Профилактичните прегледи могат да ловят дрогираните шофьори

Нека започнем разговор и обсъдим идеи! Ако не го направим, ще получим обичайното - увеличаване на санкции и наказателна репресия, което обаче няма да е достатъчно убедително за очакваната от нас превенция и сигурност по пътищата.

© Булфото

Нека започнем разговор и обсъдим идеи! Ако не го направим, ще получим обичайното - увеличаване на санкции и наказателна репресия, което обаче няма да е достатъчно убедително за очакваната от нас превенция и сигурност по пътищата."Бясно карай на червено"...


"А още пушиш ли козче? Питай ме некое друго въпросче"...


Колко годишни са били участниците в убийството на Милен Цветков, когато текстовете на тези песни се слушаха и пееха като химни на нацията? Всъщност израснали са с тях и вероятно с повтарянето всяка от думите се е запечатала в съзнанието им като възприемане на общото разбиране за нормалност в света на възрастните, в който са се формирали. Сега са си създали точно такава реалност, дори живеят в нея. А ние, цялото общество и държава, които сме имали съществен принос в този дълъг процес, ги упрекваме, защото било незаконно и причинили убийство.
Това е бумерангът на общественото разбиране за добро и зло.


И за жалост, трябва да го разберем по трудния начин.


Всъщност всичко това идва да ни подскаже, че за да заличим допуснатите от всички нас отрицателни последици, е необходим системен, междуинституционален и също толкова дълготраен подход с грижа за човека.


Нека започнем разговор и обсъдим идеи! Ако не го направим, ще получим обичайното - увеличаване на санкции и наказателна репресия, което обаче няма да е достатъчно убедително за очакваната от нас превенция и сигурност по пътищата. Започвам разговора с предложение за решение, което според мен не може да се търси извън общата целенасочена политика за здравето на нацията.


Към настоящия момент профилактичният преглед се третира като право, от което лицата могат да се възползват веднъж годишно и включва лабораторни изследвания на кръв и урина, анамнеза и пълен обективен статус, тест за рак на простатата при мъжете, преглед на момограф за рак на гърдата при жените и пр. При съмнение за риск от диабет, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания личният лекар може да назначи и консултации с лекар по профила на заболяването. Нещо повече, ако не направят профилактичния си преглед, пациентите могат да бъдат глобени от 50 до 100 лева, при повторно нарушение - от 100 до 200 лева. Правомощия да налагат тези санкции имат регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.


Да сте чували за санкциониран неявил се? Не сте, защото няма!


А данните сочат, че само около 40 процента от здравноосигурените лица се явяват на профилактични прегледи.


Същевременно профилактичните прегледи са от изключително значение за ранната диагностика на заболяванията, което пък е ключ към правилното, навременно и евтино лечение. Това са последиците, от които всички ние имаме интерес - здрави сънародници, които бързо, леко и евтино да се върнат обратно в обществения живот. Вместо това се съгласяваме заболяванията да се откриват най-често във фаза, в която лечението е трудно, мъчително и твърде скъпо.


Време е човекът да бъде поставен в центъра на системата, създадена за него. Ще разберем, че това е така, с много прост тест, а именно като видим как реагира системата, ако липсва човекът в нея. Спира ли да работи, или продължава безпроблемно. В момента системата може да работи чудесно с човека и без него.


Точно такава система можем ли да си позволим обаче.


Мисля, че е време да изискаме от нормотворците да изменят правната уредба така, че


профилактичните прегледи да станат едновременно право и задължение за всяко здравноосигурено лице.


Задължението му ще се яви като дължим насрещен ангажимент спрямо всички, които формираме системата и нейния бюджет. В общ интерес е да се грижим тя не просто да работи, а да изискваме да работи така, че всеки от нас да е здрав.


В контекста на темата това ще рече, че системата трябва да предвиди за профилактичен преглед всеки осигурен конкретно, при това според мен два пъти годишно, а неявяването да води до невъзможност да продължи да работи без явяването му. Разбира се, можем да взаимстваме готови решения от старите държави членки, като планирани дати за всеки от нас, платен отпуск за деня на явяване, зелен коридор за профилактичните прегледи и изследвания, а при неявяване спиране на здравноосигурителни права, тежки глоби и пр.


Защо два пъти годишно? Защото според експертите профилактичните прегледи на около шест месеца, са относително подходящи за ранна диагностика.


Щяло да е много скъпо? Далеч под цената, дори несравнимо ниско спрямо това, която плащаме сега


по скъпи пътеки и клинични лечения за заболявания, открити в късна фаза.


Тази система, ако се сглоби да е добре работеща, може да бъде изключително подходяща и за други цели, а именно за откриване на следи от наркотични вещества или техни аналози. Налице е действаща правна уредба у нас, уреждаща реда, по който се установява употребата на наркотични вещества или техни аналози, която може да се синхронизира по перфектен начин за случаите, в които се правят профилактични прегледи на здравноосигурени лица, които са и шофьори. Става дума за Наредба № 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. В чл. 23 от наредбата е залегнало, че "при химико-токсикологичното лабораторно изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози се анализират предоставените проби урина и кръв. Употребата се доказва чрез резултата от изследването на кръвната проба. При липса на проба урина изследването се извършва само с пробата кръв".


Известно е, че наркотичните вещества и техните аналози оставят следи дълго след употребата и доста след като е преминало въздействието им. Ето защо, ако в пакета на задължителния профилактичен преглед към лабораторното изследване на кръв и урина за общите заболявания се допълни и изследване за следи от наркотични вещества и техните аналози, само за онези, които са правоспособни за управление на МПС, може да се постигне висок ефект. Особено ако се предвидят и подходящи правни последици, като


отнемане на свидетелството за управление при неявяване, отказ да се предостави материал


или установен положителен резултат. Разбира се, механизмът не може да обвързва здравната система с допълнителна бумащина и процедури, поради което и тъй като този допълнителен тест се включва основно за нуждите на безопасността на движението по пътищата, данните относно неявяване, отказ или положителен резултат ще трябва да постъпват автоматично при компетентните органи (публично известно е, че само за дни беше разработено приложение за целите на епидемиологичната обстановка с междуинституционален подход, какъвто и тук е приложим).


Някой ще каже, че на шест месеца може и да не се хване следа. И ще е прав. Ако приемането е инцидентно и доста преди датата на изследването, да, следи може да не бъдат открити. Ако обаче приемането зачести, ако се стигне до зависимост, тогава няма да има мърдане. И тук е общият ни интерес. С констатирането първо ще бъде даден шанс на човека да се откъсне от зависимостта във все още ранен етап и отделно от това ще му бъде отнета възможността да бъде опасен за себе си и останалите по пътищата.


В обобщение, не става дума за нарочни профилактични прегледи за установяване единствено на следи от наркотични вещества и аналозите им.


Става дума за цялостна грижа за профилактика и ранно диагностиране на всеки от нас


като "задължителните" и сега профилактични прегледи да станат действително задължителни, а от материалът, който така или иначе даваме за лабораторни изследвания с цел диагностиране на общи заболявания, да се допълни за шофьорите и изследване за следи от наркотични вещества и аналозите им. Профилактичните прегледи да бъдат провеждани на шест месеца, по предварителен график, денят да е допълнителен платен отпуск, а неявяването, отказът да се даде материал или установен положителен резултат да води автоматично до отнемане на свидетелството за управление на МПС.


Тук правя уговорката, че предложената идея е далеч от претенциите да е единственият или най- добър вариант за справяне със ситуацията и съзнавам ясно, че е възможно същата да предизвика едно или друго възражение, отхвърляне или неодобрение. Въпреки това поставям същата на общественото внимание, водена от разбирането, че повишаване на санкциите и наказателната репресия не са в състояние да дадат достатъчно добър ефект. Следва да се търсят и намерят естествени, подходящи и ненатоварващи начини за мотивиране на всеки от нас да се придържа към общото разбиране за доброто.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fcl45655276
  fcl45655276
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоест, на употребяващите наркотици да се отнеме правото да шофират? Има логика в това.

 2. 2 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Между това да обменяме идеи и това да ръсим глупости има значителна разлика все пак.
  Същите, които квичат какво нарушение на правата било да се следи телефона на поставен по карантина сега да предлагат задължителни тестове за наркотици - е аре малко....
  Да не говорим , че употребяването на наркотици и карането на МПС не е задължително да съвпадат.
  Въобще либералния мисловен процес не спира да ме удивлява.......

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Хубав материал. Реализацията на профилактичните прегледи в предлагания вариант е скъпо начинание. Някои дейности, препоръчвани за шестмесечен период, например изследване на простата, въобще не се изпълняват от джи-пи-тата. Нещата ще си останат засега до добрите пожелания и намерения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Весело

  И резултатът от пробата да се качва веднага на чипа на ръката, за да може на летищата да го тестват по-обстойно! И да пуснат услуга за работодателите, така че срещу заплащане да могат да получат веднага информация за това дали ползва наркотици, дали е прекарал КОВИД и какви придружаващи заболявания има!

  Важно е! Време е човекът да бъде поставен в центъра на системата, създадена за него. Става дума за цялостна грижа за профилактика и ранно диагностиране на всеки от нас. За наше добро е!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 6. 6 Профил на fcl45655276
  fcl45655276
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Профилактичните прегледи нека са по желание и да не се налагат глоби, но здравните вноски да са значително по-ниски, ако се явяваш редовно на преглед. Разбира се, преди това требва да се вдигнат за всички. Тоест, вместо с глоби и наказания, да премине в поощрения, така психологическият ефект ще е много по-силен, защото наказанието винаги предизвиква съпротива и инат, а авантата действа мотивиращо за българина.

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Това е тая с ловната пушка , изтрепаните животни, и селските механички.......
  Личицето стига.....
  дневник, къде ги намирате тия..............
  Не е ли наясно, че повечето, които употребяват, се крият и го правят тайно....... Да ги тестваме с пушка ли.......Специална полиция да води всички на профилактичен преглед. нали наркоманите ще дават по 20 лева на лекар да ги пише годни....... Тая жена мисли, че наркоманите са само чалгаджии или пропаднали хора. Има ги от всички професии вече.
  А тия които пият често, дори и без промили, може да са уморени от честото пиене......Тях какво да ги правим.
  Вчера гледах някакво предложение, на тоя сбъркан чавек Игнатов, който си е чертал кръгчета, на злополучното кръстовище.....Начертал си две кръгови и мисли, че нещо разбира, че нещо е направил................. като с паметника на съветската армия

 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Лелей майко мила, това да не въведението на някакъв нов антиутопия роман ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  1984. Големия брат следи и те пази.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Значи, 2 млн. шофьори се нареждаме и периодично ще се тестваме (къде и как Грета ще ни каже), и така през месец?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Това е несериозно предложение.А какво ще се прави с пияните шофьори?Може на теста да е трезвен и след два часа да се качи пиян да шофира.Същото е и с дрогираните-може на теста да няма дрога,а след него да се дрогира и да кара.

 12. 12 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Весело

  Ехе и Оруел би завидял на идеята. Да си плащам здравните, ама вместо услуга срещу тях да получавам следене по гестаповски.....

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  И родителите им да се тестват задължително , даже и да са от " недосегаемите " , защото там е скрит ключа от бараката.....бедните докарани дотам , пак от същите , няма как да са се сдобили с житейски екстри....

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Испания, където 9/10 са употребили, не може да се справи с дрогата, ние ще правим световен пробив с глупави предложения. И кво правят в Испания, особено в туристическите градове, полицията е на улиците, ама не се крие в "засада", за да хване някой бързодвижещ се, или дреме в колите, а осторожно гледа, изпраща те с поглед докато преминаваш и отминаваш. Ако нещо ги съмнява или те настигат, или следващите те спират и те тестват. Просто. Затова, всеки употребил нещо кара бавно, много бавно, и гледа да не криволичи. Е, много бавните също ги спират, защото испанците не са от бавните шофьори, и това буди съмнение. Та, така...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  Не е същото, следите от дрогата остават много по-дълго в организма, отколкото алкохола. Това първо. Второ, дрогираните шофьори са десет пъти по-опасни и неадекватни от пияните. Тука не говорим просто за забавени реакции и сънливост като при алкохола, а за тотална неадекватност. Аз бих включил и допинг-тестове за анаболни стероиди и пр. препарати, използвани от мутреещите се селяците-фитнес маниаци, които обаче вдигат агресията, самоувереността и неадекватността на пътя, което ги прави още по-опасни.

 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Що го правите сложно?!
  Този дришло дълго време е правил всекакви други по-дребни нарушения и апетитът иде с яденето.
  Всичко започва от 'дребните' неща от типа 'минаване на червено', превишена скорост, неуважение към другите. Стига се до момент на самозабравяне. Наркотиците и връзките на макя му допълват картинката.
  ----
  И малко встрани от темата, но..Общината упорито предпочита регулираните със светофар кръстовища пред кръговите. Не мога да си го обясня с други причини освен, че фирмата дето произвежда и подържа тези светофарни системи гълта милиони и това е в интерес на някой. Предимствата на кръговите са най-вече в безопасността - естествено намаляват скоростта, безотказност - не блокират при първия по-проливен дъжд, коги са най-необходими и без тях настава пълен хаос, евтини - веднъж изградения се нуждаят от подръжка просто, колкото всяка улица.

 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Първо ,профилактичните прегледи в България са доста малко,имам представа защото имам роднини в България.Освен това много хора нямат здравни осигуровки.Как тогава ще ловят дрогираните???

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":Не е същото, следите от дрогата остават много по-дълго в организма, отколкото алкохола. Това първо. Второ, дрогираните шофьори са десет пъти по-опасни и неадекватни от пияните. Тука не говорим просто за забавени реакции и сънливост като при алкохола, а за тотална неадекватност. Аз бих включил и допинг-тестове за анаболни стероиди и пр. препарати, използвани от мутреещите се селяците-фитнес маниаци, които обаче вдигат агресията, самоувереността и неадекватността на пътя, което ги прави още по-опасни.
  —цитат от коментар 16 на fcl45655278


  Точно де.Дрогата остава по-дълго в организма.Ама законът не предвижда по-тежко наказание за взелите дрога,отколкото на употребилите алкохол.
  И за да има престъпление трябва да са изпълнени и двете условия-употреба на дрога и шофиране.Друг въпрос е,че на никой насила не може да му бъде взета кръвна проба без разрешение на съд.А такова се дава само при криминалистическа регистрация или при разследване на престъпление. Изобщо несериозни автори взеха да пишат напоследък в сайта.

 20. 20 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Кафето може да бъде засечено в организма до 12 часа след като е пито, наркотиците доста по-дълго. Може ли да се учотнява все пак дали човек е под въздействието на наркотици или просто са засечени следи от такива в организма му, защото разликата е огромна!?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 21. 21 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Що го правите сложно?!Този дришло дълго време е правил всекакви други по-дребни нарушения и апетитът иде с яденето.Всичко започва от 'дребните' неща от типа 'минаване на червено', превишена скорост, неуважение към другите. Стига се до момент на самозабравяне.
  —цитат от коментар 17 на ali_ibn_isa


  Абсолютно точно!! Истинският убиец в случая е културата на минаване на номера и безнаказаността, проблемът не е в сегашните закони и наредби, а в прилагането им и контрола!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 22. 22 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Ами законът и да не предвижда по-тежки наказания, това не пречи да се промени. Не е нужно да има престъпление след употреба на наркотици, просто на доказано употребяващите да се отнема книжката, те са опасни и по подразбиране. Ако откажат тест - също да се отнема.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Ами законът и да не предвижда по-тежки наказания, това не пречи да се промени. Не е нужно да има престъпление след употреба на наркотици, просто на доказано употребяващите да се отнема книжката, те са опасни и по подразбиране. Ако откажат тест - също да се отнема.
  —цитат от коментар 22 на fcl45655278


  На практика няма как да се тестват 4 милиона шофьори .Ами ако някой е в чужбина и изобщо не знае за теста?

 25. 25 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Изобщо несериозни автори взеха да пишат напоследък в сайта.
  ----------------------------
  А може ли да ми посочиш сериозните?
  😃😃😃

 26. 26 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#23] от "fcl45655278":

  Пълни глупости на търкалета. Разлика между наркотиците и алкохола не съществува освен правна, но за чугунените мозъци това схващане е непосилно.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Адвокат по правата на човека... Аз си рекох че е оня с каскета та проверих. Ама не бил той.
  Покрай другото каката явно не е наясно как се доказва употребата на наркотици, колко лаборатории у нас го правят (таман 3, и трите в София) и дали биха могли да тестват и 1% веднъж годишно. И 0,1 не могат.
  Та понеже видимо идеята за редовен контрол и санкции е неприемлива за територията имам просто решение. Издържалите изпит се разстрелват и постмортем им се разрешава да карат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Между другото. По нашия закон можеш да се надишаш с какъвто и да е разтворител и можеш да караш без да си в нарушение. Можеш да пиеш лекарства на които изрично е отбелязано да не се шофира след употреба и пак не е наказуемо. Ама таз тема явно никак не е интересна. Затвори, разстрели масово тестване и т.н. Красата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  На практика има как. Като се върне от чужбина ще се тества.

 30. 30 Профил на fcl45655278
  fcl45655278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разлика между наркотиците и алкохола не съществува
  —цитат от коментар 26 на zo

  Пълни глупости, явно познанията ти за наркотиците и употребяващите ги са само от телевизията.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  А смъртното наказание е единственото дето решава проблема с рецидива на 100%. :)

 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Това е неграмотно ,защото не сте се запознали с изискванията за тези профилактични прегледи. По нормативната уредба днес:
  1 .Изследването на ПКК е на 5 (ПЕТ) ГОДИНИ ,както и това на холестерол ,серумна глюкоза (ако пациентът не е диспансеризиран) , изследванията на простатни маркери е на 2 години ,мамологичните прегледи са също на 2 години и то ако жената е над 50 г възраст
  2. Изследването на урина е като пациентът носи на личния лекар урина в някакъв съд и той я изследва с тест ленти. Аз лично ИЗОБЩО НЕ ГО ПРАВЯ защото кабинетът ми не е лаборатория , нито изливно помещение за урини, нито има санитарно разрешение за лаборатория ,а такова няма никое РЗИ да издаде за кабинет в който се провеждат медицински прегледи. От Касата са също неграмотни. Целта на мръсната правителствена касичка е да не плаща изследвания на лабораториите ,а да натоварва личните лекари с лабораторни изследвания от 18ти век ,когато докторът го е вършил.
  3. Хайде стига кой каквото не е извършил да се мъчите да го прехвърляте и вие на личния лекар. Още малко ще ви издава и сертификати за алкохолни проби и представяне в леглото...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Че те ходят ли на профилактични прегледи.

 34. 34 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тази Грета е тотално изперкала. Такова е общото ми впечатление. А ко започна да се аргументирам, няма да публикуват мнетието. Тази трябваше да е в щаба на Бочко, за да се оформи по ясно цвета на нацията. Аман от незадоволени жени.

 35. 35 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Интересно, как всезнаещите и всевиждащи журналисти, полицаи и „психоаналлизатори“ на забелязаха и не разбраха откъде и от какво се появи идиотското поведение на надрусаните богаташки запъртъци – гонки, дрифтове и т.н. По телевизиите обилно минава един филм „Бързи и яростни 1,2,3...“, а за геймърите има и видео игра. Там се случва същото, което после превръща българските пътища в касапница, НО ... там се прави с професионални каскадьори и безбройни технически видео трикове. За съжаление интелектуалното ниво на друсаните запъртъци не им позволява да направят разликата и те се идентифицират с героите от филма. Във видео играта можеш да удариш както си искаш другата кола и никой няма да загине – ще има само „рестарт“!

 36. 36 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Твърде много хора имат интерес в наркобизнеса - затова и борбата с него е с такива плачевни резултати - както в прокуратурата и съда е същата работа!

 37. 37 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 311 Неутрално

  пак се почва с интересите на ; обществото ; и ;правото ; за надничане в хладилника ,и най вече превантивни действия касаещи 500 човека но пък наложени на 90% от населението / изключвам власто помазаните/ , естествено пропагандираните ;грижи за човека ; са толкова грижи колкото да бъде приведен ниско и съгласен с робския хомот

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK