Метафората COVID-19

Всичко ще свърши така бързо, както и започна.

© Цветелина Белутова, Капитал

Всичко ще свърши така бързо, както и започна."Дневник" започва да публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. Те ще разгледат въпросите: Идва ли краят на глобализацията? На кого е "короната": демократични лидери, експерти, пастири..., Солидарност, щедрост, жертвоготовност: употреби, злоупотреби..., Апокалиптичното въображаемо и "извънредното" налично, Икономиката или животът? В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикуван в онлайн списанието "Семинар БГ". Първият текст от поредицата е на Ивайло Дичев.


В прочутата си книга от 1978 г. "Болестта като метафора" Сюзън Зонтаг анализира туберкулозата и рака като символичните болести на 19-и и 20-и век: първата, мислена като израз на романтични страсти, втората - на срамни депресии.


Каква ли ще е метафориката на пандемията от 2020?
Странното е, че новото страдание като че ли няма човешки смисъл. Хората не умират нито от възвишени емоции, нито заради неудачи. Болестта дори не носи морална стигма както СПИН-а, който Зонтаг добавя към размишлението си. В миналото някои страдания са свързвани с определен социален статут, например холерата е болест на бедните, които живеят без чиста вода; подаграта - на богатите, които ядат прекомерно много месо. COVID-19 няма нито психологически, нито морален, нито социален облик. Болестта е следствие на социалната топография - къде си разположен, откъде идваш, с кого си се ръкувал. Което я прави идеален образ на мрежовото общество, в което живеем. Ние не сме индивиди, ние сме точки от глобалната мрежа.


И в миналото е имало епидемии, но те обикновено са задействали териториални рефлекси. Заради бубонската чума от 14 в. например въвеждат граничен контрол между европейските страни. Битката със сегашната зараза се води по хъбове, линкове, интерфейси. Едни се пропускат, други се връщат обратно, трети се блокират. Това е болест на мобилните - горе, на глобални елити, туристи, бизнесмени, долу - на глобални мигранти и бежанци.
Информационният характер на болестта личи от това, че


образите циркулират по-бързо от самия вирус и дори конкурират ефектите му.


Безбройните симулации, криви, сценарии вкараха човечеството в един вид превантивна паника, напомняща малко на постапокалиптичните игри, където с едно кликване на мишката рискуваш да предизвикаш чудовищни последствия. Да, полевите болници в Ухан или масовите гробове в САЩ са страшни. Но около 140 хиляди човека умират годишно от морбили и много страни дори не намират за нужно да направят ваксинацията задължителна. Но шарката си я знаем, а при COVID неизвестността ражда натрапливо виртуално моделиране - то пък буди апокалиптичното ни въображение.


Нали не сме учудени, че в битката с болестта незабавно се включиха дигитални специалисти, които разработиха технологии за следене на хора, лицево разпознаване, дистанционно мерене на температура, блютут сигнализиране за близост на заразени. Отначало критикувахме тоталитарен Китай за тази безпрецедентна намеса в личните свободи, но постепенно не само се примирихме, ами насочихме всичките си надежди натам. Скоро изкуственият интелект ще разбира по-добре от нас дали сме опасни като комбинира търсенето на "лек за кашлица" в Гугъл, закупуването на тоалетна хартия и свалянето на забавен сериал за биндж-уочинг. В една глобална мрежа трябва много добре да са дефинирани отделните точки, нали така? Ще стане така, че сякаш вече няма да сме болни ние, ще бъдем просто бъг на мрежата. Сравнете го с хуманната медицина от последните два века, която търсеше да разбере пациента, да го лекува като индивид, не като сбор от органи.


Опасяват се, че новата пандемия ще бъде краят на глобализацията и националните държави отново ще се затворят зад телени мрежи. Аз пък мисля, че


ще е точно обратното: пандемията ще укрепи глобализацията,


която прави именно това - опространствява отношенията и превръща хората във възли от линкове без по-дълбоки съдържания.


Не е ли странно колко бързо и лесно бяха прекратени сложните връзки на планетата ни? Имаш чувството че с няколко клика на мишката някой е наложил съответните филтри и потоците са се преориентирали. Тези - тук, онези - там. Не е ли точно така и досега, въпреки цялата ни мобилност? Има ли някакво съдържание това да си българин, който бере ягоди в Англия, освен че имаш по-малко права, защото си от "там"?


Помните колко се страхувахме от компютърни вирус през 90-те, как ни гърмяха дисковете. После компании пуснаха безплатни антивирусни системи, държави затегнаха регулациите и вирусната паника премина. Много скоро ще стане така и с биологическия вирус - въпрос на настройки. Просто така се управлява днес глобалният свят.


Но като казвам "управлява", не си представяйте, че някъде се събира тайно световно правителство. Светът напредва опипом, като амеба. Нали помните друг един корона вирус от 2002/03, наречен SARS? Тогава почти бяха намерили ваксина, само че болестта отшумя и наместо да развият лекарството за този тип зараза, правителствата загубиха интерес. Пандемията и този път


показа най-лошата страна на глобализацията - липсата на мисъл и отговорност.


Вземете нелепия американски президент, който отказа да си сътрудничи със Световната здрава организация заради детинското си настояване вирусът да бъде наричан "Ухански". Вземете традиционния разнобой в ЕС, където едните са по-малко заразени от други и не искат да помагат.


Как тогава се затварят филтрите, как се пренасочват потоците? Мистерия. Някак нещата се случват без политическо лидерство, а из медиите витае усещане за катастрофа. Аз пък мисля, че така си върви глобализацията вече доста време - слепешката ще се намери решение и този път, жалко за хилядите жертви. И всичко ще свърши така бързо, както и започна - със скоростта на метафора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Тия две госпожи и годподина да не се тревожат много моля..

  По-важно от живота и здравето на хората няма!

 2. 2 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 888 Любопитно

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  “По-важно от живота и здравето на хората няма!”
  Човече! Ти вврваш ли си, че някое правителство или политик, му е на “шмайзера”, за здравето и живота, на “стадото”?

  https://www.youtube.com/watch?v=6G_xNZZ9I_0&feature=share

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Каква ли ще е метафориката на пандемията от 2020?
  _________________
  Битката с COVID-19 е някак епична, средно по няколко десетки до няколко хиляди умрели за 4 месеца истерия! Професорите като се изказват трябва да поканят и патолозите да кажат какво показват аутопсиите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  дичев кара-вара и все на комунистически лозунги го избива.

  първата статия от поредицата е траш, чакаме другите.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Не мога да споря с верността на гледната точка на културен антрополог, но мога да кажа, че е в рязък противовес на тази на вирусолог и епидемолог.

  Те казват, че това няма да мине след месец-два.
  Казват (за разлика от него), че САРС не е "затихнал", а е активно ограничен преди да успее да се разпространи, а допълнително е ограничен в разпространението си поради възможността да се разпространява, която е много по-ниска от тази на ковид-19.
  Да, много хора са умирали и умират от обикновена вирусна настинка.
  Но този вирус е по-заразен и има по-висока смъртност - далеч от тази на САРС , наистина, но порядък по-висока от тази на грипен вирус.
  И засега няма доказателство, че имунитета се придобива доживотно.
  Ваксина може да се намери, ама по-вероятно е да не се намери и докато се намери да има нов щам.
  Намери ли се ваксина за СПИН?
  Не, намери се някакво поддържащо лечение, но колко години отне това?
  Накратко, тезите на автора са интересни, но на мен ми се струват погрешни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  С цялата условност, че това са негови тези. И въобще стриктния подбор на "автори" изключва собствени тези

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":С цялата условност, че това са негови тези. И въобще стриктния подбор на "автори" изключва собствени тези
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  E...не е съвсем така...този беше първият, който виждам да лансира идеята, че глобализма (или по-скоро това, което стои зад него) ще се засили.

  Както и да го погледна противоречи на хора и на логиката, че следва затваряне и изолация.

  Но разбирам какво казвате и съм принципно съгласен - в "Анализи" се въртят едни и също 6 лица от Дойче Веле...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  Странен тюрлюгювеч от слухове и лозунги, включително американският президент наричащ вируса "Ухански" (не, Тръмп го наричаше "китайски", а Майк Помпео - "ухански" до смяната на реториката), или "отказ да сътрудничи с СЗО" (имаме временно спиране на плащанията на 400 милиона до предлагане на активен план за действие който да отговаря на разбиранията на Тръмп, а по-скооро прехвърляне на вината за епидемията), да не говорим за "подаграта като болест на бокатите ядящи много месо" - ескимосите нямат зеленчуци и храната им е почти исключителлно месо, тлъстини и риба и, някак си, нямат сърдечни заболявания и подагра, явно има и други фактори за подходящата диета.
  А с брането на ягоди в Англия като засилена глобализация - хайде холан, Дичев, бъди сериозен, тогава колониална Великобритания е била една много модерна глобализираща общност...

 9. 9 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1113 Весело

  Някои друзя от ДВ пак не са си написали домашното. Или поне не са се подготвили. За един приятел напомням само, че СЗО - същата, с която "нелепия американски президент, който отказа да си сътрудничи" - направи в периода 28 януари – 3 февруаридве важни изказвания, в които съобщава, че: първо, не препоръчва евакуирането на чужди граждани от Китай, и второ, не препоръчва спирането на международните полети. Т.е. още в началото показаха, колко са неадекватни и объркани.
  А на 30.01 - ден след сформирането на екип за борба с вируса, СНН се изакаха и наблегнаха не на факта, че има такава комисия (още януари), на diversity-то в нея - имало само бели мъже.
  Значи не е важно дали комисията е компетентна, важно е, че diversity-то не е достатъчно. И това в период на зараждаща се пандемия.
  На 1.02 Washington Post пускат статия, че короната не е по-опасна от обикновения грип, последният е много по-опасен. На 12 март пак Washington Post цитират Байдън, че Тръмп създавал национална паника с реакцията си за коронавируса!?!

  Е, кой е по-нелеп - Тръмпи или либералните псевдомедии и глуповатия им слугинаж, повтарящ като патки едни и същи заучени глупости и интересуващи се повече от пол, раса, цвят на кожата, а не от компетентност и бързи мерки?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  "Аз пък мисля, че така си върви глобализацията вече доста време - слепешката ще се намери решение и този път, жалко за хилядите жертви. И всичко ще свърши така бързо, както и започна"
  ==========
  Този път ще трябва да се съглася с Дичев.
  Всички неистово си искат това, с което са свикали - печалбите, тичането в парка, ракията в кръчмата, морето в Гърция. Аз не съм изключение.
  И когато пречката падне, всички ще тръгнем по познатите, вече утъпкани пътеки, които сега се опитват да тревясат.

  Еретик
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Тази "идея" му е родена от борбата с Тръмп: "Вземете нелепия американски президент.."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  "нелепият американски президент"

  Дичоов, ти нали си много убав... :)

  А дедо Байдън става ли, само да питам.
  Догодина ще чукне 78, а се смеете на руснаците за Брежнев, Андропов и другите пенсионери.

  Колкото до глобализацията, тя никога няма да стане във вида, в който я иска Сорос, държавата винаги ще е по-силната структура.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Мдааа - вече знаем, че "познанията" на Дичев по болести и епидемии са приключили с "Тримата мускетари" и "Оливър Туист". Подаграта не е болестта на ядящите месо (или пиещите много алкохол), а на стреса, който е характеризирал живота на елитите, не на бай овчар. И това науката го знае отдавна, ама Дичев с тия науки не се занимава - той е по "учени" като Сюзън Зонтаг, Маркузе, Дерида и останалите западни марксисти. Това щото не смее да си признае че е и по Ленин и Сталин - с тях е откърмен, дет се вика.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 560 Разстроено

  с дичев вече е тъжно

  и за майтап не става, избива го на сенилност, някакви случайни разряди на синапси,
  а уж не е толкова стар

  Je suis дани кирилов
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  По мое мнение САЩ и ЕС, обединяващ почти цяла Европа, трябва да бъдат самодостатъчни в производството на всякакъв вид стоки.
  Още преди двайсетина години, когато китайските стоки започнаха масово да изместват европейските от магазините си казах, че работата не върви на добре.
  Дано и европейските лидери да са се усетили и да предприемат нещо в това отношение. Тръмп, колкото и да го плюят, все пак води политика на запазване и връщане на работни места в САЩ.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Весело

  До коментар [#16] от "pamela":

  САЩ+Великобритания се отдалечиха от ЕС. В ЕС пък тече разпад... Въобще,глобализацията отива "на кино"...

 18. 18 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":
  В ЕС пък тече разпад...
  .............
  В ЕС не тече разпад, а разпад се предизвиква от неуморните усилия на Москва.
  Само че хората се светнаха, и в Италия, и във Франция и във Великобритания, кой стои зад финансирането на сепратистките течения на отделните региони.
  Било то Ломбардия, Каталуня или Албиона.
  Това не е естествен процес, а планово и целесъобразно предизвикан.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  За мен смисъла или водещата идея на това есе остава неясен.
  Да, тази епидемия/пандемия се разпространява бързо и неусетно, но резултата, имам предвид смъртността, наистина не е голяма ( слава Богу) и освен това, все пак е концентрирана към по-възрастните, което е за предпочитане, пред покосяването на младите и активните. Само за протокола и аз съм сред по-възрастните, не че се натискам да съм сред ударените.
  Така че, вън от психологиеското въздействие, при това не толкова от карантината и напълно неправилния термин "социално дистанциране", а най-вече в резултата от абсолютното медийно предозиране, не мисля че ще има дори и повод за сравнение със споменатите от автора болести.
  Що се отнася до връзката на всичко това с глобализацията, вън от напълно логичната корелация на "много пътувания/много заразени", нищо друго от споменатото в есето според мен не се наблюдава.
  Щяла била да отслабне или напротив да се укрепи глобализацията под влияние на този вирус - доста изсмукано от пръстите теоретизиране.
  Глобализацията е явление, почти като природно. От как свят светува, някой е разменял сол за кожи или нещо подобно, Александър Македонски не е ходил на пикник чак до Индия, Марко Поло не е пратеник на злите ( или добрите ако предпочитате) сили по пътя на коприната, Колумб и другите мореплаватели не са резултата от конспирации и/или липса/наличие на епидемии, а са водени от исконното човешко желания, на всеки един поотделно, както и на цели общества, за просперитет и по-добър живот.
  Та и в днешни дни какво се дискутира, ще ходят ли и при какви условия наши сънародници да берат ягоди или нещо друго в страните с по-висок стандарт.
  Това не е конспирация и вируса не може да спре човек воден от желанието (а дори в някои случаи от тежки необходимисти) да отиде някъде, където му се струва, че ще заработи повече. Така са отивали в днешните щати много европейци, включително и наши хора, това се случва и сега, затова и на границите на Европа, на САЩ, Канада и т.н., стоят и търсят начин да дойдат в мястото на по-добър живот хора от Азия, Африка и кой знае от къде другаде.
  Не казвам, че не трябва да им ред в този процес, но ако някой си мисли, че може да накара водата да тече нагоре по баира е меко казано наивно.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  В историята е имало периоди на "глобализация",но те са се редували с периоди на успокояване,така да се каже. Защото е абсурд постоянно огромни маси от хора да щъкат навсякъде по света! Не може ФРЕНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН отбор по футбол да е съставен от негри,които отгоре на това отказват да възприемат френската култура. Нали се сещаш да какво ще доведе това? Край на Франция! Нужно е (и ще стане) глобализацията да спре за известно време за да даде възможност на хората да си поемат дъх и да осмислят самите себе си...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: Неутрално

  Тръмп, колкото и да го плюят, все пак води политика на запазване и връщане на работни места в САЩ.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  Е, г-жа, ама недейте така. "Колкото и да го плюят"? Че те вашите съидейници го поставят на пиедестал и му се кланят.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#22] от "Мъката на моди":

  Е, само такива като Вас си правят кумири от политически фигури и яростно ги защитават от всякакви критики. Мене ме интересува кой какво прави, а идеята за връщане на продуктивни работни места в САЩ ми се струва читава.
  Доколкото ми е известно и европейските лидери започнаха да се замислят за нещо подобно.

 24. 24 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Добре е анализът, аз получих каквото очаквах. Понякога заглавието е претенциозно, а статията е разочарование.
  Всъщност Ковид има Метафора - това е болест на свъзразността и урбанизацията. Изолирани общности няма как да се заразят, Разни племена в джунглите в ЮА, Африка, Азия, далечният изток и т.н.
  Мисля, че това е болестта на прекалената ангажираност и забързаност, която трябва да върне хората към земята и физическият труд. Болестта на изкуствените храни и напитки и на наднорменото тегло в следствие. Болестта на офисния човек. Много хора вече се учат как се прави разсад и как се копае с мотика.

  Колкото до темата със заболяванията - огромна тема, според мен авто заболяванията (тоест, които не са от вируси или друг външен източник) идват предимно от стрес, дори не толкова от неправилно хранене. Забелязал съм, че в много семейства се случва следното - единият е напълно здрав, а всички покрай него имат проблеми, я дефект в говора при малките, я постоянни възпаления на нерви, главоболие, кожни заболявания и т.н. при партньора. Тоест там е ясно, че проблема е психическият тормоз от един към всички останали. В такова семейство всеки има не компенсирани емоционални липси.
  Дилемата ми при тези наблюдения е само една, дали чрез болестта човека получава своето лечение, тоест състрадание от насилника и така организма парира тормоза или заболяването няма такъв облекчителен ефект, а е началото на един процес на гниене(каква грозна дума) или по-скоро разпад.

 25. 25 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Всъщност пропуснах, най-важното - Корона вируса е болест и на фалшиво либералните общества. Емпатията, която се прокламира в либералните страни остана само на хартия, солидарността на Европа се изпари при първото препятствие. Нациите с висока дисциплина и отговорност се справят много по-добре - Китай, Япония, Германия, Корея.

  Това показа един много красноречив факт - солидарността е показност и дипломатически театър, светът се управлява от егоистични общества организирани в националности, които в следващото ниво на разпад могат също да се разделят на региони и по етнически признак, а след това и на градове, градовете се разделят на групи, групите на семейства. Това е при разпад на свързващите звена на обществото - един език, единна култура, общи символи, обща религия - празници и ритуали.
  Елитите и останалите са свързани до ниво град, ако кризиса(по Фондацията) накара хората да се самоорганизират на по-ниско ниво, тогава елитите губят всякакви права, власт и имущество. Но разпад на такова ниско ниво може да се случи само при гражданска война!

  Както и да е, по-важното е, че в трудните времена се доказа, че солидарността е изкуствено напомпана, явно пропагандата е била много силна за да се получи такава голяма диспропорция между очаквания и реалност. Италия с неполучената очаквана подкрепа от другите ЕС членове тика ЕС към съюз на нациите и отдалечаване. Нашите политици изкуствено помпаха балона с нуждата да сме по-свързани с ЕС, защото ЕС нахрани елитите ни добре, създаде силна политическа класа, която вече започна репресиите срещу опозицията под миловидните, но гротескни твърдения за всяване на паника в условия на извънредното положение.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 476 Весело

  До коментар [#16] от "pamela":

  "Още преди двайсетина години, когато китайските стоки започнаха масово да изместват европейските от магазините си казах, че работата не върви на добре."

  Това е някакъв особен вид мазохизъм. :Д

 27. 27 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 538 Неутрално

  По мое мнение САЩ и ЕС, обединяващ почти цяла Европа, трябва да бъдат самодостатъчни в производството на всякакъв вид стоки. Още преди двайсетина години, когато китайските стоки започнаха масово да изместват европейските от магазините си казах, че работата не върви на добре. Дано и европейските лидери да са се усетили и да предприемат нещо в това отношение. Тръмп, колкото и да го плюят, все пак води политика на запазване и връщане на работни места в САЩ.
  —цитат от коментар 16 на pamela

  След тези изключително ценни мисли, искам да споделиш, като европейка, какъв ще бъде твоя личен принос. Какъв продукт ти лично произвеждаш или ще можеш да произвеждаш, да месиш хляб, точиш кори, тъчеш, переш на ръка, за да сме си самодостъчни и да се измъкнем от зависимостта Китай в нашия живот? Та ние в кризи пращаме хляб в нашите села от града! Или искащ нещо „творческо“, като повечето от нас българите, ПР например.

 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":Тази "идея" му е родена от борбата с Тръмп: "Вземете нелепия американски президент.."
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Аз не мисля така.

  Тръмп си беше нелеп преди това, нелеп си е и сега.

  И какво мислят българските антрополози за него е без значение, камо ли пък да се нарече "борба".

  Да припомня само, че Тръмп загуби масовия вот при избирането си.

  Спечели гласовете на изборната колегия, обаче.

  Мисля, че съзирате конспирация там, където има просто некомпетентност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Забелязал съм, че в много семейства се случва следното - единият е напълно здрав, а всички покрай него имат проблеми, я дефект в говора при малките, я постоянни възпаления на нерви, главоболие, кожни заболявания и т.н. при партньора. Тоест там е ясно, че проблема е психическият тормоз от един към всички останали. В такова семейство всеки има не компенсирани емоционални липси. Дилемата ми при тези наблюдения е само една, дали чрез болестта човека получава своето лечение, тоест състрадание от насилника и така организма парира тормоза или заболяването няма такъв облекчителен ефект, а е началото на един процес на гниене(каква грозна дума) или по-скоро разпад.
  —цитат от коментар 24 на otrqdnik


  Това е много интересно, не е невярно, но много едностранчиво.
  Един човек може да бъде превърнат в насилник ако другия просто няма собствена основа и се депресира от този факт.
  Т.е. дори спазвайки елементарна логична линия на поведение можем пак реално да се превърнем в насилници, защото другият (да кажем в семейството) може да има нужда от специално, а не нормално отношение.
  Животът навън, обаче, има нужда от нормално, а не специално отношение.
  И така "насилникът" (по Вашите думи), който наистина се явява потискащ "жертвата" е всъщност на свой ред жертва защото прави това, което трябва да прави спрямо семейството като функционална единица, но не и спрямо някой, който има нужда от специално отношение.
  А докторите казват, че не можеш да помогнеш на определена група болни ако сами не желаят да им се помогне.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK