5G: Разобличаване на митовете

Притеснения имаше и при пускането на 3G, 4G, Wi-Fi, Bluetooth, микровълновите фурни, лъчистото отопление и др., но страховете се оказаха неоснователни.

© Надежда Чипева, Капитал

Притеснения имаше и при пускането на 3G, 4G, Wi-Fi, Bluetooth, микровълновите фурни, лъчистото отопление и др., но страховете се оказаха неоснователни.Публикуваме текста на адвокат Стойчев от адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко.", който разсейва конспиративните теории, които се вихрят в социалните мрежи по отношение на новата технология. Във Великобритания дори се стигна до запалване на кули на телекомуникационни оператори.


Каква е разликата между 5G и 4G?


5G, или петото поколение безжична мобилна технология, е стандарт за изграждането и функционирането на мобилни безжични мрежи, така както са 4G/LTE, 3G, 2G и т.н. Основната разлика между 5G и предходните технологии се крие в това, че поради начина на изграждане на мрежата 5G използваното оборудване и нови обхвати от радиочестотния спектър ще позволят в пъти по-високи скорости на предаване на данни, едновременното прехвърляне на много по-голямо количество данни, много по-малко грешки и забавяне при прехвърлянето на информация, както и повишена надеждност.
Има ли някакви странични ефекти приложението на 5G технологията върху човешкото тяло?


Не сме здравни експерти и не можем да дадем отговор от медицинска гледна точка, макар че следим темите, касаещи регулацията на електронните съобщения и в частност 5G. Доколкото ни е известно, до момента не са публикувани категорични научни доказателства за специфични отрицателни ефекти от 5G технологията върху човешкото тяло. Както и предходните поколения (2G, 3G, 4G/LTE) технологии, така и 5G технологиите използват радиовълните като преносно средство за информация. Важно е да се подчертае обаче, че радиочестотният спектър, който може да се използва за 5G (напр. 700 MHz, 800 MHz, 2.6 GHz, 3.5 GHz), се използва и досега за мобилни комуникации. Тоест не става дума за нов вид лъчение, което се появява за първи път и което има някакъв нов ефект върху човешкото тяло.


В този смисъл ефектите, които са присъщи на всички нейонизиращи лъчения (т.е. тези, които не влияят на структурата на ДНК), широко застъпени и използвани в бита от други безжични технологии като Bluetooth, Wi-Fi и т.н., би следвало да са същите като при 5G.


В тази връзка ще отбележим, че според публикация на Световната здравна организация: "След много проведени изследвания неблагоприятни ефекти върху здравето не са установени вследствие на излагането на безжични технологии". Това заключение се отнася до 5G, но е базирано на изследвания за целия радиочестотен спектър.


За ограничаване ефектите на нейонизиращите лъчения всяка държава е въвела лимити на допустимата мощност на излъчване от оборудване (напр. базовите станции на мобилните оператори, излъчвателите на радио- и телевизионните оператори, радарните станции за гражданското въздухоплаване и т.н.) - т.е. нива на мощността на излъчване, при които няма риск за човешкото здраве. В България законоустановените ограничения са многократно по-строги от установените от Международният комитет за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) препоръчителни лимити на международно ниво (които са отчетени като достатъчно сигурни за защита на човешкото здраве). Следователно в България са въведени много по-рестриктивни изисквания към оборудването с цел защита за населението. Тези по-строги изисквания ще се прилагат и за 5G, както досега са се прилагали за 2G, 3G и 4G/LTE мрежите.


Тепърва обаче очакваме да бъдат осъществени по-мащабни и конкретни проучвания за здравните рискове от въвеждането на 5G.


Какви са проблемите и притесненията, свързани с 5G технологията?


Всяка нова технология поражда определени страхове поради липса на достатъчно знания за тази технология. Такива притеснения имаше и при пускането на 3G, 4G, Wi-Fi, Bluetooth, микровълновите фурни, лъчистото отопление и др., но страховете се оказаха неоснователни. Тези технологии вече са толкова силно застъпени във всекидневието ни, че дори не можем да си представим какво е било без тях.


Най-напред притесненията по отношение на 5G идват от това, че обществото не е достатъчно добре информирано за функционирането, рисковете и ползите от въвеждането на 5G, което в комбинация с фалшивите новини и конспиративните теории води до създаване на негативно отношение към тази новост.


Наред с други основните притеснения, свързани с 5G технологията, касаят начина на изграждане и функциониране на мрежата, тъй като за 5G се изисква наличието на по-гъста мрежа от съоръжения. Най-просто казано - необходими са повече базови станции/клетки, които да са разположени на по-близко разстояние една от друга. Това води до предположения, че бихме могли да се окажем изложени на повече електромагнитно излъчване, което да е по-вредно за нас. Подобни предположения обаче са изключително спекулативни и подвеждащи, защото се неглижират други много съществени фактори като мощност на излъчване, разстояние от излъчвателя и т.н. Както споменахме, българското законодателство е едно от най-строгите в целия ЕС що се касае до допустимите нива на излъчване, което служи като гарант за правата и здравето на гражданите.


Другото основно притеснение е свързано с използваните радиочестоти, тъй като за разгръщането на 5G се предвижда да се използват радиочестоти и от по-високия спектър като 26 GHz и 28 GHz, които не са толкова мащабно използвани и за които се твърди, че трябва да бъдат подложени на допълнително проучване, преди да се пуснат в широка употреба. На този етап обаче това също не е толкова основателно притеснение, тъй като заявката на мобилните оператори за функционирането на 5G в България е, че ще се използват радиочестотите, които се ползват и в момента за 4G/3G, т.е. 700 MHz, 800 MHz, 2.6 GHz, 3.5 GHz.


Надеждни и сигурни ли са 5G мрежите?


Няма причини да се съмняваме в сигурността и надеждността на 5G мрежите повече, отколкото има към съществуващите мрежи. Няма мрежа или система, която да не е уязвима и податлива на пробиви в сигурността (няма и да има такава), и в процеса на развитие на 5G мрежата ще има редица недостатъци, които ще трябва да се подобряват, включително по отношение на оборудването.


В този контекст е важно да подчертаем, че в рамките на ЕС е издадена Препоръка (ЕС) 2019/534 от 26 март 2019 г., която има за цел да даде общи насоки, касаещи киберсигурността на 5G мрежите. В допълнение в последните няколко години бяха приети няколко акта на европейско и национално ниво, които да гарантират именно защитата и сигурността на мрежовите и информационните технологии (Директивата за мрежова и информационна сигурност, националният Закон за киберсигурност). Бяха дадени и нови правомощия на Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA), която ще играе значима роля при разработването на валидни за целия ЕС схеми за сертифициране на киберсигурността, в т. ч. на 5G мрежите.


В началото на тази година Европейската комисия одобри и инструментариум от мерки за противодействие на рисковете за киберсигурността, свързани с разгръщането на 5G - пето поколение мобилни мрежи.


На този фон считаме, че се създават и приемат сравнително ефективни мерки 5G мрежите да функционират в една защитена и сигурна среда, макар и рисковете от пробиви в сигурността никога да не биха могли да бъдат ограничени напълно както във физическия, така и в електронния свят. Не на последно място не трябва да забравяме и че сигурността на мрежите е силно обусловена от човешкия фактор.


Какво значи приложението на 5G за потребителите?


С разгръщането на 5G мрежите ще се развият широк набор от услуги, които са от съществено значение за функционирането на икономиката, за осъществяването на важни обществени и икономически функции, очакват се качествени скокове в сектори като енергетика, транспорт, банково дело, здравеопазването и всички други дейности, осъществявани онлайн.


Разгръщането на 5G ще позволи ускореното развитие и въвеждането на нови услуги като телемедицина, автономни автомобили и управление на трафика, свързани градове, интелигентни енергийни мрежи и отбранителните съоръжения, разглеждане на висококачествено съдържание (5K, 3D) и т.н.


Нещо повече, в ситуация като сегашната значението на 5G мрежите е още по-видимо - в редица държави телеком операторите вече констатират огромно увеличение на трафика, което в резултат води до намаляване на скоростите, понижаване на качеството на услугите и други проблеми за потребителите. Европейската комисия дори отправи молба до световните гиганти Google, Netflix, Amazon, Facebook и др. да намалят качеството на видеосъдържанието в Европа, за да ограничат рисковете от претоварване и блокиране на мрежовата инфраструктура.


С изграждането на 5G мрежата такива явления не би следвало да се наблюдават, тъй като мрежата ще има много по-голям капацитет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  "На този етап обаче, това също не е толкова основателно притеснение...", "В този смисъл...", "В този контекст....", "В тази връзка...", " според публикация на Световната здравна организация (майко мила)"?! и т.н.  Слабичко, другари инджинери, пардон, адвокати...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Понеже 5G изисква огромни инвестиции...много излъчватели през малко разстояние значи много хардуер и много труд по инсталациите...предвид икономическото пропадане, което очаква цял свят заради вируса и блокадите...аз мисля, че още доста време ще си караме на 4G.

  Вярно, цената на труда ще падне рязко.
  И Китай ще държи ниска цената на хардуера за да се наложи като основа в индустрията.

  Обаче пък хората няма да го искат и няма да имат пари да го плащат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Класика - само в бг медия адвокат може да разяснява комуникационни технологии.
  Много се успокоих - сигурен съм, че човечеца покрай правото е завършил и някоя и друга инженерна специалност.
  Все пак ще си позволя някой дрееебни забележки.
  Първо микровълновите излъчватели не са напълно безопасни, никога не са били няма и да станат. Липсват достатъчно задълбочени и детайлни проучвания, които да доказват (или отхвърлят категорично) твърдението, че те са напълно безопасни, но това не е същото като "фактите сочат..." Малко като с цигарите...
  Второ неизмеримо по-големите опасности произтичащи от масовият преход към 5Г комуникации далеч не са технологични.
  Те са свързани най-вече с БЕЗСПОРНИЯ факт, че в момента 9/10 от всички 5Г технологични патенти принадлежат на китайски компании. Предвид на факта (отново безспорен), че Китай от години злоупотребява с личните данни на гражданите си (а и с данните на всеки друг жител на планетата до които може да се докопа най-често с не до там легални средства) доминацията на китайската държава (да се чете китайската комунистическа партия) в 5Г сегмента е ключовата опасност която тази нова технология носи.
  Да не говорим, че експоненциално увеличените възможности за пренос на информация през бъдещите 5Г мрежи ще дадат огромна власт в ръцете на всяка частна или държавна организация, която ги изгражда и контролира. Смятате, че в момента компании като Фейсбук, Майкрософт, Гугъл, Амазон ви следят? Почакайте да преминем към 5Г мрежи. Най-малкото скока във възможностите за лицево разпознаване и незабавна идентификация ще е космически - китайският сървейлънс стейт като нищо може да стане планетарна реалност, ако не се предприемат строги мерки за регулиране на 5Г мрежите и частните или публични организации, които ги управляват.
  Та това накратко са опасенията свързани с 5Г, не дали базовите станции трепели гугутки или разпространявали вируси. Ако беше така 3Г и 4Г мрежите щяха да морят пернати и да пръскат зарази, но 5 до 10 пъти по-бавно...

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Понеже досега всичко е било наред и не е имало здравни и други проблеми, то можем да очакваме че и сега няма да има ... казала жабата, докато водата в тенджерата се загрявала.

 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  Всъщност може да се окаже, че основния проблем на Китайските 5джи технологии е че са прекалено сигурни и ще компрометират разузнавателните възможности на някои други страни.

 6. 6 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "През 1896 г. точно на Великден е внесен първият автомобил в София от чеха Август Шедеви.
  „Една сутрин софиянци се запитваха:

  — Видя ли файтона без кони?

  — Как без кони?

  — Е така, без кони върви. Дяволо го кара отизнетре.“

  А сега някои , може случайно да познаваш такъв човек, си карат по магистралата с 250+ км.ч.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 7. 7 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 256 Неутрално

  На кой му трябва 5Г и тези скорости??

  Вкъщи съм със 75мегабита интернет и единствените пъти когато достигам тази скорост е когато тегля филми.

  Нито за браузване е нужна, нито за проточно видео, нито за видео разговори.

  4G стига подобни скорости -около 50 mbps ...
  5Г в момента за обикновения потребител е абсолютно ненужно ...

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  Страхотен отговор, доста по-интерес и изчерпателен от цялата статия!

 8. 8 Профил на fcl45655275
  fcl45655275
  Рейтинг: Неутрално

  "Доколкото ни е известно, до момента не са публикувани категорични научни доказателства за специфични отрицателни ефекти от 5G технологията върху човешкото тяло"

  Дрън-дрън ярина. А публикувани ли са категорични научни доказателства за липсата на специфични отрицателни ефекти от същата? Коя корпорация/държава му плаща на тоя адвокатин за лобирането?

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Добре би било сега да чуем и мнението на някой театрален или филмов критик за 5G мрежите.

 10. 10 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Уважаеми адвокати, непонятно ми е защо сте се хванали да "разобличавате митовете" в тази технологична тема, а Дневник още повече защо ви публикува.

  Твърдите че:
  Важно е да се подчертае обаче, че радиочестотният спектър, който може да се използва за 5G (напр. 700 MHz, 800 MHz, 2.6 GHz, 3.5 GHz), се използва и досега за мобилни комуникации. Тоест не става дума за нов вид лъчение, което се появява за първи път и което има някакъв нов ефект върху човешкото тяло.

  Това е абсолютно невярно, защото по-голямата част от иновациите и ползите на 5G са за честоти над 24 GHz. Точно тези високи честоти са най-сериозния технически проблем, който изисква разполагането на станциите с много по-голяма гъстота, което пък е един от основните проблеми на масовата 5G интеграция.

  С присъствието на такава фрапираща грешка, цялата ви статия създава поредните митове, които уж се опитва да разобличи. По мое лично мнение - голяма боза сте натворили.

 11. 11 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  Сами по себе си антените и хардуера не представляват заплаха. Важен е сорс кода, който стои зад хардуера и това дали в него има вратички.

  Е, Хуауей споделя целия си сорскод с Британските служби още 2015 година и Британците излизат със становището, че заплаха няма.
  По-късно такова становище правят и Германските им колеги.

  "In its report, the Oversight Board said it had found that the technical assurance provided by Huawei was “of sufficient scope and quality” to meet its obligations; that auditor EY had provided sufficient assurance that HCSEC was working independently of Huawei; and that, ultimately, HCSEC had fulfilled its obligations and any risk to security from Huawei’s involvement in the UK had been “sufficiently mitigated”."

  https://www.computerweekly.com/news/4500243439/Huawei-not-spying-on-UK-concludes-Oversight-Board-report

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Взел ли е адвокат Стойчев хонорар за този материал, и ако е взел, от кого? Тези неща трябва задължително да се обясняват, когато има подобна яростна, и не много "подготвена" защита!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#11] от "dpnps":

  Абе те така си мислеха и едни янки, производители на сървъри мисля, докато не откриха едни малки чипове на дъната, с неизвестно предназначение...правени в Китай...

 14. 14 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":Сами по себе си антените и хардуера не представляват заплаха. Важен е сорс кода, който стои зад хардуера и това дали в него има вратички.
  —цитат от коментар 11 на dpnps


  За нещастие не е толкова просто. Не може да се каже, че софтуерът е проверен, защото тези клетки могат да се обновяват софтуерно по всяко време и по отделно. Т.е. в тях съвсем незабелязано може да се качи ново приложение, което например да записва всички DNS заявки на всички клиенти на клетката и да ги изпраща в Китай. Това приложение ще маскира интернет трафика си като клиентски трафик и ще може да се деинсталира при настъпване на определени обстоятелства. Това е само хипотеза, но CISO екипите на запад ги гледат тези неща и не са много ентусиазирани за изцяло китайски 5G...

  В България телекомите явно са решили да наемат адвокати, вместо инженери и експерти по сиугрноста. :D

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  До коментар [#6] от "todor._89":

  Тоше, аз съм последния, който е против прогреса, просто ми е странно адвокат да пише за технологично оборудване от последна степен...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  такива публикации има 2355688875. сложни, наблъскани с петжи съкращения и за капак преведени и представени от адвокат. петжи лудитите само чакат такива публикации

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  А има ли достатъчно достоверни данни, които да доказват, че краставиците не са смъртоносни?
  Щото много хора умират, след като са яли краставици. Да не споменавам дихидрогенния монооксид...

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#14] от "vari":

  А защо си мислите че Английските или Немските Агенции за Киберсигурност не ги гледат.

  Колкото до България, според мен е най-добре да се ръководим на база цена. Това ще се отрази и на цената за крайния потребител на услугата. Можем да си го позволим имайки предвид, че надали някой се интересува от нашата секретна информация.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#11] от "dpnps":Абе те така си мислеха и едни янки, производители на сървъри мисля, докато не откриха едни малки чипове на дъната, с неизвестно предназначение...правени в Китай...
  —цитат от коментар 13 на lz73


  Наивно е да се мисли, че подобни хардуерни устройства няма да бъдат открити. Проблемът е основно в софтуера. Иначе ето какво се случва и с Американски компании.

  "In 2013, revelations made by German paper Der Spiegel showed that the NSA was taking advantage of certain backdoors in Cisco’s routers. Cisco denied accusations that it was working with the NSA to implement these backdoors."

  https://www.tomshardware.com/news/cisco-backdoor-hardcoded-accounts-software ,37480.html

  Държавата която доказано следи всички, е единствената която неспирно обвинява компании като Хуауей в шпионаж, и досега няма изкарани никакви конкретни доказателства за това.

 20. 20 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz73":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_device_radiation_and_health #Effects_studied

  То по принцип и от глупост не би следвало да се умира, но науката понякога греши...

 21. 21 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#19] от "dpnps":

  Ок да го кажем по следният начин - масивите от данни, които понастоящем акумулират практически всички големи технологични компании - аз съм ги изброил - Фейсбук, Гугъл, Майкрософт, Епъл - шпионаж ли са?
  Нужни ли са допълнителни изследвания за доказване, че такива практики съществуват? Някакво специално разследване може би?
  Разликата е, че при настоящото ниво на технологии основната платформа за дейта майнинг е мобилния ни телефон. Съответно всеки потребител има известен контрол върху това как и до колко да споделя персоналната си информация - в това число и дали изобщо да закупи и използва смартфон.
  Отделно това са Щатски компании, които оперират в рамките на определено законодателство дори и извън пределите на американското законодателство.
  За китайските компании подобни ограничения не важат - напротив с идването си на власт Си Дзинпин прокара закони, които изрично задължават тех компаниите да споделят информация за потребителите си със службите за сигурност - да се чете комунистическата партия.

 22. 22 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#19:"dpnps"][/quote]

  Това което пишеш повече доказва, отколкото ра разобличава тезата. Има безкрайно много публична информация, че държавите от групата "Five eyes" шпионират без никакви ограничения (Cisco, CryptoAG, PRISM, етц.) Щом американците го правят, то е много ясно, че и китайците вече са се научили как да го правят.

  Според мен, германските служби не искат 5G, защото не искат още един голям брат. Британските пък бидейки част от статуквото, изобщо не искат нови играчи като Китай. Връщане назад обаче няма - рано или късно китайците ще слушат поне колкото 5-те очи.

 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#21] от "Драгомир Дончев":

  Това каква е системата в Китай и доколко Китайското правителство следи собственото си население, няма връзка с това дали да се ползва оборудване произведено там която е по-добро и по-евтино. Аз нямам против да се блокира такова оборудване ако е потенциална заплаха за нас. Но до момента освен кухи обвинения не получаване друга информация от САЩ. Дори си позволяват да заплашват техни страни партньори за да ги отказат да пазаруват от тази компания. А съответните страни партньори също са технологично напредлани държави и си правят свое разследване и за момента не са намерили доказателства.

  И всичко това се случва на фона на Сноудън, който е в изгнание, Асандж който е в затвора и може би повече няма и да се чуе нещо от него, неоспорими доказателства за това че са следили Меркел и така нататък. Тези неща стават също в рамките на законодателството което споменахте.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  напр. 700 MHz, 800 MHz, 2.6 GHz, 3.5 GHz), се използва и досега за мобилни комуникации. Тоест не става дума за нов вид лъчение,
  ======
  Понеже автора на статията е адвокат. ....нека в някоя друга ,да покаже някакъв международно официален документ за лицензиране на въпросните честоти .
  Много от тия честоти са междинни или неверни ...
  Тоест ....за тях , производитялните компании няма да плащат нищо.....
  А от комерсиална гледна точка за G5 това е важно . На всеки сто двеста метра ще има по една антена ....
  Поне тая информация , един адвокат може да я даде ....
  Няма значение дали ще е линк или досие в pdf.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 252 Неутрално

  адвоката никак не ме убеди , ама никак

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#22] от "vari":

  Добре. Да предположим, че действително както казвате това е необратим процес и така или иначе някой голям брат ще ни слуаша, а в дългосрочен план дори всички ще ни слушат.

  Не е ли това точно аргумент зад решението да купим най-евтиното и същевременно най-качественото 5джи оборудване на пазара, а не пак да чакаме някой какво ще ни нареди да си купим. (което ще е със сигурност доста по-скъпата опция)

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Честотите които могат да се ползват от 5G се използват от радарите още от 50-те години на 20 век и то с 100 000 пъти по-голями мощности. Има достатъчно наблюдения за влиянието върху хора и птици. Паническите статии са както винаги инициирани от плоскоземци, търсещи сляпо подчинение от последователите си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста хора по-нагоре са написали за неточностите и по същество безсмислеността на пропагандната статия по-горе ...

  Аз само ще попитам - макар и реторичен въпрос - хората някой пита ли ги дали искат клетки на всеки 200 метра?

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  "Както и предходните поколения (2G, 3G, 4G/LTE) технологии, така и 5G технологиите използват радиовълните като преносно средство за информация. "

  Не са радио, а микровълни. Дотук с "експертното" мнение на този "експерт".

  Микровълните в диапазона на 5Г технологията (5-100 ГХц) са в резонансния диапазон на ротационните преходи на молекулите в човешкото тяло. Една възбудена молекула има повишена вероятност да влезе в химична реакция или да се дисоциира в сравнение с една невъзбудена. Последствията са непредвидими.

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Весело

  Има ли някакви странични ефекти приложението на 5G технологията върху човешкото тяло?

  Не сме здравни експерти и не можем да дадем отговор от медицинска гледна точка, макар че следим темите
  ...
  Като не можетв да дадете отговор ще мълчите и няма да пишете статии!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":"През 1896 г. точно на Великден е внесен първият автомобил в София от чеха Август Шедеви.„Една сутрин софиянци се запитваха:— Видя ли файтона без кони?— Как без кони?— Е така, без кони върви. Дяволо го кара отизнетре.“А сега някои , може случайно да познаваш такъв човек, си карат по магистралата с 250+ км.ч.
  —цитат от коментар 6 на todor._89


  Това са прадедите на онез "софиянци" дето сега викат на другите българи "селяни".

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Тепърва обаче очакваме да бъдат осъществени по-мащабни и конкретни проучвания за здравните рискове от въвеждането на 5G.
  =======
  И това не отговаря на истината.
  Още през 1991 година, НАТО е правила подобни проучвания. ...и то на военна авио база на черноморския бряг.
  В последствие между военната организация и една от членките и разрастна скандал ,но това е вече дрга тема

  Bukalemun
 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Лицензирането е национално, не международно...чети бе!

 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Честотите които могат да се ползват от 5G се използват от радарите още от 50-те години на 20 век и то с 100 000 пъти по-голями мощности. Има достатъчно наблюдения за влиянието върху хора и птици. Паническите статии са както винаги инициирани от плоскоземци, търсещи сляпо подчинение от последователите си.
  —цитат от коментар 27 на Корки


  Какви са честотите, я кажи. Широкоизползваните честоти по летищата, от катаджии и т.н. са в МХц-диапазона. В ГХц се ползват за военни нужди. Проблемът там е, че ГХц лъчението се поглъща много по-силно от въздуха, защото се поглъща много по-силно от молекулите на въздуха - виж поста ми по-горе за ротационните възбуждания. Затова се използват много по-големи мощности, за да може част от вълната да стигне обекта и да се върне. Само че това лъчение не ни облъчва от 100 метра или по-малко, както ще са разположени 5Г кулите.

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  +++
  Тука е така - всяко смартбюти си мисли, че разбира от всичко.

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#7] от "vtl53383951":

  Тая скорост не е за теб, тя е за устройството да пее данни непрекъснато и да комуникира с кой знае какви центрове и сървъри.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#29] от "galapagas":

  Не са радио, а микровълни. Дотук с "експертното" мнение на този "експерт".
  ======
  Именно ....
  Тук става въпрос не само за честота , а за мощност, вид модулация ,резонанс между две или повече базови предавателя и т.н.....
  А специално 2.4 Ghz е честотата влияеща пряко на водата. ....тоест на 70 % от съдържанието на човешкия организъм. ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Честотите които могат да се ползват от 5G се използват от радарите още от 50-те години на 20 век и то с 100 000 пъти по-голями мощности. Има достатъчно наблюдения за влиянието върху хора и птици. Паническите статии са както винаги инициирани от плоскоземци, търсещи сляпо подчинение от последователите си.
  —цитат от коментар 27 на Корки


  Честотата, на която работят микровълновите фурни, е 2.45 GHz, а на 5G базовите станции на China Mobile - 2.5 GHz.
  Някакви мисли и съображения?

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Щом се е стигнало дотам адвокат да ни обяснява за ползите и вредите от 5G, значи положението, вместо да се влошава, става безнадеждно.

  Какво "разгръщане на широк набор от услуги", какво "осъществяване на важни обществени и икономически функции", какви "качествени скокове в сектори като енергетика, транспорт, банково дело, здравеопазването". За всеки човек, способен да разсъждава самостоятелно, е ясно в какви области се разгръща и намира основно приложението на 5G в Китай.

  Номерът с изсмуканите от пръстите ползи може и да минава пред пубертетите, нуждаещи се от по-висока скорост за хилядите безсмислени приложения. Но безспорните ползи трябва да се разглеждат заедно с възможните вреди. Тогава картинката става друга и определено не е толкова розова. Само че тези неща трябва да се обсъждат първо между специалисти, а не китайския маркетинг да ни ги налага по този агресивен начин.

  http://rodenivbg.com
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#27] от "Корки":

  Честотите които могат да се ползват от 5G се използват от радарите още от 50-те години на 20 век и то с 100 000 пъти по-голями мощности
  ======
  Верно е .....но условията от тогава до днес са променени ....
  Например. ....колкото и да са мощни радарите ,разстоянието между тях е стотици или хиляди километри. .....честотата им е друга. ...и съответно влиянието между населението намиращо се в техния обсег е почти неосезаемо .
  При G5 нещата са други. ...
  На практика това означава ......в дома ти вместо една , да се намират две ,три или повече микровълнови печки .....работещи ДЕНОНОЩНО а не по 15....20 минути на ден....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  УВ лъчите - естествени, дори полезни. В краткосрочен план нищо не ти правят, е, може да поизгориш. Хората се крият и мацат много сериозно. След цял живот излагане на УВ лъчи - сравни си лицето и дупето, да видиш разликата.

  Години наред да ти излъчва антена, особено ако ти е до спалнята - мда, голям кеф.

  И това е без да говорим за шпионските простотии, ненужните апликейшъни и естетиката от боднати навсякъде кутии и антени.

  Иначе аз съжалявам, че не убива гълъби. Ако беше така, можеше да направим оръжие за хуманна борба с градските пилета, които са си плъхове с крилца.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  За наше добро, китайците ще знаят всеки къде е и какво прави.

 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално


  ,,5G: Разобличаване на митовете,,
  Никола Стойчев
  Адвокатско дружество Димитров Петров и Ко,,

  До къде стигнахме. Адвокатите станаха инжинери

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#41] от "lil_alex":

  УВ лъчите - естествени, дори полезни.
  ======
  Така е ....но само до преди полвин век те са идвали главно от Космоса.
  Били са милион пъти по слаби понеже 'предаватилите' им са също на големи разстояния от земята.
  Слънцето е най близкия УВ предавател.....което на нас хората ни дава главно светлина и топлина ....а няколко от слоевете на земната атмосфера , ни предпазват от вредните влияния целия слънчев спектър , идващ към земната повърхност.

  Bukalemun
 45. 45 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "vari":Добре. Да предположим, че действително както казвате това е необратим процес и така или иначе някой голям брат ще ни слуаша, а в дългосрочен план дори всички ще ни слушат.Не е ли това точно аргумент зад решението да купим най-евтиното и същевременно най-качественото 5джи оборудване на пазара, а не пак да чакаме някой какво ще ни нареди да си купим. (което ще е със сигурност доста по-скъпата опция)
  —цитат от коментар 26 на dpnps


  Ами би било аргумент, ако имаше изобщо нужда да купуваме нещо. В България мрежата е достатъчно добра, където е обновена до lte+ и има достатъчно покритие. Преди няколко дни свалях през Теленор със 150Mbps, латентноста е под 50мс. Ако направят такова покритие навсякъде и го свържат с добра оптична преносна мрежа, изобщо няма смисъл от по-нова технология.

  5G помага там където гъстотата от потребителите е изключително голяма - стадиони, концертни зали - там lte-то се пренасища на клетка и си струва да имаш още 10-на 5G клетки за да поемеш общата свързаност. Ама ако си на концерт, за какво ти е телефон ебаси?! Мен повече ме интересува да има хубав lte+ навсякъде, отколкото да има 5G на 4-5 места в България. Пълно 5G покритие за момента и следващите 5 години е напълно невъзможно.

  5G e маркетингов хайп и доста телекоми вече го осъзнават това.

 46. 46 Профил на block
  block
  Рейтинг: 749 Неутрално

  "Както и предходните поколения (2G, 3G, 4G/LTE) технологии, така и 5G технологиите използват радиовълните като преносно средство за информация. "Не са радио, а микровълни. Дотук с "експертното" мнение на този "експерт". Микровълните в диапазона на 5Г технологията (5-100 ГХц) са в резонансния диапазон на ротационните преходи на молекулите в човешкото тяло. Една възбудена молекула има повишена вероятност да влезе в химична реакция или да се дисоциира в сравнение с една невъзбудена. Последствията са непредвидими.
  —цитат от коментар 29 на galapagas


  кои молекули? щото в човешкото тяло има молекули на вода, на кислород (О2) ... на хемоглобин - който е бая голема молекула, там желязо има и всякакви неща. Тези молекули имат различни резонанси на поглъщане на енергийни лъчения. Много е яко когато почне някой да обяснява как ще му заври мозъка когато говори по телефона...
  Да не говорим, че при повечето молекули дължината на вълната съответстваща на електронните преходи е във видимата част на спектъра до ултравиолетовите лъчи. То за това така си ги изследват хората, вика се ултравиолетова спектроскопия.
  А ако енергията на лъчението е достатъчно голяма, че да изкара електрон от молекулата, това му се вика йонизиращо лъчение..

  а преходите между електронните, колебателните и ротационните нива на молекулите се изучават в една нАука молекулна спектроскопия.
  но от друга страна може да се носят и шапки от алуминиево фолио, седяло добре :)

 47. 47 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Уважаеми адвокати, непонятно ми е защо сте се хванали да "разобличавате митовете" в тази технологична тема, а Дневник още повече защо ви публикува. Твърдите че:Важно е да се подчертае обаче, че радиочестотният спектър, който може да се използва за 5G (напр. 700 MHz, 800 MHz, 2.6 GHz, 3.5 GHz), се използва и досега за мобилни комуникации. Тоест не става дума за нов вид лъчение, което се появява за първи път и което има някакъв нов ефект върху човешкото тяло.Това е абсолютно невярно, защото по-голямата част от иновациите и ползите на 5G са за честоти над 24 GHz. Точно тези високи честоти са най-сериозния технически проблем, който изисква разполагането на станциите с много по-голяма гъстота, което пък е един от основните проблеми на масовата 5G интеграция. С присъствието на такава фрапираща грешка, цялата ви статия създава поредните митове, които уж се опитва да разобличи. По мое лично мнение - голяма боза сте натворили.
  —цитат от коментар 10 на vari


  Нищо погрешно няма - масовата употреба на 5G ще е на честоти като сегашните или близки до тях (т.нар. sub 6GHz). Милиметровите вълни са планирани за осигуряване на голям капацитет в малки зони с много хора като молове, стадиони и т.н. Те имат много малък обхват и се спират от всичко на пътя им, включително от кожата.

  Нито един оператор няма да тръгне да прави мрежа само на милиметрови честоти, защото няма да има толкова пари, а и практическата полза от това е нищожна. Затова и основната цел е да се освободят честотите на 700-800 MHz, за да може да се осигури голямо покритие с малко антени/инвестиции.

 48. 48 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Мисля, че бъркаш УВ с УКВ.

  Да, знам, че кожата спира 5Г вълните. Тоест кожата абсорбира енергията им. Кожата не е маловажна обаче.

 49. 49 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Започнаха пак атаките на лобитата. Единственото, което налага ползването на 5G са значителните възможности за маркетинг (пласиране, реклама и кражба на лична информация)! Потребилетите ще извлекат минимални ползи, като в крайна сметка ще поемат излишните разходи за новата мрежа. Оптималния вариант за свързаност с висока скорост към момента е оптиката, като свързаността в България хич не е лоша и нищо не налага въвеждането на нова скъпа технология. Оптиката не е безжична мрежа, но кой ползва безжична мрежа чак толкова, че да е нужен кой знае какъв ъпгрейд с все още недоказана безопасност?

 50. 50 Профил на oar20655113
  oar20655113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Както и предходните поколения (2G, 3G, 4G/LTE) технологии, така и 5G технологиите използват радиовълните като преносно средство за информация. "Не са радио, а микровълни. Дотук с "експертното" мнение на този "експерт". Микровълните в диапазона на 5Г технологията (5-100 ГХц) са в резонансния диапазон на ротационните преходи на молекулите в човешкото тяло. Една възбудена молекула има повишена вероятност да влезе в химична реакция или да се дисоциира в сравнение с една невъзбудена. Последствията са непредвидими.
  —цитат от коментар 29 на galapagas


  "резонансния диапазон на ротационните преходи на молекулите в човешкото тяло"
  Дотук с "разумното" мнение на този трол.
  Ако не прекаляваш с четенето на руски статии няма да имаш проблем.

 51. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  А предимствата на 5G за по-висока скорост бързо ще бъдат изкльопани от гигантите фейсбук, ютуб и др, като конкуренцията ще ги принуди да увеличат резолюцията и като цяло обема данни. И пак ще имаме същата бавна и скъпа услуга и операторите пак ще се жалват, че нещо не им стига и със следващата по-яка технология ТЕЗИ проблеми щели да се решат.

 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  На практика това означава, че не знаеш за какво говориш!
  Скапаният телефон, който носиш в джоба си, е с мощност от порядъка на 1-2W, а ти го носиш в джоба на ризата си....когато говориш по него, го държиш до празната си глава...Клетката, с която той се свързва няма смисъл да е с много по-голяма мощност, щото връзката е двупосочна...и клетката е на стотици или хиляди метри от теб. Напрегнатостта на полето намалява с разтоянието на трета степен...Та кое е по-вредно? Твоя телефон или клетката? Освен това и в момента в почти всеки дом има Wi-fi рутери на тия честоти...

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  След като специалистите ви го казаха стотици пъти, сега е ред на всички останали специалисти.

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#51] от "Толерантофил Еманципатков":

  Въх, ма тва ли било предимството на 5Г?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#7] от "vtl53383951":

  На мен ми трябва. На операторите също. Други въпроси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vicente Tsvetkov":

  Ти сега на колко метра мислиш, че има клетки, и що някой трябва да ти пита, имаш ли собственост върху имотите, в които се слагат?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#45] от "vari":

  Ей го е, още един разбирач 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#49] от "Толерантофил Еманципатков":

  Ти телефона към оптика ли го връзваш, гений?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  понечих да напиша къде да си сложи антената този разоблизчител на митове, за които предварително казва, че няма подготовка да разбира, но следял информация...И после се сетих до какъв бан от голямото комунистическо добро утро води това. Затова да не си я слага засега :Д

  Моят въпрос е друг - каква точно е разликата стилистично, ако се сравни с говоренето на партийните секретарчета този текст? Открийте 10 разлики?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#48] от "lil_alex":

  Не бъркам видовете вълни....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#49] от "Толерантофил Еманципатков":Ти телефона към оптика ли го връзваш, гений?
  —цитат от коментар 58 на Darth Plagueis


  Чети, преди да коментираш гений!

  Написал съм: Оптиката е наземна мрежа и е доказано най-добрия вариант за големи обеми данни. За чий са ти големи обеми данни на телефона?! За да гледаш реклами с по-голяма резолюция и видеа в тубата и фейса?! Мислиш, че заради 5G мрежата ще ти стане по-бърза нещо? Дали? Ако гледаш на 5G с по-висока резолюция, скоростта пак ще падне. Та какво искаше да кажеш умнико, че нещо не ти разбрах мисълта?

  Относно Wi-Fi, който се споменава също: ползва се но за по-елементарни неща! Защото връзката е бавна и нестабилна. Всеки, който ползва интензивно интернет (примерно пренос данни, VPN) слага кабел, защото Wi-Fi е проблемен. Та като цяло, за нещо по-сериозно си трябва оптика или кабел така или иначе.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#52] от "lz73":

  Та кое е по-вредно? Твоя телефон или клетката?
  ======
  В случая.....най вредно е отношението ти към темата.....
  Ако мислиш че, G5 е само поредицата от серията G 2...3...4...дълбоко се лъжеш....
  При G5 нещата са съвсем различни.....
  Но май дискусията е безполезна.....
  Дори и при такива теми, си държите мозъците в петолъчкови калъпи...

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Дневник уникални сте! Непрекъснато пускате статии на хора които нямат никаква експертиза по коментираните въпрос, но са активни членове на НПО, БСП или ДБ. Това изречение от текста е достатъчно за да умре човек от смях на коментарите на вашите "експерти":
  "Не сме здравни експерти и не можем да дадем отговор от медицинска гледна точка, макар че следим темите, ". "Не сме" уникален автор.

 64. 64 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Адвокат да си ръси мозъка по 5Г е все едно полицай да ме осведомява за репродуктивния цикъл на гугушестия трънкоплявник.
  Аре у леу, халал да са ти парите на глупака който ти е платил за тоя булшит.

 65. 65 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Ети, едно време ви беше вредно електричеството
  после ви беше вредно радиото
  после ви беше вредна телевизията
  после ви бяха вредни телефоните
  после ви бяха вредени смартфоните
  сега ще ви е вредно 5Г-то
  погледни по-позитивно на нещата - като накачулят клетките и прането ще ви изсъхва по-бързо.

 66. 66 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално


  "резонансния диапазон на ротационните преходи на молекулите в човешкото тяло"
  Дотук с "разумното" мнение на този трол.
  Ако не прекаляваш с четенето на руски статии няма да имаш проблем.
  —цитат от коментар 50 на oar20655113


  oar20655113
  Рейтинг: 50
  11:22, 23 апр 20

  Нов трол.

  По принцип не се занимавам с тролове, но материята е сериозна. Под резонансен диапазон разбирам интервала от честоти, където попадат резонансните честоти на първите ротационни преходи на най-разпространените молекули в човешкото тяло. А те са от 1.5 до 10-15 ГХц. По-високи честоти от 15 ГХц пък ще възбудят и по-високи състояния в същите молекули. По принцип всяко лъчение с честота над 1.5 ГХц възбужда някой преход в някоя молекула в тялото. Точно там искат да сложат 5Г.

  Някакви други въпроси? Не чета руски сайтове, апропо.

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#66] от "galapagas":

  Т.е., ти нямаш рутер в къщи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Факт е, че са по-различни. При предишните поколения обикновените безмозъчници нямахте толкова достъп до онлайн средата, а тоя достъп го получихте именно чрез тях. Което иде да рече, че при 6Г ще сте още по-досадни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Не спре ли тва пищене против 5G-то? Който и да ви го обясни, все не може да вденете. Независимо дали е адвокат, инженер или готвач. Оно си знае едно и също да си говори.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 70. 70 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 620 Весело

  Адвокат дава акъл по физика. Баси, докъде я докарахме...

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 71. 71 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#10] от "vari":
  Абсолютно съм съгласен с теб, 24 ГХц ще е желания обхват. Енергията на едно лъчение е "Е" е право пропорционално на честотата,
  E= константа на Планк /енергия на фотона/ умножена по честотата.
  И тъй като това лъчение се разпространява като светлината, ще иска много повече и по мощни клетки.

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Ети, не знам с какво си вадиш хляба, но някак си не е логично точно ти да ми даваш акъл какво е 5G...Приеми, че разликата в познанията ни за радиокомуникациите е около 1 каруца....книги...
  А, пропуснах, ако човешкото око можеше да възприема радиовълните, можеш ли да си представиш каква шарения щеше да е сега около тебе?

 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#71] от ".":


  До коментар [#10] от "vari":Абсолютно съм съгласен с теб, 24 ГХц ще е желания обхват. Енергията на едно лъчение е "Е" е право пропорционално на честотата, E= константа на Планк /енергия на фотона/ умножена по честотата.И тъй като това лъчение се разпространява като светлината, ще иска много повече и по мощни клетки.
  —цитат от коментар 71 на .


  А пък аз си мислех, че става дума за радиовълни...то бива корпусколярно-вълнов дуализъм, ама на тия честоти...
  Май операторите желаят 24GHz по съвсем други причини....нещо там за широчина на канала и т.н.

 74. 74 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#72] от "lz73":
  На 700 МХц на А1 са дали да тества, и на 3.6ГХц. Ама тия честоти за нищо не стават защото и теоретично няма как да набуташ толко информация в носеща 700 МХц, а да не говорим колко хармоници ще има такъв сигнал. На 3.6ГХц 3- тия хармоник ще заглуши сателитите, които и без това са със слаб сигнал.


 75. 75 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#68] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#62] от "eti mehter":Факт е, че са по-различни. При предишните поколения обикновените безмозъчници нямахте толкова достъп до онлайн средата, а тоя достъп го получихте именно чрез тях. Което иде да рече, че при 6Г ще сте още по-досадни.
  —цитат от коментар 68 на Darth Plagueis


  Не бях се сетил за този аспект!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#74] от ".":

  А аз си мислех, че модулацията е предимно фазова...

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#74] от ".":

  да не говорим колко хармоници ще има такъв сигнал. На 3.6ГХц 3- тия хармоник ще заглуши сателитите, които и без това са със слаб сигнал
  ========
  Именно.....там са големите "малки" детаили....
  А по тоя въпрос въобще не се дебатира.....
  Но понеже някои почнаха да си мерят експерния ресурс с мерни единици като "каруци книги".....Кажи им го на тях.....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":
  Фазова и честотна модулацията вървят ръка за ръка, не може да имаш фазова без честотна , а и помисли колко е теоретичният максимум предавана информация при 700МХц. - 700 мега бита , с всички синхронизации и други дивотии, с разни хедери и практически за полезната информация нищо не остава. Абсолютно безмислено става тогава да правиш 5Ж на тая честота,

 79. 79 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Добре де, ТКЗС защитаващо 5г като елемент на прогреса. Със същите аргументи защитавате и шистовия газ. Да поясня - привърженик съм му, но не ви ли се струва безграйно безотговорно, неграмотно и направо уродливо да настоявате за такива неща при положение, че територията ни не може да проведе успешни нито един стандарт за качество на каквото и да е? Горим боклук, даже някъде това е и узаконено, цялата руско-комунистическа клика е яхнала каква ли не експлоатация, променят се цели БДС стандарти в интерес на производвства, смисъл да са безпроблемни и да минават проверки, а вие искате още един шит и то от най-некачествения производител на бракми в света.

  Вероятно си мислите, че това е дясно мислене, но отстрани изглежда, освен мизерно състояние на ума и крайно безродно.И някакво растение отгоре пише как хората свиквали ан интернет, на смартфони, щели да свикнат и на 5г.....всъщност истината е, че хората от столетия, въпреки всички опити, не успяват да свикнат на робството на глупостта, бедни хорица....част от които и платени като таз редакция да го разпространявате това!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#72] от "lz73":

  А, пропуснах, ако човешкото око можеше да възприема радиовълните, можеш ли да си представиш каква шарения щеше да е сега около тебе?
  =======
  Не пропускай.....пускаш течове.... :)
  Миналата година съм го казвал същото и на един живеещ в Америка.....и той се изсмяха по американски......
  Но той като по умен от тебе, няма шанса да е обърнал по малко "каруци"......
  Та смятай с какви мозъци се занимавам.....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#71] от ".":

  ще иска много повече и по мощни клетки.
  ========
  Точно тук е проблема.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Знаете ли защо се появява тази статия, аз съм сигурен, че даже не е платена. Прави се за да се покаже интерес и готовност да се обслужват бизнеси, които биха изграждали 5г. Един вид, този линкедин-тиндър от снимката праща CV, ако някой се интирьесувь от обслужване от местната флора и фауна. Затова е.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 83. 83 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#39] от "Royal Ranger":

  +++++ абсолютно точно!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 84. 84 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#7] от "vtl53383951":

  И аз съм на това мнение. Абсолютно ненужно е 5Г.

  Така и не успяха да обяснят какви ще са преимуществата. Не съм чул хората да се оплакват от скоростта на 4Г.

  Обикновено казват, че 5Г ще помогне на така наречения интернет на нещата, което на битово ниво означава вероятно пералнята, щорите и хладилника да са свързани с телефона ми (и всички, които могат да са в него). Мен тази мисъл ме плаши по-скоро, изобщо не го виждам като непременно полезна еволюция и ако имам избор, бих пропуснал.

  Добре сме си с 4Г, докато няма истински добра причина, лесна за обяснение, защо ни е нужна следващата стъпка. Скъпа инициатива, която при това има за водещ глобаен производител ККП в лицето на Huawei.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#84] от "observador":

  Добре сме си с 4Г, докато няма истински добра причина, лесна за обяснение, защо ни е нужна следващата стъпка
  =======
  Ние използваме 4.5 G.....още от миналата година.....но нямаме да минаваме на 5......
  Узакониха го по съображения за националната сигурност.....поне в тази му форма....
  G5 е нещо много повече от Интернет....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#84] от "observador":

  Това, че ТИ не си успял да схванеш преимуществата, и съответно нуждата, означава, че такива няма?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#84] от "observador":

  4Ж има проблем с движещи се обекти, пералнята ти си е ОК с всякакво джи. Друг проблем е обема на информацията, камерите, там мегабайтите ги нямат за нищо. В смисъл че с твоята перална трудно ще разговаряш и може да не те познае, съответно да откаже да ти пере дрехите....

 88. 88 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#85] от "eti mehter":

  5Ж ще изкара приложенията на сървъра, пералната на човека къде споменава първо ще провери дали си е платил сметката за водата и ако не, няма пране.

 89. 89 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":Сами по себе си антените и хардуера не представляват заплаха.
  —цитат от коментар 11 на dpnps


  Надявам се не сте техническо лице - всъщност, не сте прав - заплахи могат да идват от софтуера И от хардуера чрез чипове с най-различна функция, както се видя от скандалите с доставки за военни в САЩ и Великобротания.

  Отделен въпрос е дали някой през 2020 ползва сорскод написан през 2015 - и дали е реалистично изобщо службите да следят целия сорскод и цялата верига на доставки.

 90. 90 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е яко когато почне някой да обяснява как ще му заври мозъка когато говори по телефона...
  —цитат от коментар 46 на block


  Я потърси термо карти при говорене с телефон при 1мин, 5 мин ... 30мин. И същите при употреба от деца.

  Във книжката на всеки телефон пише да не доближава на по-малко от 1 см от ухото.

 91. 91 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо погрешно няма - масовата употреба на 5G ще е на честоти като сегашните или близки до тях (т.нар. sub 6GHz).
  —цитат от коментар 47 на Момчил Карабулев


  лъжа

 92. 92 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":На практика това означава, че не знаеш за какво говориш!
  —цитат от коментар 52 на lz73


  какво голо самочувствие

 93. 93 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като специалистите ви го казаха стотици пъти, сега е ред на всички останали специалисти.
  —цитат от коментар 53 на Роси


  Кои специалисти? Дай изследвания.
  Във FCC има хиляди сигнали на разтревожени учени постъпили за последните 5 години ...

  Има подписка с хиляди инженери и учени които настояват за пълни изследвания за ефектите и дългосрочните такива.

 94. 94 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":
  "Понеже автора на статията е адвокат. ....нека"

  Нормално е адвокат да действа от името на някого.
  Нека този адвокат да напише кого представлява.

  подпис
 95. 95 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "vari":Ей го е, още един разбирач 😁
  —цитат от коментар 57 на Darth Plagueis


  Ей го на, още един трол. :)

  Приятел в телекомуникациите съм откакто мрежите бяха Token ring и може да не съм радио експерт, ама съм попрочел нещичко. Ако искаш за ценз да сложим една задача за предавателни линии, да видим колко хора ще могат да я решат. На адвокатите от статията определено ще им се опъне, за теб не знам.

 96. 96 Профил на block
  block
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#61:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  така е, оптиката е бетон в това отношение, но все пак с нарастването на трафика на мобилните устройства си се иска и съответния канал по който да текат. само преди 15-20 години никой не очакваше такъв бум на мобилните комуникации

 97. 97 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#84] от "observador":Това, че ТИ не си успял да схванеш преимуществата, и съответно нуждата, означава, че такива няма?
  —цитат от коментар 86 на Darth Plagueis


  А пък ТИ като си ги схванал, не ти дава право да ми говориш на ТИ.
  Не се познаваме и съм сигурен, че не съм на пейката пред блока ТИ.

 98. 98 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 654 Неутрално

  1. когато Мария Кюри изследва радиацията тя няма представа че този честотен спектър (радиация) е вредна, затова паниката от 5джи е съвсем нормална става въпрос за "нови обхвати от радиочестотния спектър"
  много жени, носели мобилния си телефон в джоб на гърдите (сега не са толкова модни, но има достатъчно история) след това имат рак точно и само на същото място, така че вредата за здравето още дълги години ще се крие
  2. още преди 4 години учени са напреднали в това да определят кой къде и какво прави от другата страна на стената по резонанса от безжичната мрежа, която вече покрива почти цялата цивилизация, затова страха от тотално следене е напълно оправдан

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 99. 99 Профил на .
  .
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#98] от "t5eyes":
  Радиацията ще я ползват за 6G , до тогава ще стане безвредна.

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#96] от "block":

  Какво се налага? Защо? Трафика и при сегашната и при послешната се пълни неминуемо и неминуемо се ограничава от оператора, защото на фона на многото маймуни и с 5G пак ще е недостатъчен. Като с 5G ще я напълнят най-вече с излишни пиксели. Ма някакви нови джаджи уж. Докато тези джаджи се разработят и масово бедния българин успее да си ги позволи, вече ще има 7G мрежи. А и при съмненията за безопасност ... бързаме за къде? Да се набутаме на телекомите с поредните безсмислени екстри?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK