Да внимаваме за втора вълна към бюрата по труда

Около 17% от предприятията са заявили, че са съкратили работници през март.

© Надежда Чипева, Капитал

Около 17% от предприятията са заявили, че са съкратили работници през март.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Данните на Националния статистически институт (НСИ) за предприетите мерки от нефинансовите предприятия по отношение на наетия персонал дават ясна представа за случилото се през март, тоест непосредствената реакция от обявеното извънредно положение. Вече прегледахме всекидневното движение на безработицата в първия месец от извънредното положение, както и характеристиките на безработните, в това число разпределението по области. Новите данни на НСИ позволяват да разгледаме повече детайли, включително ползването на платен и неплатен отпуск, както и да проследим седмичното движение на безработните по области.


Масово работници в платен и неплатен отпуск
Излизането в платен отпуск е най-разпространената мярка, като близо 42% от фирмите са предприели тази стъпка. Подобна реакция е очаквана в краткосрочен период, тъй като тя носи най-нисък разход за работодателите - работниците са си вкъщи, но това "изяжда" от годишния им платен отпуск. Тук обаче се крие и потенциален проблем - голяма част от наетия труд е със силно намален или дори напълно изчерпан платен отпуск. Това е важно както за самите работници - липса на гъвкавост и свободни дни до края на годината, така и за предстоящия туристически сезон - силен сезон от български туристи е трудно постижим, ако българите масово нямат платен отпуск. Много е вероятно някои от мерките на правителството за периода след извънредното положение да бъдат именно в тази посока.


Малко под 25% от предприятията са пуснали работници в неплатен отпуск. Това е тежък вариант за самите работници. Дните отпуск не се плащат, а в същото време не си и съкратен, тоест нямаш достъп до обезщетението от фонд "Безработица". Тази група има достъп до безлихвения заем от 4 500 лв., но това е малка утеха, на фона на загубения доход и липсата на обезщетение. Неплатеният отпуск най-вероятно е ползван в по-голяма степен от малки фирми - с по-непосредствени отношения между работник и работодател, както и в туризма - близо 32% от местата за настаняване са предприели тази мярка.


Затишие или втора вълна от безработни?


Около 17% от предприятията са заявили, че са съкратили работници през март. Двоен е този дял (над 35%) в местата за настаняване. Тези 17% обаче показват, че в първия месец на извънредното положение големият брой работници е бил в платен или неплатен отпуск, а не задължително съкратен. Това означава, че данните за безработицата, които следим почти на дневна база, не разказват цялата история. Хората в неплатен отпуск също са изгубили своя доход, дори и да ги няма в статистиката за безработните. А големият процент - тези 42% в платен отпуск, също са засегнати и тяхното бъдеще зависи от продължителността на извънредните мерки. Не трябва да се пренебрегва възможността от втора вълна безработни, ако икономиката не се отпуши в идните седмици.


В проучването на НСИ близо 8% от компаниите са споделили, че са се възползвали от мярката "60/40". Тук обаче трябва да се отчита, че това е към март, а по-сериозният интерес към мярката се появи през април, когато стана ясно, че се поемат и осигуровките на работодателя. Към тази седмица броят на работниците, за които има заявление по "60/40" вече са над 100 хил., тоест приближават общия брой на новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение. Най-вероятно бройката на работниците по "60/40" ще продължи да нараства, но не може да се каже засега дали потока към бюрата по труда ще се запази на по-ниските нива от последните дни или ще дойде и втора вълна.


Крива на безработицата по области


Данните на НСИ позволяват да се проследи развитието на безработицата по седмици и на областно ниво от началото на кризата. Общо за 6-те седмици от 16 март (първият понеделник след извънредното положение) до 26 април броят на новорегистрираните безработни е 105 хил. души или 2,5% от населението на възраст 20-64 г. В този период има и близо 16 хил. постъпили на работа от бюрата по труда. Пиковата седмица е 6-12 април с 31,5 хил. нови безработни (на дневна база пикът е 6 април), а в последна седмица (20-26 април) броят на новорегистрираните безработни е спаднал до 11,6 хил. души. Тенденцията е сходна в почти всички области на страната - пикът неизменно е в седмицата 6-12 април.


Да внимаваме за втора вълна към бюрата по труда


Над 14 хил. са новите безработни в София в този период, но спрямо населението столицата се представя добре - 1,7% от групата 20-64 г. Големият дял на услугите, както и многото публични институции, правят удара върху заетостта в София по-малък. Близо 10 хил. са новите безработни в Пловдив, което е 2,4% от групата 20-64 г., тоест в рамките на средните нива за страната. И в София и Пловдив обаче най-ясно се вижда липсата на нови работни места през март месец - въпреки големия мащаб на двете области, постъпилите на работа през бюрата са по около 1 100 в тези 6 критични седмици.


Най-негативни са процесите в Благоевград - 7,7 хил. нови безработни, което е 4,2% от групата 20-64 г. Тук роля играе както удара върху промишлеността, така и практическото прекратяване на зимния туристически сезон. Бургас и Варна също имат по над 7 хил. нови безработни - съответно 3% и 2,6% от групата 20-64 г., но към момента стоят добре на фона на големият дял на туризма в местните икономики. За морските общини обаче важните месеци тепърва предстоят и случилото се през март не е определящо.


Очакванията за следващия месец


В допитването на НСИ до нефинансовите предприятия има и въпрос за очакванията спрямо персонала през идния месец, което на практика обхваща текущия момент. Около 73% от фирмите очакват запазване на персонала, а 25% очакват да има съкращения - почти липсват отговори за очаквани назначения. Липсата на отговори за увеличение на персонала е разбираема, имайки предвид, че въпросът касае само предстоящият месец (обхваща основно април), а поне до 13 май страната остава в извънредно положение. В тази обстановка малко фирми увеличават своя персонал.


Притеснението е по-скоро обвързано с тези 25%, които предвиждат още съкращения. Притокът към бюрата към труда се забавя - от близо 32 хил. на седмица в пика до около 12 хил. в края на април, но опасността за работниците в платен и неплатен отпуск остава. Следващите 2-3 седмици ще ни ориентират дали вървим към възстановяване на стопанската активност и дали притокът към бюрата ще продължи да затихва или ще се появи втора вълна на безработни.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Половината регистрирани в бюрата по труда са фалшиви, както и заявените субсидии по мярката 60/40! Просто за пореден път комуно-мутритенските хитреци си спестяват разходи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Разстроено

  Не да внимаваме за втора вълна, а да преценим колко ще е голяма и дали няма да ни удави.
  До средата на юни само в бюрата по труда вероятно ще се появат поне още толкова нови безработни - около 100 000.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Не да внимаваме за втора вълна, а да преценим колко ще е голяма и дали няма да ни удави.До средата на юни само в бюрата по труда вероятно ще се появат поне още толкова нови безработни - около 100 000.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Няма страшно. Само до 6 месеца пак няма да достигат работниците.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Дай боже да е така, ама надали. В икономиката винаги има времеви лагове. Те примерно в момента забавят безработните - обяснено е в статията, работодателите първо ползват платен и неплатен отпуск, а след това уволняват, и тези по-масови уволнения ще започнат май и ще вървят до юни поне, а междувременно вместо 100-150 000 човека да отидат за начало на летния сезон на морето няма да го направят.
  Така и с обратните назначения - стават постепенно, с години, а не с месеци.
  Ако световната и най-вече европейската икономика има късмет, някакво по-сериозно възстановяване на пазара на труда ще има чак към средата-края на 2021 г.
  А за безработица от 4.2 % трябва да забравим.
  Оптимизмът ти е неуместен, за съжаление.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Ако няма летен туристически сезон със сигурност ще има още поне 2 вълни безработни. Ще има и доста големи фабрики /бирени безалкохолни и да не изброявам/, които ще фалират точно преди зимата. СОРИ.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Весело

  До коментар [#4] от "boevbisser":


  До коментар [#3] от "lz2":


  До коментар [#2] от "boevbisser":

  https://starshel.bg/5975/da-zhovej-zhivej-denyat/

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Е чак така няма да стане, но броя работещи и неработещи следващите месеци ще се сближава. Няма да е весело.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Весело

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Погледна ли как са изобразени безработните на карикатурата? Стана ми смешно...

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Прав си, част от тях точно така изглеждат, но на мен не ми е смешно.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Весело

  Ако няма летен туристически сезон със сигурност ще има още поне 2 вълни безработни. Ще има и доста големи фабрики /бирени безалкохолни и да не изброявам/, които ще фалират точно преди зимата. СОРИ.
  —цитат от коментар 5 на 442  До коментар [#5] от "442":

  Глупости! Айде стига с тия (платени) апокалиптични "прогнози"!
  Как си го представяш в Турция и Гърция да има летен туристически сезон,а в България - да няма?! Това ще е убийствено за българският туризъм! Комунистите Борисов,Ангелкова и т.н.,не са пък чак толкова тъпи,че да си направят харакири...

  Бирените фабрики е изключено да фалират. Този,който пие бира,(като мен),сега пак си пие,но по-малко.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Втора вълна? Че вълнението не е спирало! Броят на заразените бавно, но неотклонно расте. Колкото до безработните - ще се увеличават. Сезонът край морето го пиши пропаднал.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8064 Любопитно

  Ми що не отидат да берат ягоди - е вчера в Англия пристигнали само два самолета, като и двата са от София.

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Никой икономист даже Петър Ганев не е наясно какво ще се случи. Затова всичко бе ако. Все още в света на ден откриват по около 100 000 заразени нови.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Може и в Турция и Гърция да няма летен сезон, не само при нас. Даже официално да разрешат идването на туристи, те дали ще дойдат, особено пък със самолет?
  Ако се отървем с летен сезон само с 50-60 % спад ще е истински късмет.
  Затова и не ми е весело.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Естествено, че няма да има летен сезон. Колкото и да им се иска на Турция и Гърция.
  Ами виж как бавно се лекуват заразените. Днес сме втори най за да има летен сезон днес трябва жда имаме жнула заразени в света. А ние ще имаме поне 85 хиляди. Няма никакъв начин.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3422 Любопитно

  Много хора се заиграха с тези платени отпуски, но да не се окаже че ще платят двойно накрая? Нека не се забравя, че отпуската е изчислявана на годишна основа. Тоест ако нямаш пълна работна година и напуснеш или бъдеш уволнен/освободен/съкратен ти ще дължиш пари на работодателя си, за да се балансират повечето полагаеми дни които си ползвал срещу заработени дни.

  Brevity is the soul of wit
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3422 Весело

  До коментар [#4] от "boevbisser":До коментар [#3] от "lz2":До коментар [#2] от "boevbisser":https://starshel.bg/5975/da-zhovej-zhivej-denyat/
  —цитат от коментар 6 на deaf


  Благодаря за линка:) Стършел е жив:) Как го чаках Петъка да дойде като дете и татко да си купи Стършел. Ех спомени. Това сега ми е новата "Домашна" страница на лаптопа :)

  Brevity is the soul of wit
 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Пълен батак. Държавата подпомага футболни отбори и петзвездни хотели. Този брои безработни, а не казва от каква работа са ги съкратили, защото всичко освен чалготеките и хотелите си работи. Явно никой не знае какво става, а и няма кой знае какъв интерес.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Като брането им в Англия е неотложна причина (разрешена) за пътуване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  Пълен батак. Държавата подпомага футболни отбори и петзвездни хотели. Този брои безработни, а не казва от каква работа са ги съкратили, защото всичко освен чалготеките и хотелите си работи. Явно никой не знае какво става, а и няма кой знае какъв интерес.
  —цитат от коментар 18 на ju.li


  Нъл трябва да се направим на умни и трябва да напишем нещо бомбастично!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Ами ако са гладни и ги пускат в Англия си е доста добра причина. Тук много работа в следващите месеци няма да има.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":Ами ако са гладни и ги пускат в Англия си е доста добра причина. Тук много работа в следващите месеци няма да има.
  —цитат от коментар 21 на boevbisser


  Проблемите с безработицата в България изобщо не са сериозни. Поради демографският срив почти навсякъде липсват кадри.Щом в МВР и армията имат недостиг на кадри.
  Така че нещата ще се уталожат като минат мерките.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":Ами ако са гладни и ги пускат в Англия си е доста добра причина. Тук много работа в следващите месеци няма да има.
  —цитат от коментар 21 на boevbisser


  Проблемите с безработицата в България изобщо не са сериозни. Поради демографският срив почти навсякъде липсват кадри.Щом в МВР и армията имат недостиг на кадри.
  Така че нещата ще се уталожат като минат мерките.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":Ами ако са гладни и ги пускат в Англия си е доста добра причина. Тук много работа в следващите месеци няма да има.
  —цитат от коментар 21 на boevbisser


  Самолетите летят....и започнаха да пристигат в момента в който министъра вдигна забраната.
  Bulgaria Air FB851 трябва да кацне в Лондон след около час :)

  Brevity is the soul of wit
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Действително в Англия ще ги хранят около месец, после 2/3 обратно да се лекуват тук около месец.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Тоест според Вас ако всички намалят консумацията на бира с 20% това в никакъв случай не представлява предпоставка за фалит на някоя пивоварна? Интересно...

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#25] от "дерибеев":

  По-скоро ще изкарат лятото там, който има да се разболее - ще се разболее. Тъй като гледам, без да съм специалист, пандемията бавно започва да утихва във Великобритания.
  Абе без пари не се живее.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Надявам се ти да си прав.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Само последната година България нямаше на практика проблем с безработицата, даже и в провинцията. А предишните 29 години? Някак си хората бързо забравят лошото.
  Ще направя прогноза, че до края на годината само официалната безработица у нас ще мине 10-12 %. Нищо хубаво не ни чака, а и възстановяването не става от днес за утре.

 30. 30 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  До коментар [#28] от "дерибеев":

  икономически не се рентира просто.
  всеки месец със самолет напред-назад е скъпо, а и тези хора там не изкарват по 2000 паунда на месец.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Само последната година България нямаше на практика проблем с безработицата, даже и в провинцията. А предишните 29 години? Някак си хората бързо забравят лошото.Ще направя прогноза, че до края на годината само официалната безработица у нас ще мине 10-12 %. Нищо хубаво не ни чака, а и възстановяването не става от днес за утре.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  Няма значение какво е било преди.В момента има огромен недостиг на кадри и тепърва ще се задълбочава.Населението във възрастта 40-64 години е с близо 1 милион повече от това във възрастта до 24 години.
  Не случайно и работодателите реват за липса на кадри.Като мине кризата тези безработни ще си намерят работа.

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Абе ти последните 2 месеца да не би да ги прекара на самотен остров без интернет и телевизия? Наясно ли си въобще какво става с икономиката и пазара на труда?
  Имаш и един колега във форума от Габрово - и според него всичко е цветя и рози....

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":Тоест според Вас ако всички намалят консумацията на бира с 20% това в никакъв случай не представлява предпоставка за фалит на някоя пивоварна? Интересно...
  —цитат от коментар 26 на iavorski  До коментар [#26] от "iavorski":

  Всеки пияч на бира си има любима марка и още две-три марки допълнително. Така че не се вижда фалит на хоризонта. Интересно е как така мексиканската бира със страшното име "Корона" все още се продава?! По рафтовете на хипермаркетите има "Корона" и се продава. Фирмата произвеждаща "Корона" обяви,че печалбата и е спаднала,но не се задава фалит.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":Абе ти последните 2 месеца да не би да ги прекара на самотен остров без интернет и телевизия? Наясно ли си въобще какво става с икономиката и пазара на труда?Имаш и един колега във форума от Габрово - и според него всичко е цветя и рози....
  —цитат от коментар 32 на boevbisser


  Ами не знам какво става,ама сутрин чакам по 40 минути на КПП,за да вляза в града-има огромна опашка автомобили.Тия хора не отиват на театър,а на работа.
  Нещата ще се регулират и дори да има нарастване на безработицата,то ще е временно.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  България е на първо място или на едно от първите места в ЕС по брой лекари и полицаи на глава от населението. За какъв недостиг говориш?! Направи си експеримент,отиди в полицията и поискай да почнеш работа там. Ще те отрежат. Отделно са нужни "връзки" за да работиш в полицията. И подозирам,че тези "връзки" са за да се подбират хора,които са верни на "партийната линия",ако ме разбираш.

  Ниската безработица се дължи на изкуствена заетост. Нямам нищо против такава заетост. Но съм категорично против изкуствено занижените заплати.

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":България е на първо място или на едно от първите места в ЕС по брой лекари и полицаи на глава от населението. За какъв недостиг говориш?! Направи си експеримент,отиди в полицията и поискай да почнеш работа там. Ще те отрежат. Отделно са нужни "връзки" за да работиш в полицията. И подозирам,че тези "връзки" са за да се подбират хора,които са верни на "партийната линия",ако ме разбираш. Ниската безработица се дължи на изкуствена заетост. Нямам нищо против такава заетост. Но съм категорично против изкуствено занижените заплати.
  —цитат от коментар 35 на deaf


  В сайта на МВР пише,че имат 8,4 процента вакантни места.Гледам,че има и текущи конкурси.
  И България е по средата в ЕС по брой полицаи на човек от населението. Не всички в МВР са полицаи-има близо 9000 пожарникари,служители по издаване на документи за самоличност,регистрация на автомобили и други неполицейски функции.Просто в България са наблъскани един куп служби в МВР,които в други държави са към общините .

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8531 Неутрално

  Тежки времена ни чакат и сега ще видим има ли лидери в управлението на държавата в криза или те се справят само, ако хазната е пълна.

 38. 38 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Ганев, а изобщо интересува ли те неспиращият поток към инфекциозните отделения? Или това не те засяга!

 39. 39 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":


  Роси, пълната хазна е част от доброто управление!

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Значи така, „Старши изследовател в Института за пазарна икономика“ - https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF - демек „старши изследовател“ в някаква фондация! Дали ще ми бъде много трудно да си основа фондация „Световен институт за регулиране на световната икономика“? И да раздавам акъл? Някой да продума по въпроса!

 41. 41 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Весело

  До коментар [#40] от "Santos":

  Ами кой те спира - действай.

 42. 42 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":Ами кой те спира - действай.
  —цитат от коментар 41 на boevbisser


  Никой не ме спира, само дето ме мързи!

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Споделям вашето мнение , че втората вълна от безработни няма да ни подмине и остава с течение на времето да разберем колко голяма ще тя!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тези нива от безработица от около 4-5 % не вярвам да ги стигнем дори след две-три години!Дано все пак греша!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK