Ковид-19: рационалност или управление на емоциите

Конспиративните теории обещават нещо, което науката в случая не може да даде: възстановяване целостта на разпадналия ни се свят.

© Юлия Лазарова

Конспиративните теории обещават нещо, което науката в случая не може да даде: възстановяване целостта на разпадналия ни се свят."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Прагматичната рационалност, образованието и опита на канцлера Меркел като учен са разковничето за успеха на Германия в овладяването на кризата с коронавируса, твърдят анализатори. Другите световни лидери, като Доналд Тръмп например, биват призовавани да последват примера й и да изграждат стратегиите си за отговор на кризата върху рационален анализ на научните факти. Разликите в подходите им - доколко те стъпват или не на научни данни - изглежда могат да обяснят както възмогването на поувехналия авторитет на ветерана Меркел, така и катастрофалния срив в подкрепата на крайнодесния бразилски президент Джаир Болсонаро, а и застоя в популярността на Тръмп. Ниските резултати на последните са особено показателни на фона на резкия скок в подкрепата на повечето лидери по света.


Нарастването на доверието към учените, експертите и уважението към фактите,
изглежда, са едни от малкото положителни непреднамерени странични ефекти на настоящата пандемия. Така например в Обединеното кралство 64% заявяват, че сега имат по-голямо доверие в експертите, a за 53% от американците учените вършат изключителна работа в отговор на пандемията (за сравнение същата висока оценка за националните лидери дават 45%).


Подобни тенденции в обществените нагласи карат някои анализатори да спекулират, че една от неочакваните жертви на Ковид-19 може да се окаже именно популистката революция, която черпи сили най-вече от срива в доверието към управляващите елити, в това число - научните авторитети и експертите.


Това оптимистично очакване за преждевременна смърт на популизма изглежда няма да се оправдае, обаче. Ранна индикация за това е огромното, лавинообразно разпространение на фалшиви новини и конспиративни теории за източниците, причините и евентуалните печеливши от кризата. Това се случва дори в ефира на обществени телевизии като БНТ, които би трябвало да са запазена територия за сериозна журналистика, почиваща на безпристрастен обективен анализ на факти - както гордо заявяват пред зрителите. Консумацията на фалшиви новини и конспиративни теории в социалните медии придобива епидемични размери, съизмерими с тези на самата пандемия. Това принуди ООН, и много други организации да призовават за по-строг контрол върху разпространението им. Facebook започнаха да предприемат, макар и закъснели, мерки, които засега изглежда не дават резултат.


Повишеното търсене на конспиративни теории e индикатор,


че очакването за бързо рационализиране на политиката като ефект от борбата с пандемията надали ще се оправдае.


Това търсене в настоящата криза, забележете, е разбираемо, може да се каже - дори рационално. Причината е в това, че конспиративните теории имат едно трудно оспоримо предимство пред науката: съвършено логични са и като правило не страдат от противоречия. За Ковид-19, напротив, науката всеки ден излиза с нови, често напълно противоположни научни твърдения - спори се по почти всеки аспект на този нов вирус (може би с изключение на произхода и преноса му от животни на хора). Обратно, конспиративните теории предлагат непротиворечиво, разбираемо и завършено обяснение на случващото се В предлаганите обяснения от неразбираем, напълно случаен феномен без по-дълбок смисъл, който да осмисли причинените огромни страдания и да оправдае дадените жертви, кризата придобива измеренията на рационално обяснимо явление с ясен смисъл: някой с интерес и възможности го е предизвикал с определена (зловредна) цел. Така конспиративните теории обещават нещо, което науката в случая не може да даде: възстановяване целостта на разпадналия ни се свят.


Затова, донякъде парадоксално, част от успеха на конспиративните теории се дължи на високите изисквания за рационалност, подреденост и логичност, които науката поставя, но самата тя не винаги удовлетворява - поне не в краткосрочен план. Разбира се това, че е съвършено логична и напълно непротиворечива, не прави нито една теория нито научна, нито обоснована, още по-малко - вярна. Но това, че не е научна или вярна надали може да разколебае привържениците на дадена конспиративна теория, привидяли в нея обяснението, което да придаде смисъл на огромните жертви и страдания.


Ожесточението, с което биват атакувани епидемиолози, вирусолози


и други съвременни "жреци на науката" по време на кризата с Ковид-19, изглежда изненадващо. И наистина, с какво денонощно посветилите се на борба с пандемията и като цяло успешно справящи се със задачите си учени и лекари (спомнете си заплахите към генерал Мутафчийски у нас, или към д-р Кристиан Дростен в Германия, или призивите героят на борбата с Ковид-19 в САЩ д-р Антъни Фаучи да се оттегли) са заслужили да получават заплахи и хули вместо признание?


Тези разбира се напълно незаслужени атаки изглежда са породени от разочарованието, което мнозина изпитват от една наука, която не им дава бързите отговори и решения, които очакват. Пълната неизвестност и откритият времеви хоризонт на пандемията допълнително го подхранват. Така например учените засега не могат да отговорят категорично кои са най-ефективните и най-малко болезнени мерки, както и дали изобщо ще бъде разработена ефективна ваксина - или това ще се окаже мисия невъзможна. Неизвестно е и колко време ще отнеме това, и, съответно - докога ще продължи суспендирането на досегашния ни начин на живот, или то ще продължи завинаги.


В подобна ситуация на пълна несигурност възможността за рационални решения е силно ограничена:


най-рационалното решение e, вместо да се претеглят различните възможности без каквато и да е достоверна потвърдена информация за достойнствата им, просто да се хвърля чоп. При голяма опасност и многобройни (потенциални или реални) жертви - т.е. когато залогът е голям, обаче, невъзможността за вземане на рационални решения не води до безстрастно хвърляне на зарове, а до развихряне на силни, потенциално разрушителни емоции. Страхът, тревогата, отчаянието, гневът... се оказват единствените ни господари. Какво се случва тогава?


По време на острата фаза на кризата страхът доминира, и докато това продължава, консолидацията около управлението - и предприетите от него мерки - е почти гарантирано. Това обяснява и рязкото повишаване рейтинга на управляващите в ситуации на остра криза (стига действията им да не бъдат възприемани като напълно неадекватни, какъвто изглежда е случаят с бразилския президент напоследък). Страхът като интензивна и силна, но не особено трайна емоция, може бързо да отстъпи пред по-малко интензивната, но по-дълготрайна и дългосрочно устойчиво подриваща доверието в управлението тревога. В момента у нас наблюдаваме засилване на тревожността заради очакваните негативни икономически и социални последствия от мерките за ограничаване на коронавируса. Тази тревожност не е напълно определена и ясно насочена - неизвестно остава коя е най-голямата заплаха, а и често тревогата в обществото се примесва със страх от повишаване на жертвите заради разхлабването на мерките. Подобна неопределеност затруднява ефективния отговор от страна на управляващите и затова бързо може да доведе до отчаяние - което пък може да провокира помитащ управлението неконтролируем гняв от липсата на адекватни мерки.


Поради динамиката и огромния разрушителен потенциал на емоциите


в подобни ситуации, управляващите не могат да си позволят дълго да ги пренебрегват. Затова и ставаме свидетели на решения, които на пръв поглед изглеждат трудно обясними: противоепидемичните мерки биват разхлабвани в момент, когато от медицинска гледна точка епидемичната опасност съвсем не е отминала, а може би дори се засилва. Една не по-малка опасност - от неконтролируемото им гневно отхвърляне - обяснява защо бяха свалени.


В ситуация на пълна несигурност политиката се отдалечава от идеала за осъществяване на рационално обосновани политики в общ интерес, и приема формата на танц върху остри саби, търсещ труден, ако не и невъзможен баланс между емоции с неограничен разрушителен потенциал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Стигнах до "образованието и опита на канцлера Меркел" и некомпетентността на Тръмп и разбрах идеата на надрасканото излияние. Тая Смилова да не е изгората на ония Смилов Гранта?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Популизъм? Конспиративни теории? От свински грип в световен мащаб са починали около 400 хиляди човека. Някой да помни нещо за карантина? За пандемия? Да са ни плашили с чували за трупове и подвижни морги в хладилни камиони, или на ледени пързалки? Цялата работа е, да се оправдаят политиците за икономическата и финансова криза в света, за която имаше предупреждения още от лятото миналата година.

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Така е, умрели са между 300 и 600 хиляди души. Но за това се разбира години по-късно, защото по време на пандемията САЩ се споразумяват със СЗО и спират регистрацията на жертвите.

  Иначе тогавашната ситуация е сходна. Пандемията от Свински Грип започва в САЩ и Мексико през Ноември 2008. Не е спрян дори един полет, няма карантина наложена никъде, а жертвите спират да ги броят и регистрират след 18 хилядната жертва. Това води до разпространението на заразата по целия свят. В последствие е изчислено, че по света от Свински Грип умират от 300 до 600 хиляди души.

  В България смъртните случаи са 4000 според професор Олег Хинков. Ето го и интервюто му по БНТ:

  https://www.bnt.bg/bg/a/trsyat-se-reanimatori-govori-prof-oleg-khinkov

  А ето какво пише за пандемията от Свински Грип 2009.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic

  "In late April 2009, the World Health Organization (WHO) declared its first ever "public health emergency of international concern," or PHEIC,[36] and in June, the WHO and the U.S. CDC stopped counting cases and declared the outbreak a pandemic.[37]"

  "On 24 October 2009, U.S. President Obama declared swine flu a national emergency, giving Secretary of Health and Human Services Kathleen Sebelius authority to grant waivers to requesting hospitals from usual federal requirements.[107] President Obama learned of the problem in April 2009 but did not declare it a National Health Emergency until October 2019, a 6 month wait. Almost 13K Americans died from this pandemic."

  Ако наложим времевата линия на тогавашната реакция на САЩ върху сегашната ситуация, това би значело президентът на Китай тепърва да научава за съществуването на Ковид-19, и да изчака до Октомври 2020 за да обяви извънредно положение в Китай, а СЗО тепърва да обявява "public health emergency of international concern" , защото все още сме само началото на Април 2020.

  Тези неща не се коментират по СиЕнЕн обаче.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Иначе ставащото тези дни в САЩ си е чиста предизборна кампания.

  Реално Тръмп си играе с бъдещето на страната си и с геополитическата стабилност на света преследвайки собствените си политически цели.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#10] от "dpnps":

  Не знам колко ти плащат да спамиш под всяка статия за Тръмп и Китай, ама явно не е малко... Завиден ентусиазъм... Или си много огладнял...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#11] от "venci4":

  Себе си ли имате предвид. Вие намесихте Тръмп първия коментар.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":
  Леко сте в грешка.

  WHO says Covid-19 is 10 times more deadly than swine flu

  https://www.france24.com/en/20200413-who-says-covid-19-is-10-times-more-deadly-than-swine-flu

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 15. 15 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Стигнах до "образованието и опита на канцлера Меркел" и некомпетентността на Тръмп и разбрах идеата на надрасканото излияние. Тая Смилова да не е изгората на ония Смилов Гранта?
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Вашият любим Тръмп и пажовете му, от Януари още неглижира проблема, въпреки че прекрасно са знаели за опасността. Има доказателства, че Тръмп е бил известен от съветници още Януари месец:

  https://www.nytimes.com/2020/04/06/us/politics/navarro-warning-trump-coronavirus.html

  "A top White House adviser starkly warned Trump administration officials in late January that the coronavirus crisis could cost the United States trillions of dollars and put millions of Americans at risk of illness or death."

  А през по голямата, част от последните 4 месеца реакцията му може да бъде обобщена с това видео:

  https://youtu.be/2eB_xCk5ABw

 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":Леко сте в грешка. WHO says Covid-19 is 10 times more deadly than swine fluhttps://www.france24.com/en/20200413-who-says-covid-19-is-10-times-more-deadly-than-swine-flu
  —цитат от коментар 14 на Политически некоректен


  Сегашното заболяване е по-смъртоносно. Но аз не съм твърдял обратното.

  Просто казах, че таймлайна е сходен, защото и за двете се разбира Ноември, Декември... съответно 2008 и 2019 година.

 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#16] от "dpnps":

  Иначе според професор Хинков, в интервюто по БНТ, което постнах по-горе, от усложнения при Свински Грип в България починали доста бременни и родилки, което го прави дори по-неприятно от сегашното заболяване.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Естествено, отново нито дума за шведите.
  А заглавието е "рационалност или управление на емоциите"

  Иначе другата рационалност е да се изкарат едни пари на глобално ниво от кризата. А управлението на емоциите е с цел да се всее страх и да се повярва, че политиката е правилна.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  " Поради динамиката и огромния разрушителен потенциал на емоциите
  в подобни ситуации, управляващите не могат да си позволят дълго да ги пренебрегват. Затова и ставаме свидетели на решения, които на пръв поглед изглеждат трудно обясними: противоепидемичните мерки биват разхлабвани в момент, когато от медицинска гледна точка епидемичната опасност съвсем не е отминала, а може би дори се засилва. Една не по-малка опасност - от неконтролируемото им гневно отхвърляне - обяснява защо бяха свалени."

  Точно " Поради динамиката и огромния разрушителен потенциал на емоциите" бяха свалени мерките в съседна Сърбия - хората започнаха да излизат по балконите си и да използват празни тенджери и тигани, а Вучич бързо се ориентира, че властта му трудно ще продължи при подобна какафония, та предпочете да ги свали, вместо да го свалят и него самия ! А понеже диктаторите се подкрепят, властта у нас последва неговия пример само ден - два след това, защото отдавна усети накъде отиват нещата с " разрушителния потенциал на емоциите" за стабилността у нас.....

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "В ситуация на пълна несигурност политиката се отдалечава от идеала за осъществяване на рационално обосновани политики в общ интерес, и приема формата на танц върху остри саби, търсещ труден, ако не и невъзможен баланс между емоции с неограничен разрушителен потенциал."

  Лошото е, че и в нормално време трудно би могло да се говори за "рационално обосновани политики в общ интерес" минимум по две причини.
  Едната е, че в много (да не кажа всички) случаи основен мотив в политиката е да бъдеш избран отново и затова, политоците стремглаво бягат от рационални, но не популярни решения и това само забатачва проблемите.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Весело

  От статията се разбра единствено, че т.нар. либерали (добрите) се надяват епидемията да им помогне в борбата с т.нар. полулисти (лошите). Внушенията са, че в държавите, управлявани от либерали справянето с епидемията е едва ли не в пъти по-добро и рейтингите на лидерите растат ли, растат... За разлика от гадните популисти, на които рейтингите падат.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  А втората причина ( ако някой го интереува де) за не взимане на рационални решения се крият в онези 80%, за които стана дума преди време:).
  Хората обичат популизма и гласуват за него - дали ще са 800 дни, или Корни ще призовава заплатите да се вдигнат двойно и парите да ги хвърлят с хеликоптер все едно.
  Важното е да има обещания за розово, в случая с Корни може и червено бъдеще.

 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  "Причината е в това, че конспиративните теории имат едно трудно оспоримо предимство пред науката: съвършено логични са и като правило не страдат от противоречия."

  Авторът къде вижда логика в консспиративните теории? В тези теории наистина има логика. Те са логическо последствие от непознаване на природните науки.

  Самата дефиниция "конспиративна теория" противоречи на научното разбиране за "теория". Теория, в естествените науки, означава предварително дефиниране на някакви предположения "хипотези". От тези хипотези с разсъждения се извеждат някакви нови твърдения, които след това се проверяват в практиката. Ако проверката на твърденията е положителна едва тогава имаме "теория".
  Днес "конспиративните теории" се използват за прославяне на неграмотници и затъпяване на обществото.

  подпис
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  ... Тая Смилова да не е изгората на ония Смилов Гранта?
  —цитат от коментар 1 на venci4  До коментар [#1] от "venci4":

  - Ъхъм, плътно се придържат към идеите на перестройката за семейно предаване и унаследяване на придобитото - комай "авторитет" в случая. :)

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  От статията се разбра единствено, че т.нар. либерали (добрите) се надяват епидемията да им помогне в борбата с т.нар. полулисти (лошите). Внушенията са, че в държавите, управлявани от либерали справянето с епидемията е едва ли не в пъти по-добро и рейтингите на лидерите растат ли, растат... За разлика от гадните популисти, на които рейтингите падат.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Именно, @pamela, браво за търпението, с което сте прочела публикуваната плява, както и за краткия и точен коментар! Лъжите в този материал започват още от снимката на аФторката, правена сигурно преди 30-тина години. Ето истинското положение на нещата - https://i.ytimg.com/vi/z6UMC2HNz8Q/maxresdefault.jpg - за да няма упреци за клевета! Това първо и второ, нямам желание да се занимавам излишно с този материал, защото е един несвързан буламач, а само да отговоря на следното недомислие: „Така например учените засега не могат да отговорят категорично кои са най-ефективните и най-малко болезнени мерки, както и дали изобщо ще бъде разработена ефективна ваксина - или това ще се окаже мисия невъзможна“. Имам съвсем скромен призив: „Уважаема г-жо, хайде занимавайте си се с политология, и с либерални стратегии, макар че съм сигурен, че никога през живота си не сте изготвяли такава или каквато и да било друга стратегия и не се бутайте между учените, занимаващи се с разработката на ваксина за коронавируса!“. Линкът към материала, който сте ни дала е от преди един месец, затова ето материали с днешна дата - на английски и френски:

  1. https://www.aljazeera.com/news/2020/05/7-8-top-candidates-coronavirus-vaccine-live-update-200511231504164.html

  2. https://www.vaccin-coronavirus.fr/

  Така че очаквам гръмогласно опровержение на моите впечатления с една изумителна „либерална стратегия“, която да направи на пух и прах неверието ми в разностранните способности на аФторката! Имам чувството, че Смилов и Смилова, независимо от тяхната роднинска или друга връзка, се надпреварват в социалистическото съревнование кой по голяма измишльотина да ни изтресе! Нещо неясно?

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#21] от "samoedin":

  Не разбирам защо сте недоволен, в настоящата ситуация Борисов е най-демократичния лидер. Нали не сте забравили че демос е тълпа т.е демокрация е управление според волята на мнозинството. В един момент демоса се уплаши и искаше твърди мерки. Борисов му ги даде. После на демоса му мина и поиска да си пие биричка в парка и Борисов му го даде. Разбира се винаги има някакъв процент недоволни но важно е мнението на мнозинството. Абсолютно демократично и дори по-евтино от швейцарския вариант с референдумите.

 29. 29 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 567 Неутрално

  В повечето случаи сам рационализмът не може да те доведе до истината. На това се основава научният подход. В това неразбиране се крие и провалът на образователната ни система глобално.

 30. 30 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В България смъртните случаи са 4000 според професор Олег Хинков.
  —цитат от коментар 8 на dpnps

  Не знам откъде другарят проф. е изровил тези 4000 смъртни случаи в Бг, защото те са 40. Но вашата пледоария тече с пълна пара. :)
  ------------------
  "В ситуация на пълна несигурност политиката се отдалечава от идеала за осъществяване на рационално обосновани политики в общ интерес, и приема формата на танц върху остри саби..."
  Напротив, съвсем не се отдалечава защото най- силен е инстинкта за самосъхранение. В момента в който нещата се влошат, човекът ще приеме отново ограничителните реално обосновани политики в общ интерес.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  В един момент демоса се уплаши и искаше твърди мерки. Борисов му ги даде. После на демоса му мина и поиска да си пие биричка в парка и Борисов му го даде.
  —цитат от коментар 28 на m17


  В някои малки частни фирми ситуацията беше същата - хората се уплашиха и мениджърите затвориха. После хората се уплашиха от глад и пак отвориха.

  Рационалността и управлението на емоциите никога не са ни били силна страна.

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  образованието и опита на канцлера Меркел като учен са разковничето за успеха на Германия
  —цитат от коментар 0 на др Смилова


  Афърматив

  Др Меркел е била зав отдел "Агитпроп" в институтски комитет на комсомола в гедерейския БАН, преди да дойде Wind of Change и двама юдея от Щази да я вземат за говорителка в новоизобретена партия. Този безценен опит е разковниче за успеха на Германия.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Ами семейно-приятелски бизнес...

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Няма нищо лошо в популизма в чистия му вид!Защото това означава просто вслушване в хората.Кига левипарите ще си ибиете от главата това,че вие само и само Вие разбирате и трябва да налагате на другите вашето мнение!Кига ще си избиете това с "диктстура на пролетариата"

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  Това са класически соц-културтрегери,смятащи ср за един вид аристокрация,чието влияние се унаследява и предава чрез родствено-приятелски връзки.Номенклатира.Днес грснтова такава.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Борисов не е на това място, за да изпълнява желанията на демоса, а да прави това, което е най-правилно за него.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  И кой определя кое е "най-правилно за демоса", може би умните и красивите?. Или самия демос ?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#31] от "Лео":

  "никога не са НИ били" тук под "НИЕ" имате преди целия свят ?. Щото освен Швеция аз друга държава с различен подход не виждам. Разбира се има вариации - Немците си измислиха критерии с които да оправдаят реалността, Австрийците изментиха че няма вече заразени, Датчаните се поздравиха с успеха със само 500 умрели и т.н. Но навсякъде се разигра същата пошла сценка и реакциите на политиците бяха аналогични.

 39. 39 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#30] от "btc18521004":

  То и по цял свят регистрираните смъртни случаи от това заболяване са около 18,000. Просто защото САЩ се споразумяват със СЗО и от Април 2009 спират да ги регистрират.

 40. 40 Профил на Valentin Kartsov
  Valentin Kartsov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълни глупости, не успях да стигна дори до края на статията. Статистиката, на която се уповават всички драскачи в момента е за хвърляне в боклука. Дори извадиха документи по какъв критерий се регистрира смъртността и заразата. За Пандемия на дезинформацията, Пандемия на страха, Пандемия на репресията и диктаттурата никой не пише. Щом световната котона-статистика е крайно компрометирана за какви рейтинги и соц-проучвания да говорим? В момента има ли официална информация, която да е меродавна? От Бойко Борисов? Щаба му? Медиите? Тръмп? Световната здравна организация? Която допусна пандемията да се случи и не спира да си противоречи? Стотиците авторитети и екперерти, които не спират да спорят и да си противоречат? На каква база се правят подобни анализи? И по-важно за каква цел? Войната е мир, Свободата е робство, Невежеството е сила...

 41. 41 Профил на Valentin Kartsov
  Valentin Kartsov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Беларус в миманса ли е вече?

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Гранд даден!
  Гранд приет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#41] от "Valentin Kartsov":

  Виноват, Беларус ги забравих. Лошото е че по стар съветски обичай лъжат като разпрани и няма да имаме достоверни данни че да сравняваме.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  "Нарастването на доверието към учените, експертите и уважението към фактите,"
  в резултат на което има "Повишеното търсене на конспиративни теории"

  "Ожесточението, с което биват атакувани епидемиолози, вирусолози и други съвременни "жреци на науката" по време на кризата с Ковид-19, изглежда изненадващо"

  Как ще е "изненадващо" като по-горе "анал"изирате нарасналото доверие към въпросните епидемиолози и други "жрици на науката"!?

  "В ситуация на пълна несигурност политиката се отдалечава от идеала за осъществяване на рационално обосновани политики в общ интерес, и приема формата на танц върху остри саби"
  Политиката, за разлика от науката, във всяка ситуация (несигурна, сигурна, бляскава или катастрофална) не търси рационализъм, а баланс в "танца върху острите саби". Затова я определят и като изкуство - талантът да се танцува (по-дълго) върху "острите саби". А Вашите фантазии за "идеал на рационалност в общ интересен" си ги разказвайте в някой марксистки кръжок. Печалбите са "частни", Животът е частен, независимо, че едната половина (зад голямата локва) смята, че "Живее за да работи", а другата (в Европа), че "Работи за да живее". Сега, покрай истерията, тия мантри може би трябва да се допълнят: "живее с вируса за да работи" и "Работи за да живее с вируса".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK