Трябва специален закон за коронавируса

Много по-реалистично би било да се каже какво е реалното състояние на разпространение на заболяването. Мястото на този дебат е в Народното събрание, не на пресконференции.

© Юлия Лазарова

Много по-реалистично би било да се каже какво е реалното състояние на разпространение на заболяването. Мястото на този дебат е в Народното събрание, не на пресконференции.Доц. Наталия Киселова коментира по БНР идеята на правителството след края на извънредното положение противоепидемичните мерки да останат да важат, като за това се приемат законови промени, които да направят легитимни сегашните заповеди на здравния министър и след 13 май. Това беше съобщено от Бойко Борисов днес при изслушването му в Народното събрание.


С отмяната на извънредното положение законът за него ще престане да действа. Говорим за мерките и дейностите, свързани с извънредното положение, защото имаше правила в преходните и заключителни разпоредби на закона, които си действат, за тях не се отнася.


Очаквах повече от изслушването на премиера в Народното събрание. Сред юристите от няколко дни вървят дискусии какво предстои. И студентите са се настроили, че е въпрос на време да се върнем в аудиториите. Министър-председателят предлага два варианта, като най-общо първият е да се допълни Законът за защита при бедствия, а вторият вариант е през преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето.
Моето лично мнение е, че може да се помисли и за трети вариант. Какви пречки има в момента пред тези две решения? Ако се премине през промени в Закона за защита при бедствия Националният оперативен щаб, с който всички свикнахме да се събуждаме, ще се промени като формат и един от вицепремиерите ще трябва да го ръководи. Тоест


вече е ясна политическата отговорност, която правителството трябва да поеме.


Вторият вариант, който се предлага - през Закона за здравето, ще стовари почти всичко върху министъра на здравеопазването и той ще се налага да се произнася по въпроси, които според мен не са в неговата компетентност и далеч надхвърлят опазването на здравето. Няма да влизам в детайли как се правят кандидат-студентски изпити или се раздават дипломи...


Според мен трябва да има специален закон и той да бъде във връзка с това конкретно заболяване. Първи никъде досега не е казано, че има лек или имунитет срещу коронавируса и всичик коментират, че трябва да свикнем да живеем със заболяването, да се ограничи неговото разпространение и респективно да продължат да се спазват мерки във всяка една сфера на нашия живот. В тоя смисъл не е нужно прекалено много, но всяко министерство и всеки административен ръководител трябва да прецени с администрацията си как да адаптира така нещата, че животът да продължи. Същото се отнася за работодателите, за обществения транспорт, но и за такива дейности, които в момента са минимизирани.


Тези дни, които остават до края на решението на Народното събрание, трябва да бъдат използвани


максимално да се огледат всички аспекти на нашия живот. За да започне възстановяването му.


След като отпадне извънредното положение, министърът на здравеопазването може да препоръча функциониране на Народното събрание примерно. Но не може да каже: ще заседавате или няма да заседавате. Как ще изглежда съдебната зала... Той ще препоръча дистанция, но съдебните процеси ще се възстановят.


Разбира се, няма пречка да се внесе ново предложение за месец или по-кратък срок да се удължи извънредното положение, за да се изменят законите. Моето притеснение е, че много хора вече са на предела, да не казвам финансов, по-скоро психически, и това вероятно е вариант да ни се каже: Спокойно отпада, въпрос на време е. Много по-реалистично би било да се каже какво е реалното състояние на разпространение на заболяването. Защото хората държат на здравето си и при разумен разговор при обществено обсъждане, не на пресконференции - мястото на този дебат е в Народното събрание, ако трябва при закрити врата.


Конкуренцията между правата на човека и извънредното положение - целта не е да запазим едното за сметка на другото. Целта е да запазим и двете - и здравето, и правата на гражданите, които са притеснени за своето бъдеще.


Какво пречи с оглед на предстоящите празници да се каже: кой където е, там остава, и хората да си преценят дали има смисъл да се пътува, да си вземат отпуск. И изключение да има само за лекарите и за служителите на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Защото хората държат на здравето си и при разумен разговор при обществено обсъждане, не на пресконференции - мястото на този дебат е в Народното събрание, ако трябва при закрити врата."

  Камъните падат в градината на ББ Много по-лесно е при мисирките на брифинги, иначе управляващите трябва да слушат критиката на опозицията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Абе то и специални хора трябва, ама работим с каквото имаме.

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 975 Весело

  На всеки вирус-закон!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Весело

  За всеки вирус, закон.

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Проектозакон:
  1. На всеки хипохондрик се позволява да се затвори у тех си до второ пришествие, опакован в скафандър.
  2. Всички останали да си мият често ръцете и да не се бутат един в друг по опашките в магазините. Толкова.
  3. Останалото се връща по възможно най-бърз начин на положението си преди 12 март, за да останат все пак в България някакви нормални социо-икономически условия на живот.
  Край на закона, приемайте!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трябват много закони , но приети не от този парламент!

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Коронавирусът е временно явление, той идва и си отива. Какви закони ще скалъпват за този вирус. Придадоха му значението на неотменна част от живота ни оттук нататък. май им се ще епидемията да продължава до безкрайност.

 8. 8 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А кога закон за пропорционалност на броя на народните представители с този на българския народ !
  От 9 на 7 милиона === от 240 на 187 !!!

 9. 9 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трябва закон за при доказана лъжа на политик - да я отработва с обществено полезен труд!

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Весело

  "Според мен трябва да има специален закон и той да бъде във връзка с това конкретно заболяване. "

  Сакън, недейте да го искате това...
  Щото, за да сме адекватни на бичовете на човешкото здраве, после ще трябва да правим закони и за констипацията, затлъстяването и т.н.

  В България и без това има предостатъчен брой закони. Помислете и за тези, дето ще ги четат, учат, прилагат...

  П.П. И, освен това закони по темата вече си имаме. Само дето никой не ги спазва/прилага.

 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 975 Неутрално

  А кога закон за пропорционалност на броя на народните представители с този на българския народ ! От 9 на 7 милиона === от 240 на 187 !!!
  —цитат от коментар 8 на svoboden izbor


  Аз пък предлагам да се премахне президентската институция, повече ще се спести.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 12. 12 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Шарките, хепатитите, херпесите и т.н. ще поискат и за тях да има закон, при това много резонно - всичко друго би било дискриминация!

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#10] от "lilithi":

  Защо не? Според китайските изследователи на вируса той обещавал да прави ежегодни посещения, нещо като модела за сезонна грипна епидемия, поне това чета...

 14. 14 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Трябва ни специален закон за защита на населението от епидемии, какъвто има например в Германия. Ако имаме такъв закон при сегашната ситуация нямаше да се въвежда извънредно положение, а щяха да се прилагат разпоредбите на този закон. Нелепо е да се прави закон за отделен вид вирус.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  В Абсурдистан е ясно, че нищо не е ясно. Според мен за толкова години псевдодемокрация стана ясно, че нищо в тази държава няма да се оправи. Направо българите (българските граждани) от всички власти да бъдат заменени с германци. Като това важи из а четвъртата власт (журналистите). То е ясно, че нищо не става от тези 4 власти за 30 г. поне да се почне на чисто. И вече гражданите ще се подчиняват на германски закони, ще четат германски медии, ще се управляват от германски политици.
  На мен ми писна 30 г. (75 г. като включим и комунизма) бездарие, некадърност, глупост, подлост, завист, незнание.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#10] от "lilithi":Защо не? Според китайските изследователи на вируса той обещавал да прави ежегодни посещения, нещо като модела за сезонна грипна епидемия, поне това чета...
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  И като измисли спец закон това като как ще го спре вируса? Всяка година ли ще затваряме страната за 2-3 месеца по закон, понеже "вируса е дошъл" ??? Затваряме сраната на 1 починал със съмнение и отваряме кога?

  Не може сериозно да мислите, че от такъв закон има нужда...

  Освен това:
  Шарките, хепатитите, херпесите и т.н. ще поискат и за тях да има закон, при това много резонно - всичко друго би било дискриминация!
  —цитат от коментар 12 на idianata


  е прав.

  Нещо повече- трябват и закон за ТОРС, щото само за COVID-19 може да не е достатъчен. + за Influenza virus type А и Influenza virus type B, + за още много неща.

  И, понеже другите също са с летален изход в някои случаи, картинката ще изглежда така:

  По Закон за ( тук слагаме к'вото заболяване трябва) България е затворена:
  От 01 до 03 месец поради грип;
  от 03 до 06 месец поради ТОРС;
  от 06 до 09 месец поради туберколоза и легионела
  от 09 до 12 месец поради бум на шарки, заушки и други подобни заболявания, провокиран от началото на учебната година.

  😃 😃 😃 😃 😃

 17. 17 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Весело

  Трябва ни специален закон за защита на населението от епидемии, какъвто има например в Германия. Ако имаме такъв закон при сегашната ситуация нямаше да се въвежда извънредно положение, а щяха да се прилагат разпоредбите на този закон. Нелепо е да се прави закон за отделен вид вирус.
  —цитат от коментар 14 на blagoj


  Имаме, даже имаме няколко закона:
  Закон за здравето;
  Закон за защита при бедствия;
  Националният план за действие при пандемия от грип;

  Както имаме и куп наредби и заповеди, които казват кой к'во да прави+ още ред неща.

  Нямаме само кой да ги чете и прилага. И да контролира изпълнението. Със санкции.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  И закон за всяка бактерия! Стига вече беззаконие! Адвокатите нямат работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  Явно , няма да се мине само със сапун и миене на ръце....

 21. 21 Профил на neto
  neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Столетник ли ,че си спомняш какво е било преди 75 години!?

  Или си обикновен манипулатор от най-ниско ниво?

  Държавата ни се нарича България и така трябва да я наричаш!

  И не ,няма да дойдат чужденци тук да ни управляват,защото и сами се справяме.

  Не ни трябват и платени коментатори следващи антибългарски адженди...

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  До коментар [#16] от "lilithi":

  “Всяка година ли ще затваряме страната за 2-3 месеца по закон”

  Само, ако се нарушават човешките права на вируса.😳

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#21] от "Neto":

  Ако се върне тоталитаризмът, и ако не те пратят тогава да станеш за храна на свинете в някой концлагер, и ако от теб въобще зависи нещо, а не си в някой политически затвор (че БКП най обичаше да ликвидира "вътрешният враг")...

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има си конституция,там е записано при какви обстоятелства и по какъв начин могат да бъдат ограничени права,гарантирани от конституцията.
  При премахване на извънредното положение не може да се ограничават права,гарантирани от конституцията,с друг закон.
  Общо взето може при военно и извънредно положение.

 25. 25 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 339 Неутрално

  "Много по-реалистично би било да се каже какво е реалното състояние на разпространение на заболяването."

  Моля??? Това доцентката ли го е казала????

  Ужас!!!

 26. 26 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Тая, ако я питате и за разходки в парковете трябва специален закон?! А за диктатурата трябва ли?

 27. 27 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Приоритетно да се прием закон не за, а срещу изключително тъпите предложения за закони и по-специално срещу тяхното публично оповестяване. След това вече - закон за вятъра, който духа с превишена скорост, за водата, която не само тече, а понякога и дави, за рибата, която трудно се лови, за простотията, която е безкрайна и пр.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 28. 28 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 864 Неутрално

  хайде да позабравите навиците да ни ръководите. и да си налягате парцалките - в смисъл, да прилагате и изпълнявате собственото си действащо вече законодателство.
  като актуалната стратегия за действие при епидемия.

  извънредното и специално законодателство е безобразие.

 29. 29 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ами ето един въпрос от компетенцията на министъра на здравеопазването.
  Колко деца ще си развалят зрението през тези месеци дистанционно обучение пред компютъра. Да направят едно проучване преди да приемат закона.

 30. 30 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  "Според мен трябва да има специален закон и той да бъде във връзка с това конкретно заболяване."
  Разни "доцентки" със съмнителна квалификация размишляват на глас и с одобрение около..
  Около специален закон за короната.
  Вместо да попитат, защо имаме извънредно положение, без да е обявено бедствено по закона за защита при бедствия, в който епидемиите са предвидени като бедствие.
  Вместо да попитат, в качеството си на учЕни по юриспруденцията, защо щабът оглавен от някакъв генерал е едно голямо правно нищо, докато има(би трябвало да има) щаб по закона за защита при бедствия, с ясни отговорности, със състав, с правомощия..
  Да кажеш, че е забравила дамата за ЗЗБ, не е..
  Само дето, ако е поровила из текста е установила, че държавата и министерския и съвет са катастрофирали при изпълнението на закона. Челно и фатално.
  Затова сега съветничката се врътка като в увеселително заведение. Врътка се професионално и морално, белким не стигнем до катастрофата на ББ и Министерски съвет.
  Жалка картина са днешните преподаватели, за съжаление... :(

  Ecrasez l’infâme
 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#24] от "alvell":


  Има си конституция,там е записано при какви обстоятелства и по какъв начин могат да бъдат ограничени права,гарантирани от конституцията.При премахване на извънредното положение не може да се ограничават права,гарантирани от конституцията,с друг закон.Общо взето може при военно и извънредно положение.
  —цитат от коментар 24 на alvell


  Глупости!
  Ето ти текст от действащ закон(ЗЗБ):
  Чл. 52. (1) При обявено бедствено положение в неизбежно необходимия обем и продължителност може да се ограничи:
  1. правото на неприкосновеност на лицата и жилищата при временно извеждане от места, в които животът или здравето на лицата са непосредствено застрашени;
  2. правото на ползване на имущество поради необходимост от защита на живота, здравето и имуществото на лица или на околната среда;
  3. свободата на движение и пребиваване в определена част на територията, застрашена или засегната от бедствието;
  4. правото да се извършва дейност, която би затруднила или възпрепятствала осъществяването на спасителните работи.
  (2) При обявено бедствено положение като необходими мерки могат да бъдат предприети:
  1. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2016 г., в сила от 05.07.2016 г.) временно извеждане на лица, животни и изнасяне на имущества от определената територия;
  2. забрана за влизане, пребиваване и движение в определени места или територии;
  3. незабавно извършване на строежи, строителни работи, теренни преустройства или отстраняване на строежи за намаляване или предотвратяване на заплаха, произтичаща от бедствието;
  4. грижи за децата и хората в неравностойно положение, ако тези грижи не могат да бъдат осъществявани в условията на бедствено положение от хората, които обичайно ги полагат;
  5. приоритетно снабдяване на детски, социални, лечебни и здравни заведения и спасителните екипи;
  6. (нова - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) евакуация и/или разсредоточаване;
  7. (нова - ДВ, бр. 51 от 2016 г., в сила от 05.07.2016 г.) временно настаняване на лица, пострадали(засегнати) от бедствието, в сгради с друго предназначение за срок до 6 месеца.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) Условията и редът за провеждане на евакуация и разсредоточаване се определят с наредба на Министерския съвет.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK