Съдебният съвет като цензор в шоубизнеса, или колко струва моралът на мнозинството му

Чий морал да се вземе предвид в казуса със заснетия в Съдебната палата клип?

© Скрийншот от клипа

Чий морал да се вземе предвид в казуса със заснетия в Съдебната палата клип?Висшият съдебен съвет (ВСС) влезе в шоубизнеса като цензор. В рамките на малко над два часа в четвъртък (23 април) мнозинството от членовете му заклеймиха като неморален видеоклипа "Yerba" на изпълнителя Alek Sander (за когото мнозина не бяхме и чували). Те решиха да използват естетическия повод, за да си разчистят сметките с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който отдавна им "вади" очите.


Когато нещата опрат до закона, е лесно. Назначаваш проверка, тя установява факти, събират се доказателства, и понеже на черното не може да се каже бяло - следват продиктувани от нормите решения. И никой не може да каже нищо. Случаят обаче не е такъв. Мастити юристи, избрани във ВСС вероятно заради опита и авторитета си (така поне си въобразяваме),


обявиха, че не им трябват факти. На тях им стигал моралът
Когато обаче нещата опрат до морал, става доста хлъзгаво. Защото възниква въпросът, над който векове наред теоретици и философи си бият главите - чий морал да се вземе предвид? Официалният ли, общочовешкият ли, господстващият ли, колективният ли? Или субективният на членовете на ВСС? Защото всички те се различават, и то в много случаи драстично. Историята вече е изпробвала силата на един от тях - в резултат през 1945 г. беше избит елитът на страната от т. нар. Народен съд, а 45 години след това действаха "другарски съдилища", които надничаха дори под чаршафите на непослушните членове на обществото. В този сюжет се вписа сега и ВСС.


"Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък по нея", казва по въпроса Библията, описвайки онзи момент, в който юдеите осъдили на смърт Мария Магдалена заради поведението й, а Иисус лекичко им коригирал моралните понятия.


И преди да преценим моралните устои на ВСС, формулирани от членовете му в четвъртък, нека да имаме предвид


няколко важни от морална и законова гледна точка въпроси:


1. Колко обтекаем е моралът на ВСС, след като си затвори очите за т. нар. "Цумгейт" - неофициалната среща в ЦУМ на предишния главен прокурор Сотир Цацаров с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев, на която на Дончев е оказан натиск за редакционната политика, намекнато му е, че е подслушван, предупреден е, че може да пострада бизнесът му?


2. Що за етика демонстрира мнозинството в съвета, след като избра за главен прокурор човек, който отрича основни правни принципи, склонен е да отмъщава на критиците си и на критиците на управляващите, позволява си дори да заплашва член на самия съвет, че го чака бъдеще като общински съветник?


3. Морално ли е главният прокурор да каже по куп национални медии, че през последните 5 години не е имало правосъдие поради проблеми на системата за разпределение на делата, и това да не е подплатено с нито един факт?


Ето как на фона на тези въпроси протече "другарският съд" във ВСС:


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, естествено, поведе колоната, като установи, че договорът, който ВКС е подписал чрез главния си секретар с продуцента на клипа, "не поставя условия към съдържанието на продукцията". Съответно от съда не били установили "дали заявеният продукт е произведеният". Министърът иска още да се изясни имал ли е право Лозан Панов да упълномощи главния си секретар да подписва договори за филми, очаква инспекторатът да каже има ли уронване на престижа на съдебната власт и "на този етап" не би искал дисциплинарна проверка на Панов. И в същото време е категоричен, че престижът на съдебната власт е уронен. Видял е че, "водещата камера набива на табела "Прокурори", мяркали се и "лица с червени тоги" (всъщност главният герой е в червен костюм). Според Кирилов "посланието тук е нееднозначно и не е случаен призивът за легализация на "Yerba".


Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков "заорава" по-надълбоко. Той е "ужасен от клипа, който се пее на фона на нашия храм, където влизаме с респект". "Не знам дали ще е така оттук нататък", съмнява се Чолаков. Той е категоричен, че Съдебната палата не се стопанисва с грижата на добър стопанин. Аргументът му за това е видеоклипът. Той има и готово решение - управлението се отнема от председателя на ВКС


и се дава на председателя на Софийския апелативен съд,


(за която преди време инспекторатът установи, че е разпределила дело за КТБ неслучайно, но не я наказа).


"Бзспорно посланията на клипа са отвратителни", насочва към съдържанието Георги Кузманов. И цитира неизвестен американски съдия, който бил дал рецепта как се доказва порнография: "Когато я видя, я разпознавам." И Кузманов така я разпознал, защото заявява, че "не е необходимо да питаме експерти".


Критиката продължава с пледоария на Вероника Имова. "Храмът на Темида е използван за въвличане на малолетни в порнография и употреба на наркотици", смята тя. В сградата, символ на законността и морала. "Съдържанието може да бъде инкриминирано", казва Имова, след като гледала, слушала и си превела от английски текста. Заглавието, освен билка, било символ на марихуана, разяснява тя. Около нея в клипа "се вихрят дами с едно поведение...", а внушението е "толкова ясно". "Нискоестетична за достойнството на всеки човек култура в храма на Темида" - гласи оценката й. "Обсъждаме един феномен, който заля обществото. PR криза, на която трябва да реагираме. Колегите, които правораздават, не заслужават упреците, които се леят". Заради едно "произведение". Според Имова "няма какво да се прикрива скандалното допускане да се продуцират подобни филми". Според нея


има данни за съставомерни деяния - подбуждане към употреба на наркотици и порнография


Боряна Димитрова от ВСС допълва: "Това, което видях и чух, е отвратително. Унижение е на съдебната система и крехкия й авторитет. Вместо да чуем: "Извинявайте за унижението", се занимаваме с точки и запетаи. Г-н Панов носи лична отговорност. Изводът е един - той не може да управлява тази палата."


Севдалин Мавров направо заявява, че няма какво да оценяват клипа, защото Панов отдавна бил абдикирал от функциите си. Разпределил бил работата на заместниците си. Те не можели да се срещнат с него. Той не ги събирал на оперативки, за да чуе проблемите им. "Това е големият проблем", отсича Мавров. "Ако някой има достойнство, ако бях аз, бих си подал оставката!"


Така нещата съвсем се изясняват - без проверка и без дисциплинарно производство Лозан Панов да бъде разкаран от поста си. А ако не може директно, то поне да му бъдат орязвани функциите.


"Преврат ли правим, линч ли?", пита Атанаска Дишева,


която многократно търси, но не получава отговор спазват ли се правилата по процедурата на ВСС, с какво договорът за клипа е нарушил образеца, одобрен от ВСС през 2018 г., и защо, когато е одобряван от Пленума, никой не се е замислил дали трябва да се упражнява контрол върху продукта, защо след като ВСС не е предвидил такова задължение, сега го вменява на председателя на ВКС. Също и в какво качество Пленумът оценява художествените качества на един видеоклип към филм.


"Ако не сте разбрали 4 часа, няма и да разберете", отговаря й "джентълменски" Магдалинчев. Въобще скача се срещу всеки, който се опитва, да върне разговора към фактите и проверката им.


Огнян Дамянов добавя още правни доводи: "Изпитах срам и гняв и няма нужда никой да ме убеждава."


"Срамна и скандална ситуация. И седим в нея и с юридически похвати изместваме уронването на престижа", възмущава се и Даниела Марчева. Според нея е "смехотворно да обсъждаме имал ли е правомощия председателят на ВКС или не". И добавя: "Не е нужно да си юрист." И тя настоява Панов да обясни в какво се изразява работата му. И сама отговаря: "Ситуацията е пошъл символ на работата му - бутафория и демагогия".


Драгомир Кояджиков "надгражда":


"Ами ако беше порнофилм? Пак ли нямаше да има задължение да го прегледа?"


А моралните устои са укрепени от Георги Кузманов, който обявява, че разчита на Етичния кодекс на магистратите и на етичния принцип за грижата като добър стопанин.


Магдалинчев допълва, че Пленумът не предвидил никакъв контрол на съдържанието на договорите за изкуство, защото разчитал, че упълномощава разумни хора, "да мислят".


Така приключиха моралните пледоарии. Самият Лозан Панов безуспешно припомня, че разговорът между юристи трябва да е по правила и върху факти. "Виждам, че е режисирано. Чух много обвинения извън темата. Факти не са установени. А вече се раздават и присъди. Трябва да проверим факти, а не интерпретации.


Продукцията на ВСС е по-пошла, арогантна и нагла от заснетия клип в Съдебната палата.


Решенията ви отдавна са взети. Много филми са снимани в Съдебната палата, имало е много сцени. Юристите трябва да се държат с повече уважение към собствената си професия", казва той. И добавя че е разбрал как се вземат решенията във ВСС - с чуване по телефона. Панов предлага Пленумът на ВСС да прекрати възможността за снимане на филми и клипове в съдебните сгради.


Ситуацията с морализаторската поза на съдебния съвет би била комична, ако не беше очевидният опит с естетически доводи да се заобиколят правни норми. Членовете на ВСС, макар и повече от половината с опит в наказателното правораздаване, явно не са запознати с изхода на някои печално известни дела в България, в които прокуратурата се опитваше да установи дали има погазване на морала. Обект беше поп албум на нашумяла навремето група, после имаше обвинение и заради еротичен роман, което дори стигна до съд. Имаше и


експертиза на езиковеди от БАН, които оценяваха пасажите, в които се описва секс


Смешно беше и жалко, а участниците в тези дела сигурно предпочитат да не си ги спомнят.


Затова ВСС може да става колкото си иска за смях, неговото морализаторстване си е негово право. Когато обаче самият кадрови орган на съдебната власт е решил да печели пари от снимки в съдебните сгради в цялата стана, че даже е и препоръчал какъв да е договорът за това и е публикувал образец - добре е да намери морал и достойнството да си понесе последствията. А ако има порнография и други престъпления в заснетите филми - данъкоплатците издържаме многочислен и високоплатен разследващ апарат. Да си го задействат.


А въпросите за морала на съдебния съвет остават да висят с пълна сила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  За морала на мнозинството не знам, ама за морала на разрешилия снимането на въпросния клип говори самият клип.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  За съжаление мнозинството е срам за юридическата общност, както и недоразумението министър. Всяко стадо си има мърша, а ГРОБ-аджиите и сараите успешно и целенасочено през годините избутват мършата начело. Мършата не мисли, лесно се манипулира и изпълнява поръчките на господарите. Само за няколко сребърника.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  Фарисеите четат морал, нищо ново!

  klimentm
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  Да се въведе закон за обида на чувствата на длъжностните лица!

  klimentm
 5. 5 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 408 Неутрално

  В съдебната власт вони на фалш, мракобесие и среденовековие, характерни за силно изостанала балканска държавица. Пълно е с "високоморални" крадци и корумпирани "служители" на Темида, които признават само закона на "зелените знаци".

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3677 Весело

  "Ами ако беше порнофилм? Пак ли нямаше да има задължение да го прегледа?"


  А ние като гледаме техният порнофилм със стари и амортизирани вече артисти какво да кажем?!

  klimentm
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Уви , личната вендета на злите сили към Л.Панов посяга вече и на изкуството и младите артисти.
  ""Преврат ли правим, линч ли?", пита Атанаска Дишева" , очаквано силно , на място и аргументирано
  "Продукцията на ВСС е по-пошла, арогантна и нагла от заснетия клип в Съдебната палата.", също ... очаквано, издържано и от последна инстанция.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Не знам дали Панов има някаква вина. Не мога да твърдя, че изобщо за това трябва да се търси някаква вина. Но, съм убеден че има двоен аршин.
  Опитайте се да влезете във въпросната изнституция, дори и в най голямата жега по къси панталонки. Веднага ще ви спрат на вратата, за 'непрелично облекло'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Весело

  До коментар [#8] от "zz_s":

  'непрелично облекло' -> 'неприлично облекло'

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 355 Неутрално

  "Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, естествено, поведе колоната..."

  Дани, обичаме те

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  "Преврат ли правим, линч ли?", пита Атанаска Дишева, която многократно търси, но не получава отговор спазват ли се правилата по процедурата на ВСС, с какво договорът за клипа е нарушил образеца, одобрен от ВСС през 2018 г. и защо, когато е одобряван от Пленума, никой не се е замислил дали трябва да се упражнява контрол върху продукта, защо след като ВСС не е предвидил такова задължение, сега го вменява на председателя на ВКС. Също и в какво качество Пленумът оценява художествените качества на един видеоклип към филм."

  Демек, след като резултатът не нарушава формата приет от ВСС е неукорим или това, което се опитва да изкара тази кака е че, всички са в кюпа(интересно е, че говори за Пленума в 3то лице за да изключи себе си от това число)! Така не правеха ли комунистите, които всички толкова мразим?
  :-)

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Гневно

  Еманация на чалгата на прехода е този клип.
  "Порно с тоги!"
  Перестройчиците да духат таратора.
  Аре.

 13. 13 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 360 Неутрално

  В годините след Красьо Черния сме се нагледали на какви ли не жалки изпълнения на вождовете на съдебната власт, но до такова падение като че ли не бяха стигали. Дали поради короновирусното ошашавяне или поради други причини, точно самите членове на ВСС са демонстрирали поразителна и позорна морална нищета. Ако не беше толкова жалко и трагично, щеше да е много комично.
  ОСТАВКА на Висшия съдебен съвет! Пълна Реформа на цялата Съдебна власт!

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Гневно

  Здравото:
  "Евгени Диков, който е бивш шеф на националното следствие, обясни, че винаги когато е давал съгласие за заснемане на филм, е искал да се запознае със сценария."
  Из https://www.24chasa.bg/novini/article/8494680

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  " "Преврат ли правим, линч ли?", пита Атанаска Дишева,
  която многократно търси, но не получава отговор спазват ли се правилата по процедурата на ВСС, с какво договорът за клипа е нарушил образеца, одобрен от ВСС през 2018 г. и защо, когато е одобряван от Пленума, никой не се е замислил дали трябва да се упражнява контрол върху продукта, защо след като ВСС не е предвидил такова задължение, сега го вменява на председателя на ВКС. Също и в какво качество Пленумът оценява художествените качества на един видеоклип към филм. "

  Като, си предлагаш сградата за такива снимки естествено е да очакваш, че тя ще се използва за определени внушения от авторите на клипа.
  А внушения има: свобода на оръжия, дрога ... майната му на правосъдието...
  Дечица с пистолети...
  Просто не е трябвало да се допуска.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Чалгата на перестройката - "Карай бясно на червено, направи за мене нещо откачено!"
  В Съдебната Палата - що се чудите?
  "Те не просто са възпитавани така. С мама съдружник на Апаша в годините на прехода едва ли има някой, който още не го е разбрал - това усещане за живот извън правилата не е просто усещане - то е просто факт." /Слави Ангелов/

 17. 17 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  И какво като се отнема на Панов право да стопанисва сградата? Нали сам се е отказал от това право и го е делегирал на друг. Вместо да скача сега, да пита подчинения си защо не е прегледал какво ще се снима. Или ако е видял, защо го е допуснал. Щото, вярно, да снимаш как мутри нахлуват с автомати и пищова в съдебната палата да вземат куфарче, от което избуява дървото на порока /наркотика/...? Аранжирано с еротични /полупорнографски/ изпълнения, си е скандал. Положителното е, че в мутренската ера това щеше да отмине и замине. Което не се случва сега. И звучи някак превантивно.

 18. 18 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 355 Неутрално

  ех, бърка ви в ануса Панов. ако му видите сметката с това пошло видео, ще настане мир и любов. аферим

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  За морала на мнозинството не знам, ама за морала на разрешилия снимането на въпросния клип говори самият клип.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък...
  Та безгрешни ли са от ВСС, та са тръгнали да съдят?
  Доколко морални са те, когато пращат СМС-и на Борисов и му се отчитат?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Хаххаха клипът без музика е супер реален,тоест показва реалната ситуация и състояние в Бг съдилищата.Особено съдийките.Ами погледнете колко съдийки,колко говорителки на съдилища са силиконови кифли.А НИЕ ОЧАКВАМЕ ОТ ТЯХ ДА ПРАВОРАзДАВАТ.............

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Председателя на ВКС не може да е цензор. Партенката дето Диков преглеждал всички сценарии може да хване дикиш само при някои които са далеч от реалния живот.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Няма граници, които това ВСС, конституирано по този, според мен порочен начин, да не премине.
  А после се чудим, защо всички ни сочат с пръст, като пример за страна с калпаво правосъдие.

 26. 26 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Случайно или не,клипът показа едно към едно състоянието на съдебната система у нас.Щом едни полуголи каки се дупят,други размахват пистолети и това се смята за позволено в Съдебната палата,какво да говорим повече.За едни 800 лева станахте за смях.Ама Лозан Панов не знаел!?Значи не е за тази работа,за която е назначен.

 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  ...възниква въпросът, над който векове наред теоретици и философи си бият главите - чий морал да се вземе предвид? Официалният ли, общочовешкият ли, господстващият ли, колективният ли? Или субективният на членовете на ВСС? Защото всички те се различават, и то в много случаи драстично. Историята вече е изпробвала силата на един от тях - в резултат през 1945 г. беше избит елитът на страната от т. нар. Народен съд
  ==============================
  Вай, вай, вай - от чалгата тръгнахме, до избитите от Народния съд я докарахме.

  Аз викам, след като теоретиците и философите (дървените) от векове наред си блъскат главите без да намерят решение, да кажем майната му на морала.
  Има, обаче проблем. Морални стожери от рода на Л.Панов ще останат без идеологиеска основа, ще загубяд грантове и ще останат гладни.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  че е срамна работата, не може да се отрече, но е срамно, че имаме такива съдии. такова ни е обществото, такова сме излучили, това търпим. хора страхливи, корумпирани, служещи на властта, която е мафиотска.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  А една колежка на Дишева пък попита (естествено, на този въпрос гласност не се дава):
  "Истина ли е това, което казват колегите на Л. Панов, че много рядко го виждат на работа, а задълженията се изпълняват от заместниците му?"
  Кой да и отговори?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 30. 30 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 19 Неутрално

  "Съдебният съвет като цензор в шоубизнеса, или колко струва моралът на мнозинството му."

  Това, което разбрахме от меценатската дейност на Лозан е колко струва моралът на малцинството нс ВСС. 800 лева

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 31. 31 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Всичко това показва, колко струваме!

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Любопитно

  А тази "продукция" за къде се била подготвяла?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Любопитно

  А тази "продукция" за къде се била подготвяла?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Този клип откровено показва чалга културата в съдебната система.
  Цинично, но е факт.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Мъката на моди
  Мъката на моди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този изцяло изфабрикуван скандал показва колко долни са тия копеленца от ВСС.

  Няма абсолютно никакви основания да се шуми около случая:

  -- Съдебната палата традиционно се ползва от филмови продукции
  -- 0% от аудиторията на тоя клип ще знаят, че е сниман в Съдебната палата в България, така че казус няма така или иначе
  -- Тази филмова продукция е напълно в духа на модерния шоу-бизнес - не е с нищо по-скандална или неморална от всеки среден хип-хоп клип. Защо това е така е съвсем друг въпрос
  -- Няма никакви директни призиви за легализиране на марихуана. Има фразата "legalize it",
  която не е ясно за какво се отнася.
  -- Така или иначе, призивите за легализиране на марихуаната не са нещо неморално - марихуаната е легализирана на много места в света вече, и тенденцията е да се легализира
  -- Самият Панов няма нищо общо със случая. Идиотско е да се правим, че трябва да надзирава подобни процеси директно.

  Целенасоченото активно мероприятие на мафията е прозрачно.

 36. 36 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 60 Весело

  До коментар [#30] от "Любов Шейсе":

  800 лева по документи. Другото - поне една безплатна фотосесия за Черния лебед.

 37. 37 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Абсурдна ситуация! Дори не разбирам целта на клипа. Същото можеха да снимат на десетки подобни места!

 38. 38 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Адмирации за статията Ви, госпожо Георгиева!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Остави,ами според списувачката ВСС даже пречел на шоубизнеса!

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Фарисеите чатат морал,викаш?!А Иисус Панов пуска чалгата в Храма!

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#37] от "lady_flower":

  Ми великите внушения на клипаджиите се засилват точно от тази сграда.
  Аз ли е трябвало да го предвидя.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#20] от "pag":

  Лозсн получил нов прякор на Кърниградска-Иисуса,щото е безгрешен винаги,пък и имал брада вече.?

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#22] от "1908":

  Ча малко ли престъпници (доказани) защити в годините Газетата,само защото властта не е удобна?!Като запичнем от изнасилвача и убиец Чеци

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Е как ВСС ще е конструирано по порочен начин?!Нали Бойкик го предложи?!

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#27] от "clarkv622":

  Лозан гладен няма да остане-има богата жена-ще му намали наема!

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Лозан е зает! Трябва да работи допълнително!Жена юу му вдигнала наема,че било криза!

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Заснемането на сцени от художествени произведения в Съдебната палата в София изобщо не е прецедент. Още в началото на века певицата Мария Илиева участваше в клип към песента си „Нищо“, в част от който за декор беше използван четвъртият етаж на храма на Темида в София. Клипът включваше и кадри, в които Илиева се къпе във вана.
  През 2012 г. пък отново в Съдебната палата беше заснет част от епизод от хитовия сериал на БНТ „Под прикритие“. В него наемен убиец застреля във вътрешния двор на сградата една от героините в продукцията Съни, която в този момент отиваше в съда, за да даде показания срещу главния персонаж – мафиотът Петър Туджаров-Джаро. Макар че в случая беше режисирано въображаемо поръчково убийство, тези кадри не предизвикаха възмущение сред тогавашните членове на ВСС. В онзи момент председател на ВКС беше проф. Лазар Груев.
  Сигурно сега е избран най-моралния ВСС.

 49. 49 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 60 Любопитно

  До коментар [#48] от "Роси":

  Е, ти не правиш ли разлика между тая чалга и епизод от филм, чието действие СЕ развива в Съдебната палата? Всеки случай е сам по себе си и не се съотнася с други. Както това, че Лозан живее в сграда на Артекс не съотнася т с това, че друг също живее в такива. Нали?

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 989 Любопитно

  До коментар [#48] от "Роси":

  "Художествено произведение" ?!

 51. 51 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1361 Весело

  Е па в "Под прикритие" застреляха свидетелка по делото в двора на съдебната палата а стрелеца си беше вътре... Аз тогава се притесних повече дали е безопасна сградата отколкото от този клип. Кой е позволил???

 52. 52 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Лозан не го мисля.
  Като съдебната система @сеизчисти, той ще се отдаде на изкуството - ще пише сценарии за клипове на Милко Калайджиев в евтината вила на морето.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 53. 53 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 586 Неутрално

  В триъгълника пари, власт, правосъдие не търсете морал. Прекалено наивно е.

 54. 54 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ПРЕДОЗИРАНЕ: „цензор в шоубизнеса"...Да виждаш все клечката в чуждото око, а гредата в своето – никога!

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Весело


  "Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, естествено, поведе колоната"

  Явно е бесен, че не са го поканили за участие в клипа. И е прав - така хубаво щеше да се впише!

 56. 56 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 870 Весело

  защо не писахте за другите точки, които е обсъждал ВСС:
  1. Възхваляване носенето на каскети
  2. Осъждане на Захариева за облеклото й което почти никога не е подходящо за международните събития на които я снимат
  3. свободата е гадост, трябва да се премахне

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  "Боряна Димитрова от ВСС допълва: "Това, което видях и чух, е отвратително. Унижение е на съдебната система и крехкия й авторитет."

  Муцка, ама той заради такива като тебе е крехък авторитетът на съдебната система. Защото ако си гледахте работата и не се занимавахте с простотии 99% от хората в България въобще нямаше да знаят за съществуването на този клип, а 100% от гледалите го нямаше да знаят, че е заснет в Съдебната палата.

  А сега и едните, и другите видяха, че във ВСС се подвизавате по-големи чалгаджии отколкото тези в клипа.

 58. 58 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Любопитно

  В шок съм, а още не съм си изпила кафето....
  "обявиха, че не им трябват факти. На тях им стигал моралът"
  ???

  От кога на магистрати закон не им трябва? От кога не се интерсуват от истината?? От кога хора, които са полагали следната клетва:
  "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!
  не я спазват???
  Айде, главния прокурор и Ръбъл са ясни. За втория не е много сигурно дали IQ-то му надвишава номера на обувките. Но съдии???

  Барни Ръбъл дава оценка на съдии и говори за тоги, като единственото , което може да направи той с една тога на юрист, е да я ползва за да прецени силата на гравитацията???
  Абе кой им обърка наркотиците на тия ??? Пак ли??? До кога???

  Тия сгради дадени ли са за ползване на Съдебната власт? Ако да- имаме ли правилиници за делегиране на права? Ако да- чий го дирят "моралните" в тоя казус? И за какво се борят, освен за 5 минути слава?
  Тая специално мисля, че трябва директно да я махнат:
  Боряна Димитрова от ВСС допълва: "Това, което видях и чух, е отвратително. Унижение е на съдебната система и крехкия й авторитет." Такива оценки мога да давам аз, макар че никога не бих си го позволила, но не и съдия. Ми чий го дириш там ма како? Защо не си допринесла за издигане на професията на нови висоти? Ми махай се, явно си крайно непригодна. Доказваш го с думите си. И спри да ми харчиш залудо парите.
  За мен като данъкоплатец и техен работодател е унизително да гледам подобно падение.
  Надявам се Лозан Панов, не само в ролята си на председател на ВКС, но и на юрист, Да им набие в главите, че подобна подигравкасъс съдебната власт е безумие, щенията им- несъстоятелни, поведението им- меко казано укоримо, и е крайно време да си намерят друга работа до момента, в който се сблъскат със закона в цялата му сила.
  И да не дават морални оценки- за това трябва да имаш база!

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  "Критиката продължава с пледоария на Вероника Имова. "Храмът на Темида е използван за въвличане на малолетни в порнография и употреба на наркотици""

  Смешен плач от страна на тези, които във ВСС с избора на Гешев сътвориха цял порносериал.

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Неутрално

  С този силен рев плачльовците от ВСС ме накараха и аз да погледна що за стока е този клип.
  Ми клипът си показва точно какво е в тази прогнила съдебна система.
  Много добре са избрали съдебната палата за сцена на клипа.
  Веднага става ясно за кой и за какво си говорим.
  Много си е точен клипът и точно затова са се разревали във ВСС.
  Защото са се познали в клипа.
  Защото си видяли мръсното си лице, широко отворените за зелено очи и скритото си зад маска лице.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 522 Неутрално
 62. 62 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Тая авторка си е мамата ..ала ! Притежава злобата на кане корсо( с извинение! )
  :) Да фърга перото и да се фаща по пледоарии.! Ми тя от 65000 кладенеца вода донесе,да ми докаже колко е ,значи, онеправдан гОркият Панов.
  Пък уж нямало достоверни факти...

 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  На това и на тези "шоубизнес" ли му казва госпожата?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Ами след като имаш система за дистанционно разпределяне на дела ти би ли ходил ?

  https://bg.utc.city/3354323-3363485

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на today
  today
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Толкова са противни, че няма накъде повече. По най-наглия начин се хващат за някой формален повод, а за бруталните нарушения в системата си мълчат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 66. 66 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Явна тази тема ще е дъвката идната седмица.
  Как пък не прочетох една задълбочена статия по въпроса? Защото истинсикя въпрос е защо е отстранен Лозан Панов. Ние обаче четем пасквили (не го казвам злобно!) на тема творчество и кич.

  Какво напрактика се получава след освобождаването на Панов? ДБ вече нямат човек там.. Но по-интересния въпрос е като имаха човек там, това с какво ме топлеше мен примерно? Някаква реална промяна да е започната в съдебната система? Не. Сега тъжим, че някой ще бъде подмене от друг някой.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 67. 67 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":А една колежка на Дишева пък попита (естествено, на този въпрос гласност не се дава):"Истина ли е това, което казват колегите на Л. Панов, че много рядко го виждат на работа, а задълженията се изпълняват от заместниците му?"Кой да и отговори?!
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf


  Явно ти знаеш отговора - Оралната мажоретка на ГешеФФФ!  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  До коментар [#66] от "olexander":
  Хе!
  Л. Панов бил човек на ДБ видите ли!
  И как стигна до това гениално заключени бе умчо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този жалък и зависим в голямата си част състав на ВСС става за изпълнение на поръчкови постановки.

  На мен друго ми е чудно - тези самозабравивили се нагаждачи и платени изпълнители на Пеевски , като Магдалинчев и Чолаков НАИСТИНА ЛИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ ВСИЧКО ТОВА? ЧЕ ХОРАТА ВИНАГИ ЩЕ ЗАБРАВЯТ?

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 70. 70 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#68] от "Храбър":

  Хвърлях боб.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 71. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#67] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  А ОЧЕВАДНО ти си от шефпомазаните за които правила не важат. Успех !!

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 72 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кога решаващия глас в ВСС - ще бъде този на гражданите - народа?!
  Не и при днешния начин на избирането му!

 73. 73 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Любопитно

  Кога решаващия глас в ВСС - ще бъде този на гражданите - народа?!Не и при днешния начин на избирането му!
  —цитат от коментар 72 на svoboden izbor


  Извинете, но Вие наистина ли мислите, че тая част от народа, която дори собствената си Конституция не е чела ( какво остава за други закони, за праваната ни система и за нейната логика и т.н.), има компетенцията да гласува професионалната пригодност на хората в съвет, който:
  (Раздел II. Дейност и организация на Висшия съдебен съвет ЗСВ)

  ?

  Не че не съм за гласуване на повече доверие и отговорности за гражданите по някои въпроси, но мисля, че Вашата идея, приложена без подготовка, няма да е много разумно решение...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK