Позитивният PCR тест не означава, че има вирус, който заразява

Вероятността 10-и ден след началото на симптомите в нас да има жизнеспособен вирус, който може да се размножава и да заразява, е твърде малка.

© Цветелина Белутова, Капитал

Вероятността 10-и ден след началото на симптомите в нас да има жизнеспособен вирус, който може да се размножава и да заразява, е твърде малка.Пулмологът проф. Коста Костов - консултант в болница "Св. Анна" в София и председател на Медицинския експертен съвет към министър-председателя, коментира по БНР ситуацията с коронавируса у нас.


Медицинският съвет предаде в понеделник поредната, десета редакция на нашите препоръки - Насоки при взаимодействие в рамките на здравната ни система при епидемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент. Колегите ги ползват, интересът е огромен. Всяка седмица актуализираме всичко, което става известно по целия свят.


Ако трябва да бъда честен, трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. Макар че в тези последни дни FDA (американската агенция по лекарствата - бел. ред.) успя да даде един плюс, да даде "зелена улица" на ремдесивир. Но що се отнася до останалите средства, които предстоят да бъдат потвърдени, трябва много време.
Вчера четох един анализ на колеги от Южна Корея, които представят нова идея - поради това, че ще ни трябва много време за лекарства и ваксина, по-скоро трябва да преминем към друга концепция.


Да погледнем върху лекарствата, които притежаваме сега, и да реорганизираме тяхното приложение.


Да се опитаме да посочим тези от тях, които биха могли да бъдат изпробвани в лечебната стратегия при този коронавирус.И тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукта, между които има и някои любопитни, които и ние, пулмолозите, ползваме, например циклозонид - инхалаторен продукт за астматици - който, ако това, което казват корейците, се потвърди, може да се окаже, че астматиците, които го ползват, може да се окажат защитени, по-защитени от всички останали.


А по отношение на ваксината сме още далече.


Твърде много колеги от различни специалности започнаха да се упражняват върху белия дроб. Мълча от толерантност, но в някои моменти съм вбесен от лаишкия начин, по който се коментират промените в белия дроб. Какви ли не колеги говорят небивалици. При положение че не е преминала още епидемията, коментираме остатъчни промени в белия дроб, които е редно да се коментират при наблюдение на пациенти достатъчно дълго време - шест месеца до една година. Белият дроб след една тежка пневмония се възстановява до няколко месеца. Ами аз от утре ще отворя един кабинет, ще стана чакръкчия, колко му е да отрежа една-две хернии и да извадя един апендикс - ще си припомня моите кръжочни години по хирургия от времето, когато бях студент във Варна. Това, че пулмолозите не се намесваме, говори, че сме достатъчно толерантни и не искаме да влизаме в конфликтна ситуация. Затова


моля колегите да спрат да коментират извън своята специалност, защото нещата не са така прости.


Например това, че PCR тестът е позитивен в белия дроб, все още съвсем не означава, че има активен вирус. Данните за това все повече нарастват. Тоест регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да бъде култивиран, който може да зарази.


Вчера центърът за контрол на болести в САЩ излезе с един текст, отворен към медицинската общност, в който казва, че вероятността 10-и ден след началото на симптомите в нас да има жизнеспособен вирус, който може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е твърде малка. И забележете каква препоръка дава и тя е към всички българи, които не са тествани, но които са имали респираторно заболяване, което напомня на лека форма на Covid-19, например кашлица, температура, неприятни усещания в гръдни кош, гърлобол и т.н. Нека тези болни и всички болни, които са доказани носители на Covid-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата, кашлицата и всичко останало, което им напомня за болест. Тоест минимумът дни, които един болен, заразен с коронавирус трябва да остане у дома, да не застрашава другите, е 10 дни, но нека да оставим и 3-4 дни отгоре - общо 14 дни.


Категоричен съм, че точно сега беше време да облекчим мерките,


защото тази епидемия превърна доста здрави хора в болни. И то болни с психосоматични оплаквания. Нараснаха случаите на млади хора, които нямат симптоми, но имат оплаквания, които наподобяват болест. Наруши се и контролът на хора с хронични заболявания, които стоят у дома и се страхуват да отидат на лекар. Искам да предупредя, че последствията от това тепърва ще се проявят. Подозирам, че тези последствия могат да надхвърлят и досегашните поражения от епидемията.


Облекчаването на мерките е и заради необходимостта от съхраняване на всички аспекти на нашето здраве. То е дефинирано от Световната здравна организация, като състояние на пълно физическо, ментално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест, слабост или неразположение. Аз самият не бих казал, че съм здрав. Тази епидемия и на мен ми се отрази.


За реално увеличение на заболелите можем да говорим само ако се правят еднакъв брой тестове от различни места, а не само на високорискови групи и огнища на зараза, където, естествено, позитивните резултати ще растат. Тестването сега се насочи към високорискови групи, например ромски квартали, социални домове, завърнали се от чужбина, което съвсем обосновано може да доведе до увеличение на броя на заразените. Вчера бяха направени 1400 теста, което е повече от обичайното. Колкото повече - толкова повече. Това, за което медицинският експертен съвет настояваше още преди създаването си, беше да се увеличи максимално броят на тестваните. Казвахме как, а не кои тестове.


Нарастването на броя на тестваните открити заразени може да даде основание за ново затягане


на противоепидемичните мерки.


Затова настоявам за внимателно боравене с предоставената ни свобода, за да не се превърне в кошмар. Отприщените ни желания за компенсация на загубеното време да не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве. Много внимателно, да не се отнасяме лекомислено. Това е коварен вирус.


Успешното управление на епидемията като процес изисква неговото познаване в дълбочина и в цялост. Познаваме ли го? Мисля, че не. Можем да спекулираме с числата. Те могат да бъдат 10 пъти повече до обявените от някои колеги 500-600 хиляди, което ми се вижда обаче твърде спорно поради липсата на необходимото число от тежки случаи.


Когато създавах медицинския експертен съвет аз исках да имам целия спектър от мнения.


Исках да имам и мнението на доц. Мангъров,


който се очертаваше още тогава като колега с крайно радикално и много ясно изразена позиция, в която имаше много либерални оттенъци. Но исках да имам целия спектър от мнения - от съвсем консервативния до съвсем либералния. Аз уважавам мнението на човек, което е отстоявано докрай, но като председател не мога да се съглася с едно от крайните мнения на член на съвета. Ако имаме 500-600 хиляди заразени, както твърди доц. Мангъров, къде са онези 50 хиляди, тоест 20-те процента болни с по-сериозна симптоматика. И къде са петте процента с критична симптоматика? Тази сметка не излиза. Или сме много невъзприемчиви, тоест при нас вирусът е много толерантен, или нещо с числата не се връзва.


Имам една абревиатура с КОВИД - Коронавирусът ни върна изгубеното доверие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Любопитно

  Имаш вирус-отрицателен тест...имаш позитивен тест - нямаш вирус... ама , че номера знаел този вирус !

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Ясно! 14 дни на самотек. Въздух - на балкона.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Евала на доктора! Добре го е написал - ясно и едновременно с това предпазливо!

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  А бързите тестове в България са с фалшиви нидерландски и американски обозначения, но всичките китайски със съмнително качество:
  https://bivol.bg/uncertain-diagnosis-the-murky-global-market-for-coronavirus-antibody-tests.html
  В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДВА БЪРЗИ ТЕСТА С ЛЪЖЛИВО ЕВРОПЕЙСКО И АМЕРИКАНСКО БРЕНДИРАНЕ . НЕСИГУРНА ДИАГНОЗА: МЪТНИЯТ ГЛОБАЛЕН ПАЗАР ЗА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  КАК БЪЛГАРИЯ КУПИ С ЕВРОПАРИ КИТАЙСКИ МАСКИ-МЕНТЕ
  https://bivol.bg/covid-china-masks-ryzur.html

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  големи хора а само дрънкат наляво на дясно. стига сте се обяснявали, ами се стегайте да бачкате, че ви бягат болни, заразяват се медици и т.н. свърши времето за PR

 7. 7 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И тоя говори колко да не заспи. За тоя вирус общо взето се знае, че нищо не се знае.

 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Очевидно е, че има твърде много неизвестни около този вирус с които цял свят се бори. Трябва да се чуват и различните мнения, колкото и да не ни харесват.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  И както видяхме от случая с умрялата лекарка и обратното е вярно. Ако имаш два отрицателни теста не значи, че си прескочил трапа.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Изключителен специалист е д-р Костов!
  И сега какво се оказа, кортикостероидния "Алвеско" защитава най-добре белия дроб! А тук едни ветеринарни доктори обясняваха обратното...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Весело

  Имаш вирус-отрицателен тест...имаш позитивен тест - нямаш вирус... ама , че номера знаел този вирус !
  —цитат от коментар 1 на srd05575979


  Затова човек не трябва да носи 2 часовника , защото не знае кой е верния !

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#1] от "srd05575979":

  За това трябва да се знае какво определя даден тест и какво не определя. Иначе дрънкаш глупости като фуражките. Начело с двузвездния генерал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":

  От болницата, където работи д-р Костов никой не е избягал засега.
  При положение, че имаме поне 5 милиона вирусолози в България, мнението на един пулмолог и професор поне за мен е по-меродавно от упражненията на полуграмотни драскачи по форумите.
  .

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Дано се проумее този цитат от публикацията " Отприщените ни желания за компенсация на загубеното време да не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве."

 15. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съвсем нормално е на този ранен етап да няма достатъчно данни отностно всичко свързано с този вирус! И в същото време няма как да не споменем, че единственото работещо на този етап е БЦЖ ваксината! При това с един невероятно добър процент успеваемост! Предстоят много години на изследвания в-у SARS-CoV2 но човечеството трябва да продължи да живее през това време.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#12] от "Цецо":

  "За това трябва да се знае какво определя даден тест и какво не определя."

  Не е ли търговска тайна съдържанието на теста и принципа на действие?
  Все пак консуматорът требе да бъде изпростен максимално:
  - една чертичка - седиш в къщи … дорде станат две;
  - две чертички - чакаш в болница;
  - три чертички - "влизаш в чувала" … за един по-добър свят.

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":От болницата, където работи д-р Костов никой не е избягал засега.При положение, че имаме поне 5 милиона вирусолози в България, мнението на един пулмолог и професор поне за мен е по-меродавно от упражненията на полуграмотни драскачи по форумите..
  —цитат от коментар 13 на Bada Bing


  И какво? В моята болница всичко е наред, какво ме интересуват другите?

 18. 18 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Този “доктор” говори абсолютни глупости!

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ето това вече е компетентно и балансирано мнение, не мангъровщина.

 20. 20 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мн премерено и аргументирано становще на д-р Костов.
  Чак се учудвам, че го чета тук.
  Връща ме във времената преди 4-5 години, когато Дневник все още беше заслужаваща доверие медия.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#15] от "TRUMPANZEE":

  "Предстоят много години на изследвания в-у SARS-CoV2"

  Като HIV? 40 години … бродене из пустинята, опс "социална дистанция" или както било едно време-монашество?

 22. 22 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Евала!

  До коментар [#14] от "stedim":

  Отприщените ни желания за компенсация на загубеното време да не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве."

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#19] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ще трябва ли да се правят масови тестове за отсяването … на нищо от нищо? Или нещото, дето се получи, ще подобри математическия модел на разпространение на нищото?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  "Твърде много колеги от различни специалности започнаха да се упражняват върху белия дроб. "

  Включително и един генерал - коремен хирург!

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Засега ефективното предпазване е дезинфекция, дистанция и маска. Недостатък на масовите маски е наличието на просвет покрай носа, където преминава нефилтриран въздух.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Весело

  "Ами аз от утре ще отворя един кабинет, ще стана чакръкчия, колко му е да отрежа една-две хернии и да извадя един апендикс - ще си припомня моите кръжочни години по хирургия от времето, когато бях студент във Варна."

  И това май е насочено към специалистът по вируси коремен хирург! 😂🤣

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#5] от "Наблюдател":

  Все пак китайските маски по-добре предпазват от емирските фурми.
  Маските са предназначени за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. Сиреч, да не заразяват другите. Пък е малко вероятно служителите да се заразят, ако не бърникат в гащите на преминаващите.
  Докато фурмите без санитарен контрол ще се раздават безконтролно от Червения кръст.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корки":

  Едни женски прашки малък размер прилепват по-добре.

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  Този “доктор” говори абсолютни глупости!
  —цитат от коментар 18 на sbaleev


  Заключи най-големият вирусолог на републиката! Ген. Годжи, Вие ли сте? 🤣😂

 30. 30 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#18] от "sbaleev":
  Споделете пример за небивалица от статията.

  Може да не сте съгласен с всичко, но чак пък небивалици... малко е прекалено.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 31. 31 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Имам усещането, след имакванията на този и себеподобните му, че у нас съкращението "д-р" има смисъл не на доктор, а на другар. Нали, другарю Кастов?

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 32. 32 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Не искам да оспорвам качествата на д-р Костов. Но говори много артистично с лирични отклонения, а това не е характерно за експерт.

 33. 33 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Най-накрая някой да каже, че твърденията на Мангъров са пълна глупост, която няма как да са верни! Надявам се, че феновете на Мангъров няма да го нарекат лаик, който нищо не разбира, а журналистите да започнат да се държат като такива и да започнат да задават въпроси.

 34. 34 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Забележете, че все пак д-р Костов е културен човек. Може да не е съгласен с д-р Мангъров, но не го осмива или да му се подиграва. Нито пък Мангъров ще се обиди или подиграва на Костов. Но нашият премиер е друго нещо.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#32] от "evtimvz":
  Не смятам, че тектът е артистичен и има лирични отклонения. Разделен е много прецизно на няколко части, които отговарят на важни повдигнати въпроси. Точен изказ на ясна тези.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 37. 37 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#3] от "true_original":

  Толкова ясно го е написал, че всичко написано можеш да намериш в българските медии през последната седмица като почнеш от ремдесевира и стигнеш да пикира теста който може да даде грешен положителен резултат засичаш части от РНКна вируса. А защо болните се лекуват в инфекциозните отделения, а не в специализираните белодробни болници може би ще ни го обясни великия пулмолог.

 38. 38 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Съвсем не съм съгласен със заглавието. Да, PCR тест взет от белия дроб или други част на тялото може и да не заразява, но от белия дроб вземат материал за тест само на починалите. Материал за теста се взема от носа или гърлото, така че следва да смятаме че хората с положителна проба са заразни. Що се отнася до МанГъзов, споменаването му е излишно, на такива идиоти не трябва да се обръща внимание.

 39. 39 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Как смее тоя дробен лекар да оспорва тезисите на Доцентът Мангъров за поепидемчването?!?

 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Включва и ПЦР тестовете и т.н. Някои неща са принципни и се отнасят за цялата група. Това включва и принципа на действие. А това че китайските са с меко казано съмнително качество е отделно.
  Виж за третата чертичка не се бях сетил. Куул.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#18] от "sbaleev":

  Може ли малко конкретика?
  По какви критерии определяме дали едно мнение е глупост и какви основания има за да може една глупост да бъде обявена за "абсолютна"?

 42. 42 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "srd05575979":

  ПСР тестовете са екзозомен инфилтрат на белтъчният разпад на молекулите в организма и никога не са били и няма как да бъдат същинският вирус ,ако той изобщо съществува извън представите на псевдо медицината и ентусиастите и самодейците ,които се втурнаха да го лекуват .По самата си същност ПСР тестовете създадени от Кари Мълис са за тестване на определен вид раково заболяване на белият дроб и са част от органиката на дроба- по скоро от екстрацелуларният му матрикс и екзозомният му белтъчен разпад, в който може и да има части от някакъв вирус, но това не самият вирус и най малко е инфилтрат от него. Това е като онова невъзможно определение на Конфуций за черната котка. Или :-"Много трудно се хваща черна котка в тъмна стая, действието се затруднява още повече , ако котката не е в стаята."

 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#33] от "bastaa":

  Мангъров казва само едно нещо. Споделяно от всички вирусолози и епидемиолози. В т.ч. и прословутия вече немски носител на лоши новини. А то е, че епидемия от такъв носител може да отмине само ако достатъчно голям брой хора я преболедуват. Доста лесно разбираемо.
  Та какво е виждането на кафявите гащи за изхода от епидемията?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":

  Без значение е откъде взимаш пробата. ПЦР теста регистрира наличие на РНК от вируса. Без значение дали е вече умрял или още е "жив" и може да заразява. Което може да се определи с допълнително изследване. С което няма кой да се занимава, освен в доста редки случаи.
  Но велик спициалист като теб би трябвало да ги знае тези работи. Както и защо в този контекст се споменава и бял дроб.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":

  Без значение е откъде взимаш пробата. ПЦР теста регистрира наличие на РНК от вируса. Без значение дали е вече умрял или още е "жив" и може да заразява. Което може да се определи с допълнително изследване. С което няма кой да се занимава, освен в доста редки случаи.
  Но велик спициалист като теб би трябвало да ги знае тези работи. Както и защо в този контекст се споменава и бял дроб.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":

  Без значение е откъде взимаш пробата. ПЦР теста регистрира наличие на РНК от вируса. Без значение дали е вече умрял или още е "жив" и може да заразява. Което може да се определи с допълнително изследване. С което няма кой да се занимава, освен в доста редки случаи.
  Но велик спициалист като теб би трябвало да ги знае тези работи. Както и защо в този контекст се споменава и бял дроб.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 972 Весело

  Ейй, герберстките трол-надничари не изпускат момента да изквичат, че доцента Мангъров пак им е срал в гащичките и то въпреки, че в края на краищата щабът прави точно това, което обясняваше доцента преди месец :)
  На мен ми е забавен случаят с маските, дето отпаднаха, но били мнооого полези(против глоби) според герберастките мозъчета:)

 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Съвсем не съм съгласен със заглавието. Да, PCR тест взет от белия дроб или други част на тялото може и да не заразява, но от белия дроб вземат материал за тест само на починалите. Материал за теста се взема от носа или гърлото, така че следва да смятаме че хората с положителна проба са заразни..
  —цитат от коментар 38 на blagoj


  Заглавието е наистина непрофесионално. Дали докторът е казал точно това, не знам. Но заради подобно твърдение прочетох сега три статии на немски , касаещи PCR тестовете и кога /в кой момент/ са положителни и кога, въпреки зараза с вируса могат да дадат отрицателен резултат.
  Никъде обаче не се твърди, че един позитивен PCR тест би могъл да означава това, което в заглавието се твърди. Т.е, ако тестът е положителен, се провежда втори, контролен и ако и той е такъв, лицето е заразно.
  Друго. Този тест е положителен само няколко дена ПРЕДИ появата на симптмоми и САМО седмица след появата на симптомите. Защото толкова се задържа в назеотрахеалното пространство/лигавига. След това слиза надолу към белите дробове.
  И затова т.н. бързи кръвни тестове са показани за приложение след този период, защото улавят и регистрират наличието на антитела, чрез които имунната с-ма реагира с/у вируса. Покачват се нивата на Имуноглобулин "М"/IgM. Лицето е още заразно. След отшумяване на симптомите, нивата на този имуноглобилин се нормализират, но се покачват тези на имуноглобулин G / Ig.G- Което означава, че лицето е излекувано, не е заразно и е създало известен имунитет с/у вируса. Дали той е траен, или -не си е друг въпрос.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на Miro Mihaylov
  Miro Mihaylov
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Ще си позволя единствено коментар към числата - за другото, човекът е много по-компетентен от мен. Твърди, че числата не излизат, но по всичко личи, че просто по някаква причина у нас го караме по-леко.
  Още в първите седмици беше изчислено, че случаите на заразените реално нараства с около 1,2 пътъ всеки ден. Една проста сметка показва, че за два месеца това е 1,2^60 степен, което е над 50,000 , т.е.реално заразените хора са над 50,000 пъти повече отколкото преди два месеца. Никой не знае колко са били тогава, но дори съвсем груби сметки показват, че действително в България вече има стотици хиляди хора, прекарали и заразени с вируса. Това, което твърди и Мангъров.
  А защо го прекарваме толкова леко в България - има някои мнения по въпроса, но истинските причини ще се разберат по-нататък.
  Не е лошо тези сметки да ги направи математик, разбира се.

 50. 50 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "bastaa":Мангъров казва само едно нещо. Споделяно от всички вирусолози и епидемиолози. В т.ч. и прословутия вече немски носител на лоши новини. А то е, че епидемия от такъв носител може да отмине само ако достатъчно голям брой хора я преболедуват. Доста лесно разбираемо
  —цитат от коментар 43 на Цецо

  Не, това е просто невярно! Епидемията може да отмине , ако достатъчно голям брой хора загинат от нея в определен период от време!!! При мащабите на разпространението и, и количеството хора населяващи земята в момента дори не ми се мисли, какво трябва да е числото! В настоящия момент, може само да се очаква следващата вълна. Трябва ваксина и тритмънт! Коя ваксина ще бъде избрана и ще се окаже най-сполучлива е друг въпрос!

 51. 51 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  С две думи, съвременната наука е категорична - ако ти е писано да живееш, медицината е безсилна.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Колко хора и без коронавирус умряха, благодарение на медицината.

 53. 53 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#49] от "Miro Mihaylov":

  Какво им е на числата? Въпроса е кои числа избират да кажат. То проблема е, че числата ги смятат на база на установени случаи с ПСР тестове, а не на база тестове за антитела.
  Например в швеция едно е да кажеш 2500 починали при 20 000 болни (установени с ПСР). А съвсем друго е 2500 починали при 2 000 000 т.е. 20% от населението на страната, които вече имат антитела. Такива бяха числата преди седмица като проведоха изследване с кръвни тестове.

 54. 54 Профил на evelinatomova
  evelinatomova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и на този професор болката му е ясна : трябваше да съм аз . ,не е компетентен Чудя се,. как хора които не могат да надмогнат егото си в името на успешна стратегия и човешки животи,са добри лекари ??Във ВМА има цяло отделение и прекрасни експерти инфекционисти и не случайно там лекуват успешно коронавирус-пациенти.Кого го е яд ,че професор Мутафчийски се консултира с тях ,а не с нелепия Мангъров? И на Костов,ако е експерт би трябвало да му е ясно,че експерт в една област ,лесно разпознава експертното становище в други области .и да оперираш ,не значи просто да режеш,а да познаваш структурата на органите плюс интердисциплинарни познания!Жалка завист.

 55. 55 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#43] от "Цецо":

  Мангъров говори абсолютни лъжи, много от нещата, които казва не се споделят от почти никого. Твърденията за 500 000 срещнали вируса в България е 100% лъжа. Всички водещи специалисти дават около 1% смъртност. При 500 000 трябва да имаме 5000 загинали в момента, дори да е двойно по-малко смъртността, то пак са 2500 жертви, а ние имаме около 80.
  Немският специалист също така не е съгласен със 70% и стадния имунитет, защото хората не са постоянно на едно място и формират нови общности, можеш да му прочетеш интервюта. И тези 70% обикновено се търсят да се постигнат с ваксина, а не естествен подбор.

 56. 56 Профил на yxy22526730
  yxy22526730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „Имам една абревиатура с КОВИД - Коронавирусът ни върна изгубеното доверие.“

  Според мен предложената от д-р Костов абревиатура е по-скоро една АБРАКАДАБРА за върнатото изгубено доверие. А към мнението на доц. Мангъров трябва да се отнасяме с доверие и респект.

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Кошмарното с Ковид-19 е че няма отчетлива позиция на медицината какво да се прави при първи симптоми. Мантрата обърнете се към лекар не работи в сеашната ситуация.
  Единствената препоръка от преболедувал лекар ми се струва издържана:
  "Комбинацията от кокоша супа, парацетамол и обилна употреба на домашна лимонада му помога за излекуването от вируса. Лекарят смята кокошата супа за отличен източник на естествен пеницилин."

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#42] от "димитър иванов":
  По-голяма глупост от това не бях виждал никъде. Абссолютна неграмотност. Първо, ПСР тестовете определят наличието на определена ДНК или РНК последователност, в случая вирусна РНК, а не “ПСР тестовете са екзозомен инфилтрат на белтъчният разпад на молекулите в организма и никога не са били и няма как да бъдат същинският вирус...” - пълна безсмислица.
  Още по-голяма безсмислица: “По самата си същност ПСР тестовете създадени от Кари Мълис са за тестване на определен вид раково заболяване на белият дроб и са част от органиката на дроба- по скоро от екстрацелуларният му матрикс и екзозомният му белтъчен разпад, в който може и да има части от някакъв вирус, но това не самият вирус и най малко е инфилтрат от него.”
  Тук единствено вярно е името на Кари Мълис, създателя на метода и Нобелов лауреат.

 59. 59 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#49] от "Miro Mihaylov":


  Грешката ти е в това, че смяташ началното определение на заразния фактор 1.2 за постоянна величина. Ролята на карантината е да намали този фактор. А мангъровите глупости дори не заслужават внимание, те не се основават на данни, а на диви предположения.

 60. 60 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Аз пък не виждам какво скачате и се радвате на Костов пък разпъвате Мангъров на кръст. И на двамата тезите, т.е. числата не се връзват.

  Хем вирусът е много заразен, хем не се спазват мерките, хем няма планина от заболели. Еми, няма как и трите твърдения да са верни едновременно. Харесайте си най-много две от тях.

  Единственото хубаво тази галимация е, че и по света сметките не се връзват (справка представителните тествания в Австрия и Чехия), така че аз засега оставам в групата на "80-те %" и чакам истерията и психозата да отминат. На 20-те % пожелавам приятно "бройлерстване" в кафезите, натъпкани с "ваксини и лечения", в очакване на хладилните камиони (най-вече за роднините в рисковите групи, нали така?).

 61. 61 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#59] от "piliferus":

  Мангъровите глупости са спекулации с числа. Защото никой в БГ дори не иска да се опита да провери какви са реалните числа. И информация няма. Например след големия взрив в Испания накрая се оказа че те са установили около 1.5% от заразените. В Италия 2.5%. После се чудят защо статистиките им са такива. Е то като откриваш 2 процента от болните и базираш всичко на това, какви да са числата? При нас е абсолютно същото. А Мангъров спекулира с числата защото числата ги няма. Той просто иска да се направи нещо за да се изясни положението.

 62. 62 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":Без значение е откъде взимаш пробата. ПЦР теста регистрира наличие на РНК от вируса. Без значение дали е вече умрял или още е "жив" и може да заразява. Което може да се определи с допълнително изследване. С което няма кой да се занимава, освен в доста редки случаи.Но велик спициалист като теб би трябвало да ги знае тези работи. Както и защо в този контекст се споменава и бял дроб.
  —цитат от коментар 45 на Цецо

  Ако вируса не е "жив", тоест има фрагменти от РНК, те много бързо ще се изчистят от носа или гърлото. Ще бъдат прглътнати или изплюти, но няма да са там. Така че ако теста е положителен вируса се възпроизвежда.
  Що се отнася до "защо в този контекст се споменава и бял дроб" аз не знам - споменава го проф. Костов. Ако прочетеш пак статията ще видиш "Например това, че PCR тестът е позитивен в белия дроб, все още съвсем не означава, че има активен вирус. Данните за това все повече нарастват..."(???)

 63. 63 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Весело

  До коментар [#25] от "Корки":Едни женски прашки малък размер прилепват по-добре.
  —цитат от коментар 28 на blondofil


  пази боже от голям размер женски прашки

 64. 64 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Още един доктор с накърнено его ! Щабът за борба с пандемията беше създаден не за лекуване на болните , защото още няма нито лекарство , нито ваксина , а за организиране на средствата за ограничаване на заразата. Лайтмотивът е - защо не избраха мен , аз съм най-добрият !

 65. 65 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#61] от "petiopit":

  Сметни само с единственото число, което е сигурно, броят на умрелите с коронавирус. В момента се приема, че те са около 1%, и това се припокрива с установените заразени в Италия и Искания. Т.е. при 25-30 000 жертви, броят на заразените е 2,5-3 милиона, което отговаря на техните оценки от тестовете. За България умрелите са 80, т.е., заразените са 8000, което също така отговаря на оценката, че се установяват 2 от 7 заразени. Мангъровщините са невероятни преувеличения, които не се основават на никакви данни.

 66. 66 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#33] от "bastaa":Мангъров казва само едно нещо. Споделяно от всички вирусолози и епидемиолози. В т.ч. и прословутия вече немски носител на лоши новини. А то е, че епидемия от такъв носител може да отмине само ако достатъчно голям брой хора я преболедуват. Доста лесно разбираемо.Та какво е виждането на кафявите гащи за изхода от епидемията?
  —цитат от коментар 43 на Цецо

  МанГъзов не каза само това - той например определи и броя на вече преболедувалите в България. Не е ясно от кой точно пръст си е изсмукал данните, но е ясно къде преди това си е пъхал пръста. Още много идиотщини наговори, но що се отнася до това "само едното нещо", то има държави в които епидемията е спряна и съвсем не "достатъчно голям брой хора" са преболедували.

 67. 67 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Ако имаме 500-600 хиляди заразени, както твърди доц. Мангъров, къде са онези 50 хиляди, тоест 20-те процента болни с по-сериозна симптоматика. И къде са петте процента с критична симптоматика? Тази сметка не излиза. Или сме много невъзприемчиви, тоест при нас вирусът е много толерантен, или нещо с числата не се връзва.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Мангъров има предположение и по този въпрос : При нас възрастните хора са си по домовете , а не в социални домове както в Испания и Италия .А здравите хора може да го преболедуват без симптоматика !

 68. 68 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Имаме много представителна извадка. Това са домовете за стари хора. Там заразяването става по най удобния за вируса начин. Там хората са от рисковите групи. Там медицинските грижи които ще получат ще съответстват на тези при колабирала здравна система. Ще ни се изясни колко е заразен и колко е смъртоносен. А към момента може да ползваме аналогия от руската ситуация - 1 процент смъртност от откритите с вируса. При нас да са 100 смъртните случаи, това прави десет хиляди заразени

 69. 69 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#67] от "stenlyaka":

  Костов даже и тук е сгрешил. 20% от 500-600 000 са 100-120 000, а не 50 000. И петте процента с критична симптоматика са 25 000. Нищо от това не се наблюдава в България.

 70. 70 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#53] от "petiopit":

  Грешиш. В Швеция установиха, че 25% от населението на СТОКХОЛМ имат антитела. Това съвсем не може да се екстраполира за цялата страна и да се твърди, че 2 милиона имали антитела. И епидемията е главно в Стокхолм, а не в другите части на страната.

 71. 71 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#67] от "stenlyaka":

  На Мангъров му хлопа дъската. Тези петстотин хиляди заразени не са паднали от небето на случаен принцип в населените места. Те са заразени от други заразени, има проследима верига на заразоносители. При една част от тях имаме симптоми и действия на РЗИ с цел тестване на проявилите симптоматика и на обкръжението им. И няма как ако има толкова заразени колкото са в празната мангърова тиква да не бъдат засечени чрез тестване на контактните на заразените. Според него излиза че със седем хиляди теста на милион население, при седем хиляди заразени на милион население сме хванали само две хиляди заразени, както при това сме тезтвали избирателно само тези с най голямата вероятност да са заразоносители - контактните лица и рисковите групи

 72. 72 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#34] от "evtimvz":

  Гледахте ли репортажът от срещата на Мангъров и Борисов?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 73. 73 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ако приемем че половината заразоносители са в София, това прави двеста и петдесет хиляди заразени на два милиона софиянци. Две трети от тестовете да са в, София това са тридесет хиляди теста и само хиляда диагностицирани при положение че се търси активно около тези със симптоми и от рисковите групи.

 74. 74 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Няма голямо значение, колко теста са били направени, по-важно е:
  "защото тази епидемия превърна доста здрави хора в болни. И то болни с психосоматични оплаквания. Нараснаха случаите на млади хора, които нямат симптоми, но имат оплаквания, които наподобяват болест. Наруши се и контролът на хора с хронични заболявания, които стоят у дома и се страхуват да отидат на лекар. Искам да предупредя, че последствията от това тепърва ще се проявят. Подозирам, че тези последствия могат да надхвърлят и досегашните поражения от епидемията."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 75. 75 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Например след големия взрив в Испания накрая се оказа че те са установили около 1.5% от заразените. В Италия 2.5%. После се чудят защо статистиките им са такива.
  —цитат от коментар 61 на petiopit


  Ти пък хич не спекупираш. още повече спекула и липса на логическо мислене. Тези твои данни нито са верни , нито са логични. Ако в Испания хващат само 1,5% това значи че едно 20 млн. испанци са минали през вируса, което е абсурдно!

 76. 76 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Костов пак много тънко бъзика Годжи :) :) :)

 77. 77 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#50] от "TRUMPANZEE":

  чи тъй ми, зер без тритмънт за къде сме...)))))

 78. 78 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Неуважамият професор, много добре си променя позицията за властта на 180 градуса, само за по-малко от година:

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/prof-kosta-kostov-tarpim-upravlenieto-maloobrazovani-kradlivi-merzavtsi.html

 79. 79 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 977 Весело

  [quote#29:"vassilun"][/quote]

  По-вероятно е унуката на Ангел Балевски - заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България.

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 80. 80 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#71] от "rexdog2004":

  https://www.labtestcovid19.com/dashboard-на сто човека -5 положителни.На 1000 000 .50 000.На 7 000 000 .350 000 минали през Ковид.Къде лъже Мангъров,илитерат?

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А негативният не означава, че вирусът го няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "anlazar":

  В принципите на сектата на "Мангърците от седмият ден" не влиза оцеляване на хората.

  До коментар [#71] от "rexdog2004":

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#70] от "piliferus":

  Това което казваш е друго изследване. По-старо. Всъщност Шведите правят повече бързи тестове от колкото ПСР. Даже произвеждат свои собствени а не купуват от Китай.

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  " з уважавам мнението на човек, което е отстоявано докрай, но като председател не мога да се съглася с едно от крайните мнения на член на съвета. Ако имаме 500-600 хиляди заразени, както твърди доц. Мангъров, къде са онези 50 хиляди, тоест 20-те процента болни с по-сериозна симптоматика. И къде са петте процента с критична симптоматика? Тази сметка не излиза. Или сме много невъзприемчиви, тоест при нас вирусът е много толерантен, или нещо с числата не се връзва."

  Простата математика и елементарните изчисления са тези, които опровергават Мангъров ! Няма нищо сложно тук, че да се коментира !

 85. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  " И забележете каква препоръка дава и тя е към всички българи, които не са тествани, но които са имали респираторно заболяване, което напомня на лека форма на Covid-19, например кашлица, температура, неприятни усещания в гръдни кош, гърлобол и т.н. Нека тези болни и всички болни, които са доказани носители на Covid-19, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата, кашлицата и всичко останало, което им напомня за болест. Тоест минимумът дни, които един болен, заразен с коронавирус трябва да остане у дома, да не застрашава другите, е 10 дни, но нека да оставим и 3-4 дни отгоре - общо 14 дни."

  Д - р Костов може и да е прав в тази си препоръка, но все ми се струва, че това е прекалено голям период от време, в който да стоим и да се чудим " лека" ли е формата на този вирус, болни ли сме изобщо от него, не ли ! Досега ковида чупи доста правила и представи на научната общност, която през ден излиза с противоположни възгледи и констатации за него, и аз си мисля, че ден, два или дори три е нормално да изчакаме, преди да отидем на преглед, но по - дълъг период от това крие рискове и опасности и за нас, и за околните !

 86. 86 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#75] от "Brusuev":

  Прав си малко съм сгрешил. Ето прочети цифрите сам.
  https://www.dw.com/bg/коронавирус-знаем-само-за-6-от-всички-заразени-твърдят-германски-учени/a-53087174
  Във всеки случай наистина става въпрос за десетки милиони. Може да прочетеш и за ню-йорк.
  https://www.nytimes.com/2020/04/23/nyregion/coronavirus-new-york-update.html
  Впрочем тази информация вече е стара и са много повече.

 87. 87 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#84] от "samoedin":

  Посети линковете в горния ми пост. 500-те хиляди са пресилени. Просто твърдението, че 20% развиват тежки симптоми и 3-4% умират е погрешно. Не щот сме някакви специални. В цял свят е така. И там където правят повечко тестове за антитела са го видели това. Ние естествено не.

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Всичките тестове независимо от видът им имат два вида грешки:
  1. Фалшиво отрицателни резултати, т.е. изкарва го здрав а той заразен и съответно заразява.
  2. Фалшиво положителни резултати, здрав но го изкарва заразен. Освен психически проблеми и щети от задължителната карантина други вреди не виждам.

  Първите са по-опасните защото заразеният ще заразява и останалите мислейки че е здрав.

  PCR тестовете въпреки енергичната им реклама от Генерал Лъжлю също не се 100% безупречни и редовно не хващат заразените. Да припомня Домусчиев, от 4 PCR теста само един установи заразата. Лекаркато която след 2 PCR теста че е здрава умря на следващият ден. Една от причините е, че PCR тестването е много капризно към вземането на пробите и след това обработването им, малки грешки водят до фашиво отрицателни резултати.

  Според лекари грешката да изкара болен че е здрав при PCR тестовете е колкото при бързите, затова и се налага дублирането им. Впрочем използвано от Генералчо, който упорито обявява "Проби" /значи с дублирането/ вместо коректното "Брой изследвани". Така си удвоява доста мизерното тестване.

  Една от причините Муфтачийски да води толкова упорита борба срещу бързите тестове е опит за запазване на монопола, върху тестването и върху контрола на информацията. Той и Кантарджиев са начело на две лаборатории които се самообявиха за "референтни", без процедура за това.

  Това концентриране на лабораториите само в София води и до изкуствено усложнена процедура и съответно ниски резултати за провинцията. Пробите трябва да се вземат и после пренасят в хладилни чанти за не повече от 4 часа, иначе губи качеството. Според германският опит една от причините за успеха им е мрежата от териториално разпределени лаборатории за тестване. Американците отначало бяха с централизирана лаборатория и го отчетоха това като грешка.

  Като заключение, добре е че проф.Костов подкрепи с авторитета си това за което тук във форума отдавна предупреждаваме:

  Щаба и Властта Манипулират обществото с броят заразени! Като просто при необходимост от увеличаване на напрежението увеличават тестването и го насочват в рисковите региони, така "доказват" разрастване на епидемията. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#80] от "anlazar":В принципите на сектата на "Мангърците от седмият ден" не влиза оцеляване на хората.До коментар [#71] от "rexdog2004":
  —цитат от коментар 82 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Остава да обясниш как без лекарства се лекува болестта.

  Не че заставам изцяло зад Мангъров, според мен е прекалено краен. Но и казва някои неприятни истини които другите премълчават за да са "политкоректни4 и харесвани.

  А тези неговите страховити 500,000 са вероятно 100-200,000. Като първо приближение, само сериозна добре балансирана извадка от поне 6-10,000 тествани може да ни покаже колко са болните в момента и колко са минали заразата.

  Впрочем 5% смъртност също е надуто, тя е. само при доказаните заразени потърсили лекарска помощ. А на един такъв се падат 25-30 които въобще не се хванати от системата. При лошо тестване дори по 50 боледували "на крак". Следователно смъртността е 0.1 до 0.2% от заразените.

  За нашите условия това означава 1000-1500 смъртни случая месечно. За справка месечно в България умират от различни причини по 8-10,000 души. Така че трупове заривани с фадроми и превозвани с хладилни камиони няма и е невъзможно да има.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Та този професор иска да се лекуваме с кортикостероиди (циклезонид) без да сме болни. Майната му че ще умрем от намален имунитет, от остепороза, от разни инфекции, ще получим катарата и глаукома. Ако такива са ви професорите в България, жална ви майка.

 91. 91 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Прочетох му цялото интервю. Нито една полезна данна, нито една полезна препоръка. Цялото интервю може да се опише с думите: "Аз съм гений, а Мангъров е глупак". Живея вън от България от над 25 години, но ако тук такова интервю (с нулева полезност) бъде дадено от лекар, ще бъде позор. Да ви имам и лекарите...
  ПС не познавам нито Костов, нито Мангъров, ама май не съм загубил

 92. 92 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Костов, имаше възможност са се изявяваш като шеф на печалния Медицински съвет! Беше по телевизорите и ти, и Мангъров. И какво направихте?? ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! Освен скандала още на първия брифинг с тъпия зъбоблекар, член на съвета и обвиняем за смърт на дете! Посредствени хорица, с голямо его и още по-големи усти!

 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "anlazar":

  В принципите на сектата на "Мангърците от седмият ден" не влиза оцеляване на хората.

  До коментар [#71] от "rexdog2004":

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK