Не може да се наруши забрана, която не съществува

Цветница с участието на патриарха мина безпроблемно за ортодоксалните богомолци. В Самоков обаче евангелистите, присъствали в двора на църквата си, станаха обект на МВР и прокуратурата.

© Юлия Лазарова

Цветница с участието на патриарха мина безпроблемно за ортодоксалните богомолци. В Самоков обаче евангелистите, присъствали в двора на църквата си, станаха обект на МВР и прокуратурата.



Председателят на Управителния съвет на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) Румен Борджиев изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, главния прокурор Иван Гешев и дирекция "Вероизповедания" заради глобените богомолци по време на служба в Самоков на фона на масово отворените за служби храмове на Българската православна църква.


Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) се съставлява от 14 регистрирани у нас евангелско-протестантски вероизповедания. Всяко от тях има свои местни поделения в страната по смисъла на чл. 19 от Закона за вероизповеданията. Такъв е и случаят с евангелската църква в Самоков с ръководител пастор Николай Василев, станала известна с разпространените в медиите и социални мрежи кадри от неделната служба, проведена на празника Вход Господен, известен още като Цветница.


Стана ни известно от медийни публикации, че от страна на държавата, чрез местните полицейски служители и съответната районна прокуратура, са предприети действия срещу свещенослужителя и други служители на църквата ни в Самоков, както и срещу вярващи, присъствали на службата, проведена на 12 април. Говори се в интервюта, че са изготвени и връчени над 100 броя актове за установени административни нарушения, както и че е образувано досъдебно производство за извършено престъпление.




Ето защо ще ви моля да съобразите следното:


От фактическа страна:


1. Касае се за провеждане на празнично богослужение в един от най- светлите християнски празници в религиозния ни календар - Вход Господен


2. Мястото на провеждане на службата е двора на църквата в Самоков, тоест църковна собственост


3. Съобразени са всички хигиенни и епидемиологични мерки, в това число:


• Службата е на открито. Не на вентилационна система, която върти един и същ въздух.


• Осигурени са маски, които служителите са раздавали на хора без такива,


• Осигурени са дезинфектанти с пръскане на обекта и отделно дезинфектант за лично ползване от хората


• Присъстващите са на разстояние един от друг


От правна страна:


Съгласно чл. 57 ал. 3 от Конституцията при обявяване на извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 37, в които се включва и основното право на вероизповедание. Според чл. 5. ал.1 от Закона за вероизповеданията правото на вероизповедание се упражнява чрез формиране и изразяване на верско убеждение, участие в религиозна общност и пр., а съгласно ал. 2 верското убеждение може да се изразява чрез осъществяване на съответни богослужения, ритуали и обичаи.


В настоящия случай се касае за осъществено богослужение в църковна собственост, макар и на открито, в църковния двор, в което богослужение са участвали лица с гарантирано по Конституция и закон право на вероизповедание. За всяко от лицата е налице уредено материално право, което в случая са упражнили.


Не е налице в правната ни уредба никаква забрана или ограничение за провеждане на богослужения, нито за участие в такива.


А, както знаем, не може да се наруши забрана, каквато не съществува. Това е достатъчно, на самостоятелно основание, да се обоснове извод за липса на каквито и да е било укорими действия както от страна на свещенослужителите, така и от страна на богомолците.


Ето защо, не е налице нито фактическо, нито правно основание за започване на административно-наказателни и/ или на наказателни производства.


Още повече, че съвсем очевидно са съобразени и приложени всички определени в заповедта на министъра хигиенни и противоепидемични мерки, макар и да става дума не за обществено място, а за църковна територия.
Само за пълнота на изложението считаме за необходимо да напомним и обстоятелството, че религиозните институции са отделени от държавата (чл. 13 ал. 2 от КРБ) и по смисъла на чл. 4 ал. 2 от Закона за вероизповеданията е недопустима държавна намеса във вътрешната организация на религиозните общности и религиозните институции.


В случая с изготвянето на многобройните актове за установено административно нарушение и образуване на досъдебно производство съответните институции предпоставят извършване на действия по събиране на доказателства и други процесуални такива, които могат да поставят на изпитание тези основни положения и да уязвят гарантираните основни човешки права.


Ние нямаме съмнение как ще завършат започнатите производства. Макар и в условия на извънредно положение, ние


живеем в правова държава, подписала Европейската конвенция за правата на човека.


Но за да не остане впечатлението, че чрез образуваните производства се прикрива опит за държавна намеса във вътрешните дела на евангелско-протестантската църква или че се цели да бъдат преустановени богослуженията ни, още по-малко, че се налагат санкции спрямо свещенослужители и миряни, равняващи се на гонение, ви молим да дадете подходящи разяснения и указания на служителите си за прекратяване на образуваните производства поради липса на укоримо поведение.


Заявяваме, че правото на живот е висша ценност за всеки от нас и подкрепяме държавните институции във всичките им усилия за справяне с тази тежка ситуация.


Оставаме в молитва Бог да води в мъдрост управленците на нацията и държавата ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Ех тая пуста лепта! Какви са тия евангелски църкви дето за първи път ги чувам? И какво са празнували вчера неверниците? Католическия великден?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  След като го изчетох мога да кажа, че е написано по-грамотно от това, което биха генерирали повечето от политиците в парламента и вероятно повечето от ръководителите в местните власти.

  Със сигурност е по-добре обосновано от обвинението срещу онази аптекарка, която много вероятно има за какво да бъде разследвана и обвинена, но не и за това, за което всъщност беше.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2767 Разстроено

  Има ограничение за събиране на хора, даже на открито, то е било нарушено и правилно са им написали акт, не виждам нищо общо с правото на вероизповедание.
  По-интересно и по-важно е принципните ни правоохранителни органи дали ще подходят по същия начин към идиотите от БПЦ, които даваха причастие на стотици хора с една лъжичка.
  Надали.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  В правовата държава, законът е над вероизповеданието. Но перфектни закони няма - затова трябва да има разбиране, а за да има разбиране трябва да има общество, а оттам - народ. Но за нас има две поговорки - "Орел, рак и щука" и "Трима - дружина с предател" - в този ред на мисли на трима, един не е солидарен със ситуацията и обезмисля усилията на двамата.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално


  Оставаме в молитва Бог да води в мъдрост управленците на нацията и държавата ни.

  Мъдрост? Простотията като убиец! Простотия на поповете, простотия на вярващите, простотия на управляващите. Простотията като виновник за непредумишлено убийство? Или напълно съзнателно убийство? Бог ли ще ги съди за простотията?

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Какви са тия евангелски църкви дето за първи път ги чувам? И какво са празнували вчера неверниците? Католическия великден?
  —цитат от коментар 1 на emil


  Вероятно си ги чувал, но очевидно не внимаваш. Едно, че Великден няма как да бъде във вторник и второ - в статията ясно пише, че са празнували Цветница в неделя.

 7. 7 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#1] от "emil":

  Ех тая пуста лепта! Какви са тия евангелски църкви дето за първи път ги чувам? И какво са празнували вчера неверниците? Католическия великден?
  —цитат от коментар 1 на emil

  Евангелските църкви обикновено следват традиционния местен календар, което в България означава - православния. То си пише в статията, че става въпрос за неделна служба на Цветница, проведена на открито в двора на самоковска църква.
  На репортажите се виждаше, че хората са много старателно подредени на няколко метра един от друг и всички са с маски. Какъв е проблемът, след като и пред православните храмове имаше (а на Великден ще има още повече) богослужения на открито. Нали точно управляващите настояват богослуженията на големите празници да са на открито, при спазване на изискванията за разстояние и предпазни средства?

 8. 8 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не може да семери с два аршина. След като е разрешено черкуването в ортодоксалния храм, същото трябва да бъде за всички храмове! Прави са хората да протестират и гласът им трябва да бъде чут.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  Ех тая пуста лепта! Какви са тия евангелски църкви дето за първи път ги чувам? И какво са празнували вчера неверниците? Католическия великден?
  —цитат от коментар 1 на emil


  Ха-хаааа

  За ПРАВОВЕРНИТЕ ПУТИНДЖИИ всички, които не са от

  КРЕМЪЛСКАТА отцепила се от Православието ЗЛОБНА СЕКТА

  са "неверници"

  Ха-хаааааааа

  БЕЗЦЕННО !!!!

 10. 10 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ако спазят тази практика и за православния Великден - глоба за струпване, дори да са с маски и навън - ще има логика, за добро и за лошо.

  Ако не, това вече става пародия на държава и на законност.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 11. 11 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като е разрешено на магазините да продават храна за тялото, не може да не е разрешено на храмовете да продават храна за духа. Каквито условия се спазват от едните, същите се спазват и от другите. Всичко друго е лицемерие.

 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Юридически са прави. по мои наблюдения, те са и по - вярващи от привилегированото християнство.

  От житейска гледна точка- .....Виждате ли, защо римските императори така са се отнасяли с раннохристияните. Те просто не слушат.

 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 424 Неутрално

  След като е разрешено на магазините да продават храна за тялото, не може да не е разрешено на храмовете да продават храна за духа. Каквито условия се спазват от едните, същите се спазват и от другите.
  —цитат от коментар 11 на gpb42643987


  Хайде да не лъжем! Точно там е работата - че в църквите досега не ги спазваха.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  След като е разрешено на магазините да продават храна за тялото, не може да не е разрешено на храмовете да продават храна за духа. .
  —цитат от коментар 11 на gpb42643987


  Ха-хаааааа

  ОТКОГА храмовете станаха МАГАЗИНИ в които се ПРОДАВА !!!!!

  Иисус Христос НЕ ИЗГОНИ ЛИ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА ?!?!?!

  Да ви имам "християнските" "ценности" да ви имам........

 15. 15 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 278 Неутрално

  гледах по PBS, в щатите, на такива пъпеши, полицията записва номера на колата и изпращат заповед за карантина 14 дни

 16. 16 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно правилно е че са глобени!
  Въпросът е защо не глобяват руските агенти в другите църкви?

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Абе другари евангелисти,

  Има ограничение за провеждане на масови мероприятия и няма начин да се оправдаваш с маски, разстояния и други предпазни мерки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се позоваваш на закон и право у нас е умряла работа. Все ще се намери някое царче да реши, че наказва от името на Господ, без да мисли за последствията.

  Откакто комуноидите записаха в Конституцията, че православието е традиционната религия в България, мнозина решиха, че останалите религии не заслужавват вниманието на държавата. С едно изключение, разбира се - вярата на доган (не, че той е вярващ, де)

  без подпис!
 19. 19 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 262 Разстроено

  В същия чл. 37 от Конституцията на РБ е казано и друго, в алинея 2. ЗАЩО не го цитирате също, сектанти?!?

  Чл. 37.
  (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
  (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

  По-здрав за Костя Копейкин!
 20. 20 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Вчера една адвокатка ни убеждаваше какъв правен абсурд бил изискването за носене на маски. Тръгвайки от презумпцията, че всеки, който не е доказано болен/носител на зараза, трябвало да се счита за незаразен. Нещо като доказване на вина в съда. Само че не става дума за съдебен случай, а за епидемия при която всеки трябва да се счита за потенциално опасен за другите.
  Сега и различните вероизповедания в България вместо да затворят църквите за Великден и предотвратят струпването на хора се позовават на конституционните си права.
  Само че разпространението на вируса не зачита никакви човешки права и не подбира вярващи или невярващи, праведници или грешници.

 21. 21 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Има ограничение за събиране на хора, даже на открито, то е било нарушено и правилно са им написали акт, не виждам нищо общо с правото на вероизповедание.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Добре, като има "ограничение за събиране на открито", защо на едната църква (православната) е разрешено да провежда литургиите си пред храма, а друга (евангелската) се глобява. Ето как се прави разлика между отделните деноминации.

  В случая мисля, че местната власт се е престарала. Дали го е направила по заповед от по-високо място, едва ли ще разберем.

  http://rodenivbg.com
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Много точно са се аргументирали.
  Нищо общо с лакардиите на БПЦ.

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ще ме извиняват от Евангелските църкви, но ограничението си съществува още от 13.03. и гласи: "Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други)".

  Все пак, вярно е, че то трябва да се прилага еднакво за всички, включително и за БПЦ.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Аз по принцип съм противник на събирането на маса хора заради великденските празници и в този смисъл подкрепям мерките за ограничаване ( в рамките на разумното) скупчването на хората точно в тези дни, но не мога да скрия, че ми е приятно, когато с камъните на Бойко се удря по Бойковата глава.
  Той не можа да поеме отговорността и да забрани, а не да призовава хората да не ходят по цървките баш сега, но видиш ли, понеже това е друга разновидност на христянската религия, а не богоизбраната БПЦ, дай да обвинваме.
  Не случайно не казвам въобще православното християнство, а именно нашата църква, защото други, не по-малко православни, като в съседна Гърция затвориха храмовете, но ние и особено нашия синод сме специални, а Бойко е малко страхлив, затова оставихме на веки човек сам да и преценява. Е, дали ББ го е страх от Бога или от нещо друго, всеки сам да си преценява.

 25. 25 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Православната Църква е Една!
  Има поместни Православни църкви,които са части от Цялото.
  И сега когато православните гърци,сърби,македонци,черногорци не могат да отидат до храмовете си ,ние българите ще участваме в Богослуженията и заради тях!

 26. 26 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "tko42434569":

  Сам се опровергаваш с това ,което си постнал!
  Няма нищо за Богослужения и БПЦ там...

 27. 27 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "2.5":

  Това са им го писали адвокатите,защото са им налагали глоби!
  Ако налагаха глоби и на православни адвокатите щяха да напишат същото...

 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Явно евангелистите са решили да повтарят корейския сценарий в България. Нали точно от такива фанатици тръгна заразата в Южна Корея, където заразиха цял град с безотговорността и простотията си точно такива подобни новоизлюпени ристиени-евангелисти. А, иначе, да, много красиво ги каканижат словата на хартия.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 29. 29 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "tko42434569":Сам се опровергаваш с това ,което си постнал!Няма нищо за Богослужения и БПЦ там...
  —цитат от коментар 26 на Neto


  А на изразите "включително" и "и други" знаете ли им смисъла?

 30. 30 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  Бог е заповядал да има Богослужения!
  Да,ТОЙ ще съди тези ,които ги забраняват или подстрекават към това!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Църквите трябваше изрично да са споменати, а не са. За да се правят сега някой хора на много вярващи. Фарисеи!

 32. 32 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "tko42434569":

  Фразата "и други" означава подобни на изброените места( кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали), които не са изрично упоменати ,защото списъка не може да изброи всички.

  Църквите и Богослуженията в тях нямат нищо общо с изброените.

 33. 33 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Вярващите изпълняват Божиите заповеди,а фарисеите точно обратното ,не са ги изпълнявали,а са изпълнявали човешки предания ,заради човекоугодие,пренебрегвайки така Бог!
  Сегашните фарисеи са всички,които казват ,че са вярващи,а не присъстват на Богослуженията,заради срам от другите хора и тези,които призовават да не се ходи на църква,заради някакви човешки вярвания ,например като опасност от зараза,въпреки всички взети мерки и физическа дистанция в храмовете .Същите не призовават никого обаче да не използва градски транспорт,пазари,магазини,аптеки,улици...

 34. 34 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Royal Ranger":

  Литургиите се провеждат само вътре в храмовете.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Може да е написано грамотно..... но няколко снимки от мястото на събитието щяха да са по-красноречиви!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 36. 36 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "kumcho___valcho":

  Досега не е имало Богослужения пред православни храмове.
  На Великден има лития ,при която се обикаля храма,но основната Възкресна служба е вътре в храма,а отвън има хора само, ако храма е пълен,което тази година няма да се случи!

 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#36] от "Neto":

  Глупости. На Великден Неофит служеше пред Александър Невски. Хайде махай се, че мирише.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "espresso":

  На Великден службата започва в църквата ,после се излиза за лития ,обикаля се храма и се чете Възкресното емвангелие и след като се каже Христос Воскресе! ,всички случайно отишли там и не знаещи нищо за Православието си отиват в къщи,а вярващите влизат отново в храма ,където започва Литургията,която е основното от Богослужението и е най-дългата част от него.

  Учи повече или стой през цялото време на службата на следващият Великден,за да се увериш и сам, а не някой да ти преразказва!

 39. 39 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Neto":

  *евангелие

 40. 40 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж": - Много обобщена тази простотия. Покажи конкретно в какво точно се състои простотията на всеки от изброените. Простотията на поповете е в близането на общата лъжичка. Не можаха ли да измислят вариант, всеки да си носи лъжичка, да я потопят в светена вода и да я ползват по предназначение. А от зараза няма опасност, защото заразни болести няма. Простотията на вярващоте отново опира до лъжичката. Виж, от научна гледна точка, простотията на управляващите е необяснима и се подчинява на принципа - квот кажат началниците. Бог е любов и не съди никого. На нас е оставил максимата, "Кой каквото сам си направи, никой не може да му направи". Мийте си ръцете и разни други части, слагайте противогази и като му дойде времето гласувайте за Боко. Бог ще ви прости?

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":Вярващите изпълняват Божиите заповеди,а фарисеите точно обратното ,не са ги изпълнявали,а са изпълнявали човешки предания ,заради човекоугодие,пренебрегвайки така Бог!Сегашните фарисеи са всички,които казват ,че са вярващи,а не присъстват на Богослуженията,заради срам от другите хора и тези,които призовават да не се ходи на църква,заради някакви човешки вярвания ,например като опасност от зараза,въпреки всички взети мерки и физическа дистанция в храмовете .Същите не призовават никого обаче да не използва градски транспорт,пазари,магазини,аптеки,улици...
  —цитат от коментар 33 на Neto


  Имаш ли си изобщо понятие кои са били фарисеите?

 42. 42 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#38] от "Neto":

  Аз бях там. Чете Великата ектения от трибуната. Ти не беше. Слухтял ли по руски сайтове.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 43. 43 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "espresso":

  На Литургията беше ли?

 44. 44 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  Такива като тебе...

 45. 45 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#43] от "Neto":

  В Симеоново не ви ли учат, че Великата ектения е част от литургията на Йоан Златоуст? Всъщност къде ще ви учат.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 46. 46 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Георги Славчев":





  Историята и реалния живот ви опровергават ,че общата лъжичка е някакъв проблем!

  Ако беше така християните щяха масово да измират в сравнение с другите ,които не участват.
  Нямаше да е останал и жив православен свещеник,защото те са на всяка служба за разлика от повечето вярващи...
  Не се наблюдава това!
  Ако не вярвате на Бог ,вярвайте поне на очите си и на ушите си.

 47. 47 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#28] от "andreas_hofer": "Нали точно от такива фанатици тръгна заразата в Южна Корея, където заразиха цял град с безотговорността и простотията си точно такива подобни новоизлюпени ристиени-евангелисти."
  - При толкова много информация в медийното пространство, да продължаваш да пееш песничката за голямата зараза, трябва д аси повече от фанатик. В Южна Корея запалиха химически завод. Същото стана в Италия, САЩ, Русия, Франция, Испания. В Китай, а и навсякъде по света, въздуха в промишлените зони е отровен. За да прикрият тези факти, използваха коронованата буболечка, като я обвиниха в заговор срещу човечеството. Ползите и вредите от този процес зависят от обобщения акъл на тълпата. В момента броят дебилите. Ако се окажат в превъзхождащо количество, дупе да ни е яко. Ако дебилитета се мисли, че неговите дупета ще бъдат пощадени, жестоко греши!

 48. 48 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "espresso":

  Литургията се провежда по разбираеми причини в храма,защото няма как да се служи без определини неща!
  Чети повече,за да не се излагаш пак следващият път...

 49. 49 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#42] от "espresso": "Слухтял ли по руски сайтове."
  - Пак си зажаднял за руски дуКове.

 50. 50 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#48] от "Neto":

  http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=divine_ioan.xml

  https://www.youtube.com/watch?v=_dXTz9aO8IY

  Гнус ме е да приказвам с човек, който се прави на вярващ. Спирам дотук.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 51. 51 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "espresso":

  Виждам ,че нямаш аргументи и не знаеш ,даже какво е Литургия!
  Ясно е като бял ден ,че не си вярващ и не посещаваш Богослуженията.
  Ето го и правилния линк за Възкресната служба 2016 г.,излъчвана от БНТ,а не само 5 минутно видео:

  https://www.bnt.bg/bg/a/praznichno-pashalno-bogosluzhenie

  Предаването излъчва САМО ДО започването на утренята и Литургията,което го казва и водещия който коментира за такива като теб ,които не знаят какво гледат и какво се случва .От 25 минути предаване навън извън храма се излиза само за лития и четене на Възкресното Евангелие.

  Утренята и самата Литургия се провежда ВЪТРЕ в храма.

 52. 52 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "espresso":

  И мен ме е гнус да приказвам с теб ,защото си лъжец ...

 53. 53 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Великата ектения част ли е от литургията? Част е. Патриархът чете ли я пред храма? Чете я.
  Ти беше ли там? Аз бях. Ти беше ли? Хайде стига си осмърдявал форума.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 54. 54 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "espresso":

  Беше ли на Литургията?

 55. 55 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "espresso":

  По указание на църковния типик, богослужението в Пасхалната нощ започва в 23 часа с полунощница. След обичайното начало ("Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе", "Царю небесний", "Трисвятое") певците четат 50 псалом и започват да пеят канона "Волною морскою" —

  "Оня, Който с морската вълна покрил гонителя и мъчителя (фараона, с.м.),
  Него (Спасителя, с.м.) децата на спасението (юдеите, с.м.) скриха под земята (в гроба, с.м.);
  но ние като (израилските, с.м.) девици пеем на Господа,
  защото славно се прослави".

  Този канон (от Велика събота) обединява в себе си печалното с радостното, унинието с тържествеността. С него фактически завършва съботното богослужение и започва пасхалното. Канонът описва състоянието на човечеството, когато една част от него, в лицето на старозаветните праведници, чества победата на Спасителя над смъртта и ада, и друга част – в лицето на апостолите и учениците Христови, са все още в дълбоко униние и скръб.

  След девета песен – Трисвятое, тропар ("Егда снишел еси к смерти…."), съкратена сугуба ектения и отпуст.

  През това време храмът е изпълнен с благовоние от тамян, напомнящо мирото на св. жени мироносици. Целият храм е осветен – знак на предстоящата пасхална радост и очакване на Небесния Жених.





  Като наближи 24 часа, свещеникът излиза на царските двери със запалена свещ в ръка и възглася (Преди това осветлението е угасено!):

  "Придите, приимите свет от невечерняго Света,
  и прославите Христа, воскресшаго из мертвнх".
  ("Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина,
  и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите").

  Същото пеят и певците, докато народът запали свещите си. Накрая от дълбочината на св. олтар, като от небесна висота, се възглася от свещенослужителите първата вест за Христовото възкресение:

  "Твоето възкресение, Христе Спасителю,
  ангелите възпяват на небесата;
  удостой и нас на земята с чисти сърца да те славим" (Стихира, 6 гл.).

  Защото големите съдбини на човечеството първом се решават на небето, а след това на земята.





  Певците продължават да повтарят многократно песента. Всички със запалени свещи в ръце излизат от св. храм като за среща с Господа, подобно на жените мироносици и апостолите, които отишли на Неговия гроб.

  Предстоятелят на храма взима в ръцете си св. Кръст, дяконът – кадилницата, един от свещениците носи св. Евангелие, а друг – икона на Възкресението Христово. Литургическо съчетание с дълбок богословски смисъл: чрез св. Кръст дойде радост за целия свят; в св. Евангелие е разкрита тайната и смисълът на тази радост - от гроба възкръсва сиянието на Отца; иконата разкрива невидимия Отец и въплътилото се Слово. Чрез св. Кръст, св. Евангелие и св. икона (Боговъплъщението) идва благоуханието на Св. Дух, чрез което "всяка душа живится" ("всяка душа оживява"). Диханието на вечния живот, Утешителят, идва от Отца чрез страданието и възкресението на Сина.

  Шествието излиза вън от храма и се спира на определено място пред западната му част, където се чете утриннното Евангелие.

 56. 56 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "espresso":

  След четенето на св. Евангелие свещеникът дава обичайното начало на Пасхалната утреня ("Слава святей, единосущней…."). Възнасяйки слава към Св. Троица, свещенослужителят символизира ангела, който възвестил на жените мироносици за възкресението на Спасителя и пръв започва да пее тропара на Възкресение:

  "Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка
  и на тия, които са в гробовете, живот дарува" (гл. 5).
  Тази песен се повтаря многократно (около 10 пъти).

  Следва велика ектения, след което всички се отправят към св. храм. Тук има една литургическа подробност. Вратите на храма са затворени, той е празен. Вътре е останал само клисарят или определено за целта лице, което отговаря на репликите на свещеника. Напред вървят свещенослужителите и певците. Всички стигат до затворената западна врата на храма. Смисълът на този литургичен акт е такъв: децата на Адама се стремят към Новия Адам (Иисуса Христа), та при радостното известие за Неговото възкресение да влязат в Неговия нов живот.





  Свещеникът възглася: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7).

  Певецът или клисарят отговаря: "Кой е тоя Цар на славата" (Пс. 23:8а)

  Свещеникът: "Крепкият и силният Господ, силният на война Господ" (Пс. 2-3:86).

  Тези реплики се повтарят два пъти. Третият път свещеникът отговаря: "Господ на силите. Той е цар на славата" (Пс. 23:10). Тласва вратата и тя се отваря – всички влизат от външната тъмнина във вътрешната светлина на храма. Това обстоятелство напомня за шествието на Иисуса Христа от подземията на ада в превисоките небеса, заедно с избавените от Него души, след като пътят за тях вече е открит от Неговия Кръст и Възкресение. То означава още и туй, че чрез св. Кръст на Христа нам се отварят вратите за вечния живот.

 57. 57 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "espresso":

  Свещенослужителите влизат в св. олтар през царските двери, които остават отворени до края на службата и през цялата Пасхална седмица в знак на това, че царството Божие e отворено за повярвалите в Христовото възкресение.

  И веднага започва пеенето на пасхалния канон на св. Иоан Дамаскин.

  След всяка песен, с Кръст в ръка и запалена свещ свещенослужителят покадява с благовонен тамян богомолците и ги поздравява с "Христос възкресе" – да не би някой да остане в съмнение в тази спасителна светозарна нощ, в която Безначалната Светлина възсия от гроба. Многократното кадене след всяка песен изобразява многократното явяване на възкръсналия Христос на учениците Му и тяхната радост пред вида на възкръсналия Спасител. Богомолците отговарят: "Наистина възкресе!".

  Пасхалният канон на св. Иоан Дамаскин е съществена част от Пасхалната утреня. Той съсредоточава в себе си цялата пасхална радост и изяснява нейния смисъл.

  Канонът се изпълнява на първи глас. Икосите на отделните песни са и катавасии за деня.

 58. 58 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "espresso":

  Пасхалните часове напомнят Пасхалната утреня. Състоят се само от песнопения, без псалми. След обичайното начало ("Благословен Бог наш…") изпява се три пъти тропарът "Христос възкресе". Следва "Възкресение Христово", ипакои, кондак и тропари. Заслужава внимание тропарът, в който е синтезирано богословието на празника Възкресение Христово.

  "В гроба с плът, в ада с душа като Бог, в рая с разбойника,
  и на престола бил си с Отца и Духа, Христе,
  Който всичко изпълваш, неописаний".

  На Възкресение Христово типикът предвижда да се извърши Златоустова св. Литургия. След обичайното начало ("Благословено царство…") следва многократно пеене на тропара "Христос възкресе" (10 пъти) както при утренята – знак за обилна пасхална радост. Вместо "Святий Боже" се пее "Елици во Христа крестистеся", тъй като в дълбока християнска древност ставало масово кръщаване на вярващи в този ден. Апостолското четиво е от книга Деяния апостолски 1:1-8, а Евангелието – от Иоан 1:1-14.

  Апостолското четиво повествува за последните дни на Господа преди възнесението Му. (Деян. 1:2-3); за проповедта Му пред св. апостоли – за царството Божие (Деян. 1:3); за окончателното отхвърляне на идеята за някакъв политически и националистически месианизъм ("В това ли време, Господи, възстановяваш царството израилево?)(Деян. 1:6), както и за вселенския характер на Христовата църква ("И ще Ми бъдете свидетели в Иерусалим, и в цяла Иудея и Самария, и дори до край-земя" (Деян. 1:8).

  Евангелското четиво е свидетелство на света за божественото достойнство на Иисуса Христа – за Неговото въплъщение, смърт и възкресение. То съдържа две основни богословски идеи:

  1. "В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" (Иоан 1:1).

  2. "И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина, и ние видяхме славата Му, слава като на единороден от Отца" (Иоан 1:14).

  Литургическото тълкувание на тези текстове е следното: Да възкреси Своята плът, приета във времето, може само Нейният надвременен, вечен Обитател. Да възкреси Сам Себе си може само Вечносъществуващият, защото Възкресение означава неподвластност на възникването и унищожението. "Аз съм първият н последният" (Откр. 1:17). Да бъдеш в началото на всичко – това значи да бъдеш начало на всичко, творец на всичко.

  Вечното Слово чрез силата на Своето всемогъщество прави и Своята плът вечна. Възкресената плът е плът вечна, плът за битие във вечността. Вечното Слово Божие затова се възплъти, за да направи земното вечно, небесно. С други думи То се въплъти, за да възкръсне и възкреси. Възкресението е израз на вечността на Сина Божи и Негова слава в плътски образ. Възкресената плът е образ на вечността на Въплътилия се! Защото "никой не е възлязъл на небето, освен слезлият от небето Син Човечески, Който пребъдва на небето" (Иоан 3:13).

  От времето на въплъщението на Сина Божи на човешката плът е дадена възможност да бъде плът и на Сина Божи, т. е. да пребъдва в Неговата вечност и пълнота.

  Следователно евангелското четиво е повест за вечния Творец и новото творение, а четенето на първа глава на нова книга – повест за ново битие.

 59. 59 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Моля те, посочи къде е това ограничение, аз търся, не искам да го нарушавам, но не го намирам!

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":Такива като тебе...
  —цитат от коментар 44 на Neto


  Аз не съм евреин.Фарисеите са били еврейска секта и са имали за противници садукеите-друга еврейска секта.Имало е и трета секта на есеите,като най-вероятно и Исус е бил член на тази секта.И той е бил човек, който се е придържал към нормите на юдаизма, и няма нищо общо с представеният в евангелията общочовешки Спасител.Истинският създател на християнството е апостол Павел,който дори не е виждал Исус.

 61. 61 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#46] от "Neto": - Не четеш внимателно. Не става въпрос за зараза. Разбира се, че никой не е умрял от лизане, няма и да умре. Това може да хрумне само в главите на боковия ЩАБ. Подчертавам. Заразни болести няма! Всичко започва от главата и свършва там. Д-р Хамер:"Епидемиите са масови психози".

 62. 62 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Ся да видим на другия Великден дали ще има актове или някои религии ще са по-равни от други.

 63. 63 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Апостол Павел не е създал Християнството,защото самата дума показва,че това е учение и вяра в Христос(Месия, Машиах ,Помазаният ),който е пророкуван в Стария Завет и когото са очаквали,а Господ Иисус Христос е ТОЗИ ,в когото са се сбъднали всички пророчества.
  Савел ,по-късно апостол Павел като възпитан в този Закон е знаел това.
  Апостол Павел наистина се е потрудил доста за разпространението на християнството ,но той никога не е проповядвал от свое име и за себе си, само за Бог.Ето това е по неговите думи от 1 Послание до Коринтяни,гл.1 :
  12. А това казвам, защото един от вас дума: "аз съм Павлов", друг: "аз пък - Аполосов", трети: "аз съм Кифин", а друг: "аз пък - Христов".
  13. Нима Христос се е разделил? нима Павел биде разпнат за вас? или в име Павлово се кръстихте?

 64. 64 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  И не е виждал Господ Иисус Христос ,докато е проповядвал в плът ,но ГО е видял после след Възкресението и Възнесението МУ,когато ГО е и обърнал и от гонител на Църквата ГО е направил апостол.
  Деяния на апостолите, ГЛАВА 22.
  1. Мъже братя и отци! Чуйте сега моето оправдание пред вас.
  2. А като чуха, че им говори на еврейски език, още повече утихнаха. Тогава той каза:
  3. аз съм човек иудеин, родом от Тарс Киликийски, но възпитан в тоя град при нозете Гамалиилови, изучен точно по закона отечески и изпълнен с ревност към Бога, както сте и вие всички днес.
  4. Аз гоних до смърт последователите на това учение, като вързвах и предавах на затвор мъже и жени,
  5. както свидетелствува за мене първосвещеникът и всички стареи, от които като бях взел и писма до братята, отивах в Дамаск да докарам вързани в Иерусалим и тамошните, за да бъдат наказани.
  6. Но, когато бях на път и наближавах до Дамаск, около пладне, изведнъж от небето ме огря силна светлина.
  7. Аз паднах на земята и чух глас, който ми думаше: Савле, Савле, що Ме гониш?
  8. Аз пък отговорих: кой си Ти, Господине? А Той ми рече: Аз съм Иисус Назорей, Когото ти гониш.
  9. Ония, които бяха с мене, видяха светлината и се уплашиха; но гласа на Оногова, Който ми говореше, не чуха.
  10. Тогава рекох: какво да правя, Господи? А Господ ми рече: стани та иди в Дамаск, и там ще ти бъде казано всичко, що ти е наредено да сториш.
  11. И понеже от блясъка на оная светлина не можех да виждам, поведоха ме за ръка ония, които бяха с мене, и тъй дойдох в Дамаск.
  12. А някой си Анания, мъж благочестив по Закона, с добро име между всички иудеи в Дамаск,
  13. дойде при мене, застана и ми рече: брате Савле, прогледай! И аз тозчас прогледах и погледнах към него.
  14. А той ми каза: Бог на нашите отци те е отредил да познаеш волята Му, да видиш Праведника и да чуеш глас от устата Му,
  15. защото ще Му бъдеш свидетел пред всички човеци за онова, що си видял и чул.
  16. И сега що се бавиш? Стани, кръсти се и умий греховете си, като призовеш името на Господа Иисуса.
  17. А когато се върнах в Иерусалим и се молех в храма, унесох се
  18. и Го видях да ми казва: побързай та излез скоро от Иерусалим, защото няма да приемат твоето свидетелство за Мене.
  19. Аз пък отговорих: Господи, те знаят, че аз затварях и биех по синагогите ония, които вярваха в Тебе;
  20. и когато се проливаше кръвта на Стефана, Твоя свидетел, там стоях и аз и одобрявах неговото убиване, като пазех дрехите на ония, които го убиваха.
  21. И каза ми: иди! Аз ще те пратя далеко - при езичниците.

 65. 65 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#46] от "Neto": "Ако не вярвате на Бог, вярвайте поне на очите си и на ушите си."
  - Бог не се интересува кой му вярва и кой не. Аз знам, че го има и това е достатъчно. Когато имам нерешим проблем, се обръщам към него. През другото време разчитам на себе си и на близките си. " Не споменавай напразно името Господно". С тебе сме почти на едно мнение, но има и разминавания, които не мога до определя точно какви са. Ще трябва да помисля.

 66. 66 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Георги Славчев":

  Сам си противоречиш!

  Ако Бог не ГО интересуваше ,дали хората МУ вярват нямаше да ти отговаря на молитвите,които са израз на вярата!
  А цялата Библия е доказателство,че Бог ГО интересуваме,защото иначе нямаше да ни даде Свещеното Писание.
  То е Откровението,освен прекрасно създадения свят за Божието Битие!
  Човешкият ум не може да достигне НЕДОСТИЖИМИЯ Бог,освен ако Бог не му се открие САМ,както Е и направил за наше спасение.

 67. 67 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":Бог е заповядал да има Богослужения!Да,ТОЙ ще съди тези ,които ги забраняват или подстрекават към това!
  —цитат от коментар 30 на Neto


  Кой бог е „заповядал“ да има богослужения? И кой бог ще съди тези, които ги забраняват по време на криза? “Не съдете, за да не бъдете съдени“. Нето, ти пак ръсиш глупости по форума. Едно трябва да ти се признае - неуморим си в глупостта си!

 68. 68 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":Бог е заповядал да има Богослужения!Да,ТОЙ ще съди тези ,които ги забраняват или подстрекават към това!
  —цитат от коментар 30 на Neto


  Кой бог е „заповядал“ да има богослужения? И кой бог ще съди тези, които ги забраняват по време на криза? “Не съдете, за да не бъдете съдени“. Нето, ти пак ръсиш глупости по форума. Едно трябва да ти се признае - неуморим си в глупостта си!

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":Апостол Павел не е създал Християнството,защото самата дума показва,че това е учение и вяра в Христос(Месия, Машиах ,Помазаният ),който е пророкуван в Стария Завет и когото са очаквали,а Господ Иисус Христос е ТОЗИ ,в когото са се сбъднали всички пророчества.Савел ,по-късно апостол Павел като възпитан в този Закон е знаел това.Апостол Павел наистина се е потрудил доста за разпространението на християнството ,но той никога не е проповядвал от свое име и за себе си, само за Бог.Ето това е по неговите думи от 1 Послание до Коринтяни,гл.1 : 12. А това казвам, защото един от вас дума: "аз съм Павлов", друг: "аз пък - Аполосов", трети: "аз съм Кифин", а друг: "аз пък - Христов".13. Нима Христос се е разделил? нима Павел биде разпнат за вас? или в име Павлово се кръстихте?
  —цитат от коментар 63 на Neto


  А знаеш ли какво означава Месия?Означава "помазаник"-т.е поставен от бог цар на евреите,който ще ги спаси от робство.В случая на Исус от римско робство. Само на евреите,не и на хора от други народи.
  Цялата история с Исус е една мистификация.След смъртта му начело на движението му застава брат му Яков.Който всеки ден се моли в храма в Ерусалим.А там друг освен евреин няма как да влезе.Та брат му по-добре ще е познавал Исус от някой,който никога не го е виждал като Павел.


 70. 70 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Е, да, но иди обяснявай на милиционери с върховен началник (министър), който преди това е работил като бивш охранител на мутрата Мето Илиенски, че глобите им са незаконосъобразни. Толкова е капацитетът на ГЕРБ, такива са им кадрите. Нищо, от друга страна това е добре, защото всичките глоби се отменят в съда, а съдиите вероятно се превиват от смях, четейки текстовете на наказателните постановления. Така е, такова е нивото на "юристите", които излизат с дипломи от Магнаурската школа в Симеоново.

 71. 71 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Сектанти, и забрана има, която е нарушена.

 72. 72 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Това е еврейската версия за Месията и очакванията на евреите за спасяване от римско робство и за земно царство.Всички Пророчества в Стария Завет са се сбъднали в Господ Иисус Христос,но и до ден днешен евреите не го приемат и продължават да чакат Месия.
  8. както е писано: "Бог им даде дух на безчувствие, очи - да не виждат и уши - да не чуват, дори до днешен ден".Рим,гл.11
  Но тъй като ТОЙ вече е дошъл ,те всъщност очакват Антихриста.
  Даже в Евангелието от Йоан( гл.5) Господ Иисус Христос говори за това:
  "43. Аз дойдох в името на Моя Отец, и Ме не приемате; но, ако друг дойде в свое име, него ще приемете."

  Не си прочел коментара ми №64, за да напишеш:
  "Та брат му по-добре ще е познавал Исус от някой,който никога не го е виждал като Павел."
  Там в цитата от Деяния на апостолите е описано кога и как се е обърнал Савел и кога и как е видял Господ Иисус Христос и как е бил изпратен да проповядва на езичниците.

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Това е еврейската версия за Месията и очакванията на евреите за спасяване от римско робство и за земно царство.Всички Пророчества в Стария Завет са се сбъднали в Господ Иисус Христос,но и до ден днешен евреите не го приемат и продължават да чакат Месия.8. както е писано: "Бог им даде дух на безчувствие, очи - да не виждат и уши - да не чуват, дори до днешен ден".Рим,гл.11Но тъй като ТОЙ вече е дошъл ,те всъщност очакват Антихриста. Даже в Евангелието от Йоан( гл.5) Господ Иисус Христос говори за това:"43. Аз дойдох в името на Моя Отец, и Ме не приемате; но, ако друг дойде в свое име, него ще приемете."Не си прочел коментара ми №64, за да напишеш: "Та брат му по-добре ще е познавал Исус от някой,който никога не го е виждал като Павел."Там в цитата от Деяния на апостолите е описано кога и как се е обърнал Савел и кога и как е видял Господ Иисус Христос и как е бил изпратен да проповядва на езичниците.
  —цитат от коментар 72 на Neto


  Е та какъв е бил Исус-и той е евреин.Във всичките си действия е спазвал каноните на юдаизма. И винаги е помагал само на евреи.Когато една ханаанка поискала да помогне на детето й,Исус й казал,че е изпратен да помага на синовете божии,а не на кучетата.А кучета за евреите са били всички други хора.
  След смъртта на Исус движението се оглавява от брат му Яков,който всеки ден се е молел в храма в Ерусалим.И той също е спазвал всички канони на юдаизма.
  Колкото до Савел-добре ми е известна скалъпената му история как Исус му се бил явил,докато пътувал с магаре.
  Истинският Исус е бил стопроцентов евреин,придържал се е към юдаизма на 100 процента ,помагал е само на евреи,всичките му ученици са били евреи.
  Няма нищо общо с измисления от Павел образ на общочовешки спасител.

 74. 74 Профил на panchito
  panchito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  Точно защото сме правова държава (поне така се водим) не може един закон да бъде в разрез с Конституцията и група от хора да бъдат наказвани и репресирани от това което им се полага от Конституцията! А за това, че има противоречия и недомослици, не са винонвни в случая обикновените хора, а някои некадърни юристи на държавни служби!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK