Ще спринтираме към първата цел, но сме готови за маратон

Ще спринтираме към първата цел, но сме готови за маратон

© Reuters



От понеделник (4 май) започва кампанията "Глобални действия срещу коронавируса" за ангажименти за дарения, целящи бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу COVID-19. България също е готова да се включи с финансова подкрепа, обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Първоначалната цел са 7.5 млрд. евро (8 млрд. долара), събрани от цял свят.


Ангажиментите за дарения, поети от държави и бизнес фондации, ще се регистрират от Европейската комисия. На 4 май Комисията ще обяви и следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства.


"Дневник" ексклузивно представя писмото на шестима лидери на Европейския съюз и страни от ЕС по повод началото на кампанията. Оригиналното заглавие на текста е "Глобалният отговор: работим заедно за оздравяването на света".




Шестимата лидери, подписали се под откритото писмо.

© Reuters

Шестимата лидери, подписали се под откритото писмо.


"Шансът се усмихва само на подготвените умове" - това е било мотото на Луи Пастьор, един от най-великите световни учени, изобретател на ваксини и революционни научни открития, спасили милиони човешки животи през последните три века.


Точно както тогава, светът днес се сблъсква с вирус, който преминава през държави и континенти, като прониква в домовете и сърцата ни. Този вирус предизвика опустошение и болка във всички краища на света, като ни държи далеч от допира на любимите хора, от радостта на обичайните неща, които правим, и от гледката на местата, където искаме да отидем.


Тази жертва и героичните усилия на медицинските работници по целия свят ни помогнаха да преодолеем възходящата тенденция на заразата в много части на света. Докато някои предпазливо излизат от пълната блокада, други все още са в изолация, която силно ограничава всекидневния им социален и икономически живот.. Последствията могат да бъдат особено драматични за Африка и глобалния Юг като цяло.


Но общото между всички нас е, че никой от нас не може да прогнозира с голяма сигурност какво наистина крие бъдещето на пандемията.


Това означава, че всички сме взаимообвързани. Никой от нас не е имунизиран срещу пандемията и никой от нас не може да победи сам вируса. Всъщност няма да бъдем наистина в безопасност, докато всички не сме в безопасност - във всяко село, град, регион и държава по света. В нашия взаимосвързан свят глобалната здравна система е толкова силна, колкото е най-слабата й част. За да защитим себе си, трябва да се защитаваме взаимно.


Това представлява уникално и наистина глобално предизвикателство. И е наложително да си осигурим най-добрия шанс да го преодолеем. Това означава да обединим най-добрите и най-подготвените умове в света, за да намерим ваксините, лечението и терапиите, от които се нуждаем, за да направим нашия свят отново здрав. Същевременно се налага да укрепваме здравните системи, които ще ги направят достъпни за всички, с особено внимание към Африка.


Ние надграждаме ангажимента на лидерите от Г-20 за мащабен и координиран отговор срещу вируса. Ние подкрепяме призива за действие, който отправиха съвместно Световната здравна организация и други глобални участници в сферата на здравеопазването. Поради тази причина наскоро стартирахме Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator - глобална платформа за сътрудничество за ускоряване и окрупняване на изследванията, разработването, достъпа и справедливото разпространение на ваксината и други животоспасяващи терапевтични и диагностични лечения. Това постави основата на истински международен съюз за борба с COVID-19.


Решени сме да работим заедно с всички онези, които споделят нашия ангажимент за международно сътрудничество. Готови сме да ръководим и подкрепим глобалните действия.


Нашата цел е проста - на 4 май искаме да съберем чрез донорска конференция онлайн първоначално финансиране от 7.5 милиарда евро (8 милиарда долара), за да компенсираме недостига на финансиране, изчислен от Глобалния съвет за мониторинг на подготвеността (GPMB) и други.


Всеки от нас ще сложи своя финансов ангажимент на масата и ще се радваме, ако към нас се присъединят още партньори от цял свят. Средствата, които събираме, ще сложат началото на безпрецедентно глобално сътрудничество между учени и регулатори, индустрия и правителства, международни организации, фондации и здравни специалисти. Ние подкрепяме Световната здравна организация и сме щастливи да обединим усилията си с опитни организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, фондацията "Уелкъм тръст" и други.


Всяко едно евро или долар, което съберем заедно, ще бъде насочено главно чрез признати световни здравни организации като CEPI, Gavi, Алианса за ваксини, както и от Глобалния фонд и UNITAID за разработването и внедряването възможно най-бързо и за възможно най-много хора на диагностиката, лечението и ваксините, които ще помогнат на света да преодолее пандемията. Ако успеем да разработим ваксина, която се произвежда от света за целия свят, това ще бъде безпрецедентното глобално обществено благо на 21 век. Заедно с нашите партньори се ангажираме то да е налично и достъпно за всички.


Това e дългът на нашето поколение и знаем, че можем да го изпълним. Висококачествените и евтини здравни технологии не са мираж. Вече видяхме как публично-частните партньорства успяха да направят много животоспасяващи ваксини достъпни за най-бедните хора на земята през последните две десетилетия. Знаем, че тази надпревара ще бъде дълга. От днес ще спринтираме към първата си цел, но ще сме готови за маратон. Настоящата финансова цел ще покрие само първоначалните нужди: производството и доставката на лекарства в световен мащаб ще изискват доста повече средства.


Заедно трябва да гарантираме, че ресурсите ще продължат да бъдат мобилизирани и че ще се постигне напредък за осигуряването на универсален достъп до ваксинация, лечение и тестване.


Това е ключов момент за глобалната общност. Обединявайки се около науката и солидарността днес, ще посеем семената за по-голямо единство утре. Като се ръководим от целите за устойчиво развитие, можем да препроектираме силата на общността, обществото и глобалното сътрудничество, за да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен.


Това е Светът срещу COVID-19. И заедно ще победим.


**************


Джузепе Конте, министър-председател на Италия,


Еманюел Макрон, президент на Франция,


Ангела Меркел, федерален канцлер на Германия,


Шарл Мишел, председател на Европейския съвет,


Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия,


Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Вчера, като прочетох, че ваксини щяло да има само за богатите, ... взех дерт да им бера. Явно искат да ги редуцират.

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 646 Неутрално

  ....България също е готова да се включи с финансова подкрепа...

  Отново ще гледаме драматизацияна приказката "Болаен, здрав носи". Този път на живо. Нали трябва да сме солидарни.

 3. 3 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1181 Весело

  Начи за осем милиарда за мерки срещу вирус дето са джобни стинки за ЕС - дарителска кампания.

  Обаче за затоплистки шарлатании бехте готови да потрошите трилиони от кинтите на бай чиляк бъркайки му в джоба 'загрижено' за природата.

  После Путин е виновен за термини като еврозеляк и ЕССР :)

  Facing Worlds
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  А бе Вие нямате ли си печатница бре, пак от хората пари искате. То това вашето свършване няма. Един път не казахте, ще махнем данъците например ама постоянно има някаква кампания за която искате пари. Интересното на тази декларация/писмо е че се нарича ГЛОБАЛНА, но ще се контролира от ЕС? Цял свят може да се включи да ни дава пари ли?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  Очаквайте СКОРО новите по-високи ДАНЪЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 230 Неутрално

  умориха ни от ;грижи; , първо ни заключиха за наша собствена безопасност ,после ще ни дерът кожите на живо за нуждите на великите лидери и страха им за оцеляване на системата на контрол над робите

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  Айде пак дарения....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абсурд, и те го осъзнават. А ако нещо подобно се случи, хората буквално ще ги изметат от кабинетите им.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  "фондацията на Бил и Мелинда Гейтс"

  Забелязвам двоен стандарт. Бил Гейтс натрупа пари от авторските си права, защото когато придоби тези авторски права не ги подари на бедните а ги продаваше.
  Похвално е за Бил Гейтс, че сега вече раздава тези пари
  НО
  Защо днес Бил Гейтс предлага днешните иноватори в медицината да не продават авторските си права. Защо днешните иноватори да са лишени от тяхният момент на слава и богатство. Не е много важно егото на няколко хиляди иноватори днес, но те са като примадони - като ги ограничаваме ги губим.

  подпис
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Весело

  И сега затаете дъх:
  Радан при Георги Любенов

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2875 Весело

  До коментар [#3] от "Saint of Me":

  Вече ни оработват, че пандемията си е пандемия, кризата криза, но зелените ще продължават да бозаят европейски пари.

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  До коментар [#3] от "Saint of Me":Вече ни оработват, че пандемията си е пандемия, кризата криза, но зелените ще продължават да бозаят европейски пари.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  И даже искат и ти/аз/ние да дарим :))) Абсолютна наглост.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Начи за осем милиарда за мерки срещу вирус дето са джобни стинки за ЕС - дарителска кампания.Обаче за затоплистки шарлатании бехте готови да потрошите трилиони от кинтите на бай чиляк бъркайки му в джоба 'загрижено' за природата.После Путин е виновен за термини като еврозеляк и ЕССР :)
  —цитат от коментар 3 на Saint of Me


  Никой жив организъм няма да разреши доброволно да изсмукват кръвта и жизнените му сокове. За това не питат, а ни принуждават.
  Паразитите които се крият зад затоплизма дори не са кърлежи - кърлежите можеш да видиш и да отстраниш. Това са тении, глисти, които се свиват в тялото на обществото.
  България всяка година плаща над 350 милиона лева " затоплистки данък" само чрез схемата "въглеродни емисии". Отделно по други канали към затоплистите източват от страната ни стотици милиони левове. Вместо тези пари да отиват в икономиката ни и за децата ни, с тях финансираме пошли ПиАр представления, по целия свят, организирани от кукловодите на разни малоумни Грети.
  НЕ НА ПЛАЩАТИЯТА ЗА ЗАТОПЛИСТКИ РЕКЕТ.

 19. 19 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Хубаво е, че има групов портрет на лицата, претендиращи да са лидери на Европа - да видим до къде сме се докарали на континента, къдено са корените на днешната човешка цивилизация.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2825 Неутрално

  Направо се разплачим начи.

  Те горките докараха положението до тука, сега събират дарения да направят фонд дето да направил ваксина. Ма той вируса от смех може да умре като ви слуша малоумните приказки. :)

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Докато те си говорят, канцлерът Курц се справи най-добре. И освен това каза нещо за преосмисляне на ЕС, след като отмине епидемията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Тия са такива "лидери", че едва ли някой знае имената и на шестимата.... А белгийчето дори сам се изненада, че е в кюпа...

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  О колко драматично! Преминава през континенти и сърцата ни. Спрете да говорите глупости в безсилието си тунеядци некадърни

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един вампир броди из Европа":
  Не е само Курц в Австрия.
  Като погледнеш тук:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Се вижда, отчетливо че в: Австрия, Германия (Берлин и Хессе), Дания, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта, Норвегия, Потугалия ковида не работи.
  Има и още със сигурност, но те не отчитат всяка седмица починалите в Европа. При нас също се наблюдава спад в общата смъртност като в Ирландия.

  Преди да ми говорят за "солидарности" и пр. алабализми ако искат някой да ги вземе на сериозно да изяснят каква глупост са направили в Италия, Испания, Франция и още няколко държави, че тоя скапан грип в края на сезона взе толкова много жертви САМО В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK