Една жена на 74. Когато в напреднала възраст си под карантина в чужбина

"За коронавируса, ако беше дошъл по-рано, щеше да ми обърка много нещата финансово, но сега не ме е страх. Уча се на търпение и си чета моите книги", казва Теменужка Петрова от Монтана.

© личен архив

"За коронавируса, ако беше дошъл по-рано, щеше да ми обърка много нещата финансово, но сега не ме е страх. Уча се на търпение и си чета моите книги", казва Теменужка Петрова от Монтана.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Тя е от поколението жени, които научиха какво е социална изолация много преди нас. Преди повече от 15 години е започнала да работи като "баданте", което на италиански означава домашна помощничка на възрастни хора. Оттогава живее в Пиза, Италия. Говорих с нея през 2008-2009 г., когато изследвах живота на жените баданте, пристигнали в Италия от Северозападна България. Говорихме и сега - в разгара на пандемията.


"За коронавируса, ако беше дошъл по-рано, щеше да ми обърка много нещата финансово, но сега не ме е страх. Уча се на търпение и си чета моите книги", казва Теменужка Петрова, една жена на 74 от Монтана.
Преди години разказът беше различен - тогава ми разказваше как е преживяла българската финансова криза от 1995/96 година:


"Ако аз не бях със здрава психика, можех и да откача. Че много хора си отидоха по тая причина в България.


Умряха много хора, не се оправиха с промяната. Не можаха да намерят къде да работят,


за да намерят пари, за да се прехранват. В моя блок умряха тези по-лабилните хора, с по-нисък доход. Отидоха си тези, които бяха сами в семействатаАз успях да оцелея само заради това, че имах допълнителни доходи от учениците. Ако нямах тези ученици, и аз нямаше да оцелея. Или требваше да ходя да прося...


Стигна се дотам, че една сутрин имах само три лева в портмонето си. А заплата ще дават след една седмица. Няма от кой да вземеш пари назаем, защото всичките са на едно дередже. Няма пари."


Така започна първият ни разговор с Теменужка Петрова в Пиза през 2009 г. Тя е напуснала Монтана след икономическата криза от 1996. По това време започва масовата временна миграция на средната класа, която търси работа в чужбина. След тежкия физически труд в Кипър и Гърция, на хоризонта се появява Италия с професията "баданте" - грижа за възрастни хора в дома им. Това изглежда лесно и привлекателно и бързо завладява масово жени на средна и пенсионна възраст от България.


Но това, което тогава никоя от тях не взима сериозно, е психическото натоварване, самотата, изолацията между четири стени, както и свързаната с това депресия. Това са нови уроци за повечето жени. Голяма част от българките ги научават и временната работа се превръща в постоянна.


През 2008 и 2009 година изследвах по-задълбочено причините и следствията и разговарях с много жени от Северозападна България, заминали за Италия, за да издържат семействата си.


Теменужка Петрова беше


една от жените, които запомних - с дълбочината и откровеността. Била е учителка


в гимназията, която аз самата съм завършила. Започнала е работа на 24, при самото основаване на гимназията. Не ми е преподавала, но общото училище вероятно прави разговора ни по-лесен и по-искрен. Разказва ми как е заминала - първо за Италия, а за други страни - като е искала да осигури образование на сина си. По-късно обаче синът й се разболява.


"Синът се излекува благодарение на това, че аз си пращах цялата заплата в България, някъде съм плащала 600-700 евро, а дали не съм пращала и повече, за да си плаща квартирата и като влезе в магазина, да не гледа цената на това, което купува, а дали е по неговата диета. И за лекарствата му, които е получилПреди това пък две години пак пращах цялата заплата, за да си върнем заемите в България, а тук съм живяла с по 50 евро само. На месец."


Сега, десет години по-късно, когато разговоряме, това е история. Синът й е здрав в България и вече се справя сам. Съпругът й е починал. Теменужка наема квартири под наем в Пиза, които предоставя след това на търсещите работа. Самата тя не работи вече като "баданте", а извършва домакински услуги и чистене по домовете. Говорим


в разгара на пандемията, но тя е напълно спокойна и се чувства у дома си.


"Аз се чувствам в Италия все едно, че съм в България - само че е друг град, а не е Монтана. Приятно ми е тука. Животът е по-добре уреден... Вечер можеш да закъснееш на улицата и нищо няма да ти се случи. Спокойно е.


Откакто живея в Италия се промениха много неща. Първо остарях тук. Запознах се с една страна, която ми хареса много. Старите сгради бяха оцелели през вековете. Разхождах се с часове по средновековните улици. Манталитетът на хората е различен от нашия. Движейки се по улиците, някои италианци си пеят, други си подсвиркват, трети тананикат песни и никой не се притеснява от минаващите покрай него. Може би всичко това ти дава спокойствие. А щом имаш работа и пари, всичко става по-лесно. Аз може би имах късмет. Без работа не съм оставала".


Една от големите промени за нея, е че се е освободила от страха и се е научила да рискува и защитава правата си.


"Тука ми харесва [това], че ако някъде не ти хареса работата, можеш да я смениш.


В България гориш от страх да не те махнат, че като те махнат, нема къде да идеш на работа


Че аз колко работи смених тук. Докато си намеря нещо, което мен ме устройва"


Другата голяма промяна е в представата за възраст. На 74 тя изобщо не се чувства стара. В България не е така.


"Когато казвах в България, че помагам или правя компания на възрастни жени, хората се споглеждаха, а аз понякога дори не се досещах защо. За мен са възрастни, ако са след 90."


"Аз тук видях, че хората умеят да живеят и се грижат повече за себе си. Нещо се подсетих, че и аз мога да се погрижа за мен си. Не само да съществувам. Защото в България, бих казала, че само съществувах. Нищо друго. Това е промяната, която виждам за себе си. Сетих се например, че като влизам във възраст, мога да си взема и крем за лицето. Е, малко късно, щото некои бръчки си ги имам вече"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Преоткрила е една стара истина, която я бехме забравили - "оправяй се сам".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Точно обратното, сега трябва да сме обединени! Ако всеки тръгне да се прави на единак, нищо добро не ни чака. Тази криза идва за да ни научи на това и много други неща.

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Разстроено

  Преди десетилетия българите са ходили също да учат или работят в чужбина , но са се връщали тук за да направят нещо за страната си , днес е обратното , но това говори не само за нов манталитет , а и за причините , защо е станало така......Тъжното е , че на управляващите изобщо не им пука за този факт в горния смисъл а , защо е така , нима е сложно да се отговори....едва ли , вижда се отвсякъде !

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Браво на една интелигентна и трудолюбива жена, която започва наново след 60-та си годишнина, и успява чудесно да се справи в една чужда страна с различна култура! Животът и а сервирал изпитания и препятствия, но тя ги е преодоляла с чест и достойнство!


 5. 5 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 870 Неутрално
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калиманата":

  Моя грешка, очевидно не съм се изразил достатъчно разбираемо.
  Нямах предвид сегашното положение около китайския вирус, а ситуацията от преди 25-30 години, когато масово загубихме черупките, в които се бяхме сгушили. Уж уютно. И се изправихме пред действителността да започнем всичко наново.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  "Преди години разказът беше различен - тогава ми разказваше как е преживяла българската финансова криза от 1995/96 година:
  "Ако аз не бях със здрава психика, можех и да откача. Че много хора си отидоха по тая причина в България."


  Не е "българската финансова криза", а комунистическата икономическа катастрофа, която стигна до там, че и окраде спестяванията на хората.
  Казвайте ги нещата с точните имена...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 8. 8 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Бучков":
  Преди десетилетия хората бягаха и не се връщаха изобщо.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Абе, тия статии как ги пешете бре?
  Все едно за Африка става въпрос, умират хората от глад.
  Така разправяше и онзи Барбуков, пардон Бербатов, пред Скай. Бил от малка страна и при соца нямало какво да ядат.
  Не разказа за татко му и датчанката и отборът на Пирин на Слънчев Бряг.
  Стига сте лъгали, има и оцелели от този глад... :)

 10. 10 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  За всеки влак - пътници. При някои носталгията надделява. Други се адаптират. Ние по ген сме си чергарски народ. Казал Кубрат на синовете си, че като са единни като снопа пръчки, ще устоят на всичко. Кимнали с глава синовете, а когато баща им умрял за...али снопа, всеки грабнал своята си пръчка (племе) и си набил камшика.

 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Преди почти половин година срещнах българка, 70-годишна, която пътуваше за Дюселдорф. От 18 години жената се занимава с грижи за възрастни хора; първо в Израел, след това в Германия. Бивша учителка по немски език; рано починал съпруг; двама сина. Заради издръжката на синовете се захванала с настоящата си професия. Днес синовете са добре справящи се в България, с малък собствен бизнес всеки, живеят в собствени къщи. Попитах я защо не се прибере в България - би трябвало да се чувства обезпечена. Отговори ми, че освен семействата на синовете си, всичо друго и се струва чуждо, дори враждебно. Човекът, за когото щеше да се грижи при новата си мисия в Германия бил на 68 години.
  Когато разказвах това на колегите от Австрия и Чехия, направо ми казаха, че се опитвам да се шегувам.
  Да са живи и здрави тези жени.
  Поздравления на авторката.

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До "8" - Има се в предвид преди любимата дата 9-ти септември 1944 - та......след нея се вижда и днес как стоят нещата , нима виждате нещо по-различно от станалото след нея и днес ?! Ако , не виждате , значи е проработила невъзвратимо обработката на мозъците тук , защото няма нито една страна на запад от австрийската граница , в която да не си гледат националните интереси и по тази причина поколенията се възпитават така , че където и да ходят по света , да знаят , че родината им е винаги с тях....и има нужда от тях !

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Да е жива и здрава още дълги години! Изглежда другото го е намерила...
  За кризата през 1996 г. е напълно права. Повечето от нас останаха абсолютно без нищо и започнахме отначало, като трябваше да се грижим за семейства и деца.
  И затова се вбесявам когато някой напише, че сме длъжни на здрави и прави хора без образование, квалификация и работа. При положение, че имахме равен старт след социализЪма. Визирам обикновените хора, а не тези, които окрадоха държавата.

 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 584 Любопитно

  Цитат от статията:

  "...а тук съм живяла с по 50 евро само. На месец."

  Силно съм любопитен къде в Европа и в частност в Италия може да се живее с 50 евро на месец? С пенсия 250 лева, приблизително 120 евро ще си живея царски! Тутакси тръгвам натам, само да разбера къде е това!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Едно знам, че "една жена на 74" може да направи поразии повече от една войска така че "нащрек'с такива.

 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  Жената спи и се храни в къщата където работи.

  50-те евро са веднъж годишно да си купи някоя дрешка от намаленията, а веднъж на две години- сладолед.

  На мен лично, синът ми е много по-интересен. Болен, без никакви угризения прибираш цялата заплата на майка си, за лекарства и здравословна храна (!?), който впоследствие...напълно оздравява.
  Понастоящем здрав, прав и със собствен бизнес.

  Дано не си вземам грях на душата, ама тая история понамирисва.

 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#15] от "Петя":

  Обоснови се, защото мнението ти, меко казано, озадачава.

 18. 18 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#16:"klecho"]До коментар [#14] от "ТНТ":Жената спи и се храни в къщата където работи. /quote]

  Това е ясно, бе човек!
  Ще апелирам към "Дневник" заради такива като теб да поставят бутон "Иронично", белким включат за какво иде реч...
  Иначе изказването, че видиш ли, живяла с 50 евро на месец, си е чиста проба манипулация!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#18] от "ТНТ":

  Преди години лично познавах няколко жени, които гледаха стари хора и живееха с 50 евро на месец.
  Прекрасно знам че се пробваш да си ироничен, но не ти се получава. Тези хора са истинските герои на вашето поколение.

 20. 20 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#16] от "klecho":

  Пояснявам. Намирисва, не защото се съмнявам в искреността и, а защото според мен въпросното леке съзнателно е изнудвало майка си. Гнус. И много показателно за манталитета на една част от българите (които иначе имат претенции да са гръбнака на обществото).

 21. 21 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Цитат от статията:"...а тук съм живяла с по 50 евро само. На месец."Силно съм любопитен къде в Европа и в частност в Италия може да се живее с 50 евро на месец? С пенсия 250 лева, приблизително 120 евро ще си живея царски! Тутакси тръгвам натам, само да разбера къде е това!
  —цитат от коментар 14 на ТНТ


  По-добре да не го разбираш никога!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "А щом имаш работа и пари, всичко става по-лесно. "
  Е, сега и италианците ще разберат това, което е преживяла тази жена.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "А щом имаш работа и пари, всичко става по-лесно. "
  Е, сега и италианците ще разберат това, което е преживяла тази жена.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  И на мен ми се струва леко напудрена тази история - в крайна сметка става дума за доста тежка и ангажираща работа като емигрант в чужда държава...

  А е ясно и че живота на емигрантите никак не е лек, каквото и да разправят някои, само за да се хвалят ...
  Но може би за хората от такива бедни краища като северозападна България дори това е по-добрият избор..

  Freedom of speech
 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamen_b":

  +++! Наистина. Просто е открила една стара българска истина - няма значение какво работиш, просто работи и се натоварвай като магаре. Хората около тебе винаги се възхищават от това. И те приемат, независимо кой си и откъде си. Ставаш един от тях.
  "Когато казвах в България, че помагам или правя компания на възрастни жени, хората се споглеждаха, а аз понякога дори не се досещах защо. " - така реагират у нас… Ами няма значение възрастта ти, нито точно какво работиш…
  Възхишавам й се, помогнала е много и на сина си.

 27. 27 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petar Ivanov":

  Няма нищо напудрено в историята на тази жена. Тук не се споменава , но много вероятно е тя да получава пенсия и социални помощи ,които в нормалните европейски страни осигуряват около 900-1000 евро на хората в пенсионна възраст. А качеството на живот в Италия и България няма нужда да се коментира . Така , че госпожата, която между другото е достатъчно образована и интелигентна е избрала по-доброто съществувание. Тя е щастлива и спокойна там , а не тук където щеше да мизерства с пенсия от 200-250 лева.

 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Познавам такива жени тук. Странно е чак с колко малко пари се оправят.
  Но то си има и тъмната страна - почти не си почиват, почти не пътуват, да видят и хубавата, сладката страна на животе. Блъскат яко, пращат пари в България като за световното, за себе си почти не помислят. Е, да - пообличат се, откриват и козметиката постепенно, но истински не живеят тук - не се отпускат. А и не придобиват особена среда всред местните, все си гледат българска телевизия по нета или по сателита.
  Докато аз пътувам по Света (е, сега съм свил знамената, ч е е карантина), забавлявам се добре, живея си пълноценно в чешка среда и не се ограничавам.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКо обаче юя на им
  Ако имаш квартира и храна 50 евро могат да ти стигнат. Познавам студенти живяли в продължение на година със стипендия от 100 долара на месец в Будапеща - в пълна мизерия, но отцелели. Имам позната живяла с около 200 евро на месец в Париж, а плащала е и за транспорт, казваше че е живяла на спагети + яйце през уикенда. Кръгозора зависи от зора. Човек, особено когато има цел в живота, може да направи чудеса.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Бате, нали знаеш, че основното ядро читатели и коментиращи тук, са разни като жената от статията, само че за разлика от нея, тия са на по 20-30 години и беснеят, че връстниците им по градовете в които са карат Аудита и ходят по ресторанти, а те жулят бирички вкъщи и се пенявят у форума на Дневник, щото с общашката заплата - толкова. Бира и интернет. За да не се побъркат и осъзнаят, какви аутсайдери са, трябва да си изградят картинка, че в България е като в Сомалия и да се успокояват как са се "спасили". Не ги ли виждаш и като започнат да говорят за "престъпността" у нас. Хора дето не смеят да излязат по тъмно по улиците в кварталите си (сещаш се в какви квартали живеят за по-евтино), седнали да ти обясняват какъв "ад" от "мутри" е в София, дето можеш да се прибереш на 4 крака у вас в 3.00 през нощта и никой няма да те пипне.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Хаха, за пръв път да се съгласява донякъде с теб. Факт е че много от бг емигрантите трудно се интегрират в чужда среда, да не говорим че и повечето вършат там относително ниско квалифицирана работа - т.е те са на дъното на обществото там, и може би за да оправдаят присъствието си там плюят яростно и в много случаи прекалено и без основание по България ...

  Друг е въпросът, че за съжаление тук условията след 10 г ГЕРБ управление още са такива, че да карат относително много хора да емигрират...

  Freedom of speech
 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  И какво ще ѝ се случи в България, ако закъснее вечер. Не мисля, че Италия е по-сигурна страна, но в Монтана тя не се е прибирала вечер сама, защото е с близките си. Работила е като учителка, най-късно до седем вечерта. Не разбрах защо е напуснала България, съкратена ли е била, при 15-процентните съкращения или защото 650 евро са голяма сума, а не плаща за квартира и храна. Аз лично познавам такива жени, издържаха безработните си мъже и децата.

 33. 33 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Браво на жената!
  Справила се е и явно е доволна от живота си в Италия.

 34. 34 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":Точно обратното, сега трябва да сме обединени! Ако всеки тръгне да се прави на единак, нищо добро не ни чака. Тази криза идва за да ни научи на това и много други неща.
  —цитат от коментар 2 на Калиманата


  Уважавам мнението Ви, но ще си позволя да не се съглася. Първото и главното е всеки от нас да се е оправил сам! Само след това може да се обединяваме, в едно обединение на силни, независими хора. Къде щяха да са тази силна, отговорна, предприемчива жена и синът и, ако през 1996 тя беше се обединила с останалите отчаяно нуждаещи се от помощ съседи около нея? Щеше да е при тях, на 2 метра под земята! И синът и също.
  Тя Ви казва, че се е събуждала с 3 лева в джоба и никой наоколо не може да и помогне, защото всички са като нея. Така че, първо се стягаш и си оправяш живота, а после може да се обединяваме. Лично съм виждал управителен съвет на българско дружество в емиграция, съставен от хора, които не са особено напреднали в живота си финансово. Имат желание, но хора, които никога не са имали собствен бизнес и едва-едва се оправят в живота, нищо съществено не могат да постигнат и не могат да бъдат лидери на обществена организация. Те дори не могат да си направят елементарна сметка и са страхливи да поемат отговорност, а и не могат да посрещнат никаква, дори и малка финансова загуба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK