Пандемия и приоритети. Мерките в Германия и у нас

У нас властта не разговаря с хората. Вместо това им се кара и издава заповеди.

© Правителствена пресслужба

У нас властта не разговаря с хората. Вместо това им се кара и издава заповеди.Анализът е препубликуван от сайта "Тоест".


Има критични ситуации, които са като лакмус за спецификите на едно общество. В тях ясно личи какво е отношението на властта към гражданите ѝ, както и на гражданите към нея. Проявяват се и механизмите, по които се вземат важни решения. Пандемията от COVID-19 позволява да се изявят в концентриран вид онези особености на социалните отношения, които обикновено не забелязваме, защото са част от всекидневието ни. За да придобием още по-ясна представа за ситуацията, в която се намираме, добре е да я сравним с друга.


Как се вземат решенията за мерките против коронавируса и тяхното либерализиране в Германия
В Германия се дава думата на експертите. Институтът "Роберт Кох" отговаря за огласяването на официалната информация, свързана с коронавируса, но това не означава, че има последната дума. Със свои позиции излиза и немската академия "Леополдина", а специалисти като Кристиан Дростен, вирусолог от университетската болница "Шарите" в Берлин, са редовни гости в телевизионните предавания.


Освен експертността на вирусолози и епидемиолози, в Германия се цени и професионалното мнение на социолози, психолози, икономисти, педагози, социални работници и специалисти във всевъзможни области. Защото ограниченията засягат множество измерения на човешкия живот. Правилното от гледна точка на един епидемиолог може да е пагубно според психолога, а според социолога - нереалистично. Вземат се предвид мненията и на представители на различни засегнати страни.


Така, след множество дискусии и обглеждане на ситуацията от различни страни, немската държава излиза с позиции кое е за предпочитане в една или друга ситуация. В повечето случаи тези позиции имат статута на препоръки. И тъй като Германия е федерална държава, те се дискутират с ресорни представители на местните правителства. В крайна сметка всяка федерална провинция решава кои са най-подходящите мерки за нея.


Специфики на немската комуникация за коронавируса


За предстоящите промени се съобщава достатъчно време предварително, за да могат хората да свикнат с идеята за тях. Подробно се обясняват основанията за тези промени, възможните гледни точки и защо се избира едно, а не друго. Очертават се и различни времеви хоризонти в зависимост от различните сценарии за развитието на пандемията. И при цялата несигурност на бъдещето германците имат известна яснота, че ако се случи А, с голяма вероятност ще последва Б.


Как немските телевизии отразяват пандемията? Разбира се, по новините и коментарните предавания се дава думата на експертите и политиците. Също така се търсят гледните точки на представители на всевъзможни социални групи, дори на маргинализираните. Неведнъж например в предаването след централните новини на ARD, посветено на коронакризата, се поставя въпросът за това как се справят проститутките по време на пандемията. Думата се дава и на самите тях.


Вземането на решения в България


У нас най-сетне мерките против коронавируса започват да се отхлабват. Дали това е повод за радост, или за притеснение? Хората трудно могат да разберат това, защото властта не разговаря с тях. Вместо това им се кара и издава заповеди. Често пъти тези заповеди се обявяват без предупреждение какво се очаква да последва, взети са набързо и впоследствие претърпяват редица корекции - чрез нови заповеди. Има дни, в които Министерството на здравеопазването издава по няколко заповеди на ден.


А някои от тези заповеди противоречат на елементарната логика, което води до недоверие в смисъла на противоепидемичните мерки изобщо.


Защо повечето магазини (освен в моловете) и фризьорските салони останаха отворени, а излизането на разходка беше забранено? За сравнение - в Германия фризьорските салони заработиха тази седмица, а преди това бяха отворени нехранителните магазини, които са по-малки от 800 квадратни метра. И в най-рестриктивния период държавата препоръчваше разходки на открито при определени ограничения.


Защо мерките се смекчават, след като броят на заразените продължава да расте? Страната ни е една от петте европейски държави, в които епидемията не намалява. Тепърва започваме да ставаме свидетели на масови инфекции в болници и старчески домове. Ако Националният оперативен щаб нарича всяко увеличение на инфектираните "пик", от това не следва, че истинският пик на заразата е достигнат.


Защо може четирима души да се срещнат в ресторант, но не и да се разходят заедно, ако не са семейство с деца под 12 години? Защо човек да не може да седне сам на пейка в парка, но с приятели в заведение може? Аргументът е, че пейките не се дезинфекцират. Не се дезинфекцират обаче и парапети на стълбища, дръжки на врати, парите в брой и множество други неща, които човек докосва извън дома си. Освен това посетителите в ресторанта по необходимост са без маски и така става лесно да се заразят, ако седят на една маса, независимо че другата маса е на метър и половина. В парка впрочем дистанцията е два метра и половина, въпреки че там хората само се разминават.


Защо може да се посещава басейн? Защото за това е настоял генерал Мутафчийски. А защо е настоял? Не ни се полага отговор на този въпрос. Може да е имал сериозни основания, а може просто да обича да плува Аналогични въпроси може да се зададат за разрешаването на шофьорските курсове, идеята за ваучери за туризма и т.н. За отворените църкви по Великден смислен отговор така и нямаше.


В тези наглед хаотични решения има една постоянстваща логика:


бизнесът и определени интереси са по-важни за властта от човека.


И то не всеки бизнес, а предимно едрият, влиятелният (чиито представители ще са и основните бенефициери на схемата за подпомагане, известна като 60/40). Критериите за компенсации на "дребните" губещи са преобладаващо неизпълними. Човекът е важен, доколкото цел на мерките е да не се зарази (ако нещо не се окаже по-важно от това, като например лоялността към Църквата). Напълно се пренебрегва обаче психичното му здраве, както и потребности, важни и за телесното - като да излезеш на чист въздух. С него се общува чрез забрани, глоби и мъмрене от екрана, а не с аргументи.


Разпространено е мнението, че на българите не бива да им се говори с аргументи, а трябва да се действа с твърда ръка, защото те от друго не разбират. Този аргумент не е много по-различен от защитаването на пердашенето на деца. Според американския социолог Питър Бъргър, ако към един човек се обръщат по определен начин, той става точно такъв. В степента, в която с хората се говори с аргументи и проблемите им се вземат под внимание, се увеличава шансът те да реагират с разбиране и съпричастност. Да гледат на ограниченията не като на забрани, които трябва да се премахнат, а като на лична отговорност.


Това обаче значи да възпитаваш граждани, но гражданите са по необходимост критични. А критичното гражданство е нещо, което никоя власт не допуска доброволно. То само̀ се преборва да се отнасят към него с уважение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Мерките ви бяха, да не се празнува Великден, антихристчета ..
  Сега олабвате положението, а ?

  Освен това сте намислили и нещо с банките, финансовите системи и икономиката - признайте .

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 51 Разстроено

  Ако пак не сте разбрали , след милионите брифинги , наистина сте безнадеждни!!!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Дано само отприщените ни желания за компенсация на загубеното време, не се превърнат в носталгия по загубеното ни здраве..

 4. 4 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Огнището в Ямбол се дължи именно на великденската служба в една от евангелските църкви в източната част на града.

 5. 5 Профил на ssp29647806
  ssp29647806
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако пак не сте разбрали , след милионите брифинги , наистина сте безнадеждни!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 2 на NIKE


  При комунистите преди 1989г. имаше „Сънчо“, който всяка вечер казваше:
  „ЛЕКА НОЩ, ДЕЦА !“

  При демократите имаме Брифинг на Щаба, който всяка сутрин ни казват:
  „ДНЕС Е ПО-ЛОШО ОТ ВЧЕРА !“

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Логично оправдание на властта следва да е, че мерките бяха предприети, защото се очакваше, че здравната система не може да приеме и лекува тежко болните. Оказа се че не са прави. В болниците се лекуват само десетки заразени. Следователно мерките трябваше да се облекчат, защото имаме икономически срив. А икономически срив е по-скоро, на практика вече почти всичко работи, но на народа му насадиха усещането за катастрофа и логично той започва да пести и да свива потреблението.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Защо е така - ами в нормалните държави управляват поне малко знаещи и можещи, мислещи и поне малко за народа си. Тук от пожарникар, счетоводител, фуражка и каскет - толкова.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Германците спазват дисциплина и изпълняват всички предписания или указания, ЗАЩОТО знаят, че те идват от НАЙ-ГРАМОТНИТЕ по темата. За Нас си знаем.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3286 Весело

  Ако някой разчита държавата да го варди , оттече коня у ряката , пардон в спешното ...

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "У нас най-сетне мерките против коронавируса започват да се отхлабват. Дали това е повод за радост, или за притеснение? Хората трудно могат да разберат това, защото властта не разговаря с тях."

  - Аидеее, това отиде при големите лъжи за "Цацаров и чайка" и "111-то място".

  Аре.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Берлин има население от 3.8 млн. Там е седалището на експертите от института "Роберт Кох". Същевременно в града има 6242 заразени и 164 смъртни случая от коронавируса. Толкова за фактите и техните интерпретации улево.

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 801 Неутрално

  В Германия ,ако някой не спазва правилата, 99.9% е сигурно , че не е германец , това ми го каза жена , която живее там.А в България си мислим , че като сме безотговорни правим напук на властта.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  Хм! У нас, щабът и Боко действаха, като плашило. С мрачни апокалиптични прогнози и безброй чували с трупове по градинките и площадите. С някакво перверзно чувство се предричаше края на света. Безкрайни брифонги, скучни и безсмислени, с назидателен и командващ тон в стил старшината от казармата. С противоречиви и откровено глупави нареждания, променяни в движение и фаворизиращи определени лица. Хубава статия, ама властимащите не четат.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  "....Мерките в Германия и у нас"
  "...В Германия се дава думата на експертите..."

  А у нас се дава думата на генералите. И оттам следват проблемите. Защото у нас професори и генерали (хора с пагони) дал бог, но експертите са на заден план.

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Трябва да стигнем Германия по резултати ли, 17 хиляди заразени, по 120 на ден, по 9-10 души починали на ден, ами натам вървим.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Весело

  Социоложка, журналистка, активистка в областта на човешките права, блогърка. "

  Не е ли социолог,журналист, блогър? Последно кога и на кого е позволено ... женски род

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1616 Весело

  До коментар [#8] от "442":

  Германия е федерална държава. А България е феодална държава, собственост на три прасета...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 18. 18 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Всяко сравнение на Германия и България е неуместно, най-малкото.
  Нас ни управляват мутрокомунисти, тях не. ГЕРБ е супер, де, хората живеят още в 80-те и 90-те, и си обичат насилника.
  Би било прекрасно Иван Костов да се върне на сцената. Имаме спешна нужда от нормалност.

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Първо да се научат да не смесват бира и водка, тогава да ми дават акъл .

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#19] от "blondofil":

  Не беше ли "нация която се напива с бира да не дава акъл на нация която изтрезнява с бира"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  За Германия незнам, но в България опозицията се държи неадекватно за пореден път в кризистна ситуация. И като гледам как розово-зелените от години се опитват да ги добутат до властта, добре, че не им се отдава, че в момента щяхме да сме в поредната национална катастрофа.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  България се справя в пъти по-добре от Германия.
  Ние поптиу бямахмеу мерки.
  Днешните напъни на плювачите.
  Жалко, че нямаше мерки като на Запад.

 23. 23 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Точно и ясно. Затова и у нас мерките масово не се спазват. Защото са лобистки и нямат много общо със здравия разум. Каквито, между другото, са и законите.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Германците спазват дисциплина и изпълняват всички предписания или указания, ЗАЩОТО знаят, че те идват от НАЙ-ГРАМОТНИТЕ по темата. За Нас си знаем.
  —цитат от коментар 8 на 442


  У нас най-грамотните са във форумите, фейсбук, кафенетата и кръчмите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#25] от "todor._89":

  Политика продиктувана от?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  У нас експертитите са политици, произведени като експерти от съответнета политическа партия, за да обслужват нейните интереси. И ако т. нар. експерти не спазват линията на партията, ще им се отрази зле на кариерата и на заеманите постове. Управляващи добре го знаят това и въобще не се допитват, а само разпореждат какво да правят подопечните им. Повече от 30 години не можем да променим манталитета си.

 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  България се справя в пъти по-добре от Германия.Ние поптиу бямахмеу мерки.Днешните напъни на плювачите.Жалко, че нямаше мерки като на Запад.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Пилците се броят на есен. Т.е. ще се оценяват мерки, действия и резултати когато всичко приключи.

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Що такава дълга статия?Можеше в две-три изречения да се нацова власта и щаба и готово.Сигурно се плаща на дума.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#8] от "442":Германия е федерална държава. А България е феодална държава, собственост на три прасета...
  —цитат от коментар 17 на mitko11


  преди година или 2 се заговори за някакво ново райониране на страната, но ГЕРБ го отложи за следващия мандат.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  Германия - 80 умрели на 1 милион население
  България - 13 умрели на 1 милион население

  Изводът? "Германия се справя много, ама много по-добре от България, щото там има професионалисти-експерти, а тук вилнее тъпия генералски щаб и мутрата-мафиот-пожарникар"

  Грант даден - грант усвоен!

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nick F":

  Българската икономика работи. Германската още не работи.
  Разхлабените мерки жв Германия по-тежки от най-тежките мерки жв Германия.
  В сряда миналата седмица 1 килограм български ягоди-9 лева, 1 килограм немско краве масло -8 лева.
  И така нататък.

 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Ако някой разчита държавата да го варди , оттече коня у ряката , пардон в спешното ...
  —цитат от коментар 9 на SS


  И като как да го "варди " държавата??? Да му сложи скафандър , да го пази в "барокамера" , да му налива директно акъл в главата . Ако всеки , след толкома щабове , брифинги , филми , информации от чужбина , където положението е в пъти по - тежко отколкото у нас , НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО не се стресне , спре да вярва на онези според които "това е грипче , вирус няма , да заразяваме възрастни , ние младите ерудити не сме застрашени " държавата нищо не може , а и не трябва да прави , освен КАТЕГОРИЧНО да забрани излизане , пазаруване ... Китайските мерки !

 35. 35 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Най-съществената разлика е, че в Германия няма щабове и брифинги, а предварително изготвени планове за действие при извънредно положение, които само се променят и допълват. Но това си е цивилизационна разлика.

 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2344 Любопитно

  България се справя в пъти по-добре от Германия.Ние поптиу бямахмеу мерки.Днешните напъни на плювачите.Жалко, че нямаше мерки като на Запад.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  И как така хем сме били либерални и не сме затворили магазините, хем сме се справили по-добре?
  Т.е. Германия е трябвало да остави магазините отворени и щеше да има по-малко заразени ли?
  Апропо, колко теста на човек от населението са направени в Германия и колко в България?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#36] от "Virgin":

  Ами достатъчно тестове се правят. Като се увеличи смъртността се отразява навред.
  Та когато в България намалява спрямо 2019 с 10%, а в Германия се увеличава със 6,5% какви тестове те мъчат.

 39. 39 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Експертите имат думата и тук, и тяхното становище не е различно от това на колегите им от Робърт Кох Институт. А именно, внимателно разхлабване на мерките, продължаване на спазването на дистанция и т.н. Въпросът е кой ги чува, след като някоя детска учителка, която се е събудила с мисълта, че е вирусолог ,драска по форумите, че маските са вредни, и зове за петиция срещу несъществуващата ваксина. Между другото, преди дни попаднах на снимки от улиците на Виена, и нямаше нито един човек без маска. Това за сравнение за нас и останалите.

 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Не могат да се правят сравнения между държавите защото са различни по територия и гъстота на населението.Белгия в която имаше и продължава да има много умрели и болни в болниците е три пъти по малка по територия от България,но с два пъти повече население.Има различни нива на тестване и различни дати на затваряне на държавите.Франция продължава мерките до 14 юли.Никой по света не знае точно какво да прави.Постепенно се отварят икономиките не,че пандемията е минала ами защото сме на или/или-Смърт от вируса или смърт от глад.

 41. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#36] от "Virgin":

  Та като гледат смъртността тази година по седмици спрямо миналата година в Западна Европа и САЩ всичките им анализатори смятат, че смъртността от вирусът е двойна на обявените данни.

 42. 43 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 857 Неутрално

  В Германия ,ако някой не спазва правилата, 99.9% е сигурно , че не е германец , това ми го каза жена , която живее там.А в България си мислим , че като сме безотговорни правим напук на властта.
  —цитат от коментар 12 на Tru Soulja


  Така е германската власт се грижи за германците, а нашата власт се грижи за себе си.
  Тестове за обикновените хора няма, но Вожда може да се тества всеки ден, защото за къде сме без вожда.
  НСО още охранява Цецка Цачева. Не се знае от кого и защо я пази, но тя е била във властта и има това право.

 43. 44 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  "... Германската още не работи."

  Много сте далеко от Германия, а от икономикана - още повече, за да правите такива обобщения.
  Като стоящ по-близо от Вас до Германия /около 200 км до най-близкия граничен пункт/и работещ за фирма с почти 40 процента износ за Германия, мога да Ви кажа, че нямаме отказани или приместени поръчки от германските ни контрагенти /както и тези от Австрия/. Нови RFQ пристигат със същата честота, както и преди специалните мерки. Познатите ми в Германия не са спирали работа до сега; някои работят от дома си.
  Автомобилната индустрия е специална тема, но болшинството от предприятията за автокомпоненти в Чехия, с които имам контакти вече работят на двусменен режим.

 44. 45 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nick F":Българската икономика работи. Германската още не работи.Разхлабените мерки жв Германия по-тежки от най-тежките мерки жв Германия.В сряда миналата седмица 1 килограм български ягоди-9 лева, 1 килограм немско краве масло -8 лева.И така нататък.
  —цитат от коментар 33 на Да вярваме на истината


  Това по тАлевизията ли ти го казаха ?

 45. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#39] от "k.bradshaw":

  Експертите у нас имат думата дотолкова, доколкото им се позволява. Ако си спомняте най-емоционалното изказване на генерал Мутафчийски беше при въвеждането на извънредното положение и беше свързано с неразумното според него желание да се ходи на фризьор. Е, фризьорските салони останаха отворени и генералът вече стана по-обран в изявите си.

 46. 47 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Германия - 80 умрели на 1 милион населениеБългария - 13 умрели на 1 милион населениеИзводът? "Германия се справя много, ама много по-добре от България, щото там има професионалисти-експерти, а тук вилнее тъпия генералски щаб и мутрата-мафиот-пожарникар"Грант даден - грант усвоен!
  —цитат от коментар 32 на pag


  Те такива като тебе са най-вредните защото правят генерални изводи на база оскъдна информация извадена самоцелно от общата картина.
  В Германия са дори 90 починали на милион.
  Заразените на милион обаче са 2 045спрямо 276 за България.
  Ха сега приложи просто тройно правило (ако знаеш какво означава) и ще получиш, че когато достигнем германците по показател на заразяване ще сме ги леко подминали по показател смъртност.

 47. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#44] от "ivangabrovo":

  Ами значи още по-добре за българската икономика.
  До коментар [#45] от "Nick F":

  На живо от пазара на 6-и май го видях. Купих си и от двата артикула.

 48. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  "Страната ни е една от петте европейски държави, в които епидемията не намалява. "
  *
  Вярно е, че в Испания и Италия намалява. От 900 починали на ден ги сведоха до 250-300.
  В България епидемията не намалява главно заради гурбетчиите, които идват от Западна Европа и заразяват не само близките си, но и случайни хора. Освен това не спазват и карантина.
  Така е, като се разчита на някакво съзнание. Изходът беше да се използват хотели за задължително настаняване под карантина на новодошлите, обаче за това трябват много пари и едва ли някоя държава го прави. Пък и правозащитниците веднага ще ревнат за ограничаване на права.
  Същите тези правозащитници ревяха срещу всяка мярка, а после критикуват защо заразените на ден не намаляват... Всички мерки били противозаконни, както и самото извънредно положение.
  Сега мерките са пожелателни, а дали се спазват? По-скоро не.

 49. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Българският феномен в условията на Ковид-19 е видим, но много хора не искат да го възприемат като реалност. Напомнями един случай от соца за генерал Чочолу, дето му дали един закъсал полк и той го оправил за 1 година. Питат го как е успял, "Не им се бърках" и хората сами се оправиха. Та така и Бойко, намери правилните хора и не им се бърка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 51 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Та когато в България намалява спрямо 2019 с 10%, а в Германия се увеличава със 6,5% какви тестове те мъчат.
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината


  Дай да видим тази статистика!

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 53 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lemmy":

  Недей така то се сравняват само страни в западна Европа, САЩ и Русия и страни от източна Азия, просто е леко неудобно да се показват числата от пропаднала източна Европа, защото тогава няма да изглеждат толкова добре нещата в развитите икономики

 53. 54 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Политиката насади неравенство между хората(понеже футбола изчезна) и скоро няма да се оправят нещата.

 54. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#51] от "Локомотив":

  Щъкваш НСИ смъртност по седмици и гледаш.

 55. 56 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Направо незнам от къде да започна коментарът...Пълна мешавица от неточни факти и спекулативни твърдения. Но е неделя и имам време...
  Първо, самата идея, че извънредната ситуация дава възможност за по-добро "разбиране" на обществото е леко прибързана и неточна, защото кризата често изисква радикално нови лостове за действие, които не са ординарни. Това, която кризата показва ясно е единствено дали управлението може да реагира бързо и сравнително адекватно под стрес и колко бързо може да отчете грешки, които да коригира в движение. Паралелът между България и Германия показва, че и двете държави в тази част се справиха добре, за разлика от Франция, Великолритания, САЩ и Русия.
  Вторият паралел, който се прави в статията е за либерализирането на мерките - да, тук има разлики в подходът на двете държави. Основното предимство на България е, че взе мерките за социална дистанция 2 седмици преди Германия. Това позволи карантината да бъде по-либерална. В Германия имаха строги мерки, след това започнаха да ги отпускат докато двете държави се изравниха и по този показател. Проблемът с парковете и градинките беше преекспониран, а основата на тази тукашна забрана е в спецификата на българското население да неглижира спазнавето на най-различни ограничения. Ако в Германия има забрана за събиране в парковете тя се спазна, но хората се разхождат, ако в България има забрана за влизане в парковете хората се разхождат, а когато им се разреши да се РАЗХОЖДАТ, започнаха да се събират...
  Паралелът с начина на комуникация също показва, че съществени разлики няма - ОК! В Германия, по думите на авторът, са говорили за проблемите на проститутките, а тук не. Нека приемем това като проблем, очевидно по-сериозен за немското общество, изискваш губене на телевизионно време... приемаме, че проститутките в Германия са били по-обгрижени от държавата. Черна точка за нас.
  Останалото от темата за комуникацията, обаче, можем да си запишем като плюс - отново по думите на блогърката, автор на написаното, по немските телевизии широко са канени екперти, които да обясняват за кризата.. Е, в България също във всеки сутришен блок, във всяка кабеларка или партийна телевизии (!!!! Ха... хем нямама свобода на словото, хем тук има партийтни телевизии пък в свободна Германия няма.) специалисти по всичко, включително и някои вирусолози обикалаха , още обикалят и разасняват ли разаснават... Плюсът е, че ние имахме и пряк достъп до информация от първо лице - тия прословути брифинги. Без майтап, заради тях - точка за нас.

  Накрая става как заради бизнесът се жертва животът на хората... Няма да падна до разнището на статията и да влизам в разяснение на подобни думи... Истината, е че при нас отново наблюдаваме сравнително правилен баланс между икономика и мерки...

  Изненадвам се, че в статията не прочетох нищо за загубата на гей-обществото - те се оказаха големите губещи: тази година няма да правят парад на гордостта. Темата е ужасно сериозна и очаквах от застъпник на правата на хората с различна сексуална ориентация да отбележи този факт, а не да предава доверието им.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 57 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Поредна неолиберална манджа с грозде...

 57. 58 Профил на wod47497448
  wod47497448
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Момент,забравяте да вмъкнете,че в Германия има много различия отнсоно мерките.Различните провонции взимат различни решения,различни от тези на Ангела Меркел,което нагнети допълнително напрежение. Вчера имаше големи протести срещу корона мерките В Мюнхен,Берлин,Хамбург,в Щутгарт е имало поне 10 000 души на едно място,2/3 от без маски.

 58. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Весело

  До коментар [#52] от "pag":

  "Умнокрасив, без съмнение."

  Тъпогрозен - без никакво съмнение! 🤣😂

 59. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Весело

  До коментар [#56] от "olexander":

  "Направо незнам от къде да започна коментарът..."

  Добре би било да започнете от изучаване на български език!

 60. 61 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Защо всеки се смята за единствения умен експерт? Като авторката

 61. 62 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Германия - 80 умрели на 1 милион населениеБългария - 13 умрели на 1 милион населениеИзводът? "Германия се справя много, ама много по-добре от България, щото там има професионалисти-експерти, а тук вилнее тъпия генералски щаб и мутрата-мафиот-пожарникар"Грант даден - грант усвоен!
  —цитат от коментар 32 на pag


  65% от смъртните случаи в Германия са на хора над 80 години, тоест средната възраст на починалите е над 80 години. В Италия е 84 години...
  За България такава информация естествено няма, но пък продължителността на живота е 74 години... тоест, хората не доживяват, за да умрат от вируса... Стопляш ли, трол?! Цъкни си сега един минус

  I shave with Occam's razor
 62. 63 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1278 Весело

  Трябва да стигнем Германия по резултати ли, 17 хиляди заразени, по 120 на ден, по 9-10 души починали на ден, ами натам вървим.
  —цитат от коментар 15 на Тsonkooo

  Мозък, ама верно ли? А може би ги стигнахме и по население, за да сравняваме тия абсолютни показатели... 🤔

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 63. 64 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Сега остава смо едно. Големите усти, нека да е начело с авторката и нейните модератори, да коментират следния факт именно в Германия, в Берлин, от вчера, когато така добре информираните постигнаха следното: "Полицията съобщи по високоговорители, че максималният брой от 50 участници за разрешената демонстрация е надвишен и помоли хората да напуснат района. Демонстрантите, които се противопоставиха на заповедите, бяха задържани и арестувани." Тези мушмороци дали ще си дадат сметка, че изписаното в статийката моментално отива по дяволите? Аз какво да добавя? Не плюйте толкова против България, бе, серсеми, малоумието ви вече мина всякакви граници! И защо? За да се правите на интересни, а всъщност сте си аутсайдери от всякъде.
  —цитат от коментар 37 на gpb42643987


  Така е! Те че са си аутсайдери отвсякъде, такива са, но всичките им писаници не са само за да се правят на интересни! Това е единият мотив, но те лелеят и една неосъществима мечта – да оплюват, напсуват и наругаят правителството достатъчно, за да се хванат колкото се може повече хора на техните лъжи, инсинуации и сугестии! Тогава, образувайки критична маса, да поведат тези хора, да съборят правителството чрез гражданско неподчинение и масови безредици, така че да получат властта на тепсия – без избори, защото на избори са тотално безидейни, безсилни и безпомощни! Не случайно се търкаляха наскоро по плочника пред Дондуков 2, извършвайки ритуално челобитие и церемониално коленичене, за да ангажират обитателя на сградата с техните мечти. Той пък взе, че реши да не рискува и малкото останал му авторитет и подписа указа за Гешев. Оттогава въпросните аутсайдери го омразиха и форумът тук е свидетел на енергичните им попържни по негов адрес, от които и пиян каруцар на Сточна гара би се изчервил и избягал! Така че само наблюдавайте как челобитието ще се премести на адрес Позитано 20. Първите стъпки в тази посока бяха предприети още на местните избори, а до следващите парламентарни избори нещата вече ще бъдат на ниво Отечествен Фронт на Чакалите – ОВЧ! Защо чакалите ли? Ами защото са чакали толкова много за власт, че вече са освирепели и вият като занзибарски хиени от глад!

 64. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1175 Весело

  Sorry, ОФЧ, разбира се, малко съм разсеян, ха-ха!

 65. 66 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#60] от "vassilun":
  Тъй вярно другарю старшинка!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 66. 67 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#29] от "Nick F":

  "Пилците се броят на есен. Т.е. ще се оценяват мерки, действия и резултати когато всичко приключи."

  Абсолютно! Но пък "плюенето" може да е "превантивно" и кръглогодошно!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 67. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Весело

  "Неведнъж например в предаването след централните новини на ARD, посветено на коронакризата, се поставя въпросът за това как се справят проститутките по време на пандемията"

  И тук има раздвижване в тази посока, доколкото изданието просто препечата материал на Ройтерс!
  Най-читавият материал по темата според мен беше интервюто на Карбовски с Веско Мисира(да не се прави аналогия с журналист), което уви е свалено от тубата!

  У нас по принцип почти няма разследваща журналистика, когато става дума за националните медии и затова въпросите, които задават журналистите, дори т.нар. опозиционни, са просто "подаване на реплики" на премиера.

  I Want To Believe
 68. 69 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Който е писал статията си няма никаква, ама никаква представа от положението в Германия. Преписал е тук там нещо от други статии и е сглобил аргументи.
  Ако се заинтересува ще разбера, че мерките и ограниченията се обсъждат от всеки и точно това води до хиляди мнения не само между вирусолозите, а премиерите на провинциите. Които често са доста противоположни. И води до хаос и объркване.
  Защото всеки си прави каквото иска. Базирано на лобизъм и лобите най-вече.
  Например северната провинция отвориха морето за всички германци, другите на запад така и не затвориха границата с Нидерландия, третите отвориха ресторантите и училища, докато другите не, петите пуснаха детски площадки, т.н. Съответно може да се пътува между провинции, но пък не може винаги и т.н.
  На това ако му се вика справяне и добра стратегия ...
  Всеки си действа някак и не мисля че България е по зле от Германия. Всичко друго са интерпретации.

 69. 70 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#51] от "Локомотив":Щъкваш НСИ смъртност по седмици и гледаш.
  —цитат от коментар 55 на Да вярваме на истината


  Там са дадени само 2019 и 2020, като смъртността през януари 2019 г. е била много висока.
  За да се види цялостната картина, трябва да се видят поне 5 години.

 70. 71 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 604 Неутрално

  За госпожата, каквито и мерки да бяха приложение в България, тези в Германия щяха да са ехе ехеее къде къде.

  Интересно защо в дневник не се пише за разпределянето на дивиденти в БМВ, Даймлер и ФВ след като им бе гарантирана помощ от мин. на финансите? Във Франция и Дания обвързаха подпомагането на компании, било то структуроопределящи или не, със забарана за разпределяне на дивиденти, защото е АСОЦИАЛНО. На госпожата обаче и през акъла не би ѝ е минало, че задкулисните игри по светите немски земи е не по-малко мръсни от тези у нас. Автомобилното лоби не пропусна и в такава ситуация да си покаже кирливите ризи, а правителството да покаже за пореден път колко е зависимо от тях.

  https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/autohersteller-kaufpraemie-nur-ohne-dividende-in-der-politik-waechst-der-widerstand-gegen-hilfen-fuer-autobauer/25811966.html

  https://www.tagesschau.de/wirtschaft/boerse/dividende-corona-staatshilfen-101.html

 71. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#70] от "Локомотив":

  Е. Засега излизат по седмици сравнявайки двете години. Така е винаги. И по света и Европа е така. В САЩ например тази година с 14 000 повече починали на седмица от миналата година. Това според техните учени е най-точният показател за жертвите на епидемията.
  Имай предвид, че според мене има и случаи дето са щели да умрат и без коронавирус. И затова всички анализатори на Запад смятат, че жертвите са повече от обявените в Джон Хопкинс.
  Даже за развитите държави смятат, че поне пет години след ще уточняват жертвите. За Индия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Африка според мене никога няма и да ги уточнят.

 72. 73 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  По заразените може да се съди за броя на идиотите в една нация! Тоя път пак сме на последно място!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 73. 74 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1175 Весело

  По заразените може да се съди за броя на идиотите в една нация! Тоя път пак сме на последно място!
  —цитат от коментар 73 на lz2


  Пу-пу, да не ни е уроки, чул те Господ, ама един „професор“ с пуловерче много ще те омрази, ха-ха!

 74. 75 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#74:"Santos"][/quote]

  Аз съм му теглил предварително майната!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 75. 76 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  За госпожата, каквито и мерки да бяха приложение в България, тези в Германия щяха да са ехе ехеее къде къде. Интересно защо в дневник не се пише за разпределянето на дивиденти в БМВ, Даймлер и ФВ след като им бе гарантирана помощ от мин. на финансите? Във Франция и Дания обвързаха подпомагането на компании, било то структуроопределящи или не, със забарана за разпределяне на дивиденти, защото е АСОЦИАЛНО. На госпожата обаче и през акъла не би ѝ е минало, че задкулисните игри по светите немски земи е не по-малко мръсни от тези у нас. Автомобилното лоби не пропусна и в такава ситуация да си покаже кирливите ризи, а правителството да покаже за пореден път колко е зависимо от тях. https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/autohersteller-kaufpraemie-nur-ohne-dividende-in-der-politik-waechst-der-widerstand-gegen-hilfen-fuer-autobauer/25811966.html https://www.tagesschau.de/wirtschaft/boerse/dividende-corona-staatshilfen-101.html
  —цитат от коментар 71 на goofy


  Корупцията в западните страни е на светлинни години пред нашата! Там си играят с милиарди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 76. 77 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Мерките ви бяха, да не се празнува Великден, антихристчета ..Сега олабвате положението, а ?Освен това сте намислили и нещо с банките, финансовите системи и икономиката - признайте .
  —цитат от коментар 1 на simChо


  Баси, наистина трябва селективна стерилизация в България, щом масово такива тикви ражда.

 77. 78 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Моята бивша съпруга има малък кабинет в Германия. Понеже е малка фирма от самото си създаване вече мисля 5 години всеки месец получава пари , с които я дотира държавата защото там се стремят да подтикнат хората да поемат риска сами да се грижат за себе си.. Вчера ми се похвали, че заради корона вируса е получила 9000 евро директно по сметката, което са получили всички дребни фирми. У нас държавата утре стартира подаване на документи от фирми с годишен оборот за 2019 от 30 000 до 100000 лева, като евентуално би ги подпомогнала еднократно с 10% от оборота за миналата година, ама само първите подали докато свършат парите. А останалите подали щели да гледат гладно...

 78. 79 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz2":

  заради това, че имат свободни медии и си вадят кирливите ризи, вървят напред, а ние назад. Но пък ние си имаме Делян, и Домуса, които са завладели почти всичките ни медии. Имаме и завладяна прокуратура... Изобщо у нас в последните години частните монополи завладяха всички бизнеси. Имам чувството, че не сме и чували за Европа. Как така хем ще си владетел на летищата в държавата, хем ще имаш една от големите местни авиокампании. Как ще си собственик на най-големия ни превозвач по река Дунав, и едновременно ще си получил срещу жълти стотинки концесии върху всичките ни пристанища, на река Дунав. Същото и на морето... Това кво общо има с конкуренция, равнопоставен бизнес... И защо изобщо е нужно на някого. Какво изобщо возят тези самолети и кораби? Наркотици ли?

 79. 80 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Треба да се поучим от Германия. Народът там вече се надигна срещу тиранията на меркелизъма

  https://www.tagesschau.de/inland/corona-demos-103.html

 80. 81 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz2":заради това, че имат свободни медии и си вадят кирливите ризи, вървят напред, а ние назад. Но пък ние си имаме Делян, и Домуса, които са завладели почти всичките ни медии. Имаме и завладяна прокуратура... Изобщо у нас в последните години частните монополи завладяха всички бизнеси. Имам чувството, че не сме и чували за Европа. Как така хем ще си владетел на летищата в държавата, хем ще имаш една от големите местни авиокампании. Как ще си собственик на най-големия ни превозвач по река Дунав, и едновременно ще си получил срещу жълти стотинки концесии върху всичките ни пристанища, на река Дунав. Същото и на морето... Това кво общо има с конкуренция, равнопоставен бизнес... И защо изобщо е нужно на някого. Какво изобщо возят тези самолети и кораби? Наркотици ли?
  —цитат от коментар 79 на proizvoditel


  Свободни медии в Германия???!!! Я си помисли пак! Опитай се да напишеш нещо против джендър идеологията, против имигрантите, или против ЛГБТ или за престъпността сред мюсюлманите и се опитай да го публикуваш в голяма медия! И като успееш, тогава говори за свободни медии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 81. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  "В тези наглед хаотични решения има една постоянстваща логика: бизнесът и определени интереси са по-важни за властта от човека."
  *
  Нали досега се поддържаше точно обратната теза, че с рестриктивните мерки се унищожавал бизнесът?

 82. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#82] от "pamela":

  Имат предвид точно определен бизнес, а не бизнеса като цяло.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 84 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 812 Разстроено

  Браво, чудесно е, че ето, и госпожа Светла Енчева споделя радостното и възторжено мнение за България, че за нищо не става. Сякаш ни е съседна страна и ние нямаме нищо общо с нея. И не сме точно ние, които настойчиво втълпяваме на света, че сме идиоти. Аман.

  Но какво да се прави. ФБ, блогове, чатове и т.п. интернет сладости ни заливат с некомпетентното мнение на сълзливи "свободни електрони", недозрели личности на средна възраст и хора никога не напуснали пъпчивия, кисел пубертет. Обаче глей кво става в Германия. Няма заразени кланници, камо ли фабрики, камо ли огнища. Аман.

  Заради същите мисирки, пишещи доноси до замаяните класации според платената рекет-такса, сме на 1111-то място по свобода на словото. Ама пък Светла си пише.
  И Дневник публикува...щото е малотиражка. Аман.

  Navigare Necesse Est
 84. 85 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Поредният титан на мисълта в лицето на известната ,със своята неизвестност,социоложка, журналистка, активистка в областта на човешките права, блогърка.Госпожата решила и тя да ръси мозък,като сравнява България с Германия.Ако ще правиш съпоставка на мерките,използвай страни от нашата черга,като Румъния,Хърватия,Гърция,Сърбия,Словения,Словакия,въпреки че от изброените страни ние сме най-зле икономически.Все едно да сравняваш кон с кокошка и да кажеш,че кокошката не може да бяга по-бързо от коня.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Авторът е отровен от вътрешна злоба и завист. Продуктът е некомпетентен и пристрастен анализ. Авторът може ли да обясни защо Германия има 7 пъти повече умрели в сравнение с България? Или този факт умишлено е премълчан защото е в противоречие с изложеното.

 87. 88 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  До коментар [#64] от "Santos":Малииииии.... То вие герберастите съвсем се забравихте. Що си мислите, че ще сте вечно на власт и ще векувате с простащината и неграмотността си?? Много ми е интересно как ще подходи прокуратурата-бухалка след време, в обозримото бъдеще. Или забравихте за делата срещу Цветанов и Костинбродската афера? Затова малко се смирете и гледайте в последните си месеци да намалите щетите - вашите и държавните.
  —цитат от коментар 86 на derek101


  Алоу, дирек, записа ли се в ОФЧ? Ми давай, какво чакаш? Избушеняци от всички страни, съединявайте се! Щото докато Баце има само такава ялова опозиция като крушовишката стрина Курна, Бой Кики и женералъ Танасъ, той ще изкара още 2-3 мандата на власт, докато накрая не му писне! Иначе си прав - забравихме за делата срещу Цветанов и Костинбродската афера, ама пък помним по-скорошните дела срещу Иванчева (а бре, къде е Иванчева?), а и очакваме с голям интерес тези срещу Арабаджиеви (дето им взеха 10 милиона суха пара укрити), мазните Баневи (дето всичко им взеха), Миню Стайков и лигльото-наркоманче на изпълнителната му директорка (дето уби Милен Цветков), Черепухин (дето дължи 700 милиона, а и колекцията му прибраха), Банку Васил (дето скоро ще ни го изпратят от Белград), тарикатчето Тодоров от ТАД Груп (дето беше толкова голям тарикат, че сам се записваше какви ги върши) и някои други, все още неприбрани кандидат-съкилийници! Много се уплашихме от 100-тина коленопреклонни челобитници, дето и този, на чийто плочник се търкаляхте, ви отсвири и подписа указа за Гешев! Много ни е страх, щото сте толкова умни и неземно красиви, че народът, когато ви види на избори, ви зашлевява немилостиво с 2,8% гласове – само за вас! Да, и чакайте Ръдань да се върне от Брюксел, че да ви оглави! Той ще си остави 16 000 евра заплатка на месец, че да дойде да се занимава точно с вас! Нещо неясно?

 88. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  "критичното гражданство е нещо, което никоя власт не допуска доброволно"
  Особено Борисов. Той най се дразни от критики и неудобни въпроси. В медиите ходи сам и сам си говори, каквото не го питат и каквото не ни интересува.

 89. 90 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#47] от "ПАСТОРА":Умнокрасив, без съмнение.И вашата не е лесна, хем глупав, хем с претенции, чак се има за “ПАСТОР”, с главни букви , мухахаха
  —цитат от коментар 52 на pag


  Да беше казал нещо - да бях ти казал, че не е вярно.
  Ти обаче нищо не каза и съм много затруднен да ти опонирам.
  Твоето е - един гаща плява наш магаре!

 90. 91 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  [quote#62:"Сахаров"][/quote]

  Ако вярваш, че щом продължителността на живота у нас е 74 години значи всички мрат на 74 и няма живи по-възрастни, значи котката от аватара ти е по-умна от теб.
  А, и по-красива.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 91. 92 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  [quote#90:"ПАСТОРА"][/quote]

  Промени си ника на "ПастИр" и обяснявай простото тройно правило на добичетата, много ще ги впечатлиш.

  Знанието е сила, информацията - власт
 92. 93 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  "В тези наглед хаотични решения има една постоянстваща логика:
  бизнесът и определени интереси са по-важни за властта от човека.
  И то не всеки бизнес, а предимно едрият, влиятелният "

  Сори, ама тук блогърката се издъни. Не беше ли точно горното причината Германия да напълни Европа с мигранти преди 5 години? А именно крещящата нужда на германския бизнес от работна ръка.

 93. 94 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#88] от "Santos":

  Всичко е ясно...Безнадежден тъпак си и такъв кон с капаци ще си останеш. Няма никакъв смисъл да се дърлям с високоговорител на идиоти, които по някакъв странен (и не съвсем ) начин ''управляват'' държавата в съюз с ДПС и други скрити руски мекерета от сорта на ЛИДЕР, ВОЛЯ, РЗС, Атака, ВМРО и т.н. Резултатът - 10 загубени години в кражби и бездарие. Толкоз! С такива като тебе, толкоз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK