Метафората "извънредно положение" и рисковете, които крие

България живее в "извънредно положение", но на езика на правото този израз не означава нищо. Тази неяснота крие множество рискове.

© Юлия Лазарова

България живее в "извънредно положение", но на езика на правото този израз не означава нищо. Тази неяснота крие множество рискове.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Народното събрание обяви настоящото "извънредно положение" на 13 март. Седмица по-късно, на 20 март, гласува и "Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г." Смисълът и функцията на правната фигура "извънредно положение" повдигат различни въпроси.


Правна неяснота
Изразът "извънредно положение" се споменава няколко пъти в Конституцията.


На първо място, той е употребен в Глава втора, хартата за правата, член 57 (3). В тази част Конституцията постановява, че във "военно или друго извънредно положение" граждански права могат да бъдат ограничавани със закон.


На второ, изразът "извънредно положение" е употребен във връзка с режима на работа на Народното събрание. Мандатът на събранието според член 65 (3) може да бъде продължен при дадени условия. Отново е дадена комбинацията "военно или друго извънредно положение".


На трето, най-съществената постановка от гледна точка на навлизане в "извънредно положение" е член 84 (2). Той предвижда, че Народното събрание го обявява, отново с комбинацията "военно или друго извънредно положение", по предложение на Министерския съвет.


На четвърто, в член 100 (5) се казва, че президентът може да обяви "военно или друго извънредно положение", ако Народното събрание не заседава, но събранието се свиква "незабавно", за да се произнесе върху решението на президента.


От този преглед се вижда, че "извънредно положение" е широка метафора и нищо приблизително ясно не означава.


Освен че нещата са "извънредни", което също нищо не означава. В ситуацията на пандемия "Законът за мерките" изчерпва всички важни въпроси и не е ясно какво налага прибягване до формулата "извънредно положение". И обратно - без определяне на мерките изразът би останал напълно празен. Затова можем да се запитаме за смисъла и функциите ми, както и защо Народното събрание изобщо прибягва до обявяване на "извънредно положение".


Прилика с военното положение и други рискове


Нямаше никаква нужда Народното събрание да гласува една куха метафора.


От една страна, преди "Законът за мерките" да бъде гласуван не се знае в каква посока да се търси смисълът на израза. От друга, "Законът за мерките" изчерпателно описва какво се предприема. Формулата "извънредно положение" нищо не означава, няма правен смисъл, на нея може да се приписват произволни значения.


Употребата на неопределената метафора е свързана с редица рискове.


Внушава се подсказаната от Конституцията аналогия с военно положение. Това дава възможност за милитаризация на различни страни от публичния живот и повишаване на остротата и честотата на репресивните действия.


Създава се различие между "извънредно положение" и "мерките" от "Закона за мерките". "Извънредното положение" има по-широк обхват. Правно тази разлика не е ясна, но политически е налице и е основание за произволи на властта. Отначало по-малки, но нарастващи при проточване на ситуацията на "извънредност".


Поражда се риск от диспропорционално активни инициативи на изпълнителната власт. "Извънредно положение" е извънредна власт на изпълнителните институции, които разширяват правомощията си. Така "мерките" могат да надхвърлят по брой и драстичност мерките от закона.


Появяват се свръхактивни агенции, които нямат пряко отношение към изпълнителната власт, но поемат нейни функции. Характерен пример е главният прокурор, който и без извънредно положение възлага на различни институции разнообразни задачи и прави свои политики. Те не са в мандата му и показват поява на нов, самороден орган с изпълнителни правомощия. "Извънредното положение" легитимира този тип смесване на власти чрез поемане на изпълнителни функции.


Най-сериозният риск от въвеждането на "извънредно положение" е установяването му като обичайна форма, към която се прибягва при всяко бедствено положение с цел разрастване на правомощията на изпълнителната власт отвъд конституционно допустимите граници.


Вредният ефект от един архаичен подход


"Извънредното положение" е фигура в политическата философия от началото на 20 век. Там тя има отношение към колапс на конституционния строй и връщане в състояние на анархия.


При конкретни политики днес "извънредното положение" е извънредно архаично. Мястото му е в академични дискусии. Дори "военното положение" не е извънредно per se, тъй като е уредено със закони, с каквито не е е снабдена метафората от Конституцията, посочена като " и други извънредни положения".


В оперативна политика по решаване на конкретен проблем споменаването на "извънредно положение" трябва да се избягва на първо място като излишно. На второ, това е вредна формула, пораждаща непредвидими следствия и произволи на властта. На трето, ако има начин - макар и теоретически трудно - добър вариант е забрана на такава формула в правния език. Тя не е правно издържана.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Ако попитате десет юристи за нещо ще получите двадесет компетентни отговора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Пък ако прочетете коментарите тук...

 3. 3 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  "Извънредното положение" в България (поне за мен гледайки от извън Бг) бе напълно излишно вземайки в предвид броят заразени/починали. Имаше ли нужда от някой ограничения....безспорно, но чак пък "Извънредно положение"....това стана малко като в поговорката: "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак"
  Понеже някой в Европа го направи и хайде и ние....
  Държава без собствена политика и приоритети не е, и никога няма да бъде напълно независима държава.
  Как един път нямахме късмета за последните 70/80 години и ние да имаме правителство способно да мисли действително за народ и държава. Само гледат да крадат колкото могат, а пък след тях потоп.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 796 Весело

  Хубаво че се препубликуват мнения от други места, ама гледам че регионални медии от Бургас и Благиевград са го направили преди 3 дни. За какво е забавянето тук? За да стане заглавието от 2 изречения на 1?

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Извънредното положение може да е куха фраза, но дава възможност на хора с пагони, каскети и джипки да се правят на велики.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  "Извънредното положение" в България (поне за мен гледайки от извън Бг) бе напълно излишно вземайки в предвид броят заразени/починали. Имаше ли нужда от някой ограничения....безспорно, но чак пък "Извънредно положение"....това стана малко като в поговорката: "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак"Понеже някой в Европа го направи и хайде и ние....Държава без собствена политика и приоритети не е, и никога няма да бъде напълно независима държава.Как един път нямахме късмета за последните 70/80 години и ние да имаме правителство способно да мисли действително за народ и държава. Само гледат да крадат колкото могат, а пък след тях потоп.
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Тотално ти е сбъркано мисленето, драги! Въпросът не беше дали имаме много заразени както други държави и тогава да обявим извънредно положение, или ИСКАМЕ ЛИ ДА ИМАМЕ МНОГО ЗАРАЗЕНИ КАКТО ДРУГИ ДЪРЖАВИ И ТОГАВА ДА ОБЯВИМ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ! Отговорът: НЕ ИСКАМЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Обратния въпрос също е валиден. Какво налага ограничаването на човешките права след като не е обявено извънредно положение?

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Ако попитате десет юристи за нещо ще получите двадесет компетентни отговора!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  "Метафора - пренасящо назоваване от същност към същност, което се изтегля над своята пряка семантика "
  Това , че авторът Стефан Попов се е трудил да "разгадава " понятието "политическа метафора " не го прави "специалист " по метафори въобще .:Доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ. Новата му книга, "Езикът на кухите фрази. Критика на политически метафори" се публикува тази пролет от издателството на НБУ. Ако трябва с това да покаже къде е учил - разбрахме !А ако целта е да се уеднакви мисленето на юристите - демократи с това на юристите - позитанци , то и при по-малко ПРЕТЕНЦИОЗНИ публикации - това е ясно от доста време ! Виж.Весела Лечева при Любо Огнянов вчера!
  А ако терминологията "извънредно положение " е "архаична " и "противоконституционна " - за това си има КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД !
  А по"-извънредно положение "от това при настоящата , първа по рода си смъртоносна ПАНДЕМИЯ, " здраве му кажи "!

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  До коментар [#6] от "lz2":

  Ние не искахме да, но защо още в началото не поставиха охрана около малкото заразени?
  А напротив- оставиха ги на тяхната си отговорност(безотговорност!) да си щъкат насам натам и да заразяват.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "От този преглед се вижда, че "извънредно положение" е широка метафора и нищо приблизително ясно не означава."
  - Аман от глупости. Военното положение е за случаи на конвенционални войни. Китайският вирус е елемент от биологична война, гарнирана с кибервойна. Никакви пилоти на самолети не могат да я управляват. За съжаление и НАТО не е готова за такава атака.
  - Извънредно положение бихме имали и при природни бедствия, засягащи цялата страна.
  - Извънредно положение, необявено, имахме когато Политбюро затаи истината за Чернобил. Днес се навършват 34 години от трагедията в Чернобил.
  - Днес сме парламентарна република, а не на Политбюро, ЦК и ДС на БКП.
  Аре.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":Ние не искахме да, но защо още в началото не поставиха охрана около малкото заразени?А напротив- оставиха ги на тяхната си отговорност(безотговорност!) да си щъкат насам натам и да заразяват.
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Защото тогава още повече щяхте да врещите за човешките права! На вас въобще никога не може да ви се угоди! Вие сте "против"! НА ВСИЧКО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Драги, я прочети пак и се опитай да разбереш какво съм написал:)
  Ограничителни мерки си трябваха, но пък чак да даваш извънредни правомощия на полиция и други измислени хора с пагони е доста много повече от необходимото. Да третираш един цял народ като че ли са малоумни и всеки ден по два пъти да сменяш собствените си заповеди и указания е просто смешно, за да не кажем трагизно.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":


  Лично аз винаги съм била за строги мерки срещу вируса и никога не съм ,,врещяла”... въпреки щетите които понесох.

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":


  Това звучи повече като оправдание отколкото като причина за неадекватните решения.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Метафората "свобода на словото" ни дава право да не спазваме законите разбира се.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":Драги, я прочети пак и се опитай да разбереш какво съм написал:) Ограничителни мерки си трябваха, но пък чак да даваш извънредни правомощия на полиция и други измислени хора с пагони е доста много повече от необходимото. Да третираш един цял народ като че ли са малоумни и всеки ден по два пъти да сменяш собствените си заповеди и указания е просто смешно, за да не кажем трагизно.
  —цитат от коментар 12 на padrino


  А на кой трябваше да се дадат тия права? На Св.Синод, или на Гл.Мюфтийство! Ама аз от кога разправям,че сте болшевики?! На вас ли да дадат права?! То тогава ще настане АД!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":

  В извънредно положение няма как да си щъкаш наляво надясно без да ти се налага спешно!

 18. 18 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Отдавна се научих че с радиоточка не се спори: Преди години имаше едно предаване по телевизията много преди съвременните му версии. Казваше се: "Микрофона е Ваш"
  Е оставям ти микрофона да пееш на воля:)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Много добър анализ на Ст. Попов, поздравления!

  Но Бойко Велики е на път да сбъдне мечтата си, да наследи любимия си учител - Тошо Правешки. Както правилно отбеляза покойният М. Цветков, Борисов е десен, защото е стоял отдясно на Т. Живков...

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  Една песен за добро настроение от братята македонци.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=KK8zXgRCntU&feature=emb_logo

 21. 21 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":В извънредно положение няма как да си щъкаш наляво надясно без да ти се налага спешно!
  —цитат от коментар 17 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Е дали това спря Българите да си щъкат? То това е до манталитет и собствена отговорност а не до заповеди и извънредни положения.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Според мен извънредно положение дава възможност основно властта да се радва на занижен контрол или почти липса на такъв... визирам основно действия свързани с разходи на средства.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  Защото не им напраскаха глобите навреме.
  А да ти ударят 5000 лева глоба да видим ще щъкаш ли,когато си под карантина?

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#21] от "padrino":


  Ония от гетото рева като диво свине като го глобиха

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Днес метафора, утре алегория.....
  Като вчерашните спринцовки на Тръмп....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Дойде мечтаното време на политици и журналисти,когато хората са под страх и да може управляващите по света да правят каквото си поискат.
  Вече сме като във филма Матрицата.

 27. 27 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За да не затворят 100-200 души (заразени и контактували с тях), затвориха цял един народ. Без да си направят сметката че първото беше по-лесно и евтино. Не си направиха сметката и за това че на следващите избори е дно срещу теб да гласуват 100-200 души, но съвсем друго - ако са стотици хиляди.

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#27] от "john_3volta":

  Точно!

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":


  А Тръмп така се изложи че никой друг не може да го направи като него

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Любопитно

  "България живее в "извънредно положение", но на езика на правото този израз не означава нищо."
  ============
  Което пък означава, че Правото е също толкова подготвено за ситуацията, колкото здравеопазването, държавните и местните власти.
  Защо скимти тогава?

  Еретик
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#30] от "Костадин Иванов":

  В декларацията няма опция отивам на гости или излизам за празниците. Излизането е било незаконно, независимо, че това не е записано в някакъв закон, ще поясня. Когато всяка сутрин от Щаба кажат нещо или се обяви от правителството, то се спазва, никой не чака да се запише в някакви правилници. Понеже е ясно, че продиктувано от епидемичната обстановка, от нова информация, постъпила през нощта, това е война, всички заповеди се издават устно по време на война.

  [email protected]
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Българинът какво иска, да види черно на бяло закон, заедно с установени глоби и установен ред на полицейски ограничения? На фронта така ли е било, командирите да се затормозяват да официализират документално всяка заповед, всеки ден, всяко движение? Нищо такова, слушаш и изпълняваш, позволяваш да бъдеш воден, доверяваш се, няма как иначе да се бориш с нещо такова. Единственото оправдание на хората е наличието на политици, журналисти и инфлуенсъри, които предизвикват хората да не спазват правилата и ги лъжат, че няма опасност..........

  [email protected]
 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Една песен за добро настроение от братята македонци.https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=KK8zXgRCntU&feature=emb_logo
  —цитат от коментар 20 на Тsonkooo

  Пропуснали сте да посочите кой я препоръча за първи път.

 34. 34 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тоя философ и социолог е едно национално богатство. Само дето не е разбрал, че извънредно положение (да го светна, че на английски е “state of Emergency”, а на френски “état d’urgence”) заради пандемията е въведено в около 70 държави по всички континенти, а не само в България.
  Европа - в 25 държави, Америките - в 12, Азия - в 15, Африка -в 17.
  Та да вземе да направи една всемирна декларация против извънредните положения и да я разпространи по света.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Любопитно

  Дойде мечтаното време на политици и журналисти,когато хората са под страх и да може управляващите по света да правят каквото си поискат.Вече сме като във филма Матрицата.
  —цитат от коментар 26 на Сд


  Колко човека под страх можеш за ми посочиш?

  Еретик
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Весело

  До коментар [#34] от "aralambi":

  Той не се интересува какво става по света и дали е същото.
  Простичката задача е да се клати крушата, а като дойдат изборите, друг да разпределя парите. С надеждата да са нашите хора.
  Един приятел е от "изнервените".
  Той твърди, че в България извънредното положение ще продължи поне година, след като е отменено навсякъде другаде.
  Веднага му предложих бас - стек кюпаци от най-добрите.

  Еретик
 37. 37 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 911 Неутрално

  За да не затворят 100-200 души (заразени и контактували с тях), затвориха цял един народ. Без да си направят сметката че първото беше по-лесно и евтино. Не си направиха сметката и за това че на следващите избори е дно срещу теб да гласуват 100-200 души, но съвсем друго - ако са стотици хиляди.
  —цитат от коментар 27 на john_3volta


  По-добре живите да гласуват за теб, отколкото роднините на умрелите срещу теб. Стара китайска мъдрост.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 38. 38 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#27] от "john_3volta":

  "на следващите избори е дно срещу теб да гласуват 100-200 души"
  Учудващо, кога успяхте да се преброите от опозицията?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  От началото на извънредното положение все четем за ненужно ограничаване на права и за прекалени правомощия на правителството.
  При това положение някой сезира ли Конституционния съд за тълкуване на правомощията на властите по време на извънредното положение?

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 279 Весело

  Софийска община обмисляла отваряне на парковете, но без участието на гражданите, хо-хо-хо...

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Новата му книга "Езикът на кухите фрази. Критика на политически метафори"

  Как се критикуват кухи фрази с други още по-кухи фрази :)

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#35:"Костадин Иванов"][/quote]

  Той е човека под страх! Страх го е и от сянката му!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 296 Весело

  За да не затворят 100-200 души (заразени и контактували с тях), затвориха цял един народ. Без да си направят сметката че първото беше по-лесно и евтино. Не си направиха сметката и за това че на следващите избори е дно срещу теб да гласуват 100-200 души, но съвсем друго - ако са стотици хиляди.
  —цитат от коментар 27 на john_3volta


  Тези 100-200 ги затвориха, драги! Още в самото начало изолираха заразените и контактните с тях, поставиха ги под карантина - я пак прочети публикациите от първата половина на март. Ако въобще си ги чел, де, вие и без четене си знаете всичко и сте компетентни по всичко.
  И проблемът дойде не от отделни случаи на многознайковци като теб, които нарушиха карантината си. А от два простички факта: Първо, няма как да знаеш кой вече е пипнал вируса и го разнася, но няма никакви или почти никакви симптоми за разболяване. Инкубационният период при този вирус се оказа необичайно дълъг - между пет и двадесет дни! Второ - няма как за ден-два да тестваш всички, за да установиш и изолираш всички вирусоносители и контактни с тях. Дори Германия не го може това, ако и да произвежда сама тестовете и да има в пъти по-добра здравна система от нашите.
  Тъй че всичките ти аргументи и недоволства са изсмукани от липса елементарна логика. Липса при теб...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 44. 44 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Коментарът ти е сбито и точно показва моделът на мисленана голяма група хора у нас. Това са обезверените жертви на дългогодишната пропаганда която започна още при Костов с две манти: всички са маскари и че всеки само краде. В последствие те се сляха в опорката няма дясно, няма ляво.

  Този тип мислене представя битието като чернобяло място където ние неизменно сме черните, а някъде там по широкия свят другите хора живеят в идилия. Това е неправилна постановка. Всеки модел на управление, всяко правителство, всеки избор винаги е двойнствен - има и положителни и отрицателни страни.
  Животът е такъв! Престанете да живеете в чернобялата си заблуда.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 45. 45 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#43] от "stem":

  1. Изсмукани от липса? Добър оксиморон!
  2. Елементарна логика? Аз съм на висшата логика, драги!
  3. По същество, знам как ги затвориха болните: личните лекари не искаха да ги видят, ами им даваха консултации по телефона; след такава консултация карантина изобщо няма, защото няма съответната диагноза.

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Дойде мечтаното време на политици и журналисти,когато хората са под страх и да може управляващите по света да правят каквото си поискат.Вече сме като във филма Матрицата.
  —цитат от коментар 26 на Сд


  Ти явно си гледал Матрицата, ама и нея не си разбрал!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#43] от "stem":1. Изсмукани от липса? Добър оксиморон!2. Елементарна логика? Аз съм на висшата логика, драги!3. По същество, знам как ги затвориха болните: личните лекари не искаха да ги видят, ами им даваха консултации по телефона; след такава консултация карантина изобщо няма, защото няма съответната диагноза.
  —цитат от коментар 45 на john_3volta

  Така си е и не е случайно - самото ти мислене е оксиморон. Как тъй успяваш да мислиш, когато не можеш да формулираш каквато и да е мисъл?
  Когато не се интересуваш от фактите, а малкото, които някак стигат до междуушието ти, не можеш да осмислиш и остават всуе да кънтят?
  Той бил "висшата логика, драги"... Не, обикновен хвалипръцко с претенции си, невеж, самодоволен, но пък агресивно натрапващ малоумните си словесни полюции.
  Аре у лево!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 48. 48 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#27] от "john_3volta":

  Абе като са толкова малоумни и глупави тия мутри управляващите, защо 10 години Борисов е премиер? А, да и Орешарски, който не си знаеше министрите се записа за малко.
  А и ти вярваш ли, че дори Корнилия да беше "управляващ" щеше да предприеме радикално различни мерки? Не, най-вероятно щеше да направи същото, но едва когато Путин затвори Москва... :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 49. 49 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  А не. Поне 25 ще бъдат мненията, защото някои юристи разработват две системи + една резервна :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 50. 50 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Весело

  Ако попитате десет юристи за нещо ще получите двадесет компетентни отговора!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Бъркате "юрист" с "бърборко". Лицето Ст. Попов е бърборко.

  Мараба, С-ДС доносници!
 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Весело

  На първо място, той е употребен в Глава втора, хартата за правата, член 57 (3). В тази част Конституцията постановява, че във "военно или друго извънредно положение" граждански права могат да бъдат ограничавани със закон.
  ......................................

  "извънредно положение" е широка метафора и нищо приблизително ясно не означава.
  --------------------------

  Искате пример за мегаломански кретенизъм?
  Имате го цитиран по-горе - нещо, което се конституира със закон било "куха метафора"! Вятър в куха глава....

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Любопитно

  ако борис беше избран с голямо мнозинство и то пряко от народа, тогава той щеше да има някакво основание на се държи като деребей ,но той не е , доверието в него е нищожно /въпреки резултатите на социологическите МУ агенции /

 53. 53 Профил на block
  block
  Рейтинг: 793 Неутрално

  по повод карантината, нямам проблеми. смятам, че е нужна в даден момент и смятам, че дава резултати. но защо на тия милиционерски ку**ви им се налага да въвеждат извънредно положение, при условие, че имат достатъчно инструменти да работят и в това положение? не е ясно. другото е, че фуражкоглавите тъпаци мислят, че само с една гола карантина ще се размине работата. ами не! трябва тестове, трябва здравеопазване, трябва стратегия за бизнеса и за работещите.
  то се е видяло, че ще се крият в белия бус пак! ама тоя път хората май няма да спрат с няколко камъка!

 54. 54 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Весело

  До коментар [#37] от "proventuss":

  "По-добре живите да гласуват за теб, отколкото роднините на умрелите срещу теб. Стара китайска мъдрост."
  ============
  В Китай откога гласуват?

  Еретик
 55. 55 Профил на block
  block
  Рейтинг: 793 Неутрално

  На фронта така ли е било, командирите да се затормозяват да официализират документално всяка заповед, всеки ден, всяко движение? Нищо такова, слушаш и изпълняваш, позволяваш да бъдеш воден, доверяваш се, няма как иначе да се бориш с нещо такова.
  —цитат от коментар 32 на karabastun


  ти въобще знаеш ли за какво говориш - еле па у бъгъ армията. то са планове разписани, то са заповеди... бе ти една огнева картичка попълвал ли си бе? слушаш и изпълняваш. милиционерски ку**ви!!!
  ще ви се ама ще има павета по кратуните!

 56. 56 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 26 Разстроено

  Начесване на езика, и накрая - нищо ново.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Аз не успях да открия рисковете, можеби са в продължението - следваща статия. Не знам какво се е целяло, но от видеото от Пентагона се вижда, че е почнато да се работи по биологична формула, влияеща на мозъка, на базата на корона вирус от преди 2004г. Не случайно много от заразените извиват мозъчен енцефалит, като резултат от рекомбинацията на корона с вируса на СПИН.
  Ефектите са следните - потушаване на народното недоволство и заглушаване на опозицията във всички държави. Приобшаване на всички хора към медийното облъчване, под предтекста на "важните" новини. Изхвърлянето на средната класа от световната икономика и наместването на финансовия капитал на мястото на средната класа.
  Във Франция тази тенденция се очертава от български анализатор следящ процесите там:

  https://www.youtube.com/watch?v=6iZOSznP1n0
  https://www.youtube.com/watch?v=MUbsnFI5UqY

  Притежателите на финансовия капитал видяха, че стоят на глинени крака при колап на финансовите пазари, борсата е в състояние да изтрие трилиони за един ден, като се спукат надуваните от самите икономисти балони. Оказа се, че най-сигурният пристан за капитала са ресурсите и управляващият ги - идустрията. В края на миналия век икономистите вярваха фанатично в утопията, че биха могли просто да паразитират върху изкараните от индустрията блага и брутен продукт, но реалността доказа точно обратното - финансовият капитал надува балон, който при спукването си пострадва и индустриалният капитал. Затова финансистите решават, че фундамента - индустрията трябва да се притежава за да са защитени в условията на финансова криза.
  Разбира се когато купиш от частника предприятието той вече губи мотивация да го развива, това довежда до постепенен упадък и фалит. Това е конструкцията на социалистическото общество - никой не се ангажира сериозно с нещо чуждо. След придобиванията от финансистите и банките, които сега се осъществяват след само 10-20г 80% от придобитите фирми ще фалират или ще упаднат. Самият БВП на човечеството ще намалее с поне 0.5 - 1%. Креативността на човечеството е около 3.5% на година ако няма някой голям технологичен пробив, като примерно квантовите компютри.
  Слвд тези разсъждения, ако са правилни, тогава наистина западният свят тръгва уверено към ковергенция и социализъм с двукласово общество - супер богати елити и работници, както в "Машината на времето" на Хърбърт Уелс - алое и морлоки.
  За съжаление глупавите елити не разбират, че при такава конструкция на обществото без свързващо звено гражданските конфликти ще се обострят, ще има много повече протести и вълнения в резултат на което ще избухнат революции. Предполагам първата революция ще е във вид на отцепване на Барселона до 10-20г. В последствие статистиката ще установи, че където средната класа е най-нисък дял, там вълненията ще са по-мощни.

  Самото неразбиране на тези елементарни причинно следствени връзки издава оглупяването на висшата класа със всяко следващо поколение (резултатът е показан и в Машината на времето).

 59. 59 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Сигнал за оглупяването на елитите е оглупяването на избранниците им - самите политици. Не можеш да избереш креатури, като Тръмп и Борис Джонсън за водачи на нацията и да претендираш за особен капацитет. Дори и само да номинираш такива палячовци е вече сериозен сигнал за грешка в системата!

 60. 60 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 8 Весело

  Попов, метафора е, ако те нарека “папагал”, защото по този начин ще пренеса папагалското повтаряне като качество върху теб. Освен, че си намерил с търсачката къде в Конституцията се споменава терминът “извънредно положение” нищо друго съществено не си направил. Опитът ти за мислене е крайно неуспешен, язък ти за титлите :)

 61. 61 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs": "Извънредно положение, необявено, имахме когато Политбюро затаи истината за Чернобил. Днес се навършват 34 години от трагедията в Чернобил."
  - Благодари на тогавашните, че не въведоха "извънаредно положение", защото сега нямаше да си жив. Щеше да умреш от страх. Страха от смъртта е по страшна от всички чернобили на света. Иди при гробовете им, запали свещ и им пожелай Бог да им прости. След това отиди при Бочко, целуни му задника и ако ти позволи, повтори ритуала с целия щаб. Слагай маската, мий ръце, задник, предник и квото там свариш и чакай да ти се размине.

 62. 62 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  До коментар [#33] от "zhivko6461":

  Моля за извинение и ти благодаря.

 63. 63 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":


  Ако попитате десет юристи за нещо ще получите двадесет компетентни отговора!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Даже не е и юрист. Философче си е, а те както знаем "отбират" от всичко. Дялан камък, където и да го оставиш, все пречи.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 64. 64 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не случайно не използват приетите от НС със закон Правила за действие при епидемия , като по този начин , каквито и косвени последствия да има за здравето на хората - няма да има виновни политици или институции за това!

 65. 65 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ако борис беше избран с голямо мнозинство и то пряко от народа, тогава той щеше да има някакво основание на се държи като деребей ,но той не е , доверието в него е нищожно /въпреки резултатите на социологическите МУ агенции /
  —цитат от коментар 52 на Stewie


  Извън от България ли живееш и се информираш от аналите на Дневник? Под избранник на народа явно визираш пРезидента. Съпостави действията му с онзи, на който викаш борис! Не съм от избирателите на Борисов, но високо оценявам как стабилизира държавата и икономиката, и я подготви както никой друг и никъде другаде за пандемията.

 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Опозиционните многознайковци, които в реалния живот викат специалист да им смени изгорялата крушка, страхотно се разтревожиха от нарастващия авторитет на управляващите. Всеки ден някой от тях, с по-две до пет научни звания, ни плаши как ни лишават от демократичните завоевания и конституционните права /до преди месец според тях бяхме на последните места в света/. Добре е да се акцентира върху положението като "ИЗВЪНРЕДНО" за да се стреснат поне част от 80-те процента дебили /вж. проф. д-р, магистър Иво Христов/! Оказва се, за съжаление, че това не е достатъчно.

 67. 67 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#58] от "otrqdnik":

  "потушаване на народното недоволство" ...?
  Ти осъзнаваш ли, че говориш с терминология от комунистическите манифести 40те години? Дори самите комунисти след два-три пленума осъзнаха малоумието на ленинизЪма и леко обърнаха палачинката през 60те години.
  Чия главата може да роди идеята, че видиш ли някакви тъмни световни лидери ще пуснат вирус (за мозъчен енцефалит???!) за да потушат народното недоволство, което съществува само в главите на отломките от СеСЕСЕРе?
  Какво, майка му стара (извинявам се, но вече се ядосвам) печелят тия тъмни субекти, които по нанайката* на същата теория вече владеят света? Или въртим плочата за порогресивните сили и злите подтисници? Много политфантастика сте гледал по тевето.
  *такава дума няма, но ми дойде вдъхновение.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 68. 68 Профил на Luben Pandev
  Luben Pandev
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Анализът е точен. Нямаше нужда да се ползва нито терминът, нито формата. Епидемията е делнично събитие, което трябваше, а на практика и се, ръководи от тези на които им е възложено това в правителството. Т.е. Министерството на Здравеопазването. Свръх реакцията си има обяснение - паника от самоусъзнаването на некомпетентността на държавните структури, които са неефективни поради корупционния начин на комплетоване с кадри
  - страхът на мнозинството, че президента може да се изкуши да поиска такава мярка и да обере позитивите от проявата на инициативна загриженост за народа.

 69. 69 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 911 Весело

  [quote#68:"Luben Pandev"
  "- страхът на мнозинството, че президента може да се изкуши да поиска такава мярка и да обере позитивите от проявата на инициативна загриженост за народа".
  Любчо, резидента може само да обере луфтовете на Деса, негативите ще ги обере на следващите президентски избори, когато освен да прави коремни преси, друго няма да може. Може и да сваля доверие, забравих.
  Радев и загриженост за народа, егаси оксиморона!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  По е и на по-ясно.
  Извънредници вън от Правото.

  Курнелия (БСП) не e ли депутатка?

  "Правна неяснота

  Изразът "извънредно положение" се споменава няколко пъти
  в Конституцията.

  На първо място, той е употребен в Глава втора,
  хартата за правата, член 57 (3).

  В тази част Конституцията постановява,
  че във "военно или друго извънредно положение" граждански права могат да бъдат ограничавани със закон.

  На второ, изразът "извънредно положение" е употребен
  във връзка с режима на работа на Народното събрание.
  Мандатът на събранието според член 65 (3) може да бъде продължен при дадени условия.

  Отново е дадена комбинацията
  "военно или друго извънредно положение".

  На трето, най-съществената постановка от гледна точка на навлизане в "извънредно положение" е член 84 (2).

  Той предвижда, че Народното събрание го обявява, отново с комбинацията "военно или друго извънредно положение",

  по предложение на Министерския съвет.

  На четвърто, в член 100 (5) се казва, че
  президентът може да обяви "военно или друго извънредно положение",
  ако Народното събрание не заседава,
  но събранието се свиква "незабавно",

  за да се произнесе върху решението на президента.

  От този преглед се вижда, че "извънредно положение"
  е широка метафора и нищо приблизително ясно не означава.

  Освен че нещата са "извънредни",
  което също нищо не означава.
  В ситуацията на пандемия "Законът за мерките" изчерпва
  всички важни въпроси и не е ясно какво налага прибягване до формулата "извънредно положение".

  И обратно - без определяне на мерките изразът би останал
  напълно празен.
  Затова можем да се запитаме за смисъла и функциите ми,
  както и защо Народното събрание изобщо прибягва до
  обявяване на "извънредно положение""

 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Опозиционните многознайковци, които в реалния живот викат специалист да им смени изгорялата крушка, страхотно се разтревожиха от нарастващия авторитет на управляващите.
  —цитат от коментар 66 на 4i4oti


  а, не не мога ахахахахаха "нарастващиЯТ авторитет на управляващите" аххаха това е много наркоманско изказване. нарастват като л**на с мая. и шкембето на каракачанката нараства... мозъка на боко.. той не може горкия да нарастне кой знае колко в тоя зандан наречен негова кратуна
  нарастващият авторитет, моля ти се. пийте си хапчетата бе хора!

 72. 72 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Чудното е как тук се защитават последователно и гръмогласно две неконсистентни линии: от една страна срещу извънредността на мерките, за законови рамки, за конституционност на уредбата и властта, против полицейщината и шерофството а от друга за свободата на всезаразяването, която би продуцирала едно напълно контролируемо и в този смисъл неудържимо извънредно положение. От една страна за пълната уреденост последством границите на закона, от друга за безграничността на отприщилата се пагубна природна сила и това в едно.
  Подобна неконсистентност на позицията оставя впечатлението за настървено олайване на кервана, което единствено способства неговото продължаващо движенине и в края на краищата компрометира всяка опозиционност като буфо.
  Отровна атмосфера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK