Рано е да мерим дълбочината на рецесията

Рано е да мерим дълбочината на рецесията

© Цветелина Белутова, КапиталАко си припомним събитията от зимата, включително началото на пандемията в Китай, здравната криза в първоначално засегнатите европейски страни в края на февруари и последващите ограничителни мерки за придвижване, обществен и стопански живот в средата на март, данните за динамиката на БВП през първото тримесечие на 2020 г. не са изненадващи:


1/ Експресните оценки на НСИ сочат ръст на БВП от 0.3% спрямо предходното тримесечие и ръст от 2.4% спрямо същия период на 2019 г. Това все пак са доста по-ниски стойности от средносрочния тренд и очакванията за 0.6-0.8% ръст на тримесечна и 3-3.5% ръст на годишна база, така че безспорно конюнктурата рязко се влошава. Позитивните стойности всъщност логично отразяват факта, че у нас извънредното положение засегна едва две седмици от месец март, или около 1/6 от целия период, а преди този момент на практика България нямаше заболеваемост, която да влияе на стопанската активност.


Зимният туристически сезон също се разви успешно с изключение може би на пропуснати няколко седмици на частично натоварване. Сериозните затруднения в международния транспорт също се случиха в този период и дори тежко засегнати от епидемията страни едва тогава блокираха границите си. Данните за наетите лица и заплатите за първото тримесечие също показват, че до края на март кризата все още не се отразява сериозно на заетостта, а доходите спадат отчетливо само в хотелиерството и ресторантьорството. Все пак, номиналният ръст значително се забавя, и на годишна основа е под 6%, при устойчиво поддържани темпове от около и над 10% през последните четири години. Задържането на заетостта и доходите, поне до последните седмици на март, е и обяснението за отчетеният ръст на крайното потребление за тримесечието с 4.1%.
2/ Индустриалните износители също имаха добри първи два месеца на годината, като едва март индексът на индустриалното производство отрази започващата криза. Също така характерът на бизнес отношенията с основни търговски партньори предполага влошаването на средата при тях да се пренесе с известно забавяне към България. Отделно, понижаването на стопанската активност в част от страните в еврозоната изглежда има и структурни причини извън пандемията, тъй като виждаме по-ниски стойности на индекса на промишленото производство още от есента на 2019 г. През март обаче се отчита драстичен спад от 12.9% спрямо същия месец на предходната година, като в Италия той е 29.3%, във Франция - 16.8%, а в Германия - 14.2%. Като изключим Словакия, която заради огромната си зависимост от автомобилостроенето беше незабавно засегната, повечето страни от Централна и Източна Европа отчитат по-нисък спад в индустрията. България следва сходна траектория, като за март промишленото производство се свива с 6,9% на годишна основа, а износът на стоки - с 8.8%.


3/ Описаната последователност на развитие на кризата е отчетливо различима и в експресните оценки на БВП за първото тримесечие в европейската икономика. За целия ЕС спадът на годишна основа е 2.6%, докато за еврозоната е 3.2%. Първите засегнати очаквано са Италия, Франция и Испания, като спадът при тях е над 4%. С изключение на Словакия, повечето страни от ЦИЕ отчитат ограничен спад или дори ръст, подобно на България.
Доколкото статистиката действително потвърждават рязкото влошаване на стопанската картина, вече отчетено и от множество изпреварващи показатели, за дълбочината на кризата ще трябва да съдим по данните за второто и третото тримесечие.


Анализът е на Института за пазарна икономика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Весело

  Лъчко нещо не е оптимист. Що не се посъветва с корифея на телферите и крановете от Габрово да види що е то това оптимизъм и розови очила. Пък и ще научи как сами Габрово вече са завзели някои световни пазари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Догодина м. Март ще се гледат измеренията за цялата 2020 г.
  Прогнозно спад на БВП - между 5.5% и 6.5%.
  Свиването от около 8% ще се отрази в близо 4% ръст на безработицата.
  Т.е. отиваме на двуцифрени стойности:
  (дано се ограничи "само" между 10% и 12%)
  Бифлация - т.е. инфлация при храни и лекарства + дефлация (всичко останало).
  Автомобили (нови и втора употреба), мебели, дрехи, техника...
  Сумарно дефлацията може да варира дори между 2% и 3%?!
  Спад в наемите тази год. между 30% и 40% - първо офиси, после жилища.
  Това вероятно ще натисне надолу и цените на самите жилища (през 2021 год.)

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3662 Любопитно

  Рецесията......една от многото грешни терминологии в съвременния икономически речник.
  Когато на едно дърво му окапват листата на есен......в рецесия ли е?
  Но нищо......Covid 19 ще коригира всичко.....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Любопитно

  До коментар [#4] от "Julius":

  Горе-долу същото очаквам и аз, без такъв спад в жилищата в София, а и в страната. Виж, за офисите едно 15-20 % няма да са изненада.
  Чакат ни тежки месеци и ако някой каже, че 2021 ще се възстановим - лъже.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  Рано или късно - трябва да се престане да се мери по БВП - а да се пресмята реален обем на икономиката, както и да се подходи най-вече с разум !!!
  Например - идиотизъм е здравната система да се изчислява , като пазарна, защото както видяхме - за възхода на пандемията съществената роля изигра подчинението на здравеопазването на пазара и появата на гигантско неравенство във възможностите да се лекуваш. А се оказа, че тази недъгава здравна система за броени дни може да види сметката на цялата икономика!!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Любопитно

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нали знаеш, че песимист е добре информиран оптимист.
  Колегата от Габрово не е лош човек всъщност въпреки икономическите небивалици, които пише, не знам дали ги вярва или така са му казали.
  Чакат ни мрачни времена.

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  “ ръст на БВП от 0.3% спрямо предходното тримесечие ... така че безспорно конюнктурата рязко се влошава”
  ——
  Не бе, бако! Не се влошава, а се е влошиЛА още преди да кихне първият заразен в територията. Защо??? Сега сичко ще го стоварите на бедното вирусче.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  За съжаление го знам и предупредих доста отдавна. Ти поне си паметлив. Предупредих и за нелепите и погрешни икономически политики(меко казано) на Шайката в този исторически момент.
  Дадох и безплатно някои полезни и работещи решения но вече съм ням по въпроса. Нека "светилата" се оправят сами.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз съм казал 117 милиарда БВП за 2020 година, което като сложиш инфлацията е спад със 3,6%.
  580 000 безработни максимум по някое време.
  Спад в цените на активите с 20%.
  Което сравнено с другите икономики е оптимистично.
  Не забравяйте, че България има заделени 2,7 милиарда лева за Хемус, 800 милиона за Видин Ботевград, което ще стимулира поне 1% растеж.
  Сега проумя ли най-накрая.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Кога съм писал небивалици и кога не съм познал числата. Аз какво да направя като обстоятелства изискват някой продукти, които тукашните заводи се организираха и започнаха да бълват. Най-качестеените в света и ги заринаха с поръчки допълнителни. За години напред. И аз какво да направя, че 80% от телферите в Италия и 50% от тези в Германия са габровски. Ами имат си пазар в 100 страни. От най-големите кранове по пристанищата до най-малкото телферче.
  А за България аз какво да направя като храните се вдигнаха. Зърното със средно 100 лева на тон. Или, че химическата индустрия има заявки за дезинфектанти или, че спирта се търси с тонове и Захарни заводи Горна Оряховица примерно бълва. И така нататък.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Весело

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Ти ни кажи за телферите и крановете. Това най ме кефи !!! Никога няма да достигнем 117 000 000 000 за 2020. Освен ако не станем свидетели на голямо повишение на цените на стоките и услугите и енергоносителите на дребно. От производство и услуги по цени от 2019 няма да ти се получи прогнозата.
  Ако в Габрово ядете и колците от статистиката то не навсякъте е така !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  При дезинфектантите вече се пренасити и печалбите падат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добре де. Ще видим. Самият факт, че в София в края на април имаме 1,8% безработица, във Варна 4,8%, а аз очаквах много безработни именно там щото услугите да основни значи ще позная най-вероятно.
  Като ти са интересни телферите ела и си ги гледай. На мене не да интересни:)

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Изнасят обаче. Фирмите за опаковки тука работят повече от шивачките. Даже карат тези дето да без работа да вземат работа по домовете докато заводите им почнат да работят. Ама то и Американ Стандарт започва да работи от днес. Та изнасят най-вероятно. Щом бълват.
  А забравих дървопреработвателните заводи. Логично работят нон стоп. Особено с истерията с тоалетната хартия.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Кое ще видим експерте ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмет, цените тихомълком се повишават. Това е лошото. Тоест, АКО има ръст (в което не вярвам) ще е за сметка на реалната инфлация. Не на съобщената ни от стъкмистиката. Но това е все едно да надуеш един балон, вместо да произведеш пет балона - въздух под налягане.

 19. 19 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julius":Горе-долу същото очаквам и аз, без такъв спад в жилищата в София, а и в страната. Виж, за офисите едно 15-20 % няма да са изненада. Чакат ни тежки месеци и ако някой каже, че 2021 ще се възстановим - лъже.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser

  Неизбежно е - като гравитацията.
  Падането на наемите ще повлече и цените.
  И това горе ми е оптимистичната прогноза.
  ===================================
  Песимистичния ми вариант включва:
  Спад на БВП с >10%
  Безработица >15%
  Следващата зима да се запомни като зимата на В.Г.
  Но ако имаме късмет ще ударим дъното догодина...
  И от пролетта на 2022 г. да почнем леко да растем.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами ще видим февруари 2021 година колко ще ни е БВП и как пак ще позная, че ще е 117 милиарда лева:) минимум.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":

  Това го знам и знам какво ще стане със социалното напрежение. Сагата с Божков ще им е мил спомен .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  По кои цени експерте и при каква годишна инфлация?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  С невиждана ярост ни наближава рецесия .... И за септември ще трябва плашило

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2996 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Ягодите може да ни изиграят лоша шега . Бързо им се срина цената, явно наводнихме ЕС пазара

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3662 Весело

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  А в Гърция времето е било горещо.....

  Bukalemun
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Измервачи на РЕЦЕСИЯ :) колко ще струва теста за измерване на рецесията ? По е удачен МЕДИЦИНСКИЯ ТЕРМИН , където цели системи от организма ОТКАЗВАТ ДА ФУНКЦИОНИРАТ. И, когато те управляват или съветват ДЕ..... , приличат на действие ПРИЛИЧАЩО НА МУХА БЕЗ ГЛАВА. Общественото ТЯЛО изпълнява комади на ГЛАВАТА. Когато тя има в ГЛАВАТА СИ БРЪМБАРИ , ...и никакъв опит да патрави нещо ...., спешно се сменя главата ( за разлика от човешкият организъм ) общественият позволява вкарването на НОВ СОФТУЕР. Колкото по малко пазарни ГЛУПОСТИ в стил ХЕЙЛЕ ЛАЙКИ ...., по реални команди , толкова по добре.

 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  Разбира се,че е рано защото вижте за първото тримесечие какво се получава-Брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2020 г. намалява с 3.3% в ЕС-27 спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни. За същия период БВП в България нараства с 0.3%."Нека да минат поне още две тримесечия.Да се види дали ще тръгне икономиката ни-имам предвид - Промишленост,транспорт,туризъм,дали ще има повече търговия,а и да не забравяме зависимостта си от Ковид-19 и какво въздействие ще има тази зараза върху икономиката ни.Другото е хвърляне на боб.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Весело

  Всъщност, тази година трябва да има дефлация - заради кризата търсенето пада, цените също ще паднат, паднаха драматично и горивата.
  пп. А и като излезе държавата на пазара на бензин - олеле, плаша се.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Така е Лъчо, много е рано, към края на годината ще почнем с изчисл вълна.енията, само в грипния сезон да не се завърне грипната вълна.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3662 Весело

  До коментар [#32] от "dejmos":

  :).....
  Преди около година.....в една статия пишеше.....
  " Гърция е отчела икономически растеж, само - 1,4%....вместо очакваните - 2,5....".....

  Bukalemun
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  .... А се оказа, че тази недъгава здравна система за броени дни може да види сметката на цялата икономика!!!
  —цитат от коментар 7 на karabastun


  Един от малкото ти постинги, на който сложих (+).
  Малко от теориите на конспирациите, но дали цялата тази истерия на здравната с-ма не бе за да се види сметката на собствеността в икономиката? Тъй като природата не търпи вакуума от фалиралите малки и средни предприятие бързо ще се запълни, големите ще се уедрят, все неща горе-долу логични.
  Но се появяват нови идеи за държавен, или публичен сектор, в който принципалът ще са правителствени органи, или направо министри (на първо време бензиностанции), или нещо като държавен капитализъм. Все още е твърде рано, но 12 години наивност вече ни струва твърде скъпо!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Много странно заглавие, особено ако е поставено от автора Лъчезар Богданов.
  В България рецесия няма (за сега). До 30.09.2019 няма как да влезем технически в рецесия.

  Впрочем в целия ЕС само няколко държави са в рецесия (причината не е КОВИД-19, доколкото него го нямаше през Q4-2019).

  Термина "рецесия" означава реалният икономически растеж да е отрицателен за период от поне две последователни тримесечия.
  Подчертавам две последователни тримесечия.

 45. 45 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Във Варна безработицата ти изглежда ниска, защото зимния сезон през който удари вируса т.е. периода декември до май традиционно е мъртъв за туризма тук. Така, че тези хора вече са си били без работа още преди пандемията и няма причина да очакваш, че тепърва ще се регистрират като безработни. Така, че анализа на цифрите и е погрешен - трябва да прибавиш тези 4.8 процента към вече същестуващата безработциа в региона. Ако пък вземем под внимание факта, че много хотели са "на сиво" по отношение на персонала, наемат "под масата" и т.н. действителният брой на безработните вероятно е по-висок.

 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":Кога съм писал небивалици и кога не съм познал числата. Аз какво да направя като обстоятелства изискват някой продукти, които тукашните заводи се организираха и започнаха да бълват. Най-качестеените в света и ги заринаха с поръчки допълнителни. За години напред. И аз какво да направя, че 80% от телферите в Италия и 50% от тези в Германия са габровски. Ами имат си пазар в 100 страни. От най-големите кранове по пристанищата до най-малкото телферче.А за България аз какво да направя като храните се вдигнаха. Зърното със средно 100 лева на тон. Или, че химическата индустрия има заявки за дезинфектанти или, че спирта се търси с тонове и Захарни заводи Горна Оряховица примерно бълва. И така нататък.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  така като гледам засилката за крановете изглежда е въпрос на време Габрово да купи Либхер. понеже гледам че имаш вътрешна информация за седмици или месеци говорим?

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Врачки много в България.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julius":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Добър коментар по темата!

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Реалността ще стане ясна в края на годината, когато ще имаме картината по тримесечия и ще ясно в основни линии колко хора ще са останали без работа!Страшно много ще натежи в посока надолу очертаващия се много слаб летен туристически сезон и силната ни зависимост от икономиката на ЕС/промишлените поръчки/!Да не забравяме, че правителствените мерки/ които са неадекватни според моето скромно мнение като се сравнят с белите държави/ също ще дърпат надолу икономиката на България , а ние емигрантите ще изпращаме значително по-малко пари у нас!

 50. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Минимум две-три години , за да се възстановим!

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Любопитно

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  За кой колега от Габрово става дума...........?За мене или някой друг............?!Просто питам , защото ми е много любопитно!

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Мене тези цифри за заделените милиони не ме интересуват, защото те ще бъдат окрадени!Интересуваме реално колко ще се влоши /и без това трудният живот/ на редовите българи?!И ме интересува кога тези които управляват България ще осъзнаят , че така не може да се продължава с гръмки приказки, кражби от еврофондовете и празни обещания колко се подобрил живота на хората у нас!

 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Весело

  До коментар [#51] от "bat_plamen":

  Не е за теб, за Истината.

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Весело

  До коментар [#53] от "boevbisser":

  Благодаря!То беше ясно , но все пак да попита човек!

 55. 55 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  "...80% от телферите в Италия и 50% от тези в Германия са габровски..."
  Пак глупости пишете. Познавах както собственика на Misia paranci, така и шефа на българското ваншнотърговско дружество, което му даде бизнеса с телферите в Италия. Българските телфери там имат значително, но не и доминиращо присъстие /макар и с марката Misia paranci/. Няма шанс български телфер да бъде продаден в Германия /за съжаление/, още по-малко кран. Знам няколко маргинални германски фирми, които направиха единични опити да продават нови български телферив Русия, маскирани като германски. Телферите, които бяха в ГДР са демонтирани; много малка част бяха върнати в Габрово за рециклиране с последваща продажва в Русия /някъде 1999 г тези операции приключиха/.
  Не пишете за неща, които не разбирате. Създадохте в този форум негативно отношение към Габрово и габровци. Многократно съм Ви напомнял - това е и моя град.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK