Проблемът е в контрола. Проблемът е в малките ни компромиси

Шокът от трагедията не бива да ни кара да забравяме базисни цености - справедливият процес от безпристрастен съд и презумпцията за невинност.

© Булфото

Шокът от трагедията не бива да ни кара да забравяме базисни цености - справедливият процес от безпристрастен съд и презумпцията за невинност.Действията на прокуратурата по повод катастрофата, в която загина телевизионният журналист Милен Цветков, предизвикаха вълна от реакции в социалните мрежи. Важните въпроси, които бяха поставени, са кои са истинските причини за случилото се - като липсата на контрол от КАТ, и вредата от раздаването на "правосъдие" във "Фейсбук". Ето някои мнения, които "Дневник" подбра.


Полина Паунова, журналист от "Свободна Европа":


И продължавам да чета: ама мамините синчета били разглезени, ама карали скъпи коли, ама убийците на пътя, ама 22-годишният младеж бил друсан, ама бил екзекутор; убиецът бил не само той, ами и майка му и баща му. Вие сериозно ли?
Ама какви са тия трактати за възпитанието на децата, за автомобилите, за марихуаната... Хора, нали знаете, че се познаваме? София е малка. Нощният живот на София е още по-малък. Знаем се кой какво пуши, виждаме се кой къде и с кого излиза...


Публикуването на снимки на 20-годишно момче с викове: "Това е екзекуторът на Милен", е меко казано цинично.


Проблемът е в правилата. Как се установяват те, от кого и прочие. Проблемът е в контролът. Проблемът не е в конкретното момче, а че това е възможно, защото скъпото "Ауди" не го спират за контрол, а за да се изкарат дребни за кафе, нали разбирате?


Проблемът е в малките ни компромиси. И в големите ни компромиси, които правят това възможно. На всички нас. Включително и на големите морализатори, иначе тупалки в нощна София.


Милен виждаше проблемите. И можеше да пита за тях ребром, а не да се плъзга по най-ниското съпротивление. Затова и неговата журналистическа кончина настъпи отдавна. Тогава някой постна ли снимки с надпис "това е екзекуторът"? Не помня подобно нещо.


Проблемът не е във "войната по пътищата", а в това че няма правила, обществен дебат и решения. Има мерки на парче и никога задълбочена, обмислена политика. И има викове Осанна!, а после Разпни го! (колко подходящо в тия дни). А после няма нищо (по Георги Господинов и леката душа).


А това, че хора, които иначе разсъждават за правосъдие и прочие - веднага обявиха "убиец" и съучастници - родителите му, дори няма смисъл от разсъждение. То е обяснение и за Инструмента, и за съпротивата на Инструмента.


Ивайло Мирчев, CEO в Pro Smart System и активист на "Да, България!":


Пропагандата обслужваща ГЕРБ започна опити да прокарва абсурдната теза, че убийството на Милен Цветков може да се случи навсякъде, защото светът е пълен с дрогирани келеши. Ами не! Вероятността да те убие дрогирано леке, шофиращо с над 100 км/ч по софийски булевард е в пъти по-голяма, отколкото това да се случи в Германия например.


Касапницата по пътищата ни не е спирала, а вина за това носят тези, които управляват МВР, КАТ, всички, чиято грижа е безопасността на пътя.


Основните причини:


- Липса на реални мерки срещу шофьорите употребяващи алкохол зад волана. Всички помнят как Ангел Джамбазки шофира пиян и замени пробата си, за да избегне тежко наказание.


- За над 10 години са поставени общо около 10 стационарни камери в цялата страна. С минимална инвестиция могат да се поставят няколко хиляди автоматизирани камери по магистралите, основните пътни артерии, критичните участъци и основните булеварди в градовете.


- КАТ абдикираха от задължението да глобяват нарушители по сигнали от видеорекордери на граждани.


- Давността за глоба за превишена скорост е 4 г., след това отпада, не се плаща и не се отнемат точки.


- Липса на участъци с контролиране на средната скорост на движение. Малка инвестиция в оборудване с висока ефективност за трафика.


- Корупцията на всички нива в МВР и КАТ доведе до липса на каквито и да са реформи и модернизация в последните над 10 г.


- Пълна липса на стъпки за електронизация на процесите в КАТ - от издаване на документи, до регистриране на нарушения, глоби и електронното им връчване.


- Така и не се въведе ограничение за младите шофьори да управляват мощни МПС-та.


- Броят на нарушенията на водача по никакъв начин не влияе на застраховката му.


- Преброителните камери из цялата страна не дават информация на КАТ за скорост на движение, въпреки че имат тази възможност. Причината - някой трябва да се сети и да използва тази функционалност.


- Така и не се въведе ограничение на скоростта в жилищните зони от 30 км/ч. Ключова предпоставка за по-малко жертви по пътищата.


- Не спря практиката за издаване на фалшиви шофьорски книжки.


- Липса на пътна маркировка дори по магистрали и основни пътища.


...


И 20 предложения конкретно към КАТ за оптимизиране на дейността им, които направих през октомври 2018 г., без по това от КАТ да изпълнят каквото и да е:


1. В електронната система за справка за извършени нарушения вкарвайте всички, не само актовете. Това ще спести недоразумението според системата на КАТ твой автомобил да няма нарушения, но на място да се окаже, че има.


2. Ако е много сложно за КАТ да електронизира целия административен процес, направете електронна бланка с попълване на цялата нужна информация. Това ще удвои капацитета на гишетата.


3. Сложете на всички гишета POS терминали. В момента под 50% имат такива. Това е бърз и лесен процес. Ще се спести поне 5% от времето прекарано там.


4. Разрешете плащанията с карти от 7:30, а не от 8:30 часа. Недоумявам как до 8:30 часа може да се плаща само кеш.


5. Ускорете процеса при плащане с карта. В момента (по думите на служителка там) този процес на гишета 27-30 отнема 10-15 мин. Нормално не трябва да отнема повече от 1 минута. Така ще се намали престоя ни там с още поне 5%.


6. Купете 5 машини за автоматично попълване на декларации и заявления. Това е просто реализируемо. Ще спести поне 5 човека на щат в КАТ и ще ускори процеса.


7. Сложете таргети на служителите в КАТ. В момента няма темпо, няма добър ритъм на работа. Те знаят, че опашките никога не свършват и в никакъв случай не дават всичко от себе си, за да обработват бързо клиентите. А може би имат право?


8. Покажете в интернет или в някой апп за смартфон чии ред е сега. Хората трябва с часове да чакат и да се взират в ел. табла, за да видят кога ще им дойде ред. Включете им и звука на тези табла, за да се чува.


9. Нека оперативките на служителите започват преди началото на работното време. А в 7:30 часа, с началото му всички служители да са по гишетата. В момента има по 1-2 отворени гишета в 7:30.


10. В документите, които клиентите попълват нека не се налага да попълваме номер на личната карта, егн, адрес и телефон. Това е информация, която КАТ и МВР отлично знаят. А с подписа си ние валидираме, че данните, изкарани от електронната система са коректни.


11. Нека ел.таблата в КАТ се включват автоматично. Днес мониторите бяха изключени, хората не знаеха какво да правят, а служителите стояха, докато някой не се сети, че мониторите са изключени и ги включи.


12. Въведете възможност електронно управителите на фирми с по няколко автомобила да могат да заявяват кой е нарушителят и да не се налага да го правят всеки път индивидуално.


13. Одитирайте системата, която отчита платените фишове по банка. В момента там се получават разминавания. Много от хората, клиенти на КАТ са там, защото са платили фишове по банка, но системата не е отчела плащането. В резултат те идват отново в КАТ, попълват молби, след което служител ги обработва. Двойно губене на време.


14. Номерата за ред да има възможност да се заявяват през интернет и да има поне приблизителен час, в който резервиралите ги да отидат и бъдат обслужени.


15. Използвайте QR код в процеса по издаване на документи. Така е в Германия, например. Цената е по-ниска, а времето за обслужване в пъти по-кратко.


16. Абсурдно е да се спират машините за билетчета, когато се изчерпи капацитета на гишетата. Тук решения има много - обявяване на оставащите опции в интернет, например.


17. Дайте повече възможности на РПУ-тата да обработват документи, актове, фишове и т.н. Едно изнесено гише, с един служител, който съвместява дейностите. Така и гражданите няма да се налага да ходят в КАТ задължително, а ще свършат всичко в квартала си. Сега това е възможно само в определени случаи.


18. Въведете възможност за електронно връчване, както и по електронен път собственикът на автомобила да декларира кой е реалният нарушител.


19. Ако всичко по-горе е трудно за реализиране - изкарайте тази услуга от МВР и нека я поемат общините.


20. Обявете конкурс за изработване на външен цялостен анализ на процесите в КАТ. Нека той се извърши съвместно с експерти на КАТ. На база този анализ може да се направи план за ефективна трансформация към "Електронен КАТ".


Калин Ангелов, адвокат:


Господ да прости Милен Цветков. През годините, мисля си, съм гостувал в предаванията му 4 или 5 пъти - винаги е било забавно.


Голяма трагедия и за семейството му и нека нашите мисли да бъдат и с тях сега.


Шокът от трагедията обаче не бива да ни кара да забравяме базисни цености, върху които приехме да градим обществото си - справедливият процес от безпристрастен съд и презумпцията за невинност.


Истерията на тълпа не е правосъдие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Абе Бойко къде е ???

  Да не би да е напуснал тихомълком през нЕкое КПП и сега да виси на нЕкоя опашка и да се чуди как незабелязано да влезе у София ???
  Липсва ми изказването му по темата, не за друго.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  УБИЙСТВЕНА комбинация от СЛАБИ закони и СИЛНА корупция !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Проблема НЕ Е В КОНТРОЛА! Проблема е в мисленето! Докато има партии, които призовават за щяло и нещяло да не се спазват ограниченията, ще е така! Защото контролиращите са несравнимо по-малко от нарушителите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  УБИЙСТВЕНА комбинация от СЛАБИ закони и СИЛНА корупция !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Комбинацията от тъпи комунисти и мераци за власт е най-убийствената!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Докато КАТ е под шапката на МВР - така ще бъде, толкова могат полицаите.
  Ако щат Джеф Безос и Бил Гейтс да дойдат да ги управляват, все тая.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами не е баш така. Законите и всички други правила са направени , за да ги спазваме. Лоши или добри това е. Какво му е на закона, като ти кзва, че не можеш да караш пиян или дрогиран и че има санкция за това? Смъртна присъда ли да въведем за това?
  В наказателното право отдавна е доказано, че завишаването на наказанията не води до намаление на престъпленията, но виж превенцията и контрола могат да са спирачка за извъшването на такива деяния.
  Колко полицаи ще спрат Ауди 7 с регистрация на мутра, за да го контролират и колко ще те спрат теб..
  Риторични въпроси.
  Спомняте ли си едно мутренско животно преди повече от десет години се натресе пиян и дрогиран ,в Бояна, в една кола с няколко човека и ги беше изтрепал. Спомня ли си някой за това?
  Докато в БГ това е начин на живот и правилата са само за едни, а за други не, докато полицията си бърка в носа за мутренските изстъпления, а гони разни кокошкари по селата, нищо няма да се промени. Случаят с Милен е само една малка брънка в безкрайната и безутешна, пошла и подкупна картинка в БГ.
  А поведението на Лъчо Мозъчето е само допълнение към всичко наречено БГ.
  На картата на България е написано К--Р, от най високото място.
  Милен скоро ще бъде забравен, без изобщо да е бил почитан и помнен.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Съгласен, не е проблемът основно в законите, а в спазването им от всички, и не е в размера на наказанието, а в неизбежността му.
  Какво е това чудо пиян или дрогиран да убие човек и да получи условна присъда, абсолютно непонятно.
  И безобразията по пътищата почват от КАТ, но чудесно виреят в правосъдната ни система, където с пари и контакти можеш да се промушиш.
  Това е положението.

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Слушай garbage , отдавна си счупил тъпомера, намали малко простотиите.
  Виждам, че ставаш рано, пробвай с чай от мащерка, пусни една урина, сложи фуражката на квадратната си тиква, направи две лицеви, сложи потника и се преброй.
  Може да помогне. Ако не, излез на балкона и извикай - Антонов е невинен.
  Ще ти олекне, да знаеш.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Весело

  До коментар [#8] от "SSS":

  До коментар [#4] от "lz2":

  Слушай garbage , отдавна си счупил тъпомера, намали малко простотиите
  =======+
  Ти него недей да го учиш. Той е от старата гвардия......помни....
  И преди имаше джипки.....и шофьори които ги караха.....
  Но на задната им седалка седеше или селския кмет.....или общинския......
  Тогава да катастрофираш.....си беше съдбовно приключение.....
  Сега е демокрация.....
  Блъскаш, плащаш и се оправяш....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Проблемът е на цялото общество, всички сме виновни. Както в Мексико са на почит хората на картелите, които видиш ли мислят за народа, да ват, строят черкви, патриоти, така и в България има някаква странна почит и уважение към сенчестите бизнесмени. Щото са мъжкари разбираш ли. И всеки се опитва да им подражава и да е като тях, недосегаем. Това е българската мечта - да си "патронес". Гриша Ганчев го направиха светец, спасител на ЦСКА-то. Георги Илиев паметници му строят по Пловдив сигурно. Докато има търпимост в обществото към такива хора, ще се случват такива трагедии, а те се случват постоянно, просто не чуваме за тях щото жертвите не са известни.

 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "....Шокът от трагедията обаче не бива да ни кара да забравяме базисни цености, върху които приехме да градим обществото си - справедливият процес от безпристрастен съд и презумпцията за невинност...."

  Базисни ценности, справедлив процес, безпристрастен съд, презумпция за невинност ... у нас това винаги са били само безсмислени словосъчетания, затова и хората реагират така. Правилата не са никакви правила, ако не се спазват повсеместно от всички. Повечето от нас искат правила, но ако може да важат само за останалите. Дано не станем свидетели на поредния случай с безкрайно проточило се следствие, десетки допълнителни експертизи, заболели адвокати и т.н.... финиширайки с поредната неадекватна присъда... примери бол.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Какъв контрол бе? Няма такова нещо! С еднокнижният начело на държавата, с подобните нему министри, с рояците калинки в администрацията - така ще е.

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Проблема НЕ Е В КОНТРОЛА! Проблема е в мисленето! Докато има партии, които призовават за щяло и нещяло да не се спазват ограниченията, ще е така! Защото контролиращите са несравнимо по-малко от нарушителите!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Не знам партия, която да е призовавала когато и да е да не се спазва закона за движение по пътищата. Ако визираш сегашните ограниченият за придвижване по време на извънредното положение, то погледни любимия си вожд с кого посрещна Рождество в двора си и си задай въпроса кога и как е пристигнала родата му до тях. Добре ще е да се разбере вярна ли е любопитната новина, че Лъчезар Иванов е един от вносителите на предложение за намаляване на наказанията при ПТП , когато има доказана употреба на наркотични вещества.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":Проблема е в мисленето!
  Мисленето се променя....под действието на контрола! Не са необходими много полицаите, но те трябва да се грижат за реда, за спазването на закона!!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Пак стигнахме до правосъдието . Трябва да има бързо правосъдие ,еднакво за всички .

 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Не знам партия, която да е призовавала когато и да е да не се спазва закона за движение по пътищата....
  —цитат от коментар 13 на ь


  Вероятно си прав.

  Вчера научих нещо ново за българските закони: Електронен фиш за нарушение на кола собственост на юридическо лице (предполагам това е такъв който не е връчен лично на шофьора) не санкционирал шофьора (глоба/друго, точки и повишаване на осигуровките му като "калпав шофьор").

  Това е ОК ако колите ги шофират роботи/компютри, ама за сега колите ги шофират живи хора.

  Та...би ли ме информирал коя партия (или партии) са внесли и гласували този закон? Който де факто казва "няма да се санкционират шофьори които нарушават правилата с "фирмени" коли" и фишът/глобата не им е връчена лично"?

  В т.н. "бели държави" нещата са различни-за по сериозно нарушение (превишена скорост, мунаване на червено, неспазване предимство на пешеходна пътека и др) полицията иска инфо от фирмата кой е шофирал колата и налага санкции на шофьора. А фирмите са задължени да регистрирват КОЙ КОЯ КОЛА ШОФИРА В ДАДЕН ДЕН!! Иначе...ох, боли, АМА МНОГО БОЛИ!!!

  Е, има "фатки"-намираш някой с книжка но без кола, той попълва декларация че е шофирал въпросната кола в дадения случай и получава глоба+отнемане на правата. Не винаги работи-при "коли рецидивисти" викат "шофьора" да дава обяснения, и тогава нещата се усложняват за всички замесени в измамата.


  До коментар [#13] от "ь":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Гневно

  "Шокът от трагедията обаче не бива да ни кара да забравяме базисни цености, върху които приехме да градим обществото си - справедливият процес от безпристрастен съд и презумпцията за невинност.
  Истерията на тълпа не е правосъдие."
  *
  Така де! Момчето е младо, сгрешило е, какво толкова! Нека да се размине с една условна присъда, та утре да убие и други хора на пътя?
  Това ли иска да ни каже маститият адвокат?
  Не зная колко години ще му дадат на това копеленце, но трябва да му отнемат книжката завинаги.

 18. 18 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Само два въпроса имам към пишещите и коментиращите.
  Първият е защо се сещате сега за контрола? 30 години чета и слушам от вас и вашите последователи:
  1. Искаме по-малко държава;
  2. Трябва да се съкрати държавната администрация;
  3. Замразете разходите за администрацията;
  4. От къде на къде държавата ще ни следи и контролира
  5. Защо сега подгониха Черепа защо гонят Цветан Василев?
  6. Защо потопиха кметицата на Младост, те я осъдиха на първа инстанция, но продължавате да ревете за нея.
  Така мога да продължа още дълго, а истината е проста - малко държава малко контрол. Ниски заплати на администрацията много корупция. Кой да хване мама, че лъже държавата, укрива доходи пише си на разход на фирмата джип за стотици хиляди евро, осчетоводява си разходите за бензин и поддръжка за да не плаща данъци, осигурява пари на наркомана за да се друса и до корумпира всеки, който се опита да го контролира. Защо у нас за една катастрофа винаги са виновни управляващите, а в САЩ където един дрогиран кретен или просто идиот може да застреля стотици хора преизбират президента. Защо вместо да плачете, че някой друг не извършва контрола не се захванете вие с тва срещу заплата от 800-1000 лева? Та вие сте честни и почтени и дори срещу такава мизерна заплата няма да ви купят нали, ама нада ли.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#14] от "Оливия":


  До коментар [#3] от "lz2":Проблема е в мисленето!Мисленето се променя....под действието на контрола! Не са необходими много полицаите, но те трябва да се грижат за реда, за спазването на закона!!
  —цитат от коментар 14 на Оливия


  Точно така е. Веригата трябва да се затвори - правила, контрол и неизбежни последствия, което учудващо бързо променя и мисленето.
  Доказателство за това е факта, че нашите хора, които се държат безотговорно у нас, като излезат навън стават по-католици от папата - защо, защото знаят че системата там работи.
  Не че няма изключения, например Сидеров, който успешно се ( впрочем и нас ни) изложи - то не беше в Брюкел, то не беше в немските авиолинии, та чак и до нашите вътрешни авиолинии и безчинства в центъра на града, но това само потвърждава необходимостта, да няма изключение, без значение от партии, депутати, имунитети и прочее.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За първи път съм напълно съгласен с Полина Паунова, която съм критикувал постоянно. Тук се създава пълна политизация на един криминален случай. Никога мутри така не са блъскали хора. Това е идиотски случай, и тоя извършител да си носи последиците. Мутрите, а и хората със скъпи коли, а и хората с евтини коли, а и кварталните рейсъри с по 30 лева в джоба , са напълно еднакви............еднакви са и с бай Пешо, който решава да слезе на пазар от село Лозен до Магазина Метро на Горубляне, пил две ракии..............Случаят е истински, понеже дойде при мен. Та промилите са над нормата за административно производство, човека е пенсионер и ............професор в наш технически университет. Полицаите в Лозен още го спират и ..........:
  - 24 часа в ареста
  - Пробация после
  - Обществено полезен труд/в случая в зоопарка/
  - Глоба и лишаване от право да управлява мпс за една година
  Човека, беше свестен и си призна вината и си пое разумно, а и весело наказанието. Неосъждан , дотогава.

  Колкото , до политизацията и до скап.ния активист на ДБГ, само едно нещо ще му напиша:

  Милен , има реализирано ПТП при управление на МНП с употреба за алкохол. Много хора това го пропускат, заради политиката си. Човека си призна вината, каза че пил уиски и му се пиискало да се види с някаква жена и трагнал...........

  Така че, Ивайло Мирчев, другарю морализатор, айде по- полека.......... Като е Явор Бахаров нема проблем, нали. Понеже той е артист, а артистите са пичове. Особено, ако са от нашия отбор.

 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Всички предложения в статията са мерки, които на макро ниво следва да са предварително утвърдени политики, дефинирани във времето като програма за изпълнение със съответните измерими индикатори, основи цели, подцели и т.н. Това е задължение на институционалността, която би следвало да се трансформира от фрагментирана към свързана администрация, съгласно принципите на ЕС. До идването на ГЕРБ се поддържаше някакъв капацитет, доказващ до някаква степен наличие на институционалност в държавата. Бавно пълзеше в посока на горе, независимо от подземната съпротива на бившия комунистически елит, маскиран в структурите на Д(п)С. ПОЯВАТА НА ГЕРБ рязко унищожи всякакви наличностти на институционалност и ги замени с Богът Слънце, който взимаше решение за всичко и всички при очевидно подтискане на всякаква инициативност на експертно ниво. Идването на ГЕРБ беше подкрепено и от ЕНП, която очевидно не съзнаваше какво чудовище подкрепя. ЕНП постави едно от най-важните условия, да се изградят ключови транспортни магистрали за които ще осигури финансиране от еврофондовете. Вожда слънце си ги приписа като негова инициатива. Всичко останало са лъжи, копиращи текстове от евродирективи, които гебрбебропитеците си ги приписват като собствени заслуги, които също бяха свързани с усвояване на еврофондове по начин, който лесно се обяснява с къщите за гости примерно. Свързаната администрация е проблемна, по отношение на безнаказаността при "усвояването" на еврофондовете и затова разпределителя на порции направи така, че хиперперсонализира управлението на държавата за сметка на институционалността чрез инструмента си пожарникар и с ловко политическо инженерстване утвърди този модел вече 10 г. Вредите едва ли ще могат да се поправят следващите 20 години. Удобно за разпределителя се оказа, че голяма част от гласоподавателите са свикнали на твърдата ръка от времето преди 89-та и не разпознават конституционната демокрация от прокурорската демократура.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Много от разговорите, които водим тука, може би няма да ги водим, или поне не толкова много, ако мислим, когато избираме. Мислим с главата, а не с други части от тялото. Преценяваме, кой става, кой е кадърен и честен, кой няма тъмно минало, кой е независим от него. Такива хора ще спасят България. Сегашните не са такива и нищо добро няма да дойде от тях.

 23. 23 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Колега Мойше,

  Като се кара фирмена кола от няколко човека. Всеки се записва в “кръчмарският тефтер” кога в месеца е шофирал. Така че като дойде честитката от КАТ се проверява кой в списъка тогава е въртял “геврека” и му удържат от заплатата глобата която плаща фирмата. Сега в случай че колата “щракната” в нарушение е на гешефтфюрера се ползва “фатката” по места с офис асистенките. Задават се два въпроса. Имаш ли книжка и ако ДА дали шофираш редовно кола. Въпросите са проформа. Защото никога не трябва да се забравя с КОЙ си подписал трудовият си договор (коя е другата страна). Забравянето е все едно си “риташ” трудовата книжка. Плащането на глобата при Вина на Шефа е за сметка на фирмата в категория разходи “други”.

  Бъдете здрав

  Поздрав

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK