Очертания на кризата: първи данни

Засега са видими само непосредствените ефекти от внезапното "затваряне" на част от икономиката и социалния живот в Европа и у нас.

© Юлия Лазарова

Засега са видими само непосредствените ефекти от внезапното "затваряне" на част от икономиката и социалния живот в Европа и у нас.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През последната седмица започнаха да излизат първи данни за състоянието на икономиката през март и първото тримесечие на годината, които позволяват да започнем да даваме и количествени измерения на иначе предполагаемите тежки въздействия от пандемията и мерките за ограничаването й. Това, което се вижда, потвърждава проявлението както на шок в предлагането, причинен от директни забрани и блокиране на веригите на доставка, така и на рязка промяна на потребителските нагласи в резултат на пълната и дълбока неизвестност и свързаното с това поведение на екстремна предпазливост. Трябва да се има предвид все пак, че стойностите на множество индикатори за март и първото тримесечие се базират на оценки и предварителни данни, и най-вече на това, че в повечето европейски страни агресивните ограничителни мерки на правителствата бяха въведени едва в средата на март; всичко това означава, че по-реалистична картина ще дадат данните за април и май. Все пак


какво знаем до момента:
- Според експресната оценка на Евростат, през първото тримесечие на 2020 г. БВП в ЕС се свива с 2,7% спрямо същия период на 2019 г. а в еврозоната - с 3,3%. За момента няма данни за Германия, но спадът на годишна основа във Франция е 5,4%, в Италия - 4,8%, в Испания - 4,1%. Това дава основание да се очаква поне четирикратно по-силен спад през второто тримесечие. За март износът на Германия спада със 7,9% спрямо март 2019 г., а вносът - с 4,5%. Индексът на промишленото производство за март спада с 9,2% спрямо предходния месец, като в автомобилната индустрия спадът е 31,1%. Износът на Италия към трети страна през март спада с 12,7% на годишна основа, а вносът - с 19,8%.


- Продажбите на дребно в ЕС през март спадат с 8,2% спрямо същия месец на 2019 г., а в еврозоната - с 9,2%. За Италия липсват данни, но в Германия спадът е относително ограничен - 3,1%, докато в Испания е 13,1%, във Франция - 16%, в Австрия - 12,4%. В данните се вижда и очакваната промяна в приоритетите на домакинствата, като продажбите на медикаменти растат с 5%, а на храни и напитки - с 8,1% на годишна основа, докато в същото време продажбите на облекла спадат с близо 42%, електроника, битова техника и мебели - с над 14%, на горива - с над 20%. Ограниченията пред дейността на търговските обекти съвсем логично доведоха до ръст на дистанционните продажби с близо 12%.


- Другата седмица очакваме експресната оценка на БВП за първото тримесечие в България. Същевременно


спадът в промишленото производство за март вече дава първи щрихи за отражението по сектори.


При общ спад на преработващата индустрия с 9,8% спрямо март 2019 г., производството на мебели се свива с близо 25%, а заедно с него - и на изделия от дърво с над 14%, машиностроенето - с 21%, автоиндустрията - с близо 18%. Блокирането на традиционната търговия и рязкото ограничаване на потреблението в цяла Европа доведе и до сериозен спад в производството на облекла от 26%. Останалите отрасли - включително металургията, химическата промишленост, производството на изделия от хартия и пластмаси - отчитат минимален спад. Същевременно производството на храни расте с 8,3%, а на лекарствени продукти - с 4,8%.


- В търговията на дребно в България през март се наблюдават структурни промени, подобни на отчетените в ЕС. Спадът на годишна основа за месеца е 14,6%, като с над 63% спадат продажбите на облекла , а с над 40% - на електроника. От една страна затварянето на големите търговски центрове очевидно е изиграло своята роля при тези стоки, но вероятно по-важна е потребителската реакция за ограничаване на покупките на стоки, които не са от непосредствена необходимост. Студеното време, включително обилните снеговалежи, работата от вкъщи, както и блокирането на областните градове дава отражение на спада с над 37% на продажбите на горива. Българските потребители драстично увеличават покупките на лекарствени продукти - с 14,4%, както и на храни и напитки - с 3,4%.


- В строителството също се отчита сериозен спад, но засега е трудно да се каже доколко това е свързано с климатичните условия или други фактори, започнали да действат преди ефектите на пандемията.


На годишна основа строителната продукция спада с 14% през март,


като свиването при гражданското строителство е 16,8%. Тенденция за забавяне се вижда и от постепенното "охлаждане" в издадените разрешения за строеж през последните тримесечия след пика от средата на 2018 г. През първото тримесечие на 2020 г. площта в издадените разрешения за жилищни сгради намалява с 21,1% спрямо същия период на 2019 г., а площта в административните сгради - с 4,8%.


- В момента най-достоверен текущ индикатор за развитието и дълбочината на кризата дават данните от пазара на труда. За шестте седмици от 16 март до 3 май новорегистрираните безработни са 114 хил., като 19,6 хил. души са започнали работа. Трябва да се отчита обаче действието на програмата "60/40", в която по последни данни са заявени 140 хил. работни места. Същевременно вероятно значителен брой са заетите в неплатен отпуск и с намалено работно време, неучастващи в програмата, част от които ще бъдат освободени, ако няма рязко възстановяване на стопанската активност в следващите три месеца (повече в анализа тук).


Засега са видими само непосредствените ефекти от внезапното "затваряне" на част от икономиката и социалния живот в Европа и у нас. Очаквано, поръчките на автомобили се сринаха, логично, затвориха автомобилните заводи и заедно с тях - доставчиците им по цялата верига на стойността. В много страни фабриките бяха засегнати от ограничителните мерки и забраните за движение. Домакинствата отложиха всякакви покупки извън тези за текуща издръжка и, вместо да се хранят навън, започнаха да купуват хранителни продукти от магазините.


Развитията в България в следващите месеци обаче трудно могат да се прогнозират, най-малкото защото:


- За разлика от кризата от 2008 г., когато имахме ясен пазарен сигнал за трансформиране на икономиката от вътрешни инвестиции и строителство към експортно-ориентирани производства и услуги, сега всички основни търговски партньори са в криза с неясен изход;


- Няма никаква сигурност, че кризата няма да предизвика средносрочни структурни промени, като например сериозен срив на международния туризъм и пътувания, търговски войни и блокиране на утвърдени модели на специализация и разделение на труда;


- Засега практическото блокиране на туризма не е дало сериозно отражение в макроиндикаторите, но това предстои да стане във второто и особено в третото тримесечие;


- Пазарът на труда в България в почти цялата история на прехода е предлагал два "отдушника" при кризи - работа в барове, ресторанти и хотели по курортите, или емиграция в друга страна, временна или постоянна;


сега и двете алтернативи практически липсват.


- За разлика от кризата от 2008 г. , засега в България нямаме рязък ликвиден шок за голяма част от бизнеса и домакинствата; ако предприемачите могат да предвидят очакваните трансформации в световната и европейската икономика, ще имат много по-лесен достъп до ресурси, за да осъществят проектите си.


В такава среда изключително трудно могат да се правят количествени прогнози. Все пак Европейската комисия публикува пролетната си икономическа прогноза. За 2020 г. очакванията са за спад от 7,4% спрямо 2019 г. в ЕС и 7,7% в еврозоната, а за България - спад от 7,2%. Очаквано, големият срив е през второто тримесечие - 14,9% в еврозоната и 14,6% в България - но за разлика от по-ранни прогнози за бързо възстановяване, в документа се залага на доста тежък спад от над 8% и през третото тримесечие в еврозоната. Комисията очаква значително свиване на инвестициите от 18% и износа на стоки от услуги от 13,2%, докато частното потребление се очаква да спадне с 5,8%. Безработицата се очаква да се увеличи с 2,8 пункта до 7%. Прогнозата изглежда се основава на допускане за сравнително консервативно управление на бюджета, като дефицитът се очаква да бъде 2,8% дори при доста сериозния спад на БВП от 7,2%. Картината може да бъде много различна при по-малък от заложения срив на инвестициите, както и при по-ефективно насочване на средствата от еврофондовете. Все пак най-голямата несигурност идва от външната среда, така че индикаторите за България ще бъдат силно зависимо от случващото се в големите европейски икономики.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  А като не се осъществи и летния туристически сезон, към края на годината ще е направо гадно.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1446 Весело

  Поне е ясно, че нищо не е ясно... Дане няма есенна вълна, защот тогава ще стане страшно.

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Е и?
  Има ли нещо, по-важно от живота и здравето на човек?

  Само питам..

 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Повече от гадно ще е!

  Е и?
  ’До коментар [#1] от "442":


  До коментар [#1] от "442":

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  [quote#4:"sbaleev"]

  Е и?

  Е и ли !!! ами териториятя ще остане хептен без матрял.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  [quote#4:"sbaleev"]

  Е и?

  Е и ли !!! ами териториятя ще остане хептен без матрял.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Не е ясно дали България ще остане без матрял.
  Вчера с очите си видях заплата на шивачка начинаеща на 6 месеца минимална заплата защото се обучава за 8 работни дни април чисто заплащане 440 лева и 40 лева купони. Двойно.
  Така, че не е ясно.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Разстроено

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Ти прочете ли внимателно какво пише в текста?
  Едно е на микро ниво - Габрово, друго е на макро ниво - България.
  6.9 % спад на промишлеността, 14 % спад в търговията на дребно.
  И това само март с грубо половин месец извънредно положение.
  А април, а май, а юни, юли и август, когато освен всичко друго почти няма да има туризъм? Моля, бъди малко по-смирен и релистичен.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Мисълта ми е, че има сектори дето растат. Например храните, леката промишленост , фармацията, заводите за целулоза, химическите компании.
  И има сектори дето се сриват.
  Но понеже охлабват мерките и компенсирането от страна на зърното у плодовете и зеленчуците смятам, че България ще имаме спад от около 3,5% в България. За годината. При голямо нарастване на средната брутна работна заплата. Защото колкото по-голяма безработица толкова по-висока средна заплата имаме. Нискоквалифицираните първи отиват на борсата.

 10. 10 Профил на zqb46650877
  zqb46650877
  Рейтинг: 0 Неутрално

  кому беше нужно да усилят и без това идващата икономическа криза чрез "мерките"

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4165 Любопитно

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Да хванем бас искаш ли?
  Аз ще заложа на 8 % спад на БВП и безработица 10 % в края на 2020 г.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Съгласен съм. Значи като сложим около 2,5% инфлация аз казвам, че ще имаме БВП-117 милиарда лева, ти казваш, че ще имаме 109 милиарда лева.
  Хванахме се февруари ще видим.

 13. 13 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Моята прогноза към края на годината е официалната безработица да надмине 10%, средната заплата (официално) да падне с около 15 %, да бъдат временно закрити 25% от високоплатените длъжности (за да бъдат обявени скоро след това с 25-30% по-ниско възнаграждение), лошите кредити да се увеличат с 10-15%, фалитите да нараснат с 15-20%, сделките с недвижими имоти да намалеят, количествено с 45%. Дано съм черноглед, но се страхувам тази прогноза да не се окаже твърде оптимистична.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  А за безработицата аз съм по скептичен. Заедно със завърналите се смятам че ще е над 12%.

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  това, което може би ще ни спаси, е че сме фенове на евтиното. горе долу в БГ не се потребяват кой знае, колко продукти с висока добавена стойност и не се произвеждат такива и затова може да не е чак толкова страшно при свиване на разходите. иначе на института един съвет как може лееееко по-добре да се представят цифри.

  https://www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/the-restart?cid=other-eml-alt-mip-mck&hlkid=fd18030ace50451aa576a693b8f51a49&hctky=1250375&hdpid=d7377876-06d5-4721-83eb-57e9fccaebf4

 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Това даже е оптимистичен вариант.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8531 Неутрално

  Засега всичко е прогнози.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8064 Любопитно

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Във Варна заведенията вече пращят - как мислиш , дали няма работа ?

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Ясно е, че дяснолибералният Капитализъм е пълна гола вода. Короната го показа отново.

  niki
 20. 20 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Дяснолибералният Капитализъм се сведе до дърсене на тоалетна хартия в САЩ и Западна Европа.

  niki
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Хм! Спадът в еврозоната е по - голям от този общо за ЕС. А ние де ли се натискаме да влезем. А и с тези данни, ще се радвам на спад само около 10% на годишна база.

 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Колониите в Източна Европа сега ще се услушваме години напред след като сами от глупост си съсипахме народното стопанство.

  niki
 23. 23 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Неолибералната икономика се снизи до предлагане. Няма предлагане, няма тоалетна хартия. :)

  niki
 24. 24 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  И здравните им системи, оставени на пазарвн принцип, лъснаха, че са нескопосани и тръгнаха са отсортирват кой да живее и кой не. Дяснолибералният Капитализъм върна Света в първобитния строй. Примитивизъм.

  niki
 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  За да вземем евтини кредити се натискаме между шамарите. Дяснолибералният Капитализъм се основава на лихварство, на кредити. По-големи примитивизъм и тъпотия от това няма.

  niki
 26. 26 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#25] от "niki":

  @niki, да не ти стане лошо, душко? Пази се, не си първа младост!

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#10] от "zqb46650877":

  Ами на баба ти,дядо ти,леля ти...Още да изброявам?!

 28. 28 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Това няма значение, при тази структура на икономиката кризите и растежа са циклични процеси. От уважаваният икономист очаквам преди всичко да каже, че икономическата криза не е заради вируса, а тя беше почнала преди истерията. Вируса е само извинението на политиците да не реформират икономическите фундаменти - печатането на пари. Хвърля се вината на вируса, а тя е в погрешната основа. Хайек казва още 50те години след отмяната на златния стандарт как икономистите са забъркали голяма каша. Икономическият балон продължава да се раздува. Върху единият балон се надува следващ.

 29. 29 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5478 Неутрално

  Засега всичко е прогнози.
  —цитат от коментар 17 на Роси


  Мъдро. Важното е, че се отчете с коментар.

  Gunter glieben glauchen globen
 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5478 Неутрално

  До коментар [#20] от "niki":

  А комунизмът продължава с вестник.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5478 Неутрално

  Наскоро Лъчезар Богданов го гледах по БНТ. Изключително слабо представяне. Успя да вбеси дори водещия Драго Чая, който не е икономист. Не можа да отговори убедително дори на въпроси на зрителите, от типа: ако сега получавам заплата 1000 лева, колко евро че получавам, когато приемем еврото? 1000 или 500?

  Gunter glieben glauchen globen
 32. 32 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alarmstufe: Rot":

  Сега Социализмът пак ще спасява неолибералния Капитализъм. Капитализмът е пълна гола вода.

  niki
 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Обезпокояваща информация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Явно ни трябва някакъв по-развит и с по-човешко лице капитализъм. Като гледам, как в САЩ баш-частни компании, предприемчиви, пазарно реагиращи, конкурентно-толериращи и т. н. сега плачат за държавна милостиня, протекции и такси в/у чужда вносна стока, чак ми става и на мен жално.
  КАК ВИ СЕ СТРУВА КАПИТАЛИЗЪМ СЪС СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ЛИЦЕ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK