"Сангвиникът българин не може да чака"

След като днес начело на българската държава практически са все генерали, позволих си да потърся някои щрихи и отговори у един български генерал от миналото.

© Надежда Чипева, Капитал

След като днес начело на българската държава практически са все генерали, позволих си да потърся някои щрихи и отговори у един български генерал от миналото.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


"Сангвиникът българин не може да чака", пише преди близо век един български генерал. Нека днешните ръководители на България се замислят над това.


От известно време се занимавам с архиви, свързани с България по време на Първата световна война. Далеч съм от мисълта да сравнявам COVID-19 с тази война, но споделям тревогата, че пандемията е прелюдия към следваща "световна война" - не с оръжия и окопи, а насочена към едно ново глобално пренареждане на света. Ще се наложи България да заеме позиция. Тази позиция ще трябва да бъде съобразена с българския национален характер. Затова е важно постоянно да си припомняме особеностите на този характер в извънредни ситуации, като например по време на война.
Лесните сравнение на тема "война"


Да, с времето милитаристичната реторика на властта в световен мащаб поомекна, или по-скоро мутира, съобразена със спецификата на населението на дадената страна. И докато в САЩ президентът Тръмп поддържа бойния тонус и хората продължават да се запасяват с огнева мощ, президентът на Германия Щайнмайер го каза ясно още преди 10-ина дни: "Не, тази пандемия не е война. Нациите не са изправени срещу други нации, войници срещу други войници. Това е изпитание за нашата човечност." Дали е така?


В България употребата на военна терминология от командващите държавата сякаш също беше преодоляна, но усещането за живот под обсада все още потиска, а с идването на хубавото време все по-трудно ще се справяме с извънредното положение.


Вчерашният генерал и днешните генерали: поуки на тема "коронавирус"


И след като днес начело на българската държава практически са все генерали, позволих си да потърся някои щрихи и отговори у един български генерал от миналото. При това генерал, който е участвал в сражения и е побеждавал в неравни битки, докато политиците са губели войните. Да, в трагедията на българските генерали може да бъде открит безценен опит. Защото победите носят гордост и слава, но истински важните уроци се научават единствено в пораженията. Всеки индивидуален, а и колективен провал може и трябва да бъде важен урок във всяка следваща война. С което не искам да оправдавам която е да война.


Големият български генерал Стефан Тошев (1859-1924) участва като младеж в Опълчението през Руско-турската освободителна война, после като офицер в Българо-сръбската война от 1885, след това в Балканската и в Междусъюзническата война, а в края на кариерата си командва Трета армия в Добруджа през Първата световна война. Той оставя скъпоценно наследство - както реално водачество, довело до исторически военни победи, така и своите мемоари, записки и наблюдения по важни въпроси.


Измокрен, гладен, уморен


Накратко - след първоначалния устрем и категорични победи на българските войски през 1915 г. срещу Сърбия и особено есента на 1916 г. в Добруджа се случва нещо трудно обяснимо: войната кой знае защо се проточва. Проточва се и от нападателна се превръща в т.нар. позиционна война. В нея войниците трябва да стоят денонощно "на позиция" в окопите, военни действия почти няма, ако не се брои артилерийският обстрел от време на време, връзката между командването и обикновения войник изтънява, храната става все по-оскъдна, униформите се износват, нови дрехи просто няма, войниците остават буквално боси и полуголи, влачат се като просяци из окопите, монотонността на ежедневието ги смачква, бойният морал дезертира, в тила се появява и комунистическата зараза, после и испанският грип


"Позиционната" война на Южния фронт трае не няколко месеца, както е мислено в началото, а 2 години. Две години! През армията минава огромна част от боеспособното население. И така почти всичко, което е извоювано с кръв и устрем в първите дни и месеци на Първата световна война, е загубено за две години "позиционно" клечане по окопите. България излиза от войната както българският войник от окопите - изпосталяла, деморализирана, сломена, унизена. Да не забравяме накрая и войнишките бунтове, обръщането на оръжията срещу управниците и заплахата София да бъде окупирана от анархизирана, изгладняла и въоръжена тълпа.


В книгата на генерал Тошев "Победени, без да бъдем бити", публикувана през 1924 г., намираме както задълбочен анализ на трите последни тогава войни, така и едни от най-проникновените редове за характера на обикновения българин.


"Българинът не може да чака"


"Както огънят, за да гори, има нужда от постоянно подклаждане, тъй и националният дух има потребност от подгряване - посредством интензивно отиване напред, което да донася възможно по-скорошни резултати. Всяка забава постепенно намалява бойния жар, а бездействието, особено под огъня, убива духа, поражда разколебание в идейността на войната и спомага за израстване на отрицателни качества у борците - тъкмо така стана и при 2-годишното ни пасивно стоене на Южния фронт. Следователно налагаше се да се отива с народния темперамент, искащ постоянна интензивност в действията, непрестанни нападения до окончателното поваляне на враговете. Сангвиникът българин не може да чака; той трябва да отива, колкото по-бързо, толкова по-добре, да бие и да бие, и по-скоро да свърши войната; иначе той е загубен. Така е било в старо време, така трябваше да бъде и сега, обаче ний направихме тъкмо обратното."


Юруш и на нож срещу коронавирус?


Нека обърнем внимание: "Сангвиникът българин не може да чака" подчертава генерал Тошев, чиито житейски и лидерски опит надвишава този на всеки обикновен униформен. Историята на България след 1878 показва, че "народният темперамент" (така печеливш за краткосрочни цели) винаги трябва да бъде вземан предвид, когато иде реч за "дълги позиции", принципни решения, стратегически отношения, умни договорености, избиране на правилната страна, споразумения, изтъргуване на победи и т.н.


Как ще се прояви "народният темперамент" сега, в тези времена, които изискват търпение и интелигентно международно позициониране, а не "юруш", "на нож" и прибързани действия?


Светът се пренарежда. А България?


Как ще излезе България сега от тази нова "позиционна" война, в която светът се пренарежда и икономически? Как ще договорят сегашните български политици мястото на страната в условията на новия мир след COVID-19?
Защото проявленията на "народния темперамент" имат определени последствия в бъдещето - понякога положителни, но често отрицателни - и за тях винаги плаща народът. Не политиците. Политиците са най-ярките проявления на "народния темперамент".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  Може преди 100 години и да е бил сангвиник българинът и да не е можел да чака, ама сега - ако не се нареди на опашка / примери много - от опашките за плащане на данъци, до опашките за излизане и влизане в Гърция / смята се, че не е част от обществото !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Само че, едновремешните генерали, не са като днешните. Само званието е генерал, а останалото?

 3. 3 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не че нещо, но сангвиниците изкараха с доста ограничения 2 месеца. А едно друго племе не можа дори задължителните 14 дни - скочи, юрна се, би се в гърдите, кълна, скуба коси и го пуснаха. Може би те ще си заслужат да имат бъдеще, ние - не. Ще чакаме дълги позиции, но дали тия, дето дават заповедите, са добронамерени?

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  И не знам, дали чака и дали е можел да чака - ама може да търпи / 500 години е търпял турското робство / и сега ще изтърпи 500 дена карантина !!!!!!!!!1

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  ''Търпение му е майката'' е българска поговорка !!!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Статията е реално добра. Търпението не е силната ни страна. Отделно , всеки иска да реши даден проблем, а това ще стане като хронична болест- ще трябва да се живее с него. Пренареждането на света е тема от която авторът не разбира, но пренареждане има всеки ден. Кой пусна Китай в световната търговска организация- Сащ. После се оказа, че Китай краде технологии и не спазва права. Еми, защо тогава ги пуснахте/ Буш Младши/Клинтън/. За да им е по евтино и за печалби. Сащ изнесоха производствата. Да, ама после дойде световната икономическа криза и се оказа, че Китай печели и напредва икономически. Сега трябва да се местят производства от Китай и трябва САЩ , ЕС и Япония да го направят. Съмнявам се да успеят понеже Китай действа ловко, но може и да успеят. Но,.........тогава ще трябва в Сащ и Западна Европа да има хора склонни да работят за 400-500 евро/долара месечно............Съмнявам се да са много желаещите.........

 7. 7 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Идеята на Захари е да се научим да чакаме? Ама само че умно, не просто търпеливо? А иначе и аз мисля, че комунистическата тирания, както и хаоса на последвалите 7-8 години, бая са попроменили "народния ни темпермент" в сравнение с началото на онзи ХХ век!?

 8. 8 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тия от Дойче Зелето напълно се побъркаха и непрестанно сравняват Ковид-а, а войните, но едното няма нищо общо с другото... Пандемиите се сравняват само по между си, например с Голямото Чумаво по българските земи или с последвалото го Малко чумаво...Заразите, не са войни. Не са напомпани с патриотизъм, не носят блажени територии, хората не участват в тях доброволно, нито насилствено...Това не е нито щтрум, нито обсада...Където смъртта разперва черните си криле / по Оскар Уайлд/ ние оцеляваме до колкото можем..
  Дойче Зелето да си гледа Германският Флагман дето лекарите се снимат голи да протестират, че нямат облекла, а СЗО / дъртите мафиоти/ ги слагат номер 1 във битката срещу пандемията! Сметай...

 9. 9 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Ами, по-добре на нож, отколкото да изпукаме в окопите от ментална и финансова дизентерия.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 10. 10 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 751 Неутрално

  ''Търпение му е майката'' е българска поговорка !!!!
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  "Преклонена глава, сабя не я сече" е друга българска поговорка. И двете много добре описват нравите ни.

  Прост глупак.
 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Добра статия.

  Напомни ми за спомените на английски военен от ПСВ, който споделя впечатленията си за българите от Дойранския фронт.
  Ще цитирам по памет - българите са вихрени в първата си атака, но ако тя бъде отбита, после устремът им пада много бързо.

  Т.е. не сме упорити и постоянни, лесно се отказваме пред първата трудност. Понякога отстъпваме и губим именно заради това, че залагаме твърде много на първия "юруш".

 12. 12 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Апропо, окопната война не е била толкова "скучна" и безобидна, колкото може би подвеждащо звучи на някои.

  Едно е само да гниеш от студ, влага и болести в окопите, друго е превъзхождащият те откъм снабдяване с муниции противник денонощно да те засипва с дъжд от огнен метал.
  На Каймакчалан, примерно, е имало десетки случаи на умопомрачение от безспирните взривове навсякъде.
  След три дни неспирен артилерийски обстрел просто си полудяваш на място от ужаса около теб.

 13. 13 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тука нещо са объркали сангвиника с холерика. Холерикът е тоя, който не може да чака. А основна характерна черта на сангвиника е неговата дисциплинираност и търпеливост.

 14. 14 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Чакане и търпение има в устойчиви общества и то устойчиви като чисто държавно управление. Общества в които корупцията е сведена до санитарен минимум. Как очаквате да сме търпеливи и спокойни, като не е ясно това което си спечелил или натрупал няма да ти го вземат я комунисти, я крадци, я стане война и всичко отиде по дяволите.
  Та тази нетърпеливост за която говори ген. Тошев е чисто продиктувана от битието в което живеят хората. Сега не е по-различно. 90-те години бяха доста нестабилни. Сега нещата не са по-различни. Кога КТБ, кога корона вирус, кога некоя друга схема. Кога ще залитнем към Мада Раша, кога към Либерастките ценности. Както казваше един виден африкански теле водещ: Конфужан оф хаайр орда!

 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 272 Неутрално

  науката казва да се махат мерките, страхът казва да се крием като мишки и да умрем от глад и роби на стражите - ще се случи второто - ще сме роби, болни от липсана слънце и работа и бедни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Само че, едновремешните генерали, не са като днешните. Само званието е генерал, а останалото?
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Изчанчена работа е сега. Някои от сегашните генерали са получили званието заради длъжността. Някои от ефрейтори за една нощ станаха генерали. Те за тва сме на тоз хал.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Тука нещо са объркали сангвиника с холерика. Холерикът е тоя, който не може да чака. А основна характерна черта на сангвиника е неговата дисциплинираност и търпеливост.
  —цитат от коментар 13 на rpd32585105  До коментар [#13] от "rpd32585105":

  +++

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#2] от "Роси":

  Само че, едновремешните генерали, не са като днешните.
  ---------
  Ми те и Само че, едновремешните булки, не са биле като днешните...:)Работа, бач, пак работа, шетане и пак бач - а не мола, кафенето, фризьорката, магазина, телефончето.....

  [email protected]
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1694 Весело

  Може преди 100 години и да е бил сангвиник българинът и да не е можел да чака, ама сега - ако не се нареди на опашка / примери много - от опашките за плащане на данъци, до опашките за излизане и влизане в Гърция / смята се, че не е част от обществото !
  —цитат от коментар 1 на karabastun  И не знам, дали чака и дали е можел да чака - ама може да търпи / 500 години е търпял турското робство / и сега ще изтърпи 500 дена карантина !!!!!!!!!1
  —цитат от коментар 4 на karabastun  ''Търпение му е майката'' е българска поговорка !!!!
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Ти си живото потвърждение..... нищо, че го отричаш още с първия пост. Така си под всяка статия.....Не бил сангвиник.......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "hhhuuunnnn":

  За пръв път съм съгласен с вас. Извинявайте, за което ... ;)

 21. 21 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Дойче веле освен нещо негативно за България и българите пишат ли?
  Отдавна не ги чета, щото са ми много мрачни тяхните анализи. Уж критични журналисти, но си личи, че имат адженда за политкоректност.

 22. 22 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Сангвиникът може. Други смесени типове не могат. Доста е елементарно поведението винаги да се отдава на темперамент.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Весело

  Не знам българинът сангвиник ли е, холерик ли е, флегматик ли е, но може да чака цял живот шестица от тотото.

 24. 24 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#14] от "bretschneider":

  Логиката е наопъки - обществата, които имат тъпение и постоянство, построяват стабилни обществени структури, а не обратното.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#18] от "karabastun":

  Пак поредица от фамилиарни откровения. Заприличвате на оня досаден всезнайко фон сеект, или както там се представя. Споделете коментар, правете си ентусиазираните галерии и се овладейте малко. Не злоупотребявайте с времето ни.

  А Захари Карабашлиев е ценност. Браво!

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Е тука е истината.
  https://www.hofstede-insights.com/product/compare-countries/

  Но! Националната култура не е даденост, а е динамична. Сиреч, ако мнозинството се държи добре последователно, нещата рязко се подобряват. Ако се държи като малоумно добиче, нещата рязко се влошават. Просто е като на баце образованието - ковем съдбата си и тази на следващите светли поколения.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#25] от "Schopenberg":

  Със Захари Карабашлиев . който е варненец изобщо не споря и да готин е, и е ценност!

  [email protected]
 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Г-н Захари Карабашлиев пише за несъществени неща!
  Например, добре отговаря на думите " "Не, тази пандемия не е война. Нациите не са изправени срещу други нации, войници срещу други войници. Това е изпитание за нашата човечност.", че изобщо не са верни, но след това продължава грешно да интерпретира идеята, че българската народопсихология била насочена като Блицкриг срещу Коронавируса!
  По-важно е друго! Нима е забравил, че РУСИЯ И ЗЛИЯ ПУТИН ИСКАТ ДА НИ ОКУПИРАТ?!?!?!
  Баси! Трябва ли под всяка статия да се включват тук Хавайчо и Стюпида, да напомнят за тази сериозна заплаха?!

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ето и този изпълзя от перачницата на бай сарай.

 30. 30 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Дори е срамно да сложиш името на генерали като Стефат Тошев, Вазови, Михаил Савов и ред други с днешните псевдо генерали, на които единствено и само чина е същия, иначе в онези времена е нямало да бъдат и поручици.

 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Сангвиникът българин не може да чака" подчертава генерал Тошев
  ...............
  Хехе, българинът отпреди 100г няма нищо общо
  със хомосоциалистукус, нито пък с джендър-мутрагенското поколение на Прехода.
  Просто една утопия и поредно самозалъгване.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Весело

  ..иначе в онези времена е нямало да бъдат и поручици.
  —цитат от коментар 30 на zero_day


  Поручик съответства на "Старши лейтенант", т.е. офицер.

  Тези, които визирате, трудно биха станали и ефрейтори...

  По темата

  Браво на автора, много приятна статия. Ако под политици е имал предвид един пожарникар-доктор-генерал-каратист-футболист-тенисист, както и ако го е споменал, понеже генерал, поне по присвоено звание, от сега му казвам да не чака отговори на тия въпроси:
  "Как ще излезе България сега от тази нова "позиционна" война, в която светът се пренарежда и икономически? Как ще договорят сегашните български политици мястото на страната в условията на новия мир след COVID-19?"

  Няма да получи.
  И тоя "пожарникар-доктор-генерал-каратист-футболист-тенисист" има толкова общо с българския генералитет, колкото маорите с космическа станция МИР.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Интересно би било да се прочете книгата на този генерал. Чистосърдечно и за мой срам си признавам че не бях чувал за достойния Българин Стефан Тошев. Замислих се колко ли още родолюбиви и читави Българи дали всичко от себе си за Родината са непознати за обществото.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Но си чувал за град Генерал Тошево, нали?

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#21] от "Александър":
  Дойче веле освен нещо негативно за България да пишат..
  >> Чета, че генерал Тошев успешно се проявил по време на Първата световна( под негово командване е превзет Тутракан например), но нещо не се разбрали с фон Макензен...ето този немски главорез:):
  https://bit.ly/3f1CuhH

 36. 36 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  НЕ ПИШИ СИМПЛИЗМИ, БЕ!

  Аман от полуграмотни копачи/папагали от чича им Гугл

 37. 37 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 780 Неутрално

  МНОГО ПОЛЕЗНО ЧЕТИВО,

  требва да се прочетех от всеки българин (не е важно кой го обнародва).
  Жалко, че форумни функционални негрмотници не успеват да вдянат смисъла...

  Между другото, на генерала, както и на почти всички уважавани пълководци по онова героично и трагично време, им убягва една важна причина.
  Войната е МНОГО скъпо удоволствие, иска много пари и подлага на натиск цялото национално стопанство.
  България води 2 войни (Балканските) общо 2 години, като мобилизира не по-малко от 400 000 души.
  Води ПСВ в продължение на близо 4 години, като мобилизира над 900 000 души (най-голямото мобилизационно натоварване изобщо в европейската военна история).
  Чисто и просто българската икономика не може да издържи. такова натоварване, особено във втория случай.
  България е можела да идържи криво-ляво 3-4-5 месеца НАЙ-МНОГО.
  През останалото време наблюдаваме една агония.
  И въпреки всичко това е едно чудо (особено ПСВ). Разпадащата се българска армия, гладна, дрипава, болна, почти без муниции, все пак удържа близо 3 години...
  Това е!

 38. 38 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  ОТКРОВЕНО ГО КАЗВАШ И

  това ти прави чест.
  За разлика от форумните Гугл-папагали - разбирачи/всезнайковци.
  Фактът, че младото поколение не е запознато с подобни книги се корени единствено в предходната епоха на комунизма, която ни трови още със своето зловоние.
  Да не говорим за важни исторически факти, укрити в Гроба на историята от Червената професура.

  Изглеждаш ми на човек, който търси знанието и бих ти препоръчал некои сравнително неизвестн, но иначе фундаментални книги:
  - Ако искаш да разбереш, кой е Хр Ботйов, прочети "ХР Ботйов. Опит за биография- Захарий Стоанов
  - Ако искаш да осъзнаеш какво представлява Първата бълг държава (или Първото българско царство) прочети "История на Първото българско царство от Стивън Рънсиман (ориг загл.: The History of the First Bulgarian Empire, сър Стивън Рънсиман е най-големия българист, вече покойтик, бил е докторант на проф. Златарски, книгата е издадена през 1933 и в нея има някои остарели фасти - напр за Именнека, но като цяло е фундаментална и безценна - поглед на един безпристрастен чужденец към най-великият и славен период от българската история)
  - ако искаш да разбереш руската политика в българия през 19 век, прочети "Авантюрите на руския царизъм в България" от Васил Коларов, мтого е почетулна
  и т.н....................................................................................................................

 39. 39 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ...много е поучителна ....

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#36] от "ogp03622986":
  НЕ ПИШИ СИМПЛИЗМИ, БЕ!
  >>> И какво точно не ви хареса, колега? Предполагам, че знаете е и кой е Anton Ludwig Friedrich August von Mackensen- главнокомандващ обединените български, турски и немски части, сражаващи се срещу румънците ( плюс някои руски подразделения). Макенезен е един от най-прославените немски пълководци през Първата световна война и на него приписват главните заслуги за победата на това направление...
  п.п. И ако ще учите полуграмотните копачи из гугъла, внимавайте с правописа..Интересно и какво е написал З.Стоянов за Ботев. Може би как е тръгнал да учи за МГУ или е развеждал известно време руска експедиция из България?:)

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  "Сангвиникът българин не може да чака" подчертава генерал Тошев"

  Колко от генералите от БА(че и по-нагоре) знаят що е сангвиник?

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Или "бързата кучка слепи ги ражда", доста по-фокусирано.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#40] от "тулса":

  Един от проблемите които имаме (позволявам си да се причисля) като хора с интелигентност, или по-скромното начетеност над средната е, че често смятаме че отсрещната страна е на нивото ни не само на информация, но и на мислене свързващо отделни факти и информация. Поне на мен ми е правена забележка в къщи да излагам нещата с логика която може да бъде следена от недотам запознати. Та, как да свърже съфорумецът генералите Тошев и Макензен, като може би не е и чувал за тях, камо ли да направи връзката за съвместна история и конфликт?

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Понякога се самозабравяте и си повярвате в собствената си "начетеност" - като класическия случай как единият с авторитетно покашлюване обясняваше за предаването КВН, а другият реши да демонстрира допълнително начетеност над средната определяйки за негов водещ човек от друго предаване. Та не е зле периодично да изпускате въздуха, че от много възгордяване едва ли има полза.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3214 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":
  ..Фактът за конфликт между генерал Тошев и фон Макензен не ми беше известен и на мен до днес. Бях чел, че прославеният генерал Колев е бил много ценен от немския командващ фронта, а в рамките на шегата( ..как пренебрежително се отнасяли към нас Дойче Веле и изобщо немците), подхвърлих този факт. Даже се ...изкашлях авторитетно, та да ме чуят и някои от постоянните ни критици.:)

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#45] от "тулса":

  Чакай сега, не бях ли аз с "авторитетното изкалшляне"? Ще ни докарат до съдебни дела за собственост на "авторитетно изкашляне" тези форумни архивари :-) Понякога така ме напъва да цитирам в отговор краткото стихче на Пеньо Пенев за "милиционера Джафер".

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#41] от "2.5":

  Ами като чета, майката на Генерал Стефан Тошев е била учителка в девическото училище в Габрово, а жена му Ефросина - сестра на основоположника на фармацията и токсикологията в България Александър Найденович, та може и да е чул за "сангвиници", "флегматици" и подобни...
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Стефан_Тошев

 48. 48 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Весело

  ...Та, как да свърже съфорумецът генералите Тошев и Макензен, като може би не е и чувал за тях, камо ли да направи връзката за съвместна история и конфликт?
  —цитат от коментар 43 на daskal1


  Тулса е известен от много години с това как те кара първо да мислиш, а после да говориш.
  Или поне да попрочетеш нещо, преди първосигнално да се хвърлиш на клавиатурата след негов пост.
  Ходещ университет е по манипулация и привикване към основните навици мисли/ чети/анализирай/поеми си въздух/ провери информацията от поне две места/ помисли дали искаш да се заядеш с Тулса/ чак тогава пиши ( ако ти стиска), и има 100% успеваемост в това да ти вкара няква мисъл между ушите.

 49. 49 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#41] от "2.5":Ами като чета...
  —цитат от коментар 47 на daskal1


  Упс, не можах да си довърша мисълта

  ...Та това си му е стар начин на работа- 'фърля нещо впространството и гледа кой как ще захапе. Нищо не обяснява, освен малкоизвестни на тесен кръг учени неща, и то само ако си стигнал до там да можеш да му кажеш от кой университет са тия хора, ма не можеш да намериш друга информация в нета.

  Вярно, малко му е странен подходът, но работи.
  С времето аудиторията се ограмотява, помъдрява и изкласява.

  Наблюдавайте и ще се убедите сам в думите ми. :))))))

  П.П. Ма голяма съм клюкарка.

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3214 Весело

  До коментар [#49] от "lilithi":Ма голяма съм клюкарка.
  >>> Ма не сте...Всичко казано в предишните ви два постинга за Тулса си е почти очевидно за всеки интелигентен съфорумец. Похвално слово за Даскал №2:)

 51. 51 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "тулса":

  ГРЕШКА В ПРАВОПИСА,

  извинявам се.
  Разкайвам се и си вземам думите назад.
  Сбъркал съм с "полуграмотните копачи...",
  да се чете "функционално неграмотни копачи"!

  Още един път се извинявам! Големо недоглеждане, чак сега се усетих...вай, вай, вай

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#46] от "daskal1":

  A мен ме напъва да цитирам песента на Слепаков за Геннадий Алексеевич по повод “смешните” ти шеги...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK