Краят на извънредното положение в България – какво ни чака

И само си помислете, че вместо Мутафчийски и компания можехме да имаме всекидневни и извънредни брифинги само на Борисов, Каракачанов и Ананиев.

© Дневник

И само си помислете, че вместо Мутафчийски и компания можехме да имаме всекидневни и извънредни брифинги само на Борисов, Каракачанов и Ананиев.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Краят на извънредното положение вече се вижда, но той няма да постави началото на нормалността. След 13 май Народното събрание най-вероятно няма да вземе решение за продължаване на конституционната ситуация на извънредност. Това поне е правилният към момента подход с оглед на разхлабването на карантинните мерки в цяла Европа.


След 13 май нищо съществено няма да се промени. Същите мерки, които са валидни сега, сигурно ще останат с леки промени и след заветната дата. Само че ще бъдат легализирани не с извънредно, а с нормално законодателство - в законите за бедствия и аварии или за народното здраве.
Може ли конституционно защитени права да се ограничават със закон?


Отговорът на този въпрос е положителен, но при определени условия. На първо място, Конституцията и ратифицираните от България международни договори (като Европейската конвенция за правата на човека) трябва изрично да позволяват това. За много от предприетите дотук мерки такава възможност съществува. Да вземем, например, правото на свободно придвижване, за което чл. 35(1) на основния ни закон предвижда следното:


Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.


Видно е от този текст, че въпросното право не е абсолютно и може чрез закон да бъде ограничавано за защита на здравето на хората. Това не означава обаче, че Народното събрание може да въвежда каквито си иска рестрикции в това отношение. И българското конституционно право, и юриспруденцията на съда в Страсбург (която е задължителна за нас) предполагат, че ограниченията трябва да са строго необходими и пропорционални на преследваната цел. Има най-различни тестове, които могат да се прилагат, когато се оценява необходимостта и пропорционалността на предприетите мерки. Един такъв, например, е дали няма по-малко ограничителен начин, с който да се постигнат същите цели. Ако може целта да се постигне с частично затваряне на парковете, тяхното цялостно затваряне би било противоконституционно.


Накратко, от формално легалистка гледна точка няма проблем карантинни мерки да се приемат и с обикновено законодателство. Но ако Конституционният съд и парламентът не упражнят достатъчно контрол при приемането и прилагането на това законодателство, може да се стигне до "нормализация" на непропорционални и излишни ограничения.


Защо тогава изобщо бе въведено извънредно положение?


Ако мерките са възможни и с обикновено законодателство, защо тогава ручахме конституционни жабета с извънредно положение? По този въпрос може да има различни възгледи, но ми се струва безспорно, че предприемането на тази доста радикална мярка изигра своята роля за мобилизацията на хората и за общественото осъзнаване на сериозността на проблема. Преди 13 март мнозина не бяха в състояние да видят разликата между COVID-19 и обикновения грип: извънредното положение избистри картината.


Разбира се, военизираните метафори, на които извънредността разчита, са винаги опасни за демокрацията. Но все пак трябва да се каже, че сме на път да минем през официалната извънредност без трайни поражения върху конституционализма и демократичните принципи. Да, пленарните парламентарни заседания бяха временно суспендирани, което беше излишно, но дори и в тази ситуация ограничен парламентарен контрол се запази. Да, прокуратурата разви в определени казуси странна активност (по отношение на професор Асена Стоименова, например), но подобна дейност тя имаше и преди извънредното положение. А медиите у нас по принцип са в извънредно положение, ако гледаме класациите за свобода на словото (и не само тях).


Като цяло самият факт, че една демокрация може да въвежда целево извънредно положение и след това да излиза от него без да се изражда в диктатура, е добър знак.


Може ли да живеем без Национален организационен щаб?


Да, разбира се, но животът няма да стане автоматично по-добър от този факт. Генерал Мутафчийски и оглавяваният от него щаб получиха голяма подкрепа от гражданите и, разбира се, си създадоха и много врагове. Сдобихме се и с нещо като "щаб в сянка", който за кратко функционираше официално под председателството на професор Костов, а след това продължи партизански действия, начело с доцент Мангъров.


На всички тези специалисти дължим голяма благодарност. На Мутафчийски и официалния щаб - за това, че поеха професионалната отговорност за мерките и с огромно търпение ги обясняваха на хората, без да политиканстват. А също така, че зададоха тон на отношение към ромите и малцинствата, който рязко и позитивно се отличава от тона на част от управляващите и присъдружната им кафява преса. На Мангъров и съмишлениците му дължим благодарност, че поддържаха и поддържат критичната гледна точка по въпроси, по които в целия свят няма еднозначни и доказали своята успешност решения.


И само си помислете, че вместо Мутафчийски и компания можехме да имаме всекидневни и извънредни брифинги само на Борисов, Каракачанов и Ананиев. На този фон пресконференцията на Доналд Тръмп за белината би изглеждала почти в границите на разумното.


Едно е ясно, обаче: след края на извънредното положение брифингите трябва рязко да намалеят.


Трябваше ли Борисов да слуша щаба?


Какъвто и да е, щабът е консултативен орган, а основните решения се вземат от парламента, правителството и министрите. Отговорността за тези решения е в крайна сметка политическа.


Надигат се много гласове, че всичко предприето дотук е било излишна тежест за икономиката без да има ясен медицински позитив. Или ако има, то той е по-малък от удара върху благосъстоянието на българина.


Такива притеснения със сигурност има не само у нас. Но по отношение на карантинните мерки и вземането на политическо решение за тях, безспорно е следното:


- огромната част от държавите по света предприеха същите или сходни мерки;


- държавите, които не го направиха, след това съжаляваха и бързаха да компенсират (Великобритания), а Швеция няма особени видими позитиви от политиката си. Да не забравяме, че сравнена с Италия, Испания и Балканите, Швеция е в постоянен режим на социално дистанциране, тъй като нито има големи фамилии, живеещи заедно, нито има същата култура на събирания на големи групи хора по площади, мегдани, трапези и софри;


- В Швеция смъртните случаи са около 2500, а у нас още сме под 100;


- И да бяхме оставили икономиката си "отворена", резултатът (освен по-голямата смъртност) нямаше да е много по-различен, тъй като всичките ни търговски партньори се "затвориха".


Вярно е, че никой още не знае как ще свърши кризата. Но поне към настоящия момент управляващите имаха по-голямо основание да послушат щаба, отколкото да не го направят.


Значи ли това, че се управляваме по-добре от останалите в Европа?


Не. Предприемането на мерките по-рано от другите бе добър ход, но той не е в състояние да компенсира управленските ни дефицити, които са видими. И добри по своя характер мерки пак трябва да се прилагат от наличната администрация. А тя допусна 90 човека да тръгнат след полет със заразен пасажер из страната, така както преди извънредното положение допускаше полети без необходимия граничен контрол.


Какво да прави опозицията?


Ролята на опозицията в една такава ситуация е сложна. От една страна съществува изкушението тя да се противопостави радикално на подхода на правителството - да подкрепи щаба в сянка и доцент Мангъров. Рискът тук е от прекалена политизация на един експертен въпрос. От чисто политическа гледна точка това също е проблематично, защото действията на официалния щаб се оказаха популярни.


Ако подкрепи като цяло подхода на правителството, а следи само за пропорционалността и необходимостта на конкретни мерки, опозицията рискува обезличаване. Няма лесни отговори на тази дилема - БСП се люшка между двата подхода, както всъщност и извънпарламентарната опозиция от Демократична България. Свалянето на извънредното положение ще върне на дневен ред традиционните теми на опозиционна дейност.


България и Европа


Това е голямата тема пред България - дали ще придвижим интегрирането си в еврозоната и как ще подпомогнем заздравяването на ЕС в тази криза? Извънредното положение като че ли засенчи този дебат. Дано след отмяната му да не бъдат забравени и приказките за бързо кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Това кандидатстване трябваше да се случи до края на април, а дотогава има няколко часа. Пак ли управлението ще се огъне пред местните олигархични интереси?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 389 Неутрално

  каква е ползата от харченето на хартията и мастилото - никаква... упражнение за спрягане на нищото.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  И да бяхме оставили икономиката си "отворена", резултатът (освен по-голямата смъртност) нямаше да е много по-различен, тъй като всичките ни търговски партньори се "затвориха".
  Това е - другото е талаш !

  [email protected]
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Само като прочетеш "Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии" и няма нужда да четеш нататък! Те и затова са го написали в края на статията!

  А иначе това е първата статия на автора от години насам, която е що-годе реалистична!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2771 Весело

  "Значи ли това, че се управляваме по-добре от останалите в Европа?
  Не. Предприемането на мерките по-рано от другите бе добър ход, но той не е в състояние да компенсира управленските ни дефицити, които са видими. "

  От клавиатурата на Смилов и със запазената марка на "Дойче Велле" това звучи като признание и комплимент.
  От години вече имаме еднозначно взаимно съответствие- щом ръждясалата и раздрънкана лилава артилерия започне да сипе халосни снаряди по нещо, значи то е добро и полезно за България.
  А умнокресливците продължават със садомазохистичната демонстрация на основното си качество, заради което се къпят в любовта на народа- запор на мисли и напор от думи.
  В резултат на което вече десетки и стотици думи и изрази (те обожават клишетата и цитатите, както и сегашното им гуру на Дондуков) се превърнаха в своя антипод.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Ама ние не сме си затваряли никога икономиката! Нито някой завод е затворен, нито търговията, външна и въпрешна, са затворени! Ако има някъде проблеми в реализацията те са заради затворени контрагенти извън България! Затворени са само ресторанти и хотели и молове. Ама те и без да са затворени нямаше да направят кой-знае какъв оборот при тая пандемия! Чужденци няма, а ние се пазим! Тъй, че воят е нищожен и чисто политически!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Даже не съм сигурен, че хотелите са официално затворени - просто няма пътуващи хора...

  [email protected]
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  В България все още не е достигнат пика на функцията на активните случаи на заразени с COVID-19. Всеки ден се откриват немалък брой нови вирусоносители. Включително и огнища на заразата. Хората започват да пътуват повече, активизира се социалния живот. Може би не трябва да се бърза с прекратяване на извънредното положение. Продължаването до следващия 13-ти може да се окаже полезно в овладяването на епидемията/пандемията. Тогава времето ще бъде по-топло. След евентуално достигнатия дългоочакван пик вероятно броят на активните случаи ще намалява. Ще има и специален повод за официално прекратяване на извънредното положение.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":

  Който иска да бачка, бачка - верно че келнерите, туроператорите, агенти по НИ, брокери и други паразити се поспряха...

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Любопитно

  До коментар [#7] от "zhivko6461":

  Мерките трябва да останат до 1-ви юли !!!
  Само абитуриентските купони ще са ни за пискюл, ако отпадне на 14-ти май !!!

  [email protected]
 10. 10 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Ама ние не сме си затваряли никога икономиката! Нито някой завод е затворен,
  _______________
  Абе , лоьольо,
  Ми от къде се появиха 100 000 безработни , бе ?
  Щото всичко си бачка ли?
  Откъде се появиха 7-8000 фирми, като първоначална информация за формулата 60/40, от въздуха ли, дето е пълен с коронки?
  И последно - СЗО е дало за пример Швеция за справяне с коронките.
  Опааа изненада - кого ще плюем сега?
  Къде ледените пързалки ги беха обърнали на морги , а?

 11. 11 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Мерките да останат завинаги. И да се върне член Първи. Само така ша съ опрайм.

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#10] от "amanotwas":

  "И последно - СЗО е дало за пример Швеция за справяне с коронките."

  СЗО е под обстрела на целия западен свят, заедно с Китай, чиято маша се оказа. И въпреки всичко, не е зле да кажеш, къде СЗО е похвалила Швеция.

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Какво ще се промени, ако са до 1-ви Юли? Хиляди домакинства ще изпаднат в пореден икономически колапс.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Любопитно

  До коментар [#10] от "amanotwas":

  Ми от къде се появиха 100 000 безработни , бе ?
  -----------------------
  Поне 100 000 безработни се появиха, изгонени от Западна Европа !

  Откъде се появиха 7-8000 фирми, за формулата 60/40
  ------------------
  Тарикати да лапат от държавни помощи имат за основна характеристика, да се самопоявяват като мухи на мед!

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  До коментар [#13] от "ь":

  Ми дай още от 1-ви май да се завихри купон по кръчми и молове - и да напълним болниците до Гергьовден, а спортните зали - до 24 -ти май !

  [email protected]
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  https://webcafe.bg/international/szo-shvetsiya-e-model-v-borbata-s-koronavirusa.html

  ето от къде СЗО похвали Швеция.
  А щото 100 000 се били върнали от чужбина....тука плува ли корабче:)
  Върнали са се не повече от 7-8000 и половината(даже всички) ги изловиха по карантини.
  Последно беха 25000 карантинки, а като се има предвид, че се фащат и семействата и до девето коляно, дето некой е имал общо , ти си прави сметките - требваше 500 000 да са карантините .
  И да гадните фирми си съкратиха хората , щото ги мързи да бачкат!
  Щото им е кеф да минат една камара проверки , за да земат некой лев от държавата, вместо да си бачкат кротко и да не дразнят данъчните...гений!
  Откъде ви събират такива тука...

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  А също така, че зададоха тон на отношение към ромите и малцинствата, който рязко и позитивно се отличава от тона на част от управляващите и присъдружната им кафява преса. "

  Очакван опит да си пробута автора дефектната стока "роми с нарушени права". Точно в гетата Мутафчийски се провали . Провали се точно заради сбърканата политкоректност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Доста слаб текст и повърхностни заключения на фона "ми те и другите така правят".

  Ограничаването на движението е ключово за всяка диктатура и оправдаването с "за общото благо", "за здравето" е мнго опасно. Утре могат да кажат, че въздуха е мръсен в София и ние те пазим и затова нямаш право да влизаш в града. Ама жител си на София, е както вече го направиха адресната регистрация не ти дава основание да си ходиш "в къщи".

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3532 Любопитно

  Интересно е как Дневник препечатва анализ на чужда медиа (ДВ) за положението в България, но няма кое Бг издание да напише нещо подобно? Или те може би чакат инструкции по "Партийна линия" преди да публикуват каквото и да е било "независимо" мнение?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3532 Весело

  90% от умрелите и над 80% от зоткритите заразени у нас са мангали. Ако ги бяха озаптили още в началото случаите щяха да са десетократно по малко. Обикновените хора плащащи данъци и осигуровки под кепенци, а заразените мангали със самолетите свободно движение. НА ХОРАТА ЩЕ ИМ ПИСНЕ ОТ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИ
  —цитат от коментар 16 на lig35561597


  Ама ти май много си се настроил днес за битка?:)) Под всяка статия НЕЗАВИСИМО от темата само за мургавите пишеш. Нещо май си се събудил разсърден днес :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Много балансиран и точен текст на Смилов, приятно съм изненадан.

 23. 23 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Болшинството от хората не ходят на ресторант да купонясва... също и в парка. Не може да търсим причина за въвеждане на ограничения, оповавайки се на изключения някакви. У нас повече от видимо е, че няма нито епидемия ... камо ли пандемия. Не съм против въвеждането на основните антиепидемични мерки, но според мен социалната дистанция и маски на закрито бяха достатъчни. Мерки които действително могат да бъдат контролирани, а не като безсмисленото задължително носене на открито на ... лигавници :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  Хвърли поглед какви/чии "анализи" се препечатват от ДВ. Независимата медия не може да си позволи директно авторство (без да срине малкото остало ѝ доверие) на подобни "анализи" затова си ги поръчва през българската секция на ДВ.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  За къф дявол са тия маски бе?
  За да изглеждаме като идиоти , социално ангажирани?
  Ако маските пазеха немаше да има толкова заразени медици, или те не знаят как да ги ползват?
  Ако те не знаят сульо и пульо ли знаят???
  Нито могат да те предпазят, нито нищо, а могат да те заразят обаче от бактериални инфекции и даже да си докараш пневмония!
  Да не говорим , че след половин час с маска следват болки в гърлото поне!
  Много ми е интересно колко хора при 30* на сянка ще се разкарват с парцали на устата...
  Освен ако не са мазохисти.
  Малоумни решение на малоумната НОЩ налегнала България!
  Скоро бял ден няма да видим, ако не ги разкараме тия ненормалници!

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3532 Весело

  До коментар [#20] от "padrino":Хвърли поглед какви/чии "анализи" се препечатват от ДВ. Независимата медия не може да си позволи директно авторство (без да срине малкото остало ѝ доверие) на подобни "анализи" затова си ги поръчва през българската секция на ДВ.
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Да де, слагат "бушон" то май това е стил на поведение в държавата :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":Мерките трябва да останат до 1-ви юли !!!Само абитуриентските купони ще са ни за пискюл, ако отпадне на 14-ти май !!!
  —цитат от коментар 9 на karabastun

  Моето предложение е на 13-ти май извнредното положение да бъде продължено. До 13-ти юни. И Вашата идея е добра. Но отмяната на извънредното положение да бъде обявена в 6:00 на Камен бряг.
  Все пак нека бъде на 13-ти юни!

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Весело

  "- В Швеция смъртните случаи са около 2500, а у нас още сме под 100"?!  Честно казано, точно от Смилов не очаквах заключение в полза на България, когато и за каквото и да било...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 29. 29 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Последнно имаше 140 медици заразени при около 1400 общо.
  10 % медицински персонал.
  Това усещате ли какво значи = вътрешно болнична инфекция, при която всеки прекрачил прака на болницата автоматично се закичва с коронка.
  Това е основния ръст на заразените, а не че хората ходели без маски.
  И генералчето ми тропа с крак и плаши с милиции ...
  Абе, земи си ходи!
  Глей си работата, от която разбираш и стига се прави на Спасител!
  Аман от теб!
  Тука се прокарват тези ,че бил бушон, че Бойко говорел чрез него....и тем подобни дивотии.
  Ако наистина е така - къф генерал си ти бе? Немаш ли чест, достойнство - ми фърли я тая оставка, като е така!

 30. 30 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  "На този фон пресконференцията на Доналд Тръмп за белината"

  - А, и виж там, ухапи нещо Сенсея, колкото по-яко излъжеш толкова по-добре
  - Слушам господарю

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#22] от "oak17621787":

  При изместен център на тежестта (обективност) от години , как се постига баланс с един почти неутрален текст?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":
  +1 с бастуна в случая говорите едно и също.

  Вчера прочетох в една статия тук , че репортери без граница пак са ни попставили на култовото 111 място по свобода на словото. което би означавало, че тук няма да можем да пишем и Смилов би трябвало да не можем да го четем. Активирани са пак мрежите да се докаже през 'външни партньори' колко сме зле. Има хора от това живеят. Не, че сме много добре.

  Дали сегашното управление се справя ще се разбере на избори. За извънредни да забравим. За влизане в парламента, без да са подпрени от БСП, радевистите/маямисти от последния вот (ДБ) нямат никаква перспектива.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Тоест, нормалното положение, ще бъде сегашното ненормално извънредно положение, А новото извънредно положение, ще е някакво супер ненормално. Така казано, не звучи добре накъде отиват работите...

 34. 34 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В чуждите държави починалите са много,защото там хората така са ги дресирали,че щом правителството казва няма страшно и те без да мислят си ходят незащитени.Докато при нас важи приказката-Страх лозе пази.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#10] от "amanotwas":

  Къде е това от СЗО че Швеция се е справила. По данни от кога е. Защото ежедневните данни сочат, че Швеция е много зле. А за адекватноста на СЗО в тази ситуация има много критики. Ако е посочила Швеция за пример, за това ще търпи още една.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  С две думи - голяма каша.

 37. 37 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Смилов е егати гъзоблизеца,то му личи и от мутрата...

 38. 38 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#17] от "amanotwas":


  https://webcafe.bg/international/szo-shvetsiya-e-model-v-borbata-s-koronavirusa.html ето от къде СЗО похвали Швеция.А щото 100 000 се били върнали от чужбина....тука плува ли корабче:)Върнали са се не повече от 7-8000 и половината(даже всички) ги изловиха по карантини.Последно беха 25000 карантинки, а като се има предвид, че се фащат и семействата и до девето коляно, дето некой е имал общо , ти си прави сметките - требваше 500 000 да са карантините .И да гадните фирми си съкратиха хората , щото ги мързи да бачкат!Щото им е кеф да минат една камара проверки , за да земат некой лев от държавата, вместо да си бачкат кротко и да не дразнят данъчните...гений!Откъде ви събират такива тука...
  —цитат от коментар 17 на amanotwas  Ето ти последното изречение от твоята статия:

  "Към 30 април в Швеция има над 21 хил. доказани случая на COVID-19 и 2586 смъртни случая по данни на института "Джонс Хопкинс"."


  Приблизително 258,6 починали на милион население. Г

  Голям пример са.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#10] от "amanotwas":

  Склонна съм да мисля, че без мерки България щеше да прилича повече на Италия и Испания, а не на Швеция.

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#32] от "zz_s":

  О Боже, спри се малко. Свободата на словото и журналистическа свобода ( разбирай цензура ) са различни понятия. Съдейки по този форум, функционалната грамотност сред Българите все повече изтънява.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2771 Весело
  До коментар [#17] от "amanotwas":
  "...ето от къде СЗО похвали Швеция."

  А ето как завършва текстът в твоя източник:
  Към 30 април в Швеция има над 21 хил. доказани случая на COVID-19 и 2586 смъртни случая по данни на института "Джонс Хопкинс".

  За сравнение- Швеция има 9,2 млн. жители, т.е., по-малко от едно и половина пъти повече от България. Броят на заразените е 15 пъти по-голям, а броят на починалите-40 пъти.

  Заради такива велики "успехи" , рекламирани от СЗО и недопустимият непрофесионализъм, скриване, изкривяване и преднамерено тенденциозно интерпретиране на фактите САЩ (а и други страни) спряха финансирлането на СЗО- смятат, че тя играе по свирката на Китай.

  ПС Няма да питам, откъде се вземат такива, като теб, щото съм наясно. Добре, че не сте критична маса...

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#41] от "Дон Кихот":

  Дай сега линк към броят и видът на тестовете направени в Швеция и България към определена дата, за да направим пълно сравнение. Аз до ден днешен не съм открил информация за това колко и какви тестове са направени в Родината. Това ще да е държавна тайна някаква.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsyrvulan":

  Броят на починалите слага абсолютна категорична точка на всякакви умнокрасиви дървени философщини

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#10] от "amanotwas":

  Поне половината от новорегистрирсните безработни са дошли от З.Европа.Точно в края на Март.Дойдоха си наведнъж,регистираха се и толкова.Затова имашенопашки пред Бюрата.сега няма,а уж би трябвало да са повече.

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#43] от "Saint of Me":

  Мдам...много си оригинален, няма що. Я ми кажи имаш ли починали в семейството си? Щото аз имам. Знаеш ли какво написа лекарят в смъртния акт като причина дори след като показах епикриза - остра сърдечна недостатъчност. Това не е изолиран случай. Лекарите често пишат тази причина. Та така с броя на починалите драги джаваскриптовецо с изключително високо самомнение за себе си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#20] от "padrino":

  То ДВ излезе нещо като франчайзинг-българи пишат за България ,но под чужда шапка(май уж за авторитет)

 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#44] от "yanne":

  И как ще се регистрираш като безработен в БГ, след като трудовият ти стаж е в странство. От къде ще ти изплащат помощи за безработица? Работил си във Франция, съкратили са те, помощите се изплащат от Френското бюро по труда след регистрация и оформяне на необходимите документи. Стига с тия приказки от хиляда и две нощи дето си ги разправяте тук.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsyrvulan":

  Няма ли нещо друго да Ви спуснат,освен тоя брой тестове,и че така намлявали броя на болните!Заразен може да се скрие,но болем с усложнения не може,нито починал!С тая умнокрасивост не са чудни 2% ...

 49. 49 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1265 Весело

  смилов и ти се продаде....

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 50. 50 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2771 Весело

  До коментар [#42] от "tsyrvulan":

  "Дай сега линк към броят и видът на тестовете направени в Швеция и България към определена дата, за да направим пълно сравнение. "

  По умрелите ще ги познаете, драги, по умрелите! Даже и един тест да не са направили, ако броят на починалите е 40 към едно, дори умнокресливците трябва да замълчат. Което можеше да стане, ако те бяха само кресливци. Но те са и умно...
  Безнадеждно, сър!

 51. 51 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Както при бежанците, чист късмет без заслуги на властта !!!

 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#50] от "Дон Кихот":

  Аха, ама много сте ми смешни. По-горе съм писал че имам починали в семейството ми и какво пишат лекарите в смъртния акт дори след като имаше епикризи на заболяването. При рак на белите дробове, пишат остра сърдечна недостатъчност. Ето ти пример как се намалява бройка на починали от рак. Защо си мислиш че е различно сега?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#48] от "yanne":

  Спускането е приоритет на гербояди и мурзилки. Аз си пиша от странство и основната причина е че ми липсва контакт с нашенци. Не гласувам. Не агитирам никого да гласува за определена партия/организация. Но ако знаеш езици, потърси информация кои държави се дават за пример в борбата с короната. С изненада ще установиш че БГ не е сред тях. За това си има причина/причини. Какви са, аз мога само да предполагам.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  "Я ми кажи имаш ли починали в семейството си?"

  Не бе гений, безсмъртни сме в семейството ми и нема един починал, само ти си се сблъсквал с тия неща.

  Разкажи още нещо което си въобразяваш че те прави неповторимо уникален и преживял невероятни неща

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 55. 55 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Смилов нищо не разбира от икономика, кой е завършил някакво сравнително право някъде. Но, нали всички са длъжни да публикуват главния грантаджия. Срамна работа. Без да си имал бизнес, без успехи в бизнеса, да ставаш бизнесанализатор и да са длъжни всички да те публикуват.

 56. 56 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#54] от "Saint of Me":

  Тъй, тъй. След като оформи и прочете документите, какво пишеше в смъртния акт като причина за смъртта?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  До коментар [#55] от "grayeagle":

  А къде Смилов има претенции да разбира от икономика и да прави икономически анализ.

 58. 58 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  Нищо необичайно, защо?

  Ако си имал някакви съмнения в твоя случай защо не си подал сигнал?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 59. 59 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих искал да привлека вниманието на всички ви към факта, че всъщност в този текст никъде няма отговор на въпроса поставен в заглавието. Съответно много ми се ще да нарека статията кликбейт, но при условие, че и аз се подлъгах да кликна...
  Истината е, че с разхлабването на мерките и неизбежното излизане от ситуация на извънредно положение, на дневен ред излиза далеч по-важния въпрос "Какво правим чисто икономически?"
  От тук нататък именно това основно трябва да ни занимава - не вече поизтъркалите се припирни имаше ли полза от мерките или не. Там отговора сам ще си дойде съвсем скоро.
  Икономическият фолут обаче тепърва ще идва - без значение дали говорим за бизнеси, които са спрели по силата на извънредните мерки или са продължили да си работят уж необезпокоявани.
  Там според мен последствията тепърва ще стават ясни и лично моето мнение е, че колкото повече се разхлабват мерките и фокуса един вид се измества от физическо към финансово здраве, толкова по ясно ще става че най-тежката част от кризата предстои и май хич няма да е медицинска...

 60. 60 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsyrvulan":Броят на починалите слага абсолютна категорична точка на всякакви умнокрасиви дървени философщини
  —цитат от коментар 43 на Saint of Me


  Броят на починалите е от медиите и е напълно нелогична величина, още по-малко база за сравнение. Показваха се снимки сковчези в Италия , дето са 2015 когато потъна оня кораб и още куп измислици , за да панират хората.
  Броят се всички с вирус, починали от вирус как един не умря от инфаркт или от старост поне...За болнични инфекции - всички в болницата са заразени. Това е една от причините за "голямата бройка" починали от коронка.
  Има индикации, че тука коронката е вилняла още от декември 2019.
  Много хора са го изкарали, ама тогава нямаше статистики и тестове, имаше грип А, грип Б.
  Това би обяснило и малкото количество болни и починали от коронки, а не в следствие на малоумните мерки на НОЩ.

  Един неудобен въпрос за сички маскирани - като "маскираха" цела България, намаляха ли случаите на заразените или се увеличават?
  Намаляха ли смъртните случаи?
  Нещо промени ли "маскирането"?
  Нищо!!!
  Значи е просто гавра с хората!
  Както и всичко останало около коронката.

  Относно" умнокрасивщините" - по-гербер съм от теб, ама си имам собствено мнение, а не опорни точки!

 61. 61 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Все повече се очертава тезата , че тези , които са се надявали за големи кинти от ЕС са и първенци по "коронясване", ама май не се получи играта и сега се олабва положението, щото хората подивяха.

 62. 62 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":Ама ние не сме си затваряли никога икономиката! Нито някой завод е затворен,_______________Абе , лоьольо, Ми от къде се появиха 100 000 безработни , бе ?Щото всичко си бачка ли?Откъде се появиха 7-8000 фирми, като първоначална информация за формулата 60/40, от въздуха ли, дето е пълен с коронки?И последно - СЗО е дало за пример Швеция за справяне с коронките.Опааа изненада - кого ще плюем сега? Къде ледените пързалки ги беха обърнали на морги , а?
  —цитат от коментар 10 на amanotwas


  Половината са измислени, другата половина са от ресторанти и хотели. Че и от селското стопанство се наредиха на държавната софра!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsyrvulan":

  Знам езици.А,легендите как българи в Чужбина четели Дневник е комична.

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#56] от "tsyrvulan":

  СПИН също няма!Няма нито един умрял от СПИН!Това е измислица на Боко също!

 65. 65 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#60] от "amanotwas":

  "по-гербер съм от теб"

  Като се има предвид че не съм гербер нито къв да е 'ербер' това е доста лесно.

  Иначе мнение всеки си има, не знам що некои хора си въобразяват че това е неква уникално отличаваща ги черта

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 66. 66 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#65] от "Saint of Me":

  Не те знам къф си , нито ме интересува, просто тука е делене на гербери /комунисти и умнокасиви по тролската система.
  Да, всеки човек има собствено мнение, освен троловете, които имат чуждо :)

 67. 67 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#63] от "yanne":

  Комичен си ти, щото коментарите ти са все едно писани от раздърпан паралелепипед. Много Българи от странство списват тук.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#58] от "Saint of Me":

  А при мен пишеше доста необичайно. Остра сърдечна недостатъчност при условие че лекарят прочете епикризата, цитирам по памет : дребно химирмичен или нещо от сорта на белите дробове. Документите са в БГ. Когато си ходя, ще ги потърся. Между впрочем други форумци също, преди време, споделиха че и при тях са писали ОСН. Да не си мислиш че правят аутопсии и вземат проби. Констатират смъртта. Вписват причина в смъртния акт, и беж да ги няма.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 69. 69 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#68] от "tsyrvulan":

  Най-просто казано ОСН е пълнене на белите дробове с течност. Прилича на бронхит - кашлица, задушаване и т,н,. Никой не те е излъгал.

 70. 70 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#68] от "tsyrvulan":

  Ми при некви съмнения си има ред по който се действа, иначе са седенкаджийски лакърдии.

  Каква ти е тезата? Че в България се крият починали от короната ли? И я 'аргументираш' с некви седенкаджийски лакърдии у форум 'ма на мене и познати навремето едикво си'.

  Несериозно е това, нелепо даже

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 71. 71 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#66] от "amanotwas":

  Е мене па не ме интересува 'делението' ти по некви системи. Начи сме еднакво незаинтересовани, супер

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 72. 72 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А ЧЕСТИТО!!!
  Отмениха маските на открито !
  Остава обаче за затворени пространства...

 73. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Това е зарад земетресението явно, раздруса и им доде акъла

 74. 74 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Последното е майтап разбира се :)

 75. 75 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  “Швеция е в постоянен режим на социално дистанциране, тъй като нито има големи фамилии, живеещи заедно, нито има същата култура на събирания на големи групи хора по площади, мегдани, трапези и софри”

  Това не се отнася нито за по- и най-новите шведи (голям процент от заразените), нито за старческите домове (друг голям процент).

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Аде, пуснаха ви на Витоша!
  А честито!
  2-ро за момента.

 77. 77 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Тва земетресение действа оздравително, май....

 78. 78 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#69] от "amanotwas":

  Хехе...само че не това беше причината за смъртта. Получаваше удар след удар в следствие на метастазиите. Парализа и след това смърт. Минаха поне десет дни от първия удар, който парализира половината тяло, до настъпването на кончината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 79. 79 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мария":

  Не знам защо форумците са си втълпили че у Шведско всичко си работи все едно няма никаква пандемия. Някои учебни институции го отнесоха. Също и някои офиси.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 80. 80 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#79] от "tsyrvulan":

  Защото са свикнали да коментират, без да имат реална представа от Швеция.
  Аз лично съм убедена, че шведите пак ще се окажат прави. Това ще стане ясно при окончателните данни на пандемията, вероятно след около 2 години.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 81. 81 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мария":

  Ква пандемия ??? За кво говорим? В България са открили по-малко от 1600 човека носители на вирус , подобен на грип.
  За грипна епидемия има норматив 200 на 10000 болни.
  Сещаш ли се за кво става дума??? за хрема да затворят държавата, не за грип, за хрема или за кашлица даже, некой се закашлял и давай да затваряме всичко - карантини, блокади на градове, полиция , по едно време искаха и армията да влиза по градовете...
  Такива идиотщини през живота си не съм виждал, а не е кратък.
  Такива идиотщини не аз, светът не е виждал досега!!!

 82. 82 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 668 Весело

  "Защо тогава изобщо бе въведено извънредно положение?"

  За да може да бъде приет:
  "Чл. 21. (1) До отмяната на извънредното положение управляващите органи на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове имат право да:"

  от ЗАКОН за мерките и действията по време на извънредното положение

  "какво ни чака"?

  А залагам на " нищо приятно".

 83. 83 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не лош анализ, но в частта за Швеция направо е слаб. В Швеция смърните случаи са 2500, но това няма отношение към спазването на мерките. Това, което има отношение към ограничителните мерки е броят на заразените, а в това отношение Швеция стои значително по-добре от Германия, която непрекъснато е давана за пример за много добри ограничителни мерки. Г-н Смилов не знам защо с лека ръка неглижира това елементарно съждение.

 84. 84 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 783 Разстроено

  Изключително семпло и блудкаво, отвратен съм от некадърни и махленски многословия...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 85. 85 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Глупаво разсъждение,че вижте ли нашите партньори са се затворили и ние сме нямали смисъл да работим,а вътрешния пазар не беше ли изкуствено затворен? В много населени места корона вирус няма и защо трябваше да бъдат под карантина???

 86. 86 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#83] от "tiger":
  Корегирам се. Швеция не е по-добре от Германия по брой заразени на милион насление, а са почти равни, т.е отново няма обяснение как така в Германия, в която има "добри" мерки хората се заразяват колкото в Швеция.

 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Защо имаше извънредно положение? Първо така лесно се управлява. Няма протести и недоволство от мизерията,в която живеем. Второ икономическите показатели започнаха да показват потъване на икономиката,а сега има обективно основание и това е Корона вируса. На Герб,когато нещо не върви винаги има някой друг,който им е виновен,но не и те. Защо трябваше да бъде затворена цяла България,като можеше в началото на пандемията можеше да се тестват само заразените райони и само там да има карантина. Много хора настояваха за това,но властите отказваха до тогава,докато всички други държави го направиха,а ние бяхме последни...

 88. 88 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  Чака ни обедняване

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 89. 89 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#60] от "amanotwas":

  Това което виждам аз, е че паниката е сред тези според които "скоро ще умрем от глад". Сред тези за които сегашното извънредно положение било "несигурност". Сред тези които си позволяват да дават акъл на щаба. Това са паникьорите - разни истерични чичковци и лелки които са ги спрели от уикенд някъде. Та паниката е сред кресливите, а не сред наплашените.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 90. 90 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#69] от "amanotwas":

  Освен че белия дроб се пълни с течност, околосърдечната ципа (в която се намира сърцето) се пълни с течност също. Тази течност причинява ОСН.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 91. 91 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#81] от "amanotwas":

  Паникьор, успокой се! Нищо кой знае какво не е сранало.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK