Губим предимството на ранния старт на мерките срещу COVID-19

Губим предимството на ранния старт на мерките срещу COVID-19

© ReutersБългария е с карантинни мерки вече повече от месец и половина - от малко преди средата на март. Това е вече много дълго време.


Гледайки графиката на смъртните случаи, може да се каже, че на нея нищо особено не се случва. На графиката се вижда, че от 3 седмици стоим в едно безкрайно "плато". Според гледната точка тези данни могат да бъдат видяни като добра новина или като проблем.


Липсата на покачване на броя на смъртните случаи е белег, че мерките са постигнали най-важното - спирането на бързия растеж и предотвратяване на огромен брой случаи, и това е добратата новина. Но добрата новина е със стара дата - това се е случило още преди близо месец - около 5 април - две до три седмици след въвеждането на карантинните мерки у нас.
В същото време, броят на смъртните случаи вече цял месец не спада, откакто е стигнал в етап на плато, и това е проблем. Изглежда, че на карантинните мерки - такива каквито са на практика през последния месец - някак си с малко не им достигат силите, за да доведат до устойчиво намаляване на броя на потвърдените инфекции и особено на броя на починалите от COVID-19.


Като правило, ако наложените мерки водят до достатъчна степен на социално дистанциране, и ако те се спaзват, то около 3 до 4 седмици след налагането им се стига то пик на заболеваемостта и смъртността и след това броят на случаите започва да пада. В този срок няма нищо магическо, просто епидемиологичните параметри на този вирус са такива и диктуват такова поведение на броя на случите в такива срокове.


Това се случи в Италия, случи се в Испания, случи се във Франция и все повече се случва на много други места в Европа. Защо в България не се случва?


За това има две възможни причини: или (а) карантинните мерките не водят до достатъчното ниво на социално дистанциране, за да обърнат нарастването в спад, или (б) тези мерки не се спазват достъчно широко и в нужната степен поради липса на убеждение у хората за смисъла и важността им, поради не добре създадени условия за спазвато им и поради недостатъчен контрол.


Въпреки че България беше една от първите страни в Европа, които въведоха мерки за соиално дистанциране, тези мерки не бяха от най-строгите. Най-важното - стоенето у дома бе оставено на съзнанието на хората и не беше задължително. В същото време има индикации че, особено при хубаво време, много хора са навън по улиците и обществените пространства и не се наблюдават тези пусти улици, характерни за градовете на Италия и Франция, където мерките дават ефект.


Отделно, изглежда че за Великденските празници забраната за пътуване между градовете не е била налагана много строго от властите и това създава съмнения за контола на мерките освен че демотивира хората, които ги спазват.


Гореспоменатите страни и много други в Европа вече имат план за внимателно деескалиране на карантинните си мерки. От една страна в България заболеваемостта и смъртността от COVID-19 и в момента е една от най-ниските в Европа. Т.е. би могло да се спекулира че в някакъв смисъл по отношение на броя заразени и смъртни случаи на глава от населението може да се каже, че разхлабване на мерките у нас е много по-оправдано, отколкото в Италия или Испания, да речем, където въпросните показатели и след седмици на намаляване пак са стократно по-високи от тези у нас.


В същото време, въпреки високите абсолютни стойности на заболеваемост и смъртност, и в трите споменати страни посоката на движението им е стабилно надолу и по двата показателя. При нас не е. Смъртността стои в подобни нива от седмици. Не намалява (по-високите нива на потвърдените случаи от последните дни засега ги интерпретирам като резултат на значителното нараснало тестване, но не можем да сме сигурни че и това е така).


Губим предимството на ранния старт на мерките срещу COVID-19


И така, можем ли да да започнем да деескалираме нашите карантинни мерки?


За да си отговорим на този въпрос, първо трябва да си отговорим на друг: Каква е всъщност целта на карантинните мерки?


Първата им и най-важна цел - както много пъти вече е обяснявано - е да се спре експоненциалното нарастване на случаите, за да се предотврати пълно претоварване на болничната система със съпътстваща висока добавъчна смъртност. До тук тази цел беше постигната и това е много важно и е повод за похвала към Националния оперативен щаб и правителството.


Но, както казах, това е постижение от преди цял месец.


От тогава насам вече имаме друга най-важна цел. Това е да се свали броя на възникващите случаи до толкова ниски нива, щото да е практически възможно да се издирват техните контактни и всички те да се тестват, изолират и карантинират. При стотици и хиляди потвърдени случаи на ден това е практически невъзможно, но при единици или десетки случаи на ден е възможно и относително евтино.


Това е целта - да сведем заразяванията до такива ниски нива. Ако сме постигнали това, значи е време да разхлабваме мерките. Ако не сме, то разхлабване на мерките би било неустойчиво и би рискувало обратно покачване на случаите и починалите с последваща необходимост карантинни мерки отново да бъдат върнати с по-голяма сила.


И тук обаче идва другият аспект (който прави ситуацията трудна) и проблемът (към който се приближаваме с голяма сила).


Хората вече се уморяват.


Икономиката търпи щети, хоратя губят работата си, дохода си, търпението и мотивацията си да следват ограниченията.


Енергията в обществото те да се спазват лека полека започва да се изчерпва и всичко това не може да продължи дълго.


Поведенческите науки казват че не можеш да променяш живота на хората твърде много, за твърде дълго. Или едното, или другото, но не и двете.


В същото време целта на мерките не се постига. Броят на случаите не е сведен до ниски и управляеми нива. Часовникът тиктака - не в наша полза. Получава се така, че губим предимството, което ни даде ранния старт на мерките.


Правителството вече е изправено пред трудно решение. Има все по-силни очаквания за освобождаване от ограниченията, но в същото време такива стъпки сега биха довели до ръст на случаите, което от своя страна ще ни принуди да се върнем към стриктни ограничения.


Независимо от трудната ситуация, смятам че все още имаме добър шанс нивото на предаване на инфекцията да се овладее. Всъщност фактът, че подържаме стабилно плато и броят на смъртните случаи не върви нагоре, показва, че вероятно ни е необходимо малко. Включително, много е възможно да свърши работа и просто стрикното налагане на съществуващите мерки чрез разяснения, поощряване, улесняване на спазването им и санкции при нарушения.


Но всъщност това не е толкова просто, колкото звучи. Успешното налагане на каквито и да било мерки, разпоредби и закони е много по-трудно от формулирането и обявяването им. И дявлоът е в детайла - за да е ефективна, трябва всяка една конкретна мярка да бъде обмислена във всичките и дребни практически подробности от най-високото до най-ниското ниво.


Освен всичко друго, за да успеем, ще е нужен ясен и добре обмислен план, ефективна, мотивираща и пораждаща доверие комуникация към гражданите, която ясно да им обясни каква е целта, какви са стъпките, които ще ни заведат до тази цел и и колко бързо това ще се случи.


Коментарът на д-р Петър Марков е от личния му профил във "Фейсбук" и "Дневник" го публикува със съгласието на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  когато не знаеш, какво правиш, винаги става нещо друго.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Ама какви глупости е избълвал господинът бебе истина.
  България дето умират по 2 на трима е зле, а Испания, Италия и Великобритания чудесни. Щото измирали вече по 300, а във Великобритания по 670.
  Така е. Тука винаги е най-зле. Как се раждате такива не знам.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Гневно

  Спрете софийските тарикати да разнасят зарази, бе !!!
  Просто ги спрете - к'во им се мазните и на КПП-тата ги пускат за петдесетачка !

  [email protected]
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Във Варна спада заразяването.
  "В същото време, въпреки високите аболютни стойности на заболеваемост и смъртност, и в трите споменати страни.."

  Не, няма споменати три страни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Зараза отново ше стартира и ще се увеличава. Ного зараза ще има по вашите хора !

 6. 6 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  В София има по 10ина случая на ден макс; големите числа идват от няколкото огнища: Видин, Плевен и тн.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 7. 7 Профил на mxc32655189
  mxc32655189
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросът е смъртните случаи да се държат на едно стабилно ниво без рязко покачване. Ако това се постига, значи всичко е наред. Свободно движение по улици, паркове и планини; свободно движение до село; отваряне на плажове и къщи за гости; отваряне на ресторанти и кафенета само с външни маси; и ... май това е допустимият лимит.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  когато не знаеш, какво правиш, винаги става нещо друго.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Точно защото никой не знае къде сме, по една или друга причина, всякакви братя пупу и пипи и други подобни талибани, започват да звучат почти логично.

 9. 9 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#5] от "LiberalToTheBones":

  Я кажи как е при вас, че да почерпим опит. Има ного зараза или нямо ного?

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Във Варна духа свежият бриз и за два месеца - 5 човека влязоха в болница и излязоха... 20 се водеха заразени и още 200 бяха под карантина - ФАКТ - няма нито един даже отчетен умрял !
  Не ни трябват заразени софийски ефета !!!

  [email protected]
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Защо д-р Петър Марков не ни запознае с епидемичния моментен статус в САЩ - доста по-интересна и полезна информация . У нас - 9 на милион население смъртни случаи в САЩ - 198 . Нека проанализира защо става така там. Мисля , че не му е работата /освен ако не му плащат добре от " едно тайно място в България "!

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Весело

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Ма не може така....:)

  [email protected]
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Професор Иво Петров:
  "Епидемията от коронавирус си отминава. Никой не трябва да таи никакви съмнения. След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по света. Смятам, че скорошен нов пик няма да има, но никога няма да имаме ниво на заразеност нула. Т.е., винаги ще има спорадични случаи, които могат от спорадични да прераснат в епидемични, в зависимост от конкретни местни условия. В зависимост от това дали ще се намери ваксина, в зависимост от сезона, в зависимост от това, какъв е колективният имунитет на конкретната група или нация... Но ние трябва да сме подготвени за следващ пик. Няма значение дали ще е след три или след шест месеца, или никога."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Хвала на този доктор и благодарим на Дневник. Много начетен и много разумен. Дяволът наистина е в детайлите. Обаче и проблемът остава и въпросът остава. Кво прайм сега?Ако знае, да каже.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  Много ни е ниско платото...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Мерките основно печелят време, за да се контролира заболяемостта и разпределя по-равномерно през времето болните, за да не колабира здравната система.

  През цялата история на човечеството не се сещам за вирус, който да се е изпарил от лицето на земята чрез безкрайна блокада и карантина.

  Трайното решение винаги е било намирането на лекарство/ ваксина и/или придобиването на имунитет

 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ами ето още един, който си пише и си плещи каквото му дойде на акъла, просто защото каквото и да стане, той няма да има никаква, повтарям НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ!

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  До коментар [#11] от "doroteus":

  Виж к'во пишат в ''братските форуми'' :
  ''Ганьо Банкянски и смешният му щаб... Сега да видим, кога ще им уврът тиквите за премахване на КПП тата, и свободната разходка навсякъде по моловете''
  ''Да анулират актовете и да се извинят! ''
  ''Каква е логиката на тази герберастка тъпотия. Да осъдим Борисов!!!''
  '' Отдавна спрях да следя ежедневните рапорти за заразени и починали, както преди това не следях ежедневните новини за катастрофи, “войната на пътя” и битовите престъпления (помните ли, че имаше и такъв тормоз преди вируса), но все щеше да се чуе, ако бе настъпил мор, както го предвиждаше Борисов, гледайки в обръснатата глава на Мутафчийски като кристалната топка на гадач (реплика на предишния му работодател, царя). Няма мор, няма и чума. Хората, които тръгнаха и пак ще тръгнат го направиха, защото не усещат заплаха. Техните инстинкти за живот и свобода са преди всичко!''

  [email protected]
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  "Това се случи в Италия, случи се в Испания, случи се във Франция и все повече се случва на много други места в Европа. Защо в България не се случва?"

  Щото те имаха и сега продължават да имат с хиляди на ден нови заразени, а ние не сме минавали над 100.

  Ние пропуснахме (по късмет или поради бързи и адекватни мерки) изкачване, пик и спадане. Съответно сме в така наречения период "танци", където графиката танцува малко нагоре и малко долу.

  40-50 нови заразени са 2-3 мини огнища където се е появил някой със симптоми и са му тествали контактните и техните контактни ако са заразени.

  А иначе да - мерките не са спазват много и като се върне някой гурбетчия от чужбина заразява 2-3 къщи в махалата докато се появи някой със симптоми. Това е проблем, само че не знам как може да се реши в махалите.

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Хайде не ни сравнявайте с Италия и Испания, не искам като тях.

 21. 21 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Този вирус не може да бъде спрян - или поне не на обществено приемлива цена. Ако никой не излиза от къщи в продължение на месеци по какъвто и да е повод ще спрем разпространението, но това разбира се е невъзможно. А и в момента, в който оцелелите излязат, все отнякъде ще се внесе вирусът в девствената ни популация и така или иначе ще го изкараме.
  Меркел го каза още в началото на март - вирусът ще спре да се разпространява, когато премине през 2/3 от населението. Това е горчивата истина.
  Единственият смисъл на мерките е да се забави разпространението, за да може здравната система да поеме натиска. В този смисъл затоврени вкъщи трябва да бъдат само рисковите групи, всички останали трябва да продължат живота си, да работят и да осигуряват средства за здравната и всички останали системи в държавата. Ковид19 е с много ниска смъртност, щетите от паническите мерки многократно надхвърлят щетите от самия вирус. Не забравяйте, че икономическата катастрофа също се измерва с човешки животи и това няма да ви го кажат лекарите, това е работа на властимащите да го осмислят.

 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  и на тоя му се иска да командва стадо роби, като ги плаши - робът никога не мечтае за свобода, а само да е господар на други роби

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ами ето още един, който си пише и си плещи каквото му дойде на акъла, просто защото каквото и да стане, той няма да има никаква, повтарям НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ!
  —цитат от коментар 17 на Santos


  Ми човекът бил в Оксфорд. Откъде знаеш, че там му е уютно и комфортно и нищо не го грози, и от нищо не му пука? Там положението е най-тежко.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#21] от "atropin":

  Глупости Южна Корея почти го спря - правят по 4-5 нови дневно, като част от тях са влизащи от чужбина. Но там нямат махали. :)

 25. 25 Профил на grb40514044
  grb40514044
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Не се притеснявай...ще ходим да заразяваме гърците....няколко пъти.
  Дишай чист бриз и се наслаждавай на живота.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прогнизите на Д-р.Марков от преди месец-два не се сбъднаха, за щастие.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#24] от "realguru":

  Пилците се броят на есен...

 30. 30 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Планирането никога не е било силна страна на българската държава.

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Не споделям песимизма на автора.
  Напротив, да ме прощава за еретическата мисъл, но май е отлично да има заразени, защото така си вървим към т.нар. "стаден имунитет". Без него няма да се оправим, защото:

  Още от самото начало, когато облаците изглеждаха много буреносни, и досега, винаги стои и ще си стои една ясна дилема:
  - първа опция: още от първия ден се изолираме всеки от всеки и за 14 -28 дни, вирусът е претрепан: който се разболял - разболял, който безсимптомно прекарал заразата - прекарал я, който нямал късмета да прескочи трапа - какво да се прави. Само че, за да сработи този идеален вариант, изолацията трябва да е до степен СТЕРИЛНОСТ. След нея оцелелите започваме начисто. Е, прекалено е хубаво, за да стане.Защото и един "изтърван" заразоносител праща всички отново на старта. И в това време пребиването на икономиката и тоталното психясване си идват одма.

  - втора опция: полека-полека, в малки дозички, поради "нарушения" на мерките (ох, какъв симпатяга е Мутафчийски), си предаваме вируса един на друг, без да взривяваме здравната система. Така ще минем ПРЕЗ заразата. И слава Богу, той е помислил за нас - УВ-лъчите и сухото време много ще ни помогнат. Апостолът на този подход е доц Мангъров, Между другото - и доц. Чорбанов от БАН (той е наистина пич) - посочи, че крайният изход ще е точно такъв.

  Това е, народът отдавна го прозрял в следния виц от времето на соц-а. Качили се две моми на ТКЗС-арските череши да си хапнат малко. Обаче пъдарят ги гепил и им вика: Слезте мари, нищо няма да ви правя, само ще ми пуснете. Седат момите горе, седи пъдаря долу. По едно време едната се усетила и вика на другарката си: Сестро, то се е видяло, че тоя х_й нас чака, ми давай да слизаме...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 427 Неутрално

  глупости на търкалета

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 34. 34 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 631 Неутрално

  д-р Петър Марков

  скъсай си дипломата!
  Жалко за хората губили си времето да те научат на нещо!

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "И дявлоът е в детайла - за да е ефективна, трябва всяка една конкретна мярка да бъде обмислена във всичките и дребни практически подробности от най-високото до най-ниското ниво.
  Освен всичко друго, за да успеем, ще е нужен ясен и добре обмислен план, ефективна, мотивираща и пораждаща доверие комуникация към гражданите, която ясно да им обясни каква е целта, какви са стъпките, които ще ни заведат до тази цел и и колко бързо това ще се случи."

  В целия ферман има нещо недоизказано- според мен, преднамерено. А то е простичко- че колкото и добре да са отработени действията, описани в цитата горе, в България съществува един двуядрен процесор, който постоянно генерира противодействие на тези мерки.
  Едното ядро е съставено от тези с манталитет "шапка на тояга" (правя, каквото искам, да става каквото ще) и то е по-безобидното. Второто ядро включва една прослойка, чийто девиз е "колкото по-зле, толкова по-добре" (правя, каквото трябва, за да станат нещата по-зле, или поне да изглеждат такива). То е по-опасното, защото подхранва безхаберието на първото, един вид му служи като идеологическа възглавница. Виждате ли, защо трябва да спазваме правила и норми, щом нещата и без това са безнадеждни.
  Всички знаем, за какво иде реч. Но по някаква причина, този "дявол в детайла" е избягнал от вниманието на автора. Напразно, според мен! И преднамерено...

 36. 36 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Свободни интерпретации по тема без достатъчно ясни критерии за оценка и данни за анализ.
  Говорене в тъмнината и на посоки.
  Фетишизира се броят на заразените, без да се съотнесе към броя на извършените проби. Пълен математически нонсенс, пълна глупост.
  Говори се за починали, но и досега не се разграничават "починали от" от "починали с" вируса.
  Още по-нелепо звучи, когато целият тоя батак бива свързан като прична с някакви разходки в парка, Великденски вечери или пък с тарикати, които отиват в провинцията.

 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  София е едноличен лидер. Безспорно.

  [email protected]
 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Теста на ваксината на Оксфорд върви добре. Засега не са наблюдавани странични ефекти върху доброволците. Най-късно през юли ще е ясно доколко е ефикасна. Тестват няколко ваксини едновременно.

  https://news.sky.com/story/coronavirus-scientists-will-know-by-july-if-university-of-oxfords-covid-19-vaccine-works-11981027

 39. 39 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Активните случаи не намаляват, това означава че всяко разхлабване ще увеличи заразените, смъртните случаи също. В такава ситуация не правителството, а Всеки индивидуално трябва да прецени може ли да си позволи да се зарази и съответно дали да продължи да взима мерки. Съмнявам се в способностите да се проследяват новите заразени и техните контактни и най-вероятно затова има нови и нови случаи. Работните процеси също едва ли ще се оптимизират с фокус върху защитата от заразяване, т.е. цели фирми могат да се заразят, както започна да се случва.

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Дано не се върне отново заразата, по добре още малко да потърпим маси и забрани, отколкото да легнем болни.

 41. 41 Профил на Strahil Ruychev
  Strahil Ruychev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ”В същото време, броят на смъртните случаи вече цял месец не спада”...
  Освен Исус друг май не е успял да възкръсне :)

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Спрете софийските тарикати да разнасят зарази, бе !!!Просто ги спрете - к'во им се мазните и на КПП-тата ги пускат за петдесетачка !
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Колко нови заразени има в провинцията от софийските "тарикати" след Цветница и Великден?

 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Напълно съм съгласна с д-р Марков. Много добро обяснение на ситуацията.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ако се следи общата картина, ясно се вижда кои как се справят. Отличниците са Германия, Австрия, Швейцария, Дания, Ю.Корея, Словакия - все страни които наред с изолацията и прословутата обществена дисциплина, направиха много бързо масово тестване. В момента в тези страни заразата отшумява, при изкл. ниска смъртност, защото заразените бяха хванати НАВРЕМЕ! У нас мерките за изолация бяха достатъчно стриктни, но тестването изобщо не е на нужното ниво, което доведе до по-късна регистрация на заразените, което води до висок % хоспитализации на новите случаи, т.е. те са средно тежки вече. И още една причина - от българите в чужбина се върна най-голямата измет /съжалявам за израза/ - проститутки, джебчии, чейнчаджии, които ги няма регистрирани в нито една здравна и трудова система и са предимно от един етнос... и заразяват със своето поведение дори лекарското съсловие! Имам приятели, работещи и постоянно живеещи в Германия, Испания, САЩ, Англия - никой не се върна, не се разходи дори до тук и не си е загубил работата! Не се хващайте за пътуванията по Великден - от там няма нито един нов случай!

 46. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Стига бе, хора, не искам по 200 заразени и по 30-40 починали на ден, за да сме като Италия или Испания. Австрия се справяла, Норвегия се справяла, кажете една добра дума за България, българи сте все пак.

 47. 47 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Много се дразня от диванните специалисти.

  Знаете ли, как се издирват свързани лица на ром, ...........в ромската махала....

  Знаете ли как се задържа болен на място в болница , който е зависим от наркотици или алкохолизъм.

  Знаете ли, как се извежда за хоспитализиране възрастна болна жена, чиито единствен син и роднина, който я е заразил, е с тежко психическо разстройство и тя не иска да го остави сам в апартамента, а той не иска да пусне лекарите.

  Иначе е много просто,на теория де, проследяването на свързаните лица по разните махали и панели, което се прави от полицаи, които спят по пет часа и имат 1000лева ..........месечна заплата.

 48. 48 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "И дявлоът е в детайла - за да е ефективна, трябва всяка една конкретна мярка да бъде обмислена във всичките и дребни практически подробности от най-високото до най-ниското ниво.Освен всичко друго, за да успеем, ще е нужен ясен и добре обмислен план, ефективна, мотивираща и пораждаща доверие комуникация към гражданите, която ясно да им обясни каква е целта, какви са стъпките, които ще ни заведат до тази цел и и колко бързо това ще се случи."В целия ферман има нещо недоизказано- според мен, преднамерено. А то е простичко- че колкото и добре да са отработени действията, описани в цитата горе, в България съществува един двуядрен процесор, който постоянно генерира противодействие на тези мерки. Едното ядро е съставено от тези с манталитет "шапка на тояга" (правя, каквото искам, да става каквото ще) и то е по-безобидното. Второто ядро включва една прослойка, чийто девиз е "колкото по-зле, толкова по-добре" (правя, каквото трябва, за да станат нещата по-зле, или поне да изглеждат такива). То е по-опасното, защото подхранва безхаберието на първото, един вид му служи като идеологическа възглавница. Виждате ли, защо трябва да спазваме правила и норми, щом нещата и без това са безнадеждни.Всички знаем, за какво иде реч. Но по някаква причина, този "дявол в детайла" е избягнал от вниманието на автора. Напразно, според мен! И преднамерено...
  —цитат от коментар 35 на Дон Кихот


  Евала, Дон Кихоте, шапка ти свалям! Твоят е най-точния и реалистичен коментар дотук! Приятна вечер, щото вече е whiskey time!

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Защо д-р Петър Марков не ни запознае с епидемичния моментен статус в САЩ - доста по-интересна и полезна информация . У нас - 9 на милион население смъртни случаи в САЩ - 198 . Нека проанализира защо става така там. Мисля , че не му е работата /освен ако не му плащат добре от " едно тайно място в България "!
  —цитат от коментар 11 на doroteus


  Май си нямаш идея къде сме ние и къде са щатите.
  Говоря за етапа на който се намира развитието на заразата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#44] от "unknown artist":

  Добре ли сте?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Мерките основно печелят време, за да се контролира заболяемостта и разпределя по-равномерно през времето болните, за да не колабира здравната система.През цялата история на човечеството не се сещам за вирус, който да се е изпарил от лицето на земята чрез безкрайна блокада и карантина.Трайното решение винаги е било намирането на лекарство/ ваксина и/или придобиването на имунитет
  —цитат от коментар 16 на debruckere


  Уф, дълбока и умна мисъл изрече.

  Точно САРС ("братът" на този вирус) бе бастисан през 2013 САМО с карантина. Опитаха се да направят ваксина, ама се оказа, че докато я разработят вече няма на кого да я тестват щото вирусът изчезна - карантината го бастиса.

  Маса вируси са били изчиствани САМО с карантина.

  Всъщност, преди 20 век това е бил ЕДИНСТВЕНИЯТ метод.

 52. 52 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 159 Гневно

  Пак ли тоя? Погледнете му "сметките" от началото на март. Твърдеше, че ни чака онова, което се случва в северна Италия и ще има хиляди жертви

 53. 53 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Същия истерик апокалиптик др.Марков предвижваше Содом и Гомор в страната много по/рано такъв не последва.Предвижваше същото и във Швеция и там не последва даже стана точно обратното.

 54. 54 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николов":

  Така ли обаче Италия която толкова истериците дават за пример не е "изчистила"вируса ,но за сметка на това това хората вече са заплашени от буквално гладна смърт. Съседната статия на Дневник.

 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Време е за промяна в тактиката в борбата срещу вируса, т.е. да се поеме политическа отговорностл Този акт, обаче, не е по вкуса на управляващите.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Благодаря на д-р Марков за мнението, ама пак трудно се чете заради лутащата се напред-назад мисъл. Липсва ясното послание. Хем се опитва да каже едно, хем друго. И става манджа с грозде.

  .Моите 2 цента: споделям неговата загриженост, че губим предимствата на ранния старт.

  От 2 седмици тъпчем на едно място. Дневния ръст на заразените се е закотвил на 3-4% въпреки, че се правят 2 пъти повече тестове отколкото в началото на месеца. Това означава, че не сме стигнали пик (колкото и на НОЩ и на всички други да им се иска) - епидемията тлее на бавен огън без да угасва както става другаде в ЕС.

  В Австрия, Словакия, балтийските страни дневния ръст вече падна под 1%. В Южна Корея дори имат вече няколко дни без новозаразени. И в Нова Зеландия е така. Тези страни сега започнаха да олабват и ние да не останем назад ("барабар Петко с мъжете") също решихме да олабваме. Ама не сме стигнали тяхното ниво.

  Та се опасявам, че при нас олабването ще хвърли съчки в бавно тлеещата епидемия и ще видим все повече случаи като този във Видин.

 57. 57 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Същия истерик апокалиптик др.Марков предвижваше Содом и Гомор в страната много по/рано такъв не последва.Предвижваше същото и във Швеция и там не последва даже стана точно обратното.
  —цитат от коментар 53 на Martin Banevski


  факт, лъжците от щаба - също; единственият, който познава, е Мангъров, наречен от придворната преса и от Ганьо Ал Йорданов доктор Смърт

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 58. 58 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Тцъ, тцъ. какви безсмислици...

 59. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николов":Така ли обаче Италия която толкова истериците дават за пример не е "изчистила"вируса ,но за сметка на това това хората вече са заплашени от буквално гладна смърт.
  —цитат от коментар 54 на Martin Banevski


  Каква "гладна смърт" в Италия? Посмали Манго.

 60. 60 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Martin Banevski":

  Ама не им цитирай на хората такива неща - те искат други работи да чуят - например, че експертите са глупаци, че те разбират повече от всички тях взети задно, че пандемията е измишльотина на ГЕРБ и Бойко, за да си вдигат рейтинга и откъде накъде на тях ще им ограничават свободата ( демек слободията), която никой де факто не успя да ограничи и през цялото извънредно положение енергията на по-голяма част от народонаселението беше впрегната да измисля нови и нови начини да заобикаля мерките и да ражда нови и нови тарикатлъци щото те ше ми кажат на мене с кво да си поливам ягодите...

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Време е за промяна в тактиката в борбата срещу вируса, т.е. да се поеме политическа отговорностл Този акт, обаче, не е по вкуса на управляващите.
  —цитат от коментар 55 на neut


  Те си я поемат. Решиха да наложат карантината и ще берат и плюсовете и минусите.

  Сега маса други ги натискат да сменят тактиката ама, естествено, искат последиците да са на тяхна сметка.

  Т.е. НОЩ да олаби, ама после да има на кого да се караме като дадат фира хора из социалните домове (и не само там).

 62. 62 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Този има плато само в главата. Къде е това плато? Дай цифри? Пика го минахме (засега) на 27.04.

 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Този има плато само в главата. Къде е това плато? Дай цифри? Пика го минахме (засега) на 27.04.
  —цитат от коментар 62 на Софианец


  Кви пикове те гонят бе човече?

  Я виж графиката в уики линка дето ти го дадох. Няма пик. От 10 дни тъпчем на едно място.

 64. 64 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#63] от "Николов":
  Къде бе. Николов

 65. 65 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#63] от "Николов": Я се разходи до:
  https://aatishb.com/covidtrends/
  да видиш какво е пик по света, а не някакви измислено "плато"?


 66. 66 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1414 Весело  До коментар [#48] от "Santos":

  "Приятна вечер, щото вече е whiskey time!"

  Искаш да кажеш "ваксина time"? Наздраве и добро здраве!

 67. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Къде бе. Николов
  —цитат от коментар 64 на Софианец


  Тука:

  https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Bulgaria

  И за да те облегча максимално графиката съм я пейстнал тук: https://i.imgur.com/O8AJkWO.png

  Вижда се, че от 6-ти април дневния процентен прираст си стои между 3% и 5%. Няма никаква отчетлива тенденция за спад или увеличение. Т.е. тъпчем на едно място.

  Ей за това му е думата на д-р Марков.

  Ако погледнеш същата графика между 15.03 и началото на април ще видиш отчетлива тенденция на спад. Ама между 5-ти и 7-ми април тази тенденция спира. И от тогава насам сме все на едно и също положение. За това иде реч.

 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#65] от "Софианец":

  Бегай с тези графики за света. Темата е динамиката на епидемията в БГ.

 69. 69 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Силно рестриктивните мерки имаха смисъл и ефект само в страни като Италия, Испания и Франция в които заразата е била широко разпространена поне няколко месеца от преди първия установен случай. Сега всички страни, вкл. и България започват да следват най- успешния модел- шведския, на контролирано управление разпространение на вируса до придобиването на колективен имунитет или поне до естественото му ограничаване.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#69] от "SoloV":

  Кое му е успешното на "шведско-белоруския модел"?

  Лукашенко може да публикува каквато си поиска статистика. Ама шведите не могат и там ясно се вижда, че смъртността е в пъти по-висока отколкото при техните съседи. Тяхната смъртност е по-висока дори и от американската.

  А краят още е далеч.

 71. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1414 Весело

  До коментар [#41] от "straho99":

  ”В същото време, броят на смъртните случаи вече цял месец не спада”...
  "Освен Исус друг май не е успял да възкръсне :)"

  Че кой признава това? Щом щабът не възкресява мъртвите, а ги оставя да тъпчат на място и да чакат на опашката, за нищо не става- там седят само некадърници, щото са назначени от ББ.
  Виж, ако бяха назначени от....
  Недай Боже!

 72. 72 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#68] от "Николов":
  Там я има и България. Чети и гледай.
  Динамиката не се оценява в абсолютни стойности или в %.
  Но това не се учи в училище със зелени чорапи.

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#68] от "Николов":Там я има и България. Чети и гледай.Динамиката не се оценява в абсолютни стойности или в %. Но това не се учи в училище със зелени чорапи.
  —цитат от коментар 72 на Софианец


  Хе, хе. На краставичар краставици се опитваш да продаваш.

  Момко, аз съм изкарал над 20 години извън БГ. В чужбина съм си карал дипломите и с data science си изкарвам хляба от много време.

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  За всяка фопма на поведение, която причини смърт или тежко овреждане на друг човек трябва да се носи наказателна отговорност. Например ако аз мога да докажа от кого съм заразен трябва да мога да го осъдя.
  За шофьопите се практикува такава отговорност.

  подпис
 75. 75 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#70] от "Николов":

  Най- високата смъртност е китайската ама няма от къде да го прочетеш. Шведският модел е да се пазят старите и уязвимите, а останалите да се оставят да "щъкат" свободно при спазване на определени правила за социална изолация и така до придобиването на естествен имунитет. Или пък докато вирусът сам се ограничи - като напр. сезонния грип. Възможността за това се признава вече от много лекари, вкл. и Ангел Кунчев от нашия тъй наречен Щаб. Който между другото е единственият дето разбира нещо там.

  Виж беларуския модел е друга бира, няма нищо общо с шведския

 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Дано не се върне отново заразата, по добре още малко да потърпим маси и забрани, отколкото да легнем болни.
  —цитат от коментар 40 на Peni Nikol


  Ми специално за теб може и да се върне :)
  Не, нема се върне и нема да има и помен от нея след месец .
  И всички действия са безмислени, или имат съвсем друг смисъл

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#75] от "SoloV":

  Повечето смъртни случаи в Щвеция са именно в старчески домове. Което показва, че “изолацията на възрастните” е мит. Щом шведските медицински и социални служби не се справят как мислиш - дали българските ще се справят?

  А белоруския модел в общи линии е същия. Просто звучи по-добре да кажеш “следваме шведския пример” отколкото да кажеш -“следваме Лукашенко”.

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Любопитно

  До коментар [#44] от "unknown artist":

  Няма ли да пуснете ника Норман Радев да ти пише едно "Браво,Колега!"

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Любопитно

  До коментар [#55] от "neut":

  Политическата отговорност ще си я поеме правителството.На избори.Резултатът пак няма да Ви хареса!Е,в коалиция с БСП имате шанс,де!

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Любопитно

  До коментар [#54] от "Martin Banevski":

  Къде е тая "гладна смърт"бре??Пак сте чели някое изказване на Погребалния!

 81. 81 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":

  Същото обаче може да се каже и за строго карантинираните Италия и Испания. Там също смъртните случаи бяха масово в старчески домове и на възрастни хора с придружаващи заболявания. Тоест май и двамата говорим за едно и също нещо- два различни подхода при които при приблизително еднакъв краен резултат обществото ще плати различна социална и икономическа цена.
  С две думи :пазете възрастните и социално уязвимите, останалите смело, но ОТГОВОРНО навън!

 82. 82 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  У нас мерките бяха обещаващи, но ги самоубиха с пристигащите отвън. То не бяха самолети, не бяха кервани с мангали.
  Какъв беше проблема мераклиите да се връщат са бъдат прибирани под наблюдение за карантинният период а не пускани вкъщи. Не бе задължително в здравни заведения.
  Тогава хем желаещите да се прибират щяха да се замислят, хем приносителите- изловени преди контакт с други. Все пак за страните от ЕС беше даден карт-бланш всяка да прилага мерки, които намира за най-ефективни.
  И у нас, както навсякъде вируса бе внесен отвън, продължи да бъде внасян, докато "умните" се наумуваха с КПП-та и листовки а цялото население в страната трябваше да се крие вкъщи от същите вносители на зараза дето си пристигаха с таралясниците от огнища на епидемията.

 83. 83 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Не пишете дивотии.

 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  А с варненските тарикати какво правим?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Важното е да не се излъжем да купим тестове. По турски как сме се оправяли с карантина и ядене на чесън

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тsonkooo":

  Това може да стане само ако Ръдан е премиер. Боко трябва само да бъде плют.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#44] от "unknown artist":

  Ти си болен от злоба.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николов":Същото обаче може да се каже и за строго карантинираните Италия и Испания. Там също смъртните случаи бяха масово в старчески домове и на възрастни хора с придружаващи заболявания. Тоест май и двамата говорим за едно и също нещо- два различни подхода при които при приблизително еднакъв краен резултат обществото ще плати различна социална и икономическа цена.С две думи :пазете възрастните и социално уязвимите, останалите смело, но ОТГОВОРНО навън!
  —цитат от коментар 81 на SoloV


  Т.е. на Вас ви допада италиански сценарий в БГ?

  А този сценарий е въпрос на избор - не е неизбежен. Примери колкото щеш - Ю. Корея, Тайван, Нова Зеландия. Тези страни на практика задушиха своите локални епидемии без да се стига до италиански или шведски нива на смъртност. Ю. Корея и Тайван вече имат дни без новооткрити заразени.

  Същото скоро ще постигнат и няколко европейски страни - Австрия, Словакия и балтийските страни са вече с дневен ръст на заразените под 1%. И пак го постигнаха без да стигат до шведски или италиански нива на смъртност.

  Но във всички тези страни социалното дистанциране е доста сериозно.

 89. 89 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Пълни глупости. Когато говорим за двама трима починали на ден, няма представителност за да говорим за каквато и да е крива, ръст плато и какви ли не глупости. Броя и на заразените а особено на починалите у нас са в рамките на статистическата грешка

 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Напълно сте прав, уморихме се от тази карантина, а има едни 20%, които си живеят, както и преди. Ходят си по магазините, децата им играят пред блоковете, даже и при родителите си ходят. Могат да си го позволят, защото останалите бълъци си стоим у дома и държим заразата на ниски нива!

  До кога така?

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Да, действително - според графиката катерим се нагоре, а не слизаме. Берачите на ягоди заминаха за Англия, други вероятно за Европа, границите с Турция са отворени, постоянно някой пристига от къде ли не.

 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Пълни глупости. Когато говорим за двама трима починали на ден, няма представителност за да говорим за каквато и да е крива, ръст плато и какви ли не глупости. Броя и на заразените а особено на починалите у нас са в рамките на статистическата грешка
  —цитат от коментар 89 на uq


  Личи се, че нямате кой знае каква представа от статистика.

  Статистическа грешка е ако имаме средно 100 умрели, но в някой ден са 102 или 103, а в друг 95 или 96. Разликата със средната стойност може да мине за грешка.

  Тук имаме средна стойност от 2-ма умрели на ден, която в някои дни е по-висока (миналата седмица имаше ден с 6 починали), а в други е по-малко (1 или 0). Но в 80% от дните наблюдаваме въпросните 2 смъртни случая. Просто ни идва като абонамент. Или ги съобщават още сутринта. Или по обед. Но най-късно вечерта. Така е от месец насам.

  Това не е статистическа грешка, това е закономерност.

  Другото, което се забелязва е, че процентът смъртност спрямо броя на заразените леко намалява. И то е лесно обяснимо. Просто сега се тества повече и се хващат и сравнително ранни, асимптоматични случаи. Та смъртността леко пада - чисто статистически.

 93. 93 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Няма как да спадне броят на заразените, след като продължаваме да си ги внасяме. Не съм броила, но следейки 15-ти случая в Русе при обявяването им, повечето, ако не всички, са на непосредствено върнали се от чужбина. В същото време, голяма фирма изследва служителите си - нито един случай.
  Да не ми обяснява господинът от Оксфорд как не спазваме мерките, причината е другаде и е подигравка с всички, които приеха присърце спирането на заразата.

 94. 94 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  "...В същото време, броят на смъртните случаи вече цял месец не спада, откакто е стигнал в етап на плато, и това е проблем...."

  Ами и броят на умиращите ЕЖЕДНЕВНО от други болести, заразни и незаразни, също не спада - 280-300 души всеки Божи ден. Но за тоя доФФтор това не е проблем. И ако някой почине и го проверят за короната, даде ли положителна проба, го пишат умрял от COVID-19. Щото у нас не правят аутопсии на такива умрели.
  А на доФФтора да напомня - за ДЕНОНОЩИЕ от сърдечно-съдови заболявания умират 150-170 души, над 7000 за периода на вируса и това за него също не е проблем.
  И друго, плътното затваряне на здравите, а не на болните в строги карантини, може да доведе до силен спад на имунитета на хората, с последващо развихряне на "странни" бактериални инфекции, за които няма лекарства. Човекът мирно съжителства с около 1.5 килограма микроорганизми, вируси и бактерии в своето тяло, на брой над 50 трилиона. Нарушаването на нормалното динамично равновесие между микроорганизмите и имунната система, може да доведе до патогенни последствия дори от най-безобидни наглед бактерии. Но на доФФтора му е през престилката тая възможност. А поддържането на имунната система е динамичен процес, свързан с обмена с околната среда. Човек, поставен в стерилна среда, много бързо губи защитните си сили и става лесна плячка на микроорганизмите. Това не трябва да се забравя с доста недомислените карантини на здрави хора, при свободно разхождащи се заразени. Последното е и обяснение на големия брой жертви в някои западни страни, където има прекаляване с употребата на антибиотици и дезинфектанти. Спомнете си рекламите за "свръхчист дом БЕЗ БАКТЕРИИ", което е абсурд, но го рекламират. А резултатът го виждаме...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK