Социология на карантината: офисът вкъщи и класовото разделение

За разлика от писателите, чиято "професия" някак си от самосебе си предполага уединение, театралите не само че няма как да се реализират в домашна обстановка, но в нея оцеляват и изключително трудно във финансов план.

© Георги Кожухаров

За разлика от писателите, чиято "професия" някак си от самосебе си предполага уединение, театралите не само че няма как да се реализират в домашна обстановка, но в нея оцеляват и изключително трудно във финансов план.Карантината, блокадата и извънредното положение, налагани по света като мерки за борба с коронавируса, позволяват нов социологически прочит на постмодерното общество. Покрай оправданите страхове, но и досадни мрънкания на поразглезения европеец в публичния дискурс първоначално се откроиха и доста неподозираните плюсове на кризата. С периодичното удължаване на ограниченията обаче се вижда как оптимистичният й прочит избледнява и те се превръщат в минуси.


Още в първите дни на извънредното положение удари часът на "хоум офиса" - офисът вкъщи. Ако дотогава той беше сполучлива, но все пак не много разпространена организационна форма за полагане на труд, в първите дни на т.нар. социално дистанциране се превърна в хит в социалните медии. Оказа се, че масовото прилагане на модела за работа вкъщи, функциониращ с помощта на лаптоп, мишка и малко въображение (или здрави нерви), има куп положителни ефекти. Стана ясно, че маса фирми могат да работят добре и без струпване на офисен планктон на едно място; сериозни успехи постигнаха и университетите, и училищата и в още редица други сфери на икономиката и публичния сектор. Най-големият пробив в България дойде в средното училище. Въпреки някои разбираеми изключения - липса на компютри, интернет и подходящи условия за учениците от маргиналните групи,


дистанционното обучение в училищата дръпна рязко напред.
И показа как с наличните технологии, добра организация и воля могат да се решават проблеми, с чиито аналози управляващите вече десет години не могат да се справят. Справка - провалът на глътналото над милиард е-управление.


Новата форма на организация на трудовия процес като че ли имаше и екологичен ефект, защото рязко намаля броят на колите по улиците на големите градове. Хоум офисът се превърна дори в лайфстайл - фейсбук беше залят от снимки на усмихнати работещи вкъщи служители на фирми, пиари, дори творци, които се справят успешно с поставените задачи. Въпреки неизбежните битови предизвикателства, паралелната грижа за децата, шарещите наоколо домашни любимци, които се чудят защо двуногите им отнемат от жизненото пространство, оплакванията от шумни съседи и ремонти


Месец и половина по-късно се видя, че хоум офисът, поне при българските му реалности е нещо като парното за софиянци - привилегия за едно голямо малцинство, която се радва на непропорционално на собствената си "тежест" в топлинното потребление медийно внимание. Въпреки че се превърна в благодат за част от средната класа - колкото и неясни да са нейните очертания у нас, модерната надомна работа се оказа мащеха за мнозина. Тя вече е белег за класово неравенство,


дори започна да допринася за нарастване на социалното разслоение в обществото -


този бич за съвременната либерална демокрация.


Битката с коронавируса разкри и за слепците, че в обществото има и непривилегирована класа с различни прослойки, чиито представители са пратени на "фронтовата линия" или да "копаят окопи и траншеи" срещу невидимия противник. Далеч от (измамния) уют на домашния офис, поне в началото те рискуваха живота си без достатъчно и надеждни маски, ръкавици, защитни облекла. Да вземем например лекарите - макар че социолозите масово биха ги причислили към средната класа като доходи, ценности и начин на живот, те нямат никакъв шанс да се насладят на хоум офиса - нито да си изкарват прехраната в него, нито да се впишат в новия лайфстайл мейнстрийм, родил се от кризата с коронавируса. Всъщност, имат такива възможности, но само ако са поставени под карантина вследствие на изпълнението на служебните им задължения. Непривилегировани са и джипитата, медицинските сестри, санитарите и полицаите дори, натоварени напоследък с милиционерски функции по блокадите на разни махали, квартали и цели градове дори. На "втора линия", в "снабдяването" в хоум офиса с лекарства, храни и тоалетна хартия на такива като мен и повечето от вас, предполагам, както и на целокупното население впрочем, са аптекарките, касиерките и другите служители в магазините, шофьорите в градския и междуселищния транспорт, "бачкаторите" в строителните и другите незатворили фирми. Всички те


нямат привилегията да бъдат относително защитени от вируса


в онова пространство, за което англичаните продължават да казват: "Моят дом е моята крепост".


Разбира се, и преди един шофьор на бетоновоз или касиерка в супермаркет се трудеха в коренно различна среда и с различни доходи в сравнение с един офис мениджър или корпоративен пиар например. Но в условията на пандемия и социално-икономическа криза различията между тях придобиват по-ясно изразен класов характер и имат пряко отражение върху човешкото здраве.


Освен това, едно е да менажираш бизнес от луксозна вила или мезонет, а съвсем друго е да изпълняваш задачи в панелка в "Люлин" или "Младост". Ако за едни "хоум офисът" е място, което не биха желали да напуснат и след падането на извънредното положение, за други той е нещо като затвор - като метафора, но и в прекия смисъл на думата. Да вземем например актьорите, драматурзите, шоумените дори. За разлика от писателите, чиято "професия" някак си от самосебе си предполага уединение, театралите не само че няма как да се реализират в домашна обстановка, но в нея оцеляват и изключително трудно във финансов план. Храмовоте на Мелпомена са затворени, шоу сцените и чалготеките - също. Колцина от представителите на тези гилдии имат натрупана "мазнинка" за черни дни, ако използваме популярния лаф на премиера Борисов? Колко от тях ще оцелеят при възможно удължаване на извънредното положение дори да получат някакви помощи, обещавани от министъра на културата? Алтернативата, за която проправителствените медии няма да ви информират: "Всеки ден по една нова книга, бутилка водка от обед, пък каквото ще да става", както казва мой приятел от творческите среди.
Всъщност знае ли някой


как блокадата на куп неща от всекидневието влияе на употребата на алкохол?


Макар че не са ми попадали данни, съм почти сигурен, че напоследък продажбите на алкохолни напитки в България са нараснали поне с една трета.


Уютът на хоум офиса е немислим и за всички онези, които няма как да докажат "бяла" трудова биография, за да се надяват на някаква компенсация от мизерния социално-икономически пакет, лансиран от управляващото мнозинство. Публична тайна е, че по-голяма част от българите работят в сивия или полусивия сектор - без трудови договори и/или са осигурявани върху сума, много по-ниска от реалното възнаграждение. А ако сте самотна майка, останала без работа поради карантината, как ще оцелеете в прехваления хоум офис на по-издигнатата средна класа?


В условията на карантина той се е превърнал в проклятие за друга, никак немалобройна група от българското общество - жените, жертви на домашно насилие. По принуда те трябва да съжителстват по цял ден с насилника си, без да имат спасителни буфери - работно място, пътуване до и от него, евентуално среща с приятели. Проблемът е глобален - зачестяват статистики от различни страни за драстичен ръст на случаите с домашно насилие. Улисани в собствените си проблеми, страхове и малки победи при новите условия, така и не забелязваме още едни "невидими" хора, чието съществуване и преди пренебрегвахме -


хората в домовете за възрастни вече са двойно изолирани от обществото.


Драматични информации и кадри от цял свят показват, че в интензивното отделение всички са равни пред коронавируса - бедни, богати, средна класа. Навън обаче, и при карантината, и в социално-икономически план заразата и кризата на либералната демокрация, която тя разпали, чертае нови разделителни линии в обществата. Бедните стават по-бедни, защото губят работа, не могат да си плащат кредитите, изпадат в социална изолация - особено в страни като България, а богатите могат да станат още по-богати. Дори не е необходимо да отправяме взор към процъфтяващия глобален бизнес на "Амазон" в условията на пандемия. Достатъчно е да се огледаме в квартала, как въпреки ограниченията на лични и колективни права щандовете на големите вериги супермаркети никога не остават празни.


Класовото разделение и социалното неравенство се задълбочават със скоростта на вирусна зараза. Положителните страни на явлението "хоум офис", превръщането му в лайфстайл, а може би и в нова идеология, не могат да скрият тази истина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Така както някога през XIV век „черната чума“ става фактор, ускоряващ прехода от феодализъм към капитализъм може да се очаква, че и сега пазарният догматизъм ще бъде заменен с една нова епоха.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Дано някои деца и родители да прочетат, да се огледат, да проумеят кое е добра кариера, добра професия. Изисква усилия, работа, ум. Но щом ти плащат хиляди, стотици хиляди, щом можеш да работиш от вкъщи или от всяка точка на света значи усилието си е заслужавало.

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  “ нарастване на социалното разслоение в обществото ”
  ——
  А бе, може и да е така, ама тия примери за неравнопоставени жертви на класовото разслоение като “доктори, драматурзи и шоумени” ми прозвучаха малко неуместно. Очаквах да видя накрая призива “ Културтрегери от вси страни, съединявайте са!”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Весело

  Така както някога през XIV век „черната чума“ става фактор, ускоряващ прехода от феодализъм към капитализъм може да се очаква, че и сега пазарният догматизъм ще бъде заменен с една нова епоха.
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  КомунизЪма, който не се осъществи в брацкия савецки саюз, вече чука на прага!!!!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Весело

  "...офисът вкъщи и класовото разделение"
  .............
  Нещо за подготовката на въоръжената борба, за смъкване на тиранина Борисов?

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Много едностранчив и много късоглед прочит на ситуацията.

  Лекарите, които са на първа линия, имат както сигурността на работата, така и всички основания да поставят условия по простата причина, че са търсени.

  Всички "привилигеровани" пред компютър вкъщи могат утре да останат без работа защото такива с компютър вкъщи - бол, ама те не са клиенти.
  А клиентите намаляват.
  Освен за докторите.

  И както за повечето неща в живота - ако не и за всички - излиза, че това, което авторът разглежда като "привилегия" - домашния офис - има и обратна страна, която далеч не е толкова лицеприятна.

  Бачкаторите на полето в момента водят много по-здравословен и пълноценен живот от всички картофи насадени по домовете си.
  И това се илюстрира от желанието на много българи да ходят пак да берат ягоди в Англия и Америка.

  5% смъртност все още е много прилично нисък шанс, особено за млади и здрави хора.

  Или такива, дето се чувстваме така, даже и да не сме :-)

  Не значи, че съм против карантината, нищо подобно.

  Просто прочита ми на ситуацията съвсем не е същия като на този професор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  “ Дано някои деца и родители да прочетат, да се огледат, да проумеят кое е добра кариера, добра професия. Изисква усилия, работа, ум.”
  ——
  Ми те са се огледали вече ... и търкат билетчетата. Решението е взето

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Разслоението се подклажда и от държавата , например лекарите на първа линия освен ,че поемат риска от среща с всеки потенциален заразоносител , на това отгоре им се намаляват и доходите ,поради намаляването на дейността им , касата си прибира здравните осигуровки на 100% ,до лекарите стигат съвсем малки суми ,поради ниския оборот и страха на пациентите да ходят по лекари ,а касата определи ,че ще плаща 85 % от оборота за януари ,което не покрива огромните разходи заподготовка на здравните заведения при новите условия ,за дезинфекция на медицинските помещения , за защитни облекла и дезинфектанти ,чиито цени скочиха до 10 пъти , при това всички медици са оставени да си плащат сами разходите ,особено извън държавните болници .Останалите професии са скатани по домовете ,в огромния процент държавата им покрива 100% от заплатите ,масата държавни служители и администрация , съдебна система ,туристическия бизнес ,фирмички и т н ,се изпокриха по офиси и домове и просто никой не работи нищо ,но им се покриват от данъците ни и здравните и социални осигуровки и огромните им заплати ,нещо ,което е цинично ,особено спрямо медиците ,от които на това отгоре се иска и да си рискуват живота и здравето на тях и целите им семейства ,за да се лекуват останалите .

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Хайде пак за домашното насилие-жените били принудени да търпят насилника.Ами някой да не ги е вързал да стоят при него?Какво прави при човек,който я пребива?

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Така както някога през XIV век „черната чума“ става фактор, ускоряващ прехода от феодализъм към капитализъм може да се очаква, че и сега пазарният догматизъм ще бъде заменен с една нова епоха.
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Черната чума редуцира населението и наемният труд става по-търсен и съответно по-добре платен.Сегашната криза ще увеличи безработицата,което пък ще доведе до по-ниски доходи.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":


  “ Дано някои деца и родители да прочетат, да се огледат, да проумеят кое е добра кариера, добра професия. Изисква усилия, работа, ум.”
  ——
  Ми те са се огледали вече ... и търкат билетчетата. Решението е взето

  Хаха, тая “кариера” с търкането има ли я още? Или останаха другите кариери? Боксьор или футболист? Чалга певец? Гадже на мутра или мутреса? Прокурор? Чиновник? Кмет?

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Винаги е имало социално разслоение на обществото и трябва да има! Даже при "равенството" на социализма имаше! Лошото е, че света стана социалистически и всеки мързел и некадърник се бори за социално равенство, защото по друг начин не може да си докара сносни доходи!
  Крайно време е да се спре с раздаването на пари и всеки да живее с това, което си изкара! Пари от държавата само на инвалиди и умствено изостанали, на хора, които по обективни здравословни причини не могат да си изкарат!
  к-

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  Е, има и консултант по финансовите рискове.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  Подтиснатите с домашни офиси? Като един от тях, протестирам, искам обратно в офиса да си почина!

 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Много свеж поглед към мъчителното изпитание "социално дистанцирне", което вирусът налага. Човек (зоон политикон по Аристотел) е създаден да общува лице в лице със себеподобните си и никакви хитрини от рода на "хоум офиса" не могат да излъжат този закон.

  По икономическите параметри на кризата обаче няма да се съглася напълно с автора, че едни печелят от новата "обществена организация", а други губят. Не, това е пълна илюзия: губим абсолютно ВСИЧКИ. Колкото и на някой да му се струва печелившо "аз си запазвам дохода, другите да го духат", това е абсолютна глупост. Няма богат индивид в нестабилно общество.

  Затова: малко по-смело в разчупване на мерките за "социално дистанцирне". Страхът от физическата болест е много пагубен, защото подхранва социалния упадък, който носи със себе си" дистанцирнето". Неизбежният изход е: максимално бързо връщане към нормалното общуване и по-малко абсолютизиране на опасността от вируса...

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 17. 17 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#8] от "edin drugii":

  Супер обективно мнение. Браво. В крайна сметка от хоум офиса свързан с всички екстри и финансови покрития печели единствено офисния планктон. Обикновено малко или въобще безполезен...

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  Матетиала е интересен, но добре че знам и английски, та да мога да разбера 1/3 от думите използвани в него. ... Имам щастието да мога да сравнявам между няколко славянски езика и за съжаление българският с много бързи крачки се ”развива” към някаква смесица от думи, неразбираеми по смисъл и произход за голяма част от използващите го...😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Сега поне се видя, че професиите, които до вчера бяха осмивани и пренебрегвани (продавач, шофьор, ”бакшиш”, боклуджия, работник в склад и т.н.) изведнъж се оказаха жизнено необходими за обществето. Ами ако и те бяха хвърлили оставки?😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Ще си позволя да допълня —> той проблема не се е появил току така сега изведнъж. Бил си е и преди това и не е решаван.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  Не всеки може да стане (а и не е нужно) професор, началник, мислител и т.н. Кризата показа, че всяко препитание си има своето важно място в обществото —> и за куриера, и за продавсчката, и за склададжията и т.н. Ако някой може да прави кариера в чалгата, ами нека прави, щом има кой да му купува продукта, ако някоя я влече любовница на мутра, ами не може да я спреш, от както свят светува любовниците и златокопките ги има. Футболист, боксьор —> щом може да се издържа от това и някой оценява дейнодтта му, няма нищо лошо. Срамен труд няма. Има незаконен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Цитат от статията: "...Тя вече е белег за класово неравенство,
  дори започна да допринася за нарастване на социалното разслоение в обществото -
  този бич за съвременната либерална демокрация."
  Нали знаете каво е съкръщението WTF?
  Текстът е много странна смесица от идеи, хрумки и нахвърляни понятия. Класово разделение, битов алкохолизъм, лоши богаташи и бедни черноработници.. които обаче не са си плащали осигуровките...
  ОК, автора ни обяснява какво е криза и какво става по време на криза - хората обедняват. Разбира се, че по-бедните изпитват по-големи затруднения.. това е абсолютно ясен факт и не е необходимо да го прочета в газетата за да го разбера.
  Но.. виж научих, че не трябва да сравнявам АМАЗОН с кварталния магазин...
  И много претенциозно заглавие: СОЦИОЛОГИЯ НА КАРАНТИНАТА...
  Ако на Дневник им стиска защо не изпратят този текст на колегите си от ДВ да видим дали ще го публикуват? Да върнат жеста за доста преписани стаийки.. :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 23. 23 Профил на oar20655113
  oar20655113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да няма разсловние в обществото. Това е обективна реалност и не зависи от вируси, карантини и т.н. Един е положил усилия, учил е, лишавал се е от доходи и удоволствия и заради това е постигнал "привилегировано" положение. Друг е проявил мързел и е тръгнал по лесния път - нормално е да е по-надолу на стълбицата.
  Лекарите са друга тема. Те са учили, но предварително им е било ясно, че в кризисна ситуация ще са на първа линия. Това е част от професията им.
  Преди години имах познат, който работеше като минен спасител. Работеше в мина, но реално нищо не правеше, а вземаше заплата колкото трима миньори. Когато казах че може би не е справедливо, той ми отговори "Когато стане инцидент в мината и всички бързат да излязат, тогава ние влизаме. Затова ни плащат повече."

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Весело

  "Алтернативата, за която проправителствените медии няма да ви информират: "Всеки ден по една нова книга, бутилка водка от обед, пък каквото ще да става", както казва мой приятел от творческите среди."
  *
  А, на тези от творческите среди не им трябват поводи да пият.
  Естествено на лекари, сестри и санитари им е най-тежко. Останалите по-добре да не мрънкаме, да се стегнем и вместо да се пропиваме от наложената изолация и да си намерим някакво занимание.

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Сега поне се видя, че професиите, които до вчера бяха осмивани и пренебрегвани (продавач, шофьор, ”бакшиш”, боклуджия, работник в склад и т.н.) изведнъж се оказаха жизнено необходими за обществето. Ами ако и те бяха хвърлили оставки?😉😷
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Не знам какво значи "пренебрегвани професи".Трудът е търгуемо благо и като на всяко такова,цената се определя от търсене,предлагане, эфекта на заместването и цена на алтернативата.Това от страна на работодателя или възложителя.Трудът има друго свойство,като поносимост товапредопределя избора на работника ,когато го има,Има и някаква ирационална квазирелигиозна функция,която не я разбирам и я намирам за проблем.Иначе по всички рационални критерии е и сред най-долнопробните източници на доход,и сред най-долнопробните и проблемни начини да се свърши една дейност.Ако оставим само чисто утилитаената полза от труда и разкараме другия бълвоч,при всички случаи на нивио индивиди ще живеем много по-добре.

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Сега поне се видя, че професиите, които до вчера бяха осмивани и пренебрегвани (продавач, шофьор, ”бакшиш”, боклуджия, работник в склад и т.н.) изведнъж се оказаха жизнено необходими за обществето. Ами ако и те бяха хвърлили оставки?😉😷
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Не знам какво значи "пренебрегвани професи".Трудът е търгуемо благо и като на всяко такова,цената се определя от търсене,предлагане, эфекта на заместването и цена на алтернативата.Това от страна на работодателя или възложителя.Трудът има друго свойство,като поносимост товапредопределя избора на работника ,когато го има,Има и някаква ирационална квазирелигиозна функция,която не я разбирам и я намирам за проблем.Иначе по всички рационални критерии е и сред най-долнопробните източници на доход,и сред най-долнопробните и проблемни начини да се свърши една дейност.Ако оставим само чисто утилитаената полза от труда и разкараме другия бълвоч,при всички случаи на нивио индивиди ще живеем много по-добре.

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Сега поне се видя, че професиите, които до вчера бяха осмивани и пренебрегвани (продавач, шофьор, ”бакшиш”, боклуджия, работник в склад и т.н.) изведнъж се оказаха жизнено необходими за обществето. Ами ако и те бяха хвърлили оставки?😉😷
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Не знам какво значи "пренебрегвани професи".Трудът е търгуемо благо и като на всяко такова,цената се определя от търсене,предлагане, эфекта на заместването и цена на алтернативата.Това от страна на работодателя или възложителя.Трудът има друго свойство,като поносимост товапредопределя избора на работника ,когато го има,Има и някаква ирационална квазирелигиозна функция,която не я разбирам и я намирам за проблем.Иначе по всички рационални критерии е и сред най-долнопробните източници на доход,и сред най-долнопробните и проблемни начини да се свърши една дейност.Ако оставим само чисто утилитаената полза от труда и разкараме другия бълвоч,при всички случаи на нивио индивиди ще живеем много по-добре.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Вярно е, че карантината очерта социалното разделение по-ясно и категорично, но тя не е създала това разделение и то е съществувало и ще съществува и след като тя премине.
  Дори драматичния пример със самотната майка не виждам защо да бъде привързван към карантината, тъй като и преди и сега е възможно една самотна майка да остане безработна. Дори бих казал, че сега, в условията на карантина , когато самото време изисква и предизика повече на брой и обхват такива десйтвия от правителствата по света, увеличава шанса една майка да получи подкрепа от обществото.

 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Не прочетох целия тюрлюгювеч, но нещо ми се струва силно лишен от смисъл! Либералната демокрация обаче, все повече се бори за равенство и братство и подозрително прилича на един друг строй. а забравих, те кукловодите са същите болшевишки родове.

 30. 30 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боби Колев":

  Абсолютно съгласен. Като юрист, винаги гледам да съм навън- носене на молби, справки. Произхода ми е нормален- хора с висше, инженери. Тъй като баща ми е по ремонти, пътува и бачка и умствено, но и физически, а майка само от офис, го питах може ли да стои в офис. Понеже аз не мога. И той каза, че не може и това е жалка история. Аз си падам по физическата работа и много обичам всякаква физическа работа. Навън съм сто пъти по- щастлив, а и зад волана даже. Отделно, в София всичко е евтино- кафе, алкохол и заведения и живота навън е песен.
  Отделно, от пътуванията ми по света, съм забелязал, че в развитите държави, повечето хора над 50 са напълно зле физически и двигателно. Това ме съсипва, понеже дядо ми работеше до 84 в пътното........... и беше пушка. Половината хора в старческите домове, би следвало да са активни, а не са, а и не са особено стари.
  Сегашната ситуация ме съсипва, понеже съм двигателно устроен. Пак се намирам на работа, но повече пия.

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  Кой казва, че в "Дневник" нямало плурализъм и не се давала трибуна на други гледни точки?
  Ей на, макар вестника да е "десен", редовно отразява мненията и на марксист-ленинисти като автора.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Дано някои деца и родители да прочетат, да се огледат, да проумеят кое е добра кариера, добра професия. Изисква усилия, работа, ум. Но щом ти плащат хиляди, стотици хиляди, щом можеш да работиш от вкъщи или от всяка точка на света значи усилието си е заслужавало.
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Не е зле да помислт също, че както в момента тук работят дистанционно за западни фирми срещу, да кажем, средноевропейски заплати, поскъпне ли им още малко трудът след някоя година, ще бъдат заменени от други, още по на изток с още по-ниски заплати.
  Най-сигурните професии са тези, свързани с базовите потребности - храна, вода, здраве, електричество, комуникации, транспорт.
  Всички имат една обща черта - не могат да се вършат дистанционно от "офиса вкъщи" и при тях комютърните умения са второстепенни, не основни.
  Интересно, нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Весело

  "Тя вече е белег за класово неравенство, дори започна да допринася за нарастване на социалното разслоение в обществото - този бич за съвременната либерална демокрация."
  *
  Аз пък мислех, че само социализЪмът бил срещу класовото разделение, пък то било и либералната демокрация.

 34. 34 Профил на v__m
  v__m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гн Инджев, твърде много от марксиско ленинските глупости са ви останали в главата и ви тласкат в грешна посока . Разделението сега изобщо не е класово. Освен лекарите, на които сте обърнали внимание, още много от висшите класи са на първа линия.
  Фирмата, в която работя, работи нормално. Всеки ден тук са работниците, средната класа на инженерите, икономистите, програмистите, високата средна класа на директорите и управителите, и задължително собствениците, които са много над средната класа във вашата класация. Всички са рамо до рамо както се казва. Ако има класово разделение, то е обратно. Опасността за работника, който седи цял ден на едно място е много по малка, отколкото за собственика и управителя, който през деня ще обиколи навякъде и ще се наложи да се срещне поне 10 пъти с външни хора, които идват във фирмата по различни въпроси.

 35. 35 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Всички "привилигеровани" пред компютър вкъщи могат утре да останат без работа защото такива с компютър вкъщи - бол, ама те не са клиенти.
  А клиентите намаляват.
  Освен за докторите.

  Бачкаторите на полето в момента водят много по-здравословен и пълноценен живот от всички картофи насадени по домовете си.И това се илюстрира от желанието на много българи да ходят пак да берат ягоди в Англия и Америка.
  —цитат от коментар 6 на Боби Колев

  Боби, нека ти го обясня простичко:

  Много хора имат компютри вкъщи и могат да пазаруват в сайтове, ама малко са тези, които могат да разработват сайтове за пазаруване. В статията става въпрос за вторите.

  Много хора могат да работят със смартфон, ама много малко хора могат да разработят смартфон. В статията става въпрос за вторите.

  Много хора могат да подават данни в електронна услуга, ама много малко хора могат да разработят електронна услуга. В статията става въпрос за вторите :)

  Иначе всички могат да отидат да берат ягоди - за това не се изисква нито акъл, нито образование, нито квалификация. Затова и заплащането там е като за такива. Затова вторите (за които става въпрос в статията) не се занимаваме с такива глупости :)

 36. 36 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 94 Неутрално

  “ нарастване на социалното разслоение в обществото ”——А бе, може и да е така, ама тия примери за неравнопоставени жертви на класовото разслоение като “доктори, драматурзи и шоумени” ми прозвучаха малко неуместно.
  —цитат от коментар 3 на Gretel

  Определено някои професии са силно засегнати, но не съм съгласен избщо за изброените.
  От много години се популяризират онлайн/стрийминг услугите и не е редно след като 10 години театрите да са толкова силно дистанцирани и упорстващи за тяхното въвеждане. Ако бяха научили публиката си, че могат да гледат и оналайн срещу заплащане, то сега ситуацията за тях няма да е трагична. Да не говорим, че първите сигнали бяха терористичните атаки в кината, от където много хора преусмислиха желанието и нуждата да посещават такива места, пълни с хора.

  По отношение на лекарите - това е професия, която винаги е била на първа линия. Трудно ми е да повярвам, че има лекар, който не е чувал за (световни) войни и не е на ясно, че професията му е рискова. Точно както полицаии или военни, които оперират в мирно времето, които да се оплачат че има безредици или войни?

  Ако говорим за финансова компенсация, то тя не е адекватна в държавните учреждения, а при частните въпроса е на умения и конкуренция.

  Със сигурност има професии, които в момента са облагодетелствани, зарадни липсата на необходимост от контакт с други хора, но пък и е изключително трудно да стоиш месеци наред във вкъщи да нямаш необходимите социални контакти.

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  [quote#35:"Smoke"][/quote]

  Приятел, обясни ми какво ще правиш ти и тези като тебе, висококвалифицирани, умни, красиви и т.н., дето сте богове на софтуера, ако поради пандемия/война/друго някаква част от простаците се разболеят или не дай Бог - умрат и ви спре тока.
  Квалификацията ви ще струва точно нищо и ще се молите на някой тъп селянин да ви наеме да берете ягоди за парче хляб.
  Така че малко по-скромно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag":

  Друже, ти нас не ни мисли. Имаме достатъчно акъл, за да придобием квалификация за каквото трябва и да работим каквото искаме. Обратното не е вярно - на другите ще им е малко трудно да работят нашето. При нашето трябва да имаш дискретно логическо мислене. Когато го нямаш, ако ще да се насереш, не можеш работи това.

  Няма да отидем да берем ягоди :)
  И няма да умрем от обездвижване :)
  Неясно защо си мислите, че ние си стоим обездвижени :)
  Докато вие работите на полето и във фабриката, ние през деня (на спокойствие, когато няма навлеци) сме на тенис кортовете, а работим на спокойствие после, когато ни дойде музата. Аз например, работя основно късно вечер и през нощта.

 39. 39 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия "хоум"-глупости са гола вода, от вкъщи трудно ще си продуктивен. Населението просто масово ще се отпусне и залежи, ще качи килограми, ще се пропие и пр., това ще е целият ефект.

 40. 40 Профил на id
  id
  Рейтинг: 480 Неутрално

  чудил се е авторът какви тъпотии да измисли

 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  До коментар [#37] от "pag":Друже, ти нас не ни мисли. Имаме достатъчно акъл, за да придобием квалификация за каквото трябва и да работим каквото искаме. Обратното не е вярно - на другите ще им е малко трудно да работят нашето. При нашето трябва да имаш дискретно логическо мислене. Когато го нямаш, ако ще да се насереш, не можеш работи това.Няма да отидем да берем ягоди :) И няма да умрем от обездвижване :)Неясно защо си мислите, че ние си стоим обездвижени :)Докато вие работите на полето и във фабриката, ние през деня (на спокойствие, когато няма навлеци) сме на тенис кортовете, а работим на спокойствие после, когато ни дойде музата. Аз например, работя основно късно вечер и през нощта.
  —цитат от коментар 38 на Smoke


  Голям си сладур, като пораснеш, може и да осъзнаеш, че си добре платен ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ на тия, които работят във фабриките и на полето.
  "Дискретно логическо мислене", мухахахаха, доооообрееее, развесели ме.
  Жив и здрав....

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Весело

  - Да, внуче, бях млад, ходих в Турция на почивка...
  - В Турция? Но там след КОВИД-24 има мутанти и човекоядци!!! Смел си бил, дядо!
  - Не, не. Хубаво беше! Море, кебап... Даже и в Индия ходих, в Гоа...
  - Но там са хората с кучешки глави!!!
  - Е, не всички... Само част след КОВИД-37, който дойде от Корея, когато някакъв изяде сиво куче. Хубаво време беше...
  - Смел си бил, дядо! А какво си работил?
  - Бях офисен планктон, внуче...
  - Планктон?! Но ние ядем планктон!
  - Ех, това е друго... Ще отидеш ли да хванеш на дядо планктон от най-синьото на света бяло море?
  - Но дядо!
  - Иди, иди! Дядо не е боледувал от КОВИД-49, нямам хриле. Иди налови. А аз ще взема вода от кладенеца. Трябваше два литра да напълня...

  Сергей Лукяненко
  3 април 2020 г. Фейсбук

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Хайде пак за домашното насилие-жените били принудени да търпят насилника.Ами някой да не ги е вързал да стоят при него?Какво прави при човек,който я пребива?
  —цитат от коментар 9 на Мусаши


  "Ами… предполагам, че за някои жени всеки мъж е по-добре от никакъв."

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#32] от "pag":

  Ти си мислиш така. Базовите професии също са заплашени от евтинията. Ха да те питам, скоро да си носил на майстор еднократна запалка, да и сложи дюза че да стане за многократно? Много неща дето искат майстор ще бъдат преработени за да станат лесни за употреба без да ти трябва майстор. Представи си само за момент, че заради една по-сериозна болест се наложи шофьорите на тирове да чакат на всяка граница по 10-20 дни карантина, дали правителствата няма да преразгледат законодателството около автономните автомобили, как мислиш. От тировете, после ще се мина към ГТ, към обикновените леки коли... и сигурния "базов" шофьорлък вече няма да е сигурен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на id
  id
  Рейтинг: 480 Неутрално

  експерт по политически комуникации ... не съм сигурен, по-скоро по писане на тъпотии
  Ти си комунист интригант бе, момче.
  За автора работещият вкъщи е новият класов враг.
  Искате да "работите вкъщи" за да не работите.

 46. 46 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#35:"Smoke"][/quote]

  Тц...нека аз Ви обясня нещо, като човек, който се е пенсионирал отдавна от правене на услуги за другите и е имал време да го наблюдава и отстрани след това :-)

  Да направиш сайт за подаване на данни е елементарно.
  И Ви гарантирам, че за всеки посочен от Вас способен да го направи аз ще намеря 4-ма други - един руснак, един китаец, един индиец и дори един американец! - които ще го направят по-евтино.

  То е защото не се търсят милиони сайтове за подаване на данни или за продавачи.

  Това беше така преди 15 години, сега е в напреднала и улегнала фаза, в която работата, която може да се свърши от един се разделя на 5 по-евтини и по-лесно заменими работника.

  Ако още не сте го разбрал дайте още малко време на вируса.

  Впрочем най-вероятно и да не му го дадете той ще си го вземе :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK