Език свещен на моите беди

Проблематична и сексистка е репликата на главния секретар на МВР Ивайло Иванов (в средата): "Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас"

© МВР

Проблематична и сексистка е репликата на главния секретар на МВР Ивайло Иванов (в средата): "Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас"Имам една мечта. Да няма насилие над жени по света.


Може би така би звучала речта на Мартин Лутър Кинг, ако беше жена. Кой знае? Но знаем друго със сигурност - "Имам една мечта" е сред най-известните, разпознаваеми и цитирани речи в историята на борбите за човешки права. Вероятно и в историята на речите. Датата е 28 август, годината - 1963, във Вашингтон са се събрали 250 000 души, а Лутър Кинг е номер 16 в списъка от говорители, които ще призоват за край на расизма в Америка. Никой не помни кои са 15-те души, говорили преди него.


32 години по-късно една друга реч остава в историята. Датата е 5 септември, годината - 1995, а Хилъри Клинтън, тогава Първа дама на САЩ, участва в Четвъртата Световна конференция на жените в Пекин с 20-минутно изказване, част от което е репликата "Правата на жените са права на човека и правата на човека са права на жените, веднъж и завинаги". Фразата прокънтява пред близо 50 000 души и делегати от 180 държави, а речта отеква и до днес със своята актуалност.
Общото в речите на Мартин Лутър Кинг и на Хилъри Клинтън е нещо много важно - и двете разпознават силата на думите и умело си служат с тях. И двете успяват да обрисуват един по-добър свят, в който "чернокожият" и "жената" също са синоними на "човек". И двете говорят на универсален и човечен език - че кой няма мечта; че коя жена не иска да се зачитат правата ѝ? И кой от нас не се е убедил от собствен опит как


думите, които изричаме, могат да създават и разрушават светове за секунди,


да събират хора или да разбиват сърца, да окуражават или да убиват мечти? Закъсняло "извинявай", изненадващо "обичам те", аргументирано "защото", "помощ" - всички тези думи, казани в правилния или пък в грешния момент, могат да променят човешки съдби. Неслучайно медиите, които боравят с думите (и с факти!), са четвъртата власт. Но пък колко са тези от нас, които напълно са осъзнали отговорността, която носят за думите си - пред кого са ги изрекли, от позицията на кого са ги казали, каква е била ситуацията?


В българския език (както във всеки друг език вероятно) има немалко сексистки думи и изрази. Просто езикът е отражение на света ни и обратното. Ако се заслушаме какво казват възрастните на децата, често можем да чуем две реплики, казани съвсем добронамерено - "я не плачи, ти да не си момиче" и "малките принцеси не правят така". Първият израз внушава, че да плачеш е унизително за малките момченца и е присъщо само на момичетата (тоест унизително е да си момиче), а вторият - има дейности като катерене по дървета, джапане в локви, ритане на топка, които са присъщи на момчетата, но не са отредени за малките момиченца (тоест ти си принцеса, бъди красива и пасивна).


Тези два израза, освен че отрано превръщат децата в малки мъжленца и женички, намират по-късно изражение в половите стереотипи "това не е мъжка/женска работа". Въпреки че способността за извършване на една работа би трябвало да е пряко свързана със знания и умения, а не с пола на човек. Много е интересна и употребата на


обиди като "женчо" и "мамино синче" и на комплимента "мъжко момиче".


Странно е, че оприличаваме нереализираните, разглезени, немъжествени (по стандартите на патриархалната култура) мъже или на жени или виним майките им за това какви са (бащите явно са освободени от вина). От друга страна, ако си една смела, борбена, независима жена, често можеш да бъдеш сравнена с мъж, ти си "мъжко момиче" (бе, готино е да си мъж!). По същата странна логика се оказа, че в момента живеем в "мъжки времена" - времена на тежка борба с един вирус, който успя да затвори всички по домовете ни, а не само жените, които мнозинството вижда като домакини и които принципно "събота на обед трябва да са вкъщи, че после демографска криза" (Бойко Борисов, "Дневник", 20.04.2019 г.).


Ако се заслушаме внимателно какво говорят тези, които почти всекидневно взимат решения, които пряко се отразяват върху живота ни, ще осъзнаем за пореден път, че не просто живеем в "мъжки времена", а жените все още сме си "слабият пол". Това е съвсем кратка и непредставителна селекция от цитати на политици: "Да не съм жена, че да ми гледат миналото" (Бойко Борисов, "Дневник", 8.06.2013 г.), "Хората бранят жените си отпреди да признават правата им и дори да не ги признават" (Радан Кънев, личен Фейсбук профил, 2016 г.), "Аз жените ги предпочитам за други работи" (Кирил Добрев, 24 часа, 2014 г.), "Съпругата не може да отказва секс на мъжа си" (Волен Сидеров, "Флагман", 2018 г.), "А сега всяко едно момиче срещу определена такса може да убие човешки живот" (отново Волен Сидеров, Фейсбук страница на пресцентъра на "Атака", 23.06.2019 г.), "Не се притеснявайте, че съм жена, господин Борисов. Отдавна чакам да се разберем като мъже" (Корнелия Нинова, "Вести", 2017 г.). Да обобщим -


жените не сме хора, повечето от нас имат минало, ставаме за "други работи",


не можем да отказваме секс на мъжете си, ако разполагаме с телата си, сме "убийци", и можем да се разберем с мъжете само "като мъже".


На фона на тези цитати, изказванията по време на дискусията за борбата с домашното насилие и евентуалните промени в Наказателния кодекс през 2018 година, които вероятно засрамиха и стените на Народното събрание, не са изненада. Те са скандални, проблематични, сексистки, но не и изненадващи. Няма как, когато "границите на твоя свят са границите на твоя език" (Витгенщайн) и когато си част от правителство начело с министър-председател, който се гордее, че мачка и целува посланички, да говориш по друг начин за проблем, който е с размерите на пандемия, много по-голяма от тази, причинена от коронавируса. Още през 2018 година разбрахме, че "жертвата си го търси" и че съседите понякога чуват скандали, но не чуват как вечер отношенията се изглаждат под завивките (Димитър Стоянов, БСП). Разбрахме още, че въпреки че всяка трета жена в България и Европа е жертва на насилие, не трябва много-много да се превземаме - "Жените, та жените. Ами вие не хвърляйте пепелници по мъжете" (Вежди Рашидов, ГЕРБ). Останалите реплики, разменени между народните представители, дори не си струва да бъдат цитирани в този текст - те по-скоро могат да бъдат определени като "пълни глупости".


Освен проблематична и сексистка изненадваща е обаче репликата на главния секретар на МВР Ивайло Иванов "Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас" (16.04.2020 г.), казана по време на официален брифинг на институцията за мерките, които ще предприеме за борба с COVID-19 по време на великденските празници. На първо място, защо това изказване е сексистко? Защото то предполага, че на някои [хора] им е писнало да гледат жените си, т.е. жените не са хора. От друга страна, то


не предполага, че и на жените може да им е писнало от мъжете им,


защото ние по презумпция сме длъжни да си ги търпим. И от трета страна, казано по време на официален брифинг и като шегичка, то нормализира реалността да ти е писнало от някого вкъщи. От тук до шамара крачката е малка.


На второ място, защо тази реплика е толкова изненадваща? Защото тя е напълно излишна и е казана не просто във време на пандемия и глобална криза, а във време, в което експерти и медии непрекъснато съобщават за ескалация на домашното насилие - фондация "Асоциация Анимус" отчита ръст на обажданията на горещата телефонна линия за лица, пострадали от насилие, както и скок на случаите на домашно насилие в България; в Испания и Китай проблемът излиза извън контрол; във Франция случаите на домашно насилие се увеличават с 30% по време на извънредното положение; в Мексико на ден 10 жени са убивани от техни съпрузи/партньори, но властите очакват увеличение на бройката заради кризата с COVID-19; в Англия убийствата вследствие на домашно насилие са се удвоили от началото на пандемията. И на трето място, защо е толкова проблематична тази реплика? Защото е казана от устата на главния секретар на МВР - ключова институция в борбата с насилието над жени и домашното насилие. Институцията, от която жертвите първо търсят помощ, ако животът им е застрашен. И


не можеш да си представител на МВР и да се пошегуваш с тази тема, докато светът се тресе


от две паралелни пандемии.


В крайна сметка какво можем да направим? И ние можем да говорим за насилието над жени и домашното насилие - постоянно, открито, правилно, аргументирано. Можем всеки път, в който се натъкнем на сексистка реплика или шегичка, да я заклеймяваме публично. Можем всеки път, когато видим случай на домашно насилие, завършило със смъртта на жена, да е представено в медиите като "любовна история с фатален край", а не като убийство, или заглавие, тип "Жена беше пребита от мъжа си", вместо "Мъж преби жена си", да обясняваме защо това не е правилно - в статус във фейсбук, в текст или просто в разговор с приятели. Да говорим как трябва да наричаме нещата с истинските им имена и да дефинираме проблемите правилно, за да ги решим. Ако станем свидетели на скандал и/или насилие, да не се отказваме да подаваме сигнали на телефон 112. И ако сме подложени на насилие в дома си, да говорим за него, да потърсим помощ, да не виним себе си и да помним, че от "жертви" можем да се превърнем в "оцелели". Просто трябва да започнем да мислим и говорим за себе си по различен начин от този, който ни е отредило патриархалното общество.


И последно - 2020 година трябваше да е годината на жените. Светът трябваше да отбележи 25-ата годишнина от приемането на Пекинската платформа за действие, пряк резултат от именно онази Четвърта Световна конференция, в която участва Хилъри Клинтън, и най-прогресивният документ, писан някога, за правата на жените. "Рецепта" за постигане на равнопоставеност на половете. Вместо това 2020 ще остане в историята като годината на коронавируса и на безпрецедентни здравна и икономическа кризи.


Кризи, от които жените отново ще бъдат засегнати в пъти повече,


а короната на феминизма ще се окаже по-тежка от всякога - ще наблюдаваме едновременно и възход, но и заден ход на женските движения и на борбата за равноправие. Въпреки това нека не забравяме едно - че колкото повече повтаряме нещо, толкова по-реално и възможно ни се струва то. Затова нека не спираме да говорим за напредък на правата на жените. Нека продължим да вярваме в силата на думите да променят реалността към по-добро. И нека завърша този текст така, както го започнах: Имам една мечта - да е щастлива всяка жена на света. Ще се окаже, че няма по-голям враг на патриархата от щастливата жена - той по-трудно говори за нея и не може да я вкара в рамки, нито езикови, нито житейски.


ПП - Заглавието на този текст нарочно препраща към Иван Вазов. Вярвам, че е важно да го помним не само като "патриарх на българската литература", но и с приноса му към налагането на патриархалната култура, в която живеем и днес:


"След 1878 г. в България се запазва възрожденската традиция учителството да се смята за елит на националната интелигенция и професията е именно мястото за реализация на жените с висше образование (получено отвъд границите на държавата ни). През 1895 г. Висшият учебен съвет решава учителките да бъдат уволнявани в момента на тяхното омъжване. През 1898 г. управляващите [мъже] отиват и по-далече - подготвят силно консервативен проект за изменение и допълнение на Закона за народното просвещение. Иван Вазов, тогава министър на народното просвещение (1897 - 1899 г.), се мотивира за измененията в закона с големия наплив на учителки в професията и най-вече с безнравственото влияние, което оказват бременните учителки над своите ученички. Законът е приет и влиза в сила през 1899 г. - всички омъжени учителки, с изключение на вдовиците, са уволнени, ако са на щат, и не се назначават при кандидатстване. Въвежда се и квота по пол, за да бъде даден достъп на мъже до престижната тогава учителска професия." (Университетското образование и българските жени, 1879-1944. Жоржета Назърска, 178-179 стр.).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално
 2. 2 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 295 Весело

  Хаха, тоя 'сладур' наистина ли така е казал? :-)))

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Освен проблематична и сексистка, изненадваща е обаче, репликата на главния секретар на МВР Ивайло Иванов "Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас"

  Ами това си е типичният дебелашки казармен хумор. Просто толкова му е капацитета.

 4. 4 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Какво можеш да очакваш от един шапкар, освен простащина и дебелашки лафове.
  А проблемът с домашното насилие наистина много се обостри покрай това затваряне, не само у нас, а и по света.
  Нещастните комплексирани малкопишковци, които посягат на жени, сега могат да го правят по-често.
  Трябва да се вземат мерки. Във Великобритания например има безплатни хотели, където жертвите на домашно насилие могат да избягат.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1019 Любопитно

  "Докторант по феминистка философия"....

  Какво ли не измисля човешкият мозък!?....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ще се почва май политкоретно пре-написване на литеретурата - маханен на думи и фрази дето описват жените като такива за "други работи"

  както от книгите на Марк Твен и други от това време книги махат думата "негър"

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Антимъжки статии, протестирам.
  Какъв е този амазонски свят, който ни пробутвате?
  И езикът и крив на жената и българите, хайде стига.
  Като искате равноправие, ще играете по правилата.

 8. 8 Профил на wyq57655280
  wyq57655280
  Рейтинг: Весело

  Айдее сега и езика ще ни сменят, защото бил сексистки!

 9. 9 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 486 Весело

  "Правата на жените са права на човека и правата на човека са права на жените, веднъж и завинаги"

  Просълзих се! Честно...

  Само не разбрах едно. Като как постоянното повтаряне, че жените имат права, ще промени мисленето на някои мъже в България, които, очевидно, са склонни към тъпи сексистки изказвания?

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "я не плачи, ти да не си момиче" и "малките принцеси не правят така". Първият израз внушава, че да плачеш е унизително за малките момченца и е присъщо само на момичетата (тоест унизително е да си момиче)
  ----------

  слаба логика авторке/авторе

  изрази предполага че момчетата са силни
  => при проблем те не плачат, а решават проблема , действат мъжки
  момичетата не могат да решат проблема, и затова реват от безсилие

  то така е и било векове наред
  такъв е бил живота, жената е слабата половина
  сега е променено, физиката не е вече толкова определяща

  авторката/автора още малко ще почне да се жали че има земно притегляне

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Не им се връзвайте. Тия, толкова си могат. Матрял, както казва Бойко, такъв остАнА. Най-се кефя, като си викат - момчетата, става ми весело.

 12. 12 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 354 Неутрално

  "Докторант по феминистка философия"
  —цитат от коментар 5 на venci4


  това изтрепа рибата

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  АФторката иска може би квотен принцип като в Германия.
  Тц, българите не се връзваме на глупости.
  Покажи си таланта, не ме интересува дали си жена.

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Наскоро споделих тук, че в една държава, често принуждавана да затваря народа по жилищата му, по време на такива кризи рязко се увеличава броя на жените, убити от мъжете им. Имам предвид Израел и това е официална информация.

  Това, което е издрънкала Хилъри е просто прекрасно - ако превода е точен. Правата на човека са права и на жените. Учил съм малко логика навремето и помня, че оттук следва че жените не са човеци. Спомням си и ..." наш знаменитый сатирик Аркадий Райкин - женщина друг человека"

  без подпис!
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  "Докторант по феминистка философия"....Какво ли не измисля човешкият мозък!?....
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Нищо не разбираш ти, това е жизненоважна професия без която не може да съществува едно общество и колкото повече такива докторанти имаш (и по други умно звучащи дисциплини) толкова повече си демократичен. :)

  Сигурен че е завършила унито на Сорос, само там имат такива специалности. :)

 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  ролята на жената не се променя от някакви нови идеи, а от факта че все по голяма част от работата не се върши с физичèска сила.

  ако не се иска сила, а умствени качèства, жената има повече шанс да е наравно , че и отгоре.
  какво се е тръшнала авторката за прости факти от живота

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Иначе Надежда е хубава жена.
  Ако и такива контатации не са вече забранени от страна на мъжете. :)

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Аха... И аз се загледах. Не предполагах, че имало и феминистка философия.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Хаха, тоя 'сладур' наистина ли така е казал? :-)))
  —цитат от коментар 2 на Julius


  И какво като го е казал ? Няма ли право да говори, да проявява чувство за хумор в тия гадни времена ? Сигурен съм, че когато го е казал, всички жени са се ухилили. Включително и въпросната авторка, която едва ли е реагирала на момента. После се е досетила, че може да напомни за съществуването и мисията си с една статия.
  И кво ?

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4135 Весело

  Да, а аз сякаш слушам реч на Клара Цедкин или Роза Люксембург отпреди 150 години. И зад тях надничат Курнела Нинова и Маяма Нолова...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  "Докторант по феминистка философия"....Какво ли не измисля човешкият мозък!?....
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Що бе, гледам че е популярно сред "мислещите хора"
  https://www.ceu.edu/search/site/feminist

 23. 23 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Иначе Надежда е хубава жена.Ако и такива контатации не са вече забранени от страна на мъжете. :)
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Въпрос на вкус !

 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  Те американците затова не избраха и Хиларито щото се оказа малодушна в живота, прощава неща които хиляди жени не прощават от раз. За другото... Гл.секретар може пък да тъгува за либовниците си, че му е омръзнала законната( не чете Библията или се мисли за крал). Знаем че МВРто царува, няма нужда да ни натяква.
  Така е като няма армия-пъдаря е цар.

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#23] от "gwe49620445":

  Сега сигурно и на този коментар ми е писала минус, ако е тук във форума.
  Жените не са това, което бяха...

 26. 26 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 22 Неутрално

  "Език свещен на моите беди"

  А една журналистка/репортерка каза на Бат Бойко "ШИБАНЯК". Красота, нали ?! Те това е феминизъм !

 27. 27 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 500 Неутрално
 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Аз имам един-единствен проблем и той е, че напоследък ми е писнало да гледам само някакви типове с пагони по българските медии...

  Ако проблемът е медицински - решава се от генерал.
  Ако проблемът е правен - решава се от генерал.
  Ако проблемът е инженерен - решава се от генерал.

  А ако проблемът е финансов - решава се и от тримата генерали.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#26] от "gwe49620445":

  Това е висша форма.
  :)
  Между другото да се оплача и аз.
  А бре жените много взеха да псуват.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":

  Дистанционно нямаш ли? ;)

 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Да напишеш толкова думи, за да не кажеш нещо конкретно си е постижение. А може де се каже с няколко думи, ако се цитира казаното във филма "Бялото слънце на пустинята" : "Женщина – она тоже человек".

 32. 32 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Поредният яйцеглав полюционер - тиквеник...

 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1723 Весело

  "Вярвам, че е важно да го помним не само като "патриарх на българската литература", но и с приноса му към налагането на патриархалната култура, в която живеем и днес:"
  ...

  Ооох мъко докторантско по феминистка философия....
  Тази семпла дамичка ми оправи настроението.
  Честно.

  Взе ми направо думите от акъля и повали комшийския бик само с тази дуплика.

  Panta rhei....
 34. 34 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1129 Весело

  Аз лично нямам нищо против женските движения......стига да са ритмични.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 35. 35 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  Ха ха то пък един убавец тоя Ивайло. Хванал "сопата" и се зъби на жените, що не се озъби на мъжете...да го видим.

 36. 36 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1129 Весело

  Аз имам един-единствен проблем и той е, че напоследък ми е писнало да гледам само някакви типове с пагони по българските медии...Ако проблемът е медицински - решава се от генерал.Ако проблемът е правен - решава се от генерал.Ако проблемът е инженерен - решава се от генерал.А ако проблемът е финансов - решава се и от тримата генерали.
  —цитат от коментар 28 на Kosta Delev


  Ааа, не, ако е финансов, се решава от съпругата на четвъртия генерал, ам, ам.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 37. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Да напишеш толкова думи, за да не кажеш нещо конкретно си е постижение. ...
  —цитат от коментар 31 на stedim


  Е, нали това и е специалността - феминистка философия :)
  Че и оставало и свободно време, представяш ли си? :)))

 38. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  През една бурна нощ Робинзон спасил шест млади жени от потъващ кораб и те заживели при него на самотния остров. Поставили му условие, че ще се грижат за домакинството му, ако той ги "обгрижва" поред всеки ден от седмицата. За почивен ден обявили неделята. И си заживели мирно и спокойно по правилата. Един ден Робинзон се излежавал на верандата и една от девойките минала наблизо.
  -Вуйно-повикал я Робинзон-моля те, донеси ми чаша чай.
  Тя се втурнала да го обслужи. Въпросът обаче е, защо той я нарекъл така. И още малко, което не е по темата. В един ясен ден Робинзон оглеждал хоризонта с далекогледа и вижда в океана сал, а на него мъжага гребе към острова. Зарадвал се той и побързал да го извади на брега. Оня също се зарадвал и се представил:
  -Драго ми е, Джони Педи...
  -Леле-плеснал се Робинзон по челото-отиде ми и неделята.

  Един въпрос: дали знае авторката легендата за амазонките. И напомням-защо Робинзон нарекъл една от приятелките си "вуйно".
  Бъдете здрави и търпеливи.

 39. 39 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо няма ИСТИНСКО равноправие между половете, питам аз? Кога ще видим жени по строежите? Все мъже гледам. Кога ще има ЖЕНИ по строежите? Като почне да има 50% жени по строежите, тогава да мислим за промяна на утвърдената лексика. Защо се фокусират феминистките върху лексиката - защото е лесно, защото може да напишеш една статия, в която да си излееш "мъката" и така да подхраниш "обиденото си" и жадното си за признание его. Лесно и просто. Но когато става въпрос за истинска работа - ще отиде ли тази феминистка на строеж да работи редом с мъжете и да покаже, че е равноправна?

  Хора с безумно голямо его, нарцисисти и социопати - феминистки, сър.

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2502 Весело

  "Въпреки че способността за извършване на една работа би трябвало да е пряко свързана със знания и умения, а не с пола на човек. "
  *
  Ами да. Това се нарича меритокрация и не предполага наличието на квоти за мъже и жени.
  А това, че една шега (дори и дебелашка) може да насърчи някой бияч едва ли отговаря на истината. Биячите не се нуждаят от поводи, те винаги ги намират.
  И да, трябва да има центрове за защита от домашно насилие. Проблемът е, че жертвите отново се връщат при насилниците си. Това са по-слаби и послушни жени, някои от които търпят цял живот. По-силните жени не търпят издевателства.

 41. 41 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 681 Неутрално

  И изказването на главсека, и тая статия са под сек'ва [критика].

 42. 42 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Феминистката философия си е чист сексизъм!

  без подпис!
 43. 43 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Поредната мушица, която грантоедо-либеро-ЛГБТ общността се мъче да надуе до слон.
  Ей ви още една дъвка да дъвчете:
  Дилемата на днешния ден пред всеки мъж:
  Навън с короната или вътре с чумата?

 44. 44 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  До коментар [#38] от "man_un":

  Ако островът е бил наистина "райски", на Робинзон не му трябва ни жена,ни Петкан. Но твоя Робинзон явно е бил на вулканичен(не го мисли много).

 45. 45 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  За съжаление, в българския език няма неутрален род - има мъжки и женски. Е, има и среден, ама вместо човек да започнем да викаме "то" ли?
  Така че когато се говори за "човек" трябв да се използва или мъжки, или женски род - и е прието да се ползва мъжки, тъй като самата дума "човек" се е случила да е от мъжки род.
  На английски например пък думата "кораб" е в женски и като говорят за кораб казват и пишат "she", което също е смешно, особено ако самото име на кораба е от мъжки род.
  Затова пък, за да са полит-коректни, като искат да кажат "някой", от поне 10 години вече викат "she" вместо "he" - защото инак техните доктори по феминистка философия не ги оставят на мира.

 46. 46 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 99 Весело

  Докторант по феминистка философия.
  --------------------
  Коооооооо????
  Ньеееееее...
  Просототията не знам дали ходи по милиционерските шапки.
  Но съм категоричен, че ходи по тия , които се титуловат по този***** маниер.
  Също така по тези , публикуващи мисловните им екстременти.
  Както и по на цъкащите плюсчета под тях.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Н
  До коментар [#3] от "koko65bg":

  На този дебелашки изказ не му подхождат толкова звезди на пагоните.

 48. 48 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Затова пък, за да са полит-коректни, като искат да кажат "някой", от поне 10 години вече викат "she" вместо "he" - защото инак техните доктори по феминистка философия не ги оставят на мира.
  —цитат от коментар 45 на Камен


  Боже, а аз се чудех к'ви са тия идиотщини, дето ги чета и слушам, а то какво било.....
  Мерси за информацията. Шокирана съм, между другото.


  П.П. Т'ва с вица не беше честно. Може ли малко информация?

  Ако трябва- в кратце ще разкажа историята на Боадицея/ Будика през погледа на Хиполита/Иполита, докато тъка поясана последната...

 49. 49 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До Втората св.война обществото е приемало за редно една жена да работи , докато се омъжи . След това е било редно съпругът ѝ да се грижи за издръжката на семейството , а съпругата – за домакинството и децата! Няма нищо сексистко в това ! Всяка епоха си има своя морал и логика и нашата епоха не е по-морална или хуманна от предишните! Сега жените "се изравниха с мъжете" , а тези , които не изневеряват на съпрузите си са по-скоро изключение. Около 50% от браковете се разтрогват , от което страдат децата.Изравняването на правата не означава премахване на физиологическите разлики между половете ! Щом мъжете не могат да раждат, редно е да има известно разделение на професиите по пол. И когато се казва , че жената е "слабия пол" , това значи , че е по-нежна , женствена и физически уязвима и че мъжете следва да бъдат по-внимателни и грижовни към тях!Безкрайните феминистки претенции водят до абсурди , които не са от полза за жените ! И за обществото !

 50. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Иначе Надежда е хубава жена.Ако и такива контатации не са вече забранени от страна на мъжете. :)
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Докато работех за мултинационална компамия трябваше всички да преминат онлайн курс по етика и такива изказвания се класифицираха като мачовски и неетични.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Хубаво че намесвате Иван Вазов във феминизма , ама я вижте какво има в "Под игото" :


  "При всичката намръщеност на Юрдана обедът беше весел. Кака Гинка, женената му дъщеря, хубавелка още, приказлива, хлевоуста и лудичка, и която биеше, когато трябва, смирения си мъж."

  Като цяло българските жени не може да се оплаквате от чак толкова много полова дискриминация !

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Егати бруталната статия.....
  Дори и Жана д'Арк би се възмутила от подобни размисли....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#21:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  В коментара, дето модераторите сте премахнали, само ми кажете къде е обидата? А и коментара може да сте махнали, но фактите си остават! Еманципация с празни приказки няма да стане! Трябва да докажете, че сте еманципирани и да се държите като такива! Сори!

  Потвърждава го и писателката - говори за стереотипи и предразсъдъци, но се е нагримирала че е лицето и не се вижда, прическата за 200 лв и накрая ... Вазов и е виновен?! Да го осъдим посмъртно и да го затрием от литературата, а? От много акъл!

  И да попитам Дневник: Защо през ден феминистки статии? А статий за мъжка философия, история и заслуги защо няма? Не е ли дискриминация на полов признак това?

 55. 55 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 486 Весело

  такива изказвания се класифицираха като мачовски и неетични.
  —цитат от коментар 50 на Корки


  И как политкоректно да се описва хубава жена в мъжка компания?
  Извинете моето любопитство, но акъла не ми го побира как може да се опише тази физическа характеристика политкоректно.
  "Има интересно групирани атоми"?
  "Заоблена е като косинусоидна крива"?
  "Можеш да съзреш богатата и душевност надниквайки в прозорците на душата и"?
  " Броят на нещата, които могат да ти направят добро впечатление при видимите и добродетели, многократно превишава броя на нещата, при които можеш да приложиш универсална смазка WD-40." , ако взема пък да е уникална хубавица?

  Извинете за спама, но наистина не мога да си го представя.

 56. 56 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 713 Неутрално

  В България жените са представени във всички свери на живота и то масово. В доста развити западни държави- не е така. Например във Франция.
  Не можеш да забраниш шегите с жени, дори да са дебелашки.
  Това е липса на свобода на исказа.
  Жените използват подобни думи, когато говорят за мъже.
  Жените редовно крещят на мъже
  Жените редовно пият алкохол и пушат, често и по време на бременността
  Жените изневеряват също
  Жените крадат и убиват.
  Жените крадат от европейските фондове
  и т.н.


  Половината шеги са много добри.

  Много жалко, ако за такива комсомолски писания на Госпожата се плаща.

  Фондация за защита на умерените мъже, в рамките на прогреса.

  П.с. Никой не е задължен да има интимни отношения, а и да обича дадени жени, и това явно боли.............

 57. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Точно както и оня ден статията за ползата от жените на ръководни позиции. Ама нещо ни ползите станаха ясни, ни аргументите. После някой друг ползвал кризата за извличане на дивиденти. Това ли ви е еманципацията - липса на достойнство и манипулации?! Затова не я щем! И няма да я заискаме, докато не докажете, че заслужавате с нещо!

 58. 58 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Дори не се напънах да чета всички тези умствени диарии. Другарката по феминистка философия доста дълга статия е написала. :-)

 59. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Колкото по-недостойно се държите, манипулирате и нападате, толкова по-ожесточена ще става съпротивата! Съпротивата идваща от вашите собствени мъже, които трябва уж да подкрепяте и да подкрепят вас! Как може да критикувате велики българи затова, че са живяли във времето си?! Нормални ли сте?! Заслужили сте с нещо повече от тях? Кои критикувате? Същите тези българи, които са обичали жените и дъщерите си, давали са си живота за тях и са ви подарили еманципацията? Вие сте срам за тях! Като се подмени населението на България с това другото, нееманципираното, ще разберете какво правите и защо еманципацията освен да дава свобода вменява и отговорност вкл към народ и родина. Нужни са едни 50-ина години и ще си изсърбате феминискофилилософската попара с родоотстъпническите си текстове!

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Весело

  До коментар [#9] от "lilithi":

  Е, може пък на тези мъже само това да им е останало, проявете разбиране :-)

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Весело

  До коментар [#50] от "Корки":

  Само веднъж. Ние го преминаваме всяка нова финансова година, и не е само един курс :-)

 62. 62 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 434 Неутрално
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Весело

  Реагирам на снимката: Толкова "Храбри Черноризци" дали ще излязат с едно писание което да се помни?...

 64. 64 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#52] от "Dankol":

  Коментар на годината за мен!

 65. 65 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Някъде от около Хилърито иде финансирането, друго не се разбира от тия объркани излияния.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 66. 66 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 742 Разстроено

  Ако всяка реплика и фраза се тълкува и описва в такива блудкави фермани, поне заглавието да НЕ беше свързано с езика.... Логорея на една самозабравила се "феминистка", изписала какво ли не за някой лев отгоре...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 67. 67 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Весело

  "Част от екипа на Българския фонд за жените – единствената българска организация, която подкрепяместни неправителствени организации, работещи по правата на жените запостигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация."

  НПО, чиято дейност е да "подкрепя" други НПО-та.
  Нещо като "супер НПО", явно трам задължително трябва да си докторант от ОНЯ университет, осенен лично от дъртия гущер.
  Много яко.
  Попивам безрезервно всяка дума в статията, мухахах........

  Знанието е сила, информацията - власт
 68. 68 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Да сравняваш Мартин Лутър Кинг Джуниър с Хилъри Клинтън е като да сравняваш Грейс Кели с R. Кelly. Толкова е отвратително. Феминистка кифла.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Това, което е издрънкала Хилъри е просто прекрасно - ако превода е точен. Правата на човека са права и на жените. Учил съм малко логика навремето и помня, че оттук следва че жените не са човеци.
  —цитат от коментар 14 на Лопе де Вега


  Точно!
  https://www.pbs.org/weta/washingtonweek/web-video/hillary-clinton-declares-womens-rights-are-human-rights

  Доктор-феминистката сама си го е навървила!

 71. 71 Профил на qsa30655094
  qsa30655094
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Иначе Надежда е хубава жена.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Хубава, хубава, колко да е хубава.

  https://darikradio.bg/media/174/p1150581.l.jpg

 72. 72 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 407 Весело

  От една несръчна шега до шамарите имало само една крачка, а до убийството още само една крачка. Тая на каква гъба е?

 73. 73 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 285 Весело

  Хм... Само аз ли виждам пълната липса на логика, тоталното непознаване на майчиния език и откровената дискриминация в този цитат: ""Може би на някои им писна да гледат жена си толкова често, но нека да се съобразим, това е за всички нас" (16.04.2020 г.), казана по време на официален брифинг на институцията за мерките, които ще предприеме за борба с COVID-19 по време на великденските празници. На първо място, защо това изказване е сексистко? Защото то предполага, че на някои [хора] им е писнало да гледат жените си, т.е. жените не са хора."
  Когато някоя жена представи човека до себе си с думите "това е мъжът ми", това какво предполага? Че мъжете не са хора? Що за смукане от пръстите, що за словоблудство. Явно трябва много време да ти полират мозъка, за да достигнеш до съврършенството да изсипеш куп наукообразни кухи общи приказки и да не кажеш нищо, а единственото ти конкретно съждение да е скарано със законите на логиката и езика.
  "Докторант по... феминистка философия"! В газетата може и да са по-млади, но ние помним подобни докторанти. По марксистко-ленинска етика. Каканижеха подобни глупотевини в нарочно създадени от Партията институти, заклеймяваха и клепаха с доноси всеки, който се отклонява според тях от "единствено правилната линия", папкаха народна пара, тъпчеха гуши като пеликани. Издигаха се до професори, после някои чак до академици.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Феминизмът и еманципацията водят само до нещастие жените.Защото са против природата им.Не случайно жените харесват "лоши момчета",а не мамини синчета. Това им е генетично заложено,както е заложено мъжете да харесват красиви жени.Така че домашно насилие ще има докато има мъже и жени.За разлика от други престъпления жертвата сама е направила своя избор да е с насилника и той не е станал такъв за една нощ.

 75. 75 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#9] от "lilithi":Е, може пък на тези мъже само това да им е останало, проявете разбиране :-)
  —цитат от коментар 60 на daskal1  Добре, само заради Вас се загръщам в плаща си от женско достолепие и кроткост, и няма да се впечатлявам от факта, че някои мъже, като ги тресне андрогенната пауза, стават още по-неприятни и правят още по-тъпи изказвания... 😃😃😃

  Хм... Само аз ли виждам пълната липса на логика.....
  —цитат от коментар 73 на stem

  😃
  Не сте само Вие!
  Но повечето мъже тук съзнават максимата, че женската логика е създадена да съсипва мъжката психика, и поради тая причина всячески се стараят да си я спестят, ако могат. По-лесно е.

 76. 76 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добро есе. Публикувайте по-често хора, които могат да пишат добре.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 77. 77 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#44] от "Петя":

  Истинският остров на истинският Робинзон е чилийският остров Мас а тиера в Тихия океан, а Робинзон е морякът Александър Селкирк. Дефо е взел тая история, за да напише "Робинзон Крузо", само че в романа островът е в Атлантика.

 78. 78 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#76] от "│":

  Много добро есе. Публикувайте по-често хора, които могат да пишат добре.
  —цитат от коментар 76 на


  Гледам някой хора имате странно чувство за хумор! :-)

 79. 79 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  До коментар [#77] от "man_un":

  ...кво се зъбиш, на кой му пука. Даже книгата не ми харесва.
  Предпочитам "Граф Монте Кристо".

 80. 80 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1200 Гневно

  До коментар [#4] от "The Shadow":

  "Трябва да се вземат мерки. Във Великобритания например има безплатни хотели, където жертвите на домашно насилие могат да избягат."

  Какви мерки да се вземат? Какво направиха с Истанбулската конвенция?!

 81. 81 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1200 Гневно

  До коментар [#14] от "Лопе де Вега":

  "Спомням си и ..." наш знаменитый сатирик Аркадий Райкин - женщина друг человека"

  Ах, колко оригинално!

 82. 82 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Попрочетох мненията на ...ха ха силния пол и един виц
  Адам пита Господ
  – Господи, защо си направил Ева толкова красива?
  – За да я харесаш!
  – Ама защо не си я направил малко и по- умна?
  – Ех, Адаме, ами нали и тя трябва да те хареса!
  Дерзайте, господа, има шанс за вас. :))))

 83. 83 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Да, коментарът на полицая беше наистина груб и неочакван в такава ситуация от представител на най-висшия ешалон на МВР. Предполагам, че се е усетил и съжалява за казаното.

 84. 84 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Такива подмятания по адрес на Вазов имат двоен ефект. Първия е че се дискредитират тезите в самата статия, а вторият показват че авторката е тотално пропуснала българската литература до 12 клас

  'progressives' is the politically correct word for communists
 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Попрочетох мненията на ...ха ха силния пол и един виц Адам пита Господ– Господи, защо си направил Ева толкова красива?– За да я харесаш!– Ама защо не си я направил малко и по- умна?– Ех, Адаме, ами нали и тя трябва да те хареса! Дерзайте, господа, има шанс за вас. :))))
  —цитат от коментар 82 на btc18521004


  Хайде сега-мъжете от форума излязохме виновни,че някои жени търпят да бъдат бити и унижавани.Такива насилници не се създават за един ден-те многократно с поведението си са показвали,че рано или късно ще приложат насилие.Въпросът е защо тези жени не са ги напуснали още тогава?

 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Съгласна съм с авторката за много неща. но не съм сигурна, че сексизмът се бори с обяснения. Или поне не с каквото и да е обяснение. Колко бащи, ако реално знаят с какво се сблъскват подрастващите им дъщери в училище и в автобуса биха толерирали сексизма? Примерно, ако дъщерите им се оплачат от цомбенето в училище вместо да го търпят. Или ако знаят за чичаците, които се натискат на млади момичета, особено в тинейджърки, в претъпканите автобуси? Моят собствен баща беше противник на феминизма в България, щото в България сексизъм нямало според него. Е, трябваше да му споделя една-единствена случка, за да се замисли. Бях на тринайсет и се прибирах от алианса по "Стамболийски" в София, когато на улицата ме спря нисък, дебел млад мъж, още го помня и ме попита, показвайки ми пачка с пари:
  - Хубавице, правиш ли свирки?
  Запомних целият епизод, защото въпросът ме озадачи и чак години по-късно разбрах какво ме е питал.
  Но за баща ми това беше повратната точка. Едва ли са много бащите, които си мислят, че е редно тринайсетгодишните им дъщери да бъдат спирани на улицата с подобни въпроси, които, освен всичко остаало, са и явна проява на сексизъм.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":

  Ми тя сама си е написала, че жените са неумни. И си мисли, че е виц, ама не е :-)

 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela":

  И аз съм против квотите. Обаче като казвам, че трябва да се забранят квотите за момичета и момчета при кандидатстване в езиковите гимназии, веднага ми наскачат всякакви. "Меритократите" от мъжки пол във форума нямат нищо против квотите, когато облагодетелстваните са те. А именно такива са квотите в България. Между другото, за първи път квоти в образованието въвежда Франция през трийсетте години на миналия век: когато французойките заповат да изпреварват французите на кандидат-студентски изпити в езиковите специалности.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3499 Весело

  Госпожо, да спестим време.
  1. С жена ми живеем добре, тя не ме обижда, аз не я бия.
  2. Тя живее добре с мене, аз не я обиждам, тя не ме бие.
  Мисля, че това е хем вярно, хем отговаря на идеите на новите болшевики.
  Бъдете щастливи всички!

  Еретик
 90. 90 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 584 Неутрално

  > Докторант по феминистка философия.

  С нетърпение очаквам Дневник да публикува дисертацията, ако тази кифла стигне до там (опазил Бог). Ще бъде по-развлекателно и от поредицата на модерната бг-кухня.

  Winora forever
 91. 91 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#85:"Мусаши"][/quote]

  Много съжалявам, но не сте разбрали съвсем точно вица. :) На всичкото отгоре Господ е сгрешил за Ева и го пише в онази дебела книга Библията. Адам е можел безметежно да се мотае из Рая ако не е била любознателната Ева. Откъснала ябълката на познанието и я пробутала на Адам, вследствие на което ги изхвърлили от Рая и о...ужасТ. Жена, деца, бачкане, ипотеки, войни и т.н. Ето как може да се обясни отрицателно отношение на адамовци към еманципацията и феминизма.:)

 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#85:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 91 на btc18521004
  Много съжалявам, но не сте разбрали съвсем точно вица. :) На всичкото отгоре Господ е сгрешил за Ева и го пише в онази дебела книга Библията. Адам е можел безметежно да се мотае из Рая ако не е била любознателната Ева. Откъснала ябълката на познанието и я пробутала на Адам, вследствие на което ги изхвърлили от Рая и о...ужасТ. Жена, деца, бачкане, ипотеки, войни и т.н. Ето как може да се обясни отрицателно отношение на адамовци към еманципацията и феминизма.:) [/quote]

  Чак пък отрицателно отношение.Ако не беше тая еманципация мъжете щяха да се женят девствени.Аз лично доста се възползвах от тая еманципация. И нямам нищо против.

 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#85:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 91 на btc18521004
  Много съжалявам, но не сте разбрали съвсем точно вица. :) На всичкото отгоре Господ е сгрешил за Ева и го пише в онази дебела книга Библията. Адам е можел безметежно да се мотае из Рая ако не е била любознателната Ева. Откъснала ябълката на познанието и я пробутала на Адам, вследствие на което ги изхвърлили от Рая и о...ужасТ. Жена, деца, бачкане, ипотеки, войни и т.н. Ето как може да се обясни отрицателно отношение на адамовци към еманципацията и феминизма.:) [/quote]

  Освен това еманципираната жена не само гледа децата и се грижи за дома,ами носи и пари вкъщи.Е що да имаме мъжете против това?Мен лично ме устройва.

 94. 94 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#85] от "Мусаши":Ми тя сама си е написала, че жените са неумни. И си мисли, че е виц, ама не е :-)
  —цитат от коментар 87 на Толерантофил Еманципатков


  Само, че аз нищо такова не съм написала! :)

 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#85:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 91 на btc18521004
  Много съжалявам, но не сте разбрали съвсем точно вица. :) На всичкото отгоре Господ е сгрешил за Ева и го пише в онази дебела книга Библията. Адам е можел безметежно да се мотае из Рая ако не е била любознателната Ева. Откъснала ябълката на познанието и я пробутала на Адам, вследствие на което ги изхвърлили от Рая и о...ужасТ. Жена, деца, бачкане, ипотеки, войни и т.н. Ето как може да се обясни отрицателно отношение на адамовци към еманципацията и феминизма.:) [/quote]

  Еманципацията го набутва яко на жените.А те милите се гордеят,че са еманципирани.Че трябва да блъскат по 8 часа на ден на работа, вместо да си гледат сериали.
  Абе жени-иди ги разбери.

 96. 96 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#93:"Мусаши"][/quote]

  Браво! Тогава не протестирайте, че жените доста често имат основания да са недоволни от вас.

 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#93:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 96 на btc18521004
  Браво! Тогава не протестирайте, че жените доста често имат основания да са недоволни от вас. [/quote]

  Която е недоволна,прав й път,мъже много.
  А пък жени също има много. Мъжете,които се харесват на жените не са толкова много и борбата е голяма.Докато мъжете нямат големи претенции към жените.

 98. 98 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#94] от "btc18521004":

  Не директно, но си го написала. Адам се бил жалвал на Господ, че е трябвало да създаде Ева малко по-умна. Но Адам е нямало как да прецени, че Ева е недостатъчно умна, ако не е бил по-умен от нея. От където следва, че Ева е била по-неумна от Адам!

  А че Господ е сбъркал е ясно! И той като Вазов е мъжко и съответно няма как да не е виновен за нещо.

 99. 99 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#94] от "btc18521004":Не директно, но си го написала. Адам се бил жалвал на Господ, че е трябвало да създаде Ева малко по-умна. Но Адам е нямало как да прецени, че Ева е недостатъчно умна, ако не е бил по-умен от нея. От където следва, че Ева е била по-неумна от Адам!А че Господ е сбъркал е ясно! И той като Вазов е мъжко и съответно няма как да не е виновен за нещо.
  —цитат от коментар 98 на Толерантофил Еманципатков


  Не е така, защото пропускате последната реплика, а тя е най- важна. За да го хареса, трябва да не е много умна. Явно колко е умен той! :))

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#99] от "btc18521004":

  Не пропускам нищо :-)
  Но като мъжко знам, че спора е излишен и също като Вазов и Господ съм виновен. Спи спокойно :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK