Има ли логика да разхлабваме мерките

Мерките често изглеждат не толкова "навременни и прецизирани", колкото непоследователни, без ясна (медицинска) причинно-следствена логика и ясни критерии.

© Цветелина Белутова, Капитал

Мерките често изглеждат не толкова "навременни и прецизирани", колкото непоследователни, без ясна (медицинска) причинно-следствена логика и ясни критерии.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Ура, отвориха Витоша! И парковете (не само за хора с кучета и деца). Както бе казано, досега щабът изчаквал "да се стопли времето, да почне слънцето да трепе вируса навън и да се повишат знанията за него".


Няма нищо сигурно
Човек обаче не знае да се зарадва ли на тези свободи или да се притесни още повече. Защото, и без да си специалист, е достатъчно да си следил световните новини, за да установиш, че няма абсолютно нищо сигурно. И че знанията за вируса не са се повишили кой знае колко. Както каза друг член на щаба в отговор на въпрос: " не ми се струва вероятно, но знае ли човек".


Отначало например ни предупреждаваха да се пазим от повърхностите (като дръжки на врати). Но тези дни прочут професор обяви: "Нито веднъж не успяхме да извлечем активни вируси от такива места". Друг международен авторитет също се съмнява, че повърхностите могат да бъдат източник на зараза и е "почти сигурен, че в домашни условия няма смисъл да дезинфекцирате".


Трябва, разбира се, да се пазим от разболелите се - затова са под карантина за 14, че и за 28 дни. От същия авторитет обаче научихме, че "четири дни след появата на симптомите болният вече практически не заразява околните, а седмица след началото на болестта със сигурност престава да бъде заразен".


Отговорът на въпроса дали и доколко "слънцето трепе вируса" също тъне в мрак. Да не говорим за маските, тестовете, антителата, имунитета и прочие. Както и защо при супер твърди мерки (примерно в Сърбия) и при либерален подход като в Швеция резултатът е горе-долу един и същ.


Нашите мерки


Според българския премиер, нашите "мерки са изключително навременни и точни, много добре прецизирани". Да, засега числовото изражение на епидемията у нас е сравнително ниско, което е похвално. Но на мястото на премиера бих бил по-предпазлив - не от някакво суеверие, а заради самите мерки.


Парковете например бяха затворени, когато новите случаи бяха по 15-20 на ден. И бяха отворени при 50-60 случая, точно след като щабът предупреди, че така "ситуацията ще се влоши". Задължението да се носят маски на открито бе два пъти налагано и два пъти отменяно. Витоша е отворена, но без обществен транспорт. Затова пък в града човек може да се вози цял ден. Навред има КПП-та, но се оказа, че можеш да долетиш тежко болен от Амстердам и никой да не ти попречи да отпрашиш с такси за Хасково.


Знам, че в ситуация с толкова неизвестни това е донякъде неизбежно, но мерките често изглеждат не толкова "навременни и прецизирани", колкото непоследователни, без ясна (медицинска) причинно-следствена логика и ясни критерии. Дълго време посоката (вероятно правилна) бе да се внушава колективен страх. Но ето, че сега, когато числата на епидемията набъбнаха, посоката се обърна. Мерките се разхлабват, спряха и брифингите - да не се плашат хората.


Психологическият ефект


Хората обаче са различни. И ефектът от този завой върху тяхната психика и поведение ще е различен.


Онези, които така и не се уплашиха, получават потвърждение за съмненията си. Прави бяхме, че ограниченията нямат смисъл, ще си кажат те.


Други ще се запитат защо беше всичко това и ще се разколебаят силно в основанията да се притесняват.


За трети, най-дисциплинираните, подобно разхлабване на мерките, лишено от ясна обосновка и логика, вместо успокоение ще донесе още повече страх, тревожност и паника.


Как ще се отрази всичко това на разпространението на вируса? Знае ли човек...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  Логика има.
  Здрав разум НЯМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8707 Любопитно

  Няма никаква логика - при 50 заразени да се слага карантина!
  При 2000 заразени - да се отменя!

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8707 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма никаква логика - освен логиката да следваме кака Меркел

  [email protected]
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Малко бързичко се случиха нещата с разхлабване на мерките, явно властта разчита на нещо, което го няма и никога не го е имало - самодисциплината. Не искам да съм лош пророк, но дано болниците са наистина подготвени да посрещнат следващите.
  Пазете се и пазете възрастните си близки.

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Дойче веле съвсем пропадна..............
  а Дневник започна да се превръща в ЖЪЛТ................

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Няма управия! Доцовската вълна е да е против! Няма заначение на какво, ама да е силно "против"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Логика има.Здрав разум НЯМА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Здравия разум сочи вие да вземете контрола на харчовете, тъ ли?! Вие собствената си каса ограбихте и не разбрахте кой, ще контролирате държавата! Май само искате да си напълните касата, а?! Ама няма да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Навсякъде правят едно и също, говорят едно и също, гледат един от друг, всеки е в небрано лозе..Пак ние сме на пангара.

 9. 9 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Малко бързичко се случиха нещата с разхлабване на мерките, явно властта разчита на нещо, което го няма и никога не го е имало - самодисциплината. Не искам да съм лош пророк, но дано болниците са наистина подготвени да посрещнат следващите. Пазете се и пазете възрастните си близки.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Кажи ми има ли логика, да СЛАГАМЕ МЕРКИ, тогава ще ти кажа има ли логика да вдигаме мерките ..

  И въобще какво да правим - да държим ограниченията още 10 години, или що?
  Според мене основната цел на мерките - да се пречи на празнуването на Великден - успя, празниците отминаха, така че за какво да има още мерки?  КАКВО ТОЧНО постигнаха мерките?
  Намалиха броя на заразяването?

  Ми не, въпреки всичкото подскачане за затварянето на църквите, за заразената лъжица, за нехигиеничните , брадясали попове , за Чесъните- провинциалисти от София, дето разнасят зараза при близки и познати - ромските махали пламнаха..

  Както си беше и ясно, че ще се случи ..
  За болниците също отдавна си се знаеше, че са ръзвъдници на болестта - от първата жена от Габрово.

  И какво направиха мерките?
  Нещо промениха, нещо ограничиха?

  Каквото можа - се направи, за Великден - пазарите за цветя, бяха затворени баш на Великден, създаде се страх .. в момента няма никаква нужда от подобни неща.

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  Дедо Ясен да си седи дома и да не се излага на рискове.

 11. 11 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До сега слушахме вой и крясъци от рода - права на човека, пълзяща диктатура, отворете парковете, отворете Витоша, с куче може с внуче не може, ограниченията нямат смисъл и тям подобни. Сега обратното.
  Явно този "Дългогодишен журналист в БНР, сега комунист на "Дойче веле"", както пише горе на снимката му, ако му платят добре става "морален стожер" на всяка теза.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3050 Любопитно

  До коментар [#9] от "simChо":

  Разбира се, че имаше логика да се сложат мерки - за да се ограничи заразата и да се даде време на здравната система да се подготви. Това е факт, слава богу, реагирахме навреме и в голяма степен адекватно.
  За мен разхлабването на мерките е твърде бързо и масирано и ще има последствия, и то съвсем скоро. Предпочитах да е с времеви график - нещо се прави, вижда се ефекта, коригира се, прави се следващо и т.н. Не стана така.
  Големият въпрос е как да се подпомогне умно стартирането на икономиката - там, като при здравните мерки, също няма някакъв особен план и също ще има последствия.

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#9] от "simChо":Разбира се, че имаше логика да се сложат мерки - за да се ограничи заразата и да се даде време на здравната система да се подготви. Това е факт, слава богу, реагирахме навреме и в голяма степен адекватно.За мен разхлабването на мерките е твърде бързо и масирано и ще има последствия, и то съвсем скоро. Предпочитах да е с времеви график - нещо се прави, вижда се ефекта, коригира се, прави се следващо и т.н. Не стана така.Големият въпрос е как да се подпомогне умно стартирането на икономиката - там, като при здравните мерки, също няма някакъв особен план и също ще има последствия.
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  1.Какво стана в здравната система??
  В болницата във Видин например, в Елхово, в Лъки, в Чепеларе???

  2.Как беше спряно заразяването?
  Ми никак .. вирусът е тука, уязвимите групи са тука, утре, след месец или след три месеца може да пламне епидемиологично огнище .. може и след две години, може и на Коледа.

  3.Какъв беше Планът, освен да се пречи на Великден?
  Защо бяха затворени парковете - какво се целеше? Как това помагаше на Здравната Система?

  Защо на Цветница бяха затворени пазарите за цветя, освен за да не се слагат букети на иконата на Богородица? Защо после бяха отворени?
  Защо "Кауфланд" не затвори, а пазарите затвориха?
  Защо имаше маски, защо след малко отпаднаха маските??

  4.А за Икономиката си е ясно .. световна криза!
  Първом в производството, скоро и финансова!

  Та Планът им не е бил само за Великден, а и за банките, мисля си ..

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Ако искаме да оцелее икономиката...

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3050 Весело

  До коментар [#13] от "simChо":

  То в Пирогов има 50 заразени медици, ти ми говориш за Елхово и Лъки...
  Не одобрявам всички мерки, имаше откровени недомислия, но какво щеше да стане без мерки, в българска болница бил ли си?
  И никой не говори за спиране на заразата, а за ограничаването й. Въобще, струва ми се, че търсиш под вола теле.
  Пазете се и пазете възрастните си близки!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Има ли логика
  =======+
  Логиката е човешкото възприятие на нещата....
  Вече втори месец, природата дава ясни сигнали, че взетите досега мерки са правилните.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Т.нар. щаб стреля в тъмното с тези мерки. Както всички видяхме, един път парковете бяха най-опасното място на света, две седмици след това се оказа, че можело. Ще слагаме КПП, после ги махаме. Маски, без маски. После пак маски, после без. Затваряме пазарите, два дена по-късно отваряме. А колко лесно щеше са бъде ако течеше някаква мисъл я тоя щаб, пък макар и минимална...

 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Защо на Цветница ? Защо после бяха отворени? Защо "Кауфланд",
  Защо имаше
  —цитат от коментар 13 на simChо


  Защото това е нещо ново за нас, а и за целия свят... не е нещо за което можеш да кажеш, че някой знаел точно какво да направи, такъв човек няма. Иначе вируса след като се прибраха сумати българи от чужбина, плува във собствени води и е много трудно да се хващат някакви огнища и прочие.

 21. 21 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Е, колко пък да е опасен този вирус при положение, че болшинството народ си го разнася (почти) безсимптомно? Нали това е една от големите мъки на "карантинистите"?

  И колко пък да е заразен след като се налага да се диагностицира с тестове, които излизат ту положителни, ту отрицателни? С мъка се обявяват някакви мижави проценти "вирусоносители" - справка полцаите, Банско, шофьорите от СКГТ, проучванията в Австрия. По този случай, какво стана с представителната извадка в Пловдив (защото бил в средата на България)?

  Да не говорим, че въпросните тестове зависят от това колко цикъла на преобразуване на РНК в ДНК ще направи лаборанта, демек мерят нещо, но не е съвсем не е сигурно какво. Болшинството народ може и да си мисли, че просвутото тестване е като меренето на алкохола в кръвта, или че гледат за вируси под микроскоп, но изобщо не е така.

  С две думи, "Седи дома, чети ШОК".

 22. 22 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3005 Весело

  България е сравнително слабонаселена и отделните точки на зараза се обособяват ясно !

  По дълго ще тлее в София и накрая Мангърчето ще излезе прав ...

 23. 23 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#19] от "zero_day":

  Все пак щабът е от българи като теб и мен с изключение на Бойко, като Него няма друг в света. Налагат се мерки, които ще бъдат спазвани от "балъците"( така се гласуват и законите и се създават наредби и винаги има тарикати, които ги заобикалят или са човек на някого) така го караме вече 30 години, мисълта винаги тече в посока как да пре.бем системата, която сами сме създали.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Все още наблюдавам идиоти даже във форума дето вярват, че вирус няма и че Мангъров е бог.
  Абе добре. Няма вирус.
  В САЩ смъртността себе увеличила с 26%. Във Великобритания със 32%, Във Бергамо със 538%. В Италия средно със 29% и така нататък. В България смъртността намалява с 10% В Еквадор със 83%. Там спряха вчера да броят.
  Хайде стига идиотии вече. И спазвайте правилата.

 25. 25 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Търсят логика, вместо да седнат и да напишат "Златният телец, или Кой забрани бикоборството в Испания?"

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 26. 26 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  По дълго ще тлее в София и накрая Мангърчето ще излезе прав ...
  —цитат от коментар 22 на SS


  За какво точно ще се окаже прав Мангъров, да гледаме какво казва СЗО и да го повтаря, ами то толкова всеки може.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Извънредното положение свърши работа да извади хората от нормалното поведение, хората започнаха да носят маски, да спазват дистанция, да си мият ръцете след контакт със замърсена среда. Карантината остава, отменят се полицейските мерки. Съвсем разумни действия на правителство, но провалили се държави се държат менторски, без да посочат нашите плюсове и своите минуси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#27] от "Корки":

  Ако някой не си е миел ръцете преди (след тоалетна, след като се прибере и особено след като е докосвал пари) си е негов проблема, а съм сигурен, че и сега не ги мие. Първите седем не се връщат.

 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  типично поведение на разглезени хлапаци и такива ще са и резултатите неизбежно.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Както всички налагаха почти еднакви мерки, така изведнъж всички започнаха да премахват мерки.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Все още наблюдавам идиоти даже във форума дето вярват, че вирус няма и че Мангъров е бог.Абе добре. Няма вирус.В САЩ смъртността себе увеличила с 26%. Във Великобритания със 32%, Във Бергамо със 538%. В Италия средно със 29% и така нататък. В България смъртността намалява с 10% В Еквадор със 83%. Там спряха вчера да броят.Хайде стига идиотии вече. И спазвайте правилата.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  Хубаво.

  ВИРУС ИМА! И е опасен, толкова, колкото говорите ..

  И ще има!
  И ко прайм?

  ВСЕКИ бъдещите 3-4 години ще се срещне с вируса!
  Мерките бяха В ПОНИЖАВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИЯ ИМУНИТЕТ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА и удряне по Великден ..

  Нещо особено да е направено със Здравната Система - не се видя .. както няма персонал, легла, оборудване - така си и няма ..

  Друго нещо да е направено - пак не се видя ..
  И въобще КАКЪВ БЕШЕ ПЛАНЪТ?

  Какво се целеше със затварянето на пазарите за цветя - да се укрепи Здравната Система?
  Или да се засили естествения имунитет на хората?

  Доста чудата мярка, и за едната, и за другата цел ..

  Пък и на форума се видя - от подскачането на червените соросоиди, срещу църквите, Великден, събирането и празнуването на хората ..

  "Ще се разнесе заразата, ще видите, до какво ще доведе!"..

  И до какво доведе?
  До епидемиологични взивове в ромски махали, в разни отдалечени места ..

  Ромите масово са ходили на Великден и Цветница и са се изповядвали и са вземали причастие от Заразената Лъжица?

  Софиянците, дето са и Чесъни, масово са отишли баш из ромските махали - и ей я- заразата плъзнала?

  Пълни глупости.
  Още като са го писали, Червените Соросоидчета из форума самите те не са си вярвали..

  И се оказа НИЩО ОТ ТЕХНИТЕ БРЪТВЕЖИ НЕ Е ВЕРНО ..

  Какво общо имат епидемиологичните взривове във вторичните огнища, с тяхното левичарско клеймене на Мракобесието и на църквите- дето били поголовно заразни?

  Какво общо има реалността - епидемиологичните взривове в разни места - ромски махали, социални институции - с писаното, с говореното и със вземането на Мерките?

  Ми нищо ..

  Вирусът го има, има го и в България, има го и по света и каквато си беше вероятността да има огнище, преди Мерките, такава си е и сега и такава ще е и август, септември, октомври, по Коледа, след година, след две ..

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Както всички налагаха почти еднакви мерки, така изведнъж всички започнаха да премахват мерки.
  —цитат от коментар 30 на дерибеев


  Че аз го казах..

  Великден .. на тях им пречи ..

  Помниш ли, какво беснеене беше на форума, на 16 април, Велики Четвъртък?
  Заради годишнината.. :

  Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък.

  Освен това нещо са намислили и с Икономиката ..

  Па сега поолабват мерките - какво странно, направиха манш и робер на без коз !
  Кво да се още напъват?

 33. 33 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Мерките се налагат и вдигат според това колко са паникьосани милиционерите начело на държавата, без всякаква епидемиологична обосновка. При 10 заразени на ден глобяваха по 5000 лв за разходка в парка, при 60 заразени на ден отвориха парковете. Само някой да не седне на пейка, много е опасно, това не ви е метро. На работа във фабриката може, на училище не може. Маски няма смисъл да носите, после глобяваме който е без маска, ама от другата седмица, абе на открито май може.
  И после плюят народа, че бил недисциплиниран и не слушал експертите. Е, как да вярвам на такива експерти, Ангел Кунчев още повтаря, че ковид19 щял да се "самоограничи", от скромност и чувство за мярка сигурно.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Няма последователност в действията на НОЩ.

  Забраните за парковете и Витоша не бяха смислени и излишно изнервиха хората, а и наляха вода в мелницата на тези дето искат всички да тръгнат през просото.

  А сега се тръгва в другата крайност - към прекалено голямо отпускане при условие, че епидемията у нас сега е в много по-големи пропорции отколкото през март.

  Има такива дето казват, че нямало епидемия щото вирусът ходел само по циганите. А не си дават сметка, че циганите ходят по болници. Направо е стряскащо колко много заразени медици има. С тези темпове случаи като този във Видин ще се повторят съвсем скоро и на други места.

  И ще станат 2 други неща.

  Първото е вътрешно-болни инфекции. Щото който е в болница е с разклатено здраве независимо дали е там защото е заразен или защото е там заради автомобилна катастрофа. Та болничните пациенти винаги са лесна плячка за една епидемия. Това видяхме в Кюстендил - смъртните случаи там са на хора дето им се е наложило да отидат до болницата за други болести и там са се заразили.

  Другото е, че ако започнат да затварят болници (както е във Видин) тогава смъртността ще скочи от съвсем други заболявания. Щото ако те лепне апандесит и няма кой да те прегледа си пътник - без значение дали си успял да пипнеш вируса или не.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Няма никаква логика - при 50 заразени да се слага карантина!При 2000 заразени - да се отменя!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  —-
  Логиката е проста- ЕС бюджета трябва да се пълни, нашият също. Бизнесът трябва да тръгне, защото няма пари.
  Хората без хронични заболявания искат да живеят, не искат да са затворени. И те са явно мнозинство.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Все още наблюдавам идиоти даже във форума дето вярват, че вирус няма и че Мангъров е бог.Абе добре. Няма вирус.В САЩ смъртността себе увеличила с 26%. Във Великобритания със 32%, Във Бергамо със 538%.

  Хайде стига идиотии вече.
  И спазвайте правилата.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  Пилците се броят наесен!

  Вирусът, като е толкова опасен, ще убива уязвимите групи с години..

  МЕРКИТЕ не мога да видя, нещо да СА ПРОМЕНИЛИ..

  Хората нямат антитела, не са изградили имунитет, а от стоенето в къщи с месеци и обездвижването , едва ли ще имат повече съпротивителни сили на вируса , сравнено с хора дето са били на въздух, движение и слънце ..


  Та да видим след един период ТРИ ГОДИНИ да речем ..
  Колко ще са умрелите общо от вируса в Беларус, колко у нас, колко в Швеция ?
  Искаш ли?

  И тогава да преценим Мерките?
  И Мерките ли СПАСИХА БАНСКО ОТ ГИБЕЛ?

  Макар че лично аз имам съмнения за статистиките де..

  Иначе хубаво е казано от Христо Петров :

  "Нещастник, седи дома, чети “Шок”.
  Кажи ми шубе ли те е бе, мишок."

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#32] от "simChо":

  На комунистите църквата винаги е пречела, атентата в църквата „Света Неделя“ дори не се споменава/отбелязва, все пак преки потомци на атентаторите са автентични демократи, комунистите заличават 3ти март, наследниците им тук пищят за същото.....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Малко на магия се опазихме, доста неясно как. Дано имаме същия късмет и в предстоящите дни. А какъв е приноса на премиера и щаба и в каква посока ще остане загадка.

 39. 39 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#13] от "simChо":То в Пирогов има 50 заразени медици, ти ми говориш за Елхово и Лъки.
  Въобще, струва ми се, че търсиш под вола теле.Пазете се и пазете възрастните си близки!
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Говорихме за Здравната Система ..
  Как щели били Мерките да и дадат време да срещне предизвикателството, или каквото и да е там..

  ТОВА ТИ се емна да ми го обясняваш..

  А АЗ те попитах КАК МЕРКИТЕ И ПОМОГНАХА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА да посрещне , каквото и да е?

  Следващият епидемиологичен взрив и вторично огнище може да е в Трън, Лъки, Елхово, Дряново, Попово, Полски Тръмбеш , Свищов ,Червен бряг - или нещо подобно..

  Болниците - както си бяха без персонал и взели-дали, така са си си в момента ..
  Какво точно постигнаха Мерките?

  И под вола теле го търся не аз ..

  Ами пичовете дуднещи за Мерките ..
  КАКВО постигнаха Мерките, и какъв ни е Планът?


 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  "Няма никаква логика - при 50 заразени да се слага карантина!
  При 2000 заразени - да се отменя!"

  Напротив има логика. При 50 заразени, но без познания за болестта, без вярни тестове, без натрупан опит в лечението по света....

  подпис
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8707 Любопитно

  До коментар [#40] от "Иван K":

  А на кой етап сме – на етапа на „растеж“ на заразяванията с коронавируса, на етапа на „зрелост“, на етапа на „спад“ или на етапа на „приключване“?
  Статистиката е безкомпромисна – все още сме в етапа на „растеж“ на заразяванията.

  ka[email protected]
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  "Както и защо при супер твърди мерки (примерно в Сърбия) и при либерален подход като в Швеция резултатът е горе-долу един и същ."
  *
  Поне сто пъти се писа, че шведите имат малки семейства и не живеят няколко поколения под един покрив, което е характерно за народи с манталитет, подобен на нашия. Освен това в Швеция няма толкова много представители на един етнос, който е скаран с хигиена, дисциплина, отговорност към себе си и другите и редица други изисквания на цивилизацията.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Не, явно властта знае нещо, което ние не знаем.

 44. 44 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Трябва да се признае, че това което се прави през последните няколко дни е единственото работещо и правилно решение : проследяване на огнищата съчетано със засилено тестуване и съответно на това засилване и отхлабване на ограниченията според ситуацията. Тоест интелигентно и разумно управление на кризата. Да се надяваме по този начин с оправянето на времето до началато на лятото постепенно всичко да отшуми.

 45. 45 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  План може да има, когато знаеш какво имаш насреща си и какво можеш да очакваш. За съжаление ситуацията в момента не е такава и това важи за целия свят. Методът на опита и грешката може да не се харесва на мнозина, но това е засега положението. А на критикарите, които винаги са против всички и всичко, независимо какво е то, изобщо не трябва да се обръща внимание. И тук му е мястото да цитирам за пореден път Джон Лоутън, 68 годишен, репортер-ветеран
  пред Американската Асоциация на журналистите от електронните медии, 1995 г.:

  „Ерата на информацията има и своите иронии. Една от тях се съдържа във факта, че всяко дилетантско мнение може да получи обществено внимание.“

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  "Как ще се отрази всичко това на разпространението на вируса? Знае ли човек..."


  Знае се, ма не щат да го кажат. На управляващите им е все едно, дали пораженията от епидемията или срутването на икономиката ще ги измете. На кого му пука за умрелите и инвалидите!?

 47. 47 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Дойче веле съвсем пропадна..............а Дневник започна да се превръща в ЖЪЛТ................
  —цитат от коментар 5 на NIKE


  Дневник започнал да се превръща в жълт хахаха. Човече ти откога не си влизал в Дневнки та още се надяваш, че само се превръща? От както има дело срещу собственика на Дневник това е така. Надеждата е, че като пишем срещу Борисов и ГЕРБ ще отървем присъдата, ама надали, то нали надеждата крепи човека та така и с Прокопиев.

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "Както и защо при супер твърди мерки (примерно в Сърбия) и при либерален подход като в Швеция резултатът е горе-долу един и същ."

  *Поне сто пъти се писа, че шведите имат малки семейства и не живеят няколко поколения под един покрив, което е характерно за народи с манталитет, подобен на нашия. Освен това в Швеция няма толкова много представители на един етнос, който е скаран с хигиена, дисциплина, отговорност към себе си и другите и редица други изисквания на цивилизацията.
  —цитат от коментар 42 на pamela


  Поне 20 пъти, писах лично аз, че вирусът и заразяването ще си е още години ..
  Примерно пикът може да е след 3 години .. или след две .. ще пламнат, едновременно 2-3 огнища някъде - и ето !

  Като ВСЕКИ ще се срещне с вируса, близките 3-4 години..

  Или шофьор в автобус, ще е вирусоносител, или продавачка, или съсед, или служител в някаква служба където отива, или някакви хора в банка ..

  Как, аджеба неккви Мерки ще изменят, тази простичка истина - неясно???

  "Как ще се отрази всичко това на разпространението на вируса?
  Знае ли човек..."Знае се, ма не щат да го кажат. На управляващите им е все едно, дали пораженията от епидемията или срутването на икономиката ще ги измете. На кого му пука за умрелите и инвалидите!?
  —цитат от коментар 46 на Judjuk


  За разпространението на вируса има хиляди фактори ..
  Имунната система на хората , например..

  Мерки свързани с неходене в парка, какво как променят, лично на мене ми е неясно ..

 49. 49 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#31] от "simChо":

  Ето тук са обяснени различни сценарии - https://ncase.me/covid-19/

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":План може да има, когато знаеш какво имаш насреща си и какво можеш да очакваш.
  —цитат от коментар 45 на ТНТ


  Имат , имат План ...
  Да ограничат пазарите за цветя на Цветница????
  А по-късно, пак да ги отворят??

  Да скачат и да се провикват, за затварянето на църквите баш на 16 април, Велики Четвъртък .. щото имало било заразени лъжици за причастие, а поповете били нехигиенични ..

  А 1925 година, пак е било 16 април, Велики Четвъртък ..

  А ето - само след няколко седмици лъжицата не им пречи ..

  Имат План - много ясно..

  Свързано е, мился си с Великден има и нещо намислено за финансово-икономическата система на света!

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#31] от "simChо":Ето тук са обяснени различни сценарии - https://ncase.me/covid-19/
  —цитат от коментар 49 на ndb


  Кво да ги гледам сценарии .. то ясно..

  Благодарение на Мерките, лично аз в момента по-защитен ли съм???

  Да???

  А Банско, да припомним , БЕ СПАСЕНО ОТ ЗЛОКОБНА ГИБЕЛ ...

 52. 52 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 304 Неутрално

  [quote#39:"simChо"][/quote]

  Нищо не са постигнали мерките. Англия 65 милиона 32000 починали, като статистиката твърди, че са над 50000 или 492 починали на един милион население, България 7,5 милиона починали 82 души или 11 починали на един милион. В Англия са починали 45 пъти повече хора на един милион население от колкото у нас. Ето това постигнаха мерките, но то не е разбираемо за умнокресливите те ще си крещят винаги. Да не говорим за това колко инфекциозни отделения се разкриха, с колко се увеличиха интензивните легла и апаратите за обдишване, но това е много сложно за такива хейтъри като теб.

 53. 53 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#41] от "karabastun":

  Тук можеш да разиграеш различни сценарии - https://ncase.me/covid-19/

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 54. 54 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Едни ще умрат, други ще живеят. Каква е тая драма? Да стоя затворен заради един грип? А нема нужда

 55. 55 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 368 Весело

  До коментар [#51] от "simChо":

  Еее, щом всичко е ясно :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 56. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 935 Любопитно

  Айде пак вариации на тема „Зайо, що си с шапка, Зайо що си без шапка?“! А бре дрОгарю колумнист на Дойче зеле, па все сте недоволни ти и такива като теб всезнайковци! Кое точно не ти хареса от това, което направиха НОЩ и премиера? Малко заболели? Малко починали? Ти какво предпочиташ – да стане като във Великобритания, където вече широко е разпространено съмнението, че бай Боре изобщо не е бил болен от корона вирус, а се е скатал в болница, защото е видял с какви катастрофални темпове нараства броят на заразените и починалите там? Пък после оздравява, под аплаузите на някои сънародници, че и дете му се ражда! Well done! И сега „Boris Johnson’s illness has made him more powerful“ - https://www.ft.com/content/0cbd81d8-7d5e-11ea-82f6-150830b3b99a - ама я хвърли един поглед на коментарите към статията! Ето ти един: „More powerful - possibly. More competent - never going to happen, сиреч „По-силен - възможно. По-компетентен - никога няма да се случи“. Това ли предпочиташ да се бе случило и в България? Баце и без това набра позитиви от извънредното положение, ама ако се беше сетил да изиграе и етюда на бай Боре, сега щеше със 98,4% електорат, щото 1,6% са запазени за обитателите на Подопашието! Нещо неясно?

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  "Мерки свързани с неходене в парка, какво как променят, лично на мене ми е неясно .."
  До коментар [#48] от "simChо":

  Не е въпроса дали ще ходиш в парка, в гората или в тоалетната, а как да се опазиш от зараза. Вчера ходих в болницата, безброй хора , срещат се, бутат се, допират се, никаква изолация. Колкото повече хора и колкото повече шанкат по улици, пътища, заведения и каквото и да е, и където и да е, толкова вероятността да се сблъскаш с вирусоносител е по-голяма и рискът става недопустим. Неслучайно непрекъснато пиша какво казва Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  [quote#39:"simChо"]
  —цитат от коментар 52 на tda10501756
  Нищо не са постигнали мерките. Англия 65 милиона 32000 починали, като статистиката твърди, че са над 50000 или 492 починали на един милион население, България 7,5 милиона починали 82 души или 11 починали на един милион. В Англия са починали 45 пъти повече хора на един милион население от колкото у нас. Ето това постигнаха мерките, но то не е разбираемо за умнокресливите те ще си крещят винаги. Да не говорим за това колко инфекциозни отделения се разкриха, с колко се увеличиха интензивните легла и апаратите за обдишване, но това е много сложно за такива хейтъри като теб.[/quote]

  Пилците се броят наесен.
  Пандемията ще е поне 7-8 години.

  Аре накрая да теглим калема.

  Британия и Швеция решиха , че баш бъдещето е важно а за него трябва повишен имунитет.

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "Мерки свързани с неходене в парка, какво как променят, лично на мене ми е неясно .."До коментар [#48] от "simChо":Не е въпроса дали ще ходиш в парка, в гората или в тоалетната, а как да се опазиш от зараза. Вчера ходих в болницата, безброй хора , срещат се, бутат се, допират се, никаква изолация. Колкото повече хора и колкото повече шанкат по улици, пътища, заведения и каквото и да е, и където и да е, толкова вероятността да се сблъскаш с вирусоносител е по-голяма и рискът става недопустим. Неслучайно непрекъснато пиша какво казва Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече!
  —цитат от коментар 57 на Judjuk

  Седи дома, чети Шок!

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":План може да има, когато знаеш какво имаш насреща си и какво можеш да очакваш. За съжаление ситуацията в момента не е такава и това важи за целия свят. Методът на опита и грешката може да не се харесва на мнозина, но това е засега положението.
  —цитат от коментар 45 на ТНТ


  Безспорно!
  А като се каже, че Мерките са взети на принципа "звездите ми го говорят!" веднага почва троленето.
  Мани ги ..

  И с такива мерки, леко налудни , вземани на две ракии .. Малка България е пред утвърдени държави по овладяност на положението!

  А представяте ли си, ако Щабът бе седнал па и да помисли малко?
  Щяхме да сме ги отвяли!


  Защото това е нещо ново за нас, а и за целия свят... не е нещо за което можеш да кажеш, че някой знаел точно какво да направи, такъв човек няма.
  Иначе вируса след като се прибраха сумати българи от чужбина, плува във собствени води ...
  —цитат от коментар 20 на deutschland


  Бе има си План бе ..
  А за вируса - ясно ...

  Завод "Идеал-Стандарт" Севлиево , примерно .. на формовъчните линии , първа, втора и трета смяна са няколкостотин човека, в автобусите от Габрово, Търново и т.н. се омешват, в стаите за почивка, в кафенетата, в тоалетните, в баните, на работните места ..

  И контактни са си реално 1200 човека. Башка семействата им , съседи , братовчеди, сестри и т.н.
  Иди ги лови ..

  Мижи, да те лажем , това с контактните лица ..

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "Мерки свързани с неходене в парка, какво как променят, лично на мене ми е неясно .."До коментар [#48] от "simChо":Не е въпроса дали ще ходиш в парка, в гората или в тоалетната, а как да се опазиш от зараза.
  Вчера ходих в болницата, безброй хора , срещат се, бутат се, допират се, никаква изолация.
  —цитат от коментар 57 на Judjuk


  АЗ СЪМ НА РАБОТА..
  Не сме спирали ..

  И как точно е идеята да се опазя???

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 936 Любопитно

  До коментар [#62] от "Ivan Rachev":

  Защо всяко мнение различно от вашето дори поднесено като статия трябва да се обявява за "тиня, кал"?

 64. 64 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Не трябваше толкова рано да се обявява извънредното положение, когато у нас нямаше никаква епидемия, а единични случаи. Трябваше просто стриктно да се следят контактните. За 2 месеца хората се измориха, бизнесът се срина. Ако рестрикциите бяха наложени около месец по-късно — преди Цветница, сега нямаше да се налага да се разхлабват мерките, когато се увеличава заразата. При нас вирусът дойде по-късно и ще отслабне действието му по-късно. Трябваше да си имаме наш режим на мерки, а не да се водим по Италия и Испания.

 65. 65 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Логика няма, но със сигурност има нужда, ако обстановката позволява. Лошото е, че все още никой не е напълно наясно с този вирус, Ето днес от Израел един професор разправя, че за 70 дни коронясаната гад сама си умира. Питат го защо - ами не знае човека. Постоянно излизат данни за нови и нови въздействия на вируса. Къде е истината???

  без подпис!
 66. 66 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#56] от "Santos":

  "ако се беше сетил да изиграе и етюда на бай Боре, "

  Ако, ако, ако си беше свалил гюрука щеше да осъзнаеш че няма как да играе етюда на Борето, защото баце живее с джипката с не с Кари!

 67. 67 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#52] от "tda10501756":

  Не е зле и да сравниш броя на тестовете😎

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 68. 68 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Съгласен. Аз определено поддържах идеята за по-строги мерки поне още 2 седмици.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 69. 69 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Весело

  До коментар [#56] от "Santos":

  А, Зайо с шапката си е мой лаф.:) Но добре го използваш :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 70. 70 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#54] от "kcq33617839":

  Всичко опира до морал, мен.
  Теб неща да те срещам по пътищата на празник. Себеподобните ти винаги се имат за безсмъртни.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 71. 71 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#13] от "simChо":
  Добре си задал въпросите, ето отговори:
  1.Какво стана в здравната система??
  Даваш за пример Чепелае, Елхово и Видин... Постигнато е това, че за сега претоварените болници се броят на пръстите на едната ръка, дано така си остан

  2.Как беше спряно заразяването?
  ТИ казваш "никак", но не си прав. Спря се с бързото въвеждане на ограничителни мерки. И това е факт, съвсем безспорен. Мисля, че е загуба на време да го доказвам.

  3.Какъв беше Планът, освен да се пречи на Великден?
  Великден просто съвпадна с предполагаемият пик на болестта. Но за наше щастие, прогнозите за бул след това не се сбъднаха... точно заради затварянето на парковете и строгите мерки. НЕ е сериозно да коментирам становището ти, че идеята е била да се пречи на Великден. Може да обвинаваш Борисов във всимко друго, но хората от Банкя, знаят, че всяка неделя той ходи в техният манастир.
  Цветниза и пазарите бяха "рестриктирани" защото това е мястото и времето, когато и ъкдето най-голяма част от нашите братя роми шават. Няма да навлизам в обяснение, защо махалите се смятат за потенциален инкубатор на болестта.

  4.А за Икономиката си е ясно .. световна криза!
  Първом в производството, скоро и финансова! - Тук отговорът е мнго кратък : ДА.
  Надеждата е, че икономиката ще покаже гъвкавост и бързо проспособяване към ситуацията.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 72. 72 Профил на bgq17618748
  bgq17618748
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Младеж, поеми си малко въздух. Много си се запенил, ще ти стане нещо. Успокой се малко.
  [quote#50:"simChо"][/quote]

 73. 73 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#13] от "simChо":Добре си задал въпросите, ето отговори:1.Какво стана в здравната система??Даваш за пример Чепелае, Елхово и Видин... Постигнато е това, че за сега претоварените болници се броят на пръстите на едната ръка, дано така си остан2.Как беше спряно заразяването?ТИ казваш "никак", но не си прав. Спря се с бързото въвеждане на ограничителни мерки. И това е факт, съвсем безспорен. Мисля, че е загуба на време да го доказвам.3.Какъв беше Планът, освен да се пречи на Великден?Великден просто съвпадна с предполагаемият пик на болестта. Но за наше щастие, прогнозите за бул след това не се сбъднаха... точно заради затварянето на парковете и строгите мерки. НЕ е сериозно да коментирам становището ти, че идеята е била да се пречи на Великден. Може да обвинаваш Борисов във всимко друго, но хората от Банкя, знаят, че всяка неделя той ходи в техният манастир. Цветниза и пазарите бяха "рестриктирани" защото това е мястото и времето, когато и ъкдето най-голяма част от нашите братя роми шават. Няма да навлизам в обяснение, защо махалите се смятат за потенциален инкубатор на болестта.4.А за Икономиката си е ясно .. световна криза!Първом в производството, скоро и финансова! - Тук отговорът е мнго кратък : ДА.Надеждата е, че икономиката ще покаже гъвкавост и бързо проспособяване към ситуацията.
  —цитат от коментар 71 на olexander


  1.Да се твърди, че зад цялата история стои нашият Бойко Борисов е невероятно смело!
  В Русия някакви говорят за 26 милиона безработни, в Индия където имат автомобилен пазар няколко милиони, има 100% спад, Германия и Австралия очакват рецесия .. и кой е в дъното?
  Бойко????

  Това е просто несериозно .
  Не Бойко е в дъното на всичко и не той е замислил нещата с Великден и финансовата система на света .. все пак затварянето на пазарите за цветя, навръх Цветница си беше показателно.
  Наш Бойко??
  То Меркел е изпълнител, камо ли Бойко ...

  2.Не аз започнах да говоря, че цел на Плана е било да се даде време на Здравната Система ..
  Ако е така - нищо не е станало .. Здравната система - както си беше окаяна, в общия случай, такава си и остана ..

  3.Епидемиологичен взрив, не виждам как сме спрели.
  Ако му е писано да избухне, в някои местата с окаяна здравна система, които изброихме - ще си избухне , август, септември, ноември, по Коледа, на Великден 2021 и въобще когато му дойде времето..
  Може да има и две огнища едновременно, три едновременно ..
  Мерките, по какъв вълшебен начин , го предотвратяват???

  4.Как така може да се избегне човек да се срешне с вируса ..
  Бъдните 4-5 години ВСЕКИ ще има контакт.
  И какви мерки да се спазват?

  Нали обяснявам- АЗ СЪМ НА РАБОТА инженер съм и съм на монтиране на оборудване .
  Да има разстояние метър и нещо? Ми как - те монтират двама, трима човека, един държи, друг монтира .. пък и пътуват в един бус, живеят в един хотел..

  Ами в завод, като "Идеал Стандарт"? .. как ще се проследят контактите, на 1200 човека, плюс шофьорите на автобусите за работниците ..
  Слава на Бога, че вирусът, кой знае защо си е позагубил яростта .. иначе и с мерките - едно пълно нищо ..

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":Съгласен. Аз определено поддържах идеята за по-строги мерки поне още 2 седмици.
  —цитат от коментар 68 на olexander


  Що още 2 седмици?
  Що не още 2 години????


  За две седмици ще стане .. какво ???
  Какъв е Планът?
  От къде идва този времеви разчет 2 седмици???

 75. 75 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  [quote#73:"simChо"][/quote]

  Звездичке, ти да не би държиш цветарски магазин?

 76. 76 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#73] от "simChо":

  Нещо не се разбираме... Когато аз ти отговорих писах твоя отговор и моят след това... Ти си написал какво си мислиш че съм бил искал може би да кажа и си отговаряш на тези уж мои твърдения.
  Аз не намирам връзка между болницата в Чепеларе и автомобилният пазар в Индия.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#74] от "simChо":

  Един колега ти беше писал да се успокоиш. Верно си е. Сега изчетох всичките ти постове, много ми прилича като да имаш паник-атака. Дишай равномерно и се успокой.

  Защо 2 седмици питаш - веднага отговарям.
  Дота време щеше да даде допълнително затваляне на базпространението и да ни доближи до горещото време, кагато надавям се вирусът ще изчезне поне временно.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#73] от "simChо":Нещо не се разбираме... Когато аз ти отговорих писах твоя отговор и моят след това... Ти си написал какво си мислиш че съм бил искал може би да кажа и си отговаряш на тези уж мои твърдения.Аз не намирам връзка между болницата в Чепеларе и автомобилният пазар в Индия.
  —цитат от коментар 76 на olexander


  Абсолютно не се разбираме!

  А връзката е пряка - коронавируса ..
  Ковит-19 ..

  Мерките са по целия свят, сходни са , водят до едни и същи резултати .. удар по икономиката.
  У нас някакви по едно време говореха ,че Мерките били имали следният смисъл ..

  Да, признават онези, епидемиологичен взрив така или иначе може да дойде всеки момент - вирусът е тука, уязвимите групи са тука - ама със строгите мерки и ограниченията, пламването на огнищата ще е по-късно и до тогава щяло било Здравната Система да се подготвела..

  Като за да бъдело печелено скъпоценно време се плаща и цена - и в целия свят , и у нас ..
  Един конкретен пример - Индия ..

  Пазарите за април са рухнали.
  Дори и май, юни - всичко да е , както в най-добрите времена - само по себе си, това априлско рухване без никакви други въздействия означава сериозна криза в Азия ..

  И след примерът с Индия, се връщаме в България.. Мерките за строго ограничаване на целия живот, дето били за печелене на време, скъпоценно време за Здравната Система гледаме какво е дереджето.

  Пламване на огнище , казахме, може да има бъдните 3-4 години по всяко време и навсякъде.
  Полски Тръмбеш, Попово, Елхово .. и как е?

  Ми както си беше - така си е и останало ..

  Та така, какво има да не може да разбереш?
  А ако наистина не може да разбереш - недей се опитва да си из форуми , мой съвет.

  Христо Петров много хубаво ви го е казал..

  "Седи дома, чети “Шок”.
  Кажи ми шубе ли те е бе, мишок."

  https://www.youtube.com/watch?v=y4nSn-OjPGw

 79. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1175 Разстроено

  Забрави Цветница, цветарските магазини и Великден.

 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Икономическата криза вече чука на врата и мерките трябва да се съобразяват и с нея

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Логика има.Здрав разум НЯМА !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, нещо за вредата от обездвижването нема ли да ни обясниш?

 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Забрави Цветница, цветарските магазини и Великден.
  —цитат от коментар 79 на До руските мекерета


  Не съм, Каскетяга, не съм забравил и датите, не съм забравил и дядо ти ..

  Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък . При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

  И да ти кажа, Каскет Мазен, донякъде съм и впечатлен, верен си на родовите си традиции ..

  Вие забравяте, кой знае защо, да дуднете за спешно затваряне на църквите, щото поповете с тези бради не може да не са нехигиенични, и щото имало било заразена лъжица за причастие - коварно спотаена в църковний мрак.
  Що спряхте да го пишете?

  До коментар [#74] от "simChо":Един колега ти беше писал да се успокоиш. Верно си е. Сега изчетох всичките ти постове, много ми прилича като да имаш паник-атака. .
  —цитат от коментар 77 на olexander


  Точно пък обратното до сега ми пишехте .. да съм бил вземел заплахата сериозно!
  Като ми се даваха и безброй примери, за разболяли се и починали хора .. питахте ме "искаш ли ти и твоите близки да сте така"?

  Ми не, не искам .. за това питам за Плана ви, какъв е?
  Освен:

  "Седи дома, чети "Шок" - друго не ми казахте .

 83. 83 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1175 Весело

  [quote#82:"simChо"][/quote]

  Звездичке алена, този който ти е препоръчал да четеш "Шок", наистина е постъпил неразумно.

  Опитал се е да продаде краставици на стар краставичар.

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  [quote#82:"simChо"]
  —цитат от коментар 83 на До руските мекерета
  Звездичке алена, този който ти е препоръчал да четеш "Шок", наистина е постъпил неразумно.Опитал се е да продаде краставици на стар краставичар.[/quote]

  Мазньо, що не пристъпиш към изтрезняване?

  Тъпоумните ти и неадекватни мнения, дето нямат нищо общо с дискусията и са невероятно чудато публикувани ще намалеят, мисля си.

  Какво става, из главата ти още ли трополят "Лади"?

 85. 85 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Принципно не обичам да се обяснявам на безумията на Дойче Зелето, но нещо ми домчня за село и седам да пиша....
  Тъъъйййй .... икономиката требе да работи! Туй то! Без работа нема леп.
  Разправят, че Ковида, коварно дете на рино вирусите, които върлуват есенес и зимъска, по-умиргвал като напече Слънцето, тва лекарите.... го разправят.
  Значи кво се получава ся - виде се , че поради некви, неясни причини този вирус е много демократичен и иска да трепе на Запад. По изтока не ходи, понеже! източните народи били бедни, не мърдали от територията и въпреки, че не си мият ръцете, пият ракия и лапат чесън , което ни най-малко не го моряло, той не се въди тука като напаст, а само католека кихавица. Поумряха наистина некой люде, но те беха дърти, болни, малко на брой и безинтересни на широките маси.
  Заболеваемостта сред бугарите беше по-ниска и от сезонен грип, а затварянето на градини, школа и опразването на работни места и молове го има сека грипна ваканция, когато работим от дома с чай от мента.
  Защо да не се отвори икономиката?
  Да се отваря и да баца, само на нея сме опрели гръб да растем и да вървим към светлото бъдеще иначе - лошо!
  И за Бога братя българи НЕ се връщайте!

 86. 86 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1175 Весело

  Както знаеш, звездичке алена, ладите не трополят, а скърцат из безбрежната антрацитна кал на матушката ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK