повече - това попада в една парадигма, в която се явява като опозиция на интересите на Биг фарма и подхранва всякакви конспиративни теории.


Медикаментът е познат на медицината от дълго време, което прави


възможно неговото по-бързо одобрение за употреба.


Това обаче е и ход на предизвикване на естаблишмънта и тежките бюрократични процедури, което според преподавателя по история Робърт Зарецки е структурна прилика между Доналд Тръмп и Дидие Раулт.


Безпрецедентното в кризата, предизвикана от COVID-19, е голямата несигурност, която пандемията създава на глобално ниво. За пръв път от много време човечеството има невидим общ враг, който поставя на изпитание обичайния му начин на живот без ясен дългосрочен план за изход, който да има обществена подкрепа. Ето защо бързите, познати (и евтини) решения добиват почти магическа сила за някои управляващи, когато е необходимо да се покаже решителност. Това с особена сила важи за общества с по-голяма несигурност, засилени социални неравенства и социална система, която трудно би поела тежестта на случващата се пандемия.


Но битката "за" и "против" хлорохина поне в САЩ е политически оцветена и е излязла от полето на строгата медицинска и фармакологична експертиза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ако бях на мястото на Тръмп щях да задам следния въпрос:
  "Ако 1/100 от всички разходи за проучвания и борба с климата през последните 10 години бяха ползвани за създаване на адекватна ваксина и проучвания на корона-вирусите, какво щеше да е положението сега?"

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 949 Неутрално

  И пак става въпрос за пари!Мноого пари!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  От първа ръка:
  Понеже с кораба минахме през Африка взехме профилактично въпросното антималарийно лекарство - Plaquenil. Вземаме го няколко седмици преди влузабе в райоба, във, и няколко седмици след напускането му. Взема се един оът седмично.
  Вече стана повече ит месец. Никой ит целия екиоаж не се е оплакал, че изпитва каквито и да е странични ефекти от приемането му.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Весело

  Макар и претендиращ и за познания в областта на медицината, Тръмп никога няма да достигне дори и една пета от познанията на нашият изпълнителен ... премиер.

  Относно различните медикаменти и самолечението- от СЗО излязоха с пепоръки , но от МЗ не са разпространили информация никаква.
  Смятам, понеже в нашата държава е стандарт друг да върши работата на управляващите, че е крайно време някой, който е кандидатствал някога с химия и биология някъде, да излезе пред публиката, и да обясни:
  Защо не трябва да се самолекуваме от корона вирус;
  Защо от много време синя пъпка не се лекува с пепел и гладна плюнка;
  Каква е разликата между медикамент, който се ползва в хуманната медицина и такъв, който се ползва във ветеринарната,;
  Какви са последиците ако го правим;
  Какво толкова има в едни хапчета и как могат да ни навредят, ако имаме съпътстващи заболявания;

 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Не може така бързо да се каже дали едно лекарство - в случая хлорохин помага срещу този вирус. Нужно е време на изпитания и статистически обработки. За азатрила - антибиотик е и действа на бактерии не на вирус. На г-н Тръмп и въобще на политиците много им се иска да се намери лекарство за да се реши проблема. Но природата е по силна от тяхните мераци.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#1] от "lz73":

  Не ставаш за политик.
  Не се задават въпроси които моментално могат да те вкарат в глух ъгъл.
  Ако беше на мястото на Тръмп и зададеш този въпрос, бъди готов да ти отговорят с въпрос:
  Ако вместо да увеличавате военният бюджет и да пръскате пари за стени (апропо, колко ли е успешна тази стена за предпазване отподобна заплаха) бяхте отделили срдства за продължаване на работатат на екипа за ранно предупреждение в Китай...

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Весело

  "Не съм компетентна да говоря за медицинската страна на тази битка. Мога единствено да коментирам културните и политически измерения на този дебат..."

  Не ти и трябва. Бай Дончо се изцепи като дипломиран лекар на една от поредните си пресконференции, балгодарение на което ставайки за смях на гаргите се вкара в ситуация да уволнява д-р Фаучи(който разбира почти колкото него) естествено през Туитър!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  По-важна е ефективността на лечението с въпросната комбинация, а не мнението на този или онзи политик, които нямат пряко отношение към държавното управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  В Америка вече десетки милиони са загубили работата си https://www.forbes.com/sites/jackbrewster/2020/04/09/more-than-16-million-people-have-filed-for-unemployment-benefits-in-the-last-3-weeks-coronavirus-by-the-numbers/ #617d89775024
  Кризата изглежда по-страшна от Голямата депресия. С такава криза в САЩ в Европа също ще бъде плачевно състоянието.
  Тръмп прави всичко възможно да успокои хората. Ако не успее, толкова по-зле и нас, които живеем в България.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Гледам вече няколко интервюта на оздравели, включително жената на Том Ханкс. Всички разправят едно и също. Не съм сигурен дали е от хинина, ма като го взех и се оправих.Страшно нещо е промитивт мозък. Едно време му викахме партийно сега пилиткоректно., Същият шит

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Да пробват с повече и по начесто. :)
  Тежките странични ефекти са известни. Отдавна. От това, как го прилагат лекуващите медици и за какво, зависи и успехът или неуспеха на терапията.

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan_":

  И като ги предупредиха рано от Китай какво направиха калинките, които Тръмп не можа да изгони от Центъра за контрол на болестите?
  Произведоха 500 при това дефектни теста и почнаха да се изказват със сериозен вид колко много са готови.

 13. 13 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz73":

  "Ако бях на мястото на Тръмп щях да задам следния въпрос:
  "Ако 1/100 от всички разходи за проучвания и борба с климата през последните 10 години бяха ползвани за създаване на адекватна ваксина и проучвания на корона-вирусите, какво щеше да е положението сега?""

  Прав си, Тръмп е достатъчно малоумен за да зададе такъв толкова невероятно идиотски въпрос.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 14. 14 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Професор Дидие Раулт, провеждайки експеримента изважда след започване на проучването от групата взимащи лекарството 6 души с влошаващо се състояние (единя от тях умира), така че неговия експеримент е компрометитан. Друго наскоро направено изследване в щатите не показва полза от това лекарство.

 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#12] от "blondofil":

  Ти вярно ли не успяваш да разбереш смисълът на моя коментар...

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом оранжевата дупа е казала - всички трябва да го взимаме.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Гневно

  Щом политиците са започнали са дебатират като експерти по въпросите на медицината нищо хубаво не може да се очаква за САЩ.

  подпис
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Истински позор е за САЩ е политиците да мътят главите на хората със собствени мнения по експертни въпроси.

  подпис
 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Щом политиците са започнали са дебатират като експерти по въпросите на медицината нищо хубаво не може да се очаква за САЩ.
  —цитат от коментар 17 на Иван K


  А когато медиците поеха управлението ни докараха най-страшната икономическа криза в историята.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Гледам вече няколко интервюта на оздравели, включително жената на Том Ханкс. Всички разправят едно и също. Не съм сигурен дали е от хинина, ма като го взех и се оправих.Страшно нещо е промитивт мозък. Едно време му викахме партийно сега пилиткоректно., Същият шит
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Не не от хинина, от силната ти вяра в непреходните либерални ценности си оздравяла.

 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Има доста лекарства, които се ползват клинично и без предварителни проучвания, за съвсем странични цели. Примерно цитотек не е одобрено от FDA за употреба при родилки, но е много често срещана практика. В БГ е супер редовна употребата, 100% оф-лейбъл.

  Иначе либералните медии се скъсаха да пишат как трябвали изследвания. Но сега не е моментът за усложнената и дълга процедура по разрешение за лекарство. Щото накрая ще се окаже, че в държавите с не толкова сложни системи ще лекуват, докато останалите спорят за легитимност и лицензи.

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Политика намесена в лечението? Би трябвало да е обратно, политиците да вземат решения по съвета на учени! Ама като имаш нарцисиста Трамп начело на държавата?

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Политика намесена в лечението? Би трябвало да е обратно, политиците да вземат решения по съвета на учени! Ама като имаш нарцисиста Трамп начело на държавата?
  —цитат от коментар 22 на Таралеж


  И това не е решение, е виж ги нашите топ специалисти - всеки с различна рецепта.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  Спекулативността в момента е не само политическа, медисицнският естаблишмент също е разделен, и това е естествено: няма напълно надежден тест за антитела, няма ваксина, търсят се решения. Остават традиционните норми на физическа и социална самоизолация и надежда в способностите на организма на отделния индивид.

 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan_":


  До коментар [#1] от "lz73":Не ставаш за политик.Не се задават въпроси които моментално могат да те вкарат в глух ъгъл.Ако беше на мястото на Тръмп и зададеш този въпрос, бъди готов да ти отговорят с въпрос:Ако вместо да увеличавате военният бюджет и да пръскате пари за стени (апропо, колко ли е успешна тази стена за предпазване отподобна заплаха) бяхте отделили срдства за продължаване на работатат на екипа за ранно предупреждение в Китай...
  —цитат от коментар 6 на Ivan_


  Хм, не съм подръжник на прекомерните военни разходи, но това са пари, наляти в американската икономика и в американските военни. Ще рече не са хвърлени за борба с вятъра и срещу тях има някакъв продукт. Ако щете го наречете сигурност или военно превъзходство...

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz73":

  Щеше да плучи следния отговор, който често (би трябвало да ) получава. Ти идиот ли си?

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#25] от "lz73":

  Не схващаш явно идеята на коментарът ми.
  Не се захващай за конкретният пример, подсказвам, че като политик не е добра идея да повдигаш теми които могат да се обърнат много лесно срещу теб.

  При положение , че си президент на САЩ, който е отговорен за харченето на бджетни средства, не е добре да повдигаш темата за ефективност, а още повече за целесъобразност на бюджетните разходи...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#13] от "│":


  [quote#13:"│...Прав си, Тръмп е достатъчно малоумен за да зададе такъв толкова невероятно идиотски въпрос.[/quote]

  Абе за него не знам дали е малоумен, но вече имам съмнение за умствените качества на някои американци от първо поколение...
  Щото въпросът си е въпрос. Ще го преведа на високоумен език. Дали не е било по-добре част от средствата, похарчени за проучвания и опити за доказване на една теория, да бяха инвестирани в проучвания и борба с нещо, реално съществуващо. Като корона-вирусите например. Предполагам, че има еднозначен отговор.

 29. 29 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  Ако беше мааалко по-умен, може би щеше да знаеш термина hindsight is 20/20.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Голяма каша! Едвам го прочетох. Изглежда авторът на публикацията здраво се е трудила за тази компилация.

 31. 31 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  иван ти го е обясни добре. А има и друга идиотщина във въпроса ти. Не можеш да изработиш ваксина за вирус, който не съществува. Реално този вирус не е съществувал до м. ноември. И финансирането на учените , които търсят ваксина момента е повече от добре осигурено.

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#29] от "│":


  До коментар [#28] от "lz73":Ако беше мааалко по-умен, може би щеше да знаеш термина hindsight is 20/20.
  —цитат от коментар 29 на


  Ми не, не съм толкова умен. Предпочитам изрази на български. Само дето един друг малоумен американец разправяше и то през 2015г, че е възможно и очаквано това да се случи. Май неговата прогноза излезе доста по-точна от прогнозата за очакваното затопляне...

 33. 33 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#28] от "lz73":

  "и опити за доказване на една теория"

  Затоплизъма е шарлатания

  Facing Worlds
 34. 34 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затоплизъма е шарлатания
  —цитат от коментар 33 на Saint of Me


  Но няма нито едно доказателство за това.

 35. 35 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#6] от "Ivan_":

  "Ако вместо да увеличавате военният бюджет"

  Какво се случва с Европа ако Щатите намалят военния бюджет?

  Ще се пазим с тениски с чикенфут знака ли :)

  Facing Worlds
 36. 36 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#31] от "Doge":


  До коментар [#28] от "lz73":иван ти го е обясни добре. А има и друга идиотщина във въпроса ти. Не можеш да изработиш ваксина за вирус, който не съществува. Реално този вирус не е съществувал до м. ноември. И финансирането на учените , които търсят ваксина момента е повече от добре осигурено.
  —цитат от коментар 31 на Doge


  Ами според мен не е съвсем така. Поправете ме ако греша, но мисля, че това е седмият поред коронавирус, с който се сблъскваме. Може и да греша, но смятам че след тази история ще разполагаме с достатъчно ефективни ваксини или лекарства, действащи срещу коронавирусите. Или поне срещу значителна част от тях, дори и нововъзникнали. Защото,както казвате, вече съществен ресурс е насочен в тази посока. Не съм медик или вирусолог и ако греша ме поправете.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz73":


  "Ми не, не съм толкова умен."

  Личи ти.

  "Само дето един друг малоумен американец разправяше и то през 2015г, че е възможно и очаквано това да се случи. Май неговата прогноза излезе доста по-точна от прогнозата за очакваното затопляне..."

  На базата на какво образование си въобразяваш, че можеш да определяш колко точна е "прогнозата за очакваното затопляне"?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#33] от "Saint of Me":

  Моля да ме извините, прав сте, но аз предпочитам по-меки изрази..

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":
  Никой от целия екипаж не се е оплакал, че изпитва каквито и да е странични ефекти
  >> Ами и с пиенето е така..Пиеш сто грама-няма странични ефекти. Пиеш бутилка..и можеш да свършиш като мъжа в ..Аризонската Мечта.

 41. 41 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#34] от "Мъката на Моди":

  'Разбирането' ти за това как работят тези неща е много забавно.

  Умнокрасивата школа :)

  Facing Worlds
 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#38] от "│":


  ...На базата на какво образование си въобразяваш, че можеш да определяш колко точна е "прогнозата за очакваното затопляне"?
  —цитат от коментар 38 на


  На базата на аритметика, изучавана в началния курс. Би ли посочил тук с колко процента сбърка вашия гуру Хансен, правейки прогноза за очакваното глобално затопляне?

 43. 43 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz73":

  "На базата на аритметика, изучавана в началния курс. Би ли посочил тук с колко процента сбърка вашия гуру Хансен, правейки прогноза за очакваното глобално затопляне?"

  Чакам ТИ да ми кажеш. С колко процента сбърка?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#35] от "Saint of Me":

  какво да се случава с Европа?
  Някой ще тръгне да я напада ли?

  Само Франция с нейният ядрен арсенал и носители е достатъчна да изпари каквото и да е желание за нападение над Европа... ако ще си говорим за военно нападение...
  Нека да не забравяме, че в Европа се намират най-сериозните армии в тази част на планетата.
  Та хич не се чувствам притеснен от нападения от Япония, Китай или Индия единствената реална военна сила която е близо и можеда застраши европа е русия, в този случай погледни написаното за франция в коментарът ми.

  Та тази мантра за това как САЩ пазят европа я обясни на Украйна, че и тях американците щяха да ги пазят пък нещо останаха без крим...

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#43] от "│":

  С съвсем малко...около 300%

 46. 46 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мъката на Моди":'Разбирането' ти за това как работят тези неща е много забавно.Умнокрасивата школа :)
  —цитат от коментар 41 на Saint of Me


  Ами работят така: ако някой е шарлатанин, отиваш и доказваш с обективни доказателства и факти, че е такъв. Примерно, хващаш го, че подменя данни нарочно. Че взема пари само за да твърди нещо... Ей такива работи.

  Но като всички вярващи в световната конспирация, ти си въобразяваш, че 90% от учените ще имат консенсус по даден въпрос, но няма да остане и следа твърдо доказателство за шарлатания. Типично.

 47. 47 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz73":"На базата на аритметика, изучавана в началния курс. Би ли посочил тук с колко процента сбърка вашия гуру Хансен, правейки прогноза за очакваното глобално затопляне?"Чакам ТИ да ми кажеш. С колко процента сбърка?
  —цитат от коментар 43 на


  Имай предвид, че "учебникът" на този герой по отрицание на климатичните промени, е художествена литература, демек, на английски - фикшън.

 48. 48 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":

  "С съвсем малко...около 300%"

  Хехехе, знаех си, че си нагъл лъжец. Я кажи какви са му предвижданията (всичките три варианта) и с колко РЕАЛНО се е повишила температурата?

  Или не се е повишила изобщо? Има ли глобално затопляне или не? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 49 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност, художествена литература може би е по-добре като база за позициите ти, отколкото тази на Говлампи: Гуру Тръмп така каза 😃😃😃

 50. 50 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":

  Знам, че според екземпляри като теб НАСА са мошеници, но ето ти едно изследване. Подозирам, че за разлика от теб, правилите го не са учили аритметика.

  https://climate.nasa.gov/news/2943/study-confirms-climate-models-are-getting-future-warming-projections-right/

  Чети и друг път не се опитвай да коментираш неща на базата на "аритметика от началния курс".

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  "За честта на една молекула – битката........"

  Заглавието ми напомни за една друга битка - "Битката при черната дупка" Ленард Съскинд

  klimentm
 52. 52 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#36] от "lz73":

  Ами вирусите имат щам. Преди да се появи дадената мутация, няма как да знаеш как точно ще мутира. И няма как предвварително да направиш ваксина за точно тази мутация.

 53. 53 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван K":

  Не се притеснявайте, докторите в САЩ си го предписват лекрството в комбинация или не. Или другите терапии, показали обещаващи резултати. Една от най—големите групи приемащи лекарството е в Ню Йорк, където Клуомо, демократ, енергично се бори с епидемията. Даже и медици на първа линия го взимат превантивно. А и има вече и научно изследване, за проверка доколко е ефективно. Резултатите ще са по—късно.
  Но все пак, не Тръмп или още по—малко СНН, решава как ще се лекувате, а вашият лекар.
  Апропо, “подобният пререпарат”, който семейството от Аризона взело е вещество за почистване на аквариуми. Сега едва ли може да вземете хлорна вар и да решите, че е подобна на хинина. Все пак на всяка пресконференция и Тръмп и Клоумо, казват — допитайте се до лекарят ви, не взимайте лекрството сами. А и ефекта е по—силен (анегдотичният) в комбинация.

  Вируса не подбира демократи или ребупликанци.

 54. 54 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ivan_":

  Нали?
  Нито Турция не окупира Кипър. Нито пък Русия — Абхазия, Осетия, Крим, Източа Украйна.

  Франция използва атомни бомби да ги защити!
  И ще използва такива, ако Турция заеме Кърджалийско и Гюрмунджиско. Така стана, тя.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#54] от "Николай С":

  Мда, добре че бяха САЩ с техният военен бюджет та всичките от теб изброени останаха само като сюжети за холивудски филми...

  Я вземи и разбери смисълът на дискусията и след това тръгвай да пишеш...

  Та тези изброените от теб каква точно помощ получиха от САЩ, как САЩ предотваритиха да не им се случи това което им се случи?

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мъката на Моди":
  До коментар [#48] от "│":


  До коментар [#45] от "lz73":"С съвсем малко...около 300%"Хехехе, знаех си, че си нагъл лъжец. Я кажи какви са му предвижданията (всичките три варианта) и с колко РЕАЛНО се е повишила температурата?Или не се е повишила изобщо? Има ли глобално затопляне или не? :)
  —цитат от коментар 48 на


  Щом настояваш, добре.
  Въпросният Хансен през 1988 обявява, че глобалното затопляне е факт и изчислява, че за следващите 10 години ще имаме покачване с 0.35 градуса. Е, те изминаха и измерванията показват покачване с 0.11 градуса. Прав си, лъжец съм, с повече от 300% е сбъркал завалията...А ако ти е интересно какво казва по въпроса пред вашата академия на науките, то можеш спокойно да прочетеш протоколите по въпроса, публични са, но няма да ти хареса...
  И да, тези протоколи, както и едни други публикации по въпроса в Кеймбридж могат да се наречат художествена литература.
  Ето един цитат, ще ти предложа сам да познаеш автора му:
  "При изследване и моделиране на климата следва да признаем, че имаме насреща си двойна нелинейна хаотична система и следователно дългосрочните прогнози за бъдещи климатични състояния не са възможни"

 58. 58 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#50] от "│":

  Аз не мога да разбера, как отричащите глобалното затопляне са все разни, които по принцип харесват теории на конспирациите. Ако помислиш реално, кой има полза да няма глобално затопляне? Ами корпорациите, които добиват фосилни горива най-вече, както и компании, които прозивеждат оборудване за такива. Те имат всичките пари на земята. Да не би Ексон, Шел или Бритиш петролиум да са умрели от глад? А кой би плащал на някой да се рзапространяват и изледва глобалното затопляне? Тези компании не могат ли да отделят 1% от оборота си и да наемат учени да направят на пух и прах "лъжливите затоплисти". Ама човек , трябва просто да има критично мислене.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#44] от "Ivan_":

  "Само Франция с нейният ядрен арсенал и носители е достатъчна да изпари каквото и да е желание за нападение над Европа"

  Франция? Военният пазител на ЕС? Гахахахахахахаха.

  Наздраве :) Толкова квалитетен майтап рядко се чува, особено така ужким сериозно казано е трепач, евала!

  Facing Worlds
 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "lz73":

  "Въпросният Хансен през 1988 обявява, че глобалното затопляне е факт и изчислява, че за следващите 10 години ще имаме покачване с 0.35 градуса."

  "Въпросния Хансен" дава ТРИ варианта за движение на температурите и какви са му параметрите за всеки от тези варианти.

  Но сайтчетата, които четеш и чиито идиотщини повтаряш не ги казват тези неща, нали?

  "Ето един цитат, ще ти предложа сам да познаеш автора му:"

  Изобщо не ме интересува автора му. Имах един студент доскоро, много умно момче, но всеки по-сложен проблем го свеждаше до Halting problem, и съответно го обявяваше за нерешим. Е, сега работи като агент за недвижими имоти, от време на време пием бира заедно и коментираме политиката.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#36] от "lz73":


  В интерес на истината, ваксина—кандидат е разработена на 27 ден в САЩ, вече е на последен стадий тестване върху хора за безопастността (3 най—висока доза, първите две са минати). После тестват ефикасност.
  От тогава Има поне още 2 ваксини—кандидата след това, също в различни степени на пресека тестване. В САЩ. Учените постигнаха абсолютен рекорд, използвайки технологията по която е разработена ваксината срещу ебола. Въобще и учени и мед система, а и управляващите в САЩ добре се справят, отчитайки спесификата. Затова и смъртността (въпреки всичките условности, как малко са преувеличени числата в САЩ) е почети ниска в САЩ (малки изключения, Германия и Корея, но Германия е още малко по—назад от САЩ, а и двете държави имат различна култура). За другите държави извън Западна Европа, предполагам е трудно да се предполага реалната смъртност. В Русия например, само линейките на една опашка от деня, бяха повече от заразените за деня по официални данни.

 63. 63 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 856 Весело

  Политическо е разбира се, както е и полотически въпросът около БЦЖ-то (старомодна ваксина на базата на микрооргонизми, която се прилагала в развиващите се страни само, сега щели да разработят нова, по-добра за нова употреба евентуално, ако върши работа в случая) или защо източна европа не е така зле, както западния свят.
  Но при нас с хлорокина пак надмина всички очаквания:
  1. Известен едър бизнесмен не мирясва докато не му се докаже ковид 19
  2. Поръчва се лечение с точно определен препарат, което му изплняват в унивеситетска болница
  3. Препоръчва препарата за лечение на целокупното население, клед което Щабът, прави същото и във ВМА систематично започват да го провеждат
  4. Държавата купува дози за широк кръг болни

  Дано лекарите ако се наложи не ми приложат лечение и препарат, който е препоръчан от безнесмен. Надявам се те да преценят за всеки отделен случай според своята съвест и преценка.
  Но че ще има хора, както имаше, тази майка от Търново с 4-ното без ваксини, които ще искат точно това лечение, заради по-горе описаното му налагане. Реално без медицински аргументи.
  Доколкото такива има, те са за ранната фаза на инфекцията, тоест за етап домашно лечение, вместо любимите на насалението прахчета. Да вземат да пуснат пак в свободна продажба аналгин-хинина, който иска да си го ползва. Всички имаме добри спомени от него. Аз съм изпила 6 от зелените хапченца през живота си, но също храня сантимент и естествено доверие.

 64. 64 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#57] от "lz73":

  Добре бе, виж се къв си. Преди 2 минути си супер смирен, "ох, аз тука такова, ако не съм прав, не разбирам". Сега, като става въпрс за нещо дето сигурно разбираш ОЩЕ ПО-МАЛКО, изведнъж говориш супер нахакано и уверено, все едно си някъв авторитет. Изобщо замисляш ли се кво правиш?

 65. 65 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Doge":

  "Аз не мога да разбера, как отричащите глобалното затопляне са все разни, които по принцип харесват теории на конспирациите."

  Аз пък не мога да разбера как отричащите глобалното затопляне си въобразяват, че с аритметиката от началното училище разбират тези очевидно сложни системи по-добре от учените.

  А най-забавното е, че другият им аргумент е "ама системите са много сложни ("двойна нелинейна хаотична система", хехе) и НИКОЙ не може да направи каквито и да е предвиждания".

  Като им покажеш, че предвижданията са верни, отговарят "да, ама..." или мълчат. До следващия път когато повтарят същите идиотщини.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 66. 66 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ivan_":

  Да не е световен полицаи САЩ?

  Пак да напомня, Франция ще използвали атомни бомби срещу Турция, ако земе Кърджалийско и Гюрмунджиско? Или айде, Мароко окупира суета, или Алжир Малта.

  Има поговорка — не храниш собствена армия, ще храниш ... да.

 67. 67 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#65] от "│":

  Мисълта ми е, че те би трябвало (конспираторите) точно да бъдат най-големите Грети. Точно големите минни компании и собствениците на ТЕЦове, както и въобще всички които се занимават със фосилни горива са големите губещи, а те са много богати. Един вид Биг Фарма, само че в горивата.

 68. 68 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#44] от "Ivan_":

  "Та тази мантра за това как САЩ пазят европа я обясни на Украйна"

  Путин взе Крим на разходка за сладолед по времето на слабака Обама. Също по времето на слабака Обама беше кремълския преврат в България през 2013-та.

  Съвпадения, съвпадения :)

  Facing Worlds
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#57] от "lz73":

  Преди двадесетина години тезата беше че Земята навлиза бавно в нов ледников период, че до няколко деситилетия ще изкопаем всичкия петрол и кюмюр и ще загинем от енергииния недостиг,че населението на Земята ще подскочи до 20/30 милиарда и щяе загинем от гладна смърт,всички тези катастрофични прогнози не се случиха

  klimentm
 71. 71 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 773 Разстроено

  Ако бях на мястото на Тръмп щях да задам следния въпрос:"Ако 1/100 от всички разходи за проучвания и борба с климата през последните 10 години бяха ползвани за създаване на адекватна ваксина и проучвания на корона-вирусите, какво щеше да е положението сега?"
  —цитат от коментар 1 на lz73


  А аз -- ако 5% от разходите за армията бяха давани за борба с климата и 5% за здравеопазване като цяло, в т. ч. достъпно за всички американци такова, какво щеше да е положението сега?

 72. 72 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Преди двадесетина години тезата беше че Земята навлиза бавно в нов ледников период, че до няколко деситилетия ще изкопаем всичкия петрол и кюмюр и ще загинем от енергииния недостиг,че населението на Земята ще подскочи до 20/30 милиарда и щяе загинем от гладна смърт,всички тези катастрофични прогнози не се случиха

  Те го и тоя авторитет. Там чул недочул нещо и сега разбира много!

 73. 73 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  "Преди двадесетина години тезата беше че Земята навлиза бавно в нов ледников период"

  Това е лъжа.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#68] от "Saint of Me":

  Тук се забелязва едно общо неразбиране на президента Обама.Той в никакъв случай не беше'слабак' просто човек малко изпреварил епохата си

  klimentm
 75. 75 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#73] от "│":

  Хайде сега,за тебе всичко е лъжа щом не е по твоята!

  klimentm
 76. 76 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "klimentm":

  "Хайде сега,за тебе всичко е лъжа щом не е по твоята!"

  Дай доказателства. Защото аз МОГА да дам доказателства, че лъжеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#74] от "klimentm":

  "просто човек малко изпреварил епохата си"

  Да даде Крим на Путин срещу нобелова награда за мир е тарикатска сделка. Визионер :)

  Facing Worlds
 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#61] от "│":

  Ммда, дали не си завършил АОНСУ преди да забегнеш при загнилите...
  Хансен дава три варианта при различни поведения на икономиката. Е според приложимия вариант грешката му е 300% и той най-чинно си я признава. Мисля, че вече вднъж ти го цитирах, ще го повторя пък дано го осмислиш:
  "Факторите, водещи до дългосрочни промени в климата, не са познати с точност, достатъчна за дефиниране на бъдещите климатични промени"
  Казал го е доста след бомбастичните си прогнози през 1988...

 79. 79 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "lz73":

  "Е според приложимия вариант грешката му е 300% и той най-чинно си я признава."

  Прочете ли статията от NASA JPL? Свиркай ако не са ти ясни разни думички или искаш оригиналната публикация.

  Аритметика от елементарното училище, жалка история...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3413 Весело

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Tова e в стил “една жена каза”. Аз пък пиех същото лекарство но под търговското име Маларон по време на командировка в Африка. Обаче след 2 дена спрях, заради силно главоболие. Каква стойност имат нашите преживявания в изследванията за ефективността на лекарството? Ами никаква.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#31] от "Doge":

  “Не можеш да изработиш ваксина за вирус, който не съществува. Реално този вирус не е съществувал до м. ноември. “

  Реално коронавирусите съществуват. Този, предизвикващ SARS, е известен от 2003 г. Вирусът на СПИН е известен по-отдавна. И ваксина няма. Ужасът на “пазарниците” е, че може и да не може да има ваксина. Сиреч с пари, много или още повече, нищо не може да се купи. По-ужасното е, ха се опрял маргинал/лузер/бедняк у теб (докато ти робува/прислугва), ха си умрял (защото овреме не си се погрижил за бедните).

  “И финансирането на учените , които търсят ваксина момента е повече от добре осигурено.”

  I73 не е от разбирачите по “наливането на пари”. И в хазарта, пруституцията се наливат пари в икономиката за създаване на работни места и “качествен продукт” (еднорък бандит или уличен секс-терапевт).
  Куриозното в случая е, че САЩ са финансирали с 37 млн. долара Института по вирусология в Ухан след епидемията САРС през 2003 г. И ваксина няма! Нещо повече, обвиняват “жената-прилеп” (водещ китайски учен, ръководеща изследването на прилепите и техните вируси в този институт) да е изпуснала вируса на КОВИД19.
  А колко пари са наляти във ваксини против грипа, а имунитетът е “от дъжд до пладне”!
  Здравните препоръки (на същата тая СЗО) се “усъвършенстваха” от веднъж годишно ваксиниране на три ваксини годишно - против есенен, зимен и летен грип (пролетен няма, щото човек трябва да оздравее поне веднъж годишно ... след тройно ваксиниране).

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#64] от "Кози Крак":


  До коментар [#57] от "lz73":Добре бе, виж се къв си. Преди 2 минути си супер смирен, "ох, аз тука такова, ако не съм прав, не разбирам". Сега, като става въпрс за нещо дето сигурно разбираш ОЩЕ ПО-МАЛКО, изведнъж говориш супер нахакано и уверено, все едно си някъв авторитет. Изобщо замисляш ли се кво правиш?
  —цитат от коментар 64 на Кози Крак


  От медицина разбирам сравнително малко и си го признавам. Въпреки това смятам, че в случая бях прав.
  Виж, когато става дума за точни науки и по-точно физика, нещата са леко различни. Там всичко се подчинява за здрава логика и мисля, че имам необходимото образование да я схвана...Вярно, може и да съм тъп, но не наричам непознати "МАЙМУНИ".

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Аз още се оглеждам за летящите коли. И океана дето ще превърне къщиците на видни затоплисти в подводни забележителности :)

  Facing Worlds
 86. 86 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "lz73":

  "Виж, когато става дума за точни науки и по-точно физика, нещата са леко различни. "

  Как са различни? Имаш съответното университетско образование, докторат и поне 10 години работа в областта на климата?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 87. 87 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#79] от "│":

  Абе личи си почеркът на комсомолския секретар...остави статията, напиши просто и ясно: грешката на Хансен е ...процента. Аз твърдя, че е сбъркал с над 300%. Това вярно ли е? Простичко си го кажи, ще ти олекне...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николай С":

  Тези анонси на ваксини са си покер: за инвестици, но и за престиж, успокоение и дуене на мускули.

 90. 90 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "wanderer":


  "Куриозното в случая е, че САЩ са финансирали с 37 млн. долара Института по вирусология в Ухан след епидемията САРС през 2003 г. И ваксина няма! "

  37-те милиона за създаване на ваксина ли са били дадени?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "lz73":

  "Абе личи си почеркът на комсомолския секретар...остави статията, напиши просто и ясно: грешката на Хансен е ...процента. Аз твърдя, че е сбъркал с над 300%. Това вярно ли е?"

  Би било вярно ако предположенията му бяха верни. Т.е. ако човечеството беше продължило да използва фреони.

  Пише ги тези неща в статията на НАСА, ама който е неграмотен и е стигнал само до аритметиката, няма как да ги знае.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#86] от "│":

  Областта на климата...ако това не включва само и единствено борбата с него, то отговорът е ДА, имам ги. Други въпроси?

 93. 93 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "lz73":


  "Това вярно ли е? "

  Хайде сега ти да кажеш нещо... Повишава ли се глобалната температура? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 94. 94 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "lz73":

  "Областта на климата...ако това не включва само и единствено борбата с него, то отговорът е ДА, имам ги. "

  В коя област на науката имаш докторат?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 95. 95 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3413 Весело

  До коментар [#68] от "Saint of Me":

  Путин си взе и част от Грузия по времето на силния републиканец Буш, случайност... Но нито Буш, нито
  Обама са се снишавали пред джуджето Путин колкото сенсея.


  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 96 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#61] от "│":

  това с the halting problem не е ли подобно на теоремата
  на гьдел за недостатъчността. имах един приятел,
  бог да го прости, който по едно време, докато се готвехме за
  кандидатстъдентските изпите беше доста залитнал в същото нещо,
  да докзва, че някоя задача няма решение и съответно е сбъркана.
  беше се доста оплел, и харчеше много енергия в стреляне по вятърни мелници
  (разсеяни матматици, които дават задачи за изпити).

 97. 97 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "mihail_p":

  Да, подобно е. За известно време се опитвахме да използваме младежа за неща, които не противоречаха на убежденията му, но стана доста досадно, пък и на него му стана скучно.

  Сега продава къщи и ще става (местен) политик. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 98. 98 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1588 Неутрално
 99. 99 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#93] от "│":

  "Повишава ли се глобалната температура?"

  Спрямо плейстоцена или късния мезозой :)

  Facing Worlds
 100. 100 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#99] от "Saint of Me":

  "Спрямо плейстоцена или късния мезозой :)"

  Ох, горкото... Спрямо началото на 20-ти век.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK