Пет обещания към децата в България, които могат да бъдат изпълнени още днес

Пет обещания към децата в България, които могат да бъдат изпълнени още днес

© Юлия ЛазароваПубликуваме позицията от сайта на организацията. Заглавието е на "Дневник".


Уважаеми дами и господа, народни представители,


Вярваме, че виждате и следите трудностите, пред които се изправят семействата - несигурност, бедност, липса на подкрепа, и като народни представители мислите и планирате как българската държава да се справи с тях. Днес повече от всякога на дневен ред е нуждата от добре организирана подкрепа за децата и семействата в България, която да бъде достъпна за тях - и нещо повече, която да се ползва с тяхното доверие.
Ето пет обещания на държавата към децата и семействата в България, които може и трябва да изпълни още днес.


Подкрепа от страна на държавата за всяко дете и всяко семейство - 91% от родителите смятат, че държавата не подкрепя достатъчно семействата. Детето и възпитанието все повече да се свързват с напрежение и стрес, отколкото с щастие и удовлетворение. 89% от българските родители споделят, че са имали проблем в отглеждането на детето си. В същото време едва 6% са в състояние да посочат конкретна институция или организация, която би им била от помощ в разрешаването на този пробле. Нужни са широко достъпни, известни на родителите места, които се ползват с тяхното доверие, към които те да могат да се обръщат, без децата или семействата да бъдат посочвани като деца и семейства в риск.


Подкрепа на децата и семействата, живеещи в бедност и борба с бедността и социалното изключване - 33.7% от децата в България живеят в риск от бедност. Това означава, че 34.3% от българските деца не могат да имат поне една седмица почивка извън населеното място, в което живеят, а всяко четвърто българско дете няма втори чифт обувки, подходящи за него. За преодоляване на бедността не са достатъчни социалните помощи - сами по себе си те не са достатъчни, за да извадят семействата от бедността. Нужни са както политики за повишаване на доходите на семействата от достойна заетост на родителите, така и места, в които родителите да получават помощ от най-ранна възраст на децата си.


Защита на децата, останали без грижата на близките си, с разбирането, че семейството е най-добрата среда за детето - това са както изоставените деца, така и децата, които са пребивани, връзвани, карани да просят или крадат. Все още в центрове за настаняване от семеен тип се настаняват деца от общността. Това означава, че местата и специалистите, които подкрепят биологичните или разширените семейства не са достатъчни или не успяват да се справят. Нужни са целенасочени мерки и действия за установяване на конкретните нужди и професионална подкрепа от добре подготвени специалисти.


Предотвратяване на случаите на насилие над деца - общият брой на престъпленията срещу деца през 2019 година е бил 2268, около половината от които - срещу малолетни деца. Докладваните случаи на насилие над деца продължават да са стотици, а скритите - вероятно хиляди. Свидетели сме на потресаващи случаи на насилие, завършили със смъртта на деца. За справяне с насилието над деца са нужни постоянни усилия, част от които са и места, на които родителите да бъдат подкрепяни да отглеждат децата си без насилие и да могат да осъществяват ролята си на техни защитници; както и места, на които децата, жертви на насилие, да получават помощ.


Социалните услуги да бъдат достъпни, качествени и реално да помагат на хората, които имат нужда от това - въпреки усилията на стотици социални работници, психолози, организации, налице е застой и все по-трудно работещи социални услуги, все по-трудно намиращи квалифицирани специалисти, които реално да имат възможността да помагат. Доверието на родителите към възможността да получат помощ също е много ниско - най-често родителите се обръщат за информация към роднини, приятели или познати; далеч по-рядко се разчита на специалисти. Социалните услуги, чиято роля е да подкрепят и помагат, всъщност се включват на етап, в който проблемите вече са станали много сериозни, и когато, заради условията, в които работят, невинаги могат да помогнат. Нужни са достатъчно и добре подготвени специалисти, които работят заедно и се грижат за всяко едно дете и семейство съвместно с другите специалисти - лекари, учители, съдии, полицаи, според неговия собствен случай така, че семейството да премине през трудния момент и да си стъпи на краката. Наред с тези пет неизпълнени обещания, има и редица други - заради което ние от Национална мрежа за децата от години се застъпваме за това България да има Визия за семейна политика, в която да е ясно как държавата подкрепя всяко едно семейство така, че всички родители в България да имат възможност да отгледат колкото деца искат и да получават необходимата подкрепа, за да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат. Но точно тези пет ангажимента могат да бъдат постигнати с новата регулация, която предлага Законът за социалните услуги.


Законът обаче става жертва на пропаганда и дезинформация, която не само безпрепятствено се разпространява, но и успешно влияе върху българския парламент. Свидетели сме на поредното внесено предложение за поредна отмяна на влизането в действие на ЗСУ, а отделни разпоредби от закона бяха отнесени за разглеждане пред Конституционния съд с твърдения за противоконституционност. Огъването на народните представители пред фалшивите новини и манипулации е в ущърб на обществото и бягство от отговорност за подкрепата на българското семейство. На практика това означава, че днес и сега, в България, има деца, които си лягат гладни, а родителите им са изправени пред избора дали да продължат така, или да изоставят децата си в институции, за да могат да имат поне храна и дрехи; означава че има стотици хиляди родители, които се чувстват сами в отглеждането на децата си и не успяват да потърсят помощ, колкото и малка да е тя, преди проблемът да е станал сериозен.


Отказът от Закона за социалните услуги ще задълбочи проблемите. Днес се намираме в положение, на "закърпено" остаряло законодателство, което не може да функционира в дългосрочен план и много деца и семейства остават неподкрепени и сами. Утре все повече деца ще живеят в бедност, а родителите им няма да намират помощ, защото ще има все по-малко специалисти и места, на които наистина да я намират. Утре домовете за деца - т. нар. институции - няма да бъдат затворени, а отново ще се напълнят с над 30 000 деца, както беше положението преди 2010 година.


Законът за социалните услуги не е панацея. Но всъщност ще направи така, че всяко дете и неговото семейство да могат да ползват включително безплатна помощ от психолози и социални работници в социалните услуги, без да бъдат квалифицирани като деца и семейства в риск. Ще затвори окончателно всички домове за малки деца и ще изиска това те да бъдат в семейства. Ще постави ясни правила, прозрачност и отчетност при предоставянето на социалните услуги за гарантиране на практика на основните права на децата и техните родители. Ще създаде изискванията и възможностите за това всяко дете и неговото семейство да могат да намират подкрепа, когато имат нужда от това.


Дами и господа народни представители,
След дългогодишни усилия най-накрая имате шанс да осигурите законовата база грижата за децата и семействата в България да бъде осъществена по прозрачен, ефективен и смислен начин. Това е още по-важно днес, в безпрецедентната здравна, икономическа и социална криза, в която се намират стотици хиляди деца и техните семейства в България. Грижата за бедните, страдащите, болните хора е конституционен ангажимент на държавата. Такава е и грижата за семейството и децата. Необходими са ни институции и структури, които работят пълноценно и успяват да достигнат и помогнат там, където има нужда от тях.


Напомняме, че преди целенасочените кампании против децата и семействата Законът за социалните услуги беше приет през март 2019 от всички Вас - без нито един глас "против" или "въздържал се", включително и от тези народни представители, внесли днес предложението за отмяна.


Призоваваме Ви като народни представители, положили клетва да работят в интерес на народа, отговорно да помислите за тези, които имат нужда от помощ и подкрепа днес и да гарантирате влизането на Закона за социалните услуги в сила от 1 юли 2020.


Крайно време е държавата да изпълни поне тези пет обещания към децата и семействата!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2382 Любопитно

  Спрели са грантовете и сега трябва да покажем дейност ли? Значи ето моето мнение. НПО-та могат да предоставят социални услуги само и единствено под формата на благотворителност. Не срещу пари от държавата. За какво ми е тая държава, ако ще ми служи като "посредник" между моите пари и този дето върши работата? И не - не ме интересува как е в Германия, САЩ. Швеция и т.н. В САЩ имат Втората поправка, а в Германия няма винетки също, ама никой не гледа тези примери.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Хайте, тези пак реват за ЗСУ. Много им изнася, че се прие набързо и на тъмно. И се надяват покрай корона вируса да влезе в сила тихомълком. Без дискусии и съгласие, както обещаваше Сачева. По това ще ги познаете грантаджиите...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  На практика тези искания са:
  1.Откриване на центрове,финансирани от държавата, където НПО да симулират дейност в подкрепа на жени и деца.
  2.Откриване на центрове,финансирани от държавата, където НПО да симулират дейност в подкрепа на социално слаби.
  3.Откриване на центрове, финансирани от държавата, където НПО да симулират дейност в подкрепа на пострадали деца.
  4.Откриване на центрове, финансирани от държавата, където НПО да симулират дейност в подкрепа на изоставени деца.
  5.Повтаряне на останалите 4 искания.

 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1552 Разстроено

  Тъжно е когато някой се бори за нормалност в държава, която има претенции...

  Успех, хора!

  П.П.Благодаря за статията.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  НПО-тата вън.
  Хората на Трифонов пък омръзнаха на всички.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Този апел е отправен от Националната мрежа за децата, за пръв път чувам за тази организация. По фотографията мога да предположа кои стоят зад това възвание. Ако този закон защитава интересите на всички деца в тази страна, аз съм "за". Но ако пак наливаме пари само в джобовете на майките с деца с увреждания, аз съм твърдо против. Аз съм за подпомагане на семействата с деца в равностойно положение , в тях е бъдещето.

 8. 8 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спрели са грантовете и сега трябва да покажем дейност ли? Значи ето моето мнение. НПО-та могат да предоставят социални услуги само и единствено под формата на благотворителност.
  —цитат от коментар 2 на Тюфлекчия


  Aуу, вярно ли? Тва според кого? Що се изкзваш като последна инстанция?

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  "Детето и възпитанието все повече да се свързват с напрежение и стрес, отколкото с щастие и удовлетворение."
  *
  Напрежение и стрес, обаче който иска да има деца трябва да е подготвен за изпитанието по отглеждането и възпитанието им.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2382 Любопитно

  Aуу, вярно ли? Тва според кого? Що се изкзваш като последна инстанция?
  —цитат от коментар 8 на Ех мъко модераторска


  Ти дори прости изречения като "Значи ето моето мнение." ли вече имаш трудности да разбираш? Или смяташ, че аз като данъкоплатец нямам право на мнение как да се харчат парите? Само ти и НПО-тата имате. Вече съвсем се оля мой човек, ама то в злобата и желанието си да се изс...ш след всеки мой коментар до там ще се докараш. Много жалка картинка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Весело

  Ееее всеки държавни пари иска да харчи, да живее комунизма. ..

 13. 13 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ех мъко модераторска":

  Ти какво, притесни се че трябва да дариш твои пари ли?

 14. 14 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти дори прости изречения като "Значи ето моето мнение."
  —цитат от коментар 10 на Тюфлекчия


  Ами изразявай се точно, тогава. Щото наглият ти изказ предполага някакво правило, едва ли не. Нека припомним:

  "НПО-та могат да предоставят социални услуги само и единствено под формата на благотворителност"

  На мен това ми звучи като да извеждаш някаква закономерност. И при положение, че никъде нищо подобно не е изведено като закон, би било добре да не се правиш на последна инстанция, а хората да знаят, че аксиомата е единствено плод на кашата в главата ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK