Политическа комуникация на карантината: повече "страхуване", отколкото убеждаване

На брифингите българинът често беше нахокван, че не спазва епидемиологичните мерки, а тези дни дори беше подигран.

© Правителствена пресслужба

На брифингите българинът често беше нахокван, че не спазва епидемиологичните мерки, а тези дни дори беше подигран.На 2 май по нареждане на премиера Борисов бяха преустановени всекидневните брифинги на Националния опиративен щаб (НОЩ). "Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза" - така мотивира решението ръководителят на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова. Няколко дни преди това шефът на НОЩ ген. Мутафчийски даде да се разбере, че е настоявал пред Борисов да бъде променен начинът на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията. С което прехвърли топката в полето на премиера на фона на нарастващото възмущение на хората от стряскащите, но обикновено нищоказващи брифинги.


Решението за тях е част от преосмисляне на тактиката на управляващите за противодействие на заразата. В ход е разхлабване на ограниченията, а вече стана ясно, че извънредното положение няма да бъде удължено след 13 май.


Още в навечерието на Великден се видя, че положителният ефект от бързата реакция на властите - както в практически, така и в комуникационен план, се е изчерпал. Поради някои неадекватни ограничения и двойните стандарти при прилагане на част от мерките внезапно изгрялата на хоризонта звездата на ген. Мутафчийски започна бързо да помръква. Бързо може да клюмне и изстрелялият се нагоре рейтинг на премиера Борисов. Заедно с безличния министър на здравеопазването Кирил Ананиев тримата започнаха да отнасят все по-сериозни критики и ругатни в социалните медии. Вместо да окуражават българите, те все по-често започнаха да ги хокат, вместо да разясняват проблемите и перспективите - да правят заклинания, вместо да вдъхват надежда - да всяват страх. Подобен подход може да бъде обяснен с това, че хем се активизираха силовите рефлекси на властта, хем тя е перманентно уплашена, че при евентуално разрастване на смъртността няма да бъде в състояние да контролира процесите.
Комуникационните грешки през изминалите близо два месеца от обявяването на извънредното положение трябва да бъдат анализирани по-подробно с оглед на възможността от втора вълна от коронавирус инфекция през есента. Тя би изправила този път на истинско изпитание възможностите на здравната ни система, но на практика би била и поправителен изпит за уменията на управляващите в сферата на политическата комуникация.
Къде се провалиха те досега?


Ще започна с "черните" образи, с които постоянно несъзнателно или съзнателно беше облъчван българинът.


Черно генералско яке, черна премиерска маска, "черни" образи


Да вземем например облеклото на шефа на НОЩ ген. Мутафчийски. Иначе уважаван професор хирург, с безспорни заслуги за противодействието на заразата в началото, той влиза в домовете на хората чрез малкия екран винаги с военна униформа. Емблематично е черното му яке, с което редува традиционната куртка с цвят каки, декорирана с черна вратовръзка. В-к "24 часа" дори написа, че черните якета с цип са нововъведение в гардероба на генералитета по западен образец. Възможно е стриктното придържане на генерала лекар към военната униформа да е по устав. Но все пак той щеше да въздействал далеч по успокояващо на изолираната вкъщи аудитория, ако се появяваше пред камерите с бяла престилка. В крайна сметка дори не сме във "военно положение", макар че главният прокурор Гешев си беше пожелал почти такова.


Най-логично би било професорът като ръководител на цивилен щаб със съвещателни функции към правителството да е с костюм. Може да бъде и по-неглиже, без вратовръзка. В такъв вид например постоянно присъства в новините проф. Кристиан Дростен, водещият германски вирусолог. Той съветва канцлера Меркел и правителството за мерките, които трябва да се вземат срещу пандемията, и редовно "ограмотява" обществеността по темата.


Почитател на черния цвят се оказа и премиерът Борисов. Той обикаляше с черна противогрипна маска различни трудови обекти, докато пиарката му излъчва на живо във фейсбук профила му. Фотографи го снимаха със същата маска дори при една от редките му появи в парламента - как хем я носи, хем я сваля и дори си пипа устата с ръка. Очевидно маските са проблем за Борисов, който вече на няколко пъти се оплака, че са му малки. В друг клип беше заснет как разговаря с тракторист на полето и дори му се скарва, че е без маска. Самият премиер обаче първо също беше без маска, а впоследствие се видя, че я носи като "лигавник", както ген. Мутафчийски характеризира "новата мода". Самият Мутафчийски пък беше заснет как в разрез със строгите епидемиологични правила си сваля маската и целува икона в навечерието на Великден, а друг път си бърше очилата с нея.


Очевидно маските са проблем за Борисов, който вече на няколко пъти се оплака, че са му малки.

© Велко Ангелов

Очевидно маските са проблем за Борисов, който вече на няколко пъти се оплака, че са му малки.


Борисов беше сниман и с бяла маска, но на очи се наби черната. От гледна точка на политическата иконография черният цвят се асоциира със скръб, заплаха или агресия в публичното пространство. За разлика от българския премиер други европейски лидери носят маски със стандартни цветове - френският президент бяла, а австрийският канцлер Курц - светлосиня. Тези цветове отправят успокояващо послание към екранните аудитории.
Дори да оставим настрана провала с двете заповеди на министър Ананиев за носенето на маски - едната просъществува по-малко от 24 часа, а другата - по-малко от две седмици, властта не даде добър пример с маските. Което засили подозренията на нейните критици, че "Маските са, за да мълчите, а не за да ви пазят!", както написа в един от последните си статуси във фейсбук трагично загиналият журналист Милен Цветков.


"Война", "армия", "шмайзери", "хладилни камиони", "чували за трупове", "ад"


Политиците и високопоставените бюрократи въздействат върху гражданите не само чрез поведението и външния си вид, но най-вече чрез езика, който използват. Ако съпоставим реториката на българските лидери с речта на европейските в условията на кризисна комуникация, може да възникне въпросът дали те не говорят за две различни заплахи.


Още през март ген. Мутафийски ни предупреди за "епидемия с невиждана ярост в човешката история", а Борисов отсече, че се води "един вид война. Надали ще научим кой гад това го свърши някога". В началото на април вече установи, че "може би след две, три седмици ще сме в ада", т.е. в пика на заразата. На моменти той говори така, сякаш се намира на мястото на мащабна природна катастрофа или на истински театър на бойни действия. "Изпуснем ли тази болест и този пик, ще има претоварване и ще дойдат хладилните камиони", заяви на 12 април. Четири дни по-късно заговори за "чувaли зa трупoвe", които "вcички търcят". "Кaктo oблeклaтa, тaкa и чувaли зa трупoвe! Дoбрe ли ви звучи? Кoe e нacaждaнe нa cтрaх - чe търcят чувaли зa трупoвe?". А на 21 април каза, че "демокрацията има права, но има и задължения". "Ние досега не сме използвали армията - армията, като излезе с шмайзерите, хич не е красива работа. И на психическото здраве разчитаме..."


Във военната образност на ситуацията се вписа и публикуваното от ведомството на министър Каракачанов видео със смразяващи кадри от учение в зала "Арена Армеец", превърната в полева болница с легла от епохата на "студената война". Гледката би разболяла и здрав човек, камо ли да вдъхне надежда за изцеление на пипнал вируса. За сравнение - и в други страни с тренировъчна цел големи зали бяха преоборудвани. На снимките обаче ги видяхме преобразени в съвременни интензивни отделения, а не в архаични лазарети; другаде постъпиха по-прагматично и естетично, дори като за целта си набелязаха затворени хотели.


Всъщност в ситуацията като тази с коронавируса военната реторика е примамлива, но силно подвеждаща - въпреки изпитанията никой с никого не воюва. Употребата й издава най-малкото неосъзнати авторитарни копнежи. Първоначално я използва и френският президент Макрон. Той говори за "санитарна война", за "враг", който е "невидим, неуловим и напредва. И това изисква обща мобилизация." Последното му обръщение към французите обаче, с което аргументира удължаване на блокадата на страната с четири седмици, беше с далеч по-успокояващ език. Президентът вдъхна надежда на сънародниците си и с позоваване на сериозните социално-икономически компенсационни мерки. В България за съжаление липсват не само техни аналози, но дори и бледи подобия. Канцлерът Меркел на свой ред предупреждава отговорно германците за рисковете на разхлабването на мерките, без да рисува картина на апокалипсиса: "Ходим по тънък лед". "Именно защото числата пораждат надежда, се чувствам задължена да кажа, че този междинен резултат е крехък."


Психотерорът с брифингите


Те бяха вкарани в употреба с цел своевременна информация за опасностите от коронавируса и мерките на властта срещу него, но бързо загубиха полезната си функция и започнаха да тревожат хората. Първоначално бяха двуразови, а впоследствие бяха модифицирани в сутрешни плюс отделни извънредни, при това нощни. На брифингите българинът често беше нахокван, че не спазва епидемиологичните мерки, а преди дни дори беше подигран. Ген. Мутафчийски привидя цяла "диванна армия", която прави "кампания с цел дезинформация" - това изказване дойде в отговор на пропаганда в медии, че коронавирусът не съществува. На 2 май пък Борисов нарече "тулупи" хората, които го критикуват с постове и въпроси в интернет. А по Великден дори се стигна до абсурда властта да свика извънреден брифинг в 23 ч., продължил само няколко минути, за да успокоява хората, че няма опасност от радиация от пожара край Чернобил. Междувременно вече се знаеше, че той е загасен.


На брифингите аудиторията всекидневно беше облъчвана със статистики на заболеваемостта, тестуването и смъртността. Мнозина българи, които съвестно спазваха препоръката "Останете си вкъщи", започнаха да се питат защо поне периодично не се съобщават аналогични данни за починалите от сърдечно-съдови заболявания, от различни видове рак, от диабет, които са в пъти повече от случаите с летален изход от коронавируса. А защо властта да не информира гражданите за жертвите от трудови злополуки - с 89 случая през 2019 г. България е на челно място и в тази европейска класация?!


Всъщност най-ценното от пресконференциите е налагането на жестомимичния превод - полезно нововъведение за хора със специфични потребности, което трябва да остане и след нормализиране на ситуацията.


А необходимостта от него - независимо колко дълго ще стоим лице в лице с коронавируса, чука все по-силно на вратата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  Между другото, в. Труд, който е меко казано проправителствен, вече втори ден пише, че двете докторки не са починали от коронавирус.
  Това си е директно обвинение на щаба в лъжа. Защо лъжат - аз поне не разбирам, но ако излъжеш за нещо толкова важно.....

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2915 Весело

  ...Възможно е стриктното придържане на генерала лекар към военната униформа да е по устав. Но все пак той щеше да въздействал далеч по успокояващо на изолираната вкъщи аудитория, ако се появяваше пред камерите с бяла престилка...

  Иво не си прав , и работодателите ти не са прави !

  Щеше да е успокояващо генерала да излизаше на брифингите по пижама и пухкави плюшени чехли , щото като видя бяла престилка и от детските ми години в съзнанието ми изниква инжекция ...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  спрете се бе, платени мижитурки, пишурки! няма да докарате москва на власт - хората поумняха!
  —цитат от коментар 2 на bkstoja


  Червени и лилави искат непременно някакъв провал или поне лъжа, за да плюятна нещо реално, че на измислените им обвинения никой не вярва! Да, ама-НЕ! Народа не се състои от 80% дебили. Народа се състои от нормални хора а дебилите са те!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Аз предлагам Инджов да отиде да убеди циганите дето не спазват никакви правила би оравятъ софри след като се приберат.
  Като ги убеди ще му повярвам.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Хахаха,тъмно-лилавите, Продай България са в съюз с БСП и Маяма в опит да бутнат правителството.Е, няма да стане ...Пак ще има щипане на розови бузки и оплаквания за свобода на словото, цензура ...
  —цитат от коментар 5 на ironhorse


  Свободата на словото от тяхната сорска организацийка "Репортери без граници" значи, да се говори само каквото те кажат! Всичко друго са поръчкови материали. Да, ама-не! Реалните класации сочат, че сме между 39-то и 41-во място, а не на 111-то или нещо подобно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Иво Инджов

  Доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации.
  Не мисля , че Иво Инджов е най-подходящият автор за "Дневник " , но пък - първо "свободата на словото "!

 9. 9 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 975 Неутрално

  спрете се бе, платени мижитурки, пишурки! няма да докарате москва на власт - хората поумняха!
  —цитат от коментар 2 на bkstoja


  За сведения на безплатната мижитурка - Москва отдавна е на власт. Провери какво става с руските енергийни проекти например. Или какво казва любимия ви за споменване Решетников с коя партия се работи най добре в България.

 10. 10 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#2] от "bkstoja":

  Да...поумняха и избягаха.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Черно генералско яке, черна премиерска маска, "черни" образи

  Интересно какъв ли вой щеше да натдаде ако се обличаха в розово?!??

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Защо им е да го бутат?Те много добре си работят заедно.Като гласуваха за по-големи субсидии , защо ББ каза , че му трябвали БСП за кворум , а е с мнозинство в парламента?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1692 Весело

  "Поради някои неадекватни ограничения и двойните стандарти при прилагане на част от мерките внезапно изгрялата на хоризонта звездата на ген. Мутафчийски започна бързо да помръква. Бързо може да клюмне и изстрелялият се нагоре рейтинг на премиера Борисов."

  Цял свят се бори с тази вирусна напаст, в условия на почти пълна неопределеност, с постоянно променящи и взаимно коригиращи се, дори взаимноизключващи се данни за него, за превенцията, за лечението, за резултатите и т.н.
  Но нашите умнокресливци това малко ги интересува. Те са, меко казано,бесни, защото България се измъква от кризата с минимални загуби и относително добри перспективи за развитието след нея (сравнително, разбира се). Техният апокалипсис, за който мечтаха- десетки и (ха, дано!) стотици хиляди заразени, хиляди и десетки хиляди (дай Боже!) жертви отново не се състоя, революция няма да има.
  От отчаяние се обърнаха към бедната си изкривена фантазия, която с болшевишки мъки роди два бисера, с които българинът става и ляга ежедневно, извървявайки трънливия път от кухнята до дивана и след това до кревата-помръкналата звезда на Мутафчийски и клюмналия рейтинтг на Борисов.
  Как да коментираш такава крещяща инфантилност, такъв отчайващ дефицит на елементарно чувство за реалност, такава ретроградна закостенялост, без да се набучиш на копието на модератора, който по отношение на своите е особено бдителен?
  Освен да кажеш дежурното-умнокресливци, сър!

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#8] от "doroteus":

  "Не мисля , че Иво Инджов е най-подходящият автор за "Дневник "

  Аз обратно, смятам, че за "Дневник", с неговите цели и задачи, Инджов е много подходящ автор. Вписва се органично в екипа-Дайнов, Слатински, Владимирова, Паунова, Смилов, Лозанов, Спирова и други, които съм позабравил.
  Основното- не изкривява генералната линия на характерната за независимата (от морала) журналистика.

 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Българинът си е за хокане, имайки напредвид станалото по Великден. Резултатът е налице в момента - другите отчитат спад, ние не..
  В името на едно плюскане всичко живо се втурна да ходи нанякъде. Не мисля, че другите народи се държаха така.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дон Кихот":

  "България се измъква от кризата с минимални загуби и относително добри перспективи за развитието след нея"

  До там прочетох. Остави, имаш желание.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  А-ха! Значи Щабът и управляващите са се провалили... Е, щом нашите са се провалили сигурно в Италия, Испания и Франция са се справили по-добре. Там чувалите с трупове не са фикция, а реалност. Особено в старческите домове.
  От прочетеното разбрах, че провалът се състои в "страхуването" на зрителите. Те, горките, трябвало да бъдат успокоявани, че епидемията не е страшна и да не им се налагат ограничения. Всъщност каквито и ограничения да се налагаха, авторите на подобни статиии веднага пропищяваха, че им се ограничавали правата на събиране, свободното слово, свободното придвижване и ги карали да носят маски. Всичките изписани глупости за налагане на авторитарна диктатура не се сбъднаха и авторите на подобни статии се лишиха от главния си аргумент. Затова изреждат меко казано смехотворни аргументи като в статията. Като този, че ген. Мутафчийски трябвало да носи бяла престилка?! Че той да не е на работното си място в болницата за да носи престилка? Добре, че не си беше сложил шапка за да стане като във вица със заека.
  Действията на Щаба се отчитат като провал, защото... заразяванията не спирали, а се увеличавали и продължавали да умират по един двама на ден. Къде по друго е да умират по 100 души на ден (не дай Боже) и да ги сведем до 90.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  Тук, безпристрастност определено не се вижда. Напротив, пристрастяване до червено, че чак до лилаво. Мисли ли авторът, че с тези литературни похвати, с които осмива и охулва управлението и щаба, ще настрои повече хора срещу Тиквоний и калинките му? По-скоро не. Може само да втвърди повече някакви твърди ядра от сянката на тайгата, които обаче ще си останат малки, макар и по-твърди.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Този нормален ли е? Да изпишеш толкова много , за да се опиташ да си докажеш, че си най– умния. Аман от плювачи. Не може ли с разбиране и уважение да се посочат някои недостатъци. Или щеше да бъде по–добре да сме като Ломбардия?

 20. 20 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 9 Неутрално
 21. 21 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Щях да напиша, че статията е слаба, но после се размислих... Не, саттията не е слаба. Тя е много добър пример на манипулативно говорене. Подхваща се важна тема, но се принизява до конюктурно друбнотемие (в случая статията опитва да начертае нова линия на поведение, защото Борисов не "узурпира" властта, а карантината поне за сега падна... т.н. опорверга и двете основни "страхове" на умнокрасивите.... ).

  Но освен като пример за манипулативна реча, статията е гола вода.
  За да не бъда голословен:
  (от статията) "Мутафчийски даде да се разбере, че е настоявал пред Борисов да бъде променен начинът на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията. С което прехвърли топката в полето на премиера на фона на нарастващото възмущение на хората от стряскащите, но обикновено нищоказващи брифинги."
  (анализ) Мутафчийски много ясно обясни мотивите за промяната и те нямат нищо общо с подхвърленото от автора "обяснение". Колкото до "нищоказването" журналистът-автор удобно забравя, че след краткото и ясно начало на брифинзите те се превръщаха в "нищоговорене" точно заради нищопитащите журналисти.

  (от статията) "Още в навечерието на Великден се видя, че положителният ефект от бързата реакция на властите .......... Подобен подход може да бъде обяснен с това, че хем се активизираха силовите рефлекси на властта, хем тя е перманентно уплашена, че при евентуално разрастване на смъртността няма да бъде в състояние да контролира процесите."
  (анализ) В този уникален абзац г-н Инджов достига до странни изводи, подплатени с още по-странни доказателства... От една страна властта има бързи реакции, но те се изчерплали преди 3 седмици, после обяснява отпускането на мерките с трах за рейтинг, пък на края на абзаца обвинява властта, че плаши хората... кое е вярно? Или ги плаши или отпуска мерките... Както и да е. Завършекът е черешката на тортата: там незнам защо два като негативен пример уплахата на "властта" от разрастване на смъртността???? Оставам с усещането, че тайничко журналистът се надява това да се случи, за да има за какво да пише... Е, ако някой може да си обясни притеснението от "разрастването" на смъртност единствено с "падане на рейтинг" това говори много за неговата морална стълбичка.

  (от статията) "Черно генералско яке, черна премиерска маска, "черни" образи ..... до "Война", "армия", "шмайзери", "хладилни камиони", "чували за трупове", "ад"
  (анализ) - тази част е абсолютно безполезно да се чете или да се коментира... това е несериозен анализ на дрехите, които носят Борисов и Мутафчийски... Какво било каженото яке на "генерала" - с цип или с копчета, какво трябвало да облече министъра на еди какво си, за да не смущава сутришното кафе на Иво??! Хайде не сме в "Папараци".

  (от статията) Психотерорът с брифингите....->> до извода на края
  (анализ) Тук мога да се съглася на 100% със подзаглавието. Месец и кусур вместо да се занимават с медиценската страна на кризата, Мутавчийски и щабът бяха подложени на психотерор с тези брифинги..... Прочетох какво е имал предвид Иво, но в същност допесна грешка, че спомена "диванната армия"... напрактика даде определението за себе си.

  И стигаме до края: уникалния извод за жестомимическият превод - брилянтен пример за "ироничен" завършек, който обаче увисва във въздуха... като вицовете на Къци едно време.

  Съвет: Другият път по-сбито и точно, примерно:
  Великден мина, страхът на властта остава! Пускат ви навън ...защото им пада рейтинга.
  Борисов и Мутафчийски са злео блечени, но вече няма да ви притесняват - брифинзите са прекратени ... защото им пада рейтинга.
  Властта е манипулативна, освен от коронавурус хората умират и от сърдемно-съдови болести...защото им пада рейтинга.
  Учете жетомимичен език, нищо не се знае...защото им пада рейтинга  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Абсолютно точни констатации в статията.
  Сгрешена комуникация отвсякъде.
  Но пък материала харесва да го обиждат и да му се карат.

 23. 23 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Весело

  "Поради някои неадекватни ограничения и двойните стандарти при прилагане на част от мерките внезапно изгрялата на хоризонта звездата на ген. Мутафчийски започна бързо да помръква. Бързо може да клюмне и изстрелялият се нагоре рейтинг на премиера Борисов."Цял свят се бори с тази вирусна напаст, в условия на почти пълна неопределеност, с постоянно променящи и взаимно коригиращи се, дори взаимноизключващи се данни за него, за превенцията, за лечението, за резултатите и т.н.Но нашите умнокресливци това малко ги интересува. Те са, меко казано,бесни, защото България се измъква от кризата с минимални загуби и относително добри перспективи за развитието след нея (сравнително, разбира се). Техният апокалипсис, за който мечтаха- десетки и (ха, дано!) стотици хиляди заразени, хиляди и десетки хиляди (дай Боже!) жертви отново не се състоя, революция няма да има.От отчаяние се обърнаха към бедната си изкривена фантазия, която с болшевишки мъки роди два бисера, с които българинът става и ляга ежедневно, извървявайки трънливия път от кухнята до дивана и след това до кревата-помръкналата звезда на Мутафчийски и клюмналия рейтинтг на Борисов.Как да коментираш такава крещяща инфантилност, такъв отчайващ дефицит на елементарно чувство за реалност, такава ретроградна закостенялост, без да се набучиш на копието на модератора, който по отношение на своите е особено бдителен?Освен да кажеш дежурното-умнокресливци, сър!
  —цитат от коментар 13 на Дон Кихот


  Дон Кихоте, шапка ти свалям, да знаеш! Жив и здрав да си и хубав ден, все така да ги бръчкаш умнокресливците!

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  В края на краищата няма нищо по-естествено от съюз между Прокопиев,Цветан Василев и Божков.Имат сходни проблеми-с Правосъдието?

 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Весело

  Хайде сега пък един ранобуден тулуп ще ме критикува. Черна ми била маската. Всички сте ми черни! Ставам преди изгрев слънце, няма събота, няма неделя, няма национален празник (тях най ги обичам, стига да не се падат в понеделник, че в понеделник нищо не правя, нито се бръсна, нито излизам от вкъщи, за да не ми мине някой път), всеки ден, без заплата се бъхтя за всички вас, даже и за опозицията ми, да ви опазя живи, или ще натоваря моите главанаци на джипката да обиколя матряла, или ще дам извънреден брифинг за мисирките да им се накарам малко, че хем ги коткам, хем ми куткудякат на главата, следобед пък чета на тулупите постовете, не мога едно футболче да ритна за успокоение... Ей, кой като мен сам ще си забрани любимия футбол, а?! Няма такъв! Но аз си го забраних! Заради тях, за да живеят! А те...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Бялото отдавна не е на мода в болниците. Сега персоналът е със синьо, или зелено облекло (престилки).

 28. 28 Профил на WTF
  WTF
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Не се страхува тоз който не се страхува.
  Ама пишете ги тез внушения по-кратки, че много време се губи!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Проблемът с втвърдяването на партийните лиляво-червени ядра е,че ги свива.А ,за победа им трябва разширяване на периферията.Те правят тпчно обратното.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#11] от "NIKE":

  Щеше да има бурни овации от любителите на дъгата и съответните НПО-та.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 274 Весело

  Иво, добре си ги оправил... Хахаха...

  А относно "диванната армия от тулупи" - каквото повикало, такова се обадило... 80% сме все пак, нъл тъй баце? "...и аз съм прост, и вие сте прости..."

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Любопитно

  До коментар [#13] от "Дон Кихот":

  "......Техният апокалипсис, за който мечтаха- десетки и (ха, дано!) стотици хиляди заразени, хиляди и десетки хиляди (дай Боже!) жертви отново не се състоя, революция няма да има......"

  То апокалипсис, по - голям от описания от премиера лично как щели сме едвам да надмогваме да извозваме трупове в чували и да минем през ада, аз лично не видях ! Сигурно няма и да видя ! Затова и същия наскоро изпадна в бяс само при въпроса къде остана въпросния апокалипсис, където властта да се изживява в ролята на спасител и да трябвало да избира " кой да живееш и кой - не " !!!!

 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Весело

  Щях да напиша, че статията е слаба, но после се размислих... Не, саттията не е слаба. Тя е много добър пример на манипулативно говорене. Подхваща се важна тема, но се принизява до конюктурно друбнотемие (в случая статията опитва да начертае нова линия на поведение, защото Борисов не "узурпира" властта, а карантината поне за сега падна... т.н. опорверга и двете основни "страхове" на умнокрасивите.... ).Но освен като пример за манипулативна реча, статията е гола вода.За да не бъда голословен: (от статията) "Мутафчийски даде да се разбере, че е настоявал пред Борисов да бъде променен начинът на оповестяване на информацията за коронавирус инфекцията. С което прехвърли топката в полето на премиера на фона на нарастващото възмущение на хората от стряскащите, но обикновено нищоказващи брифинги." (анализ) Мутафчийски много ясно обясни мотивите за промяната и те нямат нищо общо с подхвърленото от автора "обяснение". Колкото до "нищоказването" журналистът-автор удобно забравя, че след краткото и ясно начало на брифинзите те се превръщаха в "нищоговорене" точно заради нищопитащите журналисти.(от статията) "Още в навечерието на Великден се видя, че положителният ефект от бързата реакция на властите .......... Подобен подход може да бъде обяснен с това, че хем се активизираха силовите рефлекси на властта, хем тя е перманентно уплашена, че при евентуално разрастване на смъртността няма да бъде в състояние да контролира процесите."(анализ) В този уникален абзац г-н Инджов достига до странни изводи, подплатени с още по-странни доказателства... От една страна властта има бързи реакции, но те се изчерплали преди 3 седмици, после обяснява отпускането на мерките с трах за рейтинг, пък на края на абзаца обвинява властта, че плаши хората... кое е вярно? Или ги плаши или отпуска мерките... Както и да е. Завършекът е черешката на тортата: там незнам защо два като негативен пример уплахата на "властта" от разрастване на смъртността???? Оставам с усещането, че тайничко журналистът се надява това да се случи, за да има за какво да пише... Е, ако някой може да си обясни притеснението от "разрастването" на смъртност единствено с "падане на рейтинг" това говори много за неговата морална стълбичка.(от статията) "Черно генералско яке, черна премиерска маска, "черни" образи ..... до "Война", "армия", "шмайзери", "хладилни камиони", "чували за трупове", "ад"(анализ) - тази част е абсолютно безполезно да се чете или да се коментира... това е несериозен анализ на дрехите, които носят Борисов и Мутафчийски... Какво било каженото яке на "генерала" - с цип или с копчета, какво трябвало да облече министъра на еди какво си, за да не смущава сутришното кафе на Иво??! Хайде не сме в "Папараци".(от статията) Психотерорът с брифингите....->> до извода на края(анализ) Тук мога да се съглася на 100% със подзаглавието. Месец и кусур вместо да се занимават с медиценската страна на кризата, Мутавчийски и щабът бяха подложени на психотерор с тези брифинги..... Прочетох какво е имал предвид Иво, но в същност допесна грешка, че спомена "диванната армия"... напрактика даде определението за себе си.И стигаме до края: уникалния извод за жестомимическият превод - брилянтен пример за "ироничен" завършек, който обаче увисва във въздуха... като вицовете на Къци едно време.Съвет: Другият път по-сбито и точно, примерно:Великден мина, страхът на властта остава! Пускат ви навън ...защото им пада рейтинга.Борисов и Мутафчийски са злео блечени, но вече няма да ви притесняват - брифинзите са прекратени ... защото им пада рейтинга.Властта е манипулативна, освен от коронавурус хората умират и от сърдемно-съдови болести...защото им пада рейтинга.Учете жетомимичен език, нищо не се знае...защото им пада рейтинга
  —цитат от коментар 21 на olexander


  @olexander, нямаш милост, нямаш жалост за завалийката аФтор, коскоджамити „Доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт по политически комуникации“. Ти си го разковал! Евала от мен и то по две причини! Първо, не те е домързяло да му измааш един анализ, дето го прави за две стотинки с всичките му титли и второ, не стига този шамар зад врата, ами си му и написал как точно се пишат такива работи като неговите! Направо ме изкефи! Тоя „доцент“ и „експерт“, ако има поне малко от малко чувство за чест и достойнство, или трябва да престане да пише където и да било и каквото и да било, или сам да си отвърти такъв тупаник, че да се сурне по стълбите на ВТУ-то! Ха-ха, няма такъв майтап! Хубав ден!

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  вместо да вдъхват надежда - да всяват страх
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Това не е изобретение на др Баце. Спускат им опорки от Центъра.

  "Протокол от правителствено заседание в Австрия показва , че се цели умишлено насаждане на страх у населението"

  https://www.vienna.at/protokoll-zeigt-regierung-wollte-angst-vor-coronavirus-verbreiten/6600360

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Този маниер остана от времето на комунизма. Да страхуват хората.

 37. 37 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  "Хората" не са еднозначно понятие. Огромният процент от "хората" са тулупи, без съмнение. Убеждаване, в каквото и да било, е невъзможно, защото липсва мисловна дейност.

 38. 38 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Ха-ха-ха! Ще стане и още как. Наближава!...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така, я да видя в кратце, какво е смутило крехката лилява душевност на автора - Ген. Мутафчийски се е явявал в униформа, а не в по дънки и розова ризка. Давани са често пресконференции в началото на извъредното положение, а не от дъжд на вятър. Давани са статистически данни, а не е трябвало, народът може и без статистика.
  Браво, Иво, браво Инджов, так держат, молодец!

 41. 41 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Попринцип казвам две-три думи в защита на либералите и против Борисов.
  Обаче тва безцелно плюене по правителството почва и на мен да ми писва и не мога да си кривя душата.
  България се справи добре с овладяването на заразата и щаба бе съставен от добри специалисти. Мерките,които бяха взети (навременно) в България, бяха взети и на Западна ( ненавременно например във Великобритания и САЩ), защото и там либералите мрънкаха, че ще им ограничат свободата... НО ето че мерките се отплатиха стократно.
  Хубаво ще е наистина, когато има критика тя да е градивна и да се предлага начин нещата да бъдат свършени по-добре.
  Хората не искат да слушат вече апокалиптичните сценарии рисувани от БСП и за съжаление кръга Капитал и Дебъ за настоящето и бъдещето на България.

 42. 42 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Аз лично като българки гражданин се гордея с резултатите, които щаба постигна и се радвам, че вируса взе относително малко жертви в България!Какъвто и либерален вой да звучи в Дневник, правото на живот е най-свешенно и на първо място!

 43. 43 Профил на Петър Бахнев
  Петър Бахнев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-витиевата и безсмислена статия не бях чел. Но такова е нивото на политическите тулупи. За съжаление, и на Дневник...

 44. 44 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По-витиевата и безсмислена статия не бях чел. Но такова е нивото на политическите тулупи. За съжаление, и на Дневник...
  —цитат от коментар 43 на Петър Бахнев


  Няма как да не се съглася с Вас, Петър.
  Такива изхождания по въпросите, свързани със сегашното положение, като в тази "статия" ме кара да си мисля, че единственият мотив на т. н. журналисти (в случая "експерт" по комуникации, каквото и да значи това) са свързани само и единствено с желанието им да се появят в някоя "медия" и да изкарат единия хонорар. Аз не разбирам ролята на медиите по този начин, но това е друга тема.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Между другото, в. Труд, който е меко казано проправителствен, вече втори ден пише, че двете докторки не са починали от коронавирус.Това си е директно обвинение на щаба в лъжа. Защо лъжат - аз поне не разбирам, но ако излъжеш за нещо толкова важно.....
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Аз по-скоро бих приел, че в "Труд" лъжат и за разлика от теб мога веднага да обясня защо го правят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#16] от "One Hour":

  "До коментар [#13] от "Дон Кихот":
  "България се измъква от кризата с минимални загуби и относително добри перспективи за развитието след нея"

  "До там прочетох. ..."

  Прочел си основното. Останалото е пълнеж за ограмотяване-просто си счел, че не ти е нужно. Лошо няма...
  За съжаление, не всички имат твоята степен на грамотност.

 47. 47 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Това лице няма връзка с реалността в България и света. Ударил го е на мечти и фантастика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK