Чакаме плана на правителството за помощ на най-уязвимите семейства с деца

Нужни са ефективни мерки за децата и семействата в условията на разрастваща се социално-икономическа криза.

© Георги Кожухаров

Нужни са ефективни мерки за децата и семействата в условията на разрастваща се социално-икономическа криза.



Публикуваме позицията от сайта на организацията. Заглавието е на "Дневник".


Днес е поредният ден на извънредното положение, наложено от правителството. Ден, в който всички хора се стремят да спазват социалната изолация, ходят с маски и чакат... Чакат конкретен план от управляващите за излизане от кризата.


Националната мрежа за децата още на 30 март 2020 година изпрати отворено писмо до управляващите, с което настоя за конкретни, спешни мерки и действия от страна на правителството и държавните институции за ограничаване на риска за живота и бъдещето на децата в България и техните семейства.




Отговорът, който получихме, визира предприетите от правителството досега частични мерки и намерения. За съжаление в този отговор


не откриваме нито спешен правителствен план за регулярно осигуряване на основни хранителни продукти


за най-уязвимите семейства с деца, съобразен със специфичните им нужди и обхващащ периода на извънредното положение и поне няколко месеца след излизане от него, нито анализ на рисковете за различните целеви групи деца и семейства и дали се планират дългосрочни мерки с ясни срокове за възстановяване след кризата за най-засегнатите, като се вземат предвид прогнозите за равнището на безработицата, риска от изпадане в бедност и други специфични рискове и нужди, които възникват.


Това наложи да отправим ново писмо до Министерството на труда и социалната политика (МТСП) със запитване по важни въпроси за оцеляването на големи групи деца и семейства в условията на разрастваща се социално-икономическа криза.


Попитахме и очакваме отговор на въпросите:


- Дали се предвижда универсален базов доход за най-бедните домакинства за периода на извънредното положение?


- Ще бъдат ли приложени мерки за отсрочване на плащанията за битови разходи и комуникации на семействата, които са изпаднали в невъзможност да ги извършат навреме?


- Подготвя ли се общодостъпна информация, в която да бъдат описани ясно и конкретно всички мерки и процедури за различните групи семейства с деца, каква адекватна помощ и подкрепа могат да получат в конкретни срокове и размери, като се опростят максимално формулярите и изискванията за прилагане на спешните мерки?


- Предвидени ли са конкретни мерки в случаите на семейства в карантина или случаи, в които се налага родителите да бъдат хоспитализирани, включително кой полага грижи за децата в при такива обстоятелства?


- Предвидени ли са мерки по отношение на социално-психологическата подкрепа за децата и семействата, живеещи в бедност и социално изключване, които рядко имат достъп до интернет и не разполагат с имейл, скайп и вайбър, включително подкрепа на място чрез мобилни екипи?


- Планират ли се специфични мерки за подкрепа за децата и младежите с увреждания и придружаващи заболявания?


Обърнахме внимание и върху факта, че


от началото на кризата е мобилизиран огромен обществен и публичен ресурс.


Към 15 април общият обем на дарените средства в пари и материали за борба с пандемията и последствията от нея е 28.8 млн. лева, немалка част от които дарени на държавни институции. Пренасочват се и публични средства както от държавния бюджет, така европейски средства. Подчертахме необходимостта от подобряване на координацията и активното включване на гражданските организации в механизма за осигуряване на прозрачност в процеса по който тези средства ще достигнат до най-нуждаещите се.


От съществена важност за справяне със социалните последствия от кризата е и влизащият в сила от 01.07.2020 г. Закон за социалните услуги, който ще позволи по-гъвкави и достъпни социални услуги за всички деца и семейства, които имат потребност от такива.


Националната мрежа за децата още от началото на кризата с реални действия осъществява подкрепа на нуждаещите се деца и семейства, като до 16 април 2020 г. са подпомогнали над 6500 деца в 3200 семейства с 4404 броя хранителни пакети с обща стойност на даренията над 135 454 лв. Освен хранителните продукти помощта включва лекарства, млека за новородени бебета, дезинфектанти, маски, ръкавици, защитни облекла, шлемове и др. за семейства, социални услуги и 17 неонатологични отделения в страната. Над 400 електронни устройства са раздадени на деца в бедни семейства в рамките на кампанията "Стара техника за ново начало". Наши колеги са включени всекидневно в доброволчески каузи и заедно с други представители на гражданското общество, в рамките на фейсбук платформата "Ще се справим заедно"


постоянно оказват подкрепа на крайно нуждаещи се хора.


Наред с това създадени и разпространени са десетки информационни материали, включително и насочени към най-уязвимите групи, както и са проведени уебинари, разкрити са телефонни и онлайн линии за психологическа подкрепа, както и постоянно се провежда мобилна работа по места.


На 21 април Националната мрежа за децата заедно с други неправителствени организации се присъедини към становище на адвокатско дружество "Димитрова и Хаджиева" във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.


Национална мрежа за децата ще продължи своите действия в посока децата и семействата в България да бъдат в центъра правителствените политики. Няма да спрем и да оказваме реална подкрепа и съдействие на тези, които имат най-много нужда от нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Тези май пак са заревали за малцинствата. И за Закона за социалните услуги разбира се. И пак се надяват тихомълком да влезе в сила покрай короната.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Весело

  Ромбовете - най привилегированите фигури ...

 3. 3 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Ако ще работи, колкото заработиха 60/40 и безлихвените заеми, по добре да не го правят. Това правителство и щаба начело с Мутафчийски всеки ден демонстрират своята безпомощност. Цирк Балкански пасти да яде!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Колко от милионите отиват за обикновенния човек? За бедния човек? За гладния човек?

 5. 5 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Значи който е бил на социални помощи преди извънредното положение си остава на социални помощи. Който си е за губил работата, отива на борсата. Който е самонает, си харчи спестяванията. Какво пак иска Богданов?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Ако ще работи, колкото заработиха 60/40 и безлихвените заеми, по добре да не го правят. Това правителство и щаба начело с Мутафчийски всеки ден демонстрират своята безпомощност. Цирк Балкански пасти да яде!
  —цитат от коментар 3 на Котаракът в чизми

  Мутафчийски не се занимава с политика,финанси и икономика.Други са хората.НОЩ се справят достатъчно добре и много държави просто копираха мерките взети от НОЩ за справяне с пандемията и от политиците вече зависи всичко останало.

 7. 7 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Гладни имаше през комунизма, когато магазините бяха празни и работата беше по държавно разпределение. А стига драматизации, все едно става въпрос за втората година от блокадата на Ленинград.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Тоя базов доход почва да дразни.
  По-лесно бих приел МРЗ за работещи на държавни и общински строежи. И това разнася миризма на комунизъм, ама не толкова напреднал.
  Иначе: От всеки според възможностите - на всеки според потребностите.

  Еретик
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи който е бил на социални помощи преди извънредното положение си остава на социални помощи. Който си е за губил работата, отива на борсата. Който е самонает, си харчи спестяванията. Какво пак иска Богданов?
  —цитат от коментар 5 на our12595545


  ПАРИ!

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Поради локдауна, онези каки не могат да се възползват от хубавото време и да се разположат през МС за да напомнят за себе си.
  Тук на помощ идват присъдружните медии от групата за натиск!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Поради локдауна, онези каки не могат да се възползват от хубавото време и да се разположат през МС за да напомнят за себе си.Тук на помощ идват присъдружните медии от групата за натиск!
  —цитат от коментар 11 на 2.5

  Те се преместиха в семейнаната учиндолска кабеларка.

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  ББД/безусловния базов доход/ в БГ може да стане като се разпределят косвените данъци ДДС и акцизи .Друг е момента ,че бюджетниците и пенсионерите ,които са се разраснали като тумор изяждат всичко.

 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Явно Цветелин Кънчев е натиснал някой и друг бутон, щото май кинтите са на привършване...

  Кофтито е, че "Дневник" напоследък се превърна в трибуна на подобни писания...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  Не става въпрос само за цигани.Има хиляди български семейства на този хал.Не си мислете,че БГ е един огромен офис ,където също има подаяния на принципа 60/40,докато ценния канцеларски плъх си пие кафето дОма пред компа като защитен животински вид.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  75 милиона са гласувани да отидат при варненските мутри - факт ! Какво се случва от тук нататък, не знам !

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#5] от "our12595545":

  Иска грант,разбира се!Или НОО-то му да разпределя обшествени средства.

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Оня Беден и Гладен,дето се редеше на КПП-тата ли?!

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#12] от "chicago514":

  Те са били винаги.при Славчо и Мая.

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Амк НЕ е факт!

 21. 21 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "our12595545":Иска грант,разбира се!Или НОО-то му да разпределя обшествени средства.
  —цитат от коментар 17 на yanne


  той до преди половин година децата в риск щеше в приемни семейства или при богати роднини да ги праща, сега се извъртя да се подпомагали финансово семействата, че да може ли да си гледат сами децата. Мистър 10% ряпа да яде.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Пак само за циганчетата ще има помощ,а българчетата явно не са граждани на тая държава.Вчера в детската кухня пазаруваше с ваучери за социално подпомагане една циганка с поне 1 килограм злато на нея.И получава помощи като социално слаба.

 23. 23 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Весело

  Ма те покрижиха ли се за всички, та да се положат и допълнителните нужни грижи?
  Явно съм пропуснала кога са направили това.

  Само напомням, че всички деца в тази държава са важни, а моментът е труден за целия народ. Следователно трябва да се помогне на всички и чак след това на най-уязвимите да се помага допълнително, понеже иначе дисбалансът ще е ужасяващ.
  И може да не остане кой да плаща масрафа на държавата, ако грижата протече в друг ред някакъв.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  План няма ,действайте!

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ще почакате - правителството не си дава зор по такива въпроси

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Колко от милионите отиват за обикновенния човек? За бедния човек? За гладния човек?
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Дай да го видим този гладен беден обикновен човек, бе дай да му идем на гости, как живее, какъв му е телефонния апарат, телевизора, хладилника с какво е пълен. Ако нямаш или се притесняваш, поне реална снимка дай, че досега на живо не съм видял такъв, пък не е като да не ходя по улиците, че и по паланки разни. Обикновените хора, дето ги виждам, нито са гладни, нито са бедни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK