Да не допуснем гетата да се превърнат в огнища на зараза

Големият проблем е с тези, които трябва да бъдат поставени под карантина.

© Юлия Лазарова

Големият проблем е с тези, които трябва да бъдат поставени под карантина.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". По данни на НСИ от проведеното през 2001 г. преброяване 19,6% от ромите живеят на площ до 4 кв. м, а без канализация и водопровод живеят 39,5% от тях.


Нещата са сериозни, за да казвам: "Ние нали ви казвахме, че гетата са проблем" . Важното е сега какво да се прави.


Масовото тестване в ромските квартали отдавна трябваше да бъде приоритетна цел, а не да чакаме да научим, че "там били повече заразените". Тестването - много добре. А после? Какво ще правим със субгетото "Камбоджа" на квартал "Факултета", където в скупчени една до друга съборетини живеят на малка площ много хора и няма прокаран водопровод и канализация? Какво да правим там, където е пренаселено при лоши битови и хигиенни условия? Като се установи, че някой е заразен с коронавирус и не е за болница, къде ще го пратим да кара карантина. В "дома" му, където е претъпкано с хора, та да ги зарази и тях всичките?!
И не мога да понасям да чувам: "Те не спазват правилата." Защото


не е по правилата да се живее в такава мизерия. Сега трябва бързо на тези хора да се помогне!


Сега проблемът е да не допуснем гетата да се превърнат в огнища на зараза. Първо трябва да знаем за какво става дума и то в динамична, всеки ден изменяща се ситуация. Затова приветствам масовото тестване в тях. Даже, ако в началото не им стигат силите, могат да започнат с точково покритие - например от всяка къща по един-двама. Тези, които са болни, трябва да постъпят в болници - наравно с другите.


Големият проблем е с тези, които трябва да бъдат поставени под карантина (защото са потвърдени, защото са контактни, защото са се прибрали от чужбина). Знае се че кварталите на се хомогенни. Има по-благоустроени части, има и участъци с бидонвили. Там, където жилищните условия са добри, подходът трябва да бъде като в другите части на София. При съответна дисциплина.


Но там където е крайна мизерия - повтарям - пренаселено, без вода, без вътрешни тоалетни и т. н. (това не са все пак необозрими територии - това са анклави към големите гета - "Камбоджа" в София, част от долната махала в Сливен, гетото на Казанлък, "Хумата" в Лом и т. н. - знае се кои са, къде са - знаят ги на първо време самите роми (медиаторите и другите активисти), освен това ги знаят проф. Илона Томова, проф. Ивайло Търнев, проф. Майа Грекова и други) - там вероятно се налага


хората, които трябва да бъдат поставени под карантина, да бъдат временно изведени. Повтарям временно.


За да бъде направено такова извеждане, трябва организация, трябват ресурси, трябва персонал. Медиаторите биха свършили огромна работа. Трябва спешно да се действа. Трябва решителност.


Наред с това навсякъде трябва масово хигиенизиране и дезинфекциране - прави се в махалите на София, беше направено в махалите на Пловдив. Доц. Божидар Кунчев от щаба е добре запознат и има усет към нещата - с него съм работил много добре. Предложих им към щаба да се изгради спешно работна група само за гетата.


Има голяма опасност от волунтаристки действия, стил Джамбазки, които са и расистки - да обградим гетата с полиция и армия и никой да не пускаме да влиза и да излиза, а вътре в гетата да не ги пускаме да излизат на улицата. Да, ама като в една съборетина живеят 10-15 души и не излизат на улицата и са натикани вътре, достатъчно е един да е заразен и ела ме питай какво става.


Опитвал съм се да го кажа, но засега решителни действия не виждам. Ама може моето да са преувеличени страхове. Ама може рискът за това, което казвам, да не е голям. И малък да е (а той не е малък), ако все пак се случи и пламне, какво ще се прави?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Толкова много пари се наляха и се наливат в полза на този контингент - къде са?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Решението е много просто - АРМЕЕЦ !!! Или на палатки на полето. Може и в празните бежански центрове.
  НОЩ да действат с не да се ошумуляват !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Преди 90-та циганската популация в София се контролираше чрез т.нар. софийско гражданство, но след като отпадна 50% от циганите в България се скупчиха в столицата.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#1] от "waterfall":

  По правилните сметки на правилните хОРА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Особено се увеличиха по времето на ГЕРБ !!! И добре си живеят за сметка на българите и на врата на обществото.
  Сега ще батисат и здравната система без да се плащали здравно осигуряване в огромното си болшинство !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#1] от "waterfall":По правилните сметки на правилните хОРА !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, пака лъжеш, като дърт .....комунист.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "Какво ще правим със субгетото "Камбоджа" на квартал "Факултета", където в скупчени една до друга съборетини живеят на малка площ много хора и няма прокаран водопровод и канализация?"
  ==============
  Михаиле, кога някой ще започне да размишлява ЗАЩО точно там няма ВиК?
  Само не ми казвай, че някой е разпределял жилищата и е дал по-добрите на свои хора.

  Еретик
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Подозирам, че съвсем скоро няма да има ресурс да се занимаваме специално с гетата, освен досегашната им изолация. И други квартали с в подобно положение, без официално да са гета.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  И кое е лъжа рускопоклоннико ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Ти би трябвало да знаеш защо няма и кой е отговорен по Закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Толкова много пари се наляха и се наливат в полза на този контингент - къде са?
  —цитат от коментар 1 на waterfall


  Можете ли да посочите конкретни суми, които са наляли?

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Абе къде са доброволците от БХК???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "..хората, които трябва да бъдат поставени под карантина, да бъдат временно изведени"

  има резон. тук, всеки, който идва от "overseas" го настаняват в хотел с полицай на етажа. никакво мърдане от стаята за 14 дена. за хотела плаща пътника със заем или в брой.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  "Има голяма опасност от волунтаристки действия, стил Джамбазки, които са и расистки - да обградим гетата с полиция и армия и никой да не пускаме да влиза и да излиза, а вътре в гетата да не ги пускаме да излизат на улицата."

  Ами то освен това друго решение няма! Или предлагаш държавата да им построи безплатни жилища които те да превърнат в обори и след това да ги обезкостят?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":Особено се увеличиха по времето на ГЕРБ !!! И добре си живеят за сметка на българите и на врата на обществото.Сега ще батисат и здравната система без да се плащали здравно осигуряване в огромното си болшинство !!!
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА

  +++
  По времето когато Михаил Иванов е бил съветник на Желев а Филип Димитров е премиер , през 1992г. е имало акция в махала „Токайто“ -Пазарджик, която е превъзпитала навиците им за години и са станали примерни!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "Какво ще правим със субгетото "Камбоджа" на квартал "Факултета", където в скупчени една до друга съборетини живеят на малка площ много хора и няма прокаран водопровод и канализация?"============== Михаиле, кога някой ще започне да размишлява ЗАЩО точно там няма ВиК? Само не ми казвай, че някой е разпределял жилищата и е дал по-добрите на свои хора.
  —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов


  Братята роми са необразовани , мръсни , подозрителни , недисциплинирани , заразни ! Добре ! А какво ще се прави , когато започнат да се завръщат "бедняците " със собствени имоти по Черноморието , в Родопите и Балкана например????
  А заразените "патриоти " българи , които се "изсипваха" всеки ден със самолети от Европейския рай , търсейки ЗАКРИЛА от майка България ??????

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Аз съм за стил Казанлък. Обграждаш гетото и само един изход. Не да ми се шляят из градовете на тумби. Откъде накъде ще им осигуряват условия. Май при кризата засега Държавата подпомага Милен Велчев, Шулева Домусчиев и сие и циганите. Другите да си гледат работата и да се спасяваме поединично както очаквах.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Весело

  "махала „Токайто“ "

  Индианците винаги са били кумири но ношите роми та американският опит с резерватите е добро рошение на проблема.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Много я забавихте тази статия, отдавна някой трябваше да прояви загриженост за онеправданите роми и да започнем да им помагаме. Настанете ги в празните хотели на Милен Велчев и нему подобните докато са под карантина нали взеха 60/40 държавна помощ.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#19] от "nwj49315903":

  Виж това е правилна идея.
  Абе как нормална фирма на нормален българин, а те да 92% не взема помощи, а все свързани с мошеници от управлението.

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Много я забавихте тази статия, отдавна някой трябваше да прояви загриженост за онеправданите роми и да започнем да им помагаме. Настанете ги в празните хотели на Милен Велчев и нему подобните докато са под карантина нали взеха 60/40 държавна помощ.
  —цитат от коментар 19 на nwj49315903


  +++ то и Първанов имаше хотел ... и там а ги настанят !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Де да лъжеше. Парите отидоха в циганските барони и НПО основно. И само малка част в електората на ГЕРБ. Който я изяде и изпи.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Никога, ама никога не ми е било ясно как е възможно ромите винаги, при всички правителства след 1989 да са толкова толерирани, за всичко.
  Сега е лесно за всички да говорят против всичко което се случваше преди 89, но никой не може да отрече, че тогава ромите бяха контролирани и нямаше тези проблеми както е днес. За последните 30 години те станаха по "Българи" от Българите, това е просто непоносимо.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Гета в България?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Нали до вчèра ревахте за нарушениет чòвешки права??? Как така сега ще ограничàвате РОМИТЕ???

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#16] от "doroteus":

  " А какво ще се прави , когато започнат да се завръщат "бедняците " със собствени имоти по Черноморието , в Родопите и Балкана например????
  А заразените "патриоти " българи , които се "изсипваха" всеки ден със самолети от Европейския рай , търсейки ЗАКРИЛА от майка България ??????"
  =============
  Макар че коментарът не е адресиран до мен, бях цитиран и отговарям.
  На бедняците - тарикати..... глоба. Не е необходимо да е прекалено висока, тях ги боли повече сърцето, че не са успели да излязат Пичуе.
  Веднъж вече писах, че четирима младежи, единият от които син на приятел, се върнаха от британския рай. Наеха празна селска къща и 14 дни им оставяха храна пред вратата. Вече са при близките.
  Като искаш да спазиш закона - може.
  А оттатък завърналите се са "господин са един ден" - докато черпи, навалица и евалла, после пак същото.

  Еретик
 27. 27 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 576 Неутрално

  По програмата "Ромско десетилетие на включване" до 2010. Доста милиони се платиха. Документите стоят. Може да се види кой не ги е вложил по програмата, а ги е злоупотребил.

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Армията да разпъва полевите бани и изкъпване на всички братчеди с дезинфектант...

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  https://www.dnes.bg/stranata/2019/01/10/miliard-godishno-za-socialno-vkliuchvane-na-romi-a-te-izkliucheni-v-geta.398767

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#11] от "4ort":

  Едва ли някой от форума може да посочи налятите суми, както не може да посочи и спрените грантове.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  ...а не да чакаме да научим, че "там били повече заразените"....

  Винаги се е знаело че в гетата са повечето заразени. Без да се правят тестове. Ако в началото към гетата бяха приложени сегашните ограниченияте, НПО-то на същия този автор щеше да квичи до небесата, а неколцината му членове, да се въргалят по жълтите павета и да искат оставката на ген, Мутафчийски. Сега автора политкоректно ахка, кърши ръце и се прави на учуден.

 32. 32 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 606 Неутрално

  А ако се случи че интензивните легла се заемат от ромите и няма къде да се лекуват издържащите здравната система българи. А това е вероятно тъй като те ще проявят симптоми по рано тъй като и по рано ще се заразят. А и с тези призиви да бъдат тествани още по бързо ще заемат местата за лечение

 33. 33 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 105 Неутрално
 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  Това с множественото число е направо покъртително......

 35. 35 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 624 Весело

  Аз ще изчакам и Хелзинкския комитет да ме посъветва, преди да си формирам мнението ;)

  Sic transit gloria mundi...
 36. 36 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тази сутрин 9 попа от софийската метрополия, бяха в Факултета и даваха отеха... Галиха децата по главата, раздаваха книги,яйца, козунак. ...
  Следобяд ще ходят в Окръжна болница са дават сила на нуждаещи се...
  Вярвам+, невероятно -

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort
  "Бай Тотьо, пака лъжеш, като дърт .....комунист..."
  Така е, в статията се казва, за тези които явно не живеят тук, какво е реалното положение.
  От край време, дереджето с циганите и махалите е такова, но ние, като общество, както и тези, които избираме да управляват, не правим нищо, това да се промени, а сега, за нула време, под дамоклевия меч на ситуацията, някой да очаква всичко да се оправи е абсурд.
  Преди малко слушах Джамбазки, който бил юрост и е евродепутата, "примерен" гражданин, кара пиян, ама не му пука, бил написал писмо до щаба още на 18.03, циганските махали да се "изолират", каквото и да значи.
  А в същото време, видяхме хора, очевидно в добро финансово и социално положение, много повече на брой от циганите, да се разпълзяват от София, напук на всякакви заповеди, разпоредби и карантина.
  Обръщам се към вас, кой е по-виновен, простия и беден циганин или богатия и образован българин, на който въобще не му пука ни за болести, ни за закони, воден от една велика идея - да отиде на село/навила, за да се напие на тиферич.
  Така че циганския въпрос, който рано или късно ще трябва да се решава и понеже няма как, ние като европейска страна да ги направим на сапун и понеже тези хора са исконно население, а не някакви емигранти, които да връщаш или преразпределяш, ще трябва да се търси варианти и подходи за тяхното интегриране.
  Няма и не може да има друг подход - дори и теоретиччен.
  За това обаче трябва като избираме, да избираме хора които освен акъл и идеи, да имат и качества да ги реализират.
  А ако продължаваме както досега, ще сочим циганите (и не само впрочем има и други закъсали хора) и ще си затваряме очите за реалността.
  така че да не сочим с пръст едни илои други, а да си опичаме акъла когато трябва да правим нашия избор.

 38. 38 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Абе що не хване гората този гений, не се помага на човек, който не иска помощ.

 39. 39 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Да сте наясно - ОПАСНО Е да пътувате САМИ в собствената си кола от панела в Люлин до къщата в мало бучино. В същото време на летище София вчера кацнаха 7 самолета (13 са отменени, но 7 са кацнали, от белгия, от германия, от холандия и други). Това е безопасно, 200 души набутани в консерва/самолет е ОК. Да пътувате САМИ в собствена кола - ЯКО ОПАСНО. Да няма обуркани. Най-големия риск за нацията са димо и гинка, тръгнали от Люлин до каспичан да садят разсад в градината. Утре на пейката пред блока 5-11 души без маски ще обсъдят задружно колко безотговорни, опасни и селяни са димата и гинка. Понеже пътуват САМИ в собствена кола. На пейката вирус не лови, от друга страна пък Димака сигурно разпространява КОВИД-89 вече, безхаберния идиот тръгнал САМ в СОБСТВЕНА кола да сади домати в градина. Колко по безопасно щеше да е да се присъедини към бандата пред/до/около/зад блока.

 40. 40 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 573 Гневно

  Тоя па "мислител"!?!? Не "можел да понася да се казва ЦИГАНИТЕ НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА", защото... видите ли, не "било по правилата да се ЖИВЕЕ В ТАКАВА МИЗЕРИЯ" !!!
  Малоумник, а КОЙ създава "мизерията", бе? Да не би тя да е умишлен резултат от усилията на ДЪРЖАВАТА и на БЪЛГАРИТЕ, които бачкат и плащат данъци? От такива "съветници" и "експерти" сме я докарали дотук... Ще построя проста логическа верига, пък който има по-убедително аргументи - нека ме обори.
  Как няма да живееш в МИЗЕРИЯ, когато:
  1. Имаш ниска до нулева КВАЛИФИКАЦИЯ, защото...
  2. Циганите имат вродено презрение и антипатия към УЧЕНЕТО, следователно...
  3. СА обречени на най-ниско платената работа (чистачи, хамали и т.н.), но въпреки това...
  4. Правят и РАЖДАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ДЕЦА, отколкото социалното им положение ПОЗВОЛЯВА, завъртайки...
  5. ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ - МНОГО ПОВЕЧЕ безпросветни, трудно... или направо нереализуеми на трудовия пазар ЦИГАНИ да идват с ВСЯКО СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ, следвайки обаче неуморно едно...
  6. ИНСТИНКТА за социално безотговорно размножаване. (т.е. да навъртиш 6-7 деца, след като още първите 2-3 са мръсни, гладни, нямат тетрадки и учебници, камо ли лаптопи... и търчат сополиви по мръсните улици, или пък дишат лепило... )
  П.П. Дори не подхващам темата за ПРЕСТЪПНОСТТА и ОЧЕВИДНО хронично заложеното в гена им неуважение/пренебрегване на принципа на ЧУЖДАТА СОБСТВЕНОСТ и СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИ и РАЗПОРЕДБИ.

  И това НЕ Е СЕГА - така е от ДЕСЕТИЛЕТИЯ, и НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ - но и в Чехия, Словакия, Румъния, Унгария... да не говорим за родината им - Индия. (In February 2016, during the International Roma Conference, the Indian Minister of External Affairs stated that the people of the Roma community were children of India. The conference ended with a recommendation to the Government of India to recognize the Roma...) Където - ЗА ЖАЛОСТ - изобщо не искат да се връщат (бидейки толкова недолони от България)...
  Но където и да отидат - дори в уредени държави като Германия и Швеция - същите свинщини... Четете чужди, обективни медии.

  Накратко, във ВСЯКА ЕПОХА, при ВСЕКИ СТРОЙ и ДЪРЖАВА - ЦИГАНИТЕ СА ТАКА! НЯМА успешна формула за интеграция, няма промяна в техния modus operandi.
  Амиии... някак си се ОЧЕРТАВА ЗАКОНОМЕРНОСТ, а?

  И все плачат за пари, помощи, детски, ВСЕ СЕ ОПЛАКВАТ, сякаш ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО Е ВИНОВНА за мизерията им и е длъжна ДА ГИ ТЪРПИ, ФИНАНСИРА, ЛЕКУВА И ТОЛЕРИРА?!? Чули ли сте циганин да каже "Виновен съм"?! Ама поне веднъж, някога, някъде.. ВИНАГИ ВИНОВНИЯТ Е НЯКОЙ ДРУГ, А ТОЙ Е ЖЕРТВАТА... Но иначе е много сербез, когато напада безпомощни жени, баби и старци по домовете им...
  Просто - "букет" от превъзходни личностни характеристики, генетичен материал, народопсихология (ако има такава изобщо...), липса на трудови и хигиенни навици...
  Сега ЕПИДЕМИЯТА ОТ ВИРУСА САМО ПОДЧЕРТАВА С ПО-ДРАМАТИЧЕН, ЧЕРЕН ФЛУМАСТЕР всички тези проблеми, които нашите късогледи политици от много години замитат под килима. Но РАКОВОТО ОБРАЗУВАНИЕ НЕ СЕ ЛЕКУВА С ПОВЕЧЕ СЛОЕВЕ МАРЛЯ ОТГОРЕ, че да не се вижда... Това е само временна илюзия. Реалността - грозна и нелицеприятна - тепърва предстои.

 41. 41 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Неутрално

  .....Да пътувате САМИ в собствена кола - ЯКО ОПАСНО. Да няма обуркани. Най-големия риск за нацията са димо и гинка, тръгнали от Люлин до каспичан да садят разсад в градината. Утре на пейката пред блока 5-11 души без маски ще обсъдят задружно колко безотговорни, опасни и селяни са димата и гинка. Понеже пътуват САМИ в собствена кола...

  Хайде, стига сте се правили на ударени и не разбиращи. Или си дърдорите за да се правите на интересни. Никой не смята и никой не е казвал че Димо и Гинка са най-големия риск за нацията. Мислех да обяснявам, ама какво да обяснявам на човек, който нарочно не ще да те разбере. Възможно е и да няма капацитет - тогава, също е безсмислено.

 42. 42 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#1] от "waterfall":По правилните сметки на правилните хОРА !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно, до циганите не стига почти нищо. Всичко се краде от НПОтата и циганските барони. А нещата са много прости. Трябваше да се инвестира само в образование, хигиена и контрацепция и парите да се дават само на истински работещи организации. Всъщност истински работещите с ромите организации са само протестанските църкви, които работят обаче само със свои средства.

 43. 43 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 438 Неутрално

  А ето един българин който е решил проблема без един лев външно финансиране в гето с 5000 циганина.

  https://www.slavishow.com/2-ноември-2015-г-росен-русанов/

 44. 44 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Мишо, Мишо, добре си го написал, но имам лошото чувство, че мнението на НОЩ не се различава особено от средностатистическото мнение на форума под статията. И ако заразата пламне масово, тръгнала от някое гето, през 2120 година някой нашенец ще напише някъде: “Преди 100 години една пандемия, тръгнала от ромските гета, е донесла мор сред българите.”

  А на мене не ми остава нищо друго освен да цитирам Тони Филипов, д-р: “Защитата на индобългарите е защита на всички българи!”

  73! Go Go
 45. 45 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Този пишман атомен физик си изкара живота защитавайки циганите и ругаейки българите. И сега изпълзя пак от дупката си да се бори за това паразитиращо племе, без да му пука за хората, които ги носят на гърба си.

 46. 46 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Добра охрана на гетата и пиле да не може да прехвръкне - това е решението за гетата.
  Тъкмо ще се разбере как се изгражда "стаден имунитет".

  Бе тоя какво е ревнал?!
  Когато затвориха Банско, рева ли така?
  Аман от такива долнопробни хорица!

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Можете ли да посочите конкретни суми, които са наляли?
  —цитат от коментар 11 на 4ort


  Не се дръж като глупак!
  Ти можеш ли да кажеш всеки тук във форума колко пари има в банката?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Какво означава гета, българите са използвали други изрази, циганска махала, арменска махала, българска махала, турска махала, еврейска махала. Гето се използвало на запад за евреите, с ограничени права и затворен начин на живот. Отнася ли се за циганите, имат ли ограничени права, по-скоро имат неограничени права.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Кхмерката е доста охранена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Позитанските тролове на пълно работно време обиждат на "рускопоклоник", боже в какви странни времена живеем.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Да се оправят както те си знаят. Нямам никакви лоши чувства към нашите съграждани с по-тъмна кожа, ама това е положението.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Ами има две доста логични обяснения - първо, колкото по разпасано-"демократични" са времената, толкова повече ЦИГАНИТЕ си показват рогата. И второ, по-фатално, с бясното им темпо на ИНСТИНКТИВНО, напълно социално-безотговорно РАЗМНОЖАВАНЕ, ЗА 30 ГОДИНИ ТЕ ВЕРОЯТНО СА СТАНАЛИ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ. И проблемът ескалира по естествена, неумолима крива. Като се прибави и мощен катализатор - ползването им като ЕЛЕКТОРАТ (вместо да се въведе образователен ценз - средно образование) от безотговорни политици - ЕТО ГО ЛОГИЧНИЯ РЕЗУЛТАТ.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Убеден бях, чу вирусът не посяга на цигани. щото са му приятели, даже роднини. Уви! Тоз коронавирус се оказа много гаден. Яде всичко, даже канибалства.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  в началото един казваше: Пламнат ли гетата, няма спасение!

 55. 55 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Да не допуснем гетата да се превърнат в огнища на зараза"

  Да горното е важно , НО НАЙ-ВАЖНО е да не допуснем днешните управляващи да ни управляват след следващите избори!

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Те вече са огнища. Късно се сетиха.

 57. 57 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#52] от "Milko Stoyanov":

  Само числото 10 във вашия коментар не ми се "връзва" - 2 или 3 ще е !
  Най-много циганите се разплодиха в 45-те г. социализъм , тогава негласна "повеля на Партията" беше да се няма повече от две деца в семейство/за да се различавало от прогнилия капитализъм преди 44-та година с многодетните български семейства/ , само циганите си разрешаваха това да имат по 3 по 4 деца!
  Но да питам българите след 90-та година - защо не правят по 3 и повече деца?!
  Техния отговор 90% е - защото с тези малки заплати деца не могат се издържат - как ли пък циганите могат?!!!

 58. 58 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Весело

  Хах, драги ми авторе, иди да раздаваш храна и маски там!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  Тез "гета" гледам..... хубави къщички виждам.....

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Доц. Божидар Кунчев от щаба е добре запознат и има усет към нещата - с него съм работил много добре. Предложих им към щаба да се изгради спешно работна група само за гетата."

  Като си работил толкова добре, барем да му беше запомнил малкото име!
  Тук започнаха да публикуват всякакви деривати - без да подбират!
  Този живвее в свой си свят като кукувица изтървана от часовника - нищо чудно, че е съветвал онзи от Веселиново...

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  След като циганите искат този начин на живот и груповите им навици не позволяват физическа и социална дистанция и няма дисциплина да се наложи, има и други решения.

  Принудително задържане на заразените и изолирането им в бивши казарми под карантина. Тези, които се разболеят, се лекуват като всички останали. които са здрави виросонистели работят на полето с надзиратели.

  Докато разберат какво трябва да правят. Независимо в какви усложия живеят.

  Обществата имат групови права да оцеляват, независимо от особеностите на отделни членове и групи.

 62. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 637 Весело

  "Важното е сега какво да се прави."

  Ще се направи това, което се прави обикновено, а именно- нищо.
  Избухна епидемия от шарка там- и?
  Туберколоза има по гетата- и?
  Деца се гледат в мизерия- и?
  Чистят, но седмица след това не личи- и ?
  И да, не смятам, че данъкоплатецът трябва всеки път да проявява разбиране.
  Обаче, очевидно, властта няма креативни идеи.
  Така че мисле, че за пореден път ще бъдем набюдатели. И така до следващия проблем.

 63. 63 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Дано да съм лош пророк , но ми се струва , че вече е късно за това!Тепърва гетата ще се окажат огнища на зараза!

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#1] от "waterfall":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Усвоени са от "добре облечени бизнесмени " с "дебели връзки" в политиката

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Както са тръгнали нещата след Великден ще има огромен проблем с броя на новите заразени и болни у нас!

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#61] от "Stoil Stoilov":

  Туй вриди на димукрацията.

 67. 67 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Постепенно става ясно кой се очертава като централен проблем в борбата срещу заболяването. Аз ще разбера веднага кога властите са отбелязали напредък в отношенията си с българските роми. И не само аз. Когато по улиците на София и др. градове, а защо не и села, престанат да се движат циганските каруци. Досега всеки, който се опита да направи нещо в тази посока претърпя пълен провал. Оправдания колкото искате резултат - нула!

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Михаил Иванов винаги си е бил тъп соросоид ..

 69. 69 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  +++++ Точно така е! Авторът е загрижен и с право, но по-добре да се замисли защо по цял свят все другите( ООН, правителствата и местните власти, НПО-та и т.н.) трябва да мислят и се грижат за циганите, докато те си живеят както си знаят.
  Специален поздрав за него от Енрико Масиас и група притеснени от епидемията цигани!
  https://www.youtube.com/watch?v=kbdPP12MuWA

 70. 70 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Какво ще правим със субгетото "Камбоджа" на квартал "Факултета", където в скупчени една до друга съборетини живеят на малка площ много хора и няма прокаран водопровод и канализация? "

  Трябваше да настъпи пандемия, за да се види ясно какво не е направила властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 71. 71 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "waterfall":

  Уважаеми, не си ли чувал за каца без дъно.....

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 72. 72 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Какво ще правим със субгетото "Камбоджа" на квартал "Факултета", където в скупчени една до друга съборетини живеят на малка площ много хора и няма прокаран водопровод и канализация? "Трябваше да настъпи пандемия, за да се види ясно какво не е направила властта
  —цитат от коментар 70 на neut


  Властта им направи в много квартали на София блокове и ги настани. Те унищожиха всичко. Изкъртиха и изгориха паркета и дюшамето, както и част от вратите и стандартното обзавежданепо апартаментите. Масовов блокове обитавани от цигани асансьоритеса предадени на вторични суровини. Какво, власта лие виновна и трябва да им ги отремонтира ли.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 73. 73 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 268 Неутрално

  ДО НОМЕР 62

  НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ С ВАС,НО МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ СИ ИДЕИТЕ
  ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ИДЕИ-ВЯРНО Е
  АЗ СЪЩО НЯМАМ ИДЕИ,НЯМАМ ,ЧИСТО И ПРОСТО КАЗАНО НЯМАМ ИДЕИ

 74. 74 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#57] от "svoboden izbor":
  Моля?
  Айде сега сериозно. През така наречения социализъм не се разрешаваше аборт, ако имаш само едно дете. Трябваше да имаш поне две.
  На майките с три и повече деца се присъждаше звание "Майка героиня". Сега звучи смешно, но не си го измислям, така беше.
  И тогава деца се гледаха трудно - заплатите бяха малки.
  На циганите не сме им броили децата тогава. Между другото, те работеха.

 75. 75 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Неутрално

  По откъслечни подмятания, животоописания, местообитание можем да направим извод, че повече от половината заразени дотук са цигани. Сега ще им вдигнат и броя, и съотношението. Зорлем товарят системата с неосигурени. При лош развой може да се стигне и до изхвърлени през прозорците на реанимациите орки.

 76. 76 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Да не допуснем? Правилно. Трябва и те да бъдат спасявани от заразата. Но кой ще спаси всички останали един ден, когато спасените сега се превърнат в основната зараза? Призивите и лозунгите са хубаво нещо, но какво ще се прави тогава, когато си отворим наистина очите за проблема? Кой проблем? Ами отворете си очите още сега!

 77. 77 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsvetko_51":

  "Обръщам се към вас, кой е по-виновен, простия и беден циганин или богатия и образован българин, на който въобще не му пука ни за болести, ни за закони, воден от една велика идея - да отиде на село/навила, за да се напие на тиферич."
  ==============
  Пак тръгваш да миеш на ромите....... таковата.
  Нали искаме равенство?
  Ами равно са виновни. Щом гласът ни тежи еднакво на избори.

  Еретик
 78. 78 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Тотална грешка на властта относно ситуацията с циганите в София. Един месец след въведено извънредно положение се сетиха да им блокират гетата, знаейки много добре, че манго не се поддава на правила и дисциплина, знаейки много добре, че накуп живеят по 8-10 елемента (без да броим кучето и магарето) и знаейки, че маса лилави венци се завърнаха от странство.

  Сега тепърва ще се губят време, средства и чов.ресурс, за да бъдат масово изтествани.
  И онази вечер дядото се хвалеше, че вече сме били снабдени с 20 хил. PCR теста - бройка, която трябжа да правиш на седмична база за цялата страна (абсолютен минимум даже), а сега ще гърмиш за мангалите.

 79. 79 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Нека авторът да даде пример като приюти пет от гетото при себе си.

 80. 80 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 9 Неутрално  Циганите се толерират +30 години, защото са електорат, който гласува под строй.
  1. Която партия даде повече пари от другите- за нея гласуват
  2. Милионите от евро фондовете по линия интеграция и разни НПО-та са удобен механизъм разни политици и цигански барони да присвоят тези пари.
  Като цяло колкото една общност е по-бедна и необразована - толкова по-лесна се манипулира.

 81. 81 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Какво да се прави?Разстрел и след разстрела червеи.Но след вирусът ще бъдем пак със тебе народе мой. Нищо лично просто лош черен хумор.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 82. 82 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Тоя списвач да си спомни една приказка "господ дава, но в кошара не вкарва" Та тая измет г-н "експерт" по циганскити въпроси, през годините получи много и получава, ама от своя страна не дава нищо. Като са ти толкова мили, пресели се при тях. Преглътнахме, че с наши пари ги хрантутим, но едва ли има здавомислещ човек, който да се съгласи да постави под риск семейството, близкити си и себе си за да не бъдат обидени и оставени да си правят каквото искат тез, че може да ги изолираме и дезинфекцираме както се е правело през средновековието при чумната епидемия с такива гета.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#49] от "Един вампир броди из Европа":
  Кхмерката е доста охранена.>>> може от червените кхмерки да е:)

 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#68] от "simChо":
  Михаил Иванов винаги си е бил тъп соросоид
  >>> Може и да е станал соросоид, но преди това професионалната му дейност говори съвсем други неща за интелектуалните му способности:
  https://boldbg.net/member/mihail-ivanov/
  Михаил Иванов е завършил атомна физика в Софийския университет и е Доктор по физика (1983). Той е бил доцент по теоретична и математическа физика (1990), през 1969-2010 е бил сътрудник на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН..
  Освен това не е от дисидентите, които станаха такива едва след оставката на Т.Живков:... През пролетта на 1985 г. и лятото на 1989 г. се обявява против асимилаторската политика на режима по отношение на турците в България. По негова инициатива на 7 декември 1989 г. се учредява Комитет за национално помирение – интеркултурна организация, която до 1991 г. играе активна роля за възстановяването на етническите права

 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#84] от "тулса":

  ">>> Може и да е станал соросоид, но преди това професионалната му дейност говори съвсем други неща за интелектуалните му способности:"
  ============
  Никога не е късно да станеш за резил.

  Еретик
 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  .. През пролетта на 1985 г. и лятото на 1989 г. се обявява против асимилаторската политика на режима по отношение на турците в България. По негова инициатива на 7 декември 1989 г. се учредява Комитет за национално помирение – интеркултурна организация, която до 1991 г. играе активна роля за възстановяването на етническите права
  —цитат от коментар 84 на тулса


  Помня го, гадта .. и за ромите скачаше , и за помаците и македонците да имали били права специални.
  Имаше и някаква Антонина Желязкова с него, освен това баш той и кръгът около него положиха началото на хелзинкарството ..

  Та го помним, как си хелзинкарваше, още преди десетилетия ..
  Случайно ли, е изпълзял, антихристът, баш на светлите ни празници?

 87. 87 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#84] от "тулса":

  Доста хора го поомнят от кампуса на 8и км..., беше известен като малката п...ка, нечист екземпляр. Интересно, махана се малко преди да разкарат Стаменов и да дойдат разбойниците, щяха идеално да си паснат.

 88. 88 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#40] от "Milko Stoyanov":

  ++++++Превъзходен коментар!

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#87] от "olimpipanov":
  Доста хора го помнят от кампуса на 8и км
  >>> Не знам. Много сте строги към него. Аз с Иванов съм се засичал в началото на 90-те, в един научен институт по ядрена физика. Имахме разговор един на един за положението в България. Не съм останал с впечатление за някаква ..нечистота у него.. Може би е по-скоро ...непоправим идеалист?
  За кой Стаменов говорите? Имаше един шеф на катедра в ФзФ- доц. Константин Стаменов, един от основните фигури в квантовата електроника в България.Познавах го лично. ..Татко Барба:) Той беше много принципен човек и не цепеше басма на никого.

 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Нещо за Криворазбраната.. интеграция на циганите от цикъла лекции на Марушиякова и Попов: ".....Оставайки в плен на трайно установените стереотипи, българското общество така и не разбра даже скандалното и недвусмислено послание, който бе дадено от млади ромски активисти,които през 2011 г., на среща с представители на Европейската комисия, посветена на проблемите на ромите в България, издигнаха плакати с призиви да се спрат европейските програми и проекти за ромите. Основното послание на тази публична акция всъщност бе, че всички ‘про-ромски’ политики, програми и проекти де факто сегрегират общността и са сериозна пречка за нейната истинска обществена интеграция, явявайки се удобно алиби за да не бъдат решавани реално съществуващите проблеми на циганите/ромите като на равноправни български граждани, каквито те са(или поне би трябвало да бъдат)..."
  Елена Марушиакова, Веселин Попов, "Цигани в Източна Европа" (цикъл лекции)
  https://bit.ly/2RQ4niQ

 91. 91 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#89] от "тулса":

  Стаменов е най-дълга царувалият директор на ядрения на БАН, ял. кор, космик, . Беше директор от 93 или 94 чак до 2010. После дойдоха едни разбойници, не е за разправяне, останаха мало читави хора там, точно идеалсти, но на повечето места в академията е така.

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#91] от "olimpipanov":
  Виждам, че познавате там добре обстановката...Имаше един професор Марин Маринов.
  Разправяше, че били и те големи дружки с Ж.Желев. Отделно, че се похвалваше и с родство с прочутия подводничар Маринеско.:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK