Какво е най-важно за България сега

За момента най-важното от българска гледна точка е да ускорим максимално процеса по присъединяването си към еврозоната.

© Надежда Чипева, Капитал

За момента най-важното от българска гледна точка е да ускорим максимално процеса по присъединяването си към еврозоната.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Ковид-19 успя да "затвори" света за повече от месец. Сега държавите опитват полека да излязат от карантината, но за всички е ясно, че икономическите поражения ще са огромни. Говори се за свиване на БВП на ключови икономики с около 10% и дори повече. Всички тези прогнози са все още неясни, но едно е сигурно - ще има сериозен срив, който ще отвори големи дефицити в публичните бюджети навсякъде по света.


За да се справят с дефицитите и рецесията, федералните власти в САЩ вече обявиха програми за поемане на нов публичен дълг в размер на над 2 трилиона долара. Европейският съюз следва подобен модел, но със следното усложнение - предстои да се реши какъв ще е балансът между публичен дълг, поет от правителствата на държавите членки, и дълг, зад който стоят институции на ЕС. Този баланс може да реши и бъдещето на Европа. Ако в спасяването от епидемията националните правителства останат сами, резултатът ще е продължителна икономическа и политическа криза.
Техническата страна на нещата е доста сложна и затова тези въпроси засега остават извън общественото внимание у нас. С риск от известно опростяване, бих искал да изтъкна


следните принципни положения, които могат да внесат повече яснота:


1. Също както САЩ, ЕС възнамерява да поеме голям публичен дълг като мярка за справяне с последствията от кризата. Фон дер Лайен оповести размера на този дълг - над 3 трилиона евро, като в тази сума влизат нови задължения на националните правителства и общоевропейски програми;


2. Част от европейските държави - като Италия и Испания - имат вече натрупан публичен дълг в сериозни размери. За Италия той е над 130% от БВП, което е около 2,1 трилиона евро. Едно ново голямо повишаване на задлъжнялостта на тези държави ще вдигне сериозно лихвите по техните облигации и ще влоши кредитния им рейтинг. За тях ще стане прекомерно скъпо да вземат свеж финансов ресурс - което пък може да доведе до финансова криза в цялата еврозона;


3. За да се избегне това, част от публичния дълг, който ще трябва да се поеме, е добре да мине не през националните правителства, а през институции на ЕС, които имат изряден кредитен рейтинг. Зад тези институции, образно казано, стоят всички европейски страни солидарно;


4. Вече беше взето решение 500 милиарда евро кредити да бъдат поети на световните пазари от общи европейски институции като Европейската банка за развитие и Европейския стабилизационен механизъм (който е инструмент на еврозоната). Тези кредитни линии ще осигурят по-благоприятни условия за държави като Италия и Испания, отколкото те сами биха си осигурили с емисии на свои облигации;


5. Освен тези 500 милиарда, в ЕС се постигна общо съгласие и за създаването на допълнителен възстановителен фонд в размер между 1 и 1,5 трилиона евро. Тази испанска идея получи подкрепа от страна на Германия и Франция и в момента се очаква Европейската комисия да излезе с конкретен план за нейната реализация. Испанският замисъл е този фонд да е гарантиран с бюджета на ЕС, което ще му осигури най-висок кредитен рейтинг и възможност да поема по-евтин дълг. Ресурсът от фонда ще се разпределя като грантове за най-засегнатите държави. Въпросът е как и кой ще плаща лихвите по новите дългове. Испанското предложение е голяма част от това да става чрез европейски данък за достъп до общия пазар или чрез такси за въглеродни емисии. Най-вероятно (и най-честно) е обаче, държавите, които ще ползват новите кредити, да поемат голямата тежест по обслужването на лихвите им, чрез съответно повишаване на вноските си в бюджета на ЕС. Финансовата полза за тези държави от този вариант ще е двойна: първо, националният им публичен дълг няма да нарасне и, второ, реално ще могат да ползват нов кредитен ресурс при по-благоприятен лихвен процент;


6. Ако фондът се създаде, около 2 трилиона евро финансов ресурс всъщност ще минава през институции на ЕС по същия начин, по който федералните институции в САЩ стоят зад средствата, предвидени за справяне с кризата. При успех на плана в ЕС, бихме могли да говорим за съществена фискална консолидация в Европа. ЕС няма да стане федерална държава, по подобие на САЩ. Но ще има инструменти да постига сходни резултати;


7. Разбира се, появява се въпросът какво биха спечелили от тази консолидация северните страни в ЕС (основно Германия, Нидерландия, Финландия, а и Австрия), които така или иначе имат изряден национален кредитен рейтинг и могат да си осигурят възможно най-евтин ресурс чрез собствените си облигации. Ползата за тях също ще е двояка. Първо, новият механизъм ще гарантира стабилността на еврозоната и общия пазар, които са ключови за успеха на немската, нидерландската, финландската и австрийската икономики. Второ, създаването на възстановителен фонд няма да влоши националния кредитен рейтинг на тези държави, защото не става дума за трайна солидаризация на публични задължения като при схемите с т. нар. "еврооблигации";


8. Въпреки очевидните ползи от обсъжданите инструменти и за севера, и за юга в Европа, не е изключено срещу тях да има политическа мобилизация в отделни държави. Много интересен пример дойде от германския Конституционен съд в Карлсруе, който тази седмица взе решение с потенциално сериозни последици за еврозоната и ЕЦБ. Накратко, съдът поиска от ЕЦБ да "оправдае" необходимостта от обявените си програми за индиректно изкупуване на облигации на държави-членки - програми, които според този съд, може да са извън правомощията на ЕЦБ. Тези програми са от особена важност в настоящия момент, защото те държат на сравнително ниско ниво лихвите по облигациите на държавите от юга. Най-вероятно няма да се стигне до спирането на тези програми - досега нито един национален съд не е обявявал за противоконституционни елементи от европейското право и решения на ЕЦБ. Но намесата на германския съд в тези решения усложнява задачата на европейските институции - те ще трябва да изработват отговора си на кризата в непрестанен диалог с националните власти. Което, само по себе си, не е нещо лошо, но внася известен елемент на несигурност.


Защо всичко това е важно за България?


Първо, защото възстановяването у нас зависи от възстановяването на еврозоната и ЕС по-общо. Ако там има огромен спад без кредитен стимул за икономиките, свиването у нас ще е още по-голямо и много предприятия ще си останат затворени. Второ, част от инструментите, за които става дума, може да са от интерес за България.


Всичко е въпрос на сметки: ако можем да си осигурим и сами ниски лихвени нива на нов дълг, няма да е необходимо да ползваме европейските кредити. Тъй като показателите ни са добри (нисък размер на публична задлъжнялост), случаят може да е точно такъв. Но така или иначе бихме имали още една допълнителна възможност за достъпен ресурс. А и в крайна сметка нашата финансова стабилност зависи и от стабилността на еврозоната - това всички го разбират.


За момента, най-важното от българска гледна точка е да ускорим максимално процеса по присъединяването си към еврозоната. След необяснимото забавяне от началото на годината правителството на Борисов направи заявка, че разбира спешността на тази мярка. Сега е моментът за действия. Защото като член на еврозоната България ще е и пълноценен участник във вземането на решения, които така или иначе са от огромно значение за нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Колко пъти ви се каза,че Борисов е твърдо против влизането на България в евро-зоната,защото е комунист и мафиот и няма да може да си върти така свободно далаверите,както сега. Ако Борисов се навие да влезем в евро-зоната,това ще е само заради оказан мощен натиск от страна на Меркел,например. И как ще приемат България в евро-зоната,когато не я приемат дори в Шенген?!

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Пари няма, действай!
  Цитат от ББС:
  By his calculations, Japan's response has been among the most aggressive, with a spending package estimated at roughly 20% of the country's economy. (It is topped only by Malta, which benefits from European Union funds.)

  That compares to rescue spending estimated at roughly 14% of GDP in the US, 11% in Australia, 8.4% in Canada, 5% in the UK, 1.5% in Colombia and 0.6% in Gambia.

  Дали сме пред Гамбия? Или след?

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Споко..!!

  Няма нищо по-важно от живота и здравето на човек!

  А за България е важно това:

  За момента, най-важното от българска гледна точка е да ускорим максимално процеса по присъединяването си към еврозоната.

  Кратко, точно, ясно!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-важното е да разкараме тиквата и да го изпратим при бай Ставри...

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Весело

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Ти ли че ми кажеш да си легнем!

  Тя България верно отдавна е в НАТО,но едва миналата година Тръмп ПРИНУДИ комуниста Борисов да купи изтребители Ф-16.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Най-важното е да разкараме тиквата и да го изпратим при бай Ставри...
  —цитат от коментар 5 на Мишо Петров  До коментар [#5] от "Мишо Петров":

  Тези,които биха могли да разкарат Тиквата отдавна емигрираха от България. А младите българи си гледат живота...
  Борисов ще бъде свален от власт от някой негов приближен. Така както Т.Ж. беше бутнат от Луканов,Младенов и Джуров.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Предстоят Световни промени = за България е най-важно да се помири управлението с народа, бизнеса с работниците , да се изчистят неизплатените заплати от последните 30 години за да няма пак 30 000 избити за месец в лични отмъщения ... После умната и този път почтенно - иначе камък върху камък няма да остане от окрадената общонародна собственост

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  нЕма се плашите. Пари за даване назаем БОЛ. За най-спешното и неотложното ще дарявате.

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Четем европанегрика на Смилов и какво виждаме. Корона-облигациите тук са представени като панацея, без да се отчита факта, че ниските лихви не означават нищо при наличието на такива огромни номинални дългове на юга. Заобикалянето на този факт игнорира и последствията от него, а именно задълбочаване на икономическите неравенства и превръщането на длъжниците в стопански придатък на богтите. Което е пълен антипод на целите за хармонизация и кохезия в еврозоната.

  От друга страна съществува риск от засилване на центробежните сили и в северната част от зоната. Монетаризацията на дълговете на ЕЦБ чрез кражба от по-заможните вече е поставена под въпрос от немския конституционен съд.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":Ти ли че ми кажеш да си легнем! Тя България верно отдавна е в НАТО,но едва миналата година Тръмп ПРИНУДИ комуниста Борисов да купи изтребители Ф-16.
  —цитат от коментар 6 на deaf


  Точно с тоя таралясник от Виетнамската война не бих се гордял
  ... особено пък в НАТО :-) мисля, че и Венецуела имаше Ф-16

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Весело

  До коментар [#12] от "dark'star":

  Още от рано сабале почна да послъгваш! Точно този модел Ф-16,който България закупи,не го притежава (все още) дори американската армия.

 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Влизането в"чакалнята" е много важно,тогава "солидарността" става задължителна!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1768 Весело

  Значи според г-н Смилов, САЩ и ЕС ще си печатат някакви хартийки (по-скоро дори няма да ги напечатат, а само така ще си говорят) и ще се опитат да ги продадат... на кого?!
  Помежду си? На Китай? На нас? Кой ще се навие да скача на това хоро?

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Весело

  Влизането в"чакалнята" е много важно,тогава "солидарността" става задължителна!
  —цитат от коментар 14 на АмброзСП  До коментар [#14] от "АмброзСП":

  Така е,другите страни-членки на евро-зоната ще бъдат задължени да дават пари на България.

 17. 17 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 634 Весело

  "...данък за достъп до общия пазар или чрез такси за въглеродни емисии..."

  Fuck yeah!

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#12] от "dark'star":Още от рано сабале почна да послъгваш! Точно този модел Ф-16,който България закупи,не го притежава (все още) дори американската армия.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  то и Бундесвера не притежава Фокер триплан от Първата световна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Какъв по - мощен стимул за влизане в еврозаната, от валутните резерви крепящи валутния борд? Това са около 40 млрд лева, готови за усвояване от шайката. Особено при намаленото субсидиране за новия период, започващ догодина.

 20. 20 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 610 Весело

  Обичам да слушам за " солидаризация на публични задължения" особено от автентично десен като бая Смилова. На бас, че е фен на "Левски".

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Нидерландците ли ти го казаха? Имаш ли обещание, записано и подпечатано от тях?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Смилов икономист?!
  Хахаха. Това е все едно Ахилесов учил.

 25. 25 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мишо Петров":

  Малко му е това!

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Споко троле!!До коментар [#1] от "deaf":

  България скоро ще бъде и в Еврозоната и в Шенген!Както отдавна е и с НАТО и в ЕС!А сега си легни отново..
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Преди време и Сергей Станишев споделяше същите свои мечти ..
  --------------------
  "Станишев: България ще е следващият член на т.нар. „чакалня“ на еврозоната
  публикувано на 29.04.18 в 12:35

  Станишев бе организатор на дискусия по-рано тази седмица в София „България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, която той определи като успешна.

  То припомни, че комисарят Московиси, който е социалист, е човекът, който предложи от страна на ЕК да има специален механизъм и инструмент - в това число финансов, за подпомагане на страни, които желаят да влезнат в еврозоната за подготовка.
  -------------------------
  Сергей е мобилизирал и привържениците си, по всякакви форуми:

  "Защото сме социалисти!" отговарят привържениците на еврото, ако ги запитаме, защо пък така активно скачат за въвеждането на единната валута?

 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  доста тежко заглавие, като за съдържание ала козмо...

 28. 28 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Влизането в"чакалнята" е много важно,тогава "солидарността" става задължителна!
  —цитат от коментар 14 на АмброзСП


  Солидарност, от вида който получи Италия. ;)

 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Бих инвестирал в АЛТЕРНАТИВНА ИКОНОМИЧЕСКА ШКОЛА. Толкова плесен от 30 годишно религиозно говорене за НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА,....че!! Смилов,... ПАЗАРНАТА РЪКА не е невидима, има отпечатъци дори. Понеже познаваме ВИЕТНАМЦИТЕ ,те с червените връзки са много, много пред нас. За тях ще е интересно .....:) Как от една "прекрасна в тяхното съзнание страна", може да стане ПАПУАСКА :)

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  публичен дълг
  ========
  Твоя публичен дълг във форума е огромен..... :)

  Bukalemun
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  Взех, че прегледах за какво дитирамби Смилов и Дойче Веле. Нищо ново под слънцето, "европейско съгласие" заменя "националното съгласие" на сите путинки, кога са се наакали. :)

  "Размиването на границите и принципите е целта на ДС още от началото на прехода. От самото начало кукловодите говорят за „помирение“, „национално съгласие“, „няма ляво, няма дясно“."
  https://kultura.bg/web/границата/

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  България засега бюджетът е на излишък:)
  Икономиката си работи. Не виждам причина да вземаме публичен дълг.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Любопитно

  До коментар [#13] от "deaf":не го притежава (все още) дори американската армия

  А същата има огромна нужда от него?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":не го притежава (все още) дори американската армияА същата има огромна нужда от него?
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Ф-16 блок 70 е като Запорожец от 70-те ... с климатик и стерео

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Напечатаните нови трилиони го казват.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Влезнем ли в еврозоната ще обеднеем много (не че сега сме богати) , хляба от левче ще стане 1 евро , а заплатите от 1000 лева ще станат 500 евро.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Ума ми не го побира как никой не поставя просто и ясно въпроса "КОЙ И КАК ЩЕ ПЛАЩА ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ?"

  Което е първия и основен въпрос всеки път когато стане дума за дълг.

  Но не....всички - и тук в Щатите, и там в Европа - пишат колко е прекрасно, как всички печелят, как икономиката получава мощни инжекции...

  А бе джанъм, хубаво е човек да е оптимист, но глупаците са най-големите оптимисти защото продължават да правят едни и същи глупости и да се надяват нещо хубаво да се случи.

  А то за знаещите е ясно какво ще се случи...САЩ експортира инфлация от много години насам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Любопитно

  До коментар [#37] от "Tru Soulja":

  Тоест продажбите и производството на хляб ще се сринат?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  Тоест няма да имаме пари да си обършем задни**те.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Въпросът е как и кой ще плаща лихвите по новите дългове. Испанското предложение е голяма част от това да става чрез европейски данък за достъп до общия пазар или чрез такси за въглеродни емисии."

  Дългът както винаги ще плащат нашите наследници. Инструментите звучат също толкова перверзно - с данък за доостъп до общия пазар или такси за въглеродни емисии?!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Верно?! Само където е с 200 км/ч по-бърз от изтребителя 5-то поколение (евентуално) на Русия...
  На това му се вика "запорожец"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боби Колев":

  Всички тези прогнози са все още неясни, но едно е сигурно - ще има сериозен срив, който ще отвори големи дефицити в публичните бюджети навсякъде по света.
  ========
  Ето го и отговара на това което питаш.....
  Въпреки неяснотиите, едно е гарантирано......че ще имаш някакви дългове, ама публични.
  Сиренето пак ще е сирене, но вече няма да е 3,50.....а 4 лева....
  Цената ще е публично завишена, но себестойността на банкнотата ще е същата, макар и с други числа.

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боби Колев":

  При всички случаи доходите в САЩ и Западна Европа ще паднат. Например в Испания и Италия. За САЩ има прогнози дори за падане наполовина. Роналдо няма да взема 100 милиона ами ще взема 10 милиона засега.
  Само, че не е ясно кога ще завърши кризата.
  Испания съвсем мъничко охлаби мерките в неделя пак заразените скочиха над 3000 и сега пак ги затегнаха до 24-и май.

 45. 45 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  За демокрацията и солидарността, или за Смилов и Станишев:

  Демократично е да не се пречи на Пепе Грило и Макрон когато вземат кредити в опит да издърпат страните си напред. Но е криворазбрана солидарността, когато се иска всички да платят такива експерименти. Солидарността се полага на социално слабите, при това колкото да не изпаднат от клуба. Да, когато и ако Италия и Франция останат на опашката по доход на глава, ще им бъде помогнато, ще бъдем солидарни с тях. До тогава избирателите да си дадат сметка какви водачи си избират и да си извлекат поуките.

  Със здраве.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  Даниел Смилов
  "Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща..." и така нататък.

  Та този Централноевропейския университет в Будапеща съществува ли още?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Глупости.
  Не е ясно колко ще е сиренето?! Напротив ще поевтинее, но и заплатите няма да са същите, а далече по-ниски.
  Завчера на пазара в Габрово един килограм български ягоди 9 лева килограм, един килограм немско краве масло -8 лева килограм. А де.

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":килограм немско краве масло -8 лева

  И "сиренето" от същата немска крава по 60 ст килото?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":

  Може да злобееш колкото си искаш но цените завчера бяха такива. А защо и как мисли си каквото искаш:)

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Весело

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  Много ти е публична цената на ягодите, бе габровец.....
  Я ела у нас да ги продадеш на същата цена......
  Ща линчуват.....и то публично.....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Което трябва да ти образува някои мисли.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Значи ви брулят там.....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Логиката на Смилов е:
  - някои членове на семейството имат проблем с парите.
  - трябва да им помогнем солидарно, защото ако става по-трудно за тях има шанс да изпаднат повече и повлекат други членове на фамилията, които са им давали пари.
  -при обсъжданията на случая, които текат и в момента членове на фамилията по принцип са отворени да помогнат но настояват разсипника да се съгласи харчовете му да бъдат поставени под контрол от по-опитните старейшини.
  - разхайтеният младеж не ще и да чуе и настоява, че в никакъв случай не би си променил начина на живот, защото това е нарушение на негови основни права и нужди.
  Банална житейска история.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Любопитно

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Оставам с впечатление, че нямаш елементарно понятие от някои неща......като себестойностна цена, например....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  Никога не съм разбирал какъв е този зор една държава да иска да се откаже от собствената си национална валута? Когато нямаш собствен финансов инструмент завинаги ще си зависим от този който държи инструмента.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 56. 56 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Едшн въпрос от шоуто "Стани беден":
  Към кого ще задлъжнеят ВСИЧКИ правителства по света, с покритие на заемите- доходеца на народите си и на следващото поколение ?
  (ツ)

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Весело

  "Всичко е въпрос на сметки: ако можем да си осигурим и сами ниски лихвени нива на нов дълг, няма да е необходимо да ползваме европейските кредити. Тъй като показателите ни са добри (нисък размер на публична задлъжнялост), случаят може да е точно такъв."
  *
  Не думай! Нали денонощно ни убеждавате каква разсипия цари навсякъде... Как така добри показатели?!
  ЕС първо да суспендира "зелената" сделка и пренасочи парите за възстановяване на европейската икономика.
  А като се говори за Италия и Испания, защо се пропуска Гърция? Не вярвам гърците да са цъфнали и вързали или пък дългът им да е намалял.

 58. 58 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 463 Весело

  Дали всичките политици и специалисти имат отговор на въпроса след новия дълг от 3 трилиона евро в ЕС и 2 трилиона долара в САЩ, по какъв начин ще бъде връщан? Чета планове за харченето, но за връщане никой не говори. Кой ще плаща?

 59. 59 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star":

  Тези опорки, че Ф-16 е дърт таралясник от Виетнамската война са ефектни, но са несъстоятелни. И моделът "Голф" на Фолксваген е от Виетнамската война, но Голф-7 не е като Голф-1 от 1974 г. И Блок 70 на Ф-16 не е като онзи първи самолет от същата онази година. А освен това и МиГ 29 е модел от онези времена (1977).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 60 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Колко пъти да пишем, колко пъти....

  Смилов не разбира абсолютно нищо от икономика. Не е учил това. Не е имал фирма с успехи в икономиката, не е бил и финансов експерт.

  Това е .

  Но, явно всички са длъжни да публикуват стахановеца Смилов. Всяка седмица по няколко такива. Тоя човек, ако ми се плаща за тия бози, значи сигурно е милионер.

  Идеята ми , което е и груб лобизъм, е всички държави от еврозоната да емитират дълг за да спасят Италия и Испания, които основно да вземат парите, но да не ги връщат. Да ги връщат всички останали, които нямат дългови проблеми.

  Това ако не е нерегламентирано преимущество, здраве.......

  Нямали двете държави добър кредитен рейтинг, затова институциите да вземат и да им го предоставят.............

  Съседа ти е пияница и наркоман, затънал в дългове и не му дават нови кредити. Тогава той те моли, ти да вземеш, на твоето име кредит и .......да му дадеш парите.
  За награда, кредита ще го връщаш ти.

  Смилов, как искам да не четем вече твоите материали.

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#37] от "Tru Soulja":

  Килограм хляб, отдавна струва над 2 лева. Хубав хляб е над три лева. Това дето го вземаш от магазина за левче, не е точно хляб.

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#60] от "grayeagle":
  Виж сега. Някой да закъса се случва.
  Дали е съсед или роднина, ако имаш възможност човешко е да помогнеш, дори и да е наркоман или пияница.
  Разговаряте. Той обещава, че ще се промени - няма да пие, ще се пребори със зависимостите - хазарт или дрога и пр., ще намали харчовете, ще намери нова работа и пр.
  И да - може да му се поеме риска и му се помогне, като се наблюдава и държи изкъсо дали си спазва обещанията.
  Проблемът в случая не е в това.
  Проблемът е, наистина закъсалите Италия и Испания настояват че другите са "длъжни" да са солидарни и помагат, но избощо да не си и помислят да им налагат някакви правила и ограничения които "ще се отразят на социалната тъкан и начина на живот" според италианския премиер Конте, казано след последния тежък кръг преговори.
  Това е съществото на спора по темата в Европа.
  Да, Смилов не е икономист, но той дори и отгоре отгоре не се е подготвил по темата. Да беше поне попрочел два-три общи материала в нашите медии дори, ако има проблем с езика да чете директно от Европа.

 63. 63 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#32] от "plebs":

  от началото са говорели, но вече са го реализирали. Иначе по горе един чугуна бай таню още има мокри сънища за нов "народен съд" и поне 30000 избити

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2343 Весело

  Само като прочетох заглавието и ме напуши смях. Това момченце хептен започна да се взема насериозно...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lemmy":
  Точно си описал проблемите, но не виждам да предлагаш (или посочваш нечие друго) решение.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 66. 66 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#28] от "dpnps":

  Малко мие странно какво томно си представяш като "солидалност " с Италия? Фалшива "солидарност" по време на самата пандемия е запазена марка на соцмислещите режими:
  - няколкото китаски медици, от които ПЕРСОНАЛНО се възхищавам немогат да затъмнят фактът, че Китай заради лъжи допесна епидемията да се разрастне точкова.
  - а трите санитарни офицерски взвода на Путин са добре премерен пропаганден ход.

  Истинката солидарност ще се види при излизането от кризата.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 67. 67 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Лирическият герой иска да ни каже, че колкото повече заеми земеме, толкова повече всички печелят.


  допълнителен възстановителен фонд в размер между 1 и 1,5 трилиона евро. Тази испанска идея получи подкрепа от страна на Германия и Франция
  —цитат от коментар 0 на др Смилов


  Тука си проличава вродената скромност на др Смилов

  Issuing EU consols for the coronavirus effort was first touted by Guy Verhofstadt and Luis Garicano earlier this month. It has since been taken up by the Spanish government and George Soros.
  https://www.ft.com/
  A bluffer’s guide to the EU’s coronavirus response

  Предложението на др Сорос е трильона да е вечен дълг и никога да не се връща. Ще се плащат само годишни лихви, а главницата ще бъде раздадена като грантове. Неизяснено остава кой ще е тоя улав да си даде парите вечно назаем за да получава по 0,5% годишно. Дет'са вика - след 200 години ше му се върнат

  как и кой ще плаща лихвите по новите дългове ... голяма част от това да става .. чрез такси за въглеродни емисии
  —цитат от коментар 0 на др Смилов


  Това е много добра идея. Таман ше включим в заверата и Малка Грета.

  За момента, най-важното от българска гледна точка е да ускорим максимално процеса по присъединяването си към еврозоната.
  —цитат от коментар 0 на др Смилов


  Воистина. В момента в който влезем в еврозоната ставаме солидарни гаранти на общите гореописани дългове. Наще децека в момента са на 0.9% лихва. италианските - на 1,9%. Значи ще има равенство и братство и двете ще станат по 1,5%

  Прочее допреди 2 месеца наще децека бяха на 0.3%. Откак казАхме че ше вземем 10 милярда да борим мега якия турбовирус къде много го рекламират, и лихвата се утроила.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Сега е моментът за действия."
  Ние изпуснахме момента, сега гоним последния влак.

 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#20] от "zakkwylde":

  Е,сега като Левски е на Божков,няма кам всички от ДеБъ да не с левскари за момента.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#37] от "Tru Soulja":

  А,едно евро!По 10 евро ще стане!

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#40] от "Tru Soulja":

  То,за Вас ще е същото,викаш?!

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  Е ,съществува,колкото и Смилов преподава?

 73. 73 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#62] от "k_":

  Най - лошото е, че и в двете държави има постоянни парламентарни турболенции, смяна на мнозинства, нестабилност, престъпно избиране от обществото за лидери, които не стават за лидери дори на гараж. Салвини, Бепе Грило и т.н. , в Испания мнозинствата се разпадат постоянно, половината хора се заразиха на левичарския митинг за 8 март, където даже лидерите на партиите се хванаха за ръце............ и после в болницата. Това са неразумни елити, но май и масите там търсят спасител. Зависят доста от туризма, а той за поне 2 години напред няма да стане масов. Как им се подигра съдбата, на Венеция и Барселона, които слагаха транспаранти за туристите, да си ходят............ и вдигаха туристическите такси. Е, отидоха си туристите. Хайде сега да Ви видим. В цяла Испания, няма нито една фирма, която да може да почне да шие предпазни материали в нужните количества..........

 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#67] от "dosetliv":

  Не само това. Таман хората в БГ поеха въздух и започнаха да живеят сравнително прилично и като приемем еврото някой друг милион директно се връща под прага на бедността, щото цените ще скочат до небето. Ако питаш големи специалисти по всичко като Смилов, това е "хубаво", щото така излизала на яве "скрита инфлация" - така ги научиха да оправдават същия феномен в Германия, когато там приеха еврото...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#67] от "dosetliv":
  Това с идеята за "вечния дълг" на Сорос го погледнах.
  Идеята е проста и има резон.
  Кой плаща, питаш?
  Ами който и досега. Кой плати борчовете на Тато у нас?
  Най-безсилната, слаба и беззъба (буквално) част от обществото.
  Трикът е прост като боб.
  Създаваш илюзия за светлото бъдеще когато един прекрасен ден повече няма да ходиш 8 часа да бъхтиш и имаш пълната сводода да осъществиш мечтите си.
  Обаче, нали знаеш - сиренето е с пари и ще ти трябват.
  Затова докато си млад ще отделяш около 30% от дохода си да си имаш на стари години да осъществиш мечтите си.
  Задължително ще ги даваш на който ти кажем, лицензираме, одобрим и пр., сигурни хора са - не се притеснявай, ще си ги получиш умножени. Ти само си прецизирай мечтите. Ако се опъваш - не е добре, да се цепиш от колектива, защото има наказания - глоби, че и затвор може да има.
  И когато веднъж на десетина година се случват подобни истории - твоето събрано като абсольтно число почти винаги се увеличава, ама ти ако си си мислел/мечтал, че ще правиш да речем околосветско пътешествие, или да си купиш удобна къща сред прирродата разбираш в един момент че това което се е събрало, дори и да е повече не стига за тия неща.
  Просто не стига.
  Е, здраве да е викаш си - няма да ходя на околосветско, ще отида на Средиземноморско, все е пътешествие. Или къщата може да бъде и по-скромна, не точно като оная която ми се искаше да имам.
  В тоя момент, когато вземеш това успокоително решение си платил своята част от вечния дълг на дедо Шори.
  Случва се ежедневно на 100% от пенсионерите навсякъде по Света там, където съществуват пенсионни системи.


 76. 76 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Значи според г-н Смилов, САЩ и ЕС ще си печатат някакви хартийки (по-скоро дори няма да ги напечатат, а само така ще си говорят) и ще се опитат да ги продадат... на кого?!Помежду си? На Китай? На нас? Кой ще се навие да скача на това хоро?
  —цитат от коментар 15 на ju.li


  Няма какво да се чака, да минаваме на рубли и юани, там е сигурното, па може и някоя далаверка да се врътне - нерде маски, нерде паласки.

 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":

  Айде, айде... Нека критикуваме с мярка.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#75] от "k_":

  Немога да кажа, чене си логично прав, но идеологически разсъждаваш като завършен елемент от консуматорското общество. Всичко измерваш с материалното. Точно по свирката на Сорос.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#78] от "olexander":
  Просто отоговарям рационално на въпроса кой ще плаща дълговете.
  Докато съществува тая сглобка с пенсионните системи в част от Света (защото не навсякъде съществуват, дори биха казал че повечето хора на Планетата в момента нямат и грам идея какво е това "пенсия") така ще е.
  Иначе, за себе си съм наясно какво означават парите и се пазя да не изпадам в тотален консумеризъм.

 80. 80 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#79] от "k_":

  Съгласен съм. Аз просто отбелязах един факт.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 81. 81 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Споко троле!!До коментар [#1] от "deaf":България скоро ще бъде и в Еврозоната и в Шенген!Както отдавна е и с НАТО и в ЕС!А сега си легни отново..
  —цитат от коментар 4 на sbaleev


  Така е! Остана само една барака да се боядиса и сме там! Венсеремос дрюгарю гербер! Партията е права, дори когато греши!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 82. 82 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Вижда ни се доста неуместно някой, дори и да не е Смилов, без икономически бекграунд и без да носи каквато и да било отговорност за „съветите“ си, да ни казва „Какво е най-важно за България сега“! Но няма да си кривя душата и ще кажа, че Смилов все пак е положил трогателни усилия да спретне нещо четивно и наукообразно, но му се е получило горе-долу колкото и с либералните стратегии, а той е програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Ако някой някога е чел нещо от него за подобни стратегии, ще бъда наистина признателен, стига да може да ми даде линк да прочета нещо писано от Смилов по този въпрос. И съм напълно сериозен, защото се интересувам от тази тематика!

  Що се отнася до повдигнатата от Смилов тема, ще споделя моето виждане, което не задължава никого, че за България най-добре ще бъде да влезе в еврозоната, след като са отпуснати траншовете за страни като Италия и Испания, със съответните договорни задължения, в които ние не влизаме! Някой ще каже „Ама другите държави ще се съгласят ли?“ и ще е прав. Всъщност, поетите до момента спасителни траншове към страни като Гърция и, евентуално, към Италия и Испания, са вид репарации, които са поети без наше участие и съгласие. Така че ние, като държава, имаме тази грижа и тази отговорност да се договорим да не поемаме задължения, приети без нас досега!

  Иначе Смилов не е успял да се въздържи и да не пусне нещо, което да ни разсмее: „След необяснимото забавяне от началото на годината правителството на Борисов направи заявка, че разбира спешността на тази мярка“. Ами не, Смилов, не е необяснимо забавянето! Ако мислиш, че ние не помним за какво, аджеба, идеше реч, ето ти малко линкове за припомняне:

  1. Грета Ганева - Ще влизаме в еврозоната с опорочен закон? - https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/01/27/4021140_shte_vlizame_v_evrozonata_s_oporochen_zakon/ - 27 януари 2020

  2. Михаил Стоянов - Докато няма консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята за еврото, обяви Борисов - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/02/17/4030681_dokato_niama_konsensus_niama_da_nasilvame_vlizaneto_v/ - 17 февруари 2020

  3. Михаил Стоянов - Капиталовият недостиг в една банка спира към момента България за чакалнята на еврозоната - https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/04/11/4053379_kapitaloviiat_nedostig_v_edna_banka_spira_kum_momenta/ - 11 април 2020

  И това са само линкове към публикации на Дневник, със съответните коментари. Който иска, може да си намери още материали.

 83. 83 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смилов разбира от всичко.

  niki
 84. 84 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Смилов дори им каза, че са ок.

  niki
 85. 85 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Santos":

  Смилов пише все едно и също. Така са го научили в Централно европейския "Университет" на Джордж Сорос.

  niki
 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#60] от "grayeagle":

  Е,милионер плаща на Смилов!

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Днеска Дани,утре Ружа!Абе,няма ли някой любовник техен,роднина,да направят семейна рубрика направо!

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Значи според г-н Смилов, САЩ и ЕС ще си печатат някакви хартийки (по-скоро дори няма да ги напечатат, а само така ще си говорят) и ще се опитат да ги продадат... на кого?!Помежду си? На Китай? На нас? Кой ще се навие да скача на това хоро?
  —цитат от коментар 15 на ju.li


  Кувейт, Саудитска Арабия.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK