Смъртта възкръсва

Молим се науката и този път да отмени умирането, повтаряме магически думи като "ремдесивир" и "хидроксихлорокин". А междувременно се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане.

© Георги Кожухаров

Молим се науката и този път да отмени умирането, повтаряме магически думи като "ремдесивир" и "хидроксихлорокин". А междувременно се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Пандемията е memento mori - припомня на славното постмодерно човечество, че е смъртно. Защото свикнахме да се мислим за един вид машинки, които медицинската науката е длъжна да поправя, ако не днес, то утре. Оттук впрочем непоносимостта на умирането, когато за беда вземе, че се случи - утре ще има лекарство, а виждаш ли днес трябва да си ходя.


Не можем да се примирим, че този вирус няма да е последен, че, както казва доктор Рийо в романа на Камю, "бацилът на чумата никога не изчезва, че може да остане десетки години заспал в мебелите или прането, да чака търпеливо в стаите, мазетата, куфарите, носните кърпички, книжата и че ще дойде денят, когато за нещастие на хората чумата ще събуди своите плъхове и ще ги прати да умират в щастливия град".
Е как така, даже утре, даже други ден - пак ще се умира? Ами какво тогава ни обещаваше прогресът?


От екзистенциално събитие смъртта е дегенерирала до


скандал, за който упрекваме безсъвестни управници или коварни врагове.


Респираторният синдром през 2003, Ебола десет години по-късно - такива бедствия неизменно пораждат съмнение за зла воля, каквато навремето са приписвали на демони и магьосници. Достатъчно е да построиш логическата връзка "кой има полза" и вече си се разтоварил от нетърпимата мисъл, че аз трябва да умирам - не, убиват ме други. Върху кого ще проецирам злото вече зависи от нагласите. Дали върху китайските комунисти, които мъчат роингите и крадат патенти? Дали върху международния капитал начело с Бил Гейтс, който с една такава подозрителна щедрост раздава пари за борба с епидемии...


През 80-те, когато се появи друг мистериозен вирус, СПИН-ът, КГБ изфабрикува слуха, че са го произвели в лабораториите на Пентагона и подхвърли вкусната тема анонимно на маргинален индийски вестник, откъдето и пламна информационната зараза. Днес каузата на специалните служби е прегърната от милиони потребители на социалните мрежи, които препращат, доукрасяват, аргументират съвсем безкористно.


Откъде тази фрустрация, която кара потребителите да се ругаят с нечувана ярост


и да чистят списъците си на "приятели"? Едва ли е само резултат от медийната пропаганда за карантинните мерки - от снимките на масови гробове в Италия и на хладилни морги в САЩ, от всекидневната генералска униформа в България или разкритото правителствено преувеличаване на заплахата в Австрия. Хората бяха наясно, че трябваше малко стряскане, за да се окопити здравната система, че трябва да се действа бързо, защото ще дойде момент на умора, ще излязат напред други проблеми като безработицата, глада. Но нещо в COVID отиваше отвъд всичко това: това беше болест неочаквана, несправедлива, която изведнъж разбърка така добре уредения ни свят.


С това той напомня друг страх на съвременния човек - тероризма. Шансът да бъдеш убит в терористичен акт (за САЩ) е десет пъти по-малък отколкото да бъдеш погребан жив - един фантазъм, който преследва хората чак до 19ти век. Но тероризмът днес ужасява повече; той театрализира медийно една нелогична смърт на случайно човешко същество и с това прави обществата свои заложници. Естествено е да умреш, блъснат от кола, скандално е да се убие терорист. По същия начин нормално ни изглежда да умрем от познатия ни инсулт, несправедливо - от непознатия корона-нашественик.


Жертвите на пандемията, разбира се, са много повече от погребаните живи и тук съвсем не искам да омаловажавам сериозността на проблема. Размишлявам върху нашата


екзистенциална безпомощност пред неизвестното.


Защото, помислете, всяка година в света умират 400 000 от малария, 200 000 (най-вече деца) от туберкулоза, 140 000 от морбили и дори по 35 000 от сезонния грип, но извън само специализираните хуманитарни организации, тези тъжни цифри не пораждат паника. Ще ни накара ли новата зараза да мислим и за тях? Или ще заживеем с вируса и ежегодната статистика ще притъпи сетивата ни?


Спомнете си огромния шок, който донесе споменатият синдром на придобита имунна недостатъчност навремето. Той практически сложи край на сексуалната революция и вкара страха от смъртта вътре в най-интимните ни любовни отношения. До днес няма ваксина, но някак свикнахме с болестта, започнахме повече да внимаваме и някак смъртта се опитоми, стана част от всекидневието. Един "сценарий", казват, е така да приемем и COVID епидемията - без ръкуване, без целувки, с непрекъснато подозрение, че другият, който кашля срещу теб, може би крие смъртна заплаха.


При това, за разлика от "нормалните" епидемии, които обикновено морят бедните в Азия и Африка, новата болест прескочи в сърцето на развития свят, наказвайки страните с най-добрите здравни системи именно заради дълголетието, което са подарили на гражданите си. Несправедливо, нали? От друга страна


защо България, 7-ма по процент на хора над 65 години, има малко починали?


Дали е по-рядко населена? Дали хората общуват по-малко? Пак несправедливост някаква... Прибавете към това демографският ужас - докато намаляващите населения в богатия свят измират, милиони наоколо, най-често млади и здрави, опитват да се промъкнат през границите.


Християнската цивилизация, преродена в светска модерност, въздигна във върховна ценност живота на отделния човек. Да го кажем с патетичната реплика на Иван Карамазов: "Цялото бъдещо щастие на човечеството не струва, колкото една пролята днес детска сълза". Или, ако преведем: щастието на човечеството не струва колкото един старчески дом, където ще измрат от COVID. Старите се поддържат до абсолютния край и често последните дни в интензивното отделение струват на здравната система колкото целия предишен живот на пациента и въпреки това никой няма да дръпне шалтера. В развития свят техните пенсии почват все повече да тежат върху активните, но в развития свят никой се готви да преосмисли пакта между поколенията.


Най-страшната перспектива, повтарят от началото на пандемията, това би било необходимостта лекарят да избира на кого да сложи апарата за обдишване - да решава кой да живее и кой да умре. Според мен тук дори няма истинска морална драма, защото никой не смее да застане на другата позиция, освен скрит зад маската на социалната си мрежа.


Императивът иска да се спасят всички до един и той блокира лесните решения.


Какво друго прави един военачалник, освен да решава за живота и смъртта? Праща едни на смърт, за да запази останалите. Какво прави политикът? Пренасочва едни средства така че едни гладуват, други се лекуват или обратно. Но цената на живота е нараснала неимоверно. Няма кой да каже открито - правя това, обричам тези, жертвам старите заради младите, болните заради здравите. Дори когато срещу карантината протестират крайно-десните тръмпианци или нашите стадни имунитетчици, те не казват "да мрат", а: "аз лично искам да поема риска да се разболея". Пропускайки само, че живеем на една планета.


Чудесно е, че се еволюирали до това усещане за ценност на всеки един човек, бедата е в нарастващото усещане за безпомощност: очакваме някой да ни пази, а там горе не знаят, се смеят, не могат. Молим се науката и този път да отмени умирането, повтаряме магически думи като "ремдесивир" и "хидроксихлорокин". А междувременно се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане. От лекаря, който умира на предна линия. От болния, който отстъпва леглото си на по-нуждаещия се. От доброволеца, който се подлага на опасни експерименти в търсене на ваксина....


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Знаех си аз, че ако прочета до края и все ще изскочи Тръмп отнякъде! Буахахаха.

  "Грант даден!"
  "Грант приет!"

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Да му мислят богатите. Ваксини щяло да има само за тях. Матряла е необходим, той трябва да оцелее и да се размножава за кеф на тези които преживеят богаташката ваксинация.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Дичев, приемането и честването, дори глорификацията на смъртта е елемент на много култури и цивилизации и преди "тази цивилизация". Недей така опростено...

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Е, ти поне си стигнал до края, аз не успях...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Доста объркано, но въпросът защо толкова малко починали звучи цинично.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Той толкова си може. Не си го чувал наживо какви ги фъфли (докато шумно сърба от пластмасова чашка чай) пред студентите...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Новата стратегия на учените и така наречените лидери ! Да ни помогнат стратегически , да приемем, че може да умрем :D

  Във всички случай виждам това като прагматично... Коства най малко средства и усилия и не трябва да се приема отговорност за действията и взетите решения :)

  Между другото... Всички казват, че човешкия живот няма цена.... А ти защо си продаваш твоя за 650 лв кат няма цена бре ?

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Бе ти как успя за една минута да изчетеш статията и да напише мнение...

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":Е, ти поне си стигнал до края, аз не успях...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Преди давах Ctrl+F и "тръмп", ама все пак е хубаво да се увериш сам в контекста, че после идват едни умни и красиви и започват да ти обясняват, че "не си разбрал статията"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Приемането на смъртта според мен нивга не е било доброволно от вида ни,за това са всички богове,метафизичните обяснения за света и вярата ни в извънземни!

  klimentm
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Е, мнението на колегата "Тюфлекчия" засяга маниера на Дичев като преподавател/лектор. За това не е и нужно да се изчете представеното тук "откровение" и размислите на професора за пътя към отвъдното...

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":Бе ти как успя за една минута да изчетеш статията и да напише мнение...
  —цитат от коментар 8 на palav_nik


  Ти да смяташ можеш ли? Къде я видя тая една минута? Освен това аз не сричам, а чета много бързо, а коментарът ми отне точно 10 секунди. Като нямаш какво да кажеш, по-добре не нападай другите форумци, че само се излагаш като уонаби американец дайбългарист в статия за Лозан Панов.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  всяка година в света умират ... дори по 35 000 от сезонния грип
  —цитат от коментар 0 на др Дичев


  Негатив

  УчЕните от СЗО са доказали, че инфлуенцата кара по 290 - 650 000 да гушват букета

  https://www.who.int/influenza/Global_Influenza_Strategy_2019_2030_Summary_English.pdf

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  Честно казано.. Ако искам да накажа своя враг най жестоко ако можех.. Щях да го направя безсмъртен :)

  Звучи като да имаш златен билет за фабрика за шоколад, но след като отмине блясъка ще гледаш този шоколат като отрова :) Всичко хубаво си има правилната доза, както и всичко лошо в правилната доза може да доведе до хубави неща...

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Я си помислете какво щеше да стане на планетата, ако никой не умираше...

 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  И стремежът към безсмъртие - да напишеш книга, да направиш дарение, да построиш църква.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Добре де,ние които не сме били в аудиторията на професора а сме изучавали тредмета 'строителна механизация' и 'строителни материали' не можем или не искаме да знаем как Дичев е преподавал,или само текста не е достатъчен за да перефразирам покойния Кенет Кларк който казвал че когато гледаме една картина не е зле да знаем малко и за биографията на художника?
  Понеже сега е модерно да се смятаме за траки или техни потомци спомням си за песните и танците с които са изпращали мъртвите си като доказателство на твоята теза за смъртта като освобождаване от земните несгоди и мъки!

  klimentm
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Добре де,ние които не сме били в аудиторията на професора а сме изучавали тредмета 'строителна механизация' и 'строителни материали' не можем или не искаме да знаем как Дичев е преподавал,или само текста не е достатъчен за да перефразирам покойния Кенет Кларк който казвал че когато гледаме една картина не е зле да знаем малко и за биографията на художника?
  Понеже сега е модерно да се смятаме за траки или техни потомци спомням си за песните и танците с които са изпращали мъртвите си като доказателство на твоята теза за смъртта като освобождаване от земните несгоди и мъки!

  klimentm
 19. 19 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Излезне ли болестта от главата, шансът да бъде махната и от тялото нараства значително.
  Излезне ли болестта като страх на обществото, тя вече си е заминала за общественото здраве.
  Току що се прибирам от разходка (главната улица на *** - няколкостотин хиледен град) и няма нужда от разсъждения. Настроението е за истински празник - с толкова хора на улицата, болестта вече я няма. Статистиката заболели-починали тези дни може да казва същото, каквото и преди 4 седмици; в следващите дни може и да е по-лоша от най-лошите дни досега, но съзнанието вече е имунизирано. Така резултатът е един-единствен: БОЛЕСТТА КОВИД-19 СИ ОТИДЕ! Ще ни остане обеца във вид на някакви мерки още известно време, но - важното е, че ДУХЪТ Е ОСВОБОДЕН!

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Весело

  До коментар [#14] от "Ramon Asvalda":


  До коментар [#15] от "palav_nik":

  Ако хората бяха безсмъртни тук на Земята,(тоест НЕ могат да бъдат убити),това щеше да унищожи почти веднага човечеството. Например,хората ще почнат да обират банки,защото няма да ги е страх от смъртта,след като такава няма... Йерархията щеше да отиде "на кино"...

 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 757 Разстроено

  Поредните нескопосани и натруфени дичеви празнословия и нелепици. Толкова ли му е капацитетът, или просто трябва нещо да се надраска, ей така.... Отчайваща посредственост, жалко.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане."
  Е, това не е точно така.

 23. 23 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  Има си креативни решения за тези проблеми и поне част от тях включват цимент и дъното на океана за цяла вечност :D

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "Излезне ли болестта от главата, шансът да бъде махната и от тялото нараства значително."

  Някога и Сократ е бил на същото мнение:

  „От подобно естество, Хармиде, е и въздействието на баенето. Научих го там във войската от един тракийски лекар от учениците на Залмоксис, за които се говори, че можели да направят човека безсмъртен.
  А Залмоксис – рече ми той – нашият цар, който е божество, говори, че както не бива да се заемаме с лечението на очите отделно от главата, тъй не бива да се заемаме с лечението на главата отделно от цялото тяло и също така тялото отделно от душата. Според тракийското мислене душата и тялото са неразделни."

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Не ме карай да напиша коментар какво са правили те с булките каточаст от традициите по погребенията, зер моментално ще се самоквалифицирам като "отмъстителен женомразец" :-)

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  Ама я си представи тогава какво би означавало "доживотен затвор"? Сценки близки до описаните за мъченията в ада...

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1384 Весело

  Прекрасно четиво – като боза с косми!

 28. 28 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Честно казано писанията на Дичев не ги чета. Поглеждам заглавието и първите няколко изречения и си спестявам мъките и най-вече здравето. Този път направих грешка и се насилих буквано да изчета поредното "творение". Освен, че не само си изхабих времето в това начинание, ами направо си скъсах нервите, за да разбера какво е искал да напише авторът. Направо се изумих как може да се напишат толкова много изречения, в които безмислицата, липсата на логика и най-вече на идея какво искаш да кажеш на читателите са в такова "изобилие"..
  В случая дори няма и какво да се критикува по същество. Защото как може да критикуваш нещо, което го няма?

  Пазете се от доносника vesolr
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Прекрасно четиво – като боза с косми!
  —цитат от коментар 27 на Santos


  Вие уважаеми явно сте фен на Чудомир:
  https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=4250&Level=1

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  До коментар [#18] от "klimentm":

  "Понеже сега е модерно да се смятаме за траки или техни потомци..."


  Вече хич не е модерно, отдавна е развенчан този мит...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Абе Дичев, приемай там каквото ти душа иска. Съберете се с камбуровия, пуснете си Барбара Ханигън и играйте руска рулетка до пълен успех над Тръмп.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ramon Asvalda":

  Ако си безсмъртен ,ще умреш от скука . Всичко ще отлагаш и ще вегетираш

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Всъщност ние 'умираме' по време на живота си само че не го забелязваме,биологичната машина която ръководи всички процеси в телата ни тотално променя всички клетки на тялото ни многократно по време на съществуването ни. В този смисъл онова което си бил преди двадесет години не е това което си точно днес,дали вчерашното'аз' е днешното което си мисля че съм?!

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Всъщност ние 'умираме' по време на живота си само че не го забелязваме,биологичната машина която ръководи всички процеси в телата ни тотално променя всички клетки на тялото ни многократно по време на съществуването ни. В този смисъл онова което си бил преди двадесет години не е това което си точно днес,дали вчерашното'аз' е днешното което си мисля че съм?!

  klimentm
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Всъщност ние 'умираме' по време на живота си само че не го забелязваме,биологичната машина която ръководи всички процеси в телата ни тотално променя всички клетки на тялото ни многократно по време на съществуването ни. В този смисъл онова което си бил преди двадесет години не е това което си точно днес,дали вчерашното'аз' е днешното което си мисля че съм?!

  klimentm
 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ами като се прочете заглавието веднага става ясно, че това ще е толкова интелигентно написана статия, че даже и авторите и ще се чудят какво точно са искали да кажат. Ама карай да върви.

 37. 37 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Честно казано писанията на Дичев не ги чета. Поглеждам заглавието и първите няколко изречения и си спестявам мъките и най-вече здравето. Този път направих грешка и се насилих буквано да изчета поредното "творение". Освен, че не само си изхабих времето в това начинание, ами направо си скъсах нервите, за да разбера какво е искал да напише авторът. Направо се изумих как може да се напишат толкова много изречения, в които безмислицата, липсата на логика и най-вече на идея какво искаш да кажеш на читателите са в такова "изобилие"..В случая дори няма и какво да се критикува по същество. Защото как може да критикуваш нещо, което го няма?
  —цитат от коментар 28 на GreenEyes


  Не мога да добавя нищо повече - изпреварил сте ме.

 38. 38 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 897 Неутрално
 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Четох, четох, четох, после започнах да чета през ред, през два. Опитах се силно да намеря смисъл в тази статия и не успях. Не разбирам това нЯщо, как по-академично щяло да бъде публикувано в някакво онлайн списание, като няма НИЩО академично в себе си, Едно голямо НИЩО.

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#29:"palav_nik"][/quote]

  Е, не чак фен, но наистина го харесвам като творец! Този разказ на Чудомир не го знам, спомням си само тези за Нено Сенегалеца и „Не съм от тях, как‘ Сийке“! А Чудомир е великолепен автор и въобще много надарен човек – освен страхотен писател е и много добър художник! Спомням си негова рисунка как един бузест поп гледа със светнали очи една засукана булка – няма такъв майтап, ха-ха! Мерси, че ми припомни за него!

 41. 41 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Весело

  А бе Дичев, как успя от "тръмпианците" да минеш към "тази" цивилизация, която е "измислила"... ох, нямам сили... "доброволното" приемане на смъртта?!
  Как бе, как?!
  Жива да не бех!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  [quote#29:"palav_nik"]
  —цитат от коментар 40 на Santos
  Е, не чак фен, но наистина го харесвам като творец! Този разказ на Чудомир не го знам, спомням си само тези за Нено Сенегалеца и „Не съм от тях, как‘ Сийке“! А Чудомир е великолепен автор и въобще много надарен човек – освен страхотен писател е и много добър художник! Спомням си негова рисунка как един бузест поп гледа със светнали очи една засукана булка – няма такъв майтап, ха-ха! Мерси, че ми припомни за него![/quote]

  Колекцията на акварелите му е частна (Гриша Ганчев май) и само веднъж успях да я разгледам в една галерия, в която бях сама и имах много време. Освен карикатурите има и много сериозни портрети и пейзажи. Ами художник е, та дрънка! Поне каталогът ми остана за спомен, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 43. 43 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Весело

  Аз под такива статии влизам само заради коментарите. Смея се от сърце..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Дичев, приемането и честването, дори глорификацията на смъртта е елемент на много култури и цивилизации и преди "тази цивилизация". Недей така опростено...
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Номерът му винаги е бил да звучи сложно за простите.

  Еретик
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Весело

  Номерът му винаги е бил да звучи сложно за простите.
  —цитат от коментар 44 на Костадин Иванов


  Ти като специалист "дичевист" би трябвало да знаеш каква съм, щом на мен ми звучи, не сложно, а невъзможно, хаха... "Проста" или "Толкоз проста, че думи неам"?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Весело

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  Не споменавайте "дарение" тук!Това е мръсна дума!Собственикът се засяга!

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Весело

  До коментар [#36] от "koko65bg":

  Авторът казва класическото ляво " Кой ще ми даде парии?!"

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  "спомням си за песните и танците с които са изпращали мъртвите си като доказателство на твоята теза за смъртта като освобождаване от земните несгоди и мъки!"
  ===========
  И нашата работа същата. Тъжим за любимия човек, но всъщност с вяра казваме: Почина, отърва се...

  Еретик
 50. 50 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Така е 1111

  Тръмп, Пеевски и Гешев са най-големите злодеи на света.
  Преди те да се появят, светът е бил едно прекрасно място изпълнено с любов, мир и розови мечета.

  А сега е края на света, защото се намериха хора да оспорват мнението на мейнстрийм политкоректните гурута на прогресивната мисъл.

 51. 51 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "...Праща едни на смърт, за да запази останалите."

  И Ивайло Дичев иска да е от "останалите"!

 52. 52 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Разстроено
 53. 53 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "Шансът да бъдеш убит в терористичен акт (за САЩ) е десет пъти по-малък отколкото да бъдеш погребан жив - един фантазъм, който преследва хората чак до 19ти век."

  Доста фактологически грешки, които толкова дразнят, че даже не дочетох статията. През 2017-а 95 американци са загинали в терористични актове. За същата година няма данни за регистрирани погребани живи хора в САЩ*. Като как 0 е в пъти повече от 95?

  *Друг е въпросът, как точно се установява дали някой е бил погребан жив.

  "и дори по 35 000 от сезонния грип"

  Като минимум, жертвите от грип са 10 пъти повече.

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Заглавието е в стил пошъл кичозен хорор.

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":
  И аз я четох уж цялата, но Тръмп не забелязах.
  После се върнах и верно има!
  За числата да не говорим -- типичен НЙТаймс стил. Те така си ги хвърлят.
  не 35000, не 10 пъти - повече от 1000 пъти повече са в глобален мащаб!
  И не, това не е печатна грешка.
  Това е част от играта в момента, но наште тука на местно ниво не се усещат, не следят пулса на ситуацията как вече се обръща и продължават с - айде да не казвам какво.
  Най-доброто от ситуацията е, че подейства като лакмус.
  Динамиката на развитие на случката е интересно и след много малко време "маските наистина ще паднат".

 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Значи Дичев има трибуна и най-вероятно и хонорар да си копипейства нещата тук-там а А
  Аз да питам само - ЩО спряхте рубриката : НОВИНИ ОТ ВАС ????

  [email protected]
 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Весело

  И аз я четох уж цялата, но Тръмп не забелязах.
  —цитат от коментар 54 на k_


  Как ще забележиш. Ти дори не знаеше, че съществуват компании като Мерил Линч и твърдеше, че аз си измислям, че има такава компания, за да печеля пари във форума. Въобще що си мъчиш главата със сложни неща.

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Време е да се замислим и върху огромното влияние на всичко онова което най общо наричаме комуникации медии и ли социални мрежи!

  klimentm
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#56] от "GreenEyes":

  Продължаваш с фалшивката си и тук.
  Не съм твърдял, че не познавам Мерил Линч.
  Предупреждавах хората да не се доверяват в инвестиционната си решения от писанията и "съветите" на комплексари по форумите, защото може да попаднат на измама.
  Ти си позволяваше да говориш извън контекста къде и как си инвестирал.

 59. 59 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Весело

  До коментар [#58] от "k_":

  Я кажи как щеше да ме съдиш, защото не знаеше за съществуването на онлайн трейд компании? Кажи не се срамувай. А, да не забравя, че освен това се закани да съдиш още двама форумци, защото споменаха, че знаят, че им такава компания като - E*TRADE. Страшно весела история, по-късно и двамата колеги ми признаха, че такова чудо, досега не са срещали в земните форуми.

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 60 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#44] от "Костадин Иванов":


  Вече не е модерно да се казва “ простите”, сега всички са толупи или мисирки.

  klimentm
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#60] от "klimentm":

  Ти помниш ли от военната си кариера какво е "тулуп"? Полезна дреха беше в студа :-)

 62. 62 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":Е, ти поне си стигнал до края, аз не успях...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Тюфлекът, в моите очи също много се издигна :) Аз - като теб, колкото и да се напъвах - последните 2 абзаца диагонално претупах :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#24] от "palav_nik":

  Точно така е било. А, нашият психиатър проф. Шипковенски през 70-те години се опитал да го приложи и върху пациенти, вярвайки в древнотракийския холистичен подход.
  Това писание на Дичев прилича на бързо нахвърляни размисли-бележки върху смъртта, които е трябвало да послужат в няколко отделни изследвания, но ги е сглобил и стоварил тук.

  CONTADOR GRATUITO!
 64. 64 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  И. Д, чел Достоевски. Направо не ми се вярва. Този изпълнен с омраза човек /И.Д./

 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Просто за пореден път истерясахме от брандирана маркова смърт,Тези,които помня бяха от СПИН,тероризъм,сега коронавирус.Просто периодично се вкарва големия страх и се получава нещо като верижна самовъзбуждаща се реакция.
  Като добавим,че значителна част от хората испитват потребност да има някаква споделена от всички и общовалидна тежест и вреди,се случва каквото се случва.И ще продължи да се случва периодично.Има достатъчно механизми за подкрепа и недостатъчно за възпиране.
  А за СПИН ,нищо не е променил в сексуалното поведение,освен ползването на презерватив.

 66. 66 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  И тия мъдрувания, в неприятен наративен тон - " свикнахме" , "вярваме" ,"не можем" ... като за публика от някакви монотонни идиоти :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 67. 67 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Така е, Дичев, това е проклятието на съвременната медицина. Допреди 150 години човек на 40 е бил вече старец, сега на 70 е още “млад”. Изкуственото удължаване на живота и донякъде липсата на физически труд докараха природата да се “саморегулира”. Безсилието на медицината само доказва това. Да му мислят младите, искрено ми е жал за тях.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 68. 68 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#60] от "klimentm":Ти помниш ли от военната си кариера какво е "тулуп"? Полезна дреха беше в студа :-)
  —цитат от коментар 61 на daskal1


  Верно ли, на габината сте викали "тулуп"? По царско време ще да е било това...

  CONTADOR GRATUITO!
 69. 69 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Време е да се замислим и върху огромното влияние на всичко онова което най общо наричаме комуникации медии и ли социални мрежи!
  —цитат от коментар 57 на klimentm


  Интернетът беше рай до към 2005 г. Търсиш нещо - веднага намираш отговор. В техническите форуми ти го изясняват в най-малки подробности . В общо тематичните забава,спорове, интересни факти и всякакви новини, политика почти липсва. Единствено Топспорт беше изключение - нещо като кална яма за псуене, но там съм се спуквал от смях. Просто хората имаха ниво и дори и най долните попържни бяха по своему , весели . После 2005-6-7 навлязоха смартфоните и таблетите. Постепенно - за 10тина години, интернетът се превърна в клоака с пропагандни цели , всякакви олигофрени уверени в правотата си, врякащи и каращи се...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 70 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Дичев трябва да бъде подведен под отговорност за умишлено убийство на повече от хиляда читатели. Това е пълно безразличие към доверчивия читател и връхлитане върху невинната му глава със стотици нищоказващи думи. Не знам как го е глезила майка му, но той е обществено опасен, надрусан със наукообразни клишета, заучени фрази и скука.
  Вероятно е любимец на Деси Тенекеджиева.

  Navigare Necesse Est
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  До коментар [#68] от "г-н Думанов":

  Русизъм, останал в употреба в "истинсата" трета армия от руската имперска армия (овчиннъй тулуп - голям кожух от грубо обработена/небработена овча кожа). "Габината" не беше ли от подплатен с кожа плат?

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#64] от "daam":

  Аааа,самият Достоевски също е изпълнен с омраза и жлъч! Едва ли може да го наречем най големия хуманист.

  klimentm
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Аз знам само онзи смисъл като прост,неинтелигентен човек,сиреч тулуп. Овчия кожух на дядо си изхвърлих от каруцата когато се местехме да живеем в града,вероятно за да не се издам,сега си давам сметка май!

  klimentm
 74. 74 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#68] от "г-н Думанов":Русизъм, останал в употреба в "истинсата" трета армия от руската имперска армия (овчиннъй тулуп - голям кожух от грубо обработена/небработена овча кожа). "Габината" не беше ли от подплатен с кожа плат?
  —цитат от коментар 71 на daskal1


  Точно , ама кожата е овче руно, не е щавена .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#74] от "schwimmwagen":

  Така е, беше като подвижна будка, вятър не минаваше през него.

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#73] от "klimentm":

  Ами то и каруца нямаш сега...:-) Май дядовците на село си имаха собствена климатична инсталация, и посред лято с кожухче и пояс...

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#76] от "daskal1":

  Ех даскале то вече ние от чешмата вода не пием какво остава за каруца!

  klimentm
 78. 78 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#68:"г-н Думанов"][/quote]

  Аз служих 1988-90 г и ги имаше.А зимната ни униформа се различаваше от тази през Първата световна война само по обувките,копчетата,колана и отличителните знаци.Лятната беше като на съветката армия от Втората световна война,,А освен гъбината тулупи се наричаха и новобранците,постъпилите на служба през март,На някои места тулупи са наричали войниците след шестия месец до производствот в стари капи.

 79. 79 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":
  До коментар [#3] от "daskal1":

  Той толкова си може. Не си го чувал наживо какви ги фъфли “
  ——
  Тюфи, ти съвсем ми обърка понятията. На основата на това есе (че имам само обща представа за дичовия капацитет) мислех, че он е от вашего брата, “десните”. По-специално, неособено- завоалирания му призив да се трепе секи при навършване на икономически-оптимална възраст, много ев(!)-танатично, разбира се:
  “ Старите се поддържат до абсолютния край и често последните дни в интензивното отделение струват на здравната система колкото целия предишен живот на пациента и въпреки това никой няма да дръпне шалтера. В развития свят техните пенсии почват все повече да тежат върху активните, но в развития свят никой се готви да преосмисли пакта между поколенията.”

  Апропо, аз съм “за” ... учудва ме само реакцията ти ... или ти от целия текс прочете само “Тръмп”?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 80. 80 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":


  “ Приемането на смъртта според мен нивга не е било доброволно от вида ни”
  ——
  Клименте, еволюционната Ви позиция тука не граничи ли с богохулство?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 81. 81 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дилема":

  “ Жива да не бех!”
  ——
  По-висока оценка за написаното едва ли може да се даде

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#80] от "Gretel":

  Ами не,не смятам. Без дори и да си помислям да се поставям наравно със сър Исак Нютон ето какво казва той в писмо до свой приятел (по памет)
  "В красотата на математическите закони които управляват Вселената аз виждам още едно доказателство за величието на Всемогъщия"
  Това е казано от човек открил пред човечеството невероятният свят на математиката!

  klimentm
 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  "... междувременно се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане...."

  Остава само да разберем значението на израза "тази цивилизация". Освен ако авторът не смята, че въпросната цивилизация е като минимум на 2500 години. Щото най-малко оттогава датира легендарната саможертва на тристата спартанци срещу "сганта на Ксеркса".
  Доброволното приемане на смъртта от малко хора, за да се осигури живот на много повече, не е нито патент, нито характеристика на нашата сегашна цивилизация. Аз подозирам, че това явление съществува още със зараждането на човечеството- в различни форми, но с една цел.
  И като сме на тази вълна, според мен именно "тази цивилизация", както я разбира авторът, прави опити да обърне нещата на 180 градуса- с изобретяване на оръжията за масово унищожение е готова да унищожи много хора, за да осигури живот и благинки на шепа главорези.
  Но това вече е от друга опера, разбира се...

 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Дичев, приемането и честването, дори глорификацията на смъртта е елемент на много култури и цивилизации и преди "тази цивилизация". Недей така опростено..."

  Напиши "недей така просто", да те разберат. А "простото" е нужно, щото в предишните цивилизации е липсвал умнокреслив елемент, който да опита да проексплоатира елемента на глорификацията.

 85. 85 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#82] от "klimentm":

  “от човек открил пред човечеството невероятният свят на математиката!”
  ——
  Не той, a Лайбниц ... и не на математиката, а на инфинитезималното смятане, ама нейсе. Позицията която заемате — че еволюцията е божа работа — е оригинална и в известен смисъл се доближава до моята — кесаревото кесарю а божието богу

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 86. 86 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Чудесно е, че се еволюирали до това усещане за ценност на всеки един човек, бедата е в нарастващото усещане за безпомощност: очакваме някой да ни пази, а там горе не знаят, не смеят, не могат. Молим се науката и този път да отмени умирането, повтаряме магически думи като "ремдесивир" и "хидроксихлорокин". А междувременно се случва онова чудо, което тази цивилизация е измислила за справянето със смъртта: доброволното й приемане. "

  ++++
  Страхотна статия!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дичев, приемането и честването, дори глорификацията на смъртта е елемент на много култури и цивилизации и преди "тази цивилизация". Недей така опростено...
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Дичев е известен, поне в България. Ти като му даваш акъл, кой си? Нали си в Америка? Дай да видим някоя твоя публикация. Ама се криеш като мишка.

 89. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Весело

  Дичев, приемането и честването, дори глорификацията на смъртта е елемент на много култури и цивилизации и преди "тази цивилизация". Недей така опростено...
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Никак не е опростено изказването на Дичев, опростена е реакцията ти. Между примането на смъртта и честването и глорифицирането й има голяма разлика. Пък и ако беше прочел статията, щеше да видиш, че Дичев пише конкретно за християнската цивилизация и за произтичащата от нея модерна цивилизация. Но явно и ти си от клуба "прелъстени и изоставени от Дичев," чийто доживотен председател е Тюфлекът, и само като видиш името му под статия, се включва невроточният ти рефлекс да изпляскаш някакъв коментар. Не ви е лесно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 90. 90 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Естествено е да умреш, блъснат от кола, скандално е да се убие терорист. По същия начин нормално ни изглежда да умрем от познатия ни инсулт, несправедливо - от непознатия корона-нашественик.-нали в Германия умират повече падналите във банята от сгазени на коледен базар!!вие с ясен бояджиев днес на абсент в октобърфест халби ли се или защото е православен празник пишете циклофренично и неразбрано

 91. 91 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Право в десятката, пич...!!! Тоя дичев беше на хранилка при ДъПъСъ-то....до неотдавна, сега пък некакъв антрополог в университета (там пак със сигурност е уреден от дъпъсъ-то, на тях никой не може да им откаже....) Та, този каканижещ човечец изкарва парици с такива писанъци, които нямат никаква стойност, а майка ми например....дето е научила на четмо и писмо в БГ няколко стотици българи, турци и цигани я кара с 280лв. пенсия...И добре, че ние (децата на мама) дето изкарваме някакви парици я поддържаме над "водата"....А Дичев получава пари...незнайно за какво..!?!?
  А па вие от Дневник изцяло се изпедерастихте....айде напишете ми защо го публикувате този НИЩО човек - дичев....??????

 92. 92 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Любопитно

  "Дали върху китайските комунисти, които мъчат роингите"
  -----------------------------
  Не е лесно да си функционално неграмотен, освен ако не си дичев...
  Какво общо имат китайците с Рохинджите (рохингите) от Мианмар (Бирма)?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 93. 93 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Дичев е известен, поне в България. Ти като му даваш акъл, кой си? Нали си в Америка? Дай да видим някоя твоя публикация. Ама се криеш като мишка.
  —цитат от коментар 88 на Ех мъко модераторска

  Стюпиде, ти освен обиди нещо друго можеш ли да напишеш?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 94. 94 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ивайло Дичев от 1998 г. е активист на Български Хелзинкски Комитет. Стар и опитен толераст. Врял и кипял в джендъризма и толерастията. Макар и индиректно, върти - суче: трябва да приемаме " мигранти " и ромите са репресирани. Заработва си грантовете човекът. И той семейство храни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK