G-7, G-20, ООН... Как загубихме по пътя международните организации

Само преди седмици Тоби Орд публикува книгата си "Пропастта – екзистенциален риск и бъдещето на човечеството". В нея изследователят изчислява шансовете за екзистенциална катастрофа през идните 100 години.

© "Туитър"

Само преди седмици Тоби Орд публикува книгата си "Пропастта – екзистенциален риск и бъдещето на човечеството". В нея изследователят изчислява шансовете за екзистенциална катастрофа през идните 100 години.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Има събития, сякаш създадени, за да се вслушаме в думите на някой все още непознат, но интересен автор. Тоби Орд е австралийски философ, преподавател и изследовател в Оксфордския университет, доскоро най-вече познат с проекта си за "ефективен алтруизъм" - човек заделя 10 процента от доходите си, но ги насочва единствено към ефективни благотворителни организации според специална методология.


Но в момента Орд става известен с нещо съвсем друго. Само преди седмици той публикува книгата си "Пропастта - екзистенциален риск и бъдещето на човечеството". В нея изследователят изчислява шансовете за екзистенциална катастрофа през идните 100 години. Вероятността да ни отнесе някакъв проблем с изкуствения интелект е най-голяма - 1 на 10. При неочакваните и причинени от хората рискове, тя се променя - 1 на 30, колкото е и при пандемиите. Не по-малък риск има и от нещастия, причинени от свръхупотребата на антибиотици. Абстрактната опасност вече има своята актуална, разграфена вероятностна матрица. Нещо повече, тя очевидно предполага и изисква колективна реакция.
Къде изчезнаха големите организации


Преди малко повече от десет години колективно обявихме появата на новата организация за глобалния свят и сътрудничество, Г-20. Тя бе едновременно бърза в реакциите си, смела в намеренията и езика си и представителна в структурата си. Контрастът със сегашната ситуация трудно можеше да бъде по-голям. В първите седмици на паника, политиците бяха почти забравили за нейното съществуване и трябваше Индия и Саудитска Арабия, като сегашен председател, да напомнят, че рано или късно тя трябва да бъде включена в усилията за справяне с корона кризата.


Виртуалната среща на лидерите просто интегрира отделните мерки и излъчи пожелателни послания, повечето от които нямат особена връзка с реалността. Например, по отношение на свободната търговия на продукти, свързани с овладяване на здравната криза. Страните сумарно заделят над 5 трилиона долара за овладяване на икономическите последствия, но това е просто общата сума на отделните пакети в страните-членки.


Единственото съществено решение е за суспендиране на плащанията по дълговете на най-бедните държави. През 2008 година влиянието на Г-20 бе гарантирано от съгласието между Европа, САЩ и Китай да координират политиките си. Днес трите участника в процеса са на съвсем различни позиции и това де факто ограничава до минимум ролята на организацията.


Г-7 е в идентична ситуация. На ниво лидери, решенията бяха просто обобщение на мерките на отделните държави, а общият ангажимент за координация бе толкова неубедителен, че само ден след срещата Канада затвори границите си за всички държави с изключение на САЩ. Разбира се, и тук бе използвана вече прословутата фраза на бившия шеф на ЕЦБ, Марио Драги, за решителност в стил "whatever it takes" (каквото и да ни струва това). Каквото и точно да означава фразата в този контекст.


Проблемите продължиха и на срещите на ниво външни министри, когато дори не беше приета обща позиция, заради настояването на САЩ да бъде използвана фразата "вируса от Ухан". Структурата продължава да е блокирана в резултат на нарасналото напрежение между Брюксел и Вашингтон, а плановете за евентуален дигитален данък на ниво ЕС ще доведе до още по-остър конфликт. В повечето европейски столици със сигурност гледат към президентските избори в САЩ през есента и са в изчаквателна позиция. Поради тези причини вероятността Г-7 да има някаква съществена роля в пика на корона кризата е на практика нулева.


ООН, МВФ, Световната банка...


Десетилетия наред ООН продължаваше да символизира надеждата за дълбоко и всеобхватно сътрудничество, но неговата продължаваща безпомощност вече дори не предизвиква симпатия. Ролята и функционирането на Световната здравна организация тепърва ще бъдат подробно анализирани и коментирани, но отсега е видно, че нейното поведение предизвика много въпросителни. Не са вече малко гласовете за цялостно разследване на нейното поведение по време на тази криза. Някои държави дори предлагат създаването на съвсем нова международна структура, която да се занимава с пандемиите оттук нататък. Вашингтон вече замрази своята вноска, а Китай реши временно да вдигне нейната, за да бъде компенсиран недостигът.


Няма никакво съмнение, че след овладяване на COVID-19 цялата международна институционална мрежа ще бъде подложена на оценка и преструктуриране. Ще нарастват и въпросителните около МВФ и Световната банка. Тежестта върху тях непрестанно се увеличава, но те могат да увеличават капацитета си единствено след одобрение на страните-членки. На фона на непрестанно увеличаващите се оценки за необходима финансова подкрепа, тепърва предстои да видим доколко полезни ще могат да бъдат.


Щеше да е впечатляващо, ако екзистенциална заплаха не бе предизвикала инстинктивна самозащитна реакция. Особено когато толкова много държави бяха толкова неподготвени. В този смисъл, зациклянето на международните организации не е изненада, още повече че при много от тях това бе започнало доста преди сегашната криза.


Малко по-добре се справят регионални организации като ЕС, но към момента по-интересно е нарастването на двустранни договорки, които частично "отпушват" блокажа на обществата и стопанствата. Например, Южна Корея и Китай вече договарят "коридори за снабдяване", които възстановяват отношенията и производствените вериги. Този модел се обсъжда и между други страни в Азия, а в Европа вече се коментират двустранно коридори за туристи за летния сезон. Корона кризата притиска и разклаща колективните модели и организации за сътрудничество, някои няма да устоят, други ще бъдат променени, могат да се появят и нови. Но постепенно сътрудничеството ще нараства. Причината? Спасението може и да е индивидуално занимание, оцеляването обаче не е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Весело

  "... доскоро най-вече познат с проекта си за "ефективен алтруизъм" - човек заделя 10 процента от доходите си, но ги насочва единствено към ефективни благотворителни организации според специална методология."

  Страхотна идея.

  И когато всички хора я последват, останалите 40-50% които плащаме като данъци точно за решаването на подобни проблеми, вече ще могат с чиста съвест да се използват за обръчи от фирми и за осигуряването на личното благоденствие на разни държавни лица или лица свързани с държавния апарат: нови тераси, яхти, златни вани и тн.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Наистина, бюрократизирането на международните организации в рамките на философията за политическа корекност през последните над 25 години доведе до дълбоки и трайни увреждания в организационното им поведение ориентирано към статичен баланс, към страх някой да не "разклато лодката". Докато имаше локални кризи в развиващитре се страни, действаше лозунгът дайте да дадем, вие имате". Една няколкомесечна криза в развитите страни обаче показа степента на некомпетентност, закостенялост и главното, бягане от отговорност що се отнася до страните-донори. Статията правилно стига до извода, че предстои преразглеждане на доста от политиката и процесите в международните организации с един основен въпрос: ефективност на вложенията в тях, резултати.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Единственото съществено решение е за суспендиране на плащанията по дълговете на най-бедните държави.
  ------------------------
  Такова решение няма как да се вземе за частни кредитори, освен ако плащането не се гарантира от някого. ФЕД, ЕЦБ или някое правителство с висок рейтинг. Как една частна банка ще оцени риска на такъв дълг на развиваща се страна? Да не говорим за деривативите върху този дълг... Кашата в сегашната финансова система ще е пълна... не че сега е малка.

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "Тоби Орд е австралийски философ, преподавател и изследовател в Оксфордския университет, доскоро най-вече познат с проекта си за "ефективен алтруизъм" - човек заделя 10 процента от доходите си, но ги насочва единствено към ефективни благотворителни организации според специална методология."

  Яко, особено ако човека е КОЙ, даже ще го похвалят из преса и телевизия. А после ще усвои с пъти повече...

  Ама за тези, дето едва си изхранват семействата подобно нещо е пълна дивотия.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Къде изчезнаха големите организации"

  Грешката глобално:
  "В продължение на почти половин век Америка си позволяваше да води политики на подчертана благосклонност спрямо китайския комунистически колос, очевидно привлечена от перспективата да стане свидетел и участник в чудотворното преобразяване на маоисткия тоталитаризъм в една нова реалност на капиталистическа демокрация, въздигаща се от реформистките успехи на Пекин. На Доналд Тръмп се падна нелеката задача да направи ревизия на тези полувековни политики и на съпътстващите ги илюзии."
  Огнян Минчев в https://kultura.bg/web/китай-и-западът-i/

  Грешката локално - "националното съгласие":
  "Гражданите, които след провала на социалистическото правителство на Жан Виденов, гласуваха за нас и ни дадоха цялата власт, очакваха наказание за виновниците за националната катастрофа, наказание за ограбилите банките и спестяванията им кадри на БКП/БСП и ДС, декомунизация чрез лустрация на тези кадри. Вместо това и по предложение на лидера на СДС тогава Иван Костов, ХХХVIII Народно събрание започна своята работа с Декларация за национално съгласие, като бъдещият премиер специално подчерта, че трябва да постигаме с опозицията от БСП съгласие по всеки конкретен въпрос." /Александър Йорданов/

  "Всеки е свободен да решава как да гласува, но едва ли е естествено една партия да е съставена от комунисти и антикомунисти, от леви и десни. Това вавилонско смешение не само не е рационално, а е порочно. Размиването на границите и принципите е целта на ДС още от началото на прехода. От самото начало кукловодите говорят за „помирение“, „национално съгласие“, „няма ляво, няма дясно“." /Т.Димова в "Границата"/

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  ООН ,СЗО,ОК и редица други са абсолютно безполезни паразитни организации,често пъти дори излкючително вредни оглавявани от корумпирани люде от третия свят поставени на тези постове съвсем целенасочено!

  klimentm
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Любопитно

  "В нея изследователят изчислява шансовете за екзистенциална катастрофа през идните 100 години."
  ===========
  100 години?
  През 1920 година някой предвиждал ли е какво ще стане досега и колко са оправдани очакванията му?
  Защото през 2019 имаше едни сметки и те се оказаха неверни.

  Еретик
 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1054 Неутрално  " Малко по-добре се справят регионални организации като ЕС, но към момента по-интересно е нарастването на двустранни договорки, които частично "отпушват" блокажа на обществата и стопанствата. " .

  Гледам " Дневник " започнал вече и файлетони да печата . Опитва се да разсмее читателите си . 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  Ние вече СМЕ в екзистенциалната катастрофа. Трябва да е голяма овца човек за да вярва, че катастрофата не е започнала. Да видим само с колко изгубени живота ще се разминем... ковид-19 дори не ги слагам в сметката... Глад, безредици и войни са предстоящите представления по света... Иска ми се да не съм прав, ама...

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ООН ,СЗО,ОК и редица други са абсолютно безполезни паразитни организации,често пъти дори излкючително вредни оглавявани от корумпирани люде от третия свят поставени на тези постове съвсем целенасочено!
  —цитат от коментар 6 на klimentm


  Проблемът с подобни изказвания е че не дават решение, а само критикуват. Подобно е и писанието на въпросния Австралийски автор. Всичко било много зле, организациите не функционирали, но какво да правим... не е много ясно.

  В бъдеще със сигурност ще е нужна някаква промяна, но засега сме много по-добре с неефективни организации отколкото без никакви организации.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Май за съжаление, че само БКП е предвидила оцеляването си с помощта на запростялата част "тарикати" от матряла.

 12. 12 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Проблема на големите бюрокрации навсякъде по света (говоря от личен опит) е сходен: ръководят се от хора податливи на натиск. И понеже нямат личен интерес да отстояват позицията си се подават на всякакви НПО, правителства и лобистки интереси.

  Крайно време да видим истина в очите, а да само да мрънкаме за крайно десни, авторитарни лидери и всякакви други смехории защото историята се повтаря но само като фарс на самата себе си.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 13. 13 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  През 2008 година влиянието на Г-20 бе гарантирано от съгласието между Европа, САЩ и Китай да координират политиките си. Днес трите участника в процеса са на съвсем различни позиции и това де факто ограничава до минимум ролята на организацията.
  Да, така "координираха политиките си", че Европа и САЩ получиха изкривена информация за епидемията, която прерастна в пандемия. И това чрез СЗО, защото третия играч подаваше такава. Много ми е интересно какво е позицията на Китай. Няма информация, освен за желанието им да се набутат по всякакъв начин в Европа и то в момент когато тя е в пик на пандемия.

 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Аз не смятам, че сме загубили международните организации... защото такива никога не е имало. Нека не бъркаме функциите на оганизацията и форумите... Всичко изброуно в заглавито са ругулярни муждународни форуви, където в лимна среща се изглаждат някакви възникнали различия.
  Струва ми се несериозно човек, който е завършир политически науки (каквото и да значи това) да не разбира разликата.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Уфф.. изнинявам се, много грешки
  Аз не смятам, че сме загубили международните организации... защото такива никога не е имало. Нека не бъркаме функциите на оганизацията и форумите... Всичко изброЕно в заглавиЕто са ругулярни мЕждународни форуМи, където в лиЧна среща се изглаждат някакви възникнали различия.
  Струва ми се несериозно човек, който е завършиЛ политически науки (каквото и да значи това) да не разбира разликата.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  Ясно е, че въпросните международни организации се нуждаят от реформиране, така, че да бъдат по-ефективни в бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Прав си.
  Америка предлага и после се оттегля, докато Русия и Китай слагат на синекурни длъжности техните пионки. Америка знае точно как стоят нещата, но пък плаща скъпо и прескъпо за чиновнически харчове, за да се тръби обратното на това, което иска.
  Сега заради Тръмп Америка е друга и нещата взеха да придобиват облик на "война" - студена, топла, хибридна или каквато там. Даже Китай си позволи да го изрече на глас, а после да отвори шлюзовете - първо в собствените си градове, после и в други. Проба-грешка, проба-грешка, докато не разберем, че в ККП теорията на Мангъров е придобила друго измерение. Казвам теория на Мангъров, защото е политическа, не природна, неестествена, така да се каже - за нея има примери като заковаване на вратите на блоковете, организиране на обяд за 35 хиляди души в Ухан, влизане в домовете и пълна забрана за изказване на собствено мнение. Възможности, достъпни за малцина, а той е точно от тях, щом мисирките го канят да каканиже с повод или без повод.
  Примерите от последното му интервю се черпят от безхаберие, самочувствие, мърлявщина и садистично удоволствие от наблюдаваните отвисоко страдание и смърт. Вътрешноболничната инфекция убила 50 на сто от бебета, болногледачките в Италия били нашенски "сестри", населението било остаряло и задоволено, та пенсиите отивали за бизнеса на старческите домове...
  Кой може да върти уж природните закони на пръста си така? Кой може да е толкова издигнат над нещата и страха от биотероризма, та да ни съветва да се заразяваме с "благородната" цел да "победим"? Кой може да говори за "торби за трупове" като че ли са похабени лещени зърна, които почистваме и продължаваме напред? Кой освен другарите Си, Путин, Кимчо от изгнание, Тедрос и ... нашенския "нобелов лауреат" Мангъров?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Там където управляват комунистически мутри и диктатори, международните организации нямат думата!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  ООН ,СЗО,ОК и редица други са абсолютно безполезни паразитни организации,често пъти дори излкючително вредни оглавявани от корумпирани люде от третия свят поставени на тези постове съвсем целенасочено!
  —цитат от коментар 6 на klimentm


  Пълни глупости, с извинение!
  Не се излагай пред хората!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#19] от "Рим":

  А така! Върни го в "правата линия", удари му шамар, накарай го да се извини! Как така си позволява да говори "пълни глупости" в твое присъствие! Нали, партийни секретарю?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 252 Неутрално

  часовника на учените май удари 12тия час , ама политиците да не се шашкат , чукнал е веднъж , а има още 11 пъти , могат спокойно да продължават паркетните занимания да си връткат далавеки с банкери и закони , спокойно , земята е затрила доста видове въобразяващи си че всичко им е позволено

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK