Матриархат, пастири, лидери: кой ще ни изведе извън корона кризата

Не, пандемията не превръща хората в стадо, а лидера - в овчар.

© Юлия Лазарова

Не, пандемията не превръща хората в стадо, а лидера - в овчар."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Корона кризата възвести ли ерата на лидерския матриархат? Не, разбира се.


Просто търсещите добри новини медии привлякоха към прожекторите жени лидери. Те са забележителни не защото са жени, а защото са забележителни лидери. Няма женска рецепта за лидерство, всяка има свой управленски стил и лидерска харизма. Джасинда Ардърн миксира емпатия ("погрижете се за съседите и уязвимите"), ефективна комуникация в социалните медии (персонализирани Фейсбук видеа) и твърда политика ("go hard and go early"). Познатият стил на Ангела Меркел - прагматичност, научна аргументация за всяка стъпка на кризисния мениджмънт, предкризисно инвестиране в стабилни институции (и в пика на кризата Германия поема болни от съседните държави и имат свободни легла за интензивно лечение) - се оказа особено ефикасен за контролиране на пандемията.
Този текст не е нито апология, още по-малко критика на женското лидерство, той е анализ на лидерството по време на криза, защото


кризисното време е лидерско време


"Кризите са създадени за лидери. Лидерите са създадени за кризи", пише Бърт Спектър - един от корифеите по темата. Кризите имат две страни - явление (брой жертви на Codiv-19) и лидерска диагноза за спешност и извънредност. Кризите имат нужда от "лице" и няма по-мощен прожектор към лицето на лидера от кризите.
Какви лидери произвеждат кризите?


Пастирът: Codiv 19 като 'семиотична ваксина'


Не, пандемията не превръща хората в стадо, а лидера - в овчар. Тя укрепва сцеплението на общността - няма как да оцелеем сами, а трябва заедно да положим извънредни усилия. Сцеплението приема пъстри форми - масово спазване на тежки правила, ръкопляскания за медиците от прозореца (родният ентусиазъм бързо спадна, другаде е завладяващо жив), благотворителни кампании за букет от каузи.


Един изключително мощен механизъм катализира сцеплението - страхът, индивидуален и колективен. Страхът се превърна в обект на разгорещени битки за интерпретации. Политиката на страха е инструмент на опортюнистични политици за "надзор и наказание". Тази теза мощно и убедително звучи от критични интелектуалци, опозиционни политици, правозащитници. Социални психолози реабилитират страха - той е game changer, силата му да променя радикално и светкавично поведенчески модели е ненадмината: комуникативните италианци и испанци със седмици спазват най-стриктна изолация. Първата перспектива разглежда страха от гледна точка на лидерските му употреби, втората - в перспективата на индивидуалните стратегии за справяне с изключителни предизвикателства. Въпреки противополжния си патос и двете интерпретации подчертават, че страхът е доминиращия афект на острата фаза на кризата, а от лидери и граждани зависи как се мобилизира мощната му символна сила.


Позитивните му употреби са свързани с идеята на италианския психолог Сержо Салваторе за Codiv-19 като "семиотична ваксина", като дестабилизатор, толкова мощен, че силно разклаща устоите на нашия свят, но не тотално деструктивен. Тази ваксина може да създаде "семиотични антитела" - овластени граждани и институции с шанс да не бъдат повече същите.


Пандемията скъсява дистанцията граждани - лидери. Не защото лидерите също се разболяват- от Борис Джонсън до фараон Рамзес V, император Марк Аврелий, цар Петър II, крал Луи XV3: историческият списък на владетели, жертви на инфекциозни болести, е впечатляващ.


Корона кризата скъсява дистанцията с лидерите по три различни начина. Първо, като произвежда лидери, които поради кризисния си произход са и нови, и неопетнени, и без политически негативи. Всички вече с основание мислят за ген. Мутафчийски - безспорната звезда на родния лидерски хоризонт. Второ, защото новите лидери си говорят по-редовно и "интимно" с гражданите - най-гледаните предавания днес са пресконференциите на щаба. Трето, защото корона-лидерите владеят една уникална кризисна виртуозност - едновременно да усилват и да успокояват страха. Като д-р Кунчев, главен здравен инспектор, временно лидер, който в едно изречение успя да "опитоми" и нас, и вируса - няма веднага да се отпускат мерките, но вирусът има любимо време, а то изтича и ще дойде дългоочакваното наше време.


Пастирите са лидерите на острата фаза на кризата. Излизането от нея и стретегическото очертаване на бъдещето има нужда от друг тип лидери - държавниците.


Диктаторът: вярвайте ми, защото е абсурдно


Днешните диктатори са избрани, някои по няколко пъти, други по доста пъти.


Водка, сауна и трактор е корона "ваксината" на Лукашенко, дезинфектант, с който да не дезинфенктираме, а да се лекуваме на Тръмп - играта с абсурдното е забележителна. Болсонаро се моли на Бог и Дева Мария от Апаресида и уволнява здравния си министър, който не повярва на президентската диагноза за корона вируса като грипче.


Харизмата не е алхмия, капацитетът на диктаторите да произвеждат поведенчески абсурди на последователите остава доста ограничен: не е регистриран случай на ентусиазиран фен на Тръмп, който да е погълнал дезинфектант, макар някои да са попитали властите как е по-добре да ги приемат - с инжекция или гаргара. Лукашенко събираше футболни фенове по стадионите, но броят заразени сложи край на тези смъртоносни радости. Изключително любопитно е, че пиенето на белина е въведено като индикатор за избора Тръмп още през 2016 г., когато известният комик Рики Джървейс иронизира: "Фактът, че има предупреждения като "Не пий" върху бутилки с белина, ме кара да осъзнавам, че Доналд Тръмп може да стане президент".


Вярвам, защото е абсурдно - за средновековните мислители това е резюмето на вярата. Ако нещо е доказано или е факт, това е знание и не изисква вяра. Тома Аквински не е настолният автор на днешните авторитаристи, но те искат същото - не да карат последователите си нон стоп да вършат абсурдни неща, а верността им да не бъде ограничавана от други авторитети като наука или здравна експертиза.


Авторитарните лидери са силно привързани към усилване на властта им при извънредно положение, минимизиране на парламентаризма и други властови боноси на кризата. За честта на корона кризата трябва да подчертая, че тя е по-недолюбвана от диктаторите в сравнение с други кризи като миграционната. Защото залогът е не идентичността, а животът. Докато идентичностите са еластични и манипулируеми, животът е бинарен - или го има, или го няма.


Държавникът: кризисният мениджмънт като 'точна' наука


Ангела Меркел говори прецизно като хирург и задълбочено като учен: ако един заразен заразява 1.1, здравната система ще издържи до октомври; ако е 1.2 - до юли... От древна Елада до днес политиката се счита за тънко изкуство, но кризисният мениджмънт на лидери като Меркел се среми а я превърне в точна наука.


За разлика от диктатора, който максимизира властта си, а паразитът - облагите си, държавникът е изправен пред най-голямото предизвикателство - да изрази общия интерес, да намери невъзможния баланс между здраве и икономика, живот и хляб.


Другата мисия (не)възможна e равновесието между днес и утре, спешността на извънредността и стратегичността на хоризонта. Корона кризата е уникална възможност да се преосмисли социално-политическата темпоралност. Консумеризмът, глобализацията, преходи без политическо въображение бяха "сплексали" времето и живеехме в едно плоско настояще. Корона кризата е възможност да се реабилитира бъдещето, да се преосмисли творчески и отговорно: "пандемията е шанс да се разработи визия на социалния свят и на локално, и на системно ниво, като реалност, в която хората и институциите да се учат и променят". Как пост-кризата да бъде не по-несъвършено вчера, а по-добро утре - само лидери - държавници, могат да замислят и да поведат към тази промяна.


Паразитът: максимум печалба, нула лидерство


Паразитите нямат нищо общо с лидерството като държавническа отговорност и защита на публичния интерес. Те са тяхната пълна политическа противопожност. Те са и тяхна пълна числена противоположност. За разлика от държавниците, за които повечето държави мечтаят, но малко имат политическата култура да си ги избират, паразитите са и обичайно многобройни, и още повече се размножават в кризисно време. Особено в държавите, не успяващи електорално да изпратят държавници на управленското кормило.


Паразитите паразитстват върху обществените ресурси - от вили за тъщи през язовирна вода и планински писти за свои до приватизирана вместо защитена Натура - списъкът няма край. Този списък особено активно се продължава в кризисно време. Докато обществеността коментира от сутрин до вечер сутрешната пресконференция на щаба и от нощем до сутрин - извънредниге пресконференции, един министър, обвинен за кризата в Перник, бива освободен от ареста, докато перничани продължават да чакат като Годо водопровод, който продънва много милиони; един банкер изсипва други много милиони в една продънена банка.... Паразитите паразитстват и преди, и след корона-кризата, но тя им предоставя впечтляващ огромен и свеж ресурс.


За този огромен и свеж ресурс чакат милиони дребни засегнати от кризата. Каква част ще достигне до истински нуждаещите се бизнеси и граждани зависи и от гражданската ни активност да държам кризисните политиции и кръжащите около тях паразити, отговорни за нашите пари.


Моралният: завладяваща сила на гражданския авторитет


Не, той не проповядва, не поучава, не раздава морални рецепти или индулгенции. Моралният лидер не е пастор, а гражданин. Просто вдъхновява с пример, кауза, мобилизация. Ще илюстрирам гражданския авторитет с един колективен и един индивидуален пример.


Социална дистанция и граждански мобилизации - мисия възможна: това ни демонстрираха израелски граждани, изплели мрежа от стоящи на разстояние протестиращи, непримирими с корупцията на премиера Натаняху, решени да не оставят кризисното време изцяло в ръцете на компрометирани политици и да градят гражданско колективно лидерство като жизненоважния за демокрацията антидот.


Моят личен герой е ветеранът Том Мур. В навечерието на 100-ия си рожден ден той 100 пъти извървява градината си. Целта - 1000 паунда, които да подари на Националната здравна система. Резултатът - милиони паунди, вълна от солидарност, възхищение и вдъхновение.


Моят герой заразява с посланието, че за истинското лидерство няма ограничения. Всеки във всеки момент може да стане лидер - стига да има кауза, която да завладява и от малка да стане голяма чрез подкрепа и съпричастност. Гражданското лидерство гради общност от солидарни и отговорни граждани.


Не, нито пастири, нито лидерски матриархат, а държавниици и граждански лидери е коалицията, която има шанс да поведе след кризата към един по-смислен свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1744 Весело

  Здрави и смислени позиции, но оплетени в толкова наукообразие, че то подяжда здравината им и на практика ги обезсмисля. В резултат хора с по-малко търпение от моето ще зарежат статията, преди още да са стигнали средата. Лично аз не съжалявам за времето, което отделих за четене, но не смятам, че ще започна да чета някоя следваща статия на авторката.
  Сорри, имам алергия към наукообразието!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  От кофти ситуация може да те изведе само някой грамотен и опитен човек. Към момента такива НЯМА на хоризонта. Такива хора с течение на годините бяха много старателно смачквани и унищожавани. СОРИ.

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1551 Весело

  "Няма женска рецепта за лидерство, всяка има свой управленски стил и лидерска харизма. Джасинда Ардърн"

  КОЯЯЯЯ??
  Кой е този незнаен "лидер"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1551 Весело

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  " В резултат хора с по-малко търпение от моето ще зарежат статията"

  Ама ти чете ли я?😂
  Чесрно, с ръка на сърцето!

  Такива статии се публикуваха едно време във вътрешноуниверситетски издания, които, разбира се, никой не четеше. Но съответният "учен" събираше брой публикации за да стане доцент. Или професор. Като горните автори.
  😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много интересно!!!!!!!!!
  Жените се дразнят , че се прави разлика между тях и мъжете , а сега твърдят , че те са по способни........ ТЪПО!!!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Здрави и смислени позиции, но оплетени в толкова наукообразие, че то подяжда здравината им и на практика ги обезсмисля. ...
  —цитат от коментар 2 на Дон Кихот  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  "...проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев"

  - Лъха на перестроечен олигархизъм. Освен ако не си мислите, че Ружа е нещо различно от половинката на Даниел Смилов. :)

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  От кофти ситуация може да те изведе само някой грамотен и опитен човек. Към момента такива НЯМА на хоризонта. Такива хора с течение на годините бяха много старателно смачквани и унищожавани. СОРИ.
  —цитат от коментар 3 на 442


  Напртотив!
  Борисов се справя изключително добре.

 9. 9 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":
  Абсолютно! Аз не можах да я дочета! Освен това е сравнение на ябълки с круши, като ббаце е сложен в кошницата със сливите. Много е ниско нивото на анализаторите в дневник. Допускам, че и на тях им е трудно за да покрият заданието, което трябва да има либерален наклон, но когато либерализма бере душа - наистина е трудно. Иначе авторите могат да запишат публикация и да си раздадът по една нашивка!

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  "В резултат хора с по-малко търпение от моето ще зарежат статията, преди още да са стигнали средата."  Както в доста от случаите, коментарите са по-интересни, а и кратки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правителството трябва да ни изведе от Кризата. Държавата.

  Не Пазарът, който е неефективен, изкривен и винаги прилага грешните мерки, които влошават ситуацията.

  niki
 12. 12 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Да, за спиране на разпространението на Вируса.

  Икономически не е направил много досега.

  niki
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Любопитно

  " За разлика от диктатора, който максимизира властта си, а паразитът - облагите си, държавникът е изправен пред най-голямото предизвикателство - да изрази общия интерес, да намери невъзможния баланс между здраве и икономика, живот и хляб."

  Държавник, паразит или диктатор имаме по тази логика в нашата власт в момента ?

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " Не, нито пастири, нито лидерски матриархат, а държавниици и граждански лидери е коалицията, която има шанс да поведе след кризата към един по-смислен свят."

  Е значи у нас държавниците и гражданските лидери просто нямат никакъв шанс !

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  ,"....пандемията не превръща хората в стадо, а лидера - в овчар. Тя укрепва сцеплението на общността....."

  Как тъй!? Кво сцепление, казано е че от овца до овца трябва поне 2 метра, за да се избегне заразата? И най-добре овцете да се разбягат и да се скрият. Вирусът харесва сплотените общности. Всички мръвки са на масата! Дневник от такова каканижени и най-устойчивата психика може да пострада. Де ги намирате такива "автори"?

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  Добра статия.
  Страха в ролята на духовен дезинфектант
  А диктатора....първи санитар на народа си...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  Статията е пълна с инфантилни глупости! Например,авторката не прави разлика между държава и народ! За нея те са едно и също,моля ви се!!! (Виж главата за "Паразитите:...)
  Другата глупост е твърдението,че държавниците били избирани от държавата или народа,(така и не се разбира от кой...)...

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Лидер или овчар, във нашия случай и двете !!!

 19. 19 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Толкоз много списани думи за нещо което не е истински анализ - жалко за мисленето под карантина.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Хубав текст, малко дългичък и особено ми допадна:

  "Паразитите нямат нищо общо с лидерството като държавническа отговорност и защита на публичния интерес. Те са тяхната пълна политическа противопожност. Те са и тяхна пълна числена противоположност. За разлика от държавниците, за които повечето държави мечтаят, но малко имат политическата култура да си ги избират, паразитите са и обичайно многобройни, и още повече се размножават в кризисно време. Особено в държавите, не успяващи електорално да изпратят държавници на управленското кормило."

  Последното изречение е много важно и за съжаление и ние сме сред тях. Слаба утеха е, че в тази компания има англичани, американци, унгарци, поляци и не знам да споменавам ли въобще руснаците - те завалиите са тежък случай.
  Та думата ми е, че и вируса едва ли ще накара повече хора да се замислят за кого гласуват, но знае ли човек...може на десетия път като настъпиш мотиката, да запомниш как се нарича.

 21. 21 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  " За разлика от диктатора, който максимизира властта си, а паразитът - облагите си, държавникът е изправен пред най-голямото предизвикателство - да изрази общия интерес, да намери невъзможния баланс между здраве и икономика, живот и хляб."Държавник, паразит или диктатор имаме по тази логика в нашата власт в момента ?
  —цитат от коментар 13 на samoedin


  Имате и трите, но не в едно. :) Нали четете празните критики на едни празни хора без отговорности, но използващи момента. Онзи абзац паризати- максимум печалби, 0 лидерство.
  На мен материала ми хареса. Точно, ясно, а на моменти дори с лек сърказъм. Можеше да има и заглавие лидери и паразити, но и така е добре. Има хора родени с политически усет, но как се прави политика един лидер се учи цял живот. Това е истината и когато тръгнете да си избирата управление мислете за това-
  "За разлика от диктатора, който максимизира властта си, а паразитът - облагите си, държавникът е изправен пред най-голямото предизвикателство - да изрази общия интерес, да намери невъзможния баланс между здраве и икономика, живот и хляб."

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Лидер или овчар, във нашия случай и двете !!!
  —цитат от коментар 18 на valtoro  До коментар [#18] от "valtoro":

  Пак глупости!

  "Група вълци водена от овца - ще загуби битката,група овце водена от вълк - ще спечели битката." - Сун Дзъ,китайски военен стратег и философ.

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":Да, за спиране на разпространението на Вируса. Икономически не е направил много досега.
  —цитат от коментар 12 на niki


  Какво е пропуснал да направи, според теб?

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дон Кихот":

  Както се казва: взе ми го от устата :)
  Само ще добавя и слабите изведени заглавия. Оставят ми привкус на сензационна журналистика.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Кризите са създадени за лидери. Лидерите са създадени за кризи"
  Много добре казано. Само че тука лидери има само когато има пари и всичко е безоблачно. При криза, този на снимката изпада в паника и прави грешка след грешка. Намира си хора, на които да отдава грешките и ако случайно нещо се пооправи, заслугата е изцяло негова.

 26. 26 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#22:"deaf"][/quote]

  :)) Може леко да се коригира в днешно вереме, защото вълците ще излапат овцата за да си изберат вълк когато овцата вече им е ненужна. Овцете водени от вълк може и да оцелеят, но овце водени от овца си загиват без остатък, така че Сун Дзъ не е огледал всички варианти.

 27. 27 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Много слаб текст, пръснат, без ясна конструкция. Все едно вземам изрезки от стари вестници и почвам да коментирам някакви новини, които въобще не са важни, по-скоро клюкарски.
  Възхвала на Меркел, и то много слаба - не може да възхваляваш някой, който е управлявал 15г и да го изключваш от лоното на диктаторите. Как можеш да възхваляваш някой, който първо е изгубил доверието на собствените си граждани и второ - е успял да сведе ролята на ЕС на регионален играч. Имаш конфликт близо до границите - Сирия и си оставил 2 държави дабесчинстват там, ЕС понесе само негативибез да реши нито един проблем, това ли е лидерството?
  Един келеш - Макрон е в пъти по-лидер от нея, той поне се опитва да излезе с дипломация на световната сцена, инициира срещи между враждуващи страни.

  Преди си мислех, че при интелектуалците няма разлика от пола защото знанието е едно, а емоциите са дълбоко подтиснати, но сега се чудя дали това е вярно.

  Другото шокиращо е как ветеран може да стане герой? Герой си когато жертваш нещо от себеси, а не когато докторът ти е казал да се движиш повече и ти да се движиш пред камерите и да си герой. Много по-герои са всички подкрепили кампанията. Ако беше отделил и половината си пенсия щеше да е герой наистина. Това си е чиста медийна кампания подплатено с много реклама. Всеки доктор е много повече герой от спортистите, които докато си поддържат формата изкарват и някой лев от спонсори.

  Титлата професор предполага повече прагматика отколкото емоционални изблици. Един руски академик коментира нещо много по-важно - Поколението на някогашните хипита и наркомани от сексуалната революция - 70-80те управлява сега, затова имаме толкова много нарушени баланси и конфликти и липса на лидерство.

  Меркел и лидер, магаре и космос. Кой международен конфликт е решен по нейна инициатива? Войната в Йемен, Сирия, Сомалия? Колко завода отвориха немските производители в Източна Европа, къде отиде солидарността към Италия и Испания?

  Абсолютно винаги, когато ЕС се е нуждаела от лидер за да се реши нещо голбално или засягащо интересите на ЕС, Меркел е била скрита под масата. Как можеш да разрешиш на едни смешни турци с автоматчетата да окупират Сирия?

 28. 28 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Как се справиха сегашните лидери с въпроса за климата, къде беше великият дипломат Ангела? По времето на Меркел САЩ излезна от ядреното споразумение с Иран, САЩ прекратиха договора за ракетите със среден обсег. Разрушава се цяла екосистема пазела света в продължение на 30-40г. Почна икономическа война САЩ-Китай и САЩ - ЕС. И ще ми говорите за сегашното лидерство? Всеки авто монтьор би се справил по-добре от тези некадърници.

 29. 29 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Как се справиха сегашните лидери с въпроса за климата, къде беше великият дипломат Ангела? По времето на Меркел САЩ излезна от ядреното споразумение с Иран, САЩ прекратиха договора за ракетите със среден обсег. Разрушава се цяла екосистема пазела света в продължение на 30-40г. Почна икономическа война САЩ-Китай и САЩ - ЕС. И ще ми говорите за сегашното лидерство? Всеки авто монтьор би се справил по-добре от тези некадърници.
  —цитат от коментар 28 на otrqdnik


  Нима?! Обяснете как по- добре според Вас. Реални войни ли Ви се привиждат или защитаване на икономически интереси. Защото Германия започна да си защитава интересите си срещу Китай и не допуска участие на чужди инвестиции в стратегически отрасъл извън рамките на ЕС. Свали % от 25 на 10. Щом започна Меркел, ще я последват и останалите. ЕС не иска Китай да изкупува фирми заплашени от фалит заради пандемията и прави възможното това да се случи дори ако се наложи държавно участие. Напрежение имаше между САЩ и ЕС, но не го започна Европа, а Тръмп с неговите мита за европейски стоки и отговорът беше същия. Та Тръмп си позволи да нарече ЕС, който е естествения най- важен съюзник на Щатите враг и да подкрепя открито брекзит и да призовава за фрекзит. Сега поне за това замълча. Не всичко в политиката е конфликт, политиката е защита на интересите без конфликти и търсене на равновесие и в това се разпознават добрите лидери. Един от малкото гафове на Меркел са мигрантите.

 30. 30 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ"."

  Та, сбиртака от празнодумие и думолишие кога викате ще бъде издаден?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Феминизма доведе до невиждано ниска раждаемост, което в крайна сметка ще доведе до самоунищожението ни в близките няколко поколения. Ултимативното решение за всичките ни проблеми!

 32. 32 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Феминизма доведе до невиждано ниска раждаемост, което в крайна сметка ще доведе до самоунищожението ни в близките няколко поколения. Ултимативното решение за всичките ни проблеми!
  —цитат от коментар 31 на Толерантофил Еманципатков


  ФенизмЪТ за това не е виновен. Много жени имат деца и кариера. Някои изключителни жени правят блестяща кариера в политиката. Маргарет Тачър- две деца, фрау фон дер Лайден има седем деца, фрау Меркел има две от семейството на втория си мъж и е участвала в тяхното отглеждане. Ами да стои жената "боса, бременна и до печката" за да си реши човечеството проблемите. Ултиматум! ;) И като стои така в някои арабски страни последиците там са пълна разруха, войни и радикален ислям.

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Много жени имат деца и кариера.
  —цитат от коментар 32 на btc18521004


  Ок, да разбираме, че еманципираните общества са с положителен прираст? Май не са, а? Еманципацията се самоунищожава, заедно с еманципираните общества. Нееманципираните имат прираст. Факт!

 34. 34 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#33:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  Ами да ги еманципираме. Цивилизованият свят е еманципиран, а останалият не е. Само че останалият свят не го допуска и виждате какво се случва с него. Полуобразовани тълпи, които лесно се манипулират и които не създават нищо материално да не говорим за духовно и живеят с някакви идиотски представи. Ролята на единият пол единствено като възпроизводство на вида, не е решение на нищо. Винаги трябва да се търси равновесие. Цивилизованият свят е помислил за това и чрез медицината.

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#33:"Толерантофил Еманципатков"]
  —цитат от коментар 34 на btc18521004
  Ами да ги еманципираме. [/quote]

  Еманципирай! Успехи ти желая! Започни от някоя ромска махала. Или пък от Индия. Ма вземи преди това противозачатъчно, че там дългите речи нямат голям ефект. Равновесие е имало преди. Сега в цивилизования свят ако имаше, нямаше да намаляваме. Което е доказателство за това, че само с феминистка философия няма да го бъде. Но ти пробвай, де, не се отказвай, да се феминискофилософира не е трудно.

 36. 36 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#35:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  Що пък аз!? :))) Нали все се оплаквате, че се бъркаме. Ето ви поле за изяви, давайте смело. Успех! Еманципирайте ги както намерите за добре, или ги оставете и те ще ви залеят и потопят до тяхното ниво.

 37. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#35:"Толерантофил Еманципатков"]
  —цитат от коментар 36 на btc18521004
  Що пък аз!? :))) Нали все се оплаквате, че се бъркаме. Ето ви поле за изяви, давайте смело. Успех! Еманципирайте ги както намерите за добре, или ги оставете и те ще ви залеят и потопят до тяхното ниво.[/quote]

  Аз? Щото съм феминист ли :))))
  О, напротив, смятам да ме залят и да ме потопят до тяхното ниво! Натам си вървим и без това, защо да пречим на природата, да си свърши работата?!

 38. 38 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  От кризата ще ни изкара този,който народът посочи на изборите,ако не са манипулирани разбира се от банкянския Андрешко и вие мълчите като овце.

 39. 39 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#29] от "btc18521004":

  Меркел си е много слаб и винаги консенсосен лидер. Това е доказано от негативните събития за ЕС - Брекзит, Майдан, завладяването на Крим - всичко това под носа на Европа. Всичко това се решава с диалог между всички страни. За процеси, кото те касаят трябва да си главен медиатор на решенията, трябва да управляваш процесите, а не да смекчаваш последствията. Фалита на Гърция стана точно от икономическата политика на Меркел - Дойче Банк направи същата глупост, която направи и ЕС по отношение на България - раздаде слепите пари. Остави еврофондовете да се управляват от крадлива клика вместо да държи как се е похарчило всяко евро.

  Поради това безхаберие и безгрижност, тези пари се откраднаха без да се получи очакваният ефект. Та така за великата Меркел, при нея ЕС стана главна жертва и главен потършевш, ЕС я няма на политическата карта на света, икономически и политически джуджета като Турция и Русия не се съобразяват с Европа. Да не говорим за самото разпадане на Европа - то става само при много слабо лидерство това на Меркел.

  Да не говорим и за Тачер - премиерът на едрия капитал, самият факт, че много обикновени хора са празнували кончината й говори как е управлявала Англия. Възхвалата в медиите винаги е в дисонанс с действителността.

  Колкото до феминизма - това е деградираща конструкция. Няма идеология, основана на емоционални липси, която да е положителна, поне аз не съм чувал за такава. Първо, феминистките са дълбоко комплексирани създания, те не са пълноценни за самите себеси. Второ, идеология която не стъпва на база познание или поне някаква теория е обречена да остане статична във времето - да не се развие. И всъщност каква е феминистката теория - никаква, дайте повече жени навсякъде. Това е смешно и обидно за интелекта и знанието.

  Всеки който има качества си проправя пътя, аз съм против да се дава връх на хора по полов, расов или друг признак, който няма нищо общо с личните качества, хеле пък онези психясали феминистки. Те разглеждат света само през една монохромна призма. Нали водачката им се самоуби преди 2г.

  Матриархата няма нищо общо с феминизма, това е жестока заблуда. Жената не е била шефа в пещерните общества, тя е била домакинята, която се грижи за всичко отнасящо се до изхранването и поддържа семейното огнище, грижи се за децата, възпитава ги и т.н. Което е голям подвиг, затова хората са окултявали домакинята. Ако домакинята се е борела за лидерство и равенство с мъжете, тогава кой ще се грижи за децата и семейството?

  Истината е, че домакинята си е лидер в друго поприще. Прекалената амбиция е само това, тя все още не предполага лидерство, за лидерство се изискват и други качества освен амбицията. Дори според мен амбицията е вредна, тя убива естественото лидерство, основано на вътрешна харизма, много енергия, висок поглед върху събитията и разбира се много познание и висок морал.

  Лидерът е това комплекс от качества, а не феминистичната глупост - искам защото съм жена. Разбира се феминистките трябва да се сърдят на самите жени, че няма толкова жени в политиката и бизнеса, просто повечето инстинктивно са си поставили други приоритети, не че някой ги е поттиснал. Образовай се, покажи качества, роди дете и да видим кое става по-важно, кариерата или детето? Ако е кариерата няма проблем - имаме пример за майка кариеристка и дете наркоман - онова убило Милен Цветков!!!
  Това показва, че колкото и да се старае човек, все едното нещо остава на заден план - ако успееш в бизнеса, науката или политиката, този успех ще е за сметка на неуспеха в семейството, приятелите и всичко останало.

  На мен, примерно, много ми харесва "Гордост и предразсъдъци" на Остин, всеки трябва да има шанс за себеизява.

 40. 40 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "btc18521004"
  —цитат от коментар 39 на otrqdnik


  Сигурно знаете, че Джейн Остин е жена, а Разум и чувства е писан през 1813, но вече е 2020г Днес жените са високо образовани имат семейство и деца, и правят кариера за която са рабитили и не защото някой им я е подарил, а защото са заслужили мястото си. Разбира се има и изключения, но така е не само при жените. Натоварвате думата феминизъм с отрицателно значение, но според мен не знаете точно какво означава. Според феминизмът полът не трябва да бъде определящ фактор за конструиране на социалната идентичност на личността или да бъде основание за различни социално-политически или икономически права. Точно и ясно. Не знам откъде Ви е дошла идеята, че жените които определяте като феминистки са "дълбоко комплексирани създания" с "емоционални липси", а феминизмът бил "деградираща конструкция". Господине, цивилизованият свят отдавна живее в равноправие и с цялото ми уважение вашите теории ми звучат доста архаични, но в никакъв случай няма да си позволя да ги свързвам с някаква форма на мизогиния и сексизъм. Категорично не! Матриархат- политическо лидерство, морален авторитет и контрол над собствеността от майката. Нищо общо с феминизма, авторката го е използвала в заглавието си като своеобразно определение за ролята на фрау Меркел с лек нюанс на закачка.
  За Тачър и Меркел като политически лидери може да се пише много, нямам време за това, но само ще Ви напомня, че Меркел принуди гърците и Сириза да свалят гарда и да си платят дълговете.

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#40] от "btc18521004":

  Факт е, че всички еманципирани общества намаляват бързо в исторически план! Без значение от политика и народност. Ясен знак, колко струва еманципацията. Колкото до ролите - за да вървят нещата всеки трябва да си знае работата и да си я върши. Ако чакаш на магарето да снесе яйца и на кокошката да дърпа каруцата, спукана ти е работата! Или си представи фирма, в която всеки си прави каквото си иска ... колко ще оцелее? Останалото е въпрос на феминистка философия. Тачър, Меркел и др са единици. Изключения винаги има, но е важна масата!

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#40] от "btc18521004":

  Всеки има шанс да се самоизявява? НЕ!! Всеки трябва да получи такъв, но когато стане ясно, че самоизявата носи вреди, е разумно шанса и възможносттите за самоизявява да му се отнемат!!! Или смяташ и правосъдието за отживелица? Хора, които явно не могат да носят отговорност, не бива да взимат отговорни решения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK