Извънредната ситуация не бива да се използва за чистки на журналисти

Преди две години настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков влезе в открит конфликт с екипа на предаването "Денят започва с култура"

© Юлия Лазарова

Преди две години настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков влезе в открит конфликт с екипа на предаването "Денят започва с култура"Асоциацията на европейските журналисти - България, изразява тревогата си от съобщенията за сваляне от ефир на дългогодишни журналисти от Българската национална телевизия и от "Нова телевизия".


АЕЖ е наясно с икономическите предизвикателства, пред които са изправени медиите в настоящата ситуация, но категорично се противопоставя на възможността тя да се използва за чистки на журналисти, които изпълняват професионално задълженията си, но са се превърнали в неудобни за властта или за ръководството на медията.


Притеснително е до края на извънредното положение от ефира на Българската национална телевизия да бъдат свалени двама от водещите на предаването "Култура.бг", а другият водещ да поеме всички предавания, включително и в ролята на изпълнителен продуцент.
АЕЖ отправя въпрос към ръководството на телевизията по какъв начин е преценено кой от тримата водещи да остане в ефир.


Какви критерии са използвани? Обсъждано ли е това решение с екипа?


Това част от кризисен график на телевизията ли е? И ако е така, той прилага ли се и за други предавания? Извънредното положение има срокове, свалянето от ефир подчинява ли се на същата логика?


Основания за безпокойството ни от подобни действия идва от факта, че преди две години настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков влезе в открит конфликт с екипа на предаването "Денят започва с култура"/"Култура.бг" и водещите прочетоха декларация, с която се обявиха против посегателството срещу редакционната им независимост. Сутрешното културно предаване на БНТ бе на прицел и от страна на бившия министър на културата и настоящ председател на ресорната (медийна) комисия в Народното събрание Вежди Рашидов. Недопустимо би било настоящият момент да се използва за разчистване на сметки заради този епизод.


Ръководството на БНТ дължи обяснение, за да не останат съмнения, че действа пристрастно,


като се възползва от извънредното положение.


Въпреки че става дума за частна медия, не бихме могли да подминем и случващото се в "Нова телевизия". Медията обяви, че няколко известни журналисти ще бъдат изпратени "в престой" за 15 дни. През последните три години и концентрирано след промяната на собствеността на "Нова телевизия" медията се раздели с много от критичните си журналисти. Притесненията ни са, че и в този случай при съкращения ще бъдат принудени да си тръгнат журналистите, задаващи истински въпроси, а ще останат онези, които са по-склонни да демонстрират сервилно отношение към властта.


Реална е опасността тази тенденция, придружена със засилваща се финансова несигурност в медиите, да повиши нивото на автоцензура сред журналистите, което и преди кризата беше високо, според изследванията на АЕЖ и на други журналистически организации. Вероятно


тази поредна чистка ще има и допълнителен смразяващ ефект върху медиите.


Именно в условия на извънредно положение, когато демократичният процес не функционира нормално, нуждата от питащи журналисти, познати и утвърдени имена от екрана, и съхранение на свободата на словото са от ключово значение. Подобни прояви демонстрират точно обратното разбиране, като имат потенциала да влошат още повече медийната среда у нас. Ето защо призоваваме и двете медии да излязат с обосновани и аргументирани позиции за решенията си и ако причините са финансови, да предприемат всичко възможно за намиране на подкрепа и решение, което не включва отстраняване на утвърдени професионалисти. Това е единственият подход, който ще разсее съмненията за използване на извънредното положение като алиби за разправа с неудобни гласове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Удри!
  Левичарски квич ..

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Свободата на словото стана мъсна дума в тази страна.

 3. 3 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Пак ли му е изстинал на някой стола?

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Куши не чисти журналисти, той се е прицелил в културата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Нашите мисирки, кой ги смята за журналисти...?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  И не само за чистка на журналисти,но и със саморазправа с инакомислещи и цензуриране на словото. Крайно време е да се внесат поправки в Конституцията,където да се упомене до къде могат да се простират правомощията на правителството при военно и извънредно положение,защо сега като че ли няма разлика и се използва за саморазправа с всички,които са против Герб. Трябва в такива ситуации да се увеличат правомощията на Президента като коректив на властта,а не само да бъде на върха на властовата пирамида и да гледа само като чучело .

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 889 Любопитно

  властта предпочита мисирки, не журналисти ,безобразията случващи се в БНТ, а и някои други медии са доказателства за това

 8. 8 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 491 Неутрално

  журналистите са си най-обикновени редови бачкери на трудов договор, тъй че не виждам проблем да бъдат третирани като останалите работещи, а именно да бъдат пускани в отпуска, да минават на 4 часа или да бъдат съкращавани.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1388 Любопитно

  "Трябва в такива ситуации да се увеличат правомощията на Президента като коректив на властта,а не само да бъде на върха на властовата пирамида и да гледа само като чучело ."

  Даже да станем президентска република, може би...

 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Свободата на словото стана мъсна дума в тази страна.
  —цитат от коментар 2 на proza


  Такава я направиха боклуците сред журналистите..
  Разните там Киролюби и прочие манипулираща сган ..

  Но като ги поизчистят - отново свободата на словото ще се възцари.

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  И не само за чистка на журналисти,но и със саморазправа с инакомислещи и цензуриране на словото.
  —цитат от коментар 6 на Toni Ivanov


  Помним ..
  Но разните редактори, се осдмеляват да дерибестват, заради политическата подкрепа, която им оказват определени партии ..

  Помним как нагло бе спряна статия : "ЦСКА заплашен от изхвърляне от Първа лига" по повод случилото се с "Черно море" , за да бъдат обслужени интересите на Микренски Олигарх ..
  Бяха поразгонени журналисти, след това спиране на статии и пристрасната гледна точка от собственика на медията, съвсем закономерно.

  Помним и реакцията на ДеБъ и умнокрасивските медии в стил:

  "Бият Паниковски, Бият Паниковски!"
  Като умно красивците, кой знае защо взеха страна на журналистите спиращи статии - явно купени от Джуджето.

  "Гонят редактори, гонят редактори"

  Ще гонят зер.
  Обслужвайте интересите на олигарсите и вие - и вас ще ви изгонят.
  Това ли е свободата на словото по умнокрасивски?

  Да се спират статии?
  Радан това ли иска?

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  властта предпочита мисирки, не журналисти ,безобразията случващи се в БНТ, а и някои други медии са доказателства за това
  —цитат от коментар 7 на Stewie


  Миналата година бистрихме, надълго и широко оранжевите журналисти обслужили Джуджето и как бяха изгонени на магистралата, край Микре , като мръсни котета..

  Ми ще ги гонят, що не?
  Журналистиката изисква, най-вече обективност и честност!

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3370 Весело

  Има ли за чистене.....изберете " Василка " !

 14. 14 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 571 Весело

  А кво ше правиме с журналистката дето забрави да си спре микрофона?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 15. 15 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":

  Гледай си там Накафево при Гала и Домуслък при Гела.

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#1] от "simChо":Гледай си там Накафево при Гала и Домуслък при Гела.
  —цитат от коментар 15 на HERMES


  Ми хубаво .. а Киролюба да не гледам ли и на Джуджето журналистите да не чета ли?

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1972 Любопитно

  Дойде време да си плащат за бабитлъка.
  Като стана дума за редакционна независимост - нямам спомен, журналисти в частни медии да са чели подобна декларация.
  БНТ е детска градина, където всички са навързани като свински черва - Драго Чая беше подготвил предаване с детските изяви на настоящи водещи - Ана Ангелова е такъв случай... Свалените от ефир журналисти със сигурност не са необвързани - не повече от Кедъра и Манченко, но са продукт на други интереси и затова сега и групата за натиск(AEJ - oткъде ги изкопаха) е различна! И Стоянович и Гюзелева се вписват в тази схема - навързани като сарфалади!
  Поне затова, Кошлуков не може да бъде обвинен, защото все накой трябва да разчисти Авгиевите отбори, независимо кой...


  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#8] от "our12595545":

  Казват че, журналистите са една идея повече от обикновени бачкатори - четвърта власт. Пагубното е, че нашите в голяма си част, са четвърти проститутки, наричани от сводника им мисирки.

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Кушлука не чисти мисирки.
  Той слага МИСИРКИ, съгласни на всичко.
  Онова, което има собствено мнение - вън!
  Примерите до тук доказват това!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  То за смени има много. Първо мисирките, дето задават тъпи въпроси. Но те не уволняват некадърните, а тези, които задават неудобни въпроси.

 21. 21 Профил на qpt29581869
  qpt29581869
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Кой и на какво основание превърна европейските журналисти в Стожер на истината? Те ли са моралният ментор и последната инстанция, която ще се произнася по всеки един въпрос? Защо не кажат за грантовете, които получават и какви поръчки изпълняват в замяна на това финансиране. Те приемат себе си като недосегаеми и над закона. Истината е, че нито сте толкова морални, нито сте недосегаеми.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  То за смени има много.
  —цитат от коментар 20 на Роси

  Важното, че се почна ..

  Сложих ти + !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK