Във времена на изпитания на управляващите не им е позволено всичко

Правителството не трябва да допусне при никакви обстоятелства Народното събрание и съдилищата да спрат да функционират, за да има кой да го контролира.

© Юлия Лазарова

Правителството не трябва да допусне при никакви обстоятелства Народното събрание и съдилищата да спрат да функционират, за да има кой да го контролира.Публикуваме със съкращения позицията на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), в която се очертават заплахите за демокрацията и правата на човека, както и възможностите за положителни промени по време на извънредното положение. Целия текст четете тук. Заглавието е на "Дневник".


БОЛД наблюдава извънредното положение в България от гледна точка на опазването на демокрацията и уважението към правата на човека. Ние сме съгласни с определени законни, необходими, пропорционални и временни ограничения на нашите свободи. Смятаме за легитимни такива нормативни промени, които постигат баланс между защитата на здравето, предотвратяването на икономическа и социална разруха и зачитането на правата на човека.


Но в същото време припомняме, че във времена на големи изпитания - войни, вълни от тероризъм, природни бедствия, епидемии - се усилват авторитарни, антидемократични тенденции в много области на обществения живот. Сегашната глобална криза, причинена от пандемията на COVID-19, не прави изключение. В множество страни по света
вече са ясно очертани антидемократични процеси, които предизвикаха критика:


- Необоснована степен на централизация на властта и пренебрегване на разделението на властите (Камбоджа, Унгария, Филипините);


- Недопустимо силни ограничения на основни права и свободи, особено на свободата на изразяване, под претекст за борба срещу дезинформацията (Египет, Йордания, Китай, Тайланд);


- Прекомерни правомощия на държавата да осъществява електронен надзор над хората, при което се нарушава трудния баланс в използването на съвременни технологии за масово събиране и обработка на лични данни в интерес на обществото и необходимостта от защита на частния живот (Индия, Израел, Русия, Сингапур);


- Забрана на всякакви форми на протест (Алжир, Туркменистан - където дори употребата на думата "коронавирус" е обявена за престъпление).


Като граждани, загрижени за съдбата на демократичните институции, членовете на БОЛД призовават за бдителност и отхвърлят категорично пагубната нагласа, че в тези времена на изпитания на управляващите всичко е позволено. В укрепването на демократичните институции и на гражданското общество виждаме гарант за смекчаване на последствията от кризата и за по-добра подготвеност за следващи епидемии.


Искания към българското правителство:


1. Да не допусне при никакви обстоятелства Народното събрание и съдилищата да спрат да функционират, макар и ограничено и при спазване на строги мерки за социално дистанциране, за да има възможност за контрол върху изпълнителната власт.


2. Да изготви и оповести кризисен план за действие за снабдяване с основни хранителни продукти, санитарно-хигиенни материали и медикаменти на най-уязвимите семейства и техните деца.


3. Да изиска от общините да бъде предоставяна текуща информация относно дейността на социалните служби в блокирани селища или отделни квартали с цел неразпространение на заразата - как действа социалният патронаж в тях, какво е снабдяването на най-уязвимите семейства с храна, лекарства и стоки от първа необходимост, какъв е достъпът до здравно обслужване на новопоявяващите контактни или заразени с коронавирус граждани.


4. Да предложи далеч по-голям пакет от икономически мерки, който да обхваща много повече икономически субекти и в който да има адекватна подкрепа за най-уязвимите групи хора.


5. Да забрани провеждане на богослужения с участието на граждани от всички изповедания до края на карантинния период; ако индивидуални граждани все пак посещават храмове, да правят това при отчитане на валидните за всички санитарни правила за поведение в храма (маски, социална дистанция и др.).


6. Да преустанови даването на ход на спорни инфрастуктурни инициативи, какъвто е обществено отхвърленият проект за трансформиране в детска болница в София на абсолютно неподходяща за целта сграда. В режим на широки експертни и обществени консултации да изготви и утвърди цялостен списък на проекти, които следва да бъдат замразени или напълно отхвърлени.


7. Да изработи и представи на обществото ясна стратегия за изход от извънредното положение и от кризата. Не е приемливо да ни се повтаря всеки ден, че никой не може да предвиди хода на пандемията, времетраенето и обхвата на извънредните мерки. Това не е вярно, а и не ни е необходимо примитивно едновариантно планиране. Може да има различни планирани сценарии, които да настъпват при различни заложенинкритерии.


8. Да започне още сега да изготвя "пътна карта" за възстановяване от кризата в различните обществени сфери, съдържаща подробен анализ на рисковете, както и пакети с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, като се визират приоритетно най-засегнатите сектори и най-уязвимите групи в обществото. При изготвянето им трябва да се планират и прилагат на практика всички отлагани досега, но крайно необходими мерки и механизми за изграждането на по-включващо общество, като например неслучилата се досега образователна десегрегация на ромските деца и интегрирането им в мултикултурна образователна среда.


9. Да осигури механизми за пълноценно участие на гражданското общество в концептуализирането и реализацията на политиките за излизане от кризата във всички обществени сфери. Това включва пълен и прозрачен достъп до информация, както и гъвкави консултативни механизми и специализирани платформи за виртуално (освен присъственото) дискутиране на всяка една конкретна мярка и политика.


10. Да преориентира икономиката след края на извънредното положение, така, че да е в синхрон с международните ни задължения по Рамковата конвенция на ООН за промяната на климата и Целите за устойчиво развитие на ООН. Доближаването до икономическа, климатична и социална справедливост ще направи обществото ни по-подготвено за справяне с кризи от всякакъв вид.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  А въпросните либерали останаха без почва под краката си! Чао либерализъм! Чао глобализъм! Бог да ви прости!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3837 Любопитно

  https://www.ngobg.info/bg/organizations/112271-болд-българска-общност-за-либерална-демокрация.html
  Оказва се, че според Портала на НПО в България БОЛД даже не е регистрирана в съда, а се води "неформална група". Има лице за контакти и телефон, но финансирането е неясно.
  Пък аз се чудех защо не съм ги чувал досега.

  Еретик
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Весело

  До коментар [#2] от "Мунчeту на Боeку":

  И самолет със сладки фурми им докара и пак реват че не се траят!

  klimentm
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 412 Неутрално

  ти ли плати за фурмите или дойдоха от данъците ни? отговора и на двете е НЕ!

  До коментар [#6] от "klimentm":

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Това за мерките в икономиката много ми е забавно вече.
  Държавата какво точно трябва да направи?!
  Да изкупи туризма. Или да докара туристи. Че откъде.
  Навсякъде стандартът ще падне другарки и другари. Даже жв САЩ. И то с много проценти. Активите също.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Весело

  До коментар [#8] от "bkstoja":

  Не не и не ......но те са апотеоза на управлението на тези,чакай малко, зер ББР още не се е развихрила истински!

  klimentm
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Весело

  До коментар [#10] от "Мунчeту на Боeку":

  Нали умира да е министър председател,като не може да си отива! Нали е големия специалист по сичко,или май не?

  klimentm
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Последната точка е върха на върховете.
  Интересно колко много хора работят нищо.
  Кой ги издържа.
  Внасят ли осигуровки, данъци?

  Common sense !
 15. 15 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много страхливо тези от БОЛД(bold,смел на англ.ез.) са сложили чак на пето място антицърковната точка:

  "5. Да забрани провеждане на богослужения с участието на граждани от всички изповедания до края на карантинния период;..."

  А за да не изглеждат неадекватни на ситуацията , явно не са били сигурни как ще се развият нещата с БПЦ , са си оставили и вратичка с това:

  "ако индивидуални граждани все пак посещават храмове, да правят това при отчитане на валидните за всички санитарни правила за поведение в храма (маски, социална дистанция и др.)."

  Продължава истерията срещу Църквата дни преди Възкресение Христово!

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [/quote]

  Ако другите, дето реват, бяха на власт, в хазната нямаше да има и пукнат лев да посрещне кризата! Това поне сме го изпитвали!
  [quote#13:"Мунчeту на Боeку"]
  —цитат от коментар 2 на Мунчeту на Боeку


  Нинова бе! И Гечев като фин.мин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 947 Неутрално

  достойна гражданска позиция ,която обаче няма да бъде разбрана и споделена от милиционери и тикви

 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Поредната СЛОВЕСНА празно говорене. Направете семинар , организирайте ФОКУС ГРУПИ, обяснете нещо от рода СИЛАТА Е ВЪВ ВАС, МИСЛИ ПОЗИТИВНО и прочие глупости, в което лидерите правят ОБРАТНОТО и се държат ГЕРБАВО. Не харесвам И.....Е на властта, но видяхме десетки ЛИБЕРАЛНИ И....И. Трябва друга "Философска мисъл" и друг поглед за развитие на БЪЛГАРИЯ. Ако съм напълно либерален, не бих ЗАПУШВАЛ другите идейни школи за държавно развитие. Напротив бих ги пуснал да имат трибуна , и да се състезавам в КОНКУРЕНТНА СРЕДА. Защо не сте ЛИБЕРАЛИ, ами бързо посягате към КОБУРА ,и бързо всяка идея от друго място, и винаги се използва фразата " хибридна война" . Употребата на този термин означава ,че ти вече си ИЗОСТАНАЛ ОТ ВРЕМЕТО и не разполагаш с други инструменти освен ЗАБРАНА ,РЕПРЕСИЯ и ВЕЩЕРСКИ РИТУАЛИ.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#18] от "dejmos":

  Правильна! Не се дръжте гербаво, дръжте се автентично! Псувайте наляво и надясно и ще ви олекне! Ще забравите, че никой не ви бръсне за слива! Венсеремус!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Джордж Сорос предлага всеки американец да получава по $1700 за да не се повторила Голямата депресия от преди ВСВ.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  И такова "животно" ли имало като "Българска общност за либерална демокрация"?!
  След пандемията, за да има вече малко хигиена в медиите, подобни "общности" трябва задължително да декларират получените грантове - техния размер и произход.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Той ли ще ги дава ,или се готви да ги УПРАВЛЯВА ?

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":Той ли ще ги дава ,или се готви да ги УПРАВЛЯВА ?
  —цитат от коментар 22 на dejmos  До коментар [#22] от "dejmos":

  Нито ще ги дава,нито ще ги управлява,само предлага.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  И такова "животно" ли имало като "Българска общност за либерална демокрация"?!След пандемията, за да има вече малко хигиена в медиите, подобни "общности" трябва задължително да декларират получените грантове - техния размер и произход.
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  "Свободна Европа" се финансира от Конгреса,но лае срещу Тръмп!!!

  П.П.

  Малко ме заболя,когато ми стана ясно,че "Свободна Европа" е станала про-комунистическа,(колкото и невероятно да звучи!). Тя на практика даде рамо на комуниста Борисов да разкара Цветан Цветанов...

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мунчeту на Боeку":

  Вярно не е диктатор. Той е пародийно копие на ментора си - бай Тошо.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  "7. Да изработи и представи на обществото ЯСНА стратегия за изход от извънредното положение и от кризата. "

  Драги членова на БОЛД.
  Моля да ми посочите някакви критерии/индикатори за измерване на понятието ЯСНА СТРАТЕГИЯ.
  Вероятно очаквате някакъв алгоритъм за провеждане на мерките. Би било добре да има такъв алгоритъм, но вие поне трябва да предложите един примерен алгоритъм нещо като точно число за % заразени над който се прави нещо и под който се прави друго.
  Тази точка 7 от вашето искане е индикатор, че през живота си не сте си завили един бушон, не сте си сглобили един шкаф и не сте си сменили едно спукана гума на автомобила.

  подпис
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мунчeту на Боeку":

  Я се уточнете с lz2. Той твърди, че са либерали ти, че са руски лилави. Стиковайте си опорките от ГЕРБ.

 28. 28 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Другари от Световно-неизвестният БОЛД,
  Ясно е, че правителството е сбирщина от събрани от кол и въже бездарници, некадърници, калинки и прочее тикви и пожарникари. То и за това събра около себе си т.нар. Медицински Щаб, щото да му дават акъл какво да направи и как да постъпи в случая с пандемията от КОВИД-19. Та във връзка с това ви моля: Вие, като умни и красиви, излъчете из вашите редици група специалисти, която да даде конкретни предложения на тъпото правителство по някои точки от вашите искания, а именно:
  - по т.2: Изгответе и оповестете кризисен план за действие за снабдяване с основни хранителни продукти и т.н.;
  - по т.4: Предложете далеч по-голям пакет от икономически мерки, който да обхваща много повече икономически субекти;
  - по т.7: Изработете и представете на обществото ясна стратегия за изход от извънредното положение и от кризата;
  - по т.8: Започнете още сега да изготвяте "пътна карта" за възстановяване от кризата.
  Само по този начин вие ще натриете носа на шайкта, окупирала изпълнителната власт и ще покажете на хората и света пътя, по който да се преодолее тази световна депресия, причинена кой знае от какво...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Весело

  Страшно нещо е лидералната демокрация ! Всичкото гербер не спи , а пази тикволандия и плюе в хор .
  Тикви , бойдисахте ли си яйцата ?

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  "Във времена на изпитания на управляващите не им е позволено всичко"

  Тия убавци от БОЛД (оказва се, че и такова животно има в обществения живот на България) забравят (или се правят , че забравят) , че не само на управляващите не е позволено всичко.
  Ако не беше неистовото им желание да се саморекламират покрай пандемията, щяха да забележат, че всичко, което са изсмукали, вече е влязло в намеренията на управляващите, най-малко заради това, че вече е предъвквано многократно, включително и от по-пъргави от тях саморекламиращи се.
  Също с претенции за авторство.
  Та, викам, да вземат да се разберат помежду си- кой от кого преписва. Ние сме лесни- гледаме, дали това, което виждаме да става, ни харесва и кой е неговият автор, а не това, кой разтяга локуми и търси пир по време на чума.

 31. 31 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Степента на цивилизованост на едно общество се измерва от съотношението на диваците спрямо интелекта в обществото. Интелекта, статистически е доказано, че е константна величина. Диваците, особено в условия на либерализъм, нарастват експоненциално. Преминаването на критичната граница на съотношението, гарантирано води до криза от социален характер. Криза от социално естество води до икономическа криза. Тогава настъпва царството на популистите. Америка тръмпясва, Русия путинизира, Унгария орбанизира, а в България масовата поява на свинеглави гьон-сурати и рапонести пипони във властта - български патент, дължащ се на особеностите на доминиращата част в обществото (диваците - аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме). Диваците имат една характерна осособеност. Те са привърженици на стройните редици, тропащи в синхрон с подарените им еднакви ботуши (черни потници). Философията им е като на кучетата, изпълнявайки волята на господарите си, очаквайки наградата си - кокалче. Друго не могат да правят (или да сричат Радост). Но ако господарят им обещае допълнително кокалче, то е защото ще иска допълнителна услуга - да сръфат набързо появилата се заплаха, защото те искат пожизнено да управляват и техните наследници също и наследниците на техните наследници също и т.н. Излиза, че антипод на либерализма е диктатурата. Един от върховете на диктаторските режими е Северна Корея. В Русия един се уреди да е до края на живота си цар. Парадоксално, но факт - в България се оказа, че не са малко привържениците на Северна Корея. Диктатури под различна форма много бързо се появяват, особено, когато социално-икономическите кризи съвпаднат с епидемии. Като например прокурорска демократура. Страхотно за популисти с диктаторски заложби (обикновено е така) и диваците. Справка-историята. Всяко ново било добре забравено старо.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Честно казано писна ми от всякакви декларации написани в ултимативен тон. Изглежда някои, като си стоят вкъщи се чудят какво друго да правят.

 34. 34 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 196 Гневно

  "Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно за човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им."
  Айн Ранд

 35. 35 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Абе, откъде ги измислят такива...БОЛД...БОЕЦ :D :D

 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Тоя център снощи ли е създаден. :)

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Напротив , в България им е позволено, дори без извънредно положение.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#28] от "ТНТ":

  Българското правителство в момента не е нещо, с което можем да се хвалим много...! Доста от неговите представители са си откровени карикатури, а други са от квотата на ДПС. Мисля, че няма нужа да ги изброяваме...! Понеже българското правителство е много скарано с мисленето, планирането и провеждането на последователна и ефективна политика, вчера се занимаваше с внос на фурми...! Разбирам искреното огорчение на симпатизантите на ГЕРБ и маниера им да прехвърлят вина и отговорности на някой друг, но идеите и изпълнение на икономически мерки за справяне с кризата са работа на правителството. Само правителството носи отговорност за своите действия и бездействия. Е, много пъти обясняваха, че Костов бил виновен за неуспехите, но това много се изтърка и вече не е актуално. Освен всичко друго, след по-малко от година има избори... И правителството вместо да се занимава с осигуряване на ресурс за мутренски фирми, може и да помисли малко за избирателите, че на повечето от тях дупки не им останаха на коланите от стягане. Да не вземе да стане така, че заради ГЕРБ на власт да дойдат другите комунисти от БСП? Или точно това искате да направите? Както направихте Радев президент...!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Използваха извънредното положение, за да сведат до минимум правата и свободите на гражданите и да наложат диктат в държавата. Днес гледах една протестна акция в щата Мичиган в защита свободата на личността по време на епидемията. Един плакат беше много красноречив, той гласеше : "Liberty is essential". Много наши сънародници забравиха за тази свобода. за която хората са се борили векове наред. Всеки сам кове съдбата си.

 40. 40 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#38] от "Petleshev":

  Ма то нали и аз за това призовавам, понеже "... българското правителство е много скарано с мисленето, планирането и провеждането на последователна и ефективна политика...", да планирате и да предложите последователна и ефективна политика, която политика да артикулирате в обществото точно сега, година преди изборите, за да може въпросното общество да е наясно, че има действаща алтернатива на бездарното сегашно управление...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#31] от "Анти Шишковци":

  + но толкова много приказки върху една сентенция приписвана на Айнщайн! "Разума на планетата Земя е константна величина, броя на хората се увеличава!"

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#40] от "ТНТ":

  Ако българското правителство е скарано с мисленето, планирането и провеждането на последователна и ефективна политика, няма никой да седне вместо него да му върши работата. Но, може и да бъркам... В очите на средностатистическия избирател, може и всичко да изглежда наред. Затова не претендирам за изчерпателност и представителност на мнението. Все пак, затова си има избори и хората за пореден път може да изберат възможността да бъдат управлявани от пребоядисани милиционери. 80-те процента са незаобиколим фактор...!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5003 Весело

  Авторът не е наясно къде се намира......

 44. 44 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Демокрация - ама либерална
  Равенство - ама социално
  Дъжд - ама мокър

  и т.н.

  Да вземем нещо работещо, да го разбъркаме, за да можем и ние да се чувстваме значими от новоизклюпеното понятие

  'progressives' is the politically correct word for communists
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK