(Д)Ефектът на пеперудата

Солидарността е по-прекият път към поправяне ел.инсталацията на глобализацията и европеизацията.

© Юлия Лазарова

Солидарността е по-прекият път към поправяне ел.инсталацията на глобализацията и европеизацията."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. Те ще разгледат въпросите: Идва ли краят на глобализацията? На кого е "короната": демократични лидери, експерти, пастири..., Солидарност, щедрост, жертвоготовност: употреби, злоупотреби..., Апокалиптичното въображаемо и "извънредното" налично, Икономиката или животът? В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикуван в онлайн списанието "Семинар БГ". Първият текст от поредицата беше на Ивайло Дичев. Днес четете проф. д-р Анна Кръстева.


Пеперуда размахва крилца и седмици по-късно на другия край на света се развихря ураган. Прилеп излетява в лаборатория или броненосец пропълзява на пазар в Ухан и не на другия край на света, а целият свят се срива в небивала криза.


Това се нарича ефктът на пеперудата - малки промени в един сегмент на системата предизвикват земетръсни турбуленции на цялата система. Първият пример е от научното въображение на Едуард Лоренц, който формулира парадокса 'eфект на пеперудата'. Този ефект вдъхновява и теорията на хаоса, и арт въобржението. Иън Голдън и Майк Мариатасан го 'превеждат' като 'дефект на глобализацията'. Глобализацията е като турбогенератор, който неимоверно усилва ефекта на пеперудата: тя 'загубва своята невинност' и произвежда структурни дефиицити, които разпространяват нови рискове Ако днес препрочитаме книгата с повишен интерес, то е заради парадоксалната й ключова идея: глобализацията допринася значително за развитието и прогреса, но тя има системни рискове, а те не могат да бъдат отстранени, защото са й вътрешно присъщи. "Те са процеси, които трябва да се управляват, а не проблеми, които могат да се разрешават".
Пандемия и глобализация: бъг или закономерност?


Прилепът или броненосецът са случайност; твърде вероятно е друга случайност да се окаже причина за пандемията. Не случайни обаче са три други фактора - системен, икономически и управленски. Епидемиите са един от системните бъгове на глобализацията, да си припомним Ебола, ТОРС, свински и птичи грип. Броят на инфекциите се увеличава и този негативен ръст се ускорява: броят на инфекциите се утроява на всеки десет години от 80-те години насам. Спецификата им също е микс от парадоксалност и закономерност. Две трети от инфекциозните болести се причиняват от животни, а 70% от тези случаи - от диви животни. Като че ли живеем все по-отдалечено от дивото, но в действителонст все по-агресивно навлизаме в екосистемите: "Ние, хората, създаваме тази ситуация, а не животнитe".


Икономическият фактор е свързан с нарастващата взаимозависимост на глобалната икономика и с огромната зависимост от Китай. Там започва пандемията, но целият свят разчита на Китай, където се произвеждат нее само маските, а и основна част от съставките на огромен брой лекарства. Лекарствата са днес най-видимият образ на обвързаността на всички с глобалната фабрика - Китай държи 25% от световното производство. След почти половинвековен непрестанен ръст китайската икономика се свива като шагренова кожа със зашеметяващите 6.8% само за първото тримесечие. Неизбежно си припомняме анекдота: когато китайската икономика кихне, световната икономика получава пневмония. Управленският фактор е свързан не толкова с колапса на отделна система - здравна, финансова, околна среда, а с управленската неспособност на национално и глобално ниво да се управлява тяхната комплексност и взаимозависимост.


Ковид-19 е бъгът на корона-глобализацията, но нейната неуправляваемост се засилва от рисковете на предишните й вълни. Ще скицирам две от тях - тези, с които ние, посткомунистическите хора, преминахме от затворения в глобалния свят. Началото на глобализацията парадоксално ни се случи като край, при това двоен - 'край на историята' (Ф. Фукуяма) и 'край на географията' (О'Брайън): след краха на комунизма няма алтрнативни политически визии и всички дружно вървят в демократична посока; светът става все по-свързан и капитали, стоки, образи, символи глобално циркулират, неограничавани от граници, държави, суверенитети.


Всяка от тези вълни или страни на глобализацията роди световни кризи.


Финасовата криза е първата истински глобална криза: фалит на американската инвестиционна банка "Лемън Брадърдс" през септември 2008 г., срив на международните борси, най-тежката икономическа и финансова криза след Голямата депресия. Звучи твъре актуално днес, нали - започва на едно място, не на пазар, а в банка, и обхваща мълниеносно целия свят. В началото на корона кризата финансови есперти ни уверяваха, че уроците от 2008 г. са усвоени и финансовата система има капацитета да устои. МВФ мобилизира 1 трилион долара за борба с икономическите последствия от Ковид-19, ЕК формира евробюджета като нов План Маршал. Независимо от мобилизираните трилиони, корона кризата е на път да спечели тъжния приз за нова най-тежка криза след краха преди век. Още един тъжен урок от фиинансовата криза: тя започна в САЩ, но САЩ бяха сред първите, които се въстановиха, на повечето страни посткризисната реконструкция отнема значително повече време.


Втората вълна или страна на глобализацията е миграционната. Тя е свързана с бунта на хората срещу двойния стандарт на глобализацията - без граници за капитали и стоки, укрепвани от стени и политики граници за хората. Уязвимостта на мобилно-миграционната глобализация има и друга системна причина - контрастът между големите потоци мобилни хора и малкото хъбове като големите летища, които концентрират тези потоци. Мобилността е сред първите жертви и на миграционната, и на корона кризата - затварят се граници на държави и градове, мобилните се карантинират и стигматизират. Прекратяването на миграцията ли е отговорът? И фермерите, и много други бизнеси се чудят как да ги спасят без чуждестранна работна ръкка. Най-големите кризи ни изненадват и с най-неочакваните отговори. Трогваща с искреността си беше благодарността на Борис Джонсън към Джени и Луис - медицински сестри от Нова Зеландия и Португалия - като екзистенциално изстрадано признание за неоценимия принос на специалисти от множество страни за здравето и живота на британските граждани.
Бъг или закономерност? Ковид-19 е бъг, пандемията е системен риск на глобализацията.


Не дали, а кога


"пандемия удря финансовите центрове Ню Йорк и Лондон и чрез болест, карантина, паника ... довежда до временна изолация на главните актьори на глобалната система. Пандемия изолира Вашингтон, Брюксел и Берлин." Не, това не е цитат от вчерашен вестник, а от научен труд от 2014 г. "Много експерти вярват, че въпросът не е дали, а кога."


Днес вече знаем отговора - 2020.


Как да поправим ел. инсталацията на глобализацията


Пандемията ще отмине, остават други системни глобални рискове - тероризъм, кибер война, климатични промени.... А тях със затваряне на граници няма да ги преборим. Каква да бъде посткорона глобализацията? Като след Първата ила като след Втората световна война: слаби държави и слаби международни организациии или укрепващ мултилатерализъм? САЩ продължават да помагат на 100-ина държави, коранапарите достигнаха и до нас, но престанаха да внасят вноската си в Световната здравна организация. Въпросът не е в парите, а в типа международна политика - подкрепяш световните организациии, които подпомагат най-засегнатите, или подкрепяш директно всяка отделна страна, която също така директно остава политически задължена, а не се чувства част от глобална мрежа на солидарност. Китай следва сходна геополитическа логика: помага на Сърбия и Италия като част от глобалната си стратегическа офанзива "Един пояс, един път". Безпрецедентна криза, позната геополитика.


Корона кризата ярко освети уязвимостта и системните дефицити на глобализацията. Когато ни спре токът, е неприятно, но не се отказваме от електричеството и поправяме ел.инсталацията на блока. Не виждам още радикални мерки за поправяне на 'голямата 'глобализация, но виждам малки стъпки в нашата 'малка' глобализация - ЕС. Урсула фон дер Лайен се извини на Италия - националният и брюкселският егоизъм не е пътят. Солидарността е по-прекият път към поправяне ел.инсталацията на глобализацията и европеизацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Ефектът на пеперудата ще докара краят на глобализацията!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 445 Весело

  Барчеди, не сте в час. Не ви е ясно какво се случва и кой кара влака. Отворете книжка (сайтче) за пазара на евродолари и втория по големина - злато. Оставете глоалабалистиката и взирането в пъпа. Гледайте по-реално на войната.

  https://oilprice.com/Energy/Energy-General/China-Is-Waging-A-New-Kind-Of-War-Against-The-US.html

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 445 Весело

  Ефектът на пеперудата ще докара краят на глобализацията!
  —цитат от коментар 3 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Това с ефекта на пеперудата не беше ли като махне прилепът с крила в Китай какво се случва на другия край на света?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Началото на глобализацията парадоксално ни се случи като край, при това двоен - 'край на историята' (Ф. Фукуяма) и 'край на географията' (О'Брайън)..."

  И ние в началото си мислехме, че книгата на Фукуяма трябваше да бъде издадена с розова корица, но после взехме да забелязваме, че не е точно така. А Фукуяма пък още втората половина на 90-те си призна, че е написал глупости.

  * * *
  "Финасовата криза е първата истински глобална криза..."

  Глупости. Първата истински глобална е била Първата световна война. Въпреки, че Седемгодишната война от 18 век също може да претендира за глобалност заради участието на няколко колониални империи.
  Не знам защо повечето теоретици пропускат, че войните също са кризи.

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Глобализацията умря!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Тепърва ще наблюдаваме един разделен свят!

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Странен текст, компилация от не дотам аналитичен литературен обзор на казаното за глобализацията преди доста години в съчетание с един объркан апотеоз за значението на Китай без който всичко рухва.
  Последният параграф (абзац) с "тока на блока" явно демонстрира едно желание набързо да се драсне нещо "професорско, но за простия човек" - измъчена работа...

 13. 13 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "..националният и брюкселският егоизъм не е пътят"

  съгласен

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Тепърва ще наблюдаваме един разделен свят!
  —цитат от коментар 11 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Няма. И след последната финансова криза така се говореше: "Ще това... ще онова...", но после всичко си влезе в старите релси. Точно както след предните големи финансови и ипотечни кризи - през 70-те и 80-те.
  Ние хората проявяваме удивително постоянство в повтаряне на предишни грешки.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#14:"tamada"][/quote]

  Бих продължил: ...в стремежа си да живеем така, както сме живели; докато поредните балони се надуват.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#9] от "tamada":

  И ние в началото си мислехме, че книгата на Фукуяма трябваше да бъде издадена с розова корица, но после взехме да забелязваме, че не е точно така.
  =======
  То е въпрос на капацитет.....
  Едни го осмислят за пет минути.....други за два дена.....а трети "... :)...".....чак след като се събори каруцата....

  Bukalemun
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  "Урсула фон дер Лайен се извини на Италия"

  "Извинявай, другарче, аз не нарочно те оставих да се гърчиш само" и пито-платено, проявихме солидарност, дайте сега пари за "зелената" далав........, а, пардон, сделка..
  Обаче италианското другарче не е на същото мнение, испанското - също. ЕС ще се промени доста, а глобализмът пи вода.

  Глупостите за ел. инсталацията въобще няма да ги коментирам, щото на глобализма му се срутиха основите. Ел. инсталацията е последна грижа.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada": И ние в началото си мислехме, че книгата на Фукуяма трябваше да бъде издадена с розова корица, но после взехме да забелязваме, че не е точно така. =======
  То е въпрос на капацитет..... Едни го осмислят за пет минути.....други за два дена.....а трети "... :)...".....чак след като се събори каруцата....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  По него време никой не го осмисли за 5 минути, нито за ден. Дори шпионите и военните. КГБ предаде на САЩ схемата на микрофоните в американското посолство в Москва. Когато хванаха Робърт Хансен се оказа, че е прекратил сътрудничеството през 1991 и го възобновил чак 1999. Клинтън и Елцин сключиха договор за демонтаж на ядрените бойни глави и продажба на урана от тях на САЩ. Отделно САЩ се превърнаха в най-големия чужд инвеститор в Русия.
  И още един куп примери има.

  Чак към средата на 90-те започна да се охлажда ентусиазмът.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#9] от "tamada":

  "Не знам защо повечето теоретици пропускат, че войните също са кризи."

  Войните ги пропускат само пропагандаторите на "солидарност" и "мултикултуризъм". Просто, войните не стоят красиво на "герданчето" им.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#20] от "Дана Мураданларска":

  край на историята' (Ф. Фукуяма) и 'край на географията' (О'Брайън): след краха на комунизма няма алтрнативни политически визии и всички дружно вървят в демократична посока;
  =======
  Как хитро ни предупреждаваха.... ЗАБЕЛЕЖИ....!!!
  Тия кодирани послания имаха единствената нужда от малко повечко внимание....

  Bukalemun
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#25] от "wanderer":

  Войните ги пропускат само
  ========
  Войните са метаморфоза на демокрацията.....
  Или иначе казано..... "демократичното право да си отвоюваш някой или нещо"....
  Самолетоносачите на САЩ са носители на демокрация във форма на силова демонстрация, а ако се наложи и война....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Весело

  До коментар [#12] от "daskal1":

  "с "тока на блока""

  Направо уби рибата! "Поправката на ел. инсталацията" е последна грижа на "тока на блока" в сравнение с "режим" (монополен, диктаторски, авторитарен, крадливо-лъжовен) върху ползвателите на тока. Всъщност, през социализма беше голям (междусъседски) проблем - всеки ръчкаше неоразмерени бушони и гърмеше централното табло. А по време на демокрацията се появи друг проблем (системен, пазарно-измервателен) - "иновативни предприемачи" "омрежиха" таблото така, че токът ставаше "невидим" за някои електромери.
  След "Края на историята" "токът на блока" започна да се проектира като "собствен ток" - "деколективизация"/деглобализация с фотопанел и перка на покрива на всеки апартамент. Сиреч, проекцията е "шут на мултикултуризма" и всякаква форма на колективизация/глобализация.

 34. 34 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дана Мураданларска":край на историята' (Ф. Фукуяма) и 'край на географията' (О'Брайън): след краха на комунизма няма алтрнативни политически визии и всички дружно вървят в демократична посока;=======
  Как хитро ни предупреждаваха.... ЗАБЕЛЕЖИ....!!! Тия кодирани послания имаха единствената нужда от малко повечко внимание....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Имаха, но ти не си внимавал при четенето (ако въобще си ги чел).
  Въпреки розовите очила Фукуяма ясно предупреждаваше, че няма демокрация без демократи - без тези конкретни хора които не само искат демокрация, но и с действията си я формират.

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Странен текст, компилация от не дотам аналитичен литературен обзор на казаното за глобализацията преди доста години в съчетание с един объркан апотеоз за значението на Китай без който всичко рухва.Последният параграф (абзац) с "тока на блока" явно демонстрира едно желание набързо да се драсне нещо "професорско, но за простия човек" - измъчена работа...
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  нищо страно нема , скъпи даскале. просто сичикте бг пруфесори в мумента нито могат да мислат, нито могът да четът нито могът да пишът. ами припизват , скърпват тук оттам нещо и неща, които в поечето случаи са расбрали савсем частичон и повърхносно и савсем не могат да искажат ,прираскажат или приведът на бг език. имаше такъви дето не беха като тех, но тех вече ги нема, а тия лайна сига се мислат за нещо поече от тех , при полужение че са само копипейстъри, при това смотани. то и зарат туи при тоя глобален, хаха, свет ги имат за пруфесори само зо белград и то при полужение че и на запат оп београд науката е заприличала на кенеф. другото им го проштавам, но туй че са непочтени- не. дъштите отрепки са итъй наречените бг списуватели , пуети и пуеткеси и секви други стойкаджии недоклатени.

 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Биосферата е неустойчиво инвазивно явление . Човешката цивилизация също , а глобализацията не е от вчера , нито епидемиите . Те са унищожавали човека още в каменната ера . Когато популацията стане прекалено голяма за ресурсите и технологията с която разполага идва ред на войни , канибализъм и епидемии . Това което унищожи по-голяма част от индианците в Америка бе епидемията от едра шарка . Тогава за прав път нашествениците използват биологично оръжие или май не защото съм чел мисля и за хвърляне на трупове на умрели от чума през стените на обсадени градове . Би било добре някаква болест да изтреби поне 2/3 от човечеството в най-гъстонаселените региони с над 100 човека на квадратен километър и планетата да си отдъхне малко от нас . Тя има право да го направи , има право на самозащита . За половин век човечеството се удвои . 1-2 милиарда са напълно достатъчни за да продължи прогреса и да изпълни предназначението си .

 37. 37 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#25] от "wanderer":Войните ги пропускат само ========Войните са метаморфоза на демокрацията..... Или иначе казано..... "демократичното право да си отвоюваш някой или нещо".... Самолетоносачите на САЩ са носители на демокрация във форма на силова демонстрация, а ако се наложи и война....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Е, ти току-що каза, че Ердоган е носител на силова демокрация. Защото преди месец и нещо той откровено си заяви, че е казал на Путин да се разкара от Сирия и да го остави да се бие сам. А след това добави нещо много интересно: "Ние сме в Сирия по покана на сирийския народ. И няма да се махнем, докато не ни кажат."
  https://www.reuters.com/article/us-syria-security/turkeys-erdogan-asks-russias-putin-to-step-aside-in-syria-idUSKBN20N0EU

  Абсолютно същите неща говореше СССР в началото на войната с Афганистан: "Ние не искахме, обаче те много настояваха и затова вкарахме войските." :)

 38. 38 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Корона кризата освети и българският управленски модел - отделният човек, жител на територията е калпак с евтина работна ръка. Важни са само един кръг играчи. За хората идващи от друга заразена държава в нашата заразена държава е помислено само колко глоба ще платят ако излезнат от вкъщи да си купят нещо за ядене. ББР развива вечно недоразвитите миропомазани, които с лека ръка пречупват гръбнака на българската икономика.
  Сега виждаме поведението едни пречупени висшестоящи от още по-силните. В името на тяхната корона сме длъжни да сме на колене. А после?

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#34] от "tamada":

  Имаха, но ти не си внимавал при четенето (ако въобще си ги чел).
  =======
  Аз го "прочетох"....август, миналата година.....
  Казаха ми го, но не под формата на коронавирус.....
  Можеш да ми провериш коментарите.....ако не те мързи...
  Форумниците vassilun и vesolr.....още ми се смеят....но скоро ще им замръзне усмивката...

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#37] от "tamada":

  Е, ти току-що каза, че Ердоган е носител на силова демокрация
  =======
  Такава е волята на запада.....
  Нали искахте демократичен Ердоан.....ето,заповядайте.....
  Той я изпълни, но по свой аршин....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "...глобализацията допринася значително за развитието и прогреса, но тя има системни рискове, а те не могат да бъдат отстранени, защото са й вътрешно присъщи. "Те са процеси, които трябва да се управляват, а не проблеми, които могат да се разрешават".

  С първата част съм напълно съгласен и няма как по пътя на прогреса и развитието да няма рискове - това и Христо Стоичков го казваше: "Който играе - пичели", със съовтетния риск и да загуби.
  Втората част не че не ми харесва, но е трудна, а в реалността и невъзможна - да се управляват процесите. Нито има как световни процеси да се управляват ( не че няма желаещи, имало ги е и ще ги има докато свят светува - от Александър Македонски, та през цяла въволица желаещи да ги управляват, в по-наши дни такива като Наполеон, Ленин/Сталин, Хитлер, чичо Сам ( че там не е един и същ), днес Путин и Си също се напъват, ама не става.
  По същите причини и глобалните проблеми няма как да се решават по най-ефективния и с практическа насоченост начин, а ще има стъпки напред-назад, лъкатушене, опити в мътна вода риба да се улови и подобни.
  Хубавото е, особено в последните деситилетия, че се избягват световни войни и много тежки кризи, като цяло живота все пак се подобрява, но не трябва да забравме че милиони, а вероятно и милиарди хора по света и особено в Африка, части от Азия и Южна Америка все още са далеч от средно нормалния живот и затова ще има и ще възникват напрежения, включително и такива пораждани от всякакви еидемии.

 42. 42 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Би било добре някаква болест да изтреби поне 2/3 от човечеството в най-гъстонаселените региони с над 100 човека на квадратен километър и планетата да си отдъхне малко от нас... За половин век човечеството се удвои...
  —цитат от коментар 36 на Димитър Димитров


  Никаква полза няма да има. След това човечеството ще започне да расте още по-бързо. Доказано е - винаги след кризи раждаемостта скача силно. То точно това е една от двете причини за бързото удвояване - едната е удължаване продължителността на живота, а другата е ужасните войни в първата половина на века.

  България през 1900 год. е 3,7 млн. След 2 национални катастрофи, грипна пандемия, световна икономическа криза плюс още една световна война - през 1946 сме вече 7 млн.
  Що така?

 43. 43 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#37] от "tamada":Е, ти току-що каза, че Ердоган е носител на силова демокрация=======
  Такава е волята на запада..... Нали искахте демократичен Ердоан.....ето,заповядайте..... Той я изпълни, но по свой аршин....
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  А-а, не знаех! От твоите предишни приказки бях останал с впечатление, че Ердоган е възстановител на Велика Турция. Пък той бил като Иньоню - лакей на запада. :)

 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  Хубавото е, особено в последните деситилетия, че се избягват световни войни и много тежки кризи...
  —цитат от коментар 41 на tsvetko_51


  Всъщност е видно, че не се избягват. Да, днес по-малко хора на запад умират от глад и банкерите на Уол стрийт не се хвърлят от прозореца, както са го правили в началото на Голямата депресия, но то е защото чувстват повишена социална отговорност - да не вземат да паднат върху някой невинен на тротоара.

  Но кризите са си все така тежки. Това, че от последната голяма война са минали цели 75 години изобщо не означава, че успяваме да избегнем войните. Просто са минали само 75 години и още нищо не е сигурно. Защото за това време може и да нямаше световни войни, но имаше няколкостотин по-малки войни и въоръжени конфликти. Не преувеличавам - наистина от 1945 досега са стотици.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Направо ми е смешно, с какво толкова привлича част от хората антиглобалистката риторика - казвам риторика, защото дали си анти или си про, никой не те е питал и няма и кой да те пита.
  Може да си избираме баце или да не го избраме, ама никога няма да имаме шанса да избираме глобализация или обратното, каквото и да е.
  Дори теоретично да допуснем, че има как да бъде спряна проклетата и толкова лоша глобализация, къде да сложим границата на затварянето - Европа ( колкото и условно да е като понятие, защото как ще гледаме -географски или по държави), или по тесничко, национално-етнически ( това ако стане, наитина ще се изтрепем, защото всеки има и ще има гранични претенции), но защо не и по-навътре, примерно София срещу Пловдив, южна срещу северна България или напротив да дърпаме към "България на три морета", а защо не да минем на общини, села, махали и родове.
  Даже ако някой проведе една анкета между "антиглобалистите" дали приемат да не пътуват и да се мешат с разни много чужди и неприятни хора, градове, миризми и непривични манджи ( дето у нас се напълни с китайски, индийски, арабски и турски кръчми) и дали в скоро време са пътували извън конфортната си антиглобалистка зона - резултата от тази анкета ще е поразяващ.
  Ще излезе, че точно антиглобалистите, искат, ама много искат свят да видят и ако нещо ги спира, това са само финансовите ограничения, иначе не съседните държави, дето стотици хиляди нашенци си ходят редовно, не Европа, а екзотични острови в Атлантика или Индийския океан, диви Африкански държави фигурират сред желаните и реализирани от който има парички дестинации.
  Ама иначе, де гиди глобализъм да ми паднеш, лошо ти се пише:).

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#43] от "tamada":

  А-а, не знаех!
  =======
  Много неща не знаеш....
  Справка.... Коментар 9.

  "И ние в началото си мислехме, че книгата на Фукуяма ....."

  Bukalemun
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Още нещо ми мина през ума, колегите по-горе, дето погребаха вече глобализацията, биха ли декларирали, ей така, без никакви правни последици, че не са излизали извън страната на каква ще да е екскурзия, понеже си обичат само нашенското и нямат необхдимост и желание да видят как живеят не българите по света и да си дават парите извън нашата страна.

 48. 48 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Доста хаотичен и претенциозно написан материал. Както авторката сама пише : "екзистенциално изстрадано". Единствената ясна нишка е как лошата пандемия убива добрата глобализация. За анализ и дума не може да става - целта е чиста демонстрация на извисена ерудираност с дълбок философски подтекст. Може би и един незаслужен хонорар.

  Не отговарям на хейтъри.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  Глобализация, глобализация, но не може да се разчита един Китай да работи и да произвежда, а европейците да раздават социални помощи, по-високи от заплатата на китайски инженер. Просто е нелогично, въпреки че може да продължава известно време.
  Липсата на производство постепенно ще изтика държавите от Европа на заден план. То и сега социалните им системи са претоварени и с големи дългове. Западноевропейските маргинали са толкова разглезени от социалните им системи, че се стига до парадокса при милиони безработни да няма кой да прибира продукцията на полето и да работи в болници и старчески домове.
  Ха дано европейските лидери да се позамислят над ситуацията, обаче силно се съмнявам, че имат здрав разум.

 51. 51 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#43] от "tamada": Много неща не знаеш....
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Ама, ето - затова съм ти благодарен, че вече открито признаваш желанието на Ердоган да си върне старите граници на Османската империя. :)

  Ще прескоча до Военното окръжие да видя дали не съм изпаднал от списъците. Видно е, че пак ще превземаме Одрин. Два пъти сме го правили - ще го направим и трети път. :)

 52. 52 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Есето е много добро, ако е изпитна работа на кандидат студент - показва, че автора следи информационните потоци, има усет за езика и богат речник... Но ако текста трябва да мине за анализ му липсва едно : основната идея.
  Четивото е изпъстрането с цитати, които като обем може да се окажат повече от оригиналните мисли на автора. Също така отново се допуска една много много МНОГО често срещана грешка в "либералните" анализи - едно предположение се поставя в центъра на обсъждането със статут на ФАКТ. Т.е. тезите се изграждат на базата на манипулативно поставена основа. И логическа верига в която твърденията са свързани едно след друго, но началото няма нищооо общо с края.

  Представете си, че утре от зоопарка в Горна оряховица избяга тигър и той нападне и изяде някой случаен минувач. Това ще е защото в зоопарка не се направили достатъчна за безопасносттта, защото нямат достатъчно средства, защото община не им дава, докато харчи пари за нови плочки в центъра, ВЪПРЕКИ че ние (да кажем Спаси Горна оряховица) сме били против този ремонт! Значи човекът е убит от кмета, а ние сме се опитвали напразна да го спасим... въпреки че в Горно ораховица няма тигри...

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  [quote#49:"Мъката на моди"][/quote]

  "В конкретика и детайли", миличко, в момента никой не знае как ще се промени ЕС. Такива искания можеш да отправяш към кварталната врачка.
  Само индоктринирани неофитчета като теб всичко знаят "в конкретика и детайли", понеже в главите им са набити десетина шаблона и им е внушено, че всичко останало е лъжа и измама. Ама не е.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мъката на моди":
  Що си толкова груб? Може да кажеш същите неща по-културно.
  Задай си ясно въпросите, АЗ ще опитам да ти отговоря, ако колегата няма нерви да те изтърпи.

  П.П. Не си никаква мъка на модераторите, мъката си е за теб - 7/24

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 55. 55 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#50] от "pamela":

  В дългосрочен (че дори и краткосрочен) план евентуалното разместване на световните производствени мощности може да ускори нормализацияна в арабските страни. СЕТИ СЕ ЗАЩО :)
  Китай се върна 30 години назад.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мъката на моди":Що си толкова груб? Може да кажеш същите неща по-културно.Задай си ясно въпросите, АЗ ще опитам да ти отговоря, ако колегата няма нерви да те изтърпи.П.П. Не си никаква мъка на модераторите, мъката си е за теб - 7/24
  —цитат от коментар 54 на olexander


  Не си губете времето колега, този е неспасяем.
  Аз само се забавлявам с него, както и мнозинството от колегите във форума.

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Направо ми е смешно, с какво толкова привлича част от хората антиглобалистката риторика - казвам риторика, защото дали си анти или си про, никой не те е питал и няма и кой да те пита.Може да си избираме баце или да не го избраме, ама никога няма да имаме шанса да избираме глобализация или обратното, каквото и да е.Дори теоретично да допуснем, че има как да бъде спряна проклетата и толкова лоша глобализация, къде да сложим границата на затварянето - Европа ( колкото и условно да е като понятие, защото как ще гледаме -географски или по държави), или по тесничко, национално-етнически ( това ако стане, наитина ще се изтрепем, защото всеки има и ще има гранични претенции), но защо не и по-навътре, примерно София срещу Пловдив, южна срещу северна България или напротив да дърпаме към "България на три морета", а защо не да минем на общини, села, махали и родове.Даже ако някой проведе една анкета между "антиглобалистите" дали приемат да не пътуват и да се мешат с разни много чужди и неприятни хора, градове, миризми и непривични манджи ( дето у нас се напълни с китайски, индийски, арабски и турски кръчми) и дали в скоро време са пътували извън конфортната си антиглобалистка зона - резултата от тази анкета ще е поразяващ.Ще излезе, че точно антиглобалистите, искат, ама много искат свят да видят и ако нещо ги спира, това са само финансовите ограничения, иначе не съседните държави, дето стотици хиляди нашенци си ходят редовно, не Европа, а екзотични острови в Атлантика или Индийския океан, диви Африкански държави фигурират сред желаните и реализирани от който има парички дестинации.Ама иначе, де гиди глобализъм да ми паднеш, лошо ти се пише:).
  —цитат от коментар 45 на tsvetko_51


  Наистина ли не разбираш проблемът,или нарочно се правиш на неразбрал.Проблемът не е глобализацията,проблемът са хората,които нахлуват в Европа и имат друга ценностна система ,култура и традиции.Проблемни са тия,които изнасилиха и ограбиха хиляди жени на гарата в Кьолн,които изнасилват деца в Швеция и Великобритания.И властите ги прикриват както е ставало години наред във Великобритания с бандите пакистански изнасилвачи.

 58. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Авторката, я ако може без комунистически редакции на класическия анекдот. Той е:

  "Когато САЩ кихне, Европа развива грип". Като през 2008-2011.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  ...или на черния лебед.
  "Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние трябва да се пригодим към тяхното съществуване (вместо наивно да се опитваме да ги предвидим)."

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#42:"tamada"][/quote]

  Първо има висока имиграция на българи от територии останали извън България.Второ не е имало емиграция. Трето не е имало аборти или поне са били минимален брой.Четвърто жените са раждали млади,а не над 30 години както е сега.Пето имало е голям процент младо население, за разлика от сега.
  В наши дни такава криза ще доведе до още по-голям спад на раждаемостта сред развитите общества.На африканците няма да окаже влияние и ще се плодят като плъхове.

 61. 61 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Браво за анализа на проф. Анна Кръстева. Удоволствие е да се четат осмислени, претеглени и интелигентни текстове. Лекият, добронамерен и уважителен тон е част от новия български. Свободен, непринуден и компетентен начин на поднасяне на лична, изследователска теза.
  Особено на фона на затлаченото от червени клишета масово публично бръщолевене. И форумно.

  Дано Ивайло Дичев схване несравнимото си разминаване с можещите хора и ги препоръчва на студентите вместо себе си. Себеотрицание?
  Надали...

  Navigare Necesse Est
 62. 62 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Лекосмилаеми и нискокалорична плодова салата на професор от моноуниверситетски мащаб. Всемогъщата ръка на свободния пазар закономерно, но непериодично, докарва нещата до социалистическа интервенция на капиталистическата държава, в опит да минимизира щетите. Пълномащабните щети ги отнася винаги и единствено крайния потребител и данъкоплатец. На човечеството му трябва първо свобода, после - съвършенство, ама то не е стигнало още до първото стъпало.

 63. 63 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#61] от "Schopenberg":

  Съгласен съм, че има огромна разлика между този текст и текстовете на Дичев ... но тя е само във фасадата. Различен похват в казването на едно и също: обобщение на очевидни неща. Няма поставен проблем, няанализ, няма извод. Но, все пак в големите медии се публикуват от специалисти по съответната тема (ако говорим икономически анализ свързан с Китай, анализатора е икономист, който се занимава с пазарите в Китай, ако говорим за слънчево затъмнение анализатора е астроном... и т.н.) а тук анализ е текст на човек, който преподава в ... НБУ.
  ???
  Нямям нищо против кариерата на автора, нито съм против това вестниците да си избират сътрудници... но отбелязвам един кадрови проблем на тази медия.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 64. 64 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Глобализацията винаги е съществувала под формата на надрегионална търговия и това се е случвало въпреки войни, пандемии, климатични промени и пр. Идеята за автархията (самозадоволяването) е марксистка измилшльотина и доколкото я е имало неизменно води до застой и връщане към дивачеството, докато системата отново не се възстанови. Това, което А. Кръстева традиционно пропуска е, че за съществуването на световна търговия, не е необходимо задължително да се възползваме от всички "бонуси" на глобализацията. Практиката показва, че националните държави, поучили се от уроците на 20 в. могат свободно и изгодно да търгуват помежду си. Споделянето на общи икономически итереси, никога не е означавало споделянето на общи ценности.

  CONTADOR GRATUITO!
 65. 65 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  quote#42:"tamada"
  Първо има висока имиграция на българи от територии останали извън България.Второ не е имало емиграция. Трето не е имало аборти или поне са били минимален брой. Четвърто жените са раждали млади, а не над 30 години както е сега. Пето имало е голям процент младо население, за разлика от сега.
  —цитат от коментар 60 на Мусаши


  За някои неща съм съгласен, че оказват влияние, но други не.
  Как да не е имало миграция. Разбира се, че е имало и не само гастарбайтери. Включително един от моите прадядовци.

  Миграцията от българските територии не обяснява скока. В първите 20 години от 1900 до 1920 нарастваме с малко над 1 млн и ставаме 4,8 млн. А във вторите 20 до 1940 нарастваме с 2 млн.
  И това не може да се обясни с по-голямото население, защото през 1946 сме вече 7 млн, но в следващите 20 години нарастваме пак само с 1 млн.

  В наши дни такава криза ще доведе до още по-голям спад на раждаемостта сред развитите общества. На африканците няма да окаже влияние и ще се плодят като плъхове.
  —цитат от коментар 60 на Мусаши


  Ама те африканците точно затова раждат много. Защото от десетилетия влизат от криза в криза. Обърни внимание кои са страните с най-голяма раждаемост - тези, в които има най-голяма бедност, много въоръжени конфликти и постоянен глад. Там войните и гражданските войни почти не са спирали от 60-те насам.

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#65:"tamada"][/quote]

  То и в бивша Югославия имаше войни,пък в Босна има едно от най-ниските нива на раждаемост в света. В Сърбия също.Не във всички африкански държави има военни конфликти,ама от първите 40 държави в света по раждаемост 38 са африкански.
  И много по важно от броя на населението е коефициентът на плодовитост и коефициентът на раждаемост. В България и двата рязко спадат след 20-е години.

 67. 67 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Странен текст, компилация от не дотам аналитичен литературен обзор на казаното за глобализацията преди доста години в съчетание с един объркан апотеоз за значението на Китай без който всичко рухва.Последният параграф (абзац) с "тока на блока" явно демонстрира едно желание набързо да се драсне нещо "професорско, но за простия човек" - измъчена работа...
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  Не е пълен текстът - пропуснала е да каже, че през деня е светло а нощта е тъмно; лятото е по-топло, а зимата....

 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#65:"tamada"][/quote]

  Коефициентът на раждаемост през 1910г в България е бил 42.През 1920г е 39,7.А през 1940г е бил 22.За 20 години спада почти двойно.

 69. 69 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Весело

  (Д)ефекта на пеперудата винаги е поразително красив, зависи от мозъчните ти гънки как ще го възприемеш...но на природата не и пука.

 70. 70 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  quote#65:"tamada"
  То и в бивша Югославия имаше войни,пък в Босна има едно от най-ниските нива на раждаемост в света. В Сърбия също.Не във всички африкански държави има военни конфликти...
  —цитат от коментар 66 на Мусаши


  В Югославия имаШЕ... и сега от една война ще си правим генерални изводи. Сериозно?
  Добре де, сега що падаш толкова ниско и се правиш на неразбрал? Само конфликти ли посочих като причина?
  Айде малко по-сериозно, че ми е скучно да споря с манипулатори! Прийомите ви все едни и същи, никакво въображение нямате.

  Освен това конфликтите в Африка са много повече, отколкото стигат до новините в България. В момента има 10 действащи големи войни. Ти за колко от тях си чувал?

  А въобще знаеш ли колко е броят на въоръжените инциденти в Африка годишно?
  През 2018 бяха почти 16 000.
  През 2019 нараснаха на 21 600.
  Не съм изпуснал нулите. Толкова са - двадесет и една хиляди и шестотин до 30 ноември 2019 год. Не сумарно от колониалните войни насам. Толкова са само за тази година.
  https://acleddata.com

 71. 71 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 481 Весело

  quote#65:"tamada"
  Коефициентът на раждаемост през 1910г в България е бил 42.През 1920г е 39,7. А през 1940г е бил 22.За 20 години спада почти двойно.
  —цитат от коментар 68 на Мусаши


  Ами естествено е през 1940 да е паднала - минали са 22 години от последната война.
  Само че не може да правиш изводи от раждаемостта за само една година - 1920. Защото между 1920 и 1926 раждаемостта понякога пада и под 39, но в някои години се вдига и до 45 промила. Т.е. това на което статистиката му казва компесационен период. Същото, за което говоря и аз - след големи кризи населението излиза от рамките на нормалните процеси.

 72. 72 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Теорията на хаоса и Ефектът на пеперудата нямат много общо с Пандемията от новия коронавирус и други силно заразни инфекции (като Испанският грип от 1917-20 г).

  Тук нямаме работа с хаос, а напротив, с високо организирана и много успешно възпроизвеждаща се форма на материята. Ентропията в живите организми е доста близка до нулата (колкото по-голяма е тя, толкова по-голям е хаосът).

  Умело скроен вирус много успешно отключва защитата на клетките в определени човешки (и котешки) тъкани, предизвиква инфекции в зависимост от здравословното състояние на организма - в гърлото, в белите дробове, понякога и в бъбреците, като много ефективно се възползва от клетъчната ни машинария за да се произведе в милиарди милиарди копия. Заразата на други хора в близост е почти гарантирана (или на котки, малки и големи).

  Клетъчната структура също е много далеч от хаоса - клетките имат цифрова информационна система (и не само), а вирусите пренасят цифров генетичен код специфично написан за техните операционни системи. Програмируеми нанороботи в клетките полчуават фалшивите инструкции, защото няма как да знаят какво всъщност строят.

  Виж, случващото се в различните общества, началото и скоростта на заразяване и умиране там са до голяма степен хаотични и случайни явления, но донякъде предвидими и закономерни!

  Критичният момент на преливане на заразата от животно (прилеп или плъх или панголин) на човек е като захвърлен догарящ фас в огромна прерия с изсъхнала висока трева - дори да не знаете точното разпределение на тревите или посоката и скоростта на вятъра, резултатът ще ви е горе-долу ясен...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#70:"tamada"][/quote]

  Въоръжени инциденти има и в САЩ.Нивата на раждаемост в Африка нямат нищо общо с военни конфликти.
  Колкото до България предвоенната 1910г е с по-висока раждаемост от следвоенната 1920г.
  В бивша Югославия имаше не една,а четири войни.Плюс военен конфликт в Македония и локални конфликти.Ама нямаше бум на раждаемостта.Както нямаше бум след Лукановата зима и Жанвиденовата криза.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Любопитно

  До коментар [#72] от "Хит®ата Св®ака ;)":

  "Ентропията в живите организми е доста близка до нулата (колкото по-голяма е тя, толкова по-голям е хаосът)."

  За какви системи иде реч, че ентропията да определя хаоса - отворени или затворени? Една "черна дупка" с какво ентропия ще я характеризирате?
  При делението на клетката, ентропията нараства или намаля?

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Весело

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  "Дори теоретично да допуснем, че има как да бъде спряна проклетата и толкова лоша глобализация, къде да сложим границата на затварянето - Европа"

  Те, границите са сложени. Дразнещото е, че глобалистите се правят на кьорави. Искат да разрушат мембраните/границите на клетките в един сложен организъм за да създадат … едно едноклетъчно. Самият лозунг на ЕС, който и за мен звучи красиво, "Свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги (за границите в "услугите" -един вестник не стига), не работи в действителност:
  от "припознаването" на
  - стоката (опиумът от Афганистан/Турция/Русия/САЩ да стане диаморфин в Европа);
  - човека (гражданските права на афганец-талибан, конституционни права на саудитец);
  - капитала (от обир на банка, Понзи схема в Индия)
  през "юридическите права" (избирателни права, семейни, наследствени, патентни, осигурителни) до "националната сигурност" (кой на кого какви тайни може да разкрива).
  Разбирам напъните всички финансови транзакции да се правят в една валута и да се контролират от едно място, но не виждам как човек би бил щастлив - няма да плаща 9 лв. банкова такса, но пък ще затвори два милиона долара (в избрана не от него банка) за да бъде таксата му един долар или два лева.
  Вземете прочетете как се става член на Световната търговска организация и после, когато дадена страна стане член по политически причини, какви спорове начеват.
  Или пък вижте "интернета", който аха-аха да се глобализира, и глобализаторите почнаха да го ограничават АСТА, СЕТА, защита на личните данни, глоби (на Гугъл), санкции (на уж някакви хакери), проследяващи чипове и т.н.
  Па сме още живи - преди глобалглистите имаше цоциалисти с глобалистични амбиции (световна революция като днешната световна демокрация). Втори път ли да се хващаме на същата посредствена пропаганда!?

 76. 76 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#36] от "Димитър Димитров":

  Трупове на умрели от чума монголски воини са били хвърляни чрез машина за мятане на камъни в една война в Крим .Оттам е тръгнала една от големите чумни епидемии в Европа. А индианците в Америка са боледували от болести , пренесени от белите нашественици , защото не са притежавали резистентност , каквато европейците имат към съответните микроби и вируси.

 77. 77 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  доста повърхностен 'анализ', писан сякаш от немай къде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK