Необходимо е обновление на банката за развитие чрез структурни и законови промени

Банката за развитие не следва да финансира фирми, които не са малки и средни предприятия.

© Надежда Чипева, Капитал

Банката за развитие не следва да финансира фирми, които не са малки и средни предприятия."Демократична България" публикува позиция относно нуждата от реална промяна във функционирането на Българската банка за развитие (ББР).


"Демократична България" последователно и многократно е алармирала за проблемите с управлението на Българската банка за развитие (ББР). В момент, когато България е изправена пред безпрецедентно икономическо изпитание, превръщането на ББР в инструмент на ефективна държавна политика за преодоляването на стопанската криза и бързо възстановяване е от първостепенна важност. Това, на първо място, означава да бъдат премахнати възможностите за корупция и да бъдат възстановени минималните условия за обществено доверие в ББР чрез повишена отчетност и промяна на модела на управление и кредитиране.


Елиминирането на Стоян Мавродиев и неговия екип е крайно недостатъчно
от гледна точка на тази цел. То не е нищо повече от много закъсняло признание за наличието на проблем и банален ход за неговото прикриване и в никакъв случай реално обновление. Ние вече призовахме за поемането на политическа отговорност за провала с ББР чрез оставките поне на двамата непосредствено отговорни за тази финансова институция министри - на икономиката и на финансите. Борисов отказа, с което още веднъж подчерта, че реалният контрол и отговорност за ББР са у него. Факт, който стана напълно очевиден и от начина, по който премиерът гилотинира Мавродиев пред камерите.


От тази гледна точка, реалната промяна в ББР прави наложителни структурни и законодателни промени, чрез които контролът върху банката да премине към Народното събрание, да се промени начинът й на управление и да се прецизира нейната роля на финансовия пазар. Само така ББР ще престане да бъде еднолично контролирана спестовна касичка на олигархията и ще може да започне да се превръща в реална обществено-подчинена и полезна институция, работеща в подкрепа на дребния и средния предприемач, без да изкривява конкуренцията.


С оглед на тази цел предлагаме поредица от конкретни мерки, които да положат основата на реално обновяване на ББР.


1. Промяна в модела на управление и неговото конституиране


- Правата на принципал на ББР да се упражняват от парламента, а не от отделен министър. Народното събрание, като представителен обществен орган, да избира мнозинството от ръководството на банката след номинация на Комисията по бюджет и финанси в пропорция с представените парламентарни партии и задължително включване на номинации от опозиционните партии.


- Да се въведе едностепенна система на управление на ББР от wправителен съвет. Банката не се нуждае от двете нива на управление, които функционират в момента и доказаха, че не могат да изпълняват ефикасно отговорностите си.


- Да се въведе изискване членовете на УС на ББР да бъдат професионални банкери с безупречна репутация и доказан управленски опит, политически независими и необвързани с икономически групи.


- Да бъде определен мандат, разминат с този на НС, за всеки член на УС и да бъде въведена ротационна подмяна на членовете на УС (вместо едновременно). По този начин няма да може в хоризонт на един политически цикъл от 4 години да се подмени дори половината от ръководството на институцията.


2. Предложения за отчетност и прозрачност


- УС на ББР да се отчита на всеки 6 месеца пред Народното събрание чрез внасяне на полугодишен и годишен отчет за дейността. Банката следва да представя и прогнозен план за дейността си на всеки 3 години. В сегашния закон за ББР не е предвиден никакъв специален механизъм за отчетност извън този, приложим за търговските дружества по Търговския закон. В момента ББР се отчита пред ресорен министър-политическо лице с 4-годишен мандат, в най-добрия случай. Този механизъм за отчетност не функционира.


- УС внасянето на отчетите се осъществява и задължително изслушване и задаване на въпроси към УС на ББР от членовете на ресорната Комисия по бюджет и финанси.


- Годишният и полугодишният отчет да подлежат на одит от одитори с международно призната репутация.


- Провеждане на стратегически одит: преди да бъде назначено ново ръководство и да бъдат приети промени в закона за ББР, да бъде назначена международна проверка и оценка на ефективността и целесъобразността от дейността на ББР през последните 10 години, спрямо най-добрите световни практики, която за краткост ще наречем стратегически одит. Тази проверка (стратегически одит) следва да бъде назначена от Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание с възлагане на Комитет, съставен от представители на EDFI (Европейската асоциация на банките за развитие), Международната банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Европейската централна банка и представители на одиторски и консултантски компании с международно призната репутация. С оглед изводите от стратегическия одит Народното събрание ще може да съобрази предложенията от него и да направи съответните промени в Закона за ББР.


3. Прекратяване на практиката за пряко предоставяне на кредити на фирми, които не са финансови институции


- ББР да премине към модел на работа основно с търговските банки чрез създаване на програми за финансиране (on-lending) и програми за гарантиране/споделяне на кредитния риск по експозиции. Тези експозиции да се заявяват, анализират разрешават и отпускат обаче от кредитните институции при спазване на условията на съответната програма за финансиране, определена от банката за развитие. Изключения да се допускат само за фирми, които са държавна собственост, проектни компании и по-рядко търговски дружества. Това съответства на утвърдената международна практика, като по този начин в работата на ББР ще се избягва директният контакт с клиента, ще се ограничава корупционната среда, ще се премахва рискът от нерегламентирана държавна помощ, ще се избягва пряка конкуренция с кредитните институции, като се гарантира, че не се нарушава и изкривява конкуренцията.


4. ББР да не може да финансира политически лица, свързани с тях дружества и дружества, свързани с техни роднини


- На ББР да се забрани да притежава експозиции към дружества с участието на политически изявени лица, а за съществуващите да се даде срок от 6 месеца те да бъдат изплатени. ББР имаше и все още има експозиции, свързани с лица като депутата Пеевски, председателя на БСП в област Пловдив Г. Гергов и др.


5. Гаранции за ефективното финансиране на МСП и устойчивост


ББР не следва да финансира фирми, които не са малки и средни предприятия.


- Повишаване прага за издаване на гаранции в полза на МСП в размер до 80%. Практиката е банките за развитие да създават и предлагат извънредни програми при кризисни условия, особено в областта на МСП, които са най-уязвими от гледна точка на достъпа до финансиране в криза. Например Германската банка за развитие KfW предоставя гаранции до 80% от размера на експозицията.


- Да се ограничи финансирането на дейности, които при равни други условия могат да бъдат финансирани от търговските банки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  ,,....Елиминирането на Стоян Мавродиев и неговия екип е крайно недостатъчно....,,

  Ми кажете си го в прав текст, че ного я искате таа банка ве

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  ,,....Елиминирането на Стоян Мавродиев и неговия екип е крайно недостатъчно....,,Ми кажете си го в прав текст, че ного я искате таа банка ве
  —цитат от коментар 1 на сидер


  Тази банка е на генерало-сарайския кръжец.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Защо скриха Караниколов, щом всичко е наред. И защо единствената държавна банка трябва да финансира съмнителни бизнеси, като има десетки друго банки. Явно защото никоя частна бамка няма да даде подобни кредити.

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#1] от "сидер":

  Нищо не си разбрал. Те казват, че ако смениш един Мавродиев с друг, няма да ома практипеска разлика. Предлаганите мерки са не само смислени, но и задължителни.

 5. 5 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Че начинът на управление на ББР е сбъркан, че Надзорният съвет не върши никаква работа (послушни чиновници, които подписват всичко, което им се даде, без право да откажат), всичко това е ясно. Но не съм сигурен, че ако ББР започне да се отчита на Народното събрание на всеки 6 месеца, това също ще свърши работа. Според мен, това нищо съществено няма да промени. Въпрос за размисъл: нали всяка година Банков надзор на БНБ проверява ББР - защо и това не помага?
  Това че одиторът трябва да е от всеизвестните топ 4 (макар за КТБ и това да не помогна) също е вярно. Сегашният одитор е доста неизвестен и имам силни подозрения, че е силно податлив на влияние.
  Искането за онлендинг, обаче, директно противоречи със следващите искания. Ако ББР няма портфейл с директни кредити, защо са необходими следващите две точки. ББР изготвя някакъв инструмент (програма), преговаря с потенциалните банки партньори и сключва договори с желаещите. Оттук нататък търговските банки трябва да изпълняват заложените в програмите условия. МСП-та, политически свързани фирми - всичко това трябва да е в програмата и търговските банки ще се съобразяват с това, когато формират своите кредитни портфейли, финансирани чрез онлендинга на ББР.
  И да не се забравя, че онлендингът също не е панацея. И там могат да станат сакатлъци. От Демократична България да се върнат няколко години назад и да видят какво стана с едни такива пари на ББР в една търговска банка.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":
  Защото не може да се допуска дисбаланс в тайната коалицията. Караниколов си е от квотата на един голям дарител чиито фирми са привилегировани получатели на кредити от ББР.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Идеите са смислени, но честно казано, ако банката се затвори днес, без Пеевски никой няма да страда. Стига с този държавен бизнес, колко пъти трябва да се ударим в мотиката.

 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Неутрално

  ББР е частна банка на практика, изискайте информация по ЗДОИ кои са най-големите кредитопучатели. ББР няма смисъл да съществува

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#8] от "Ksharp":

  Точно така, какво може да прави повече от 1 частна банка - нищо. Е, може да даде някой лев на когото трябва, но това ли беше идеята. Да се затваря.

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Тези момченца от ДБ изобщо не са наясно. БНБ се отчита пред НС, а мнозинството на УС на БНБ се избира от НС. Е, и? Това помогна ли на БНБ да не се издъни с надзора в случаите са банковите фалити (последните бяха на МБТР и КТБ)?

  Какво ще помогне сега на ББР, ако горното се въведе и за тях?

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Таа банка е извънбанкерския пазар. То и последният е един пазар - мани, мани. Но малкият бай Тошо требе да си храни чакалите...

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Като казвате А кажете и Б!!! ББР сега ще налее няколко стотин млн във дупката на Фибанк уж за да ни пуснат в чакалнята на еврото!!! Схемата е наредена, половината пари ще останат в посредниците и ..... забравете за еврото!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "Необходимо е обновление на банката за развитие...."

  Каквото нареди Кой

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Този, новия, който сменя Мавродиев, буди не по-малки съмнения...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Гешев, виж ги тия дето не се страхуват от вируса и искат короната на твоя бог!

 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Не обновление! Необходимо е РАЗСЛЕДВАНЕ ба цялото управление на банката и по-точно дали имаха основания да отпускат такъв многомилионен заем на фирма с капитал 2000 лв.

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Подобна изумителна, либерално-левичарска глупост не бях срещал и в най-безотговорните лентяи на държавна или неправителствена издръжка. За екстремно оцеляващите протохипита, съсредоточени в пъпа си паразитиращи маргинали от "Да, България" е разбираемо. Даже е за овации такъв войнствен неомарксистки призив. Полузелените са толкова безлични, че са по-скоро в нелегалност.

  Разочарованието ми е от ДСБ. Атанасов успя да доунищожи (след усилията на Радан) партията-водач на промените и прогреса на европейска България. Много отдавна трябваше да подаде оставка и въобще да не се захваща с непомерна и непосилна задача да е политик след тоталния си провал в софийската организация.
  Изглежда вече няма пред кого да я подаде.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#12] от "chichka":


  Точно това е което предполагам че направиха! Но си мълчат. Няма от къде другаде да вземат пари и затова от ББР...

 19. 19 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не стават така тези неща. Никой не е изкоренил бандитизма чрез структурни и законови промени.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Да се въведе изискване членовете на УС на ББР да бъдат професионални банкери с безупречна репутация и доказан управленски опит, политически независими и необвързани с икономически групи."

  Сещам се само за едни такъв - Славчо Христов!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":

  Госпожо, само като прочета, че някой иска отчетност веднага разбирам кво иска. Той не знае ли, че всяка банка е длъжна да се отчита където трябва, още повече държавна такава. Да не би случайно да искат Мавродиев да бъде заменен с техен човек

 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 964 Неутрално

  направо да я затварят българина все ще намери начин да открадне нещо.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 23. 23 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 24. 24 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 25. 25 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица

 26. 26 Профил на Камелия Романова
  Камелия Романова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 27. 27 Профил на Галина Латунова
  Галина Латунова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първият работен ден на Мавродиев в сферата на финансите е директно на поста председател на Комисията за финансов надзор, а първият му ден като банкер е на поста изпълнителен директор именно на ББР. Как се постига това?

 28. 28 Профил на Данаил Миленов
  Данаил Миленов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.

 29. 29 Профил на Йоан Владиславов
  Йоан Владиславов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям вашите тези. Чувал съм от познати как се приготвят продуктите на Маджаров. Внимавайте и избягвайте употребата им.

 30. 30 Профил на Константина Станимирова
  Константина Станимирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Част от внушителната заплата на Мавродиев (а може би и цялата) подлежи на конфискация в полза на държавата. За целта е нужно просто Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да приложи логиката на скорошното си решение, с което в аналогичен казус установи конфликт на интереси при доскорошния шеф на БЕХ Петьо Иванов.

 31. 31 Профил на Величка Константинова
  Величка Константинова
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик."

 32. 32 Профил на Nikola Kalchev
  Nikola Kalchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво се оказва накрая, че Стоян Мавродиев е непоклатим и прави каквото му скимне без да бъде наказан за действия си ? В каква държава живеем ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK