"Заради коронавирус": какво става в "Нова" и БНТ

Юли 2019 г. – протест пред БНТ заради избора на Емил Кошлуков за генерален директор.

© Юлия Лазарова

Юли 2019 г. – протест пред БНТ заради избора на Емил Кошлуков за генерален директор.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Коронавирусът вече се използва като оправдание за отстраняването на журналисти. "Поразени" от него са водещите на предаването на БНТ "Култура.БГ" Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, както и Мирослава Иванова и Галя Щърбева от "Нова телевизия". Аргументът на "Нова" е икономически - налагали се съкращения. Но това звучи повече от неубедително, защото най-рентабилната инвестиция на една медия е създаването на професионалисти, каквито са и двете отстранени журналистки. А специално Иванова си създаде собствена аудитория в съботния ден, която сега телевизията безгрижно разпилява.


В режим на конспиративност и коридорни разпоредби
В БНТ пък генералният директор Емил Кошлуков действа като царя от приказката на Братя Грим, който казал на девойката "Да дойдеш нито гола, нито облечена". Нещо такова трябва да се е случило и с водещите Гюзелева и Стоянович, които хем са свалени от ефир, хем не са свалени. Свалени са, защото на тяхно място ще води колежката им Анна Ангелова. И не са свалени, защото никъде не го пише черно на бяло. Както обикновено, кадровите промени там се извършват в режим на конспиративност, административна мъгла и коридорни разпоредби. Така се заобикаля едно от основните задължения на ръководството на обществената медия - да обясни пред обществото своите действия. Има ли нужда да припомням, че именно обществото, а не властта е работодател на въпросното ръководство?


Кошлуков все пак даде пред "Дневник" някакво обяснение - промените били заради извънредното положение. Но е трудно да повярваме поне по две причини. Първата е, че няма как редуцирането на водещите до един да се обясни с мерките за социално дистанциране. Те тримата и сега не са заедно в ефир, а всеки води сам по една седмица. Ако някой от тях, да не дава Господ, се зарази, трябва да бъде поставен под карантина.


Но карантинирането на здрави водещи много прилича на цензура.


И тук стигаме до втората причина за съмненията - още с идването си в БНТ като програмен директор, Кошлуков се опита да лиши предаването от редакционната му независимост. Което предизвика реакции в самата телевизия и протести пред нея. И така предаването, макар и с намалено програмно време, оцеля. По зла ирония днес само за Анна Ангелова, която тогава предпазливо се дистанцира от колегите си, е сигурно, че ще оцелее.


Донякъде е странно защо едно предаване за култура, което поради специализираността си слабо се намесва в медийното преразпределение на политически и икономически ресурси, буди неотслабващо желание за санкция. Моят отговор гласи: защото поддържа критическа публичност, която в България се превръща във все по-трудно постижим журналистически лукс. Тя не значи непременно да критикуваш властовите елити - видимите и невидимите. Но значи да говориш, без да се съобразяваш с тях. В "Култура.БГ" това до голяма степен става от само себе си, тъй като в общия случай поканените събеседници са хора на културата, които са значими заради собствените си постижения и талант и нямат нужда от конюнктурни легитимации. А предаването им осигурява диалогична ситуация, в която свободно да изразят мнението си. В неговото многообразие продължават да се чуват и гласове на така наречените "либерасти", "соросоиди", "грантаджии". Именно последното е записано с най-дебелия химически молив на сметката на Гюзелева и Стоянович. И Искра Ангелова канеше в предаването си "Нощни птици" гости от същия кръг и бе свалена от ефир. Да не говорим за "Умно село", което беше едно от най-харесваните предавания на БНТ. Що се отнася до предаването "Култура.БГ" - тук целта явно не е да отпадне от програмата на обществената медия, а да загуби дискусионния си характер и благоразумно да спазва информационно-справочен тон. Предприетата рокада подсказва, че от Анна Ангелова се очаква да свърши тази работа.


Не губя надежда


Съсредоточила в себе си цялото обществено внимание, пандемията от коронавирус е добро прикритие за всякакви посегателства върху свободата на словото. Тя дори ги окуражи, като наложи информационен модел, който допуска само една гледна точка - тази на държавата и на щаба. За да не се разколебава населението в спазването на мерките. Позволявам си обаче да мисля, че добросъвестното им спазване не изключва публичния дебат какви трябва да бъдат те и защо трябва да са точно такива. И ако има спор доколко такъв дебат е полезен в борбата срещу пандемията, то е вън от съмнение, че това ще помогне да съхраним демократичния характер на обществото ни. Изразих тази позиция и в ефира на БНТ. В предаване, водено от Димитър Стоянович. Последното му дотук.


Не губя надежда, че и той, и Александра Гюзелева ще продължат да водят. Защото в обясненията си генералният директор на БНТ остави широко отворена врата, през която може да излезе от този казус с достойнство. А ако не го направи, достойнство може да прояви Общественият съвет на БНТ и да защити двамата водещи. Ако и това не стане, достойнство може да прояви Анна Ангелова, като откаже да седне на местата на своите колеги. Тези места впрочем са не две, а четири, защото Ангелова става и изпълнителен продуцент на предаването, каквито досега бяха Весела Петрова и Николай Колев.


Може


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Споко, Лозанов, вече е в продажба HDMI конектор за връзка с градински маркуч. От телевизора директно наторяваш градината.Обилно!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Дой на някого власт за да видиш каква капа да му скрОиш. Иначе някога кош лука се "бореше" срещу такива. СОРИ.

 3. 3 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 18 Весело

  Коронавирус, който просто го няма в БГ.........медиии и мутри се побъркаха да измислят ситуации, за да лъжат

 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Чистка на неудобните. Тя тече на всички нива

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "какво става в Нова и БНТ?"
  - Обратното на това, което става в БТВ, БНР и Моника Веле впрочем. :)

  2013г. "Милионите левове, които държавата, а и големите фирми у нас плащат за реклама и пиар изтичат към офшорни зони. Сред най-предпочитаните дестинации са Кипър и Холандия. Именно там големите играчи на пазара, като Красимир Гергов и Моника Йосифова, без никакво притеснение крият печалбите си и избягват данъчното облагане. Тези, обвити досега в мъгла факти излизат на светло след продължаващите проверки на в. БАНКЕРЪ в търговските регистри. Въпросът е дали управляващите ще си отворят очите за тази информация, или ще продължат единствено с популистките закани да ограничат сенчестия бизнес. ..."
  https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/ofshorki-smuchat-i-reklamniia-biznes?recId=115113

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Е, разпети ПЕТЪК е !! Трябва да се спазват древните традиции. Сега може и малко повече да РАЗПЪНАТ, ама журналистите са по принцип МИСИРКИ , а пуйките винаги са "печеливши" по празници.

 7. 7 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Нова била във финансови затруднения, но извършва благотворитеност на хора в затруднение. Деянието повече прилича на реклама. Дава се, когато имаш. Ако те нямат, от де и с какво се прави това добро? В събота вече съм за риба, загубиха ме с отстраняването на Мира Иванова.

 8. 8 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 598 Разстроено

  На това тук по-долу не съм добавил нито една буква от себе си

  1984
  - държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания
  - Вместо отговор пред погледа му се откроиха трите лозунга върху бялата фасада на Министерството на истината: ВОЙНАТА Е МИР СВОБОДАТА Е РОБСТВО НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА
  - Полицията на мисълта
  - Правоверността не означава мислене, а липсата на необходимост от мислене. Правоверността е безсъзнателност
  - престъпниците на мисълта
  - Двеминутката на омразата
  . Друга система от отдели се занимаваше с пролетарска литература, музика, театър и изобщо забавления. Тук се издаваха жълта преса, която не съдържаше почти нищо друго освен спортни новини, криминална хроника и астрология, сензационни евтини романчета, сексфилми и сантиментални песни, съставяни изцяло по механичен път със специален калейдоскоп, наречен стихоплетец

 9. 9 Профил на Landlord
  Landlord
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Какво друго може да се очаква в Прас ТВ - БНТ и Нова. Сараите разчистват неудобните.

 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Чистка на неудобните. Тя тече на всички нива
  —цитат от коментар 4 на Ksharp


  И??
  Да оставим короната да беснее?

  Ей в другата тема червендулите пак подскачат за затварянето на църквите..

  И значи, за да борим короната е нормално, преди Великден да затваряме наред, а дето се махнали някакви баджачести журналистки - проблем огромен..

  Ми коронавирус!
  Вие какво искате?

  Всички да направим жертви - вярващите правят , хотелиерите правят, работещите правят - и журналистите да направят!

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Какво друго може да се очаква в Прас ТВ - БНТ и Нова. Сараите разчистват неудобните.
  —цитат от коментар 9 на Landlord


  Щото коронавирус!

 12. 12 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Според мен сега е време журналистите който не са поръчкови да напуснат тези медии и да си направят собствена.

 13. 13 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Когато беше на държавна службичка в СЕМ, мълча като риба. Сега си се загрижил за телевизиите. Гиди лицимер

 14. 14 Профил на almladenov
  almladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  КОЙ управлява тази държава?
  Стойте и гледайте. Те ще се засрамят и няма повече да правят така.

 15. 15 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Kaкво става в БНТ и Нова телевизия?"
  =========
  Става същото, каквото и в цялата държава - тотално свиване на разходите.
  При положение, че спонсорите масово се оттеглят, медиите нямат никакъв друг шанс, освен да съкращават всичко, което е възможно.
  И е напълно нормално да оставят тези кадри, които са с най-висок рейтинг.
  Много е лесно, когато си на хранилка от грантове да даваш акъл на останалите.
  Тоя травестит с папионката нека да си направи собствена "естетическа телевизия". Ама със свои пари, не с грантове.
  А, аз ще му давам акъл, кого да назначи и кого да уволнява.

 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#15] от "2014г.":
  "Тоя травестит с папионката нека да си направи собствена "естетическа телевизия". Ама със свои пари, не с грантове. "

  Ще ми се да ми отговориш дали знаеш значението на думата "травестит"?
  И виж . . . дали съм познал, че имаш татуирани ликовете на Левски и на Ботев на двата ти прасеца?

 17. 17 Профил на Иван Кавръков
  Иван Кавръков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То и преди съкращенията си имаше цензура . Ами като дойде такова време тези ,които не ги устройва политиката си ходят .Да ,ама не . Защо ли ? Могат и сами да работят за каузата на истината от къщи . Кризата е шанс да променим нещо. Ами променяйте!

 18. 18 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ако си спомняте в първоначалния текст на Закона за извънредното положение беше залегнало налагането на ограничения върху разпространението на информация, върху определени медии и журналисти. След кратка политическа престрелка този текст отпадна, но не и желанието на мутромилиционерите да тормозят журналистите. В този период няколко пъти бяха споменавани като пречещи Капитал, Медиапол и Сега.
  малко по-късно и данчо ментата се включи, показвайки желанието на ДПС за ограничаване на информираността на обществото. През това време бяха изготвени планове за разпределение на поредните порции. Именно това е целта - да се скрие от обществото поредното му ограбване. Та в този смисъл е ясно какво правят БНТ и НОВА - едната държавна и прокара политиката на мутромилиционерите, другата е на един, на който му опростиха 52 000 000 лева (това е само на пръв поглед, реално са доста повече) и в знак на благодарност организира "лов на вещици". за съжаление ни чакат и по-тъмни дни. Надявам се да устоим и да спасим България от ръцете на шайката.

 19. 19 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Не трябва да си специалист за да видиш тоталната промяна в БНТ и Нова в последната година. То не е облизване, то не е целуване на задните части на правителството и на всички свързани със тях и сараите. Гнусна история, аз вече спрях да ги гледам напълно. БНТ с тези “разследвания” за приватизацията направо да се чуди човек това медия ли е или клоака? Претоплени манджи, нагласени истории с предизвестен край и седнал Тренчев облечен в гащеризон като шлосер (даже изцапан като че ли току що е жулил нещо с пилата) на фона на две бормашини и обяснява за самолетен бизнес и кой бил виновен а той видиш ли бил невинен. Леле това даже и Ком партията в Китай няма да си позволи такова нещо. Същата истори и в Нова тв.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Господарите на Куши могат да купят произволен брой гласове, депутати, министри, но нямат достъп до културата. Те не я искат и тя не ги иска. Достатъчно е човек да попрегледа свинските вестници или да прочете един-два коментара на герберски тролове. Затова -- ликвидация и с гордо вдигнат среден пръст напред, или по-точно надолу и надолу.

  И комплименти на художника за новата емблема.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кушлуков кадъра от старата ДС внедрен в затвора да снася на комунистите за свободно мислещите неудобни - командва парада в БНТ - прикривайки кражбите на Мафията - Комунисти!

 22. 22 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 374 Гневно

  В знак на протест, преди години, Сашо Диков публично напусна БТ (БНТ). От тогава е по кабеларки, но с достойнство. Сегашните гъзолизци също ги чака "бляскаво" бъдеще в някоя регионална медия, съответстваща на аграрния им манталитет, но едва ли ще бъдат запомнени с някакво достойнство, каквото, очевидно, не им е нужно. И в момента в Спортна редакция (дирекция) на БНТ има един Сашо, но не Диков, и много далеч от него.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Гневно

  И преди, и сега Кошлуков ми е еднакво противен. Жалко, че след преврата му се радвах.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#21] от "svoboden izbor":

  "Кушлуков кадъра от старата ДС внедрен в затвора да снася на комунистите за свободно мислещите неудобни - командва парада в БНТ..."

  Ето какво казва за Кошлуков един истински дисидент - Николай Колев-Босия:
  https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/bosiia-koshlukov-troen-agent-pismo-kani-svoi-kolega-serjant-liubiat.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  "В неговото многообразие продължават да се чуват и гласове на така наречените "либерасти", "соросоиди", "грантаджии". Именно последното е записано с най-дебелия химически молив на сметката на Гюзелева и Стоянович..."

  Излиза, че фино превръщат културно предаване в обществена телевизия в политическо?!
  Колокто до идеите на Лозанов как да се замаже ситуацията, тя перфектно отразява същността му - човекът е като бабата на Петя Буюклиева - жена на всички времена. Винаги е бил ок, на границата на лека опозиционност и неутралитет, клонящ към правоверност - както и свалените от екран...

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  А какво става в БНТ и Нова и преди коронавируса ? Освен чистки, характерни за политиката на ГЕРБ, целящи да превърне медиите в един голям модел на успелия млад човек и неговата слугинажка функция на сараите, какво друго сме видяли да протича там досега ?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Както каза тази сутрин един блогър, накрая ще остане само БНТ, където от сутрин до вечер ще се дават пресконференции.

 28. 28 Профил на block
  block
  Рейтинг: 775 Неутрално

  обаче кошлука толкова си е издухал мозъка с бело, че накрая няма да знае как се ходи и до тоалетната. д**ба и боклук@ наркомански.

 29. 29 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#15] от "2014г.":

  Формен простак! Да не се третира като обида, а като осветляване на факт.

 30. 30 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално
 31. 31 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 722 Неутрално

  В БНТ, нова, ьтв итнт се отсраняват неудобните, потенциално неудобните и всички, които може да станат потенциално неудобни. Така се гарантира 100% информационен монопол на библиотекарската мафия.

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Кошлуков е доказано лайно, но да ме прости г-н Лозанов, да сложиш под общ знаменател Ангелова със Стоянович, само води до олекване на тезата му.
  Вярно е, че в нейното измислено и определено лигаво предаване канеше и свестни хора, но стила, разговорите/клюките и блудкавото мяукане не го правеха с нищо по-добро.
  То че има маса подобни предавания е факт, но предаването за култура, едно от немногото смислени е нещо доста различно и намесата на Кошлуков, да се свети името му е ужасна.
  Но ние сме тези, които плащаме, а НЕ поръчваме музиката - толкова ни е акъла, сори.

 33. 33 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "2014г.":
  "И е напълно нормално да оставят тези кадри, които са с най-висок рейтинг."

  Косматото малдивче Халваджан-тивибей, например.

 34. 34 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Културните гости на Стоянович бяха редуцирани до кинодейците... може би защото от всички изкуства за нас най-важно е киното...

  suhi
 35. 35 Профил на suhi
  suhi
  Рейтинг: 18 Неутрално

  А и тая попщина в БНТ омръзна, но нея не я закачат...

  suhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK