Когато яйцето беше истинското златно покритие на българския лев

България е с 80% аграрна икономика и селско население, което на полето спазва естествена дистанция - това са два от факторите, които ѝ помагат да се възстанови след Испанския грип и военната катастрофа.

© Дойче веле

България е с 80% аграрна икономика и селско население, което на полето спазва естествена дистанция - това са два от факторите, които ѝ помагат да се възстанови след Испанския грип и военната катастрофа.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Пандемията на така наречения "испански грип" през 1918-1920, който е бил много по-смъртоносен от сегашния КОВИД-19, за световната икономика е причинила загуби в размер на поне 3 млрд. долара - тяхната тогавашна покупателна стойност днес се равнява на над сто милиарда. Това твърдят повечето специалисти по икономическа история. Сривът на световния брутен вътрешен продукт (БВП) е бил около 6%. За сравнение: актуалните оценки и прогнози на експертите на Международния валутен фонд и Световната банка за пораженията в резултат от коронавируса са далеч по-мрачни: очаква се спад на световния БВП от може би 10% в сравнение с миналата година.


Според прецизираните статистики, през 1918-1920 година испанският грип е убил 39-40 милиона души по цял свят. В България пандемията взима над 80 000 жертви - така страната се оказва, редом с Португалия и Италия, с най-големи демографски загуби като процент от населението.
България се гърчи


Испанският грип нанася тежък удар върху българската следвоенна икономика. Той влиза в много лош резонанс с репарациите, наложени на България от победените държави. Според Ньойския договор, страната е задължена ежегодно да изплаща на победителките по 4 млрд. лева - а към този момент всички приходи в държавния бюджет не надхвърлят 3 млрд. лева. Да не забравяме още, че България е изгубила една пета от територията си, а трябва да се справя и с наплива на 300 000 българи, прокудени от съседните държави. Кралството на сърбите, хърватите и словенците, а също Гърция и Румъния, получават от България и огромни компенсации в натура - главно зърно, добитък и въглища. Исканията им България да изплати допълнително и 500 млн. златни франка са намалени наполовина от великите сили. На практика в условията на грипна пандемия победената България се оказва в състояние на пълен финансов и стопански фалит.


Българското чудо


Въпреки всичко това испанският грип не разсипва окончателно страната. Икономически той засяга много по-сериозно държавите с развита индустрия, където работата на конвейер просто не позволява да се въведе ефикасна карантина. Над 80% от икономиката на България е аграрна, а това е предпоставка за естествена дистанция между селяните на полето и по пасищата, които обикновено живеят в отдалечени едно от друго малки села, махали и колиби. Въпреки испанския грип, репарациите и вътрешните размирици - например Септемврийското въстание и атентата в "Св.Неделя" - България постепенно и с много усилия успява да излезе от националната катастрофа. В навечерието на световната финансова и икономическа криза, започнала през есента на 1929, българската икономика вече е успяла да се изправи на крака. Страната коректно изплаща задълженията си, а българският износ на тютюн, зърно, розово масло и други селскостопански продукти обяснява популярната тогава метафора, че "яйцето е истинското златно покритие на българския лев".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Имаме прекрасни условия за био-земеделие. Храната и водата ще са все по търсени ресурси в 21 век. Какво пречи отново яйцето да застане зад лева.

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Интересно за какво им е на ДВ да пишат точно по този въпрос? А какво е било покритието на марката по това време? Справка Е.М. Ремарк.

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Само аз ли намирам пълно противоречие, между тези два пасажа:

  "В България пандемията взима над 80 000 жертви - така страната се оказва, редом с Португалия и Италия, с най-големи демографски загуби като процент от населението."

  " Над 80% от икономиката на България е аграрна, а това е предпоставка за естествена дистанция между селяните на полето и по пасищата, които обикновено живеят в отдалечени едно от друго малки села, махали и колиби."

  То е ясно, че в ДВ вече не остана нито един автор, дето да е с всичкият си, ама хептен го удариа през просото.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2964 Весело

  Садете компир , само дето нема вече нема мас за филията , че утепаа свинките !!!

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#4] от "SS":

  В парламента има.

 6. 6 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 864 Неутрално

  В много по-тежки от сегашните времена сме се справяли. Винаги сме били жилав народ. Хубаво е да си го припомнят тези работодатели, които веднага гледат за помощ от държавата, при всеки икономически спад.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Весело

  Дойче веле знаят всичко за всички !
  До коментар [#2] от "nhh18551388":


  До коментар [#3] от "Viva la Evolution":

  [email protected]
 8. 8 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много обичаме да се хвалим как сме издържали трудностите на историята...
  Но в крайна сметка си остава нещастното ни положение и изостаналост спрямо другите.
  За 40-50 г. България изостана катастрофално югоизточна Азия, Израел, Дубай и други арабски държави.
  НО ИЗДЪРЖАМЕ НА НЕСГОДИ ВЕЧЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1979 Разстроено

  До коментар [#8] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Напротив България винаги е седяла здраво стъпила на земята.
  Българслият лев винаги е бил Лев.
  И когато Алеко е отишъл до Чикаго.
  И през соцът когато беше най скъп от всички братски а и не само валути.
  То Велето дава парички и затова трябва всяка полюция да се цитира.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Имаме прекрасни условия за био-земеделие. Храната и водата ще са все по търсени ресурси в 21 век. Какво пречи отново яйцето да застане зад лева.
  —цитат от коментар 1 на dpnps  Пречи, пречи. Био-земеделие партийна каса не пълни. Евро фондовете за магистрали пълнят!

 11. 11 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  ами хайде , тичай до банката , осигури си кредитна линия , събери 10 кмета , разкажи им какви "прекрасни условия за био производство" имаме и започвай ...

 12. 12 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "Rational":

  били сме жилав народ , НО преди да ни налази съветския болшевизъм , който ни превърна в безгръбначни егоисти , в себе мразещи се индивиди , а впоследствие последните години се превърнахме и в лигави мрънкащи ... Та няма как да се сравняваме днес с българите отпреди 100 години . Сега за да накараш някой да си мръдне гъза , трябва да му гарантираш най малко топла вода , ел.захранване , интернет и по е 200 канала в телевизора ... Отделно и био храна (защото всички сме родени със златни лъжици в уста) и условия за пълноценна почивка...

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Поклонничеството пред т.нар. "велики" сили продължава и до днес. Ето у другата статия мутрьото продължава да 'фали германската си Началничка.
  Прост народ сме ние, Прост.... И затова плащаме репарации. И сега ги плащаме - кръвни репарации, срещу европомощите окрадвани пък от малцина...

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  [quote#10:"danko767"][/quote]

  Или собствени джобове покрай партийните каси....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#9] от "dedoliben":

  Точно така е. Българина генетично вече му е заложено да оцелява и при най-тежки условия, да се изправя, да се развива.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Разстроено

  Интересна статия! Значи цели 80 хиляди българи са починали през 1918-1920 г. в следствие на испанския грип (според данните от статията). И това след края на ПСВ и националната катастрофа до която ни докарва мошеника и крадец Фердинандчо.

  Били са ужасни времена за нашият народ и държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Каквото и да произвеждаш, стоката ти трябва да бъде търсена. Няма как при 118 милярда лева, няколко европеиски транша по 1 милярд да определят икономическия живот в страната. Земеделието има 4.3% от БВП и ако стане повече ще означава спиране на икономиката. ДВ ни бута в посока бананова република (суровинен придатък) на Германия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Испанският грип е най-малката беда по онова време. "Мирните" договори след Първата световна допринасят изключително много за последващата разруха и пропадането на много от загубилите страни в ужаса на антидемократични идеологии и практики. Дали ще говорим за дружбаши, комунистически терор, фашистки режими, пучове и преврати - всичко това съвсем закономерно довежда до Втората световна война.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#17] от "Корки":

  "ДВ ни бута в посока бананова република (суровинен придатък) на Германия."

  Земеделието може да се развива паралелно с индустрията и производството. Знаете ли кои са най-големите износители на земеделска продукция в света.

  1. САЩ
  2. Холандия

  Те на кого са суровинни придатъци?

 20. 20 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Любопитно

  1. Как сме издържали трудностите на историята? Да не бързаме да се включваме, тях ги издържаха дедите и бащите ни! Това как НИЕ издържаме трудностите тепърва ще се вижда.
  2. По въпроса за генетичните заложби за оцеляване, можете ли да цитирате името на някой ген? Или просто така си говорите?
  3. Наскоро излезе на български една древна книга - "Книгата на Бек" от Ъпдайк. Там, в разказа "Българската поетеса", има един интересен коментар за българите: "Едно нещо, отнасящо се до тези хора, дразнеше Бек повече от всичко: предположението им че колкото и да са второкласни навсякъде, в страданието те са шампиони."

 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  ДВ успява винаги да унижи България и българите.
  Дори , когато уж ги хвали.

 22. 22 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#1] от "dpnps":
  кокошия Ви мозък пречи,какво друго

  ум море, глава шамандура
 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#22] от "DonKey Hot":

  Холандците с територия 1/3 на нашата и по-малко плодородни земи имат явно по-малко кокоши мозък и са втория най-голям производител на земеделска продукция в света.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#19] от "dpnps":

  Аз бих добавил и Китай към САЩ и Холандия.

  Иначе сте прав в коментара си. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#3] от "Viva la Evolution":
  няма противоречие бе пич, измряло е само градското население
  а селяните са се запазили и до сега управляват България, виж си примиера слънце селянина от Банкя, Желю бог да го прости, Бай ти Тодор правешкия тарикат , кака ти Цецка , онова бавноразвиващото се с апартаментите , самоковската учителка кметица да не изреждам че не може да ми стигнат знъците

  ум море, глава шамандура
 26. 26 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#22] от "DonKey Hot":Холандците с територия 1/3 на нашата и по-малко плодородни земи имат явно по-малко кокоши мозък и са втория най-голям производител на земеделска продукция в света.
  —цитат от коментар 23 на dpnps


  Холандците винаги са имали повече акъл, вкл. и по времето когато "яйцето е било истинското златно пкритие на българския лев". Ето как БГ индустриалец описва през 1930 г. защо използва холандско, а не българско, сухо мляко в шоколадовата си фабрика:
  http://stara-sofia.blogspot.com/2018/03/blog-post_5.html

 27. 27 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#16] от "Иво":
  те където се появят кобургите белни става, да не би крадлив Симо да направи нещо по различно от дядо си

  ум море, глава шамандура
 28. 28 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#19] от "dpnps":Аз бих добавил и Китай към САЩ и Холандия.Иначе сте прав в коментара си. +++
  —цитат от коментар 24 на Иво


  Китай мисля че даже е най-големия производител в света, но те имат и огромно население. Аз дадох за пример Холандия, като износител, защото ние имаме капацитета да сме голям износител на земеделска продукция, като производствен капацитет, съотнесен към вътрешното потребление.

 29. 29 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#17] от "Корки":"ДВ ни бута в посока бананова република (суровинен придатък) на Германия."Земеделието може да се развива паралелно с индустрията и производството. Знаете ли кои са най-големите износители на земеделска продукция в света.1. САЩ2. ХоландияТе на кого са суровинни придатъци?
  —цитат от коментар 19 на dpnps


  Към тези двете добави Франция, Испания и Италия. Разликата с България съвсем не е това че тези хора са по-трудолюбиви, а това че те получават субсидии в пълен размер, а българинът не. За това се смята, че те превръщат в суровинвн придатък. Когато земеделската ни земя мине в ръцете на тези с големия износ на селскостопанска продукция, тогава - ооо, чудо!!! от Еврокомисията ще предоставят и на България субсидии в пълен размер.

 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Имаме прекрасни условия за био-земеделие. Храната и водата ще са все по търсени ресурси в 21 век. Какво пречи отново яйцето да застане зад лева.
  —цитат от коментар 1 на dpnps


  Накратко - ЕС пречи, защото искат френските и немските яйца да са по-конвертируеми.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Какво е било вчера или преди 100 години е интерсно като история, статистика и въобще като база за сравнение и евентуални изводи.
  Какво е днес и какво ще стане утре зависи от нас - от всеки поотделно и не на последно място и като общество.
  В индивидуалната част е факт, че има не малко хора с качества, което ги прави добри и полезни не само за себе си, но и за не малко хора свързани с техния бизнес, идеи и живот.
  Слабото ни място, според мен е в общите ни дела - вече 30 години не можем да се оправим с живите представители и наследници на тези, които ни докараха до няколко фалита, устроиха си дворцов преврат и до ден днешен държат ключови позиции и богатеят на наш и европейски гръб.

 32. 32 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  "Значи цели 80 хиляди българи са починали през 1918-1920 г. в следствие на испанския грип (според данните от статията)"

  Интересно е също че Испанския грип започва в САЩ (щата Канзас). А 90 години по късно през 2009 година, 4,000 Българи умират от при епидемията от Свински Грип който също стартира в Северна Америка (САЩ и Мексико).

  Информацията за броя жертви е от интервю по БНТ с професор Олег Хинков. Ето го и линка.

  https://www.bnt.bg/bg/a/trsyat-se-reanimatori-govori-prof-oleg-khinkov 33. 33 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#30:"Лео"][/quote]

  Фактът че сме в ЕС, съвсем не ни задължава да си продаваме яйцата (в пряк и преносен смисъл) на ЕС. Можем да намираме пазари извън ЕС.

 34. 34 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":"Значи цели 80 хиляди българи са починали през 1918-1920 г. в следствие на испанския грип (според данните от статията)"Интересно е също че Испанския грип започва в САЩ (щата Канзас). А 90 години по късно през 2009 година, 4,000 Българи умират от при епидемията от Свински Грип който също стартира в Северна Америка (САЩ и Мексико).Информацията за броя жертви е от интервю по БНТ с професор Олег Хинков. Ето го и линка.https://www.bnt.bg/bg/a/trsyat-se-reanimatori-govori-prof-oleg-khinkov
  —цитат от коментар 32 на dpnps


  Не е вярно, че испанският грип бил започнал в САЩ. Категорично е доказано, че той е пренесен от работниците на Китайската трудова армия през 1917 г.Китай пре ПСВ е на страната на Антантата и материализира участието си с изпращането на тази трудова армия - работници, които копаят окопите на Френско-германския фронт, поправят пътища, възстановяват укрепления и прочие. Тези работници са прекарани до Европа през територията на САЩ и Канада и са имали временни лагери, един от които е бил именно в Канзас. Там са и първите познати огнища на грипа, но истинската буря се случва в Западна Европа. Той е испански, защото за него пишат само вестниците на неутралната във войната Испания.

 35. 35 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#17] от "Корки":
  неграмотник, първо се пише е милиард на български, второ и сега икономиката на България си е суровинен придатък и на развитите страни включително и на Германия. В момента земеделието е преобладавано от зърнари, такива отглеждащи рапица или други технически култури. Делът на зеленчуко производителите и производителите на плодове е изключително малък, заради начина на субсидиране и по този начин тарикатите от запада с помощта на мис ЕС , последователно унищожават плодородната българска земя , за да могат да си осигурят евтини зомбита работещи по техните полета с ягоди, домати и т.н. А ти се се радвай на измислената статистика на хунтата за нарасналия БВП

  ум море, глава шамандура
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#27] от "DonKey Hot":

  Така е! Съгласен съм с вас. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3990 Любопитно

  До коментар [#28] от "dpnps":

  Разбирам. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  "Испанският грип е най-малката беда по онова време."

  Жертви от въпросната война - 115 000
  Жертви на грипа - 80 000

  Малка,малка, колко да е малка?

 39. 39 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nikolai Tsekov":

  Ето ви един екстракт от Уикипедия:

  Some have suggested that the epidemic originated in the United States. Historian Alfred W. Crosby stated in 2003 that the flu originated in Kansas,[26] and popular author John M. Barry described a January 1918 outbreak in Haskell County, Kansas, as the point of origin in his 2004 article.[5]

  A 2018 study of tissue slides and medical reports led by evolutionary biology professor Michael Worobey found evidence against the disease originating from Kansas, as those cases were milder and had fewer deaths compared to the infections in New York City in the same time period. The study did find evidence through phylogenetic analyses that the virus likely had a North American origin, though it was not conclusive. In addition, the haemagglutinin glycoproteins of the virus suggest that it originated long before 1918, and other studies suggest that the reassortment of the H1N1 virus likely occurred in or around 1915.[27

 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Само аз ли намирам пълно противоречие, между тези два пасажа:
  —цитат от коментар 3 на Viva la Evolution


  Мне само ти. То целият памфлетец е чалга и халтура. Други моменти:
  - първият международен стандарт за бевепе е от 1953 г, изобретено е 1934, тука мерачите го мерят още от 1918, че даже и % изчислили
  - умрелите от испански грип никой не знае колко са, има само "оценки" дето се разминават десетки пъти
  - "коректно изплащащата си дълга" България през 1932 фалира, а през 1939 пак спира плащанията. Междувременно намазва покрай 20% девалвация на франка, щото голяма част от външния дълг е във франкове
  - "истинското златно покритие" е балонът на цомодитис. Надуят юдеите балона : има пари за плащане на дългове (имало е държавен монопол на външната търговия) , изгърми балонът : голям кахър и дефолти. Прочее в началото на 20-тях наистина се въвежда златно покритие на лева, обаче следващият изгърмял балон го отвява.

  УчЕните даже са направили графика с балоните от онуй време
  https://blogs.iadb.org/ideas-matter/en/commodity-prices-100-years-booms-busts/

 41. 41 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#30:"Лео"][/quote]

  Трудно ми е да го повярвам. Ако с Френски и Немски заеми се развие земеделие в България и този модел донесе добра възвръщаемост като същевременно осигури хранителна независимост на България и региона, как това е зле за Германия и Франция.

  Ние сега например доста зеленчуци внасяме от Турция. И като цяло ЕС внася доста продукция макар, че е нетен износител на земеделска продукция според долната статия.

  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180510-1?inheritRedirect=true

  Но така или иначе, вносът са пари които изтичат от ЕС. Не е ли по-добре страна като България да произвежда и да изнася. А със спечелените пари да връща заеми на Немски и Френски банки. Така например парите от Немският търговски излишък ще бъдат инвестирани в работещ и печеливш проект.

 42. 42 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Viva la Evolution":  Само аз ли намирам пълно противоречие, между тези два пасажа:"В България пандемията взима над 80 000 жертви - така страната се оказва, редом с Португалия и Италия, с най-големи демографски загуби като процент от населението."" Над 80% от икономиката на България е аграрна, а това е предпоставка за естествена дистанция между селяните на полето и по пасищата, които обикновено живеят в отдалечени едно от друго малки села, махали и колиби."То е ясно, че в ДВ вече не остана нито един автор, дето да е с всичкият си, ама хептен го удариа през просото.
  —цитат от коментар 3 на Viva la Evolution


  Какво противоречие виждаш?! Войниците от Солунския фронт, но главно окупиралите Бг френски войски носят заразата. Тези пандемии винаги са свързани с преместване на военни части. Тя бързо се разпространява, но почти само в по-големите градове и причинява относително най-високия заедно с Италия и Португалия дял на починали. Сред селското население, което е 80 %, заради естествената дистанция в земеделския труд и живот в хиляди отдалечени едно от друго малки села и колиби смъртността от грипа е нищожна. Къде е противоречието?

 43. 43 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#40:"dosetliv"][/quote]

  Явно нямаш достатъчно оперативна памет - през 1932 г. България е в лапите на Световната депресия, започнала от Черния петък октомври 1929 г. на Уолстрийт. Няма никаква връзка между стопанското съживяване след ПСВ и състоянието след голямата депресия. Но нали трябва нещо да изплющиш в чата.....

 44. 44 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#39] от "dpnps":

  Явно вярваш на данни отпреди 20 и кусур години . Напиши на английски или на руски в Гугъл ключови думи :"Китайска трудова армия испански грип" и ще видиш колко статии и доклади ще ти се появят с дати след 2010 г. по този проблем. Не само, че е доказана китайската следа в испанския грип, ами съвсем ново проучване доказва, че този грип се е появил още през 1912-1914 г в съседната на Ухан провинция Шънси и е бил дори още по-смъртоносен, но заради затвореността на Китай изобщо не е бил изследван. Международното му турне започва с включването на Китай в Първата световна война.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  То и ние може да знаем всичко, но не искаме. По-лесно е да си говорим ей така, по-принцип.

 46. 46 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#44] от "Nikolai Tsekov":

  Старая се да вярвам на научно обосновани данни. А иначе аргументи от рода на "напиши в гугъл и виж колко статии излизат" са съшити с бели конци. В днешно време стога човек да има пари да си плати може да бълва по 1000 статии в защита на каквато си теза иска.

  Вие напишете "Земята е плоска" в Гугъл и вижте колко статии ще ви излезнат.

 47. 47 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#44] от "Nikolai Tsekov":Старая се да вярвам на научно обосновани данни. А иначе аргументи от рода на "напиши в гугъл и виж колко статии излизат" са съшити с бели конци. В днешно време стога човек да има пари да си плати може да бълва по 1000 статии в защита на каквато си теза иска.Вие напишете "Земята е плоска" в Гугъл и вижте колко статии ще ви излезнат.
  —цитат от коментар 46 на dpnps


  Готованци, на които всичко трябва да им се сложи сготвено в устенцата определено не обичам! Мразя мързела във всичките му форми. Щом сте тръгнали да ме оборвате, проверявате лично версията ми и с възможно най-пресни факти, анализи и доказателства ме скалпирате. Аз пък от своя страна също мога да направя проверка на вашите данни. Засега те са много, ама много древни - 20 години как ви се струват в науката???

 48. 48 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 959 Разстроено

  До коментар [#6] от "Rational":

  Точно така. И като се има предвид колко жертви имаме във войните и колко осакатени, цялата тежест на възстановяването пада върху Българката. Поколенията на прабаба и баба ми. По принцип жената не излиза на къра. Това е мъжка работа. Излиза по изключение само по жътва. Но пък в къщи има и то доста работа. Да завърти домакинството, децата, животните. Като пример - прасето се храни три пъти на ден и кочината се чисти поне два пъти. Кравите, овцете и козите трябва да се издоят! И на всичко отгоре, ако си вдовица, трябва и да бъхташ на къра.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#21] от "grayeagle":

  Даа, снимката към статията е поразяваща с мъката и нищетата, наистина нечовешки условия, а за съвременния читател неразбираема освен като унижение на жените впрегнали се вместо добитък...

 50. 50 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 847 Неутрално

  изключително повърхностен текст с претенции на анализ.

 51. 51 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Нещата не са сравними, Преди 100 години БВП-то се е състояло главно от храна, дрехи, енергия, жилище, транспорт... все неща от основна необходимост. Като намалее с 10% мреш, или поне отслабваш значително.
  Сега се състои поне две трети от всякакви услуги, които може с тях, но може и без тях. Курсове по йога, ресторанти (да - яденето в ресторант е в графа услуги, не в графа храна), застраховки, екскурзии, мегабайти за телефона, абонаменти за Нетфликс и Уоркрафт, и какво ли още не. Така че БВП може да се свие и с 20%, и с 30%, без хората да тръгнат гладни или голи и боси, или да го усетят физически.

 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Въпреки социалната дистанция на село, две от сестрите на дядо ми са починали тогава от вируса на 18 и 20 годишна възраст. Останалите хора в семейството са останали живи. Всичко е въпрос на шанс или по-точно малшанс.

 53. 53 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Не е вярно, че испанският грип бил започнал в САЩ. Категорично е доказано, че той е пренесен от работниците на Китайската трудова армия през 1917 г.Китай пре ПСВ е на страната на Антантата и материализира участието си с изпращането на тази трудова армия - работници, които копаят окопите на Френско-германския фронт, поправят пътища, възстановяват укрепления и прочие. Тези работници са прекарани до Европа през територията на САЩ и Канада и са имали временни лагери, един от които е бил именно в Канзас. Там са и първите познати огнища на грипа, но истинската буря се случва в Западна Европа. Той е испански, защото за него пишат само вестниците на неутралната във войната Испания.
  —цитат от коментар 34 на Nikolai Tsekov


  Точно така е. Мислех да напиша същото, но погледнах коментарите набързо и видях, че вече сте направили обобщена и вярна картина на началото на "испанския" грип. Бих допълнил, че в условията на военната касапница, струпването на огромни войски на сравнително малка територия, военните лагери, нехигиеничните условия, в които са били поставени войниците и особено месеците в калта и студа на окопите са допринесли за бързото разпространяване на епидемията.

 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1394 Весело

  през 1932 г. България е в лапите на Световната депресия, започнала от Черния петък октомври 1929 г. на Уолстрийт.
  —цитат от коментар 43 на Nikolai Tsekov


  А стига бе! Външният държавен дълг бил инвестиран на Валстрит. И валутните приходи били от купони и дивиденти. А аз си мислех, че били от износ на аграрни стоки. Глей как научих нещо ново. Сигурно и трудещите се селяни са държали спестяванията си в акции.
  Прочее кризата в Европа отпочва от фалита на Кредитанщалт на юдея Ротшилд.

 55. 55 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  А там са свинка до свинката, до Пеевски и т.н.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 56. 56 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#51] от "Камен":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++ Да,ама едни ,,бизнесмени", ще започнат да вдигат врява до небесата, че бизнесът им фалира! Никой, или по-точно малко са хората, които инвестират в производство, всеки гледа в сферата на услугите да влага пари- по-бързо се възвръщат вложенията!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  За съжаление България не преживява истинска индустриализация и от там бурно развитие на икономиката,науката и образованието. Май сме орисани да си останем аграрна страна.

  klimentm
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#53] от "GreenEyes":

  Пропускаш въшките, неотменен спътник на войника в този период и активен носител на зарази, както и военната спекула на доставчиците и интендантските. За съжаление тя е била фактор и през Втората Световна, нашите окупационни войски в Гърция са гладували, но цигари са доставяни редовно...

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Това че сме орисани да сме аграрна страна не е болка за умиране, въпросът е да сме модерна аграрна страна. Хората ще продължат да се хранят и след като преминем от нефтопродукти на слъбчеви батерии.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  До коментар [#50] от "асен георгиев":
  Не бих бил толкова категоричен, но ми направи впечатление, че Н. Цеков е сред постоянните автори тук. Не мога да намеря засега персоналии за него. За други автори си пише обикновено, какви са по професия и в какво може да се осланяме на ерудцията им и експертното им мнение.

 61. 61 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  Всъщност въшките в тази пандемия не съм сигурен, че са играли роля в тази пандемия. Грипът не се разпространява чрез кръвта, а е еърборн. Но не знам, не съм съвсем сигурен. Ако знаеш нещо повече, ще съм ти благодарен, ако го споделиш.
  Виж за чумните епидемии въшки, бълхи и плъхове са изиграли трагична роля. Все пак чумата се разпространява чрез бактерия.

 62. 62 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  В момента работя, но хвърлям по едно око на форума в почивките.

 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#62] от "GreenEyes":

  И аз, ние сме на финала с изпитите. Май сме в категорията на "форумна зависимост" :-)

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#61] от "GreenEyes":

  Така е, "испанският грип" няма доказана възка с въшките, те са сочени като причинители на тифуса - червените или тифусните въшки са в основата на тифусните епидемии на ПСВ. Освен това британците имат доста написано за въшките като причинител на "окопна треска" (Trench Fever)
  http://www.montana.edu/historybug/wwi-tef.html
  https://microbiologysociety.org/publication/past-issues/world-war-i/article/typhus-in-world-war-i.html
  Интересното обаче за грипната епидемия от 1918 е, че и до днес доста от елементите на механизма на разпространение не са ясни и до днес -
  https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/1918-commemoration/1918-pandemic-history.htm

 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  "за световната икономика е причинила загуби в размер на поне 3 млрд. долара - тяхната тогавашна покупателна стойност днес се равнява на над сто милиарда."

  Жертвите на Испанския грип според някои съвременни източници надхвърлят 100 милиона души, като моделите за развитие на епидемията от COVID19 към момента не ги приближават... Само Щатите пуснаха(засега) пакет за над 3 трилиона долара, без да слагаме в сметката Китай и ЕС... За разлика от германската марка тогава, левът е бил обезпечен със злато... Германците са печатали безразборно марки, също така, както Щатите в момента плющят долари. Още е много рано да се види истинския масраф.
  Според Bank of England, това е криза, невиждана от 300 години...

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6464 Неутрално

  Били са тежки и трудни времена. Пра баба ми е разказвала, мъжете на война, тя останала вдовица с 4 деца и с тях е работила на полето и са пасли говеда. И тя и дъщерите и живяха до 100 години и никога не се оплакваше.

 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  До коментар [#3] от "Viva la Evolution":

  Я обясни, къде виждаш противоречие точно тук?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nikolai Tsekov":

  "Готованци, на които всичко трябва да им се сложи сготвено в устенцата определено не обичам! Мразя мързела във всичките му форми."

  Статиите които вие цитирате са точно такава смляна и лесно четима информация готова за устенцата. И явно вие я консумирате.

  Ако има някакъв научен ресърч по въпроса бих го прочел. Екстракта който цитирах по горе се позовава на научни изследвания... от 2018 година! 2 години назад във времето как ви се струват?

  "A 2018 study of tissue slides and medical reports led by evolutionary biology professor Michael Worobey found evidence against the disease originating from Kansas, as those cases were milder and had fewer deaths compared to the infections in New York City in the same time period. The study did find evidence through phylogenetic analyses that the virus likely had a North American origin, though it was not conclusive. In addition, the haemagglutinin glycoproteins of the virus suggest that it originated long before 1918, and other studies suggest that the reassortment of the H1N1 virus likely occurred in or around 1915."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK