Пандемията: деглобализация или сътрудничество

Светът се смали и хората изглежда ще останат взаимозависими: дори и да се опитат да спрат да търгуват помежду си, ще им се налага да продължат да си сътрудничат в търсенето на решения на общите ни проблеми.

© Велко Ангелов

Светът се смали и хората изглежда ще останат взаимозависими: дори и да се опитат да спрат да търгуват помежду си, ще им се налага да продължат да си сътрудничат в търсенето на решения на общите ни проблеми."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. Те ще разгледат въпросите: Идва ли краят на глобализацията? На кого е "короната": демократични лидери, експерти, пастири..., Солидарност, щедрост, жертвоготовност: употреби, злоупотреби..., Апокалиптичното въображаемо и "извънредното" налично, Икономиката или животът? В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикуван в онлайн списанието "Семинар БГ". Първите два текста от поредицата бяха на Ивайло Дичев и проф. д-р Анна Кръстева. Днес четете гл. ас. д-р Ружа Смилова.


Деветнайсет милиона: толкова са статиите по темата "Ковид-19 и глобализация", които "Гугъл" днес дава само на английски. Произволен клик на която и да е показва, че основен обсъждан въпрос е дали пандемията ще доведе до "край на глобализацията" в резултат болезненото (през огромен брой жертви, икономическо, социално, психическо и т.н. страдание) осъзнаване на рисковете, които съпътстват глобалното свободно движение на стоки, идеи... и хора. Разбира се, рисковете и периодичните кризи, до които глобализацията води, са отдавна известни и допринасят за популярността на анти-глобалистките идеи в техните леви, десни, националистки и интернационалистки интерпретации.


Новото днес като че ли е
скоростта, масовостта и дълбочината на изпитвания от обществата по света шок:


към средата на април - едва четири месеца след предполагаемото прескачане на вируса към човека и само месец след обявяването на пандемията, жертвите вече са над 160 хиляди, установените заразени наближават 2 милиона и половина, 1/3 от населението на света е поставено под повече или по-малко строга карантина, а очакванията за световната икономика през 2020 (към 15 април) е, че тя ще се свие с 3% (промяна от 9% в сравнение с прогнозите на МВФ от януари), като страхът е, че настоящата рецесия ще е най-голямата от Великата рецесия през 30те години насам. Скоростта е ключов фактор в тези развития: макар настоящата да не е първата пандемия, нито вероятно ще се окаже най-смъртоносната, бързината, с която се развива тя, дава твърде малко възможност за разработване на стъпващи на обективна информация политики, и като цяло възпрепятства добре премислените, адекватни реакции. Това, че вирусът е и изцяло нов и непредвидим, добавя към скоростта и една пълна несигурност за евентуалното развитие на пандемията, които заедно правят вземането на рационални решения практически невъзможно - в ситуация на пълна несигурност рационалният избор е хвърляне на чоп. Скоростта и несигурността, отдавна твърдят социолози, са може би най-характерните черти и на съвременната глобализация, основен източник на огромните рискове, които тя носи.


От тези споделени характеристики на пандемията и глобализацията, обаче, следва и нещо парадоксално. От една страна виждаме


забързано обръщане към националната държава - и то към "голяма", намесваща се държава


(както критиците й обичат да я наричат - "държава - бавачка"), което се интерпретира като отстъпление от процеса на глобализация. Очакването, че с връщането към националната държава ще станем свидетели и на трескаво търсене на уникални, базирани на местната идентичност решения, изглежда засега не се оправдава. Напротив, деглобализираната национална политика не показва особена креативност на местните политически отговори на пандемията. Напротив, с малки изключения (а в някои случаи - след период на оказало се твърде скъпо забавяне) всички въвеждат сходни политики: социално дистанциране, затваряне на хората в националните граници, в рамките на градовете, дори на домовете им, ползване на "големи данни" (Big Data) и апликации за проследяване и ограничаване движението на хора, временно затваряне на училища и бизнеси, и т.н. Т.е., всички се надпреварват да повтарят мерките на Китай, които изглежда като да са сработили - поне в краткосрочен план. Забележителното е, че въпреки несигурността на информацията, която китайското правителство подава, на фона на цялата несигурност на ситуацията следването на китайския пример изглежда рационалното решение, или поне - най-малко не-рационалното.


Парадоксът тук трябва да е очевиден -


деглобализацията продължава да използва репертоар, характерен за глобализацията:


работещото на едно място се повтаря почти без промени на други, нямащи почти нищо общо с първообраза. И това се случва не поради някаква зла преднамереност. Просто при липсата достатъчно разнообразие на атрактивни модели - както и при неспособността предвид радикалната несигурност такива модели да бъдат разработени, правилото е - избери това, което (засега изглежда) работи. Дори и ако то е същото, което тези, от които искаме да се разграничим, правят.


Националните правителства като цяло рядко експериментират с нови, а предпочитат да следват утвърдени модели. В ситуация на криза са дори още по-малко склонни да експериментират - за да не се окаже, че се справят по-зле от съседите си.


Може би още по-показателно за това, че процесите на деглобализация надали ще се окажат толкова дълбоки, колкото пророкуват критиците на глобализацията днес, е че националните правителства разчитат за намиране на решение на пандемията (откриване на ваксина, на работещ протокол за лечение, на лекарство и т.н.) на може би най-глобалната мрежа - тази на учените. Победата на местните спасители над коронавируса са локални победи, имащи за цел само да спечелят време - докато бъде открито глобално решение. Там, в голямата битка, сме свидетели на безпрецедентна надпревара между учените от цял свят в търсене на глобалното решение. В това задъхано търсене конкуренцията между учените стъпва на споделяне и ползотворно за цялото човечество сътрудничество между тях: всички данни,


всеки дори минимален напредък се публикува моментално в информационни бази с отворен достъп,


така че другите да могат да надграждат над наученото.


Надали можем да очакваме, че икономическата глобализация лесно ще последва този вдъхновяващ модел на сътрудничество в конкуренцията. Вероятно ще видим процес на забавяне, дори на връщане назад - към ренационализация на икономиките, към осигуряване на повече сигурност на доставките чрез контракти с локални доставчици, към гарантиране на повече независимост на ключово важни за националната сигурност производства. Похвални са опитите Европа да не допусне изкупуването на безценица от Китай на стратегически предприятия в най-тежко ударените от пандемията страни.


Всички тези усилия, обаче, няма как да предотвратят възникването на нови глобални кризи, и, уви, на нови пандемии. Светът се смали и хората изглежда ще останат взаимозависими: дори и да се опитат да спрат да търгуват помежду си, ще им се налага да продължат да си сътрудничат в търсенето на решения на общите ни проблеми, справянето с които не е по силите на една, дори и най-силната нация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Доста задъхано натрупване на прилагателни, наречия, повторения и сложни изречения които не винаги водят до логочен завършек. Тезата - "и да искате да се отървете от глобализацията - няма да стане." Нищо против, но поне дайте своите виждания за това накъде върви Европа (оставете света) засега? Наистина ли се реализира политиката съобразно модела на Макрон и сие - Европа на две скорости или в рамките на общата европейска концепция и политика всяка страна търси подходящо решение за нейната икономика, демография и култура отстоявайки общото? Търсим ли европейска идентичност или се отказваме от нея за сметка на националните ни особености? Никой вече не мисли с наивитета на Фрийдман за "плоската земя" в смисъл на една глобална корпоративна общност, но проверката от епидемията трябва да ни прави и по умни и разсъдливи в избора на партньори и бъдеще. Или не?

 2. 2 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Даскале, мисля че авторката е имала някаква идея какво да напише в началото, но после, по някаква причина се е отплеснала в собствените си мисловни турбуленции.
  Според мен е искала да каже че да, светът ще се промени, ама никой не знае как.

  Common sense !
 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Хората дето са наблъскани нагъсто в големите градове,по блокове и гета най-много се заразяват и май ще избягат както едно време по селата и балканите.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#2] от "stalker":

  Наистина, разбираемо е, че никой още не знае подробности за промените, особено с предстоящите избори в САЩ, но например китайският посланик там заяви за "необходимост от промяна на диалога". Моето мнение е, че ще се търси прагматичност и някаква политическа конструктивност, защото Ктай не може да съществува без най-големия си клиент, а и реално САЩ имат нужда от Китай и като снабдител, и като клиент.И в двата случая обаче развитието на вътрешните пазари ще има засилено внимание, като за САЩ НАФТА ще е предпочитан вариант. За Европа поне аз лично виждам едно отрезвяване и прононсиране чувство за реалност в критичната оценка на институциите. След потока от мигранти вирусната епидемия е вторият сериозен "отрезвител", да се надяваме за добро...

 5. 5 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Глобализацията е тук и ще остане тук. Този джин няма да влезе обратно в бутилката, без интервенции с мащаба на тези, възможни в Северна Корея, примерно. Въпроса е не дали сме "за" или "против". Въпроса е дали имаме идея за последиците до които глобализацията води, чии интереси обслужва и чии интереси нарушава. И да се опитаме да "ползваме благинките", но да се защитим от лошите последствия.
  За съжаление това изисква мислене, което не е силата на нашите управляващи. И също изисква да погледнем аналитично и критично на проблема, а не да се поляризираме по въпроса все едно викаме на стадиона за ЦСКА или Левски.

 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 626 Неутрално


  Поредно доказателство, че решенията не могат / не трябва да се вземат от т. нар. хуманитари.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Вече е ясно, че глобализмът във вида, който имаше допреди три месеца, няма да се върне.
  Пандемията тепърва ще се развихря в Африка и Латинска Америка и ако наистина преболедувалите не развиват някакъв по-траен имунитет, ще се връща отново и отново, дявол знае колко пъти - средновековните пандемии са траели по 20-30 години.
  Ще се наложи да забравим за свободното хойкане по света, дано оцелее безвизовото (и без някакъв здравен паспорт или присаден чип?) пътуване из ЕС, щото Шенген в предишния си вид пи вода безвъзвратно.
  Наивните приказки за общността на учените въобще няма да ги коментирам - в истинската наука (не политологиите и социологиите) е такава конкуренция и сблъсък на титанични его-та, че не е истина, да не говорим, че открие ли някой истинска ваксина, работодателя му ще направи трилиони. А за да докопа толкова пари всяка уважаваща себе си корпорация би направила абсолютно всичко, без ограничения, камо ли от някакъв си "морал" или "право".
  Та "интересните времена" настъпиха, дами и господа, и дано сме живи да видим какъв ще е "новият ред".

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 403 Неутрално
 9. 9 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не мисля, че каквито и да било тенденции могат да се очертават сега. Твърде е рано като етап в кризата.
  Глобализацията, както и ЕС, при всеки трус и проблем първото, което се прави, е да се прогнозира разпадът им. И двете по генезис и същност са баланс на постоянно сбълскващи се течения и фактори - и имат вградени механизми да придвижват на ново ниво нещата
  И, честно казано, понякога се дразня, като чета хуманитарни универститетски преподаватели да се опитват да мислят в термините на икономически тенденции , както и в термините на реалната политика, не теоретичната или идеологическата политология
  Сложните думи няма как да компенсират липсата на каквато и да било реална представа как функционират глобалната и национални икономики , и политики
  Производствата щели се върнат в страните си - сериозно? Французите и германците ще произвеждат срещу ниски надници като преди век, вместо азиатците , и няма да изнасят скъпо произведените си стоки никъде?
  Дори извън икономиката - човешкото социално поведение - наистина ли мислите, че след месец всички ще купуваме само он-лайн, и ще гледаме плажовете и пранината на видео само? Пътуването и отдиха настрана - работещите дистантно около мен вече копнеят за нормална работна среща в офиса, вместо поредния изтощителен видеоконферентен маратон, с плачещи деца и лаещи кучета някъде отзад на фона
  Тези детайли в коя прогноза за поява на новия свят влизат?

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Пандемията: деглобализация или сътрудничество?"

  Разбира се, че сътрудничество.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Гневно

  "Похвални са опитите Европа да не допусне изкупуването на безценица от Китай на стратегически предприятия в най-тежко ударените от пандемията страни."

  Само това ли! Само опазване на ударените страни!
  Тотално прекратяване на износа на технология и наука за диктаторски държави и за държави, чието население в бъдеще би допуснало диктатори да го управляват.
  Диктаторските държави са опасни членове на световната общност.

  подпис
 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 405 Весело

  А някой плаща грантове за подобни "анализи"....

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Кажи го това на твоя любим президент Тръмпи, който поддържа отлични лични, търговски и икономически отношения с редица диктатори и техните държави по света. Примерно КСА, Катар, ОАЕ, Египет и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  В "Диктаторската държава", за която говорите се справи с кризата, докато Западните лидери безсрамно лъгаха народите си 3 месеца и не предприеха никакви организирани мерки за да им вървят карнавалите и ски сезоните.

 15. 15 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 41 Любопитно

  По добре деглобализация. Всеки за себе си. Само така може да се оцелее и да се запази населението. А че умирали разни маймуни в Африка - ама грам не ме вълнува. Точно толкова ми пука и за краварите, и за всички останали. Да се върнат границите, и картечници трябва, за всеки случай.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":

  Няма как да стане.
  Човек свикне ли на градски живот с всичките му екстри, много трудно би се завърнал към мястото му на произход.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Весело

  tl;dr: "Не си мислете, че ще се окопаете на местно ниво, почвайте да мислите за глобално правителство, дето да оправи всички!"

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":Няма как да стане.Човек свикне ли на градски живот с всичките му екстри, много трудно би се завърнал към мястото му на произход.
  —цитат от коментар 16 на Molossian


  Дано не се случи някой апокалиптичен вариант с крах на икономиката, разпад на държавността и масов глад, поне у нас и околните държави, че "екстрите" ще се изпарят като сутрешна мъглица.
  Не само ще се завърнат по селата като стой та гледай, ами и трето поколение гражданя ще се преместят на село и бързо-бързо ще се научат да копаят, загърлят, доят и дефекират в дъсчен кенеф в ъгъла на двора.
  Не е като да липсват прецеденти.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Сътрудничество , разбира се. То се видя по действията на отделните държави.

 20. 20 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Бахти семейно партийния сайт е това дневник - не ни стига постоянния дописник Даниел Смилов, но сега трябва да пълним съдържание и с жена му Ружа. Хайде, собствениците на сайта Прокопиеви са ясни, но кръжеца на БХК и Де Бъ взе да придобива фамилно-сектантски характер. 111 място, а!

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#20] от "oliverstone":

  Ами то кой друг ще се се кипази?!Костов казс,че живеем в държавата на братовчедите.Вно Газета даже стна Газета на роднините.

 22. 22 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  >колкото пророкуват критиците на глобализацията днес, е че националните правителства разчитат за намиране на решение на пандемията (откриване на ваксина, на работещ протокол за лечение, на лекарство и т.н.) на може би най-глобалната мрежа - тази на учените.

  Само да вметна, че не учените управляват света. Те дори са с незначимо финансиране както се видя дори и в най-богатите държави.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 23. 23 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не знам какво сме се вкопчили в глобализация/деглобализация. Въпроса е доста по-елементарен. Бизнес със света - да на 100%. Кулутура, норми за поведение - всеки по своето.


  Всичко останало ще си като правосъдие трябва да си оправим самите ние.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 24. 24 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 441 Неутрално

  статията е много думи без много смисъл. някой горе писа, че си личи, че хуманитарии я е писал.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#23] от "vik":

  "Бизнес със света - да, на 100%. Кулутура, норми за поведение - всеки по своето."

  Убихте глобалната търговия на авторски права и спряхте либералната демокрация да диктува "домашните" престъпления.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  "Пандемията: деглобализация или сътрудничество?"Разбира се, че сътрудничество.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Сиреч, деглобализация!? Защото глобализация означава конкуренция във всяка точка на глобалната икономика и налагане на "правилните" правила (стандарти, квоти, санкции, глоби, наказания) от най-силният конкурент.
  Или приемаш ГМО-то (царевица, картофи) на Монсанто (Байер), или си осъден, че не спазваш правилата на конкурента, уж свободната конкуренция. Къде има сътрудничество при такава глобализация!?

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  "Парадоксът тук трябва да е очевиден -
  деглобализацията продължава да използва репертоар, характерен за глобализацията:
  работещото на едно място се повтаря почти без промени на други, нямащи почти нищо общо с първообраза. И това се случва не поради някаква зла преднамереност. Просто при липсата достатъчно разнообразие на атрактивни модели"

  Парадокс има само в главата на автора! При пожар и използване на "атрактивния модел" на гасене с нефт (най-евтин ресурс, минус 37 долара на барел), резултатът ще е само изгорял като факла политолог.
  А "използваният репертоар" (при пандемията от коронавируса) е абсолютно националистичен (и резултатите са различни). Едно е "карантина по китайски (със заключени отвън врати), друго е карантина в САЩ ( с плажен волейбол). Дори и тестовете, и реакциите след тестовете са различни. А Виетнам минава дори и без тестове (бързи тестове), за които може да се каже, че са плод на глобализацията ( и затова са точни повече в печалбата отколкото за антителата).
  Само надеждите (говежди за ваксина) на глобалистите са глобалистични. Да, ваксина ще има, както има ваксини за грипа … и грипни епидемии. И антивирусни препарати ще има както има срещу HIV. Но дистанцията между "свободното брауново движение" ще бъде променена.

 28. 28 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  «Спать с Лениным – не значить знать Ленина». Много плява, товарищ Крупская! По-добре да се придържаме към матросовците на либерализма. И те не са на висота, ама пък и жените им да се хвърлят в битката е в повече...

  L'espoir fait la vie
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Настоящата криза/пандемия, освен отрицателните страни, с които всички се сблъскваме има и положителн такива.
  Освен за фармацията, която сега получава средства от държави и спонсори, да не говорим ако и когато произведе нещо, какво ще и се изсипе, много положителен ефект има тази криза и за пишещите, особено по такива философско-футуристични теми.
  Глобализацията ще я има или не, ние хората и обществата как ще се променим под въздействието на пандемията, икономиката и финансите ще пострадат много или не чак толкова, ще се възстановим бързо, бавно или може би никога и т.н, та чак до цените на жилищата.
  С и без извинение - дрън-дрън.
  Човека е такъв, какъвто е и няма да се промени ей така, от днес за утре. А той , човека, има базисни характеристики - алчен е , иска да живее по-добре, да работи по-малко или по-лека работа и секса е сред постоянните му мотиви. От тези характеристики произтича глобализацията, при това от кой знае колко хиляди години, като никога не са му пречили трудностите, като липса на транспорт, отвратителен и жесток климат, непознати и много неприятелски настроени племена и т.н.
  Но дори фалшивата новина ( за истинската няма какво да се обсъжда), че някъде си има злато, скъпоценни камъни или земята е плодородна са премествали огромни маси от хора, независимо от рисковете.
  Та днес ли, когато всеки от нас е ходил къде ли не, когато дори тези, които считаме за второ, че и по-ниско качество, циганите, шетат по света там, където има по-доходна работа и дори повече за просене, крадене и т.н.
  Но видите ли, след епидемията край на тези неща - сакън, все едно е първата или най-тежката епидемия и въобще криза, случила се в света.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK