Защо в България трансплантациите са забранени, а в Испания и Италия не са

В някои от държавите има различно приоритизиране на пациентите. Забрана за присаждане на органи обаче няма.

© Георги Кожухаров

В някои от държавите има различно приоритизиране на пациентите. Забрана за присаждане на органи обаче няма.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Йордан Пенчев е на 22 години, живее в Пазарджик. Той е един от малкото пациенти в България с изкуствено сърце. Йордан очаква донор и междувременно е в болнични в родния си град. В момента обаче, дори да се появи съвместим с него донор, трансплантация няма да бъде извършена, защото те у нас са забранени заради епидемията от COVID-19.


"За момента донякъде разбирам, че в условията на коронавирус е малко рисковано да се прави такава интервенция. Но проблемът е доста по-дълбок - в други страни, когато става дума за трансплантации, се действа много по-организирано, а в България - не. Четох наскоро изказване, според което донори тук буквално се похабяват", казва Йордан.
Колко хора чакат


Освен Йордан по данни на Министерството на здравеопазването в България има още 44 пациенти, чакащи сърдечна трансплантация. Нужда от бъбрек имат 1042 души, от черен дроб - 54. Пациентите, които очакват трансплантация на бял дроб, са 20, от панкреас се нуждаят 10 души, а от тънки черва - един човек.


Заради COVID-19 обаче "присаждане на органи от живи и трупни донори" у нас е забранено със Заповед № РД-01-124 на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Това е само едно от многото ограничения, въведени в България с извънредното положение от 13 март. До момента броят на заразените от коронавирус вече достига 1400.


Защо трансплантациите са забранени


На питане от "Свободна Европа" защо се налага спирането на този тип животоспасяващи операции, от Министерството на здравеопазването отгоговориха, че "трансплантираните пациенти са една от най-рисковите и уязвими групи по отношение на COVID-19. Причината е, че те приемат имуносупресори, които потискат имунитета на пациентите, за да не може организмът да отхвърли присадения орган".


На 25 април, по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, неговият председател проф. Венцислав Мутафчийски обясни защо в България не се извършват трансплантации: "За трансплантиран болен досег с коронавируса е фатален, защото още от първата секунда, още по време на операцията, се вливат медикаменти, които потискат имунитета. Затова за тези пациенти сблъсъкът с коронавируса е абсолютно сигурно 100% фатален."


Според Мутафчийски "дейностите по трансплантация ще бъдат въведени на по-късен етап, когато има изготвени протоколи за действие, които да предпазят както живите донори, така и рецепиентите".


Само ден по-рано отново ген. Мутафчийски заяви, че "засега не се обмисля възобновяване на трансплантациите". По неговите думи във Франция например се правят само спешни операции в тази насока, и то на пациенти, които ги грози летален изход максимум до ден.


"Защо у нас са забранени, като по света се случват?"


Потърсен за коментар от "Свободна Европа", председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички" Евгени Георгиев оспори редица твърдения на Мутафчийски. Според Георгиев вече има излекувани трансплантирани хора в Европа, които са заболели от COVID-19. "Имаме от нашите хора инфектирани и заболели. Вярно е, че се подават имуносупресори, но тези медикаменти се пият след трансплантация до края на живота на пациента. Ето защо да се спрат операциите е странно", коментира той.


По думите му, когато се говори за трансплантации в България, трябва да се знае, че "те са в плачевно състояние не само по време на коронавирус". "Миналата година имаше общо две сърдечни трансплантации, но само единият човек оцеля. Тази година нямаме нито един сърдечно трансплантиран. И то при положение, че от началото на годината имаме девет поставени изкуствени сърца. А в същото време имаме починали трима души", казва Георгиев.


"Изобщо не ясно защо у нас се забраняват трансплантации, след като в повечето страни те се случват", допълва той. И обясянва, че от началото на коронавируса в България е имало донорски ситуации, а органите са дадени на други страни.


Къде отидоха органите


Проверка на "Свободна Европа" показва, че от въвеждането на забраната за трансплантации в България донорски ситуации наистина е имало. Според информация от Министерството на здравеопазването те са две. Първата е от самия 13 март, когато бе обявено извънредното положение. Бъбреците на донора са предоставени в Гърция, а в Германия - черният му дроб. Това става по силата на правилата за обмяна на органи в рамките на Европейския съюз.


Малко повече от месец по-късно, на 16 април, в България има и втора донорска ситуация. Заради забраната за трансплантации органите (черен дроб и бъбреци) са предоставени на Гърция.


"Както виждате, трансплантации се правят дори в условия на коронавирус", коментира Георгиев от "Бъдеще за всички". И допълни: "Край нас не е само Гърция, в Турция също се правят такива операции. Да не говорим за западните държави".


Дори в Испания и Италия


Проверка на "Свободна Европа" показва, че освен в Гърция и Германия трансплантации се правят и във Великобритания, САЩ, дори и в най-засегнатите от коронавируса страни в Европа - Италия и Испания. В някои от държавите има различно приоритизиране на пациентите. Забрана за присаждане на органи обаче няма.


Как стоят нещата в цитираната от ген. Мутафчийски Франция. Тамошната Агенция по биомедицина (държавен орган, който отговаря за трансплантациите) препоръчва да не се провеждат бъбречни и тъканни трансплантации, в случай че "рискът реципиентът да бъде заразен надвишава ползите от трансплантацията".


Трансплантациите от жив донор се препоръчва да бъдат отложени за след епидемията. Когато трансплантацията е спешна и става дума за жизненоважен орган като сърце, черен дроб или бял дроб или когато е идентифициран рядък донор, се препоръчва трансплантацията да се проведе.


В Германия дружеството по органна трансплантация разрешава всякакъв вид трансплантации - както от живи донори, така и от възникнали донорски ситуации.


Според данни на Националния център за трансплантации в Италия пандемията COVID-19 е забавила даренията на органи и трансплантации в страната, но не ги е отменила. Дори балансът за направените трансплантации за 2020 г. (от началото на годината включително и периода на пандемията) се оценява като положителен с ръст от 3%.


Испания също трансплантира пациенти. В епицентъра на заразата в страната Мадрид - болница "Грегорио Мараньон" е лечебното заведение с най-много сърдечни трансплантации по време на пандемията в страната. Според публикация на "Ел Паис" спешните случаи в цялата държава се извършват на момента. За всички останали пациенти преценката е субективна.


В САЩ трансплантациите продължават през цялото време на извънредните мерки, дори и в епицентъра на пандемията - Ню Йорк. Спрени са само операциите по избор, а присаждането на тъкани и органи е дефинирано като манипулация с най-висока степен на медицинска нужда. Ограничени са възможностите донори да стават хора над 80 години и са въведени нови протоколи за сигурност, като задължително тестване на донори и реципиенти.


С оглед на завишените мерки за сигурност към списъка на чакащите трансплантация от 15 март досега са добавени нови 7 хиляди души, като цяло трансплантациите са с около хиляда по-малко от миналата година. Основно намалението идва от ограничаването на операции от жив донор. Данните са публикувани и се актуализират на всеки два дни на уеб страницата на Обединена мрежа за споделяне на органи (UNOS), неправителствена организация, която има договор да следи и координира трансплантационните програми в страната на федерално ниво.


В публикувани съвети към пациентите здравните власти на Великобритания съобщават, че няма данни за предаване на COVID-19 чрез трансплантиран орган. Някои болници и екипи по места са затворили трансплантационните си програми, защото интензивните им отделения могат да бъдат изцяло освободени за работа с коронавирус пациенти. Трансплантациите на бъбреци и панкреас са временно спрени. Но трансплантациите на сърце и бял и черен дроб продължават, приоритизирайки най-спешните пациенти, съобщават от NHS. Докато пациентите като цяло продължават да бъдат насочвани за трансплантация, подходът към всеки случай е индивидуален, обясняват местните здравни власти.


"Предполагам, че имат по-добра организация"


На този фон 22-годишният пациент в Пазрджик Йордан Пенчев не е наясно кога ще има шанс да бъде трансплантиран със сърце в България. "За радост аз съм с много ново изкуствено сърце. Машината е американска, в България има и други машини германски - те са по-стари", допълва той. Евгени Георгиев от асоциацията на транплантираните е един от първите българи с присадено сърце. "Колкото повече един пациент стои с изкуствено сърце, толкова повече се увеличават шансовете за инсулт, ако апаратът е стар", казва той и призовава трансплантациите у нас да бъдат разрешени.


Йордан пък уточнява, че е получил уверението на здравния министър Кирил Ананиев, че когато е възможно, в скоро време, трансплантациите у нас ще бъдат разрешени. "Знаете как е - ако пациентът има досег с коронвирус, е опасно", допълва той. "За другите държави не сме говорили, но предполагам, че имат доста по-добра организация. При нас такава липсва", завършва Йордан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  Не точно любопитно, а направо удивено:
  Човек без имунна система да се заведе в болница?!, когато има епидемия (нелечима и с неизвестни проявления), за сложна и рискова операция?!
  Вие живеете в някакъв измислен свят, още повече - измислена страна.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 422 Неутрално


  До коментар [#1] от "ju.li":

  От една страна е вярно от друга пак ще умрат, защото не им се прави трансплантация навреме.. Тоест за тях има ли значение как ще умрат ? Резултата е същия :)

 4. 4 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "... дори и в епицентъра на пандемията - Ню Йорк"

  Я, пак! Там ли бил епицентърът? Пък ние мислехме, че е Китай. :)


  Човек без имунна система да се заведе в болница?!, когато има епидемия (нелечима и с неизвестни проявления)...
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Не да се заведе, а да излезе оттам с отслабена имунна система. Както казват хората - въпрос на организация е. Те ще си бъдат с отслабена система дълго време. Накратко - на тях им казват: "По-добре да умрете сега, отколкото да умрете от коронавируса!"

  А проблемите с трансплантациите в България въобще не са отсега.
  https://ipatient.xyz/2016/08/03/евгени-георгиев-има-една-транспланта/

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":От една страна е вярно от друга пак ще умрат, защото не им се прави трансплантация навреме.. Тоест за тях има ли значение как ще умрат ? Резултата е същия :)
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Това казвам и аз. Но ако се направи операцията и пациента умре, ще има кой да е отговорен и да живее са тази отговорност до края на дните си, нали? А ако пациента преживее самата операция, колко време му давате след това? (колко лекари се заразиха?, без да са на имуносупресори?)

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  В Пакистан сигурно са позволени подобни операции...
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Ти изобщо чете ли статията?
  "... Гърция и Германия, Великобритания, САЩ, дори и в най-засегнатите от коронавируса страни в Европа - Италия и Испания..."

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#6] от "tamada":

  Четох. Казах, че там има материал на пазара

 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Защото българите са идиоти. Next question.

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#6] от "tamada": Четох. Казах, че там има материал на пазара
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  Това, което всъщност каза е, че няма голяма разлика между Пакистан и споменатите 6 развити страни.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  Защото българите са идиоти. Next question.
  —цитат от коментар 8 на lordcris


  Тц, не са идиоти всички българи.
  Но някои българи са ужасяващо малоумни.

  По темата- ми най-вероятно щото в България можеш да се заразиш с инфекциозно заболяване в онкология, когато ходиш на хемодиализа..

  Принципно в другите страни явно контролът и хигиената не го позволяват.

  Опасно си е, ако ти присадят ново сърце, да има шанс да те заразят с грип, който в твоето състояние ще е с летален изход, все пак.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  Тоест няма нужда да се прави опит да се спасят ? В кой случай имат по голям шанс да оцелеят.. Като им се направи трансплантация или като не им се направи ?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Защо ли са забранени ? Много просто - няма хигиена .И без короната у нас оперирани умират от инфекции. Трети свят.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Не точно любопитно, а направо удивено:Човек без имунна система да се заведе в болница?!, когато има епидемия (нелечима и с неизвестни проявления), за сложна и рискова операция?!Вие живеете в някакъв измислен свят, още повече - измислена страна.
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Прав си , но Полинчето не мисли така ! Важно е тя какво мисли , Евгени какво мисли , а тези , които ще си "сложат главата в торбата " правейки трансплантация "по време на чума " - ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТИ И ПОСЛЕ СЪЩАТА ТАЗИ "ПОЛИНКА " от висотата на "журналист " - да ГИ плюе!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 52 Весело

  Колко думи, какво журнално изследване! А дали може да се свърже с главния си мозък? На Йордан пожелаваме здраве.

 17. 17 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 176 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":От една страна е вярно от друга пак ще умрат, защото не им се прави трансплантация навреме.. Тоест за тях има ли значение как ще умрат ? Резултата е същия :)
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Еми това е - ще умрат (и умират) само хората с придружаващи заболявания. Много мнения има, че това не е проблем. Вашето какво е?

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Любопитно

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Ама онези, в Италия и Испания, с по-голямата хигиена, колко заразени и жертви дадоха сред лекарите и медицинския персонал?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  Според Мутафчийски...
  Само ден по-рано отново ген. Мутафчийски заяви, че...
  Георгиев оспори редица твърдения на Мутафчийски...
  На Полинчето Паунова Мутафчийски ѝ е основен прицел на творчеството.
  Целта е рушене на неговия авторитет, поставяне на професионализма и човешките му качества под съмнение, оттам на целия оперативен щаб, на министъра и нагоре по веригата. Ако може да се провалят мерките и на основата на здравно бедствие да падне правителството, та чунким, санким, белким прогресивните сили дойдат на власт, че иначе няма как.

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 312 Неутрално

  И на мен ми прави много сериозно впечатление, че Полина Паунова доста внимание обръща на Мутафчийски с цел да урони авторитета му, както и да омаловажи взетите мерки. Жалко, изглеждаше ми читава журналистка, но явно и тя е на хранилка....

  TanitaS
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#20] от "TanitaS":

  Няма как П. Паунова да урони авторитета на този човек:

  МИСИЯ "ВОЕНЕН ЛЕКАР": Да спасяваш животи между прелитащите куршуми (https://www.youtube.com/watch?v=LdMg5f75C0A

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Защо в България е разрешено свободното отглеждане на медийни мисирки? Защо, защо?

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  П. Паунова, не по горе от обувките на проф. Мутафчийски.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4208 Весело

  До коментар [#22] от "pag":

  Защото и медиите са "свободни"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":
  Твърде наивно "прогресивните" повярваха, че десните изцбиратели са с манталитета на червените бабички на Нинова. В желанието си да умвеличат електоралното си присъствие изоставиха същността на идиологията си и се превърнаха в нещо като по-свадливата сестра на Корнелия. Удариха го бетер през просото, вярвайки че само по инерция ще задържат вота на истински десните хора.

  ДБ страдат от тотална загуба на политическа физиономия. Те са някакъв политфранкенщайн - намръщени турбо-либерали, крещящи сърдито социалистически лозунги, готови да пристанат на всеки, който им обещава 100 гласа в повече.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Това са животоспасяващи операции, не може с лека ръка и с измислени доводи да се отлагат. А толкова дефицитните органи да заминават за други държави.

 28. 28 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пациент от Бургас ,онкоболен,отива в София-болница Иван Рилски,за процедури по своето заболяване.Там се заразява с корона вирус и след като се връща отново в Бургас е настанен за лечение от вируса в инфекциозното отделение ,където умира,вследствие на услужнения от короната.
  Затова Полинче,трансплантациите в България са забранени.

 29. 29 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  https://www.elmundo.es/papel/historias/2020/04/28/5ea70a8bfdddff8d808b464f.html

  Току-що прочетох за чернодробна трансплантация в Испания в един от черните мартенски дни. Полина е права, но няма как да го разберат родените да са слуги.

 30. 30 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#24] от "асен георгиев":

  Бай Асене, мани снимката, прочети какво е написала!
  Па може дори да проумееш написаното.

  Няма да споменавам нищо за аватара ти, току-виж си наумиш, че ти се подигравам.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#26] от "olexander":

  ++++++++++++++++
  Злобюли

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 32. 32 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Донорство в България - кога ще стане като в другите страни?!
  Първо няма желаещи да станат донори и второ , още не е подготвена далаверата да е за правилните хора!

 33. 33 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#8] от "lordcris":

  Не обобщавай, само защото се чувстваш ти така. Направили сми глупав избор да изберем идиот да ни управлява, но ще имаме възможност да се поправим на следващите избори!

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  Всъщност, един въпрос и отговор от интервюто на Мутафчийски пред Дойче Веле обезсмися цялото епистоларно упражнение на Полинчето Паунова по темата.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Ама защо доводът да е измислен? Може да не си съгласна със забраната, може да не си съгласна с определянето на приоритетите, но да твърдиш, че доводите са измислени не е сериозно. Не разбирам какво е това желание да се съсипе всичко направено в борбата с болестта, само и само за да се изкарат съмнителни политически дивиденти.

  Ако не Борисов и Мутавчийски, ами примелно Мангъров и Орешарски водеха държавата в тази криза, какво според тебе щеха да направят кардинално-по различно? Може би сивярваш че ако те носят отговорност имат смелост да постъпят като в Беларус? Съмнявам се. Абсолютно същото щеше да бъде...

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 36. 36 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1052 Весело

  Не я харесвам изобщо като журналист Паунова.
  Някак си заради излъчването и злобата, която таи в себе си.
  Тя е от тия журналисти дето си мислят, че са супер извисени и морални и ако са живеят на запад ще работят задължително за CNN с 10 цифрова месечна заплата. За съжаление, тъй като са в България, биват репресирани и не могат да развиват таланта си.
  Тва, което бих я посъветвал обаче е не да замине на запад, а да започне психотерапия, защото тва да живееш с толкова горчивина в себе не води до нищо хубаво. Наистина и пожелавам успешна терапия, ако предприеме тази така видимо необходима за нея стъпка. 😀😉

 37. 37 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 1052 Весело

  Не я харесвам изобщо като журналист Паунова.
  Някак си заради излъчването и злобата, която таи в себе си.
  Тя е от тия журналисти дето си мислят, че са супер извисени и морални и ако са живеят на запад ще работят задължително за CNN с 10 цифрова месечна заплата. За съжаление, тъй като са в България, биват репресирани и не могат да развиват таланта си.
  Тва, което бих я посъветвал обаче е не да замине на запад, а да започне психотерапия, защото тва да живееш с толкова горчивина в себе не води до нищо хубаво. Наистина и пожелавам успешна терапия, ако предприеме тази така видимо необходима за нея стъпка. 😀😉

 38. 38 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf"
  Аз препоръчвам това, който има време да го изгледа, дългичко е, но много интересно. На мен ми беше достатъчно, за да се доверя на този човек напълно. Пък Полина тя си знае....
  https://youtu.be/d7iGPoxaRDM

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#24] от "асен георгиев":

  Снимката си е снимка - хубава, лоша, това е. Така си се харесва Полина, такави снимка си е сложила. Мирогледът и не е на ред - много правилно в коментарите отбелязват, че е твърде дребнаво злостна.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#28] от "kwy38371721":

  И сто пъти да го повториш това файда никаква.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 42. 42 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  На Полинчето Паунова Мутафчийски ѝ е основен прицел на творчеството.Целта е рушене на неговия авторитет.
  —цитат от коментар 19 на Alarmstufe: Rot


  Природонаселението и преди пандемията бяхте нелечимо болни. Вижте си коментара - това не се лекува. Състоянието роб и липсата на самостоятелно мислене, органичната омраза против всеки враг на милиционера...

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 43. 43 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#42] от "Октавиан":

  Незнам ти с каква патология си (по твоята логика), защото липсата или наличието на самостоятелна мисъл се определя от РАЗИОНАЛНОТО поведение спрямо някаква ситуация. Много си се объркал ако поставяш равенство между свободомислието и пезпринципното опростачване на темите и търсене на маана... Безпринципно е, защото (както съм обяснявал вече многократно) поведението на твоите морални ветропоказатели се определя единствено от поведението на Борисов - ако той каже Да, те казват Не, ако той каже Не- те Да... Дори е още по-смешно: потакога викат, че трябва да е НЕ, но гокато лошия Борисов се съгласи с тях пак са недоволни - щото трябвало да е ДА.

  Примери много, уважаеми господине, част но "свободомислещото" не-приросдонаселение.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#8] от "lordcris":

  А,Вие българин ли сте?!

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":

  Браво Поли няма да остане без грант!Не го мислим него!

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#17] от "xri09609626":

  Брех,каква умна мисла?!Умирали само хората с придружаващи заболявания!Аьзнаете ли кои са тези заболявания и колко МИЛИОНА българия страдат от тях??Между другото,инот СПИН не се умира,умират от "съпътсваши заболявания" както казвате-грип,сепсис,кандидоза,пневмония!

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  Браво Поли е анархист!Колкотонпо-зле,по-добре е ьа тях!

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#20] от "TanitaS":

  Браво Пили не уронва ничий авторитет.Само гвърля фекалии във вентилатора.Пръска не само по нея,но и в Газетата,където списува.

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  Аз имам един въпрос-мястото,където се отглеждст кокошки е кокошарник,но как се казва мястото,където тоглеждат мисирки?!Защото,Газетата все повече сенпревръша в такова място.В преносен смисъл,де!

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#24] от "асен георгиев":

  Браво Поли е мъж в женско тяло,явно.Поне по стила на обличане.Ама на онези мъже тип "Трето Поколение Безработен"?

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#26] от "olexander":

  Описали сте половината истина.Допълвам-ДеБъ получава финансиране от леви партии и бизмесмени от САЩ.Та,нормално и защитава леви идеологии като Джендър,ЛГБТ.Вижте им феновете,дори тук.Все едно са извадени от оня клип "Кой ще ми даде пари?!"

 52. 52 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Ама,Роси коя е Браво Поли,и какъв ценз има,че казва кига една операция да се прави или не?!

 53. 53 Профил на vlh41614847
  vlh41614847
  Рейтинг: 24 Гневно

  Полина е политически журналист , но от няколко седмици упорито задълбава в медицински теми.Вечно сравнява някакви числа и прави съмнителни изводи.И за капак - интервюта с незнайни персони , за да потвърдят съмнителните и тези.

 54. 54 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 110 Неутрално

  За тези въпроси има брифинги, отидете от Свободна Европа и питайте! От Дневник няма мисирки на брифингите да питат!

 55. 55 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 505 Неутрално

  В момента обаче, дори да се появи съвместим с него донор, трансплантация няма да бъде извършена, защото те у нас са забранени заради епидемията от COVID-19.

  Подвеждаща информация ...
  Живея в Лос Анджелис и всички болници са фрашкани с болни от корано вирус и не приемат хора с никакви други заболявания ..единственото което може да приемат е човек с огнестрелна рана .Има кораб акостирал на едно от пристанищата ,там е единственото място на което може да се отиде ...общо взето лимитирани са опциите .

 56. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  Лявото в САЩ е по-дясно от тукашния "център".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#53] от "vlh41614847":

  Полина е опозиционен журналист (опозиционена спремо ГЕРБ) и сега е здравен журналист,защотонима здравен проблем.Утре,аконима климатичен проблем,Поли ще стане климатолог.

 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#56] от "olexander":

  Дали?!ЛГБТ,джендър,затоплизъм- не е по -дясно от нашия център.Никак даже!Беше то,някога!Сега най-голямото достойнство ня кандидат на демократите е,да е от млцинство-няма значение по етнос,религия или полова приентация,а ако ги комбинира-най-добре!Нищо двсно няма в това!

 59. 59 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#43] от "olexander":

  За някои неща съм съгласен, на мен лично никак не допада тази журналистка и смятам, че тя не случайно намира трибуна тук.
  Останалото, което сте написали тук, за "РАЗИОНАЛНОТО" - за съжаление е за кофите.

  Пък и това, че не харесвам една политическа линия, която се представя за алтернатива на този милиционерски участък, не значи, че Вие, облъченият, имате право да опрделяте каквото и да е. Да, днес имате право да напишете всяка рандъм мисъл която Ви е хрумнала, нищо не може да Ви спре, но това не значи, че сте уместни всичките тези милиционери по душа, на които статуквото сега за пръв път ви дава мисли, че може би цялата ви нереализираност в живота всъщност е правилна и сега имате шанса да размахвате пръст на всички наоколо, които не се подчиняват на жалкото ТКЗС откъде произхождате.


  До коментар [#42] от "Октавиан":Незнам ти с каква патология си (по твоята логика), защото липсата или наличието на самостоятелна мисъл се определя от РАЗИОНАЛНОТО поведение спрямо някаква ситуация. Много си се объркал ако поставяш равенство между свободомислието и пезпринципното опростачване на темите и търсене на маана... Безпринципно е, защото (както съм обяснявал вече многократно) поведението на твоите морални ветропоказатели се определя единствено от поведението на Борисов - ако той каже Да, те казват Не, ако той каже Не- те Да... Дори е още по-смешно: потакога викат, че трябва да е НЕ, но гокато лошия Борисов се съгласи с тях пак са недоволни - щото трябвало да е ДА.Примери много, уважаеми господине, част но "свободомислещото" не-приросдонаселение.
  —цитат от коментар 43 на olexander


  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 60. 60 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 736 Неутрално

  И аз да попитам...

  Защо една журналистка, която НЕ ОТБИРА от медицина, задава тъпи въпроси?!?

  Няма да се спирам на моралната страна на въпроса, но като се има предвид, че трансплантираният пациент трябва ЦЯЛ ЖИВОТ да се тъпче с имуносупресори и да не внимава да не настине дори...

  За какви трансплантации "по време на чума" говори въпросната журналистка... само тя си знане!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 61. 61 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#59] от "Октавиан":
  Защо трябва да съм "милиционер" за да не харесвам безпринципното критикарстване?
  Критикуването на властовите решения, трябва да се подчинява на някаква логика, за да е смислено. Да се критикува всичко на конвейр е признак на политическа слабост.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 62. 62 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#58] от "yanne":

  Да, правилно... малко по инерция съм се изказал.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 63. 63 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 380 Неутрално

  На тази мисирка не и е ясно, че трансплантацията на сърце е мега сложна операция продължаваща часове - често пъти достигащи до 24 такива. По тъпа и платена статия не бях чела! Никъде в света в момента не се извършват трансплантации от такъв характер, защото смъртността при пандемия би наближила сигурните 100%
  И една епична снимка по темата, влязла в Историята!
  https://www.vesti.bg/lyubopitno/1987-edna-znachima-operaciia-prodylzhila-23-chasa-6097133

 64. 64 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#61] от "olexander":

  защото затънахме в истински социалистически феодализъм и защото има истински неглижиране на реалността за сметка на пародийния им декор 60:40 и т.н. - не само, разбира се - с който се облагодетелстват само свои хора на мутрите. И това е принципност, колкото и да искате да го скриете зад заяждане с неприятни журналисти, на страната на чийто принципни, за които те може и само да претендират, но вие никога не сте бил. От писанията ви лъха на подчиненост на мутрата.

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 65. 65 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#64] от "Октавиан":

  Не съм отговрил на теб. Моля те спести си бунтарската реторика. Намесваш се малко ненужно в един разговор за американското ляво и дясно.

  Но щом подхвана темата, нека погворим. От поста ти виждам, че си огорчен човек, който смята, че в животът му пречат другите - мутрите, политиците, световния капитализъм , злите конспиратори и кой ли още не. Точно покриваш профила на шараните които лови Сидеров, Бареков, Трифонов, Костя Копийкин и всеки следващ подобен празнодумен бунтар, гордо заявяващ революционния си плам срещу статуквото... но никога не предлагащ нещо.

  От моите думи ти лъхало на "подчиненост на мутрата". И кой това? Злия злокобен тиранин, който ти е отнел драгоценнат свобода ли? Какво право или свобода ти е ограничено? Никакво. Обаче трябва да се работи.ДА, трудно, упорито и с ясна идея какво искаш и какво можеш да направиш. Или в илюзолния ти свят всичко е гарантирано на готово с "перфектни" закони, "държавата" дава всичко.

  Незная даваш ли си реална сметка в какъв свят живееш? Икономиката в момента е в ступор, войните в близкия изток няма изглед да спрат скоро, истинката бедност в Африка, Азия и третия свят произвежда взривоопасна маса от агресивни бежанци, сриването на руската икономика предполага активизиране на геополитическите сблъсъци във всички зони на влияние... на Балканите също.

  Е, какво предлагаш ти? Каква е визията ти за реална и работеща политика? Я се замисли "мутрата" ли ти е истинския проблем или твоята наивност, която позволява да те водят за носа всякакви лабораторно конструирани баш-бабаити, анти-системни герои, които предлагат . . . всъщност предлагат да си го преместят от единия крачол в другия.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 66. 66 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#65] от "olexander":

  Съвсем погрешен профил сте ми дал, което е хареактерно за местното ви лагерно мислене тип "ако не е с наште е против наште, важното е, че трябва да се бачка (на мутрите, ама за това няма значение).

  Цялата ви безморалност, без ценност, цялото ви оправдаване на нещастната ни територия със световни процеси - всичко това е един скрит, анонимен мухльо, който толкова си може и затова мрази другите, които искат или говорят според както могат за промени. Защото на него си му е добре.

  Питал какво й е на свободата. Ами нищо, България е най-свободната страна на света, не е пълно със система от комунисти, секретари и хора с куфарчета обчели всеки бизнес, не е пълно с имитация на истинско, изкуството и културата не са контролирани от търтеи и то с морков и тояга, наследството от векове не е разпиляно от простащина и щастлива малограмотност, природата не е бетонирана, журналистиката не е разделена на лагери до един конторлирани от назначени с куфарчета хора....Страхотно е - за търтеи, на които това не ви пречи. От тези, които сте били добре и преди това, 80% или повече, които мерите нещата с такива мерки като евтиното в живота, че сте го имали и никога не сте имали никакъв критерий за красиво и грозно, за добро и ЗЛО. Милиционерите, които поназнайват, че има и нещо друго и затова много мразите тези, които го имат липсващото ви.

  Какво предлагам ли? Да ви няма Вас на първо място и цялото ви консуматорско-доволно-агресивно към всичко различно Вас мислене!

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 67. 67 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#66] от "Октавиан":
  Много думи - малко смисъл.
  Първи абцац: не си съгласен с профила който аз съм ти направил ( ЦИТИРАМ СЕ: огорчен човек, който смята, че в животът му пречат другите)

  Втори абзац: ти ми правиш профил - че съм безморален анонимен мухльо, който живее на тая "територия" и т.н. (сравни езикът си с моя, и виж къде има обидни епитети)

  Трети абзац: описание на Българиякато някаква антиутопия, където всичко е от-лошо по-лошо. Използвал си интересен похват, на мен да ми обясниш АЗ КАКВО СИ МИСЛЯ. ОК. Приемам го на 80%.... няма как да не се съглася, че проблемине които си описал съществуват.

  ЧЕТВЪРТИ ПОСЛЕДЕН АБЗАЦ: Твоето предложени за решение - с него ми доказа че профилът, който ти бях направих е верен.

  Хронично недоволен човек, на който другите му пречат. Решението ти е гениално: няма други хора, нямаш проблеми.
  А за това дали си шаран, който го водят за носа незная със сигурност... но имам "обосновано пердположение".

  ------------------
  Когато аз не съм съгласен с теб, а ти не си съгласен с мен можем пак да водим нормален разговор, ако сведем до минимум личните нападки.
  Аз те питам тебе: с какво лично съм те засегнал? Обидил ли съм те с нещо?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 68. 68 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#67] от "olexander":

  ами, да, с това, че сте напълнили пространството със доволните си емоции с които страната ми се е превърнала в една клоака и с това, повтарям се, че вие не сте недоволни. Така винаги ще си бъде една голяма родна картинка в соц. списание от 1984 страната ми и възможностите за развитие на младите хора ще бъдат нулеви, но някакви като вас ще раздават мантри тип "АМИ ЩОТО НЕ РАБОТИТЕ И ГОВОРИТЕ АНТИУТОПИИ" ще блокирате всеки опит за различно отношение. Бандата на лаладжиите, иначе другите говорили с много думи.... Имало такива проблеми, ами мутрата е премиер за изключително продължителен период на власт, навсякъде и всичко е с назначени крайно бездарни хора, които са там само благодарение на герб/бкп селекцията, И ВИЕ с това мислене и нахални твърдения - тук включвам всички думи, които ти написах - си позволявате наглостта да обвинявате хората, че били недоволни, един вид не им се бачкало като извод. Отврат сте и нямате никаква идея как се излиза от това. Това е, което ме обижда, ако е изказано със думи които теб обиждат, не съжалявам, защото те описват моята гледна точка, в която ти си човека, който е не където трябва, а не аз и хиляди други "недоволни от живота".
  Съвсем не говоря за себе си, иначе мога да те уверя, че създавам добавена стойност за това положение, но въобще не ми е темата това и няма да задълбая натам, защото това не е тема за разговор с позорни хора.

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 69. 69 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#68] от "Октавиан":
  От прочетеното ти мнение ми е трудно да извлека смисъл. Но този път оцзенявам фактът, че няма лични нападки... почти.
  Иначе успех в "създаването на добавена стойност за това положение"
  ---------------
  Един страничен въпрос: за или против плоският данък си?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 70. 70 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#69] от "olexander":

  може би, ако ти напиша нещо, ще те затрудня отново.

  Не разбирам от плосък данък. Не ми харесва да има данъци, но ти никога не си чел Хенри Дейвид Торо или Ралф Емерсън и затова пак ще ме пренесеш сред познатите ти категории, което за мен не е интересно.

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK