А ако след карантината стане още по-страшно

Твърде възможно е веднага да усетим, че отсега нататък ще бъде по-зле дори от стоенето по стаите. И сами да поискаме да се върнем обратно в тях, с райбера отвътре.

© Георги Кожухаров

Твърде възможно е веднага да усетим, че отсега нататък ще бъде по-зле дори от стоенето по стаите. И сами да поискаме да се върнем обратно в тях, с райбера отвътре.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Първият проблем с карантината е, че не можеш да свикнеш. Вторият, че изведнъж започваш да свикваш. Но има и трети проблем: какво правим, когато открехнем вратата и установим, че светът е станал по-страшен от затвора на стаята?


"Глад за лица"
Да започнем с първия, с трудното свикване днес. В тези дни изпитвам особен дефицит, който за себе си съм формулирал като "глад за лица". Не ми е за първи път. По време на казармата бях граничар, забит някъде на българо-гръцката граница с още 15 войника, в ничията земя на нищото. Всяка поява на друг човек в този участък е инцидент, враже тяло, престъпило границата. Дълги седмици и месеци изолация, знаехме всичко един за друг, бяхме започнали да си омръзваме до смърт. Веднъж месечно имаш ден отпуск. Ставах рано сутринта и хващах пътя до най-близкото миниатюрно градче, с един площад, едно кафене и една кръчма. Сядах в кафенето и гледах лица на хора. Лица на цивилни хора, както им викахме тогава. Просто гледах. Имах нужда от лица.


Сега като че ли с всички налични медии, през Скайп и Вайбър, лицата са ни осигурени. Но не е същото. Гледат ми се и ми се говори с истински лица, с триизмерни хора, които можеш да пипнеш и прегърнеш.


Ами ако всичко свърши, а ние вече сме се отучили да говорим и прегръщаме триизмерни хора, от плът и кръв? Представете си такава сцена. Вървиш по улицата, карантината е свършила, все още интуитивно заобикаляш хората, леко се дистанцираш и внезапно срещу теб върви приятел, когото не си виждал от месеци. Приближавате и не знаеш - осмелявате ли се да се прегърнете, подавате ли си ръка като в света от вчера или заставате автоматично на два метра и се усмихвате неловко. Има време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане, казва Еклесиастът. Въпросът е: като мине едното и дойде другото време, ще се прегърнем ли отново с лекота - или прегръдката ще е изчезнал жест.


Страхът е физическо усещане, а тялото има собствена памет. Чупил съм и двата си крака и помня как прохождах всеки път отново, от нулата. Пета, стъпало, пръсти, пета, стъпало, пръсти Единият крак пред другия, но не с цялата тежест. Извади страха от тялото, викаше зад мен санитарят, ходи. Лесно е да се каже "стани и ходи". Затова, като си със счупен крак, започват да те изправят още на втория ден. Да не забрави тялото, че може да стои право.


Вече трябва да започнем или дори да сме започнали да се готвим за света навън. Да прохождаме в главите си. Да проиграем онази ситуация, в която срещаме приятел навън. Да приготвим лицето си за всяко срещнато лице, както пише Елиът. Да започнем постепенно разговора за други неща. Защото и с криза се свиква, това ние го знаем добре. И с отнета свобода се свиква, даже може да е по-уютно. А и страх лозе пази, както казват тук. Хубави лозя сме отгледали от страха си.


Добрата и лошата новина


Няма да е чудно, ако след две-три години всичко сега ни изглежда като един не толкова мрачен ленив следобед. И няма да е чудно, ако поискаме да се върнем обратно. Както някои днес искат да се върнат в миналото. Там винаги е по-сигурно, макар че бродят предимно призраци.


Добрата новина е, че един ден това ще свърши, ние ще отворим леко вратата, ще потъркаме очи, ще ни се завие леко свят от света и ще излезем. Но има и лоша новина. Твърде възможно е веднага да усетим, че отсега нататък ще бъде по-зле дори от стоенето по стаите. И сами да поискаме да се върнем обратно в тях, с райбера отвътре. Да, карантината, от която излизаме, може да се окаже по-светлият период. Светът поне още е бил цял. На пауза, но цял. На легло, но в съзнание. Затова: да се върнем в спокойствието на стаите.


А дали в тази тишина на големите градове вече не се готвят утрешните бунтове на отчаянието, на безработицата, глада, инфлацията? Дали тези дни не се ражда един нов корона-пролетариат? И кой знае дали някъде някой не пише вече новите манифести. Всъщност, в какъв свят, в каква система искаме да живеем после? Мислим ли за това или оцеляването сега е всичко, което искаме, а другото - както дойде?


Старият свят се разпада - тази фраза е от арсенала на лявата пропаганда. Но ако мислим, че при този разпад ще има победители и победени, печеливши и губещи, значи мислим още в овехтялата логика на същия този стар свят. При такъв разпад, както ни учи физиката, се отделя огромна помитаща енергия. Различни неща можеш да направиш с такава енергия. Да вдигнеш с нейна помощ живота от развалините или да я овладеят някакви нови национал-популисти и да влезем в познати исторически сюжети от ХХ век.


Влизаме в ново време


Въпросът не се отнася само до политици и икономисти. Само икономически растеж няма да ни спаси - напротив, тъкмо той ни доведе дотук. Влизаме в нещо, за което ще ни трябва цялата експертиза на човечеството, цялата философия и култура. Включително нашият позабравен опит на хора от Източна Европа, минали през две различни системи за един човешки живот.


Истинското масово тестване тепърва започва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tdq11647726
  tdq11647726
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без коментар...дойче веле

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С карантината до тук 300к безработни... Колко по страшно сте готови да стане?

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 432 Весело

  Свиваш ръката и с длан пред гърдите леко чуквате лакти от външната страна. Това е безопасният антивирусен поздрав :)

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Със сигурност това, което ни очаква е по-страшно от разигравания театър. Икономическата криза, безработицата, мизерията, не са шега, те чукат на вратата. Единствените, които няма да усетят кризата, са властимащите и техните протежета.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Прегръщаш се с приятел? :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Не можах да прочета до края тази тъпотия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  "А ако баба ми имаше член, щеше да е дедо ми", изръси веднъж Путин Всемъдрия (ツ)

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Гледайте сега като понамалеят помощите на римляните какво ще става :D Аз лично съм сложил бодлива тел и само да има късмета някои да влезе ще го черпя чай и кафе до последно гостоприемството ми е легендарно, дано доведе и приятели да пратят съобщение обратно, колко съм гостоприемен :)

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Може и да стане. С четвърти мандат на ГЕРБ и Боко.

 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Хубавото на последните месец и половина е това , че при появата на следващия нов вирус няма с такава лекота да малагат откровено малоумни мерки ... да бастисват бизнеси ... да насаждат истерия сред хората. Или поне така ми се иска ... но ГЕРБ-аджийският колективен интелект е непредсказуем.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  "Въпросът не се отнася само до политици и икономисти. Само икономически растеж няма да ни спаси - напротив, тъкмо той ни доведе дотук."
  *
  Точно обратното! Икономическият растеж, развитието на науката, развитието на технологиите доведе до изкореняването на редица смъртоносни болести от миналото. И сега човечеството разчита на научните изследвания за създаване на ваксина.
  Сегашната епидемия не е толкова смъртоносна както много епидемии преди, които са изтребили 50-60% от цялата популация.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Добри мисли! Но прекалено черни? Не виждам нищо лошо хората да не се “навират” едни в други. Какво му е хубавото непознат да ти диша в лицето, плюе, докосва!

 14. 14 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Европейските Зелени в Европейския парламент представят план за възстановяване за справяне с кризата в короната. Обществото се рестартира с устойчив инвестиционен пакет.
  “Ако продължим на същата основа след тази криза, други кризи са неизбежни. Ето защо ние избираме да инвестираме в устойчиво и справедливо общество с преоценка на публичния сектор. "
  Вълна от обновяване, инвестиции във възобновяема енергия, чист транспорт, включване в природата селско стопанство и нисковъглеродни отрасли трябва да бъдат началото на новата икономика.
  „С тези инвестиции осигуряваме зелени работни места, изискани домове и здравословна среда. Знаем, че трябва да преминем към зелена икономика, нямаме време или пари първо да се върнем към старата икономика “
  В допълнение към тези инвестиции планът избира солидарност. Разходите за възстановяването трябва да бъдат разпределени въз основа на икономическата сила, включително между държавите от ЕС. Освен това трябва да се създадат условия за компании, получаващи държавна помощ. Например уволненията трябва да бъдат предотвратени, съкровищните акции вече не могат да бъдат изкупувани и няма да се дават пари от данъци за компании, които избягват данъци или са активни в данъчни убежища.
  Социално осигуряване
  Обществото става устойчиво чрез инвестиции в социалните сектори. В областта на грижите е важно стратегическите запаси да бъдат изградени за лекарства и медицински изделия. Неговото производство трябва да бъде доставено повече в Европа. Също така е важно да инвестирате в публични лаборатории, за да станете по-малко зависими от фармацевтите. Социалните реформи също ще засилят социалното осигуряване, като намалят несигурната заетост и ще забранят договорите за нулев час. Инвестициите в жилища трябва да осигурят по-достъпни жилища и да намалят бездомността.
  „В този план ние избираме устойчиво, устойчиво и подкрепящо бъдеще. За да се преодолее бързо и силно кризата, е наложително да инвестираме интелигентно, вместо да изпадаме в рефлекса на икономията. "

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  Жалко, не очаквах, че утвърден писател ще прибегне до политически статии срещу своя народ.

 16. 16 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дреме ми, че не мога да прегърна някакъв приятел - буря в чаша вода! Единственото, което ме интересува, е връщането на безразборния секс и на груповия секс!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Глад за лица""

  А паника за оредяваща аудитория? А трибуна ставаща все по малка(явно самоуспокоението "елитарна" не храни)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Колко по-страшно да стане....

 19. 19 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Мен ме е страх навън да не видя Иво. Бихме се веднъж, а бяхме приятели. Съученици и съперници в любовта. И От паник атаките и загубата на контрол.

 20. 20 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Този беше театър на абсурда който се разигра в световен мащаб.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  Господинов, вместо да играете ролята на паникьор и да всявате суматоха с глупотевини от рода на:
  ''Ами ако всичко свърши, а ние вече сме се отучили да говорим и прегръщаме триизмерни хора, от плът и кръв?''
  Вземете си коментирайте книгата в статията "Времеубежище" от Георги Господинов (откъс)
  https://www.dnevnik.bg/knigi/2020/05/01/4056909_vremeubejishte_ot_georgi_gospodinov_otkus/?ref=id&_ga=2.171712672.1289381059.1588121456-451977832.1547001673 #comment-8

  [email protected]
 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Нещо ми става, втора статия от Дойчовото веле одобрявам днес. Пипам се по челото - нямам температура. Да не съм станал либераст? Ужас!
  Дано ми мине!

 23. 23 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  този младеж е въплъщението на баналността - как да не стане прочут писател!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално
 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Европейските Зелени в Европейския парламент представят план за възстановяване за справяне с кризата в короната. Обществото се рестартира с устойчив инвестиционен пакет. “Ако продължим на същата основа след тази криза, други кризи са неизбежни. Ето защо ние избираме да инвестираме в устойчиво и справедливо общество с преоценка на публичния сектор. "Вълна от обновяване, инвестиции във възобновяема енергия, чист транспорт, включване в природата селско стопанство и нисковъглеродни отрасли трябва да бъдат началото на новата икономика. „С тези инвестиции осигуряваме зелени работни места, изискани домове и здравословна среда. Знаем, че трябва да преминем към зелена икономика, нямаме време или пари първо да се върнем към старата икономика “В допълнение към тези инвестиции планът избира солидарност. Разходите за възстановяването трябва да бъдат разпределени въз основа на икономическата сила, включително между държавите от ЕС. Освен това трябва да се създадат условия за компании, получаващи държавна помощ. Например уволненията трябва да бъдат предотвратени, съкровищните акции вече не могат да бъдат изкупувани и няма да се дават пари от данъци за компании, които избягват данъци или са активни в данъчни убежища. Социално осигуряванеОбществото става устойчиво чрез инвестиции в социалните сектори. В областта на грижите е важно стратегическите запаси да бъдат изградени за лекарства и медицински изделия. Неговото производство трябва да бъде доставено повече в Европа. Също така е важно да инвестирате в публични лаборатории, за да станете по-малко зависими от фармацевтите. Социалните реформи също ще засилят социалното осигуряване, като намалят несигурната заетост и ще забранят договорите за нулев час. Инвестициите в жилища трябва да осигурят по-достъпни жилища и да намалят бездомността. „В този план ние избираме устойчиво, устойчиво и подкрепящо бъдеще. За да се преодолее бързо и силно кризата, е наложително да инвестираме интелигентно, вместо да изпадаме в рефлекса на икономията. "
  —цитат от коментар 14 на unknown artist


  това, че зелените са комунисти, може и да не ни го повтаряте - ясно е отдавна

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  До коментар [#23] от "hhhuuunnnn":

  Не смейте даже и да се усъмнявате в такива!:)
  ''Сега всеки текст, който се опита да анализира с прийомите на литературата книги от Георги Господинов, Милен Русков, Йордан Ефтимов се смята за злобен пасквил. Авторът на подобен текст се смята за полуграмотен и неразбиращ от литература. Само защото си е позволил да каже - дами и господа, в ръцете си държите сурогат. В ръцете си държите не литературен текст, а медиен продукт. Манипулират ви. Това, което държите в нормални страни се нарича оборотни средства. От подобна литература се хваща диабет и склероза. ''

  [email protected]
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Като чета материала, виждам че авторът е майстор на перото, както се казва банално, но е истина. Казвам го сериозно. И се сещам за моята колежка по литература Елка, която обичаше да казва " какъв литератор съм аз, ако не мога да говоря на учениците цял час за един гвоздей". Т.е., дай ми тема. Дано Бог ни помогне да излезем от тия л.на по-скоро и максимално безопасно. Че ще се коментира, то е ясно, ама да не се почне със сеене на корена ряпа. На мен тоя житейски епизод ми показа някои неща от обикновеното ни ежедневие, но ще ги споделя в удобен случай. Бъдете здрави.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  До коментар [#23] от "hhhuuunnnn":

  ''Защото това е холестеролната плака по артериите и вените на националната ни литература. Отворете и ще видите, че няма нищо ново. Защото един скучен разказвач може само да имитира висока естетика. Дори когато ти предложи своя имитиращ продукт и ти се възползваш от това ще видиш, колко ни е ... безграмотна пресата. Но няма да си го признаеш, защото ще те обявят за неграмотен. Въобще, крадецът вика "Дръжте крадеца", а литературата ни се пълни с текстове, които навремето редактори като Добри Жотев, Добромир Тонев, Тодор Чонов, Давид Овадия хвърляха в кошчетата за отпадъци... Сега просто излизат текстове само от тези кошчета. Или почти...''
  Публикувано от Христо Стоянов във четвъртък, април 30, 2020
  виж ком, 21

  [email protected]
 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "А ако след карантината стане още по-страшно"

  - Значи е станало Дойчевелевско. :)

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Весело

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Недей така, бе човек - този ви е ЛИЦЕ на групичката :)

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Весело

  До коментар [#27] от "man_un":

  На мен пък ситуацията ми помогна, щото децата / като никога -все заети / дойдоха да ми помагат, а баш април, че и май - работа бол, трябва да се сади, да се разсажда, а бурените и тревата пращят :)

  [email protected]
 32. 32 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Разстроено

  "Глад за лица" има в рубриката на Дневник "Коментари". Все един и същ, втръснал до гуша хор на оплаквачките. Дайте нещо ново и свежо, бе хора.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Прочетох статията и ек богу, не разбрах какво иска да каже автора. Явно не съм Фни авал много в час по литература. Само разбрах, че ако нещо си, то друго нещо си и ставало страшно, ама нито едното нещо си ми се видя страшно, ното другото. Нищо де, напънал се авторът, взел си хонорара. А за поръчиъелите беше важно да има думичките прометариат вътре и манофест. :-)

 34. 34 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Весело

  Някои другаре беха почнали да пишат "Капиталът" отпреди тридесет години, аха да стигнат заключителната страница и им издърпаха килимчето под краката. Когато започнаха да стават следствени, арестувани или със запорирано имущество, се хванаха да пишат манифести и позиви за въстание и революция. И замениха циклостилната машина с Интернет пространството, ама нещо не им се удава. И слава Богу!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 35. 35 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Разстроено

  Може и да стане. С четвърти мандат на ГЕРБ и Боко.
  —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


  Уф, струваше ми се, че сега карат четвърти мандат... Все едно вечно са управлявали...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 36. 36 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Весело

  2021 ще стане страшно, на парламентарните и президентски избори, песента "Страх" на НЛО.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Без коментар...дойче веле
  —цитат от коментар 1 на tdq11647726


  Без коментар - Георги Господинов.☹️

 38. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 501 Весело

  До коментар [#31] от "karabastun":

  Бастуне, само за копане не ми говори, брат.

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Весело

  До коментар [#38] от "man_un":

  Преди два часа приключих, пийнах , хапнах - сега си дрънкам тука и гледам , как вали - и след седмица ще е същото, ако не и по-зле...:)

  [email protected]
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Весело

  До коментар [#38] от "man_un":

  Майските дъждове пОчнаха !!!

  [email protected]
 41. 41 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Подредена и разбираема статия.Поздравления за автора.Оплаквачите не я разбират,или не искат,щото не чертае светло комунистическо бъдеще,под егидата на Началника.А описва един възможен сценарий и е предупреждение за всички.

 42. 42 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Подредена и разбираема статия.Поздравления за автора.Оплаквачите не я разбират,или не искат,щото не чертае светло комунистическо бъдеще,под егидата на Началника.А описва един възможен сценарий и е предупреждение за всички.
  —цитат от коментар 41 на leslin


  Разкрий, моля те, на теб кой ти е, айде не началник, ама на сърце и ще ти кажа сценария.
  Подсказка: ДБ, БСП, Трифонов? И трите сценария са по-скоро за порнофилм.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 43. 43 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 325 Неутрално

  ето затова се отглеждаха такива "интелектуалци". За да са безгръбначни и да бърборят като общественици, докато ДС продължава икономически и феодално да владее страната.

  Недай си комунистически боже в страната да се появят конкретни критерии за добро и зло, красиво и грозно. Още по-страшно за тази уродлива прослойка би било да започне един такъв светоглед да започне да търси конкретни отговори от свинщината... Но не бойте се друзя!!! Има Дневник, Има Георги, Има Тео, има и още море от непрокопсаници, които сами никога няма да успеят в живота. Ще им плащаме за статийки - да пишат друго, да громят империализма и т.н., и така по 24 часа на ден 365...няма да се появи никаква опасност!!!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 44. 44 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#41] от "leslin":кое и е подредено то бе, къде я видя граничар често тая страшна карантина, баси.....

 45. 45 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#2] от "mxc32655189":

  Празни думи на един празен човек!... Надлежно многотиражиран от партиздат

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Дойче Веле явно е някаква програма за подпомагане на хора, останали без работа, Господинов беше писател, значи подпомагат културата... :)
  Въпреки че на мен неговата литература ми е доста странна и трудна за предъвкване.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Жоро Господинов е едно от националните ни богатства, колкото и някой да мижитурксват върху неговото име. А описанието на времето, когато е бил граничар ми напомни на това, което мои приятели, също бивши граничари, са ми споделяли: "Мъчно ни е за асфалт"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Весело

  Умрях от страх! Не мога да се гушкам с приятели! Оужаст...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Моят коментар за тази статия: Бла-бла-бла

 50. 50 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Моят коментар за тази статия: Бла-бла-бла

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Дреме ми, че не мога да прегърна някакъв приятел - буря в чаша вода! Единственото, което ме интересува, е връщането на безразборния секс и на груповия секс!
  —цитат от коментар 16 на Митко Палаузофф


  Когато хората нямат с какво да се похвалят, се хвалят със секс. Нито има как да се провери дали е вярно, нито има желаещи.

  Еретик
 52. 52 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 829 Весело

  "Старият свят се разпада - тази фраза е от арсенала на лявата пропаганда."
  Г. Господинов

  "Когато излезем, светът от вчера ще е останал само в книгите и сънищата ни."
  Пак Г. Господинов, ей тук: https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/31/4048560_kogato_se_subudim_v_sviat_bez_koronavirus/

  Ами сега?

 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#26] от "karabastun":

  ''Сега всеки текст, който се опита да анализира с прийомите на литературата книги от Георги Господинов, Милен Русков, Йордан Ефтимов се смята за злобен пасквил. "
  ===========
  Споко, Кара, изобщо не ме притеснява какво ще решат тук.
  Учил съм точно литература и не се притеснявам да сравнявам посочените с Вазов и Яворов. Умишлено пропускам Ботев, защото те се смятат и за революционери, което е комично.
  Отделен въпрос е, че всеки, който е наплюл народа си, никога няма да види одобрение от мен.

  Еретик
 54. 54 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Жалко, не очаквах, че утвърден писател ще прибегне до политически статии срещу своя народ.
  —цитат от коментар 15 на Тsonkooo


  Мда.... някой следва да си събере вересиите...
  Къде в цялото писание на ГГ е споменато нешо за "неговия народ"...
  Къде е споменато нещо "политическо"...

  Старшините от Симеоново все живеят в света на сенките, където "патриотизма" се явява някаква панацея.
  Да, ама не?!
  Четивото явно е с "повишена трудност", така че изчакайте указанията на дежурния офицер...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Любопитно

  До коментар [#47] от "hamiltonf":

  '' Дълги седмици и месеци изолация, знаехме всичко един за друг, бяхме започнали да си омръзваме ....''
  Това кефи ли те ?
  И твоите познати с това ли се хвалеха ?
  МЕН ми е противно !

  [email protected]
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Разстроено

  До коментар [#53] от "Костадин Иванов":

  Остави ''тук''
  Така е в БНТ, БТВ, НОВА, КАНАЛ 3 - и мангизи от Министъерство на културата, Министерство на образованието... :(

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6060 Разстроено

  До коментар [#13] от "Таралеж":


  В някои определени групи се смята за добро, и то добро, което трябва да се пропагандира и да се налага !

  [email protected]
 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#55] от "karabastun":

  Къде видя "хвалене"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 59. 59 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  За пръв път от много време да ми хареса нещо, пуснато от дойче веле.

 60. 60 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  На мен обаче някак ми хареса. Добре е написано, но не е нещо ново и свързано само с днешната ситуация, а с една особеност на съвременното общество. Пише за отчуждението, за страха от бъдещето, и за това, колко е по- лесно да се свиеш в някаква черупка на изолацията, отколкото да решаваш проблеми. По- лесно е, но е инфантилно. Интересно е друго, имаме глобализация, а същевременно сме склонни И към изолация. Хората контактуват без физически да се познават и се казва анонимност на общуването. Японците знаят как можеш да останеш сам и сред тълпата, и считат това за истинско постижение на вътрешния мир и силата на духа. Е, сега пандемията принуди доста хора да го усетят по- осезаемо, но рано или късно Светът ще се справи с пандемията и всеки ще има своя избор в това дали ще гледа лицата отблизо или не.

 61. 61 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Човекът споделя, не се явява на съд, обменяме. Разбирам разказа за физическата памет - в последните седмици държа ръцете си като намазани с червена боя и усещам пространството до другите хора много по осезаемо - всяко доближаване особено в началото на карантината беше военно положение (и-защо-сега-няма-маска), както когато човек се прибере вкъщи с първото си дете след стерилността на болницата (и-защо-не-си-мият ръцете и да-си-преоблекат-дрехите). Да, може би не е най-належащият проблем (работа, деца, пари), но е размисъл по темата, по човешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK