Формулите на братоубийството

Катедралата "Света Неделя" след взрива, 16 април 1925. Снимката е предоставена на Дневник за публикуване от сайта<a href="http://www.lostbulgaria.com/index.php" target="_blank"> "Изгубената България"</a>

© Дневник

Катедралата "Света Неделя" след взрива, 16 април 1925. Снимката е предоставена на Дневник за публикуване от сайта "Изгубената България"По повод 95 години от атентата в църквата "Света Неделя" "Дневник" публикува отново статията на доц. Валери Колев. Акцентите са на "Дневник".


На 16 април 1925 г. в 15 часа старата софийска катедрала "Свети Крал" ("Света Неделя" - бел. ред.) е препълнена от народ. Пред нея подразделения на всички родове войски оказват последни военни почести на убития два дни по-рано о.з. генерал Коста Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия Демократически сговор. Траурното шествие, съпроводено от повечето министри, депутати, кмета на София, висши офицери, съратници на покойника в три войни за национално обединение, влиза в храма. В 15.20 часа Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона и произнася първите думи от Божието слово: "Миром Господу да се помолим..." В този миг светът се сгромолясва над молещите се. Мощна ударна вълна поваля мъже, жени и деца, кубето на катедралата хвръква пред очите на стоящите отвън. Тази частица от ада е последното нещо, което над 160 българи усещат в секундата преди да преминат в небитието. За други около 500 ранени мъките едва започват.


Само за миг България загубва повече генерали и полковници отколкото в четири войни
Как се стига до този вцепеняващ акт и можеше ли да бъде избегнат "най-големият атентат в световната история", заел "челно място в пантеона на черното безсмъртие", както е наречен от европейската преса?

Годините 1923 -1925 са изключително тежки за българската държава и за българското общество. Именно в тях се очертават тенденциите, довели до атентата от април 1925 г. След преврата от 9 юни 1923 г., с който е свалено правителството на БЗНС, не настъпва успокоение в страната, въпреки че тази е основната цел, заявена от новите власти. Земеделската съпротива срещу преврата през юни, комунистическото въстание през септември и репресиите, с които те са потушени, водят до нова нестабилност, заплашваща устоите на обществото. На революционния терор е отговорено с терора на държавната машина и на подкрепящите я фактори - военни, македонстващи, крайна десница.


Безрезултатно се оказва поставянето на законова основа на силовите мерки на държавата. През ноември 1923 г. са проведени избори за Народно събрание, а в началото на януари 1924 г. то гласува Закона за защита на държавата, с който се забраняват организациите, целящи промяна по насилствен път в установената власт. През април Върховният касационен съд разпуска комунистическата партия и нейните подразделения, тя минава в нелегалност и напрежението силно нараства. Народното събрание веднага гласува амнистия за участниците в юнското и септемврийското въстание, но конфронтацията не намалява.


Връх в политическия живот взимат двете крайности


поставящи под въпрос основните традиционни ценности на обществото, базирани на конституционното управление. На 7 май 1924 г. умира всепризнатият авторитет на комунистическата партия Димитър Благоев, принципен противник на въоръжената борба. Това дава възможност на привържениците на насилствените методи в лицето на Георги Димитров и Васил Коларов да овладеят напълно партийното ръководство. На 17 и 18 май е проведена нелегална конференция на Витоша, която изцяло възприема директивата на Москва за "курс към ново въоръжено въстание".


Комунистическата директива надделява над здравия разум


"Подготовката на ново въстание до края на годината" включва създаване на нелегални въоръжени комунистически чети, които под идеологическите формули за "класова революционна борба" и "експроприация на буржоазната собственост" извършват грабежи и зверства, каквито човек трудно може да си представи. С реципрочни контрамерки отговарят поделенията на Обществената безопасност, прословутата "Поркова команда", чиито жертви стават леви дейци, сред които и противници на въоръжената борба.


Към края на 1924 г. комунистическите чети са фактически разгромени от армията и полицията. Тогава Военният център на комунистите се ориентира към политически убийства на видни представители на властта. Държавата отговаря с нови контрамерки, мотивирайки се с тезата за законната самоотбрана. От двете страни падат убити народни представители, влиятелни общественици, учители, професори.


След като се убеждава, че с политически убийства няма да стигне до сваляне на властта, ръководството на БКП предприема организиране на серия атентати, които трябва да предизвикат новото въстание и да изведат начело на държавата заветното "работническо-селско правителство", което е прикритие на


основната цел на Коминтерна


- съветска власт и диктатура на пролетариата.


Атентаторите водени към съда. Снимката е предоставена на Дневник за публикуване от сайта<a href="http://www.lostbulgaria.com/index.php" target="_blank"> "Изгубената България"</a>

© Дневник

Атентаторите водени към съда. Снимката е предоставена на Дневник за публикуване от сайта "Изгубената България"


През февруари и март 1925 г. вълна от комунистически взривове разтърсва страната, които през април стигат до столицата. На 14-и същия месец е застрелян генерал Коста Георгиев, а в прохода Арабаконак е извършен неуспешен атентат срещу цар Борис ІІІ, при който е убит професор Делчо Илиев. Нелегалният ЦК на комунистите взема решението за отдавна замисления атентат в София, като използва събирането в катедралата на държавниците и висшите военни за опелото на запасния генерал Георгиев. Бъдещият регент на България след 9 септември 1944 г. Тодор Павлов мотивира решението така: "Признавам, че ще бъде страшно. В партията ще настъпи криза. Но това трябва да стане. Не смятам, че това ще бъде терористична тактика, противна на комунистическата идеология... Ние сме стигнали до такова положение, че друг изход аз не виждам." Дадена е зелена улица за фактическите извършители на атентата и ден по-късно, когато по ирония на съдбата е празникът на Търновската конституция,


на Разпети петък Божият храм литва в небето


България изтръпва. Нечуваният до този момент мащаб на атентата развързва ръцете на правителството и то пуска репресивната машина на най-високи обороти. Страната е залята от арести. Преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев са разкрити веднага, осъдени са на смърт и на 27 май 1925 г. в България е извършена последната публична екзекуция в Европа. Голяма група дейци на военния отдел на комунистическата партия, свързани с организацията на атентата, получават много години затвор. Извън легалния наказателен ред обаче около 400 други българи "изчезват безследно" в пещите или са избити и тайно погребани, сред тях е и поетът Гео Милев. Много от тях не одобряват не само атентата, но и цялостната политика на комунистическото ръководство. Георги Димитров и Васил Коларов са в Москва.


Омиротворяването отново не настъпва въпреки приетата през 1930 г. амнистия за осъдените за атентата. Братоубийствената конфронтация в българското общество продължава към своя апогей.


* Авторът е преподавател по нова българска история в Софийския университет "Св. Климент Охридски"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Жертвите от атентата са повече от коронавируса!!!!
  Гарантирано от БКП!!!

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Заблудени и подкупени,и тогава и сега!Подчинени на империята на злото!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Коминтерна е пионка в ръцете на матушката, тя е организатор на атентата, по нейна заповед и с нейни пари. Повече от един век, русийката е най-големия душманин и враг на България.

 4. 4 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И сега комунистите тероризират християните като ги сплашват, че уж са щели да се заразят ,ако отидат на Църква!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Димитър Благоев е бил социалдемократ и никога не е възприел комунистическите идеи.

 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Една от многото срамни дати за България, свързани с москва и бкп.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Това е най-кървавият атентат с най-много жертви през 20 век в световен мащаб...

 8. 8 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  "Дневник" публикува наново статията на доц. Валери Колев

  "наново"? Ееех, цървули.

 9. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Весело

  И сега комунистите тероризират християните като ги сплашват, че уж са щели да се заразят ,ако отидат на Църква!
  —цитат от коментар 4 на Neto


  Кво става с вожда? Изписаха ли го РПУ №3?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 10. 10 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  о.з. генерал Коста Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия Демократически сговор


  Хмм, струва ми се, че авторът е направил някаква странна смесица с имената на генерал-майор Константин Георгиев, който винаги е бил само военен, с Коста Георгиев, който е член на ВМОРО. Всъщност и двамата са на възраст, която никак не предполага да са опълченци по време на Руско-турската война, родени съответно 1873 и 1877 :)

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Това е най-кървавият атентат с най-много жертви през 20 век в световен мащаб...
  —цитат от коментар 7 на palav_nik


  ...и една от поредните "добрини", донесени от тази партия на "народа"!
  Откровени терористи!
  Кога наследниците И ще бъдат забранени, тъй като те се гордеят с миналото си и не пропускат да го подчертаят!

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  което е прикритие на

  основната цел на Коминтерна

  - съветска власт и диктатура на пролетариата.
  -------------
  Извинявайте г-н Колев, но такива цели нокога не са съществували.
  Москва е политичска единица и единствената цел е била и е, да осъществи имепските си цели - подчиняване на Балканите под претекста на " Дядо Иван - освободителят" или " Народна лваст".
  Всичко това е утопия, просто понятия без цъдържание, с други думи политичска пропаганда целяща завоалиране на реалните, истинските цели - поробване на Балканите и овладяване на Проливите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на upw39647678
  upw39647678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никога нищо добро не е дошло от русия или от комунисти. Само погром и страдания.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Ние сме общество, което е силно разделено на патриоти и русофили. Това разделение е започнало някъде в средата на 19 век, когато Азиатският департамент на Руското външно министерство започва да захранва със средства склонните към измяна нашенци. От тогава та чак до наши дни у нас се води необявена гражданска война подклаждана от Московията. И тази война ще продължава до тогава додето Кремъл намира пари за рушвети.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "По непълни данни през Черно море от 1922 г. до януари 1925 г. за нелегалната военна организация на БКП, СССР прехвърля: 800 винтовки, 500 револвера, 500 ръчни гранати, 150 килограма взрив, а в тайни складове се намират още други 1600 винтовки, 200 револвера, 25 картечници, 2000 ръчни гранати и взрива."
  ----------------
  От Дядо Иван, с любоф.
  Ама турците нали ги няма? Кск така, срешу кого, бе?
  Ау, срешу България, понеже ония мискини, българите, не играят по свирката на Масква.
  Трябва да им се напомни, че да обичкамееее!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ОТ РАССИЯ- С БОМБА.
  ВСЪЩНОСТ Е КРЕМЪЛ Е ПЛАТИЛ НА БЪЛГАРИ ДА УБИЯТ БЪЛГАРИ!!!
  ДА ЖИВЕЕ ДРУЖБАТА С КАНИБАЛИТЕ ОТ СЕВЕРНА НИГЕРИЯ!!
  СТОЛЕТНИЦАТА Е ДО ШИЯТА В ЛАЙНА ,НО НАПИРА ЗА ВЛАСТ.

 17. 17 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Прави ми впечатление от снимката,че войниците са въоръжени и с по няколко ръчни гранати-бухалки.И няма нито един тулюмбек! Това е било Армия тогава!!!

 18. 18 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "simval":

  Българите просто са разделени ,това е вярното ,а най-обичат да се борят с ближния българин вместо да го обичат!
  Руснаците нямат нищо общо с нашите национални особености,те просто си гледат интереса и ни гледат сеира как се млатим за нищо.
  За да стане България велика държава отново трябва всеки да се замисли какво прави за това.

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  На основание на ЗЗД се забранява съществуването на всички видове организации, групи, сдружения и други, които използват нелегални структури и революционни методи за постигане на своите цели.
  ----------------
  С други думи, това е един антитеросристичен закон, целящ опазването на държавата!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamenarski":

  Слава Богу,Патриарх Неофит е добре въпреки, че е вече възрастен и немощен,държи се!

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Коминтерна е пионка в ръцете на матушката, тя е организатор на атентата, по нейна заповед и с нейни пари. Повече от един век, русийката е най-големия душманин и враг на България.
  —цитат от коментар 3 на gianni


  Пионка в ръцете на Сталин! Не знам какво намеси пак матушката която същите тези болшевики са ликвидирали за ваша радост за да я има днес любимата ви Украйна! Иначе статията е точна, без пропагандни клишета и политически пристрастия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  което е прикритие наосновната цел на Коминтерна- съветска власт и диктатура на пролетариата.-------------Извинявайте г-н Колев, но такива цели нокога не са съществували. Москва е политичска единица и единствената цел е била и е, да осъществи имепските си цели - подчиняване на Балканите под претекста на " Дядо Иван - освободителят" или " Народна лваст".Всичко това е утопия, просто понятия без цъдържание, с други думи политичска пропаганда целяща завоалиране на реалните, истинските цели - поробване на Балканите и овладяване на Проливите.
  —цитат от коментар 12 на СДС


  Още един заблуден! Какви проливи след като болшевиките доброволно отстъпват освободените земи в Кавказ на Турция даже въоръжават др.Кемал Ататюрк който им обещава помощ в борбата със световният империализъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  Ние сме общество, което е силно разделено на патриоти и русофили. Това разделение е започнало някъде в средата на 19 век, когато Азиатският департамент на Руското външно министерство започва да захранва със средства склонните към измяна нашенци. От тогава та чак до наши дни у нас се води необявена гражданска война подклаждана от Московията. И тази война ще продължава до тогава додето Кремъл намира пари за рушвети.
  —цитат от коментар 14 на simval


  И кого е захранило след като нашите въстаници за разлика от гръцките и сръбските не са получили и една руска пушка?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Разстроено

  Краят казва всичко: Георги Димитров и Васил Коларов са в Москва.

  Русопатите за съжаление имат сериозна традиция…
  Гого Тарабата освен всичко друго е съветски гражданин и шпионин, заловен и осъден в Германия....

  Но главите на хората са промити безнадежно с комунистическата пропаганда... Този "прочит" на историята е дори по-зле от "дявол чете евангелие" но е загнезден в главите на хората...

  И после видите ли има учудени защо БГ е кочина, а не държава....

  След като конците се дърпат от една реакционерна ЧУЖДА имперска сила какво може да се очаква

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  БКП-терорист номер едно в България!"Партия" която със закон трябваше да бъде поставена извън закона...и всички от партиен секретар нагоре да чукат камъни над Владая

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 26. 26 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 632 Неутрално

  От комунисти нищо добро не сме видели!

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Спокойствие и мирен труд са непоносими за червените. Необходими са им врагове и битки, първо фашистите, следват горяни, врагове с партиен билет, свещеници и накрая стигнаха до смяна на имената.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на festo
  festo
  Рейтинг: 29 Неутрално

  "Преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев са разкрити веднага, осъдени са на смърт и на 27 май 1925 г. в България е извършена последната публична екзекуция в Европа. "

  Това не е съвсем вярно, Чаушеску и съпругата му, предполагам и много други случаи през ВСВ също

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  което е прикритие наосновната цел на Коминтерна- съветска власт и диктатура на пролетариата.-------------Извинявайте г-н Колев, но такива цели нокога не са съществували. Москва е политичска единица и единствената цел е била и е, да осъществи имепските си цели - подчиняване на Балканите под претекста на " Дядо Иван - освободителят" или " Народна лваст".Всичко това е утопия, просто понятия без цъдържание, с други думи политичска пропаганда целяща завоалиране на реалните, истинските цели - поробване на Балканите и овладяване на Проливите.
  —цитат от коментар 12 на СДС  До коментар [#12] от "СДС":

  Русия е била унищожена от...СССР,разбирай от комунистите.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":

  +++

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Прави ми впечатление от снимката,че войниците са въоръжени и с по няколко ръчни гранати-бухалки.И няма нито един тулюмбек! Това е било Армия тогава!!!
  —цитат от коментар 17 на val1320  До коментар [#17] от "val1320":

  Те май не са войници,а жандармерия. Някой по-запознат с историята да каже,но май армията не е била ползвана за борба срещу комунистите. Тя си е била деполитизирана.

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  това са били, са и винаги ще бъдат
  комунистите-терористи.
  алчни, зли и завистливи инфантили.
  а оня вмирисан от алкохол предател
  димитров са го пуснали след процеса
  за райхстага, защото е онождал една
  наивна германка. та толкова за тоя.
  и това му е много. кога ще гледаме филми за тея зверстства.
  що нямаме филми за периода 1918-1944.
  само някакви глупости се филмират за воеоводи
  и претоплени 590 пъти манджи.

 33. 33 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Поклон пред Българите - жертва на слугите на масква !!!

  Правото на глупост и наглост е една от гаранциите за демокрация и свободно развитие на личността.
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  В коя страна комунистите не са диваци и варвари?

 35. 35 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Willy Messerschmitt":

  Защо измисляш такива лоши неща за половината форум?

 36. 36 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 507 Неутрално

  на 27 май 1925 г. в България е извършена последната публична екзекуция в Европа.

  Това твърдение не изглежда вярно. Със сигурност през войната е имало публични екзекуции. Мисля че и във Франция се провеждат до доста по-късно от желателното за една развита държава.

 37. 37 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "blondofil":

  Това не беше ли за фашистите?

 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поклон пред невинно загиналите в този и всеки друг терористичен акт. Преследването на терористи от закона съвсем не е братоубийство. Терористите не са ни братя. Братя са на извратените си господари от Москва. Винаги от там.

  Затова твърдението "Братоубийствената конфронтация в българското общество продължава към своя апогей." е подмазваческа лъжа. Апогеят настъпва, когато терористичните господари на местните криминални типове, окупират България чрез вероломната агресия на Съветската армия.

  Днес повтаряща се в Крим.

  ....

  Navigare Necesse Est
 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  ето доста по-сериозна статия
  за злодеянието на терористите.
  https://faktor.bg/bg/articles/politika-na-vseki-kilometar-idealisti-li-plateni-agenti-na-kominterna-osashtestviha-zloveshtiya-plan-na-veliki-chetvartak
  не знаех, че е имало опит да се взриви Военния клуб на нова година 1925.
  ужас, просто ужас.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#37] от "Neto":

  Не за автопроекцията е, преписване на собствените грешки на другите, от комунистите.
  Откъде мислиш , че Димитров се е сетил да го припише на нацистите? Защото се е знаел той и комунистите какви са.

 41. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":
  Още един заблуден! Какви проливи...
  --------------
  Вов, ти добре, да.
  Ето такива:
  "Территориальные претензии СССР к Турции были предъявлены правительством Иосифа Сталина в последние месяцы Второй мировой войны одновременно с требованием ввести режим совместного контроля и разместить советскую военно-морскую базу в Черноморских проливах."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#34] от "blondofil":

  В коя страна комунистите не са диваци и варвари?
  =======
  В Турция, разбира се......
  Такива като тебе ги наричат дори....."борци за свобода и независимост".....

  Да ти посоча ли инициалите на въпросната организация.....или сам ще пееш....?

  Bukalemun
 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rowan Atkinson":
  Това твърдение не изглежда вярно. Със сигурност през войната е имало публични екзекуции. Мисля че и във Франция се провеждат до доста по-късно от желателното за една развита държава.
  -----------------
  Прав си:
  "Эжен (Ойген) Вейдман (нем. Eugen Weidmann; 5 февраля 1908, Франкфурт-на-Майне, Германская империя — 17 июня 1939, Версаль, Франция) — немецкий серийный убийца, действовавший во Франции, последний человек в стране, подвергшийся публичной казни. "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "blondofil":

  Да го препише?
  Това не са ли негови думи?
  Твоето си е плагиатство...

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 318 Гневно

  Такива изроди Светът не познава...

 46. 46 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 521 Неутрално
 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#34] от "blondofil":В коя страна комунистите не са диваци и варвари?=======В Турция, разбира се...... Такива като тебе ги наричат дори....."борци за свобода и независимост".....Да ти посоча ли инициалите на въпросната организация.....или сам ще пееш....?
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  А да забравих да кажа. Комунизмът си има и добри приложения. За обуздаване на дивашки страни с дивашки ислям.

 48. 48 Профил на cch48545894
  cch48545894
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Schopenberg":

  Естестествено ,Валери Колев е от бастиона на сталинизма - ЕГ"Георги КиркоВ", Пловдив, заедно с Жан Виденов, Кошшлука, другия агитпропчик от СУ - Евгения Калинова,съвместно
  с гуруто им ИСкра Баева клонират малки сталинчета.

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#40] от "blondofil":Да го препише?Това не са ли негови думи?Твоето си е плагиатство...
  —цитат от коментар 44 на Neto


  Припише (трябва да го изключа тоя спелчек)

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#49] от "blondofil":

  П.С. То си било вярно. Провери в тълковния речник разликата между прЕписвам и прИписвам. (автопроекция?)

 51. 51 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Една от най-черните страници в съвременната българска история, гарантирана от каскетите на съветска хранилка от БКП. За съжаление наследниците на тази измет все още се борят за политически позиции в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Весело

  Една от най-черните страници в съвременната българска история, гарантирана от каскетите на съветска хранилка от БКП. За съжаление наследниците на тази измет все още се борят за политически позиции в България.
  —цитат от коментар 51 на andreas_hofer


  Ще кажеш, че са ги изтървали позициите.

 53. 53 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 877 Разстроено

  До коментар [#7] от "palav_nik":

  Атентатът влиза в книгата на Гинес с най-много жертви. И остава там до края на 20-ти век. "Световния рекорд" бива отнет от Тимоти Маквей с атентата в Оклахома, САЩ.

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":Още един заблуден! Какви проливи...--------------Вов, ти добре, да.Ето такива:"Территориальные претензии СССР к Турции были предъявлены правительством Иосифа Сталина в последние месяцы Второй мировой войны одновременно с требованием ввести режим совместного контроля и разместить советскую военно-морскую базу в Черноморских проливах."
  —цитат от коментар 41 на СДС


  Добре че го изрови това! Ами товарищ Сталин си е поискал просто вересиите от Турция за които споменах в предишните си коментари! За да вледее проливите не му е била нужно да завладява целият Балкански полуостров! И как отговаря уж приятелска Турция - ами хоп в НАТО като наш Доган и турският Ердоган - това е същността на турскато политика от възникването на империята да будалкат гяурите от Изток и Запад какви големи и приятели и съюзници са им всъщност са врагове и на едните и другите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Задавали ли сте си въпроса, защо турци и комунисти винаги управляват заедно? Много просто - едните са клали българи, а другите са ги разстрелвали. Първите са разрушавали черкви, а вторите са ги взривявали. Или казано по друг начин - българоубийци.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 56. 56 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  Благодатна тема да се каже, че Русия скоро ще фалира!
  Колко е цената на руския нефт днес? 15 долара?

  80%? повече
 57. 57 Профил на ujast
  ujast
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#54] от "Julian Mall":
  До коментар [#55] от "Мизийски":

  О,да, Ленин и Сталин, както и Троцки, и Берея, са турци. Хвала вам, че ни ограмотихте!

  80%? повече
 58. 58 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Тъжна дата в нашата история

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 59. 59 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  По зашпвед на "братушките" продажни българи прецакват България. И тази схем се повтаря постоянно в годините, и продължава и в момента!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Естествено.
  Антикомунист антирусофил...

  До коментар [#5] от "Роси":

  Димитър Благоев е бил социалдемократ
  и никога не е възприел комунистическите идеи.

 61. 61 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 603 Разстроено

  Бог да прости загиналите достойни българи на този черен ден в църквата "Света Неделя", или "Свети Крал"!
  Колкото и както и да се опитват да си измият ръцете, като Пилат Понтийски, днешните наследници на убийците, по ръцете им завинаги ще останат да личат петната от кръв!

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  1945: Мусолини и компания, в центъра на Милано, в края на ВСВ.

  1989: Чаушескови, в края на Първа световна студена война,
  публикация live or dead, by CNN.

  До коментар [#36] от "Rowan Atkinson":

  на 27 май 1925 г. в България е извършена последната публична екзекуция в Европа.

  Това твърдение не изглежда вярно.
  Със сигурност през войната е имало публични екзекуции.
  Мисля че и във Франция се провеждат до доста по-късно от желателното
  за една развита държава.

 63. 63 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":До коментар [#55] от "Мизийски":О,да, Ленин и Сталин, както и Троцки, и Берея, са турци. Хвала вам, че ни ограмотихте!
  —цитат от коментар 57 на ujast


  Да, но са комунисти. Явно и ти като дядовците си не можеш да четеш...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 64. 64 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Разстроено

  Преди години в едно " ВНС ", един техен кадър уверен в бъдещето си просъсществувание , нагло заяви , че ТЕ "поемат ВИНАТА с МЕЗЕ...." е , прав излезе в прогнозата на 100 % !

 65. 65 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 587 Неутрално

  От зле прикритата идея, че нормалните хора могат по някакъв начин да бъдат братя с комунистическите уроди лъсва генетичната червена поцелуйковщина на доцента. Такова твърдение е храчка върху цялата нация.

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  От зле прикритата идея, че нормалните хора могат по някакъв начин да бъдат братя с комунистическите уроди лъсва генетичната червена поцелуйковщина на доцента. Такова твърдение е храчка върху цялата нация.
  —цитат от коментар 65 на zakkwylde


  Твоето мислене по нищо не се различава от комунистическото щом оправдаваш извънсъдебната разправа с интелектуалци критични към властта, които нямат нищо общо с атентата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK