Този недоимък е най-страшен - липсват медици

Десетки медици се заразиха в "Пирогов" по време на извънредното положение

© Надежда Чипева

Десетки медици се заразиха в "Пирогов" по време на извънредното положениеВече пламнаха няколко болници в България. Все повече лекари са заразени с опасния коронавирус. А медицински персонал не достигаше и преди пандемията. Достъпът до медицински грижи стана още по-невъзможен, коментира Емилия Милчева за "Дойче веле".


В много държави вече се дискутира дали кризата с коронавируса не е и възможност за реформа на здравните системи, за да бъдат по-адекватни и устойчиви в отговора си на бъдещи външни шокове. В САЩ, в светлината на предстоящите през ноември президентски избори, необходимостта от основна реформа в политиките на здравеопазване вече е част от предизборната кампания. В Европа темата също набира скорост, а експерти смятат, че условията на труд трябва да станат ключова цел на единния пазар с акцент върху здравните специалисти.


Искания за здравна реформа няма


В България за здравна реформа - с оглед на уроците от пандемията - се мълчи. БСП и президентът Румен Радев настояват за план за излизане от кризата, управляващите обсъждат цените на шезлонги и плажни чадъри, нови компенсаторни мерки, но здравеопазването, изглежда, е табу и за власт, и за опозиция. Тази седмица предстои приемането на ново, постизвънредно, законодателство, с което се изменят десетина закона, но с нищо не се подобрява устойчивостта на здравната система.
Последните данни от снощи сочат общо 1965 болни, 11% от тях медици, 385 настанени в болници, от които 58 - в интензивни отделения. "Тенденцията се запазва, каквато беше", каза по bTV шефът на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Мерките междувременно се разхлабват. Слънцето грее. Предпазливо се запълват изнесените навън маси на заведенията, парковете се оживяват от обичайната глъчка. Животът май изглежда отново като онзи преди COVID-19.


Огнища на зараза


Вирусът не си е отишъл, а системите на здравеопазването и хората, работещи в тях, ще продължат да бъдат под натиск и заплаха от заразяване с COVID-19 поне и в следващите 12 месеца, в отсъствието на ваксина или друго ефикасно лечение. Почивка за тях няма, а в няколко града персоналът в областните болнични заведения е на ръба на изтощението - заради многото работа и болните колеги. И ако предпазни средства могат да бъдат осигурени чрез внос или собствено производство, медици няма откъде да бъдат внесени.


Сред огнищата на зараза - старчески и социални домове, гета, вече са и болниците. Последният случай от вчера отново го потвърждава. В родопското село Осина почина онкоболна жена, завърнала се от лечение в столична болница. От нея се е заразила медицинска сестра от селото, вече настанена за лечение в МБАЛ - Гоце Делчев. Според близките ѝ починалата онкоболна се е лекувала в болница "Свети Иван Рилски". В същата болница се бяха заразили и трима души от Бургас, които също са били на химиотерапия, заради което болницата бе обявена за проблемна още на 21 април от ген. Мутафчийски. Но вече е 11 май, а пациенти още се заразяват.


В началото на извънредното положение болниците не бяха осигурени с маски, защитни облекла, дезинфектанти, изолационни носилки, така че пациентите да не разнасят вируса из болницата. В най-големия спешен център в България - "Пирогов", заразени са 50 медици, двадесет от които хирурзи. Пламна болницата във Видин - над 12% от персонала вече е с коронавирус, а оттам заразата бе пренесена в два дома за възрастни хора и в социално жилище за младежи с увреждания. Местните власти отправиха призиви за медици доброволци, но до момента желаещи да работят в МБАЛ "Света Петка" няма - макар екип на Военномедицинска академия да я дезинфекцира изцяло и независимо от медийните уверения на здравния министър Кирил Ананиев, че лекари могат да бъдат "пренасочени".


Така и няма пренасочени към болницата в Ямбол, където капацитетът на двете отделения за пациенти с COVID-19 e запълнен, а в града има огнище на зараза - ромският квартал "Райна Княгиня". Впрочем от ямболската болница още преди година алармираха, че в една пета от отделенията не достигат специалисти. В условията на пандемия е още по-страшно - от миналата седмица кметът на Ямбол и ръководството на лечебното заведение отправят апел за "поне петима лекари и 8-10 медицински сестри" в помощ на ямболските медици.


Дефицит на специалисти


Борбата с пандемията изостри проблем, от който българската здравна система страдаше и преди - дефицит на специалисти, остра липса на сестри, особено реанимационни, и регионални диспропорции в достъпа до здравни грижи. В провинцията, дори в повечето областни центрове, специалисти не достигат. Миграцията на лекари и сестри, определени като най-мобилните специалисти в ЕС, засилва още повече различията в капацитета на здравните системи на страните членки. Според публикация на European Policy Centre само за последните 10 години почти 85 000 лекари и над 90 000 медицински сестри, получили квалификацията си в страни от Източна и Южна Европа, са заминали на работа към държавите на запад и север.


В предаването "Неделя 150" на БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че правителството има "трайна политика при решаването на проблема с човешкия ресурс", а доказателство за това е, че "вече втора година предлага на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри". Предлага, но какво се утвърждава?


Например за учебната 2019/2020 МЗ е поискало поне 960 места за медицински сестри. В проекта на Министерския съвет са били само 618, в крайна сметка разрешените са 714. А практика на просветното министерство е да отпуска повече места за студенти по медицина, отколкото за медицински сестри - въпреки че броят на лекарите в България надвишава незначително този на сестрите. За да функционира ефективно системата, съотношението трябва да е поне 2:1, беше обяснил самият Ананиев в парламента миналото лято.


Достъпът до здравни грижи е влошен


Пандемията ще затрудни, а за някои ще направи и невъзможен достъпа до здравни грижи. Причината е, че много лекари специалисти, както и стоматолози, вече изискват PCR тест, направен 48 часа преди прегледа. Цените на тези тестове варират между 120 и 150 лева и се заплащат от пациента. За една част от българите тази сума е непосилна в условията на криза. Така, дори и здравноосигурени, те няма да получат навременно диагностициране или друга здравна услуга. Това може да доведе до още по-голямо влошаване на и бездруго лошия здравен статус на българите.


Пандемията заличи и друго - дали приетият с коронавирус пациент е плащал или не здравните си осигуровки. За лечението плаща здравната каса, чиито приходи се формират от събраните здравни осигуровки и дотации от държавния бюджет и са предназначени за разходи, направени от здравноосигурените.


COVID-19 свари неподготвени държавите. Но в разчетите за здравеопазване за догодина на този проблем ще трябва да се търси решение. Ако ли не, ще е поредното замитане под килима. Нещо като дезинфекцията от въздуха на ромския квартал в Ямбол, която няма да реши проблемите с лошите санитарни и битови условия в гетото, нито ще спре заразата. Но пък властта отчита мерки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Нормално 80% от завършилите медицина изчезват моментално след като завършат. Кой луд ще работи за 500 ойро бе!? Усмихнтете се, защото утре ще е много по-зле.

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 110 Весело

  Ама пък колко калинки имаме :)))

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Затова пък журналисти, икономисти, юристи и прочие непродуктивни паразити - бол. Те ще ни лекуват.

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  А колко души работят в НЗОК и само прехвърлят от пусто в празно и получават заплати и бонуси?

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Това, което виждаме днес във Видин и Ямбол ще го виждаме съвсем скоро и в други областни центрове.

  Системата на здравеопазване в БГ е оголена откъм кадри и съвсем малко е необходимо да се катурне и цели региони да останат без болници.

  И тогава ще разберем дали Пирогов и ВМА могат да поемат цяла България.

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Пандемията заличи и друго - дали приетият с коронавирус пациент е плащал или не здравните си осигуровки. За лечението плаща здравната каса, чиито приходи се формират от събраните здравни осигуровки и дотации от държавния бюджет и са предназначени за разходи, направени от здравноосигурените."
  *
  Да не би досега здравнонеосигурените от един определен етнос да не се лекуваха? Болниците не им отказваха лечение заради правозащитниците. Ако не, не дай Боже, някой от етноса умре в болницата нерядко тумбата се саморазправя с персонала. Те също бият и медиците от Бърза помощ.
  В цяла Европа медиците са дефицит: трудно следване, трудна професия с много отговорности. В Западна Европа медиците са добре платени, за разлика от България. Това е, което най-напред трябва да се промени, ако искаме медиците да не бягат.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  "БСП и президентът Румен Радев настояват за план за излизане от кризата, управляващите обсъждат цените на шезлонги и плажни чадъри, нови компенсаторни мерки, но здравеопазването изглежда е табу и за власт, и за опозиция."
  ============
  Защото и най-дивият популист е наясно, че нито можем да произведем няколко хиляди лекари за два месеца, нито можем да привлечем чужденци, които биха отишли другаде, ако ще напускат родината.
  Патриотизмът сред младите е последователно убиван от повтарянето на определенията "Абсурдистан, кочина, територия.....".

  Но към увеличение на заплатите в сектора трябва да се върви.

  Еретик
 8. 8 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Другото, което става ясно е, че българските болници (вкл Пирогов) са опасни зони. Може да отидеш там по друга причина и да те коронясат. А който опре до болница значи вече е с поразклатено здраве - дали заради хронично заболяване, дали заради химиотерапия, дали заради пътен инцидент или заради раждане. Т.е. малко му трябва да стане пътник.

  И трябва да ни е ясно, че всеки от нас - независимо от възрастта - може да се окаже в това положение.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  За сметка на това пък

  ЛИПСА на ПРОКУРОРИ
  ДАНСаджии
  КАТаджии
  МИЛИЦИОНЕРИ
  ДСари
  ЧЛЕНОВЕ на БОРДОВЕТЕ
  ПАРТИЙЦИ

  За такива ЛИПСА НЯМА

  Какво са ви виновни лекарите и сестрите
  когато тук в България получават
  НЯКОЛКО ПЪТИ ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ
  от тези на гореизброените чантаджии

  и НЯКОЛКО ПЪТИ ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ
  от тези които ще получават в САЩ и Западна Европа

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Медицината е най-скъпото образование.
  Лекарите завършват тук, а се реализират зад граница, което е пълна щета за нашето общество.
  Останалите тук, от друга страна не искат залудо да работят на първа линия, при условията, осигурени от държавата ни, нито отвратителните условия в общинските болници провинцията.
  Държавата от своя страна не желае да променя правилата на играта, защото те устройват едрите играчи.
  Просто трябва да имаме малко търпение, да размине епидемията за да може оцелелите да продължат постарому - пазарът и демокрацията ще регулират нещата най-добре...

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Може би е време за национална стратегия за здравеопазването зад която обаче трябва да застанат всички парламентарни сили и гражданите !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Патриотизмът сред младите е последователно убиван от повтарянето на определенията "Абсурдистан, кочина, територия.....".
  —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов


  Не преиначавай нещата
  Дай на младите лекари и сестри това което биха вземали в една Германия
  и каквото и колкото да им го повтаряш
  няма да ги изгониш
  ГОЛ ПАТРИОТИЗЪМ БЕЗ ПАРИ е стръв за шарани
  А такива в 21-ви век дори и в България стават все по-малко и по-малко

 14. 14 Профил на akw12646339
  akw12646339
  Рейтинг: Неутрално

  И аз ко да напрая? Внесете си от Германия И Скандинавия.

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Лекарите не работят от патриотизъм. Все пак това е професия. Лекарите работят за пари. В цял свят.

 16. 16 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Увеличаване на заплатите +закриване на болници в малките градчета.Пълно поемане разходите на студентите по медицина срещу договор за 5г.работа в страната.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Цялата ни система на здравеОПАЗВАНЕТО е пълен провал!
  Но аз виждам и друго-истинските медици си личат особено по време на такива кризи.
  Тези които са били истински и отдадени на работата си до последно са такива, а другите,които са работили 5 за 4 и само за пари-в тази криза не успяват да се справят и предпочитат да напуснат системата.

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  До коментар [#16] от "uvtest":


  И защо да се закрият болниците в малките градчета?

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Имаме най-много болници от глава на населението /образно казано/. За съжаление повечето съществуват, само за да лапат пари от здравната каса. Цялата концепция на финансиране на болници е объркана при това съвсем умишлено! Москов се опита да направи промяна в посока само големи /истински/ болници да работят с касата, но беше моментално натирен. Няма да има оправия. Тези са се закачили като кърлеж и смучат поне по 2 милиарда на година, а ние ще чакаме качествено здравеопазване до второ пришествие.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николов":

  Проблемът с мед. кадри не е само у нас. Преди да се заговори за коронавируса Борката беше обявил, че в Англия липсват 30 000 мед. сестри.

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  И аз ко да напрая? Внесете си от Германия И Скандинавия.
  —цитат от коментар 14 на akw12646339


  И там няма.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  "Дай на младите лекари и сестри това което биха вземали в една Германия"
  ==========
  Вярно, НО:
  Няма как лекарските заплати да са като в Германия, а шивашките и шофьорските да си останат същите. Нашите фирми плащат по-ниски данъци, а ние плащаме осигуровки върху по-ниски заплати.
  Ако само заплатите на лекарите бъдат вдигнати, пак ще има вой.

  Еретик
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#16] от "uvtest":

  Да, май няма да може да се мине без договор за работа.
  В крайна сметка, държавата плаща едно доста скъпо обучение, за да може след това завършилият да пренесе всички тези средства в друга държава.
  Ако студентът сам плаща образованието си - ок, може да прави каквото си иска след като завърши.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Дай на младите лекари и сестри това което биха вземали в една Германия
  —цитат от коментар 13 на Hawaii


  А можем ли да си го позволим?Имаме ли немският стандарт и възможности?Ако на тях се дадат германски заплати,няма ли веднага след това такива да поискат например инжинерите,щото и те са кът у нас.Ами специалистите от много други области,те също не получават заплати ,като в Германия?Въобще нещата не са толкова прости,даваме западни заплати и ...пей сърце.

 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#19] от "Stargate":

  Какво значи ,,само големи истински болници”? Ами защо във време на пандемия големите истински болници не лекуват всичките заболели? Знаеш ли защо? Защото няма да успеят и ще се претоварят и персонала им ще издъхне!
  Просто в малките болници трябва да си направят сметката какви кадри трябва да работят там и кои са излишни.

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Българите са с ниска гъстота на населението в малките градове и села и с висока в големите, но това не означава че болните в малките градове и селата нямат право да бъдат лекувани адекватно! Все пак те си плащат същия процент здравно осигурителни вноски. Освен това няма как един сериозно болен от провинцията да пътува по спешност в София,само ЗАЩОТО в най-близката му болница липсват подобни кадри!

 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Всичкото лекар и инженер при мама Мути...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Всъщност бройката на лекарите на 100 хил. население в България и Германия е почти еднаква (около 400), обаче статията е пропагандна, а не информативна, поради което този факт тактично се заобикаля.
  У нас има значителен дефицит на медицински сестри, не на лекари.
  Ама на кой му пука, важното е да се страхува населението........

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  В здравната система се изисква ЕДИН НЕПРЕКЪНАТ МОНИТОРИНГ на заболеваемостта. ЕЖЕГОДНО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ на медицинския персонал спрямо НУЖДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ,а не според това кой лекар къде искал да практикува...

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  ":И защо да се закрият болниците в малките градчета?
  —цитат от коментар 18 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Сериозно ли питаш?Защото в тях има обикновенно 2-3 лекари и няколко мед.сестри,защото липсват специалисти,съвремена апаратура ,лаборатории итн.В същото време гълтат пари за ток,вода,поддръжка,помощен персонал и др.Много по добре на мястото на тези болници да стоят 1-2 линейки,които веднага да карат болните в по голямата и с повече възможности болница.

 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Ето един пример. От монента в който в Смолян в кардиологията се откри инвазивното мониториране-много хора със сърдечни проблеми са спасени. Ако тази промяна не се беше случила те щяха ли да са живи сега?

 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":


  Линейките не могат да реагират толкова бързо когато се касае за спешен случай!
  Много хора си умряха по тоя начин само докато стигнат до болницата...

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Човешкия живот не струва ,,пари за ток и вода”!
  Ако една болница не може да си покрие ежедневните разходи, то защо тогава има толкова администрация в тези здравно осигурителни каси? Там как и от къде покриват разходите за ток,вода, интернет, заплати, осигуровки, помощен персонал, охрана и т.н?

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Просто в здравната система има прекалено голям брой АДМИНИСТРАЦИЯ,КОЯТО РЕАЛНО ЛАПА ПАРИТЕ ЗА БОЛНИТЕ, а не върши работа... по-скоро допълнително петлае документално лечението на спешните случаи

 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  След като лекарите предпочитат да работят като чиновници.

 36. 36 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Единственият истински проблем в българското здравеопазване е липсата на контрол в изразходването на средствата. И причината не е в статета, начина на финасирани или личността на министъра, управителя на НЗК или законите а в самото лекарско съсловие, което само блокира промените.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 37. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Големият проблем е имитирането на работа и обикновенно вредителство. Един кардиолог имплантиращ ненужни стентове е също като съдия с платени присъди.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николов":Проблемът с мед. кадри не е само у нас. Преди да се заговори за коронавируса Борката беше обявил, че в Англия липсват 30 000 мед. сестри.
  —цитат от коментар 20 на 4ort


  Така е. Ама аз още не съм чул за закрити болници в Англия. А съвсем скоро закрити болници ще има не само във Видин, а и в много други български областни центрове.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Ето един пример. От монента в който в Смолян в кардиологията се откри инвазивното мониториране-много хора със сърдечни проблеми са спасени. Ако тази промяна не се беше случила те щяха ли да са живи сега?
  —цитат от коментар 31 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Така и тези спасените само жители на Смолян ли са?Как мислиш,дали между тях няма и такива от Рудозем,Мадан,Девин?Защо не са спасени в тамошните болници?За това говорим,наличните средства се концентрират в 2-3 болници за областта за да се наситят те с персонал и апаратура.

 40. 40 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Проблемът тепърва ще се задълбочава. Лекар се става след 6 години учене, 5 години специализация. това значи 11 години някой да те издържа. След това вече лекуваш пълноценно. При тези смешни заплатки е нормално младите колеги да гледат навънка.
  и моля не ми вадете контрааргуменит от рода на това, че било призвание, че са длъжни и прочие.
  Като отидат в магазина никой не им говори за призвание а им дава цени.
  При сестрите положението е още по страшно. Там пък никой не го интересува какво става.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 41. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Има една и друга страна на проблема. От момента в който се отслаби контрола в болниците(защото видите ли лекарите са малко...!) последните започнаха да се изживяват като Господ и да правят всякакви глупости за пари. Точат за повече пари клиничнипътеки като луди... И когато хванат двама-трима ненормалници които са УВРЕДИЛИ ЗДРАВЕТО на техните ,,пациенти”(клиенти в случая!) всеки път си мислят че трябва да им се размине и че са прави...

 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Всичко си е на мястото.
  Ние българите не си обичаме медиците, а управниците не плащат на медиците.

  подпис
 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#39] от "uvtest":


  Не казвам че са жители само на Смолян, но смолянската болница не е от ,,големите”. Тя е болницата на най-слабонаселената област и липсват специалисти(понеже говорихме за специалисти!).

 44. 44 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Много вярно. В поликлиниките е пълно с хрантутници - или от общината или хора на управителя. Няколко кабинета опъват каиша, а другите са на гърба им.
  Същото е и в болниците. Работил съм и в болнична и в доболнична помощ. Сега имам свой кабинет и за 2 пъти по-малко работа вземам с 50% повече пари, от това което ми даваха преди.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#40] от "haq30626233":

  За това,поема му държавата всички разходи по следването и специализацията,а той се задължава определен брой години да лекува тук.

 46. 46 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#45] от "uvtest":


  Да лекува където има нужда и където го командироват.

 47. 47 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Защото ето СЕГА се вижда реално по време на пандемия как като започнат да им плащат по 1000 отгоре как бързо бързо се навиват да отидат да лекуват

 48. 48 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николов":

  Във Видин и Сливен имаше проблеми и преди, но лекарите се защитават, отхвърлят всякакви обвинения, замазват случаите, държат се нагло вместо да проявят съчувствие към пострадалите и техните близки, в Сливен имаше лекарка със смъртни случаи при раждане, която излиза в неплатен отпуск и се връща като началник на отделението.

 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Весело

  Ами... спокойно бе! Приемате ги сега и само след 9 години си имате доктор със специалност! 😁
  Хаха! Как ли пък не!
  Аз навремето учих пмг с биология, шях да ставам хирург. Но слава Богу се отказах! Сега плавам 4-5 месеца, почивам 10, заплатата ми е като на 5 доктора, стоим вече 20 дена на котва пред Китай, оня ден уловихме 2 скумрии след малко отивам да хвърлям пак - днес сменихме мястото, дано е на късмет. 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  А относно оставките във Видинската болница- аз ако бях един министър при тая ситуация ще ги уволня,закрия болницата и ще оставя само една спешна помощ която да ги транспортира до най-близкото звено.
  Да ги видим тези хубавци къде ще работят.
  То и на запад не е ,,тука искам-тука не искам “!

 51. 51 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  До коментар [#49] от "Веселин Дечев":

  Дано не те срещнат пирати, леко плаване!

 52. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#51] от "Тsonkooo":


  По-скоро дано не те срещне коронавируса...

 53. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Увеличаване на заплатите +закриване на болници в малките градчета.Пълно поемане разходите на студентите по медицина срещу договор за 5г.работа в страната.
  —цитат от коментар 16 на uvtest


  В оная -загубената държава е имало лекар и зъболекар във всяко село,а в тази модерната вече и села няма..давай сега и малките градчèта затрий,та да си остане само София град-държава.

 54. 54 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Само напълно луда държава, може да дава безплатно медицинско образование, без задължение за работа у нас. Това е като да ти изсипят камион злато пред дома. Няма логика да се продължава по тоя начин. От една страна- парите отиват в шефове на болници, от друга в лекарствената мафия. И още нещо- новите лекари, търсят най- високо заплащане в света, те морални и национални скрупули нямат. Това не са старите лекари, които имаха някакви чувства за дълг и грижа. За мен частната система не роботи. Сумите за здравеопазване, които плащаме са напълно достатъчни, просто трябва да се намалят малките провинциални болници и да се изключат частните от общото финансиране. Който иска частно- да се плаща .
  За автора на статията............уважаема госпожо, не може хем немските емисари да дърпат всяка сестра и всеки лекар към тях, после вие да ни плачете лицемерно.....от немско издание.

 55. 55 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  До коментар [#52] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  И едното, и другото!

 56. 56 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  Частни болници с държавно финансиране😂

 57. 57 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Писа се вече,единствен д-р Москов тръгна да прави реформи за да ограничи разхищенията в болниците,и ревнаха срещу него.Съпартийците му пък,вместо да го подкрепят,тръгнаха да го отлюспват и работата се оттече.

 58. 58 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#57] от "uvtest":

  Мафия

 59. 59 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  А КОЯ ЛУДА ДЪРЖАВА ЩЕ ПЛАЩА ОБУЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ЗАМИНАВАТ И НЕ ИМ ПУКА? ЩЕ ВРЪЩАТ ПАРИ ИЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ПО 10 ГОДИНИ, ЗА ДА ГИ ИЗПЛАТЯТ.!!!ТОЛКОВА!

 60. 60 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  [quote#53:"log_on"][/quote]

  Глупости!

 61. 61 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Само напълно луда държава, може да дава безплатно медицинско образование, без задължение за работа у нас. Това е като да ти изсипят камион злато пред дома. Няма логика да се продължава по тоя начин. От една страна- парите отиват в шефове на болници, от друга в лекарствената мафия. И още нещо- новите лекари, търсят най- високо заплащане в света, те морални и национални скрупули нямат. Това не са старите лекари, които имаха някакви чувства за дълг и грижа. За мен частната система не роботи. Сумите за здравеопазване, които плащаме са напълно достатъчни, просто трябва да се намалят малките провинциални болници и да се изключат частните от общото финансиране. Който иска частно- да се плаща . За автора на статията............уважаема госпожо, не може хем немските емисари да дърпат всяка сестра и всеки лекар към тях, после вие да ни плачете лицемерно.....от немско издание.
  —цитат от коментар 54 на grayeagle


  Дърпат,защото и там е пълно с кратуни -учат ми за чиновници по безполезна всичкология,а медицината не е за виШисти с айкю под 80.

 62. 62 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Частни болници с държавно финансиране😂
  —цитат от коментар 56 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако им спрат държавното кранче след 3 месеца всички такива ще хлопнат кепенците.

 63. 63 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#62] от "log_on":


  Не! Ще отидат да работят в държавните болници!

 64. 64 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#62] от "log_on":


  Като останеш без хляб-спираш да предаваш чалъмите дето си ги предавал!
  В частните болници слушам че отказвали да приемат болни от коронавирус, а ето във Видин ври от болни.

 65. 65 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#62] от "log_on":Не! Ще отидат да работят в държавните болници!
  —цитат от коментар 63 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Който е бил на немско заплащане в бг /частна/ болница той в държавна болница за 800 лв не се връща.Вероятно повечето ще избягат на запад.
  По-добре помислете как лекарите да не са на едно ниво в заплатите с работници в чистотата.

 66. 66 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Любопитно

  До коментар [#65] от "log_on":

  Кой доктор получава 800 лева?

 67. 67 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#65] от "log_on":Кой доктор получава 800 лева?
  —цитат от коментар 66 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Всички,които искате да задържите -младите и то със специалност. Бруто заплата към 1200 -нето около 800лв. И то след 12 часови дежурства,нощни смени,празнично време няма и т.н.В Германия лекар със специалност получава средно 6 000 евра.
  Пък вие си пискайте как с камшик и трици ще ги държите тук. Благодарете се,че все още можете да отидете при джипи още на деня,защото на запад чакат за час по две седмици,а за специалист и по няколко месеца.

 68. 68 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#59] от "victor_victim":

  Уж втози форум пишат интелигентни хора!За едно обучение по медицина в момента държавата плаща около да речем 50 000 лв.И срещу това някой ТРЯБВА да ти работи 10 години при условия,които ти си изсмучеш от пръстите!Я пак???

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":А КОЯ ЛУДА ДЪРЖАВА ЩЕ ПЛАЩА ОБУЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ЗАМИНАВАТ И НЕ ИМ ПУКА? ЩЕ ВРЪЩАТ ПАРИ ИЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ПО 10 ГОДИНИ, ЗА ДА ГИ ИЗПЛАТЯТ.!!!ТОЛКОВА!
  —цитат от коментар 59 на victor_victim


  Със синджир ли ще ги връзваш такива за да стоят тук и да работят по 10 години както си го изписал за да си изплатят обучението !!!!
  Щото такъв лекар или сестра си хващат багажа и заминават без да те питат - нито теб нито партийния секретар
  Как ще го спреш такъв
  А и няма какво да му вземеш от млад току що завършил специалист
  Апропо
  КАК за ФУТБОЛИСТИТЕ може да има заплати на ЕВРОПЕЙСКО и СВЕТОВНО НИВО
  та тук се напълни с бразилци че дори французи и испанци а за ЛЕКАРИТЕ да няма
  адекватни ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ

 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Див попу;иъм ала БСП(К). Не може във всяко градче и болница, и достатъчно персонал, и високи заплати.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Както виждаме, еднокнижния се е загрижил за ДДС-то на ресторантьорите. А съвсем неотдавна се подиграваше и така и не намери пари за мед. сестри. Е, нагледно видяхме кои са ни по-важни. Ама мутрата си го кара по старому...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Любопитно

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":Лекарите не работят от патриотизъм. Все пак това е професия. Лекарите работят за пари. В цял свят.
  —цитат от коментар 15 на Doge


  А ти прочете ли как завършва пост 7 или отговори на половината му?
  Там пише: "Но към увеличение на заплатите в сектора трябва да се върви."
  Къде видя противоречие?

  Еретик
 73. 73 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#68] от "kukuf":

  Тогава сам си плаща тези 50 000 всяка година и като завърши си бие камшика.Ама аз и другите като мен от данъците си да го изучим,че после той да ни лекува и накрая си взима шапката и към Германия....не мисля,че е много справедливо.

 74. 74 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#73] от "uvtest":

  Точно този филм свърши.Държавата вече е една и Пазарджик и Париж за младите са само различни градове в Европа-както всеки друг европеец с образование,различно от медицинското имат право да избират къде и при какви условия да учат или работят.

 75. 75 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":"Дай на младите лекари и сестри това което биха вземали в една Германия"========== Вярно, НО:Няма как лекарските заплати да са като в Германия, а шивашките и шофьорските да си останат същите. Нашите фирми плащат по-ниски данъци, а ние плащаме осигуровки върху по-ниски заплати. Ако само заплатите на лекарите бъдат вдигнати, пак ще има вой.
  —цитат от коментар 22 на Костадин Иванов


  Грешиш. Не е само въпрос на пари, а на приоритети и пропорции. В България средните заплати на съдиите и прокурорите са два пъти по-големи от тези на лекарите. В Германия лекарите вземат средно 2.5 пъти повече от съдиите и прокурорите. Тези съотношения трябва да се изменят и да се фиксират на немските. Един младши прокурор или младши съдия в България започва (фиксирано със закон) с две средни работни заплати за страната. На конкурс за такъв се явяват средно по 300-500 кандидати. Ясно защо. На обява за лекарско място или сестра се явяват средно 0.5 кандидати. В същото време всички юристи са абсолютно неконвертируеми и няма никаква опасност да емигрират. Повечето от тях не знаят сносно и един чужд език. Да не говорим, че нотариусите са най-богатите хора в България, като има Закон за защита на нотариусите, минимални ставки и прочие. В България законите се правят от юристи за юристи. Висшите съдии и прокурори, плюс абсолютно всички нотариуси, получават по-големи заплати от премиера и президента. Това трябва да се промени.

 76. 76 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#74] от "kukuf":

  Нещо не се разбираме май.Нямам против,че може да избира къде да работи.Против съм ,гражданите на България да му плащат следването,а после той да отиде да лекува граждани на друга страна.Значи,или му плащаме ние,а той се задължава определен брой години да работи тук,или сам си плаща.Надявам се сега е ясно.

 77. 77 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#73] от "uvtest":Точно този филм свърши.Държавата вече е една и Пазарджик и Париж за младите са само различни градове в Европа-както всеки друг европеец с образование,различно от медицинското имат право да избират къде и при какви условия да учат или работят.
  —цитат от коментар 74 на kukuf


  Сега да те светна как е "в Париж":
  Кандидатстването за хуманна медицина във Франция е централно, класираните ги разпределят в различни университети. Където те пратят, там почваш, може и да имаш апартамент срещу Сорбоната, ама ако нямаш вътък, ще учиш в Нант (примерно).
  Имаш право да кандидатстваш 2 (две) поредни години. Не се ли класираш - търсиш си друго поприще, колкот и да те "влече касаплъка".
  Докато учиш, сам си плащаш разходите - няма общежития, столове, стипендиите са наистина само за най-добрите.
  Като се дипломираш, почваш като ординатор в някоя дупка и то най-често в спешното отделение, даваш 24-часови дежурства И държиш изпити. Кога и къде спиш, ядеш и кой те издържа - никой не се интересува.
  След 11-12 години вече почваш да си връщаш разходите.
  А имигрантите и гастарбайтерите бачкат по старческите домове и хосписите, срещу тройно по-ниски заплати.

  Ако ти сериозно вярваш, че с "пазарджишка" диплома и специалност ще си наравно със същите "в Париж", значи си умствено извънредно специално надарен.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 78. 78 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#76] от "uvtest":


  Според мен е дискриминация.Защото според теб само училите медицина трябвало да плащат на държавата,която е субсидирала донякъде обучението им,ама после не е създала нормални пазарни условия за задържането на вече дипломирани лекари.То и обучението на децата още в детските градини е за сметка на българския данъкоплатец,началното и средно образование съшо.Да не говорим.че всеки,взел някога някаква социална помощ по твоята логика трябва да я връща преди да го "пуснат"видите ли да работи някъде навън.Ама само медиците да си плащали-велика,ама неприложима вече идея.Мина времето на"Едно село за колегата"-цитат от комисиите за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на лекари в миналото-с много малко се разминах с това и не съжалявам.Бъди здрав!

 79. 79 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#74] от "kukuf":Нещо не се разбираме май.Нямам против,че може да избира къде да работи.Против съм ,гражданите на България да му плащат следването,а после той да отиде да лекува граждани на друга страна.Значи,или му плащаме ние,а той се задължава определен брой години да работи тук,или сам си плаща.Надявам се сега е ясно.
  —цитат от коментар 76 на uvtest


  Да ти е ясно и друго. Само в Германия има над 7 000 бг студенти ,на които им плаща следването германския данъкоплатец. Ако почна да ги броя по държави бг студентите ще излезат десетки хиляди. Та да ни ги върнат тук. И без туй там не учат нищо полезно нито за местните нужди,нито за нашите. Но пък претенции за заплати - 100 лекари не могат да им се опрат.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Борисов не можа да разбере, че здравето и образованието са част от националната сигурност на една държава. Много чиновници, много полицаи, най-висок бюджет за МВР, а сега?

 81. 81 Профил на swh00618757
  swh00618757
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#54] от "grayeagle":

  Относно "безплатното" медицинско образование в България - аз следвам в Германия, мои съученици останаха в България. Семестриалната такса в моя университет е около 500 евро с включен безплатен автобусен и жп транспорт в цялата провинция, в МУ София - 900 лева/година, транспортни разходи си ги поемаш ти. Ако не си държавна поръчка (ежегодна нарастваща бройка студенти) - 7000 лв/година (за българи, за чужденците е в евро). Възможностите за работа към университетскита и градските болници в Германия са разнообразни и заплащането към момента е 11евро/час (ако договърт ти е с университета, ако е отделно с болница, тогава може да и повече - например при нощно дежурство може да отиде до 15евро/час). В България също има възможност студенти да работят - доколкото съм чувал за примери обаче те са от рода на осем 10-12-часови сестрински дежурства/месец за около 200 и нещо лева.

  След завършването започваш като специализант на пълне работен ден, като заплащането е фиксирано по тарифни договори и варира в зависимост от провинция и вид болница, но е средно около 4600 евро бруто/месец. Дори и да си в най-ниския данъчен клас, чисто ти остават поне около 2200-2300 начална заплата, която се вдига всяка година. Отделно получаваш допълнителни надставки при по-голям брой нощни и месечни дежурства в месеца. За специализацияата има ясен ротационен план и каталог от дейности, които трябва да извършиш, за да я получиш. В България ясна заплата за специализанти няма -говори се за 2 минимални работни заплати бруто, но като цяло е лично спазаряване с шефа на отделението. Всичко зависи от твоите връзики и от наплива на желаещи за мястото. Ако си с много дебели контакти може да изкарваш немска специалзантска заплата в бг болница. Но повечето не са и клетат на 750лв/месец за следващоте поне(!) 4 години специализация. Отделно много често няма ясен план за специализанти в България. Бутат ги да вършат черна работа - приемания, изписвания, епикризи, дребни манипулации, дежурства уикенди и т.н. Малко специалисти в България си споделят доброволно уменията от страх и малодушие да не им откраднеш хляба. Виждал съм специализанти 4та година хирургия, които вместо да са на масата и поне да асистират са се качили на стълбичка и зяпат отдалеч, как специалистите оперират. Я видят нещо- я не. И затова като специализант да работиш в България на минимална заплата и да плащаш за "специализаия".

  Отдавна вече медицинското образование и работа в България са нито евтини, нито качествени. Статистиката на напускащи не ви лъже.

 82. 82 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#81] от "swh00618757":

  Абсолютно вярно.

 83. 83 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Управител на коя държавна болница може да си позволи да купува терени в София за 40 млн.,да разрушава печатници и да строи нови обекти,да има собствена фармацевтична компания,която да продава на собствените си болници лекарства с огромна надценка, които после се плащат от НЗОК, да назначава бивши министри и зам.министри на здравеопазването,президентски съпрузи,председатели на Българския Лекарски Съюз,бивши областни управители и прочее висши и по-малко висши държавни чиновници в своите болници?!На никоя!Ето затова е такова положението с медицината в БГ,благодарение на д-р Илко и следващите от котерията им!

 84. 84 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ама всички мрънкаха против мерките и никой не помисли за медиците, всички мрънкачи бързаха да пътуват и да излизат навън...Проблемът с липсващите медици все повече ще се задълбочава.

 85. 85 Профил на Aleko
  Aleko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Медици няма, защото е трудно, неблагодарно и отговорно, докато “журналисти”/драскачи колкото искаш, защото е лесно, удобно и безотчетно!

 86. 86 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 554 Неутрално

  България е малка и неможе да се мери със запада по здравеопазване, но поне може да увеличи инвестициите и да вземе мерки да ги предпази, т.е. медицинското образование може да е евтино, но медиците трябва да се ангажират да работят в България, или да платят неустойка. Алтернативно, ако плащат за образование колкото на запад да са свободни да работят, където предпочитат.

 87. 87 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Медици липсват, защото се изпоразболяха половината, другата половина ги е страх , а смелите са на предела на силите си.

 88. 88 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#19] от "Stargate":Какво значи ,,само големи истински болници”? Ами защо във време на пандемия големите истински болници не лекуват всичките заболели? Знаеш ли защо? Защото няма да успеят и ще се претоварят и персонала им ще издъхне!Просто в малките болници трябва да си направят сметката какви кадри трябва да работят там и кои са излишни.
  —цитат от коментар 25 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Голяма истинска болница значи да има много различни отделения. Истинска болница, а не 3 кабинета, с 3 доктора и една секретарка, които на година си докарат по 300-400 000 защото преглеждат "безплатно" кръвното на баби. Концентрация. В Добрич да има една болница примерно, но да е модерна, с всички възможно отделения. Така да е във всеки по-голям град. А не в Пловдив да има 200 мижави болници, които НЕ могат нищо да свършат! който иска частна болница, да си работи на свободния пазар. Касата трябва да работи само с големи комплексни болници!

 89. 89 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 740 Неутрално

  В такива моменти се вижда кой какво и колко може и за какво става.

 90. 90 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#59] от "victor_victim":

  И това е вариант, само че тогава и лекарския труд ще трябва да се плаща адекватно като в САЩ ... или приема ще трябва да се 8 пъти за да може на всеки 5 год да се сменят докторите в здравната система ....

 91. 91 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#54] от "grayeagle":

  За вас ватниците лекари са само тези които не ви искат пари. За това нямате и лекари днес които да ви четат пролетарските лицемерни постановки. А след 5 години и с пандемия и без просто ще имате лекари останали само в 5те големи града на България. Пак ще плюете по неродолюбието на българския лекар, който навсякъде е дран с пазарни цени, само трудът му остава никога незаплатен като в европейска държава...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 92. 92 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#24] от "uvtest":

  А защо запада взима наште. Ами защото имат огромен недостик. И масово тези кадри са чужденци там. Проблема е същия навсякъде само че там имат пари наваксват като изтеглят кръвта от другите държави. Грозно ама работи

 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#68] от "kukuf":Тогава сам си плаща тези 50 000 всяка година и като завърши си бие камшика.Ама аз и другите като мен от данъците си да го изучим,че после той да ни лекува и накрая си взима шапката и към Германия....не мисля,че е много справедливо.
  —цитат от коментар 73 на uvtest

  Това вече сме го играли в България. Резултата е бил, че тук е имало съвсем малко читави лекари на европейски хонорари. В по-големите градове е имали и лекари на ниски хонорари, обаче те са били с дипломи "про Ориенте"... Пише го в историята, прочети си го.
  Не че нещо, ама ако се сбъднат желанията ти, гаранция, че веднага ще си пожелаеш "държавата да плаща по 50 000 на който му се учи, пък все нЕкой ще остане в територията"... Щото ако ще плащам за образование, то ще платя където ще ми признаят дипломата веднага, а не с години да карам приравнителни курсове. Сещаш ли се, няма да е в България. Пък ако не се уредя щото съм тройкаджия ще отида в България да лекувам такива като тебе, щото те ще са готови на всичко и няма да придирят за отличници.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Нормално 80% от завършилите медицина изчезват моментално след като завършат.Кой луд ще работи за 500 ойро бе!?
  —цитат от коментар 1 на Шоршо

  Същите тия тарикатчета нали се сещаш че учат ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА и общо всичките семестри им лягат 7-8хил.лв.!?Същевременно частния прием струва 80хил.лв. и нагоре.Десеторно!Какво значи думата "ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА" предполагам се сещаш,но ако е нужно-ще ти я изтълкувам.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 95. 95 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Сега имам свой кабинет и за 2 пъти по-малко работа вземам с 50% повече пари, от това което ми даваха преди.
  —цитат от коментар 44 на haq30626233

  От поне едно 20год.-колкото пъти видя доктор да си отвори устенцата и почва да реве "кой ще ни даде париии,парии,парии".Има нещо дълбоко сбъркано във вас.Това е свята професия и различна от всички останали.Превърнахте се в търгаши на живот.5год съм работил като хижар срещу минимално заплащане,най-вече заради това една хижа да не се сбуканяса без никой стопанисващ я.Ако ти не можеш да направиш това-значи си си сгрешил професията,пич...Не всичко е пари на тоя свят и никой не те е накарал насила да я избереш.Сумати музиканти,художници и т.н.-също едва свързват двата края.Или не реви или си късай дипломата и ставай адвокат,банкер,брокер и т.н. и печели наволя и никой нищо няма да ти каже...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 96. 96 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Просто трябва да имаме малко търпение, да размине епидемията за да може оцелелите да продължат постарому - пазарът и демокрацията ще регулират нещата най-добре...
  —цитат от коментар 11 на 2.5


  Невидимата ръка на пазара и Демокпрацията за любимците на Хелзинкския комитет - съвсем скоро нещата ще бъдат най-добре регулирани ..

  Жалко, че ги няма Реформаторите и Москов - да сложат вземане на отпечатъци навред ..
  Тогава ептен ще е регулирано!

 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#94] от "tqh42306221":
  На мен ми обясни за държавната поръчка и за какво точно служи. Щото навремето, всички бяха държавна поръчка и бяхме на опашката в ЕВропа по каквото се сетиш. А да, и държавната поръчка се нуждае от кльон и вишка с картечница по грацитата, та да не бяга населението, иначе няма как да сработи схемата дето си я мислиш. Държавната поръчка лекари , беше за да пращат същите тези по села и паланки, та закрепостените с жителство да не вдигат бунтове. Иначе който искаше свястно лечение драпаше за "в София болницата..." или за определени болници в петте най-големи града. Помня я системата, и помня колко връзки се търсеха да се уреди някой болен при свестен лекар щото селския не става.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK