Спасението минава през изпитанието

Посрещаме празника на празниците, който възкресява вярата, надеждата и любовта.

© Юлия Лазарова

Посрещаме празника на празниците, който възкресява вярата, надеждата и любовта.Текстът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Христос воскресе!


Това неизменно е първа новина в дневния ред на християнския свят, защото се отнася до най-важния въпрос - до безсмъртието. Новината е, че безсмъртието е постижимо за смъртните хора. Земният живот им е даден като дар, но вечният зависи от умението им да различават доброто от злото. А то не принадлежи на непосредствения им опит, израз е на връзката им с божественото начало.
Днес отново празнуваме, че преди 20 века Бог Отец праща Сина си сред хората като един от тях, защото връзката е прекъсната, и го натоварва да я възстанови и да спаси проекта му за човека, ставайки част от него. Христос трябва да върне смисъла на живота на хората, а оттам и радостта да си жив. Това е огромно човешко изпитание, което нито един човек не може да понесе, освен ако не е Син на Бога. Преди Възкресение винаги се питам


дали Спасителят е знаел, че ще бъде спасен, или се е надявал, че ще му повярват, без да го разпнат.


Моят преподавател от студентските години, сега най-авторитетният християнски мислител у нас - професор Цочо Бояджиев, ми отговори така: "Знаел е, че пътят към спасението минава през изпитанието и ни дава пример за това. Пък дали хората ще му повярват, е проблем на хората". Оттогава не спират да се появяват "спасители", които използват изпитанията на другите, за да спечелят вярата им.


Чудото става, хората повярват в Христос, и започват със силата на словото да градят цивилизация, в чиято ценностна система се превръщат любовта, милосърдието, състраданието към другия. Днес тя е достигнала до отворени толерантни общества на благоденствие и индивидуална реализация, в които са защитени правата на всекиго, независимо дали вярва или не. Силата на християнската цивилизация е в това, че колкото повече се развива, толкова повече постига същността си, вградила саможертвата на Сина на Бога в името на човека, на отвъдния му, но и на тукашния му живот. Защото, докато повтаряме "Смертию смерт поправ",


надеждата за вечното после ни спасява от травмата на тленното сега,


открива пред нас перспективата на смисъла и радостта.


Тази година посрещаме Великден в ситуация на пандемия, която се преживява като масово бедствие, на каквото не сме били подложени от десетилетия. И веднага се намериха такива, които да го обявят за наказание свише, именно заради отворените толерантни общества на днешната християнска цивилизация. Разгневихте нашия Бог с вашата глобализация и той ви прати китайски вирус - тръбят самозвани говорители, и мнозина са готови да им повярват, защото страхът сам по себе си поражда гузност. Това не само ни отдалечава от християнската вяра в някакъв неканоничен мистицизъм, но и от здравия разум. Отказваме да приемем, че Ковид-19 е нелепа случайност, резултат от глупостта на някой земен, ял прилеп, или на друг, изпуснал проба от лабораторен експеримент, или нещо подобно.


Спасителите, които ще спасяват християнската цивилизация от нея самата, нямат подкрепата нито на вярата, нито на разума, но това съвсем не ги прави безобидни. Те участват в поредната офанзива, която трябва те накара сам да се откажеш от правата си. А освободеното от тях място няма как да остане празно - там се готвят да се наставят


диктатурите на 21-и век, софт варианти на националсоциализма и комунизма.


За целта най-напред беше употребен тероризмът, после финансовата криза, след нея бежанците, като тук може да прибавим ефектите от Брекзит и хибридната война, водена от Кремъл. Но превръщането на пандемията в репресивна идеология, която иска да направи извънредните положения нормални за обществото оттук нататък, е най-опасна, защото успя да накара много хора да се съгласят, че тя само ще им помогне физически да оцелеят. И ги накара да забравят какви са шансовете за това им в демокрация и какви в диктатура.


А и за човека физическото оцеляване никога не е достатъчно. "Смертию смерт поправ" напомня, че докато се борим срещу смъртта, не трябва да преставаме да се стремим към безсмъртие.


Христос воскресе!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Много ми е интересно защо все невярващи се изказват по темата за Вярата?! Всички комунисти, които преследваха ходещите на църква и ги тикаха из лагери, затвори и ги уволняваха, сега станаха първи християни! Кого лъжат?! Ние не им вярваме! Господ Бог пък съвсем! Може би лъжат себе си? Надали! Те са толкова празни от към съдържание, че и вакум няма в тях! Най-вероятно си мислят, че хората са много, ама на многото-много прости! Един безбожник, който никога до сега не ни е честитил религиозен празник вчера ни честити Възкресение!!! И кого лъже?! ...Ама какво не се прави за рейтинг! Ама Господ забавя, ама не забравя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 659 Весело

  Я, вече национализмът се поставя до комунизма. Утре фашизма до глобализма ли да поставим или вече сме закъснели? Левичарите са наредили МАГА до фашизма... Объркахте се глобалистите. Основа изгубихте и сега на вярата се осланяте. Просто приемете - обикновена, човеконенавистна идеология. Близка до комунизма, защото с чужди пари се финансира. Парите на ограбената и унищожена средна класа на Запада прелени в комунистически Китай. Идеология без колнтрол за елита, без гласоподаватели и други досадни прищявки. Национализмът е ужасен при демокрациите, защото там едни гласуват и могат нещо да объркат в генералния план. Затова по-добре прегърни китаец, посрещни с плюшено мече арабин и си дай работното място на индиец. Всички ще живеем дружно...

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Весело

  Но превръщането на пандемията в репресивна идеология, която иска да направи извънредните положения нормални за обществото оттук нататък, е най-опасна, защото успя да накара много хора да се съгласят, че тя само ще им помогне физически да оцелеят.
  ______________________
  Нали ви казах,че според писанията ерата на Антихриста е настъпила и не трябва да се слушат лъжепророците!?

  Библията казва, че епохата на Антихриста ще бъде кратка и предвещава бързата му смърт, след което ще бъде установено хилядолетното царство на Христос с избраните му светии, което ще бъде преходен период за вечното Божие царство.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Айдеее, поредният поклонник на Мамона, нагърбен от грантодателя да "спасява християнската цивилизация" срещу скромни количества сребърници.
  Сам не си вярва и много добре знае, че никой няма да му повярва, но както е отбелязал един съвременник на Исус - Non olet pecunia.

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Много ми е интересно защо все невярващи се изказват по темата за Вярата?! Всички комунисти, които преследваха ходещите на църква и ги тикаха из лагери, затвори и ги уволняваха, сега станаха първи християни! Кого лъжат?! Ние не им вярваме! Господ Бог пък съвсем! Може би лъжат себе си? Надали! Те са толкова празни от към съдържание, че и вакум няма в тях! Най-вероятно си мислят, че хората са много, ама на многото-много прости! Един безбожник, който никога до сега не ни е честитил религиозен празник вчера ни честити Възкресение!!! И кого лъже?! ...Ама какво не се прави за рейтинг! Ама Господ забавя, ама не забравя!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Извинете, ама според мен тезата Ви е сбъркана генерално.
  Разбирам какво искате да кажете с това как може да се обръщат хората както им е угодно според накъде духа вятъра, но дори и с това имам проблем в контекста на вярата.
  Че не е ли точно смисъла на християнството да приемеш онези, които са се променили и са потърсили Бог и вярата?!
  С какво право ние, хората (Вие в частност) заклеймявате някой, който говори за вяра ако преди е бил атеист?! Би трябвало да се радвате за него, не е ли така?
  Или наред с Вярата имате и убеждението, че имате право да съдите?!
  Не защитавам Георги Лозанов - никакъв не ми е и не зная дали е вярващ или комунист или все едно какво.
  Само посочвам очевидното разминаване между Християнски ценности, които изисквате и които демонстрирате в постинга си.
  Нищо лично срещу Вас също - и Вас не познавам и не мога да Ви съдя.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  "Че не е ли точно смисъла на християнството да приемеш онези, които са се променили и са потърсили Бог и вярата?!"

  В това е смисълът, разбира се, ама тия НИТО СА СЕ ПРОМЕНИЛИ, НИТО ТЪРСЯТ БОГ И ВЯРА! Тия търсят единствено и само изгода!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":"Че не е ли точно смисъла на християнството да приемеш онези, които са се променили и са потърсили Бог и вярата?!"В това е смисълът, разбира се, ама тия НИТО СА СЕ ПРОМЕНИЛИ, НИТО ТЪРСЯТ БОГ И ВЯРА! Тия търсят единствено и само изгода!
  —цитат от коментар 6 на lz2


  И кой, според християнската вяра, има правото да каже дали някой се е променил или не?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Позицията на автора и дойче веле започват от изречението ...
  Тази година посрещаме Великден в ситуация на пандемия, която се преживява като масово бедствие, на каквото не сме били подложени от десетилетия. ...
  Преди това са общи приказки за Християанството,което отдавна е забравено от западните общества,които колкото по-отворени стават ,толкова са по-западнали.
  Не е пропуснато да се спомене и за някаква си хибридна война на Кремъл,но нищо естествено няма за ежедневната пропагандната война в повечето медии по всички фронтове срещу Русия.Единственото ,за което все още не е обвинена е само коронавируса,но се очаква скоро и това да стане.

 9. 9 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предишната пандемия с мащабите на сегашната е била грипната пандемия преди 100 години,но да не забравяме и широкото разпространение на СПИН,също и няколко други вируса през последните десетилетия.
  Авторът се мъчи да обясни,че всички тези пандемии ,както и последната са все от човешка немарливост или ядене на прилепи.
  Прилепи в Китай са ядени хилядолетия ,но коронавирус имаме сега ,а няма данни в историята преди това да е имало нещо подобно.
  Тезата ,че Бог наказва човечеството с тези пандемии има своето основание.
  Хората забравиха Бог,а истерията през Великия пост срещу БПЦ ,която раздухваше и дойче веле показва,че някои направо си станаха богоборци.
  Всеки чел последната книга на Библията Откровение на св.Иоан Богослов или по-известна като Апокалипсис,знае как свършва историята ма човечеството.
  Това ,което сега преживяваме е НИЩО с това,което идва и ни предстои.
  Но както знаем от Свещеното Писание хората дотолкова ще са се отдалечили от Бог и дотолкова няма да искат да си спомнят за Него,че с всяко Горко ,което ще им се изпрати,не само няма да се покаят ,а даже ще похулят Справедливия Съдия на света.
  И всичко това е заради липса на Вяра,Надежда и Любов във безсмъртните човешките души,които вместо да се стремят към вечен живот с Бог,станаха пръст.

 10. 10 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Виж 1Иоан:
  ГЛАВА 4.

  1. Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света.
  2. По това познавайте Божия Дух (и лъжливия дух); всякой дух, който изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, е от Бога.
  3. А всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста, за когото сте слушали, че иде, па и сега е вече в света.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Любопитно

  " Моят преподавател от студентските години, сега най-авторитетният християнски мислител у нас - професор Цочо Бояджиев "

  Силата на Христовата вяра никога не е била в това да създава авторитетни мислители, философи или претенденти от последна инстанция ! Спасителят е призовал вярващия да вземе кръста си и да тръгне да го следва, където и да го призове Христос, а преживяното и изпитаното от взелия кръста си, го води към спасение, то е самото спасение, което е много повече от каквато и да било философия или учение ! Аз съм пътя, истината и живота, казва Господ ! Пътят е поставен в началото на тези трите, защото без него, другите две никога не могат да бъдат постигнати !

 12. 12 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Защо не следваш Христа като знаеш Пътя?
  Избери Истината и не служи на лъжата , за да достигнеш Живота!

 13. 13 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дочаках времето когато спорящите страни се обиждат на комунисти!
  До тук добре - лошото е , че истината в спора - все се изгубва някъде!

 14. 14 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 295 Разстроено

  До коментар [#1] от "lz2":

  По Вашата логика и св. ап Павел, бившият Савел, дишащият злоба гонител на християните, е лицемер, който никога преди пътуването си до Дамаск не е казал една добра дума за Иисус Христос, а даже напротив - влачил е християните по тъмници и ги е предавал на мъчение и убиване. За св. Лонгин, лично разпънал Иисус - също. Има още много примери, които мога да Ви приведа. Не подценявайте силата на Бога, да привлича посредством Светия Дух към Себе Си даже и най - безнадеждните грешници.

 15. 15 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Човешкото безсмъртие е де факто свързано с човешката памет. За обикновения човек това означава, че докато го помнят, живее чрез мисълта за него. Има и личности, които ще помни цялото човечество. Така днес в това прагматично, материално и високотехнологично общество се приема безсмъртието. Християнството определя и моралните норми на поведение и те са в 10 те Божи заповеди и в Смъртните грехове.
  Колкото до опасението на г-н Лозанов, че извънредните мерки може да се превърнат в репресивна идеология, мисля че, ще има хора, които ще опитат нещо подобно, но това няма да се случи защото цивилизованото човечество има и историческа памет.

 16. 16 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":По Вашата логика и св. ап Павел, бившият Савел, дишащият злоба гонител на християните, е лицемер, който никога преди пътуването си до Дамаск не е казал една добра дума за Иисус Христос, а даже напротив - влачил е християните по тъмници и ги е предавал на мъчение и убиване. За св. Лонгин, лично разпънал Иисус - също. Има още много примери, които мога да Ви приведа. Не подценявайте силата на Бога, да привлича посредством Светия Дух към Себе Си даже и най - безнадеждните грешници.
  —цитат от коментар 14 на writer6


  Те не са били лицемери. Когато са повярвали в Него, са повярвали истински!

 17. 17 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#16] от "btc18521004":

  Ами Вие откъде знаете, че някой новоповярвал е лицемер? Истината за това си остава само между конкретния човек и Бог. Не сте Вие инстанцията, която легитимира дадена реалност. Гледайте какво говори и върши "тук и сега", да не кажа какво би искал да говори и върши, ако бе вдъхновен от Светия Дух, даден човек, преди да го осъдите. Недейте фарисейски да сочите с пръст и да лепите етикети, защото дадения "митар" или "разбойник " може да се е покаял даже и в последния момент на Кръста пред Иисус, а Вие именно, киснейки в храма и представяйки се за праведен пред хората и пред себе си, да сте лицемер.

 18. 18 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "btc18521004":Ами Вие откъде знаете, че някой новоповярвал е лицемер? Истината за това си остава само между конкретния човек и Бог. Не сте Вие инстанцията, която легитимира дадена реалност. Гледайте какво говори и върши "тук и сега", да не кажа какво би искал да говори и върши, ако бе вдъхновен от Светия Дух, даден човек, преди да го осъдите. Недейте фарисейски да сочите с пръст и да лепите етикети, защото дадения "митар" или "разбойник " може да се е покаял даже и в последния момент на Кръста пред Иисус, а Вие именно, киснейки в храма и представяйки се за праведен пред хората и пред себе си, да сте лицемер.
  —цитат от коментар 17 на writer6


  Новоповярвал?! Ами слушате го какви ги говори тук и сега, а най- доброто е, че нищо не върши защото няма правомощия.
  А фарисеите са въртяли търговия с разни работи и ето в какво ги е упреквал Иисус: Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето обикаляте море и суша, за да добиете един последовател...
  Да, който чете добре, разбира още по- добре. :))

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Христос Возкресе!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#18] от "btc18521004":

  Изобщо не разбрах, имайки в предвид че поста ви е отговор към моя публикация, какво искахте да кажете.

 21. 21 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#18] от "btc18521004":Изобщо не разбрах, имайки в предвид че поста ви е отговор към моя публикация, какво искахте да кажете.
  —цитат от коментар 20 на writer6


  Какво не Ви е ясно?! Вие ме обвнихте, че постъпвам фарисейски, а аз Ви обясних кой е фарисей/лицемер/, или както Вие го наричате "новоповярвал"

 22. 22 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Лозанов е духовен брат на Дичев - неубедителен, смешничък и най-тъжното - осъзнаващ го напълно.
  Наистина някои хора остаряват като цървули.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#21:"btc18521004"][/quote]

  Няма да споря с Вас, защото съм имал такива разговори с Ваши брята по мислене и зная как се развива процеса - никоя страна не е доволна :-)
  Ще кажа само, че това, което Вие виждате като обяснение е крайно нелогично и неприемливо за мен.
  Цитирайки Библията Вие си присвоявате правото да я тълкувате и да обявите това тълкуване за правилно, а чуждото - за неправилно.
  Изобщо да оставим настрана дали наистина от Библията трябва да води кое е праведно и кое не е, но понеже всичко опира до тълкуване, хората, които претендират, да тълкуват правилно са в същото положение, в което обвиняват повечето светски прегрешители.
  Това е моето мнение и нямам никакво желание да го натрапвам, т.е. вярвайте в каквото Ви прави щастлив и ви кара да се чувствате по-близо до Бог, но позволете на нас "другите" да сме несъгласни по причини, които няма как да приемете ако взимате за основа собствената си интерпретация за праведност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK