Пришествието на (натур)симулакрума и Covid-рулетката на (свръх)естествения отбор

Маските и преди красяха брадичките на повечето българи като преждевременни лигавници.

© Георги Кожухаров

Маските и преди красяха брадичките на повечето българи като преждевременни лигавници.Числата в статията са актуални към 5 май.


Наскоро се разчу за върнатите от парижкото летище български сезонни работници. Преди това подобен скандал разтърси Ирландия: 189 български сезонни работници, транспортирани с чартърен полет на "Райънеър", трябвало да берат ягоди за на консервната компания "Килингс" при спазване на спогодбите на Евросъюза и на ирландското правителство. Общественото брожение, предизвикано от оплакване на служител на превозвача, било продиктувано най-вече от страха от зараза. Марк Пол в "Айриш Таймс" вече предупреди сънародниците си, че страховете "мръсните чужденци да не докарат болест в Ирландия", не се подкрепят от статистиката. България се справя по-добре от Ирландия в борбата с Covid-19. Понастоящем Ирландия е 25-а в света по брой на заразени, точно след спорната Швеция с меките й мерки. България е на 75-о място. Допреди седмица Словения, Словакия, Македония и Литва имаха повече заразени, но ги изпреварихме. Албания и Черна гора останаха далеч зад нас, но се утешаваме, че България е далеч по-многобройна. Ирландия е със 278 смъртни случая на милион, а България - с 12. В Европа Украйна, с шест пъти повече заразени, е с 6 ppm (части, в случая човека на милион); Латвия - с 10 ppm, и Словакия с - 5 ppm.


Свикнали да бъдем на дъното на всякакви класации, ние отдавна сме се примирили със слабата икономика, с ниските нива на демокрация, на граждански и медийни свободи. Затова доброто ни представяне сега ни хваща неподготвени: не смеем да си се зарадваме, да се потупаме по рамото. Вместо това доброто ни справяне захранва едно все по-надигащо глава убеждение, че кризата у нас е измислена и наложена на хората под формата на ограничения и неудобства.
Защо все пак България се справя толкова добре?


Официалната позиция отдавна е разтръбена: правителството е предприело предварващи мерки, което му е позволило да ги задържи премерено строги в сравнение с тези в най-пострадалите и в съизмеримите с България евространи. Изтъква се също, че - поне в началото - населението е показало завидно високо съзнание.


Оттук започва и моята озадаченост: като застаряващ мъж не без болежки все повече се страхувам да излизам поради ширещото се отсъствие на самосъзнание и самодисциплина. Никой не спазва социална дистанция нито на улицата, нито в транспорта, нито по магазините. Половината от носещите маски са убедени, че носовете им не принадлежат на дихателната им система. За една четвърт и устите им са извън подозрение. Маските и преди красяха брадичките на повечето българи като преждевременни лигавници.


Вярно, че българските мерки бяха поначало пълни с абсурди: парковете - белите дробове на градовете - бяха задълго затворени, докато църквите - тези все пак затворени пространства - останаха отворени по единственото време, в което хората традиционно се тълпят в тях - около Великден. Затворените паркове пренаселваха тротоарите, по които хората се блъскаха, подтичваха в зигзаг в опит да избегнат праволинейните или избираха улицата с просвистяващите покрай тях коли пред тротоарното царство на безгрижието. Ситуацията в магазините е дори по-лоша: те са перманентно претъпкани с полумаскирани безсмъртни от всякакъв сой. Да не говорим за екзодуса към провинцията от епицентъра на заразата около Великден


След черкуването и празничното изнасяне и аз ведно с щаба се заопасявах от скок.


Кривата действително тръгна нагоре и паднахме десет места, но тенденцията все още не може да развали празника на отличничество без отшелничество. Още по-насърчителна изглежда картината със смъртта: смъртността, повтаря ни ген. Мутафчийски, не може да се скрие, а тя е с 10% по-ниска от съответния период на миналата година.


И така, как сравнително либерални мерки при ниска самодисциплина и растящо непризнаване на епидемията водят до впечатляващите резултати? Да надникнем в статистиката:


На пръв поглед тя сякаш сравнява някакви икономически показатели. Най-поразен от пандемията се оказва евроатлантическият Запад: САЩ плюс петте суперсили на Европа. Смъртността в тях е между 550 и 400 ppm. САЩ е с около 225, а Германия - с 90. Втората група на поразени евространи е тази на по-малки, също развити страни като Белгия, Холандия, Швейцария и Австрия. Тук са и по-периферни страни като Португалия, Ирландия и спорната Швеция - те имат между 50 000 и 15 000 заболели със средно около 250 ppm смъртност. Големите изключения тук са Белгия с над 720 ppm и Австрия, която със своите десет пъти по-малко смъртни случая на милион, съответства на Германия от първата група. Третата група е тази на скандинавските страни без Швеция: Дания е с три пъти по-малка смъртност, Норвегия и Финландия - с шест пъти. Четвъртата група обхваща бившите соцстрани от и около Вишеград със смъртност между 40 ppm за Румъния и 20 ppm за Полша. Тук изключението е Словакия с нейните 5 ppm. На същите равнища, но с малко по-отворен марж са Балканите и Прибалтика - между 40 ppm за Естония и 10 ppm за Латвия и между 48 ppm за Словения и 12 ppm за България.


Какво ни казва всичко това? В медиите бяха коментирани суровите мерки в Чехия, но нейната смъртност е пет пъти по-висока от тези на посестримата й Словакия. Строгите мерки в Ирландия и хлабавите в Швеция озадачаващо водят до два пъти повече заразени на милион в Ирландия при същата смъртност. Угрижва също еднаквата смъртност в усърдната България и в нехаещата Беларус с нейните десет пъти повече заразени.


Да не би строгостта на карантината да има отношение към степента на заразяване, но не и към смъртността?


Ако сравним Чехия със Словакия, Естония с Латвия и Словения с България, изглежда явно, че по-развитите, урбанизирани и отворени икономики са по-засегнати; карантината не променя картината. Перифериите остават по-слабо засегнати от икономическите центрове: Скандинавия, Вишеград, Балканите и Прибалтика са по-слабо поразени от западното сърце на Европа; вътре в него, в Испания и Италия по-селският юг се справи по-добре от по-развития и урбанизиран север. Впрочем фактът, че Белгия, от която се управлява Евросъюзът, е с най-висока смъртност, откънтява като горчива ирония. Същото се отнася и за центъра на САЩ и на света - градът Ню Йорк: без него САЩ биха имали смъртност, близка до тази на Германия.


Ако погледнем извън евроанлантическата зона, картината изненадва най-вече с липсата на глобалност на пандемията, особено що се отнася до смъртността. По отношение на Covid-19 Азия се представя далеч по-добре от Европа и Северна Америка, Изтокът от Запада, Югът от Севера. Дивим се на ниската смъртност в Германия, но не и на факта, че тя е два пъти по-ниска в Турция. Наша съседка в Европа, тя е все пак страната с най-много случаи в Азия. Съсипаният Иран също има по-ниска смъртност от Германия. Още по-добри изглеждат цифрите на Русия и на Украйна, смъртността в които е десетина пъти по-ниска от тази на Германия. Куриозът Беларус, чийто президент Лукашенко спори с бразилеца Болсонаро за това кой е по-самозабравен отреченец, има случаи колкото многолюдна Полша и два пъти по-ниска смъртност.


Погледът извън Европа внушава също, че


вирусът сякаш отрежда пощада за по-бедни и неразвити страни,


както впрочем и за развиващи се многолюдни държави с огромна беднота: Китай има четворно по-ниска смъртност от тази на Русия, а Индия - тройно по-добър резултат от този на Китай. Израел е с 24 на милион в сравнение с Палестина с 0,4. При такова оцеляване в свърхразвитите азиатски държави като Япония (4 ppm) и Южна Корея (5 ppm), пък и в източника на заразата Китай (3 ppm) не е трудно човек да си представи конспиративни теории за азиатска разправа с евроатлантическия Запад.


САЩ и Канада имат почти всички случаи в цяла Северна Америка, там и смъртността е десет и съответно пет пъти по-висока, отколкото в Мексико. Общият брой на заразените на Африканския континент е по-малък от този в Холандия, на Южна Америка - по-малък от този във Франция, в Азия заболелите са по-малко, отколкото съвкупно във Франция, Германия, Белгия и Холандия.


И така, вирусът предпочита модерни и развити страни със супер здравни и социални системи и е по-снизходителен към по-бедните и изостанали страни: дори когато ги заразява, не ги поразява. Едва ли в страните извън евроатлантическата зона са наложени по-строги мерки. Социалната дистанция рядко е присъща на по-традиционните общества. Западът закъсня с мерките, но нивото на зараза и смърт в тях е на равнища, които шокират.


Избирателността на вируса изглежда като проклятие за Запада.


Статистиката за Covid-19 сякаш класира терористични апетити. Сякаш вирусът е еманация на всички въжделения за мъст и възмездие на цялото второразредно и третокласно, унижено и оскърбено, изостанало и контрамодерно човечество. Сякаш мечтата на Бин Ладен се е сбъднала: онова, което 11 септември и атентатите в Европа не постигнаха - да съсипят западните икономики, да принудят страните да се затворят и изолират, да се отрекат от икономическата и културната си експанзия - се е сбъднала. Сякаш някакъв Бог на природата или на традиционната патриархалност е изпратил на Запада този Апокалипсис.


Всъщност високата зараза и смърт на запад едва ли са парадоксални. Те се подчиняват на два взаимосвързани фактора. Либералните демокрации, които се характеризират с отвореност, комуникативност и мобилност, бяха обречени на тези нива на заразяване. А тяхното огромно застаряващо население се оказа най-уязвимо от Covid-19. Ниският брой заразени у нас е индикатор за относителната затвореност, слаба мобилност и посетеност. Като страна на 89 място по дълголетие, България по-скоро не разполага с основния контингент на коронавируса - старите хора. В тази светлина отличничеството ни бързо помръква, както впрочем и това на Русия, Беларус, Киргистан или Южна Африка.


Класацията на най-засегнатите страни почти съвпада със статистиката за западни страни, в които хората живеят най-дълго. Италия и Испания са сред най-дълголетните страни в света. Проблемна е Великобритания, която не е толкова напред по дълголетие, колкото по смъртност от Covid-19. От друга страна САЩ, които изглеждат най-страшно ударени, са засега с двойно по-ниска смъртност - там просто хората не живеят, колкото в Европа. Швейцария, Италия, Испания и Исландия са в първата десетка; Израел, Швеция, Франция, Канада, Норвегия, Ирландия и Гърция са във втората.


Изненадва не слабото представяне на суперсилите, а изключенията от тяхното закономерно несправяне:


например отличните резултати на дълголетните Япония, Южна Корея и Австралия. Обединява ги може би това, че са социално затворени, в известен смисъл ксенофобски страни с традиционно регламентирана социална дистанция, а и далеч по-здравословна диета. Все пак остава загадката как източни отличници в дълголетието като Хонг Конг (1), Япония (2), Сингапур (5), Южна Корея (11) и Австралия (9) имат смъртност между 0,5 и 5 ppm; как Германия и Австрия с дълголетието на Белгия показват девет пъти по-ниска смъртност от нея; как 19-тата по дълголетие Гърция, която е култура на близкия контакт, постига смъртност от 14 ppm. Заслужават уважение Исландия и Израел, Норвегия и Финландия, Словения и Словакия. Всъщност това са отличниците, уви, не България и Латвия, Украйна и Русия. От друга страна, ниската ни смъртност е все пак утеха, предвид лошото ни здраве като нация във всички възрасти.


И така, съположена с тази за продължителност за живота, статистиката за коронавируса губи отчасти своята фатална необяснимост. Вирусът удари северното полукълбо, защото дойде през зимата, когато хората споделяха затворени помещения и въздух. Той успя в евроатлантическия свят, защото той е отворен и навън, и навътре, пътува и е свръхпосетен, а и общува вътре в себе си. Вирусът е експанзивна низша форма на живот. Той е природна реакция на експанзията на културната изкуственост, на постмодерната постприродност. Вирусът е низка природа, която идва като структурна реакция срещу изкуственото надграждане и подобряване на природата. Това, което вирусът прави, е да възстанови някаква естественост, да ореже изкуствено отвоюваните години допълнителен човешки живот.


И все пак, вирусът порази Европа и Северна Америка и се провали в Азия и Океания. Защо?


Развитите демокрации на Изток доказаха по-автентично, по-здравословно, по-жилаво дълголетие. Западното се показа като по-крехко и по-изкуствено. Плод главно на лекарствен контрол и оперативна намеса, то представлява поддържане и удължаване на болестни състояния. Дълголетието като индикатор за общественото здраве на запада беше дискредитирано като крехка способност за изкуствено животоподдържане. Отслабналата поради стрес, лоша диета или откъснатост от природната среда имунна система, избуяването на автоимунни заболявания, модерните бичове като диабета, високото кръвно налягане, затлъстяването и обездвижването са пагубни за Запада, където поразяват преди всичко по-бедните и необразовани страти и малцинства. Коронавирусът сякаш дойде да възстанови естественото статукво, да дискредитира и ореже изкуствените постижения на западното здравеопазване, чиято медицина отдавна е фарма-зависима и е обладана от Франкенщайн-манията да коригира и надгражда природата. Западният човек умира от Covid-19 повече от източния в дълголетни страни, защото е по-изкуствено здрав. Видян като агент на естествения отбор, като суспендира болното дълголетие, коронавирусът възстановява безразличната воля на природата.


Вирусът се прояви като агент на видовото оцеляване и в още една посока. Степента на разпространение на заразата в западните общества беше пряко следствие от индивидуализма на западния човек, който поставя собствените си желания, навици и начин на живот пред интересите на общността. Иронията е, че този сляп индивидуализъм често обрича на страдания и смърт най-близките. Още през февруари стана ясно, че вирусът може да се разпространява от хора без симптоми. Въпреки това


западният човек отказа да се съобразява, да ограничи общуването и да промени навиците си.


Токио и Пекин, Шанхай и Сеул са метрополиси, в които традиционното тълпене на хора имаше като антидот самоограничаването на индивидуалната воля, готовността за отказ от желанията и навиците в полза на общественото благо, на общността.


Но вирусът се оказа по-ефективен на Запад и по още една причина - той все така успешно поставя на изпитание рационалната наука като отказва да се държи според очакванията: развива се твърде бавно в човека, безсимптомният може да бъде заразоносител, не е сигурно, че провокира антитела в организма или че те се запазват задълго и в този смисъл проблематизира ваксинната панацея. Предвидим и неумолим спрямо старите или болните възрастни, спрямо по-младите вирусът остава напълно непредсказуем. Този ирационален пробив в светски общества с вяра в способността на науката да побеждава болестта и да отлага смъртта, е предизвикателство именно спрямо западния човек, привикнал да се схваща не само като център и господар на мирозданието, но и като постприродно, буквално свръхестествено същество, успяло да се отскубне от природата, да я обезопаси и опитоми в паркове и зоопаркове, да се изолира от нея в свой непристъпен човешки свят. Убийствената ирония на този вирус е, че той хем ни затвори най-буквално в домовете ни, хем ни показа, че те не са никаква крепост.


Всички привидно побъркани протестиращи срещу ограниченията люде в САЩ и в Европа отричат тази чужда ирационална власт над животите им, с които те претендират да разполагат. Иронията е, че тяхната ербап самоубийственост е също сама по себе си ирационална реакция, която отказва да допусне, че си имаме работа с потенциално автентично събитие, което суспендира досегашните представи, рационални или не. Демокрацията като власт на народа приписва мистично прозрение на вишегласието: в демократичния вот уж кристализира някаква магическа мъдрост. Сякаш народът, гласувал за Тръмп, е точно толкова прав и когато настоява да го оставят на мира, дори ако този мир му носи вечно омиротворение. Поне от икономическата криза от 2008 г. насам


демокрацията започна да се изплъзва от меритократичния контрол на просветените правителства


и да бъде овладявана от харизматици с една главна вещина - че повечето хора са достатъчно глупави да гласуват за тях, стига да ги излъжат, че ще управляват от тяхно име и в техен интерес, без да си правят труда да обясняват как. Сега същите тези зомбирани маси хем си искат живота, хем си искат живота: хем искат да останат живи, хем искат да живеят по старому, като втората воля е подклаждана дистанционно от изпокрити по слънчеви резиденции икономически елити. Не е за чудене, че властите отстъпват пред популисткия натиск, пред волята на хората да си живеят постарому, но вече да мрат поновому. Всички елити лесно си умиват ръце с безсилието и неведението на една хваната натясно наука, която третира вируса ту като грип, ту като холера. Експертността призна, че не знае и не разбира достатъчно вируса, но вместо да защити ставащото като събитие с потенциално безпрецедентна сингуларност, която изисква радикално преустройство на човешкото живеене, работа, наслаждение, тя все повече отстъпва пред отколе култивираните от поп-културата позитивно мислене и слънчасал оптимизъм, че няма как всичко да не си остане по старому.


Оттук-насетне има три сценария. Ако все пак се стигне до успешна ваксина, коронавирусът ще мине в историята и животът ще продължи по старому. Ако разхлабването и отмяната на мерките да доведат до устойчив ръст без скок в заболеваемостта, ще се установи хегемонията на новата нормалност, в която ще свикнем да мрем повече, без да се впечатляваме.


Ако обаче сценарият с ваксината и стадният имунитет не проработят,


западното човечество ще трябва да се върне към едно предмодерно "натурално" дълголетие


с десет-двайсет години по-скромно от актуалното. Ако се стига до скок в заболеваемостта и смъртността при всяко разхлабване на мерките, западните икономически елити най-после ще добият жадуваното оправдание за една все по-пълна автоматизация и роботизация на производствата, транспорта и услугите, за дистанционно образование и забавление, за тържеството на един Амазон-свят без персонал. Заплашена от заболяване и смърт, вместо в революционна маса освободената работна ръка ще бъде принудена или да се отлее в рисковата сфера на услугите, все още предполагащи общуване и досег с други тела-бомби, или ще приеме виртуалния живот под ключ на социална помощ. Съборността, която от две десетилетия все повече качва цена - концертите, спектаклите, спортните събития на живо, дори платеният секс отдавна са скъпата наслада; виртуалната консумация в мрежата е относително безплатна - ще добие окончателно статута на лукс. Туризмът и пътуванията също ще се превърнат в елитни удоволствия. Природата, особено природата на другия човек, ще се превърне в най-луксозната стока.


Безопасността и сигурността ще добият новия биосмисъл на биоподнадзорност. Хората, изключени от виртуалното творене и управление на автоматизираните производства, ще се радват да бъдат допуснати като героичен обслужващ персонал, осигуряващ защитеността и ефективната работа на елитите, за да не бъдат декласирани и поставени под ключ в името на общественото здраве. (Впрочем всичко това вече съм го преживял и описал в текст за живота в Ню Йорк). При тези условия демокрацията ще стане невъзможна и нежелана форма на управление. След няколко вълни на рязко повишена смъртност, масите ще изоставят бабаитлъка и ще делегират властта на IT и икономически елити в името на оцеляването си. Биополитиката ще остане единствената форма на политика, която тя ще решава


кой да живее и кой да умре на базата на критерии, напомнящи тези от "Вавилонската библиотека" на Борхес.


Дали пък коронавирусът не е закономерното отроче на глобалната Силиконова долина, на която би следвало отколе да й е омръзнал човека-отживелица, претендиращ, че има право на труд, глас, мнение, събрания, достойнство, щастие; живот? Ако Ленин е прав да пита "кому выгодно?", "Cui prodest?", накъде да гледаме, освен към действителните, вместо към политическите елити.


Кърцуел предвиждаше сингуларността, когато машините ще започнат да схващат човеците като пречкаща им се отживелица, да настъпи около 2045. Иронията е, че един низш "природен" агент може да помогне на киборгите да се възцарят дори по-рано.


И как ние, българите, да не се солидаризираме с протестиращите по света във волята им ризата им да се белее, а перчемът им да се ветрее? Хайдегер изглежда е грешал, като е да твърдял, че най-успешната тоталитарност е американската, не на последно място и поради липсващото при нея изискване за героизъм. Плъпналата гмеж от сплотени демаскирани скандиращи може би е еманация на героизма на един западен свят преди целокупното му население да бъде принудително пенсионирано.


Назад, назад, деца на роден дом!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  Просто КОВИД19 е разработен за атака на генома на западното общество. Ние сме пренебрежимо малки и незначителни дори и като обект за атака.
  При нас заразата бе привнесена предимно от гастарбайтери и загубите не са в умрели а в икономически щети.
  Българинът (истинския) има много специфичен геном, което и го е спасило през вековете от световните бичове за здравето - естествени и изкуствено създадени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Доста дълго изписано, с доста малко смислово казано. Единият от изводите следва да е, статистиките са стъкмистики. Като се сетя и за указанието на СЗО до всяка държава - всеки починал заразен, да е с посочена причина за смъртта корона вирус.

 3. 3 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Каква “атака”?

  Ако прочетете малко по въпроса ще видите че АСЕ2 рецепторите, за които се залавя вирусът са доста по-изразени при азиатската раса.

  Има и ресърч, който показва, че са по равно в различните раси. Но в никакъв случай не са повече при бялата раса.

  Така че азиатците са в по-неизгодна позиция откъм биологична предразположеност да се заразят.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Любопитно

  Феноменален текст......!!!!!!!!!
  Това е най доброто нещо, написано на тема "Covid 19"..... 🏆

  Bukalemun
 5. 5 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "западното човечество ще трябва да се върне към едно предмодерно "натурално" дълголетие"

  Дотук статията звучеше аналитично и разумно, но с последните няколко абзаца мина в сферата на фантастичните, "стрелям в тъмното, пък може и да позная" прогнози.

  Няма как да не се съглася с тезата, че хората в Европа и у нас се поддържат изкуствено и непълноценно живи повече от нормалното, като много от тях водят непълноценен живот на легло.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 6. 6 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  "Като страна на 89 място по дълголетие, България по-скоро не разполага с основния контингент на коронавируса - старите хора."

  Не е така. Имаме 2 пъти повече хора над 60 отколкото под 15 годишна възраст. Освен това Българите не са в цветущо здраве.

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  "И така, вирусът предпочита модерни и развити страни със супер здравни и социални системи и е по-снизходителен към по-бедните и изостанали страни: дори когато ги заразява, не ги поразява. Едва ли в страните извън евроатлантическата зона са наложени по-строги мерки. Социалната дистанция рядко е присъща на по-традиционните общества. Западът закъсня с мерките, но нивото на зараза и смърт в тях е на равнища, които шокират."

  Ами всъщност не.

  Вирусът не предпочита нищо. Просто в тези страни има тромава администрация, разединен политически елит и недисциплинирани народи с глави наблъскани с криворазбрани либерални ценности. Има и капацитет за тестове.

  Иначе по тази логика може да кажем че вирусът на спин предпочита Австралия пред Украйна, понеже заболелите в Австралия са много по-дпбре описани и регистрирани, докато в Украйна епидемията се развива задкулисно.

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Вижда се че списващия се базира на недоказани теории !!!

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Кое не ти харесва в статията.....това ли...?

  "Избирателността на вируса изглежда като проклятие за Запада."

  Ако не можеш да се примириш с реалностите, обърни географската карта на света....наопаки.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4900 Весело

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Ети, разсъжденията на доцента по славянска филология с отричането на западната цивилизация като "изкуствена" сигурно ти харесват, но са си чиста спекулативна акробатика, без някаква сериозна научна стойност.

 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Така е, когато статистиката си разкрие картите и стане ясно, че е стъкмистика под прикритие. Отваря се безкраен хоризонт за разгръщане на словесно цунами от типа на горното.
  В този неудържим напор от думи понякога се усеща запор на мисли- явно нещата тръгват по инерция. Не отричам, в написаното безусловно има рационално зърно. Но то е толкова жестоко изнасилено от еклектиката, че е по-добре да се скрие някъде в този си забатачен вид .
  И, ако реши отново да се покаже, да започне на чисто.
  ПС Не мога да се сдържа да не цитнирам един-два бисера.
  1."Половината от носещите маски са убедени, че носовете им не принадлежат на дихателната им система. За една четвърт и устите им са извън подозрение. Маските и преди красяха брадичките на повечето българи като преждевременни лигавници."
  2.Вирусът е низка природа, която идва като структурна реакция срещу изкуственото надграждане и подобряване на природата. Това, което вирусът прави, е да възстанови някаква естественост, да ореже изкуствено отвоюваните години допълнителен човешки живот.
  (не мога в скоби да не отбележа, че "естествеността" на продължителността на живота ни връща в средните векове-но същото е и мечтата на Путин, който изгради феодална Русия за собствена употреба).
  За повече неам сили...
  Да е жив и здрав авторът, дано не го посети корронавирусът и той още дълго да преподава литература- само в тази му статия има поне двайсетина новобългарски термина, някои от които ми напомниха за прословутия Балан.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Да предположим,че в САЩ коронавируса беше засечен веднага и веднага е решено да се действа. Но как??? Колко време (тоест МЕСЕЦИ) ще отнеме да се произведат тестове и да се тестват 325млн. американци?! През това време ще се заразят още хора и то в геометрична прогресия.
  Хайде стига с лъжите с които "оправдавате" съвсем други цели,а не защитата на здравето на хората! Коронавирусът беше само предлог да бъде въведена зверска и ненужна карантина,която да спре икономиката и по този начин да се удари Тръмп (и Борис Джонсън)...

 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  "Коронавирусът беше само предлог да бъде въведена зверска и ненужна карантина,която да спре икономиката и по този начин да се удари Тръмп (и Борис Джонсън)..."

  Тръмп още в началото на мандата си обезкърви Американски агенции за борба със заразните заболявания, когато съкрати епидемиолози и специалисти, под предтекст, че така спестявал средства, много хора не си даваха сметка какви ще са дългосрочните последици от това.

  Сега вече всички разбраха какво точно е направил и то го разбраха по трудния начин.

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/mar/24/trump-cuts-undermine-coronavirus-containment-cdc-watchdog-report

  "The Trump administration badly undermined the effort to contain the coronavirus outbreak by getting rid of most staff tasked with identifying global health problems in China while repeatedly attempting to slash funding for the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), according to a new report by an environmental watchdog."

  Специалисти епидемиолози от ранга на доктор Фаучи предвиждат епидемия в САЩ още в началото на мандата на Тръмп. Статия още от 2017: https://bit.ly/39dCEyF

  Но естествено този "гениален стратег", последните 3 години прави точно обратното на съветите на специалистите - спира фондове за борба със заразни заболявания. Съкращава персонал в агенции за борба с инфекциозни болести. И за капак последните 3 месеца говореше някакви пълни небивалици:

  "We are doing great. Only a few cases. It`s gonna disappear... just like magic!"

  Е, резултатите не закъсняха...

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Мда, и литераторите почнаха да разбират от вируси, да ни обясняват статистическите разлики и да правят изводи за характера на епидемията. Резултатът не е много качествен, но карай - лаф да става.

 15. 15 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  "Да предположим,че в САЩ коронавируса беше засечен веднага и веднага е решено да се действа. Но как??? Колко време (тоест МЕСЕЦИ) ще отнеме да се произведат тестове и да се тестват 325млн. американци?"

  Корея, с 65 милионно население, успя да заравни кривата с около 250,000 теста Януари - Февруари.

  В САЩ в началото на Март имаше направени 1000 теста и президентът им тръбеше, че са в страхотна форма. КОгато СиДиСи бяха разкритикувани за липсата на тестове просто спряха да обявяват бройката направени тестове, без да дават обяснения защо.

  Толкова за вашите оправдания.

 16. 16 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#13] от "dpnps":

  Възможно е Тръмп и спецовете създали вируса, да работят в един и същи екип, за едни същи хора! Всичко е планирано от години.

 17. 17 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Смислено до момента, когато стигна до Тръмп. И започна да дава прогнози и да бистри политиката, за която, очевидно, всеки - с титла или без, се смята за експерт.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2202 Весело

  До коментар [#16] от "Веселяк У":

  Възможно е и всичко това е планирано от рептилите.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Весело

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Научна стойност?
  Доцент?
  Хайде бре Даскале. .....приземете се вече. ....и така да го обсъдим. ...!
  Най хубавото на тази статия е че тя няма нужда от никакви научни аргументи ....
  Това е нещо като резюме .....
  И ето ,че вече се появяват и такива статии. .....понеже преди три месеца това беше невъзможно. Тогава един от големите лозунги беше. ...'' ще видите вие след 15 дена какво ще е у вас''......
  15 те дни минаха .....после още толкова. ....и още толкова. ....
  Накрая се оказа, че колкото и да е вирус. ....той подбира .....
  А автора , че е доцент ,е похвално ......
  Явно се е сетил ,че и той е посмъртен.....и е написал самата истина. ...

  Bukalemun
 20. 20 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Истината е, че в демократичните страни опозицията винаги ще критикува каквито и мерки да се предприемат и правителствата хем първоначално закъсняха, хем мерките бяха недостатъчно строги в създалата се обстановка.
  Даже и в България веднага се надигна вой срещу ограничаване на правата на гражданите с цел трупане на политически дивиденти.
  В по-традиционните (така да ги наречем) държави необходимите мерки по правило не се подлагат на такава критика, а се изпълняват.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  посмъртен
  =======
  Извинявай авторе. ....
  Простосмъртен

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Любопитно

  До коментар [#12] от "deaf":

  Коронавирусът беше само предлог да бъде въведена зверска и ненужна карантина,която да спре икономиката и по този начин да се удари Тръмп (и Борис Джонсън)...
  ========
  Нещо подобно твърдя и аз.....но да речем, че не сме прави ....
  Много е странен тоя вирус .....
  Така подбира ,че просто не е за вярване. ....
  До крайност е интелигентно прост .....
  Удари такива точки на планетата ,които заплашват най много със санкции. ....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4098 Неутрално

  "Вместо това доброто ни справяне захранва едно все по-надигащо глава убеждение, че кризата у нас е измислена и наложена на хората под формата на ограничения и неудобства."
  ============
  Това се тиражира от всички медии, свикнали да повтарят колко сме зле.
  Представяте ли си "Факти" до похвали правителствените мерки?

  Еретик
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Отвоюваните от съвременната медицина допълнителни годни живот имат лоши страни дори и без вируса.
  Всеки от нас познава стари хора в тежко състояние. Хора растения. Не мога да нарека годините в състояние на растение отвоювани години.

  подпис
 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 867 Любопитно

  Учудват ме такива апокалиптични статии в "Дневник". Мислех, че сте привърженици на Мангъров. "Обикновено вирусче, една седмица парацетамол и си на крака. Зщо да си скапваме икономиката?"

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4098 Весело

  Мда, и литераторите почнаха да разбират от вируси, да ни обясняват статистическите разлики и да правят изводи за характера на епидемията. Резултатът не е много качествен, но карай - лаф да става.
  —цитат от коментар 14 на stein

  +++++++++++++

  Сега е време лекарите да натиснат литературата и да ни го върнат.
  Само да припомня, Димитър Димов е бил лекар. Ветеринарен.

  Еретик
 27. 27 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Ювелирно!
  Блестящ опус за биологично-културната обреченост на европейската цивилизация!

  Сега очаквам Мартин Камбуров да ни зарадва с дискурс за епидемията като наказание свише на страните с най-комерсиализираните колективни спортове. Изцяло се покрива извадката!
  ....
  Слочаенос?

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  101 са причините за различните влияния на вируса, но може би най-значимата е начина на отчитане на причините за смъртта на хората.
  Ако човек почине при автомобилна катастрофа, но е заразен и го отчетем като жертва на вируса е едно, а другото е още по-лесно. При наличие на какво да е друго заболяване, то става причина за смъртта и човека не влиза в графата жертва на епидемията - това според мен е причината за необичайно ниската смъртност в Азия и евраазийска Русия, доколкото не сме чули да са открили цяр за тази болест.

 29. 29 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  Възможно е, разбира се. Възможно е всеки от нас да е рептил...на вас, не ви виждам очите, но ако са с вертикални зеници...:))

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  До коментар [#5] от "kilgore":

  Точно. Съвременната медцина не лекува ,а удължава живота в болест , а понякога и болка

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  Симулакрумът-кикимора пак писал. Дялан камък, от всичко разбира.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#6] от "dpnps":

  България заедно с Германия са на първо място в света по относителен брой на домакинствата, в които един или пове4е 4ленове са над 60 години - 52%. В Германия или Италия процентът на възрастните е незна4ително по-голям - 28,4-29,4% срещу 28,1% в България.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Именно. Колко са преките и косвени жертви на пандемията ще се разбере едва като се сравнят данните за помесе4ната и годишната смъртност тази година с данните от предходните. Отделно в доста неразвити страни дале4 не вси4ки слу4аи на смърт се регистрират, а пък при епидемии и изградената система за регистрация се нарушава.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Неутрално
  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  Отделно 4е естественото дълголетие на 4овека не е с десетина години по-малко от изкуственото- до 19-ти век продължителността на живота навсякъде е под 35 години, а в пове4ето страни 20-25 години.
  И кое е критерият за естествено и изкуствено дълголетие днес - изто4ноазиатските тигри, където продължителността на живота гони 85 години или България с нейните 75 години?

 35. 35 Профил на Carrie Dee
  Carrie Dee
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Наистина ли смятате, че заразата е пощадила по-бедните страни в Африка или Южна Америка? Защо приемате, че възможностите на тези държави да тестват и следят заразата са наравно с тези на САЩ например? И защо предполагате, че корумпираните мафиотски правителства в повечето от тези места биха споделили каквито и да било по-сериозни данни? Нали всеки тарикат-диктатор се бие в гърдите в момента, че всичко е наред и злия Запад, начело със САЩ, си плащат за грешките. Много постно откъм критично мислене в тази статия, типично университетско съчинение.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Весело

  Впрочем фактът, че Белгия, от която се управлява Евросъюзът, е с най-висока смъртност, откънтява като горчива ирония. Същото се отнася и за центъра на САЩ и на света - градът Ню Йорк: без него САЩ биха имали смъртност, близка до тази на Германия.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Весело

  Мъчна статия за форумния турбо либерал.....:).....няма и 50 коментара ....
  Да видим до вечера дали ще има и плачещи....че Бг не се е солидаризирала със елитния запад ,по смъртни случаи ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  Вирусът е низка природа, която идва като структурна реакция срещу изкуственото надграждане и подобряване на природата. Това, което вирусът прави, е да възстанови някаква естественост, да ореже изкуствено отвоюваните години допълнителен човешки живот.
  ========
  Откъдето и да се подхване .....статията е пълна с фрапиращи и спиращи дъха истини .....
  А колко по лесно щеше да е ако вместо 'Covid 19'...пишеше 'скрипал'.....или нещо подобно. ....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Интелигентни и подготвени литературоведи като Камбуров имат какво да кажат за пандемията. Познавайки в дълбочина световната литература, ти добиваш познания и по история. А всеки кадърен историк знае, че няма нищо ново под слънцето. Човечеството и преди са го сполитали такива събития - например описаната от Тукидид чума в Атина, когато смъртността е 30%, или пък Черната Смърт през 14в, когато са изтребени минимум 75 милиона. Единствената разлика сега е, че човекът прекалено много се е възгордял, разглезил и отпуснал. За всичко има мобилно приложение. Децата не знаят как точно се добива месото на трапезата. Никой не мисли къде точно отива съдържанието на тоалетната, след като пуснеш водата. Земеделието е възможно най-неатрактивният сектор, в който да си търсиш работа. Всички предпочитат да са планктон по офисите и най-добрите им години минават в офис с климатик, вместо да се борят с елементите в тежка прегръдка. Междувременно науката и медицината дадоха на човека дълголетие, но не и истинско здраве, да не говорим за щастие. В Америка всеки трети е на розови хапчета - Занакс, Прозак и т.н. Добавихме години към живота, но не и живот към годините.

 40. 40 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#39] от "aldoushuxley":

  "Добавихме години към живота, но не и живот към годините. "
  Блестящо! Поздравления!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 41. 41 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  Защо да няма литературен теоретик след всички математици и философи? Очаквам с нетърпение анализ от вокален педагог.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#6] от "dpnps":България заедно с Германия са на първо място в света по относителен брой на домакинствата, в които един или пове4е 4ленове са над 60 години - 52%. В Германия или Италия процентът на възрастните е незна4ително по-голям - 28,4-29,4% срещу 28,1% в България.
  —цитат от коментар 32 на Patsis


  Това при положение,че има много неотчетена емиграция.А емигрират млади хора,така че напълно е възможно да сме на първо място по този показател.

 43. 43 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Хубава статия.
  Свеж полъх на мухлясалия фон от дичев, смилов и още една плеяда буквоеди без вдъхновение и собствена мисъл.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2044 Весело

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Спокойно, Мушко, етническите българи са първи по този показател!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK