Завръщане на политическото

Политиката се връща, когато се върнат екзистенциалните въпроси на живота и смъртта, на мира и войната.

© Велко Ангелов

Политиката се връща, когато се върнат екзистенциалните въпроси на живота и смъртта, на мира и войната."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Политиката линее в периоди на демократичен мир. Някой и друг процент растеж май не вдъхновява особено гражданите. И ето че е през 2020 г. светът се сблъска с черен лебед. Дали вирусът COVID е продължение на войната с други средства не е токова важно: според теоремата на Томас, ако хората дефинират една ситуация като реална, то последиците от нея непременно са реални.


Една от последиците: политическото тържествено се завърна в приспания от икономическата глобализация свят.
С налагането на извънредните мерки рейтингът на всички скочи нагоре.


Не говорим за успешно справящите се лидери на Германия и Австрия. Вземете катастрофиралата Италия, където премиерът Конте удари нечуваните 71% одобрение. Вземете САЩ, чиито жертви наближават 50-те хиляди, дадените във Виетнамската война. Тръмп, пряк виновник за тях, човек, който призовава гражданите да си инжектират белина за дезинфекция, стои на рекордните за своето управление 50%.


Феноменът "сбор под знамето" е добре познат в политологията. Когато през 1979 г. студентите в Техеран взимат 60 американски заложници, одобрението за непопулярния Джими Картър скача от 31% на 58%, без той да е направил каквото и да било. Още по-удивителен и случаят на друг слаб президент, Буш-син, който през 2001 г. бе изстрелян от 51% до забележителните 90%. Какво геройство беше извършил г-н Буш? Никакво. Бяха се случили терористичните нападения от 11.09. С една дума политиката се връща, когато се върнат екзистенциалните въпроси на живота и смъртта, на мира и войната. Извън тях тя си остава мениджмънт.


Когато има търсене, предприемчивите бързат да изнесат стока на сергията.


Виктор Орбан например бетонира безразделната си власт, като си присвои правото да продължава извънредно положение до когато реши. Израелският премиер Нетаняху пък използва момента да спре трите дела за корупция, по които го разследваха и да оглави служебно правителство.


Кризата занули журналистическата памет: новата моно-тема заличи спомена за разследвания и скандали. В България вече никой не се сеща за язовирите, къщата в Барселона или съмненията около хиперактивността на прокуратурата, да не говорим за останалата в древността КТБ. Във Франция жълтите жилетки някак естествено се прибраха по домовете, а пенсионната реформа най-вероятно ще се приеме. В Разединеното кралство пък жертвеното боледуване на Борис Джонсън сякаш хвърли мост между враждуващите лагери - новата корона криза отмени очакваната Брексит криза.


Активизираха се и различните опозиции. Cui bono?


Дали пък властта не подсилва малко кризата, за да забрани протести, да прокара решения на тъмно,


на си направи реклама? Най-радикалните твърдят, че вирус просто няма, измислили са, за да ни продават после ваксини. Партията на конспиративните теории, която набира сила успоредно с дигиталната революция, днес има потенциалната подкрепа от четвърт до към половината от гражданите, според медийните им култури.


Разбира се кризата е чудесен повод за развиване на идеи за неминуемия край на капитализма, Европа или цивилизацията като такава. Има специален вирусен под-жанр на дизастър-мувитата, който отдавна ни е подготвил за подобни сценарии. Скоро гледах "Зараза" от 2011, където в едно почти криминално разследване се стига до началото да бедствието: един прилеп в Хонг-Конг, който заразява прасе, а то пък - хората. Не случайно разцвет бележи бизнесът с луксозни бункери в далечни места като Нова Зеландия, където американски милиардери се готвят за поредния край на света.


Най-трудна е задачата на мейнстрийм-опозицията, която едновременно трябва и да критикува, и да подкрепя


националното единство. В либералния спектър нападат правителствата заради шпионирането на гражданите под претекст на борба с разпространението на заразата; отляво пък се възмущават заради недостатъчната подкрепа на останалите без работа (БСП прави и двете).


Да споменем и десницата, която и у нас, и по света, която търси връзка между вируса и комунистическата идеология в Китай, скрил по Чернобилски истината за заразата. Дяснопопулисткият "Билд" дори изчисли колко трилиона дължи тази страна на Германия заради икономическия срив. От ляво пък не пропускат да се възхитят от ефикасността на комунистическия режим за справяне с пандемията и да разкритикуват съвременните демокрации, блокирани от електорална предпазливост. Ще кажеш, върнали сме се трийсет години назад, спорим коя "система" е по-добра - тази, дето може в миг да затвори десетки милиони от гражданите си, или другата, дето опитва да ги кандърдисва.


В Америка републиканците посмяха да излязат на улицата и да протестират открито срещу карантината, готови сякаш да отпишат още много хиляди съграждани за работните си места. Върховният популист на планетата Тръмп подкрепя тези протести насочени всъщност срещу държавата, която оглавява - в подобни протести участва и бразилският му имитатор Болсонаро.


Цената на човешкия живот днес неимоверно се е вдигнала


и е трудно мислимо да се формира някаква неонацистка идеология, готова да жертва болни заради здрави, стари заради млади. Но пък очаквал ли е някой програмата да милостива смърт на нелечимо болните Т4, подписана от Хитлер през 1939? Това, което става в Америка, рано или късно се разпространява по планетата; вирусо-скептиците неминуемо ще излязат на улицата и другаде, може би противопоставяйки на стария хуманизъм някакъв нов, "стаден" прагматизъм.


Болестта е повод за мобилизация на ксенофобска и дори расистка основа. В обвиненията срещу Китай бързо минават в регистъра на погнусата от ядачите на прилепи. Как не се сетиха евреи и мюсюлмани по времето на пандемията "свински грип" през 2009 да обвинят християните за виновни, че ядат прасета! Политици като Салвини хвърлиха вината върху африканските мигранти, Тръмп използва момента да спре изцяло имиграцията към САЩ, за да имало работа "за великите американски работници". Що се отнася до нашето ВМРО, то и този път не ни изненада - напомни за себе си, призовавайки да се затворят ромските гета.


От друга страна


бедствието породи невиждан прилив на щедрост, както финансова и практическа, така и в сферата на политическите идеи


(отвъд политическия PR на бизнесмени и цели държави). Светът никога вече няма да е същият, повтарят всички; у нас цели 57% вярват, че промяната ще е към добро. Само че въпросът е как си представят това добро? Като завръщане на мечтаните от Орбан и Симеонов телени мрежи, протекционизмът на Тръмп и БСП? Като денонсиране на договорите за свободна търговия, възстановяване властта на националния чиновник, връщане на привилегиите за местните пред чуждите?


Има обаче и друг лагер, според който пандемията е показала колко необходимо е днес световното сътрудничество. Ако Европа не успя да реагира навреме, това не означава, че няма нужда от нея, а обратно, че трябва тя да стане по-политическа. Валят стотици и стотици идеи за това как може да се поправи глобализацията, как да се очовечи (мислителите явно скучаят в къщи!).


Световни лидери излязоха с щедрата идея за опрощаване на дълга за развиващите се страни, в някои от които само лихвите тежат в пъти повече отколкото издръжката на цялата здравна система. Поводът е прагматичен - справянето с пандемията не може да не бъде глобално. Но я си представете как ще се промени светът, ако изведнъж на крака се изправят най-бедните страни! Впрочем милиони ще умрат от глад заради икономическия срив тази година, предупреждават ни международни организации - много повече от потенциалните жертви на COVID, трябва да се помага. Ще се печатат пари с трилиони, но това не е толкова лошо -


парите означават вяра в бъдещето, когато ще е тръгнала икономиката.


Невижданите социални неравенства, които придружават също така невижданото благоденствие на човечеството днес, възмущават най-силно. От историята знаем, че те намаляват само в трудни моменти - след войни, катастрофи. И ето, че много мислители почнаха да мечтаят за нов обществен договор, подобен на следвоенния, при който богатите ще се облагат далеч повече, а средствата ще отиват за общото благо. Мечтите отиват и по-нататък. В Испания например обсъждат въвеждането на универсалния базов доход - на първо време като начин закъсалите да оцелеят през кризата, пък после - може пък на ни хареса?


Да споменем и екологическите идеи, които донесе спирането на заводите и приземяването на самолетите. Много метрополии за първи път от години видяха ярко синьо небе и май че им хареса. Ами ако вземем да не пускаме повече колите в центъра?


Разбрахте идеята. Кризата изостри политическите битки, накара ни отново да се делим на лагери, да мислим за това накъде върви светът, какво искаме от бъдещето си. Кой ще надделее зависи не от COVID, а от всички нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  И какво общо има тиквата с лигавчета под брадата и статията( която е боза според мен)???🤔

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Има ли достоен полицай, който да напише акт на бб?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Седял Дичов и разсеяно почуквал с пръст по клавиатурата. А то, умното пръстче каква само статия натракало. Ум да ти зайде

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Има ли достоен полицай, който да напише акт на бб?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  И аз това се питах, няма ли кой да го глоби за неправилно носене на маска на обществено място?

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  Примитивничко в началото, особено лошо редактиварн момент със жертвите на САЩ във Виетнам и днес от КОВИД-19, с една постоянна "червена нишка" на антиамериканицъм - явно добре усвоен стил от миналото който сега се продава на сергията на амбулантния продавач на "професорски мнения" по поръчка. Забавно...

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  "Дали вирусът COVID е продължение на войната с други средства не е токова важно"
  Напротив много е важно, защото се връщаме в начална точка от преди 75г. А колкото до снимката с първия Партиен и държавен ръководител - толкова ли не се намери фирма да му асемблират една маска XXXXL че много му голема муцунката!

 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  Басирам се, че маската му е служебна... за многократна употреба :) Цвета не е случаен ... да не си личи евентуално замърсяване.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#7] от "ь":

  Естествено че е служебна, нали работят за без заплата и няма дребни!. Показват меркелица да пазарува самотна в хипермаркет. Някой виждал ли е банкянския някога в магазин да пазарува? Просто еманация на българския "елит".

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#4:"Бай Гадьо"][/quote]

  Не знам да има наказание за неправилно носене на маска. Има за неносене.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Весело

  Ама какъв "хубавец" е този премиер, "напето", "стройно момче" с едно такова "слънчево излъчване", истински воин на партията повел ескадроните зад него към бъдещето......само като го видиш и ти се драйфа.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Ама какъв "хубавец" е този премиер, "напето", "стройно момче" с едно такова "слънчево излъчване", истински воин на партията повел ескадроните зад него към бъдещето......само като го видиш и ти се драйфа.
  —цитат от коментар 10 на padrino


  Карикатура казваш? Значи вие сте още по-големи карикатури щом той ви управлява!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Добър анализ, от тези, които предизвикват киселини у неразбралите го.
  Има си подвидове форумна фауна - “мразещи Смилов”, “мразещи Дичуф”, “мразещи Дайнов”, “всичките вкупом” и особено в комплект с “Дойчо Велев”, а филипиките на фауната спрямо по-интелигентните автори поразително приличат на жалките опити за разсъждения у некъпан таксиджия.
  Най-често имаме “несъгласие по принцип” без четене на статията.
  Също се среща “обвинителна присъда към личността на автора”, с липсващ коментар по същество върху казаното в анализа.
  Килограмите на автора са по-важни за някои от тоновете книги, прочетени от него.
  Всичко това, примесено с просташки изрази, с тъпи изказвания не по темата пораждат подозрения за това, че нормалният разговор е крайно нежелан от определени среди и те плащат яко да заглушат гласовете на спокоен разум - откъдето и да са те - от автори на анализи до желаещи да коментират прочетеното по най-нормалния начин.
  А сега - по същество. Кое не е вярно в ерудирания разказ на уважавания автор?
  Така е, както е внушено - политическото е главното, което ни разделя. По-скоро нееднаквата ни морална оценка за “добро” и “зло”, представена като “сблъсък на ценности”.
  Опитите на негодниците да се маскират с някакви ценности говорят за тяхната капитулация пред тези ценности. Най-едрите крадци, лъжци и масови убийци са “правАславни”, “консерватори”, громящи “либерализма” и пустата му глобализация.
  Всъщност това са си старите комунисти, старите простаци, ненавиждащи Запада, но живеещи в неговия разкош.
  Сегашната криза обаче е време на нова сила на Разума, нещо като зарядна станция на Прогреса.
  След време ще се чудим с колко излишни хора, идеи, начин на живот и дори вещи сме си имали работа.
  Всяко зло е за добро.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Неутрално

  [quote#11:"lz2"][/quote]

  Е колкото до карикатурата се двоумя между него и теб, като чета твоите писания и се затруднявам с избора :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Типичен случай, когато коментариите са далеч под нивото на публикацията. Дори не я коментират, а коментират снимката. Стойката та Борисов, маската му и т.н. А публикацията е най-интересната и оригинална интерпретация на ситуацията, поне за нас. Как всемирно зло може да промени тотално нагласи и интереси. И как всеки го интерпретира, извличайки ползи съответно. За добро или зло. Рейгън каза, когато отиде при Горбачов в Москва, че ще се обединим истински, ако ни нападнат извънземни. В този смисъл може да се гледа на ситуацията с известен оптимизъм. Освен ако руснаците не пуснат пак някой рейд до Европа с военни дозиметристи.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  Това с рейтинга е повече от съмнително...

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Всъщност за най-големия въпрос - как да рестартираме икономиката след два месеца карантина, засега няма много отговори. Щото вирусът се кани трайно да остане сред нас.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Чудех се за науката - КУЛТУРНА АНТРОПОЛОГИЯ
  "Културна антропология e клон на антропологията, който се фокусира върху изучаването на културните вариации сред хората, събирайки данни например за влиянието на глобалните икономически и политически процеси върху местните културни реалности". Само толкова , и може да си ПИТИЯ.
  ИВАН ХАЛВАДЖИЙСКИ с фантастичният ТРУД „Бит и душевност на нашия народ“, е ниво 10 , ако приемем Йвайло Дичев за първо , той обаче е доста обикновен ...Публицист, философ, и колко гадно МАРКСИСТ , член на БКП , и съден по ЗЗД от правителството на ЦАНКОВ през 1925 ( поради липса на фашизъм). Единият е ПУБЛИЦИСТ и по затвори , другият ЛИБЕРАЛ - преподава нещо като ШАМАНИЗЪМ .

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  тъкмо си викам "каква е тая боза за закуска", а той дичев.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "... десницата, която и у нас, и по света, която търси връзка между вируса и комунистическата идеология в Китай, скрил по Чернобилски истината за заразата."

  Дичев, под миналото ти писание бях споменал, че ни манипулираш по йезуитски. За да не остане съмнение в това, днес отново доказваш колко съм бил прав.
  Никой не "търси" нещо, което не е скрито.
  Опитите за прикриването на заразата в нейното начало от страна на комунистическите власти в Китай са факт, който лъсна като калайдисана тава на слънцето. В стремежа си за прикриване на опасността комунистическите власти на Китай стигнаха до преследване на китайските лекари, които се стремяха да предупредят за развитието на болестта. Влязоха в колаборация с ръководството на СЗО за да прозвучат и техните сведения омаловажаващи случващото се.
  Чернобилски манипулация изкарана сякаш под индиго. Има ли учудени? Как да има като комунистите в цял свят винаги са едни и същи - винаги първо лъжат. Постоянно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  “Тръмп, пряк виновник за тях, човек, който призовава гражданите да си инжектират белина за дезинфекция, стои на рекордните за своето управление 50%.”

  Стои, ама друг път.

  В момента е на 43% с негативен тренд. 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тоя от снимката по-добре ще е да си сложи маската по-надолу отзад.
  Защото смърди отвсякъде.

 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Отново статия "Ну погоди".
  Кадаиф от думи и нищо.
  Неразбрана антропология на пространствата му.

 24. 24 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Дичев,Дичев,голямо громене на лошите американци. Вероятно са ти увеличили хонорара в рубли от пасьола. Бързо ги обмени в омразни зелени долари,че току виж след седмица-месец може и кибрит с тези рубли да не можеш да си купиш.

 25. 25 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Не знам да има наказание за неправилно носене на маска. Има за неносене.
  —цитат от коментар 9 на lz2

  Преди да се правиш на умен, поне провери това което твърдиш, защото ако не е вярно ще изглеждаш като глупак!
  Ето връзка към заповедта на министъра - https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/11/zapoved__rd-01-197-11042020.pdf

  Ето и цитат от частта в която е обяснено как трябва да се носят маските:
  "... са длъжни да имат поставена защитна маска за лице ... покриващо носа и устата ..."

 26. 26 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 672 Весело

  дичев, ивайло дичев

  анализ на дичев за политическото е като мистър бийн в ролята на джеймс бонд
  уж екшън пък да се спукаш от смях

  от софийски "таксиджия"
  / между другото анализите на бакшишите и кварталните фризьорки е с класи над умно-красивите анализатори
  факт /

  Je suis дани кирилов
 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  Не,че не схващш,но има автори ,които е напълнонизлишно да се четат.ДичУв е един от тях,пък и другите знаеш.Защо е така?!Защото,без да си ги чел,знаеш какво е писано.Същото ващини за съответната лява медия на Немските Вълни.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Сматай при тоя Тръмп,да загубите в САЩ!Какво ли е нивото на загубил от Тръмп?!Дори след Ковид ще загубите в САЩ!Просто дри ит Теъмп е по-читав от демократите в САЩ.Явно дори там не се интересуват вече кой в каква дупка си го завира,че да гласуват за него.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#26] от "samarianin":

  Ами,поне талсиджиите и фризьорките живеят в реалния свят,за разлика от умнокрасивите!Само това е досттъчно да имат по-читав анализ!

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Весело

  До коментар [#10] от "padrino":

  Е, как ве! Трима папи са го гладили о главата. Без ефект, ама - найсе.

 31. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#26] от "samarianin":Ами,поне талсиджиите и фризьорките живеят в реалния свят,за разлика от умнокрасивите!Само това е досттъчно да имат по-читав анализ!
  —цитат от коментар 29 на yanne


  Да ама в "реалния" свят анализа на тъпогрозните цветарки, бсп-арите, депесарите и сите патреоти по отношение на Прокуратурата, либералите и ДСБ/костовисти/ удивително съвпада.

 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Дичев, Дайнов, деца на партията, верни синове на БКП,............... пазарът е отворен и за Вас.
  Направете си партия. Предложете своя продукт на политическия пазар. И без това се занимавате с политика. Нека Ви видим как блестите в реална светлина.

  Но, не.... Вие ще чакате Христо и Атанас да Ви включат в челото, в листите, а партийните членове на Дсб пак ще чакат и ще пострадат от поредните парашутисти/Лалав, Игнатов и т.н./

  И Христо де. там партията са само Той и Антоанета.

 33. 33 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 617 Весело

  Размечтала се е червената гнида. В последните абзаци изплуват мокрите сънища на шаяка.

  Обаче прокуратурата в Барселона нехае за мераците на антополога. Мъка.

 34. 34 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Най-едрите крадци, лъжци и масови убийци са “правАславни”, “консерватори”, громящи “либерализма” и пустата му глобализация. Всъщност това са си старите комунисти, старите простаци, ненавиждащи Запада, но живеещи в неговия разкош..
  —цитат от коментар 12 на Торбеш


  ++++++

 35. 35 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 608 Весело

  Гледам и не вярвам на ушите си как можело "да се поправи глобализацията, как да се очовечи..."

  Значи така, глобализацията счупена и безчовечна, а!? Зрелищен ителектуален плонж по корем на либеразин от меките науки. Следващата серия: Дичев изпуска сапуна на пода. Priceless!

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":Не,че не схващш,но има автори ,които е напълнонизлишно да се четат.ДичУв е един от тях,пък и другите знаеш.Защо е така?!Защото,без да си ги чел,знаеш какво е писано.Същото ващини за съответната лява медия на Немските Вълни.
  —цитат от коментар 27 на yanne


  Не са немски. "Швабен веле" са.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#12] от "Торбеш":

  +++++++++++++

 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#37] от "Роси":

  ++++

  +++++++++, ++ +++++ ++ ++ ++++++ + +?
  :) +++++ ++++ ++!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Весело

  Предпазливо ще похваля Дичев този път. Не съм съгласен с много от казаното, но отсъства обичайната еднопластовост на мнението.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  “Тръмп, пряк виновник за тях, човек, който призовава гражданите да си инжектират белина за дезинфекция, стои на рекордните за своето управление 50%.”Стои, ама друг път.В момента е на 43% с негативен тренд. 👿
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  абе тоя що не е в затвора тоя боклук тръмп.
  това е директен призив към самоубийство.
  не ми го побира главата.
  нямам думи за тоя боклук.

 41. 41 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дичев= презрян соросоид

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#41] от "naskom44":

  а ти си от онея с анрахолибералите.
  първия от дружинката на гешев.
  почвам да ви броя.

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  ей рсукия трол във варна, я бегом марш.
  ходи си на дачата в тръстеник.

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Всички тръмписти, които се хвалеха с проучванията в края на март когато наистина имаше леко вдигане на рейтинга на техния вожд, сега не искат и да чуят за тях. Точно както им казах тогава, че ще стане.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  До коментар [#28] от "yanne":

  A какво е нивото на победил Тръмп?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Надеждата,че нещо ще се промени след
  пандемията-covid19 е просто поредната полюция на мнозинството.Нищо съществено няма да се промени,ако ще пандемията да трае и година. Просто,прясно получените пари ще се "утаят" по офшорните сметки на тези с тлъстинките и животът,макар и още по труден за мнозинството,ще продължи както и преди(covid19).Няма революционна ситуация а само липса на пари.Светът не е в епидемична а в безпарична криза.Балона се спука. Ще го надуят отново още
  по-голям и още по шарен. Банкерите вече започнаха да раздават кредити.Все още никой не е изамислил начин да живее без да яде. Само флората съществува на фотосинтеза.Фауната трябва да яде за да съществува.

 47. 47 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 275 Весело

  Винаги с удоволствие чета проф. Дичев. А допълнително си доставям удоволствие, като чета и коментарите под статията. Дичев е един от малкото анализатори, които успяват с няколко реда да докарат до бяс форумните "експерти" по всичкология...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 48. 48 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 289 Неутрално

  .Политиката никога не си е отивала. В екстрени ситуации се проявява цялта й гнусота, това, че хората са последната й грижа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK