Търси се смислен разговор. Защо България няма да спечели от натиска върху Скопие

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през 2019 г., когато подписаха програмата за културно сътрудничество.

© Юлия Лазарова

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев през 2019 г., когато подписаха програмата за културно сътрудничество.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Мине, не мине време и темата за отношенията със съседна Северна Македония излиза на дневен ред в София. През миналия октомври това се случи с приемането на т. нар. Рамкова позиция от страна на правителството. Сега - с настояването ЕС да приеме формулировката "официален език на Република Северна Македония".


Също така България иска да види "конкретни резултати" от работата на съвместната историческа комисия. От Скопие се очаква и да се откаже от претенции за признаване на македонско малцинство у нас. В противен случай България заплашва да блокира преговорите за присъединяване към ЕС, които се очаква да започнат наесен.
На пръв поглед подобна твърда позиция има своята логика. В момента София е в силна позиция. Началото на присъединителните преговори е моментът, когато от страна-кандидат могат да се изтръгнат значителни отстъпки. Ако България смята, че на карта е заложен жизненоважен национален интерес, тя няма как да не се възползва от възможността пред нея. По същия начин, по който премиерът Борисов извоюва подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 1 август 2017 г. Дълги години Никола Груевски отказваше да приеме подобен документ. Но за Зоран Заев беше от изключителна важност да рестартира процеса на евроатлантическа интеграция, а без благословията на София - и най-вече Атина - нямаше как.


Проблемът обаче не е в краткосрочните решения и ходове, а в дългосрочните цели.


Какво точно преследва България в стратегически план?


Ако някой в София си прави илюзии, че един ден в Скопие ще си посипят главата с пепел и ще признаят българската версия за македонската история и език, със сигурност го очаква лоша изненада. Още повече, ако смята, че най-сигурният начин за реализирането на тази цел е дипломатически натиск.


Резултатът ще е точно обратният. Всяка отсъпка от страна на Северна Македония ще отприщва вълна на антибългарски емоции и в крайна сметка легитимация на "държавно спонсорираната идеология на анти-българска основа", ако трябва да цитираме Рамковата позиция. В Северна Македония предстоят избори и София вече подхвърли удобна топка на "патриотите" от ВМРО-ДПМНЕ. Вероятно е възможно - след много извиване на ръце - съвместната комисия да обяви Гоце Делчев за българин, а Съветът на ЕС да приме формулата "официален език".


Но и София ще трябва да плати политическа цена.


Ако българската стратегия цели сближение със Северна Македония въз основа на общо минало и споделено бъдеще, то тогава пътят е съвсем различен. Той минава през диалога, а не през опитите за едностранен диктат. По тази причина въпросите за историята и езика не бива да са във фокуса на междудържавните отношения. В противен случай попадаме в игра с нулев резултат - ако едната страна печели, то другата непременно губи.


За да има резултат, в диалога трябва да участват историци, експерти и граждански дейци, които не гледат на себе си като бранители на нацията. Той трябва да почива на реалностите. Първо, македонската национална идентичност е факт. Как, кога и при какви условия се е формирала тя, е сложен въпрос. Лозунги от типа "изкуствена нация, създадена от Тито", "проект на Коминтерна" и т.н. не са основа за особено смислен разговор. Нито пък настояването, че македонски език не съществува, тъй като той е регионална форма на българския (становището на БАН).


На второ място, както посочи и първият македонски външен министър и виден интелектуалец Денко Малески, факт е, че мнозинството национални деятели в днешна Северна Македония от 19 и първата половина на 20 в. са с българско самосъзнание. За хора като Гоце Делчев изборът между "българин" и "македонец" е бил непонятен. С други думи,


и македонската, и българската общественост имат какво да преосмислят.


Въпросът за езика няма как да бъде избегнат на ниво ЕС. Но с добра воля и дипломатическо умение може да се постигне много. Дори и Скопие да склони на формулировката "официален език", важно е подобна отстъпка да не наклони везните на предстоящите избори. Ако България желае Заев да се върне на власт в Северна Македония, тя трябва да даде едно рамо. Въздържането от словесни престрелки и отместването на вниманието от съвместната комисия и съответно препирните за това кой какъв бил по национално самоопределение е особено важно. Пълната подкрепа за начало на преговори също.


И най-накрая, признаването на македонско малцинство не е на дневен ред. Чл. 11 ал. 4 на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, гласящ: "Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани на територията на другата страна в съответствие с международното право", е напипал точната формула. Казано иначе, Северна Македония има възможност да помага на всеки български гражданин, който въз основа на етническо самоопределение е потърсил и получил нейно гражданство. Това решение е изгодно и за двете страни.


Северна Македония е изправена пред важен кръстопът. България има шанс да изиграе положителна роля и с това да извлече дългосрочни дивиденти. Или пък да извоюва някоя пирова победа, която да трае от ден до пладне.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (212)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2708 Гневно

  Бечев ти си ясен! България няма собствени интереси в Македония и трябва да подкрепя евроатлантическите за бързото и приемане в ЕС за да бъда откъсната от Масква! По същата логика можеш да предложиш и на България тясно сближаване до пълно присъединяване към Турция за да се отървем веднъж завинаги от руската заплаха!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  и как ще осъществим националния интерес да не си предадем историята ако не чрез дипломатически натиск?
  като е ли пишешия пише от белград....

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Македонците не виждат явната заплаха шиптърите да ги претопят, ами се занимават с България по сръбски внушения!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  Поредица грешни политика на София започнали с прибързаното и безусловно признаване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Познаваш ли достатъчно македонци, за да си поне малко наясно какво мислят те по темата?
  Реалностите там са точно такива вече, каквито ги описва авторът, независимо дали ни харесва или не, и и независимо защо се е стигнало дотук.
  Няма по-хубаво нещо от мирното съжителство със съседите.

 7. 7 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Бечев си мисли, че антибългарската реторика ще изчезне, ако станем по-добронамерени и ако признаем съществуването на отделна нация и език. Да не би те да станаха по-добронамерени, когато България първа призна независимостта на Република Македония? Или когато им пратихме оръжия по време на албанските бунтове?

  Не, Бечев. Ще станат по-добронамерени, когато елитът им се смени от просръбски на пробългарски. А това няма да стане с благи приказки. Има една приказка: бий, за да те уважават.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Не е хубаво да обиждаш. Аз не те обиждам.
  На мен не по-малко от на теб не ми харесва ситуацията, просто обаче я приемам такава, каквато е и не виждам по-смислен начин от диалог.
  За друго отдавна е късно, изпуснахме влаковете.

 12. 12 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 557 Весело

  Лозунги от типа "изкуствена нация, създадена от Тито", "проект на Коминтерна" и т.н. не са основа за особено смислен разговор.
  ________

  Не става ясно от иначе подробната статия кои от т.н. лозунги са лъжа?

  Нелицеприятните исторически факти на първо място са факти, а чак след това нелицеприятни и обикновена са такива само за някои. Изумително е как основният аргумент срещу по-твърда българска позиция е опасността да ни се обиди страна, чиято образователна система е изградена на принципа "за България лошо или нищо".

  #ляволибераленДневник

 13. 13 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Много е важно Македония да влезе в ЕС, но не и с крайни компромиси от наша страна.
  А ситуацията с езика е приблизително такава, каквато би била, ако Щатите поискат да се признае американски език...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 698 Неутрално

  В противен случай попадаме в игра с нулев резултат - ако едната страна печели, то другата непременно губи.
  Титан на мисълта! С конкурс ли ги избирате такива?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гогич":

  И как точно ще ги биеш ? Хайде малко по-умно и реалистично. Не забравяй, че сме в ЕС в 21-ви век.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#10] от "vlq37647807":

  Няма значение кой. Пише се на България и се прецакахме сами.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Бечев е ясен. Тезите му са копие на американската визия за Балканите, която не се отличава с разбиране на детайлите, а подхожда опростено.
  По отношение на Скопие трябва малце тиха дипломация - нека поврат пет-шест години в собствен сос, без да отворят нито една глава, и ще се сетя какво се иска от тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 375 Любопитно

  Бечев,
  Защо не направиш същия анализ за дипломацията на Гърция, която успя да смени името на държавата им, успя да преименува летища, магистрали и един куп други неща, пък сега северномакедонците тичат към гръцките плажове

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Тъпо и грозно изказване и напълно ирелевантно на дискусията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-правилна е позицията на БСП !

  т.е. До 1944г. историята и езикът в Македония са български.
  След 1944г. започва формирането на нова нация и език в Македония.

 23. 23 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Лошото е че няма как да поставим нещата на равнина нога с бедните македонци! За тях демагогията и липсата на реален поглед върху историята е стандарт срещу който единствен аргумет е уставния натиск.

  dame
 24. 24 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Лошото е че няма как да поставим нещата на равнина нога с бедните македонци! За тях демагогията и липсата на реален поглед върху историята е стандарт срещу който единствен аргумет е уставния натиск.

  dame
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Всякакви ПСЕВДОУЧЕНИ ще дадат най -идиотското предложение , особено ако преподават и живеят в САЩ. Това не е българин, и не защитава български интереси .., а тези на едни ГЛОБА ЛИСТИ. Търсим пътя на ПАРИТЕ и всичко е ясно ...

 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 375 Любопитно

  Дори на Макрон и Рюте им идва перфектно изискването на България , защото отново си имат причина да ги бавят.
  Другия капан който им заложиха е че вървят в пакет с Албания.
  Преди 2025 година нови членки в ЕС няма да има, а дотогава не се знае , дали ЕС ще съществува в сегашния си вид

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Те мислят, че са наследници на Санде Великиот, от което гърците ги принудиха да се откажат. Сега ако искат да се наричат марсианци, езика си инджикитайски - все тая. Важно е да признаят, че техния цирк започва от 1945г. с решение на Сталин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Точно заради такива евроатлантически подлоги пуснахме Македония в НАТО, пък сега сме подложени на натиск да сведем глава и да се съгласим и за ЕС. Това, което удобно пропускат съвременните коминтерновци е, че тази нация не просто е изкуствено създадена. Македонската идентичност и нация са създадени изключително на антибългарска основа.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гогич":

  Точно така - безусловна лустрация на югославските запъртъци и изгонване на сърбоманите в Косово.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Поредица грешни политика на София започнали с прибързаното и безусловно признаване.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Бай Тотьо, нещо за грешките започнали от Гошо Тарабата, нема ли да ни кажеш?

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти какво си помисли.....че вносната демокрация, подарена ви към края на миналия век.....ще ви излезе безплатно, ли....?
  Янките нищо не дават, просто ей така.....

  Bukalemun
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Това с езика е безумие да смятаме, че ще се обърне.
  Почти 100 години тази област върви в друга посока и езикът им вече има малко общо с нашия. Дори, когато става дума за сериозни разговори, ползваме английски с колегите македонци, за да няма недоразумения.
  Шефката щеше да удари шамар на един юнак, дето й рече "Следобедо ке дода у офисо да те побарам." Побарам означава потърся...
  И на този му се разбира. Макетата от сръбски произход въобще не могат да разберат българския език - как се очаква човекът да признае, че говори български? А албанците?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#31] от "4ort":

  Оставям на теб историчаре мамин. Вие рускопоклонниците сте корифеи по темата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  НИКОЙ не дава просто ей така. Дори и твой ердо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#33] от "ironhorse":

  Колкото и да се пънеш това са реалиите. Що не пое курс на борба преди 50-60-70 години

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Ако има НАТИСК за нещо то това нещо е
  ПРИЗНАВАНЕТО не само от македонска страна а
  ПРИЗНАВАНЕТО от страна на ЦЕЛИЯ СВЯТ на факта че
  СЕГАШНА МАКЕДОНИЯ е ПРОДУКТ на СССР на СЪРБОСЛАВИЯ и на КОМИНТЕРНА

  СТАЛИН и ТИТО са стратезите и изпълнителите на противоестествения
  Франкенщайн който представляват днешна Македония и ИЗМИСЛЕНИЯТ Й
  ИЗКУСТВЕН МАКЕДОНСКИ ЕЗИК

  НАТИСКЪТ да бъде ОГЛАСЕНА и ПРИЗНАТА ИСТИНАТА за
  СЪВЕТСКО-СЪРБОСЛАВСКИЯ продукт - МАКЕДОНИЯ
  трябва да продължи и не трябва да спира с аргументите
  че пречел на Европейското бъдеще и Евро-интеграцията на Македония

  Едно влизане на Македония в ЕС със СЪВЕТСКО-СЪРБОСЛАВСКОТО й МИНАЛО
  е вредно както за ЕС така и за Македония и особено за България
  Затова НАТИСКЪТ трябва да продължи но да не се извращава и да не минава
  в РУСКОТО РУСЛО както се опитват РУСКИТЕ ПАРТИИ и ПОЛИТИЦИ в България
  да го вкарат този натиск

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "За хора като Гоце Делчев изборът между "българин" и "македонец" е бил непонятен."

  +++++++
  Статията е повече от добра!
  Всъщност кога ли нашите дървени патриоти ще приемат, че народност и нация са различни неща? На валоните от Белгия и през ум не им минава да стават французи, както австрийците да стават германци. Преди около 50 години де Гол си имаше неприятности, когато при посещение в Канада извика" Да живее независим Квебек", макар и там хората да са от френски произход.

  Много бих искал историята на Първото Българско царство да стане официална и в РСМ, а защо не и в Румъния? Но за това се иска добре подготвени дипломати, и добре формулирана национална доктрина.

 40. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не можем да се отървем от балканския ни манталитет и те това е дереджето! Искането ни за признаване от страна на Македония на български език си е селяндурска комплексарщина, откъдето и да го погладне човек. Какво искаме в дългосрочен план - земята им ли, народа им ли? Не загубихме ли ние, българите, и Първата и Втората световни войни, чиито резултати са и формирането на Македония в състава на Югославия?! Тресе ни някаква "комитска" треска, подклаждана от т.нар. "патриоти", които някак си искат непременно да си покажат селяндурщината и да "оправдаят" съществуването си.
  И още - този днешен техен официален език български ли е? Литературен български ли е? Да си го наричат, както си искат. Нас това като народ какво ни бърка и какво ни влиза в работата. За кого от българите това е жизнено важен проблем? От това, че този език безспорно е с база на местно българско наречие, ние по-богати ли ще станем, по-добри ли ще станем или просто ще имаме още един повод да се тупаме по косматите гърди и да викаме "булгар, булгар"?!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hawaii":

  С проруското управление в момента всуе се надяваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 565 Неутрално

  офицалният език е македонски. късмет на всички, които трябва да обясняват защо искаме да е официален, а не македонски, на хора и формати, които нито разборат, нито се интересуват от историческия контекст.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това с езика е безумие да смятаме, че ще се обърне.Почти 100 години тази област върви в друга посока и езикът им вече има малко общо с нашия. Дори, когато става дума за сериозни разговори, ползваме английски с колегите македонци, за да няма недоразумения. Шефката щеше да удари шамар на един юнак, дето й рече "Следобедо ке дода у офисо да те побарам." Побарам означава потърся... И на този му се разбира. Макетата от сръбски произход въобще не могат да разберат българския език - как се очаква човекът да признае, че говори български? А албанците?
  —цитат от коментар 34 на kilgore


  Ами ''побарам" си е сръбска дума, не македонска.

 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#41] от "ironhorse":

  И сега не е късно сабя да препашеш и да развееш байряка, ВМРО ще те приеме с отворени обятия, особено с изящната ти словесност, ако не са те приели вече.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Бечев ти си ясен! ....По същата логика можеш да предложиш и на България тясно сближаване до пълно присъединяване към Турция за да се отървем веднъж завинаги от руската заплаха!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Само който не е ходил в Турция не знае за топлото отношение на съседите ни към нас българите.
  След 1878г. Турция не е правила дори и опит да тормози България. Има и други факти- по време на Сръбско-Българската война (след обединението от 1885г.) Истанбул е изпратил батальон в България за евентуална помощ срещу сърбте (в интерес на истината, не се е наложило).
  Когато през октомври 1915г. руска ескадра бомбардира Варна, от Турция е отплавала турска ескадра в помощ.
  А от руската заплаха могат да ни помогнат само Брюксел и Вашингтон, и разбира се ние самите.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#41] от "ironhorse":

  Ами тогава баща ти да се е борил. И по-кротко с епитетите.
  Вероятно дори и войник не си бил ама си много наперен. Като се срещнеш със смъртта очи в очи няколко пъти може и да си седнеш на дирника.
  Писнало ми е в живота от пишман патриоти , войводи и патреотари като теб и подобните ти !!!
  Един съвет БЕЗ пари - сезирай прокуратурата и заведи дело срещу националните(според) теб предатели
  Желая ти успех !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Весело

  До коментар [#50] от "ironhorse":

  Дано попаднеш на добър доктор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#29] от "niki7":
  "Македонската идентичност и нация са създадени изключително на антибългарска основа."

  Не можеш да си представиш колко си прав! И всичко това с "любезното съдействие" и помощта на др. Георги Димитров - най-големият български предател в цялостната ни 1350 години история!
  Но . . . каквото човек (народ) сам си направи, и Господ не може по-лошо да го стори!

 53. 53 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Че македонците трябва да се придържат към договора за добросъседство, който от българска страна им отвори вратата за НАТО, или че не трябва да саботират работата на комисията - не е натиск. Най-същественото българско изискване е те да се откажат от териториални претенции към България и от педкрепата за ОМО Илинден, чиито функционери считат властта в Пиринско за окупаторска. Това е нищо повече от изискването да се придържат към договора, в който както се посочва и в публикацията, не става дума за македонско малцинство в България, а за правата на хора в Македония и в България приели гражданство на другата страна. Не като представители на малцинство. Интересно колко са приели у нас македонско гражданство? Защото в Македония са десетки хиляди, приелите българско. Що се отнася до езика и нацията - във Вардарско наистина се е формирала нация с различно от българското самосъзнание. Но никой не иска тези хора да се пишат българи. Както Борисов казва - аз съм българин и си говоря български. Там да си говорят на каквото искат. А това, на което там говорят, може и да е производно на български диалекти, но е по-неразбираемо от сръбския, например. Докато в северна Гърция потомците на славянското население си говорят чист български език. Защото никой не ги е карал да се пишат македонци. Както и в югозападна България, с изключение на сталинско-димитровския период. Който бе твърде кратък и освен репресии срещу хората не донесе нищо повече на коминтерновската идея. Как си представя някой, че хората в Банско, Петрич или Сандански ще проговорят на скопския "македонски". Когато се решаваше въпроса за името между Гърция и Македония в парламента един депутат се обърна към Скопие на чист български, призовавайки го за разбирателство и т.н. С това искаше да им каже - не посягайте и към Северна Гърция. Защото потомците на славянското население там говорят на чист български език и не са някакви измислени "македонци".

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Това с езика е безумие да смятаме, че ще се обърне.Почти 100 години тази област върви в друга посока и езикът им вече има малко общо с нашия. ...... Макетата от сръбски произход въобще не могат да разберат българския език - как се очаква човекът да признае, че говори български? А албанците?
  —цитат от коментар 34 на kilgore

  +++++
  Имам чувството, че македонския на местните албанци е по-разбираем за нас от скопския македонски.
  И една случка в охридско-местна млада дама ми представя един хотел, и ми говори на малко трудно разбираем македонски (а охридския е горе-долу нормален). Помолих я да ми говори на македонски, а не на сръбски, тя се засмя, тропна с крак- "ама на македонски ви говоря", но мина на един по-разбираем за мен език.

 56. 56 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Безполезна статия.Нито анализът е правдободобен,нито пък предлага решение..

 57. 57 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 563 Любопитно

  Не знам дали някой е ходил в Македония , но македонците лошо отношение към българските пари нямат .Приемат се левове ,евра а в краен случай и македонски денари.
  Та в Скопие и Охрид като включиш телевизора и можеш да гледаш няколко сръбски канала и няколко хърватски а български няма. Във западните части на България е пълно с фенове на сръбската музика , защото още от годините на комунизма хората гледаха сръбски канали . И тези хора не се интересуват от историята и отношението на сърбите към българите , те си харесват сръбската музика защото са я гледали .Няма как в Македония някой да си промени отношението към България само от официалните македонски и сръбски медии , без да са видели и другата гледна точка.
  В международните отношения има понятие "мека сила " , а характерно е за сегашните управляваш е точно обратното .

 58. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#52] от "Косьо Генчев":

  Точно така - огромната част от проблемите с Македония сами си ги създадохме, без да изключвам любезното съдействие на СССР, а сега искаме да ги накажем. А те как да реагират - като почнат повече да ни обичат. Глупости на търкалета.
  И мен ме боли за историята, но напълно си давам сметка, че това са вече други хора, друга нация, с друг език, независимо дали ни харесва или не. Такива са реалностите.
  А и от личните ми впечатления не намирам, че огромната част ни мразят, няма такова нещо, напротив - мнозинството уважава българите и България и икономическия ни прогрес последните 10-15 години и леко ни завижда, че сме в ЕС.
  Дано не направим някоя нова глупост, наличието на човек като Каракачанов в правителството за мен поне не е успокояващо.

 59. 59 Профил на zvz45655100
  zvz45655100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълни глупости. Какви са опорките в статията:

  1. "В диалога трябва да участват историци, експерти и граждански дейци, които не гледат на себе си като бранители на нацията..."
  Тоест, от гранто-соросоидните среди, които да клекнат пред македонските (американски) искания и "да заживеем щастливо".

  2. "Ако сме притискали Македония, нямало да са ни приятели в бъдеще".
  Напротив, с Гърция са приятели, въпреки че Гърция не отстъпи.

  3. "Македонската национална идентичност е факт."
  Именно, факт е македонската НАЦИОНАЛНА идентичност, както е факт и американската национална идентичност. Никой не оспорва съществуването на македонска нация, в която влизат всички етноси там. България отрича наличието на македонска ЕТНИЧЕСКА идентичност и ако я признае, значи се отрича от половината си народ. Ако пък признае езика, се отрича от всичките си западни говори и от историята си. Това нема как да стане.

 60. 60 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#58] от "boevbisser":
  "Дано не направим някоя нова глупост, наличието на човек като Каракачанов в правителството за мен поне не е успокояващо. "

  Така е! Не само не е успокояващо, а си е потресаващо направо! И не само той.
  'Ма каквато Тиквата, такива и Тикветата.

 61. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#58] от "boevbisser":

  Ами да си сменят граматиката. Какъв нов език с Габровската Българска граматика от 1834 година. Значи искаш да кажеш, че Неофит Рилски е написал и кодефуцирал македонски език.
  Според мене трябва България просто да забрави вече Кутмичевица, която 1150 години ни носи загуби.
  Да не говоря, че са абсолютни крадци. Всичко македонско от Северняшките хора до авторски творби.

 62. 62 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 278 Неутрално

  И Бечев и Дечев (другия дежурен писач на тази тема в Свободна Европа и Дойче Веле) съм убеден, че са добронамерени. Обаче са крайно наивни и вярващи че е дошъл края на историята, който край на историята е НАТО и ЕС и в който те си мислят че няма значение дали си македонец или българин. Те са нещо като съвременно проявление на комунистите интернационалисти, само че вярващи в някакъв интернационален ЕС в който националното няма значение. Комунистите интернационалисти им берем плодовете и до сега.
  И само да напомня, на тях и на другите бързащи да признаят всичко което си фантазират в Македония - първо има много наследници в България на македонски българи и второ и в момента все още има една прослойка на македонци с българско самосъзнание за които такова безусловно приемане на Македония в ЕС е неприемливо. Да желаем им всичко най-хубаво и най-добро, но не значи че трябва да им търпим простотията и фалшифицирането на историята. За незапознатите нормално за Македония е където е в исторически извор е казано българин или българско просто да бъде пропусанто или сменено с македонец и македонско. Да не говорим с каква омраза към България са напълнени главите на много от днешните Македонци, което е плод от целенасочено облъчване като държавна политика на държавата.
  И да добавя за българската позиция, че като тръгваш на преговори винаги е добре да искаш повече отколкото реално искаш да получиш, което Бечев - Дечев не схващат защото никага не са водили преговори. Ще преживеем и без Македония в ЕС още 20-30 години. До тогава да разчитаме че общуването на битово ниво ще промени нещата в положителна посока.

 63. 63 Профил на zvz45655100
  zvz45655100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Та в Скопие и Охрид като включиш телевизора и можеш да гледаш няколко сръбски канала и няколко хърватски а български няма. Във западните части на България е пълно с фенове на сръбската музика , защото още от годините на комунизма хората гледаха сръбски канали
  —цитат от коментар 57 на lout66

  Не си запознат със ситуацията, в Македония масово се гледа ТВ Планета, а по заведенията им звучи и българска музика, поне в Източна Македония. На практика младите македонци научават книжовен български от музиката. Само една Преслава с меката си сила е направила толкова за българските интереси там, колкото всички правителства от прехода взети заедно. Но това е хаотично влияние, ако беше организирано и България беше по-богата страна със силни служби, ситуацията щеше да е коренно различна.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#61] от "Да вярваме на истината":

  Ха ха......ще им забраниш да говорят ли?

  Bukalemun
 65. 65 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Тоя пък, за него всичко е подарък. Живей при султана в 14 и не се напъвай с размишления по европейски теми.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Положението е изпуснато преди повече от век. Три национални катастрофи за тридесет години. И все заради Македония. От некадърни и продажни царе и политици. Промиване на мозъците в този район още от 1919г,от страна на сръбските националисти. Десетки хиляди избити с българско самосъзнсние. Десетки хиляди емигрирали от там, в пределите на България. А продажната българска политическа върхушка продължава с идиотизма. Преди, заради големия брат СССР. Сега, заради големия брат - САЩ.

 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#61] от "Да вярваме на истината":

  Е как да я сменят граматиката, като от 75 години я учат и спазват, независимо дали е габровска или не, независимо дали е изкуствено измислена или не и независимо дали Неофит Рилски е кодифицирал т.нар. македонски език.
  А дано да я сменят, ама надали.
  Изключително се интересувам от история и съм чел, и продължавам да чета и съм убеден, че Македония е един от най-големите ни национални провали. Последните 10 години съм ходил 20 пъти поне там, повечето пъти по работа, и отдавна съм наясно, че нещата необратимо са променени. И е по-добре да се приеме тази промяна /то не че нещо можем да направим вече/ и да се опитаме с тези хора, които поне за мен са си братя, мирно да продължим да живеем и да работим, вместо всекидневно да се джавкаме и да си мерим историята.
  Успешен ден на всички.

 68. 68 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Не. Ще казват истината. А тя е, че няма македонски език различен от българският език от 1834 година. Това е. Ама крадците се подкрепяте. Не ми отговори след като Атила е историческа личност за Турция ора ора внуците му Кубрат, Аспарух и Тервел какви ви се падат?!

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#68] от "Да вярваме на истината":

  :).....това са си тюрки до кожата и костите....
  Какво ми ги брои.....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall": искам да знам какви са интересите на България в Северна Македония. Аз лично освен да пия бира на Охридското езеро, други нямам...

 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#67] от "boevbisser":

  Че тя Кутмичевица не Македония щото тази област никога не е била Македония след като знаеш историята ти е ясно ни създава проблеми още при Борис Първи и Симеон. И вечно носи загуби. Затова казвам, че трябва да спрем да се занимаваме с нея.
  Ние не се занимаваме с територии у милиони българи на север до Днестър занимаваме се Кутмичевица.

 72. 72 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Наистина учудващо малоумна статия! Всяка държава отстоява собствените си интереси. България досега е направила достатъчно много отстъпки от признаването първи на Македония, през благословията за НАТО без никакви условия, та до промяната на името, когато трябваше да настояваме ако географското разположение е основният проблем, то да се преименуват на Северозападна Македония. От това не са произтекли никакви изгоди или положителни промени за образът на страната ни в македонските медии или учебници. Това НЕ трябва да продължава да се толерира. Така, а всички проколхозни тролове, винящи "ДА, България" в какво ли не, само защото са поклонници на ретроградната и допотопна североазиатска кочина, могат само дгд. Също и авторът.

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#65] от "Пипера е много лют":

  Живей при султана в 14 и не се напъвай с размишления по европейски теми.
  =========
  Така и правя......
  А за Султаните си изгърмяхте късмета......
  При тяхно време, дебата "Македония" въобще не е съществувал.....
  Тогава расизма и ксенофобията били наказуеми.....и при най малкия проблем, Аскера е бил пращан да оправя положението.....

  Сега.... :) и от запад и от изток.....ви гледат сеира.....ако си забелязал....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Македонската нация се налага над мнозинството край Варадра след ВСВ. Но прощъпулниците се появяват още в края на 19-ти век.

  Всичко тръгва с това, че след Освобождението за официален български език се приема Търновския диалект. Доколкото знам, това е станало с един глас мнозинство. Алтернативата е била да се приеме Охридския диалект за да се подчертае връзката с българите в Македония. Но тук отново си проличава неособено високия интелектуален капацитет на българския политик - взема се решение в полза на Търновския диалект за да се подчертаела приемствеността с Шишманова България. Сякаш някой я е поставял под съмнение.

  Сърбите постъпиха доста по-умно и през 19-ти век проведоха т.н. Вукова реформа, която промени официалния сръбски с цел да го доближи максимално до сръбския в Херцеговина. До тогава официалния сръбски е бил много близък до шопския. С тази реформа става много близък до хърватския. Тази реформа се оказва много далновидна - защото благодарение на нея се създава конструктът "сърбо-хърватски" и се пръква държавата Югославия. Това, че тази държава не оцеля е друга тема. Но целенасочената езиковата политика на Сърбия създаде предпоставки за нейното политическо влияние.

  У нас подобно влияние щеше да се създаде ако през 19-ти век беше приет за официален охридския диалект. Тогава щеше да е много по-трудно да се построи стена между нас и нашите сънародници край Вардара.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  Мухахаха. Тюрки били. Даже не са и турци.
  Хунорската или Хунската Империя е образувана от Кутригурите и Утигурите в 375 година. Българи или Сармати или Славяни както искаш така ги наричай:) После при Атила се асимилират и скитите турци.
  Тюрки голям смях. Да определено след 434 година може да има всякакви хроники за скито-сарматите. Да ги наричат турци не тюрки, българи, славяни все тая.
  Тюрки били. Хахаха.
  Обединението между белите сармати Кутригурите и червените сармати Утигурите е в основата на мартеницата например.
  Да в 681 година в Българският етнос има 20% турци сиреч скити и 80% сармати или българи за разлика от днешна Турция дето нямате и един процент турци а и сте основно 50% траки. Самото име Турци сте си откраднали.

 76. 76 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  Авторът сигурно е станал американец и е забравил , че преди това е бил българин ! Дали е чел историята на отец Паисий......едва ли ! Не се срами.....

 77. 77 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Независимо от това дали Гоце, Даме, Яне и прочие са били с българско самосъзнание (без съмнение е така), македонците вече са отделен народ, а езикът им достатъчно се различава от нашия. Историческите процеси през последните 100 години са довели до македонско самосъзнание сред голямото мнозинство на славянобългарското население там. Самсъзнанието е съвсем отделна концепция от езиковата принадлежност и етническото потекло- помислете за американците и англичаните например.
  Загубихме македонците като сънародници, но защо трябва да ги превръщаме в заклети врагове? Статията е 100 % вярна.

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Бечев, Бечев!
  Значи България нямало да спечели ако не отстъпи?
  Така ли да разбираме твоите изцепки?
  И какво ще спечели ако отстъпи бе умнико?
  Аз съм за твърда позиция в отношенията.
  Видя се че колко повече отстъпваме, толкова повече се разюздават всякакви прищевки от сърбо-македонци.
  Освен това, как да отстъпим?
  Да променим историята си по прищевките им?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще клекнем пред евро-атлантическите господари и за това, както и за всичко останало. Този псевдо договор за приятелство ни го писаха в американското посолство, не знам дали дори са го чели преди да подпишат. И сега му сърбаме попората. Важното е, че искаха Македония в нато и ние послушно свалихме гащите и се наведохме. Сега когато решат, че я искат и в ес, ще го направим пак и то веднага, просто в момента не я искат и може да се правим на мъже.

 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  прод. от #74:

  Много хора не си дават сметка, че връзката с българите в Македония започва леко да се къса още в Средновековието.

  Сърбия при Душан (че и май преди него) превзема Македония. Цял век преди да дойдат турците Македония вече не е в българските граници. Техните владетели от този период - Вукашин и Углеша, всеизвестният Крали Марко и др. са сръбски благородници. Дали са били етнически сърби или са били местни не е ясно, но е факт, че са били подчинени на сръбския цар.

  Та Македония остава извън българските граници вече 7 века.

  Съвсем разбираемо е, че след 100 годишно сръбско управление през 14-ти век и след 5 века турско владичество етническото самосъзнание на българите на българите в Македобия е било леко размътено през 19-ти веки. Та от там се пръкват и сърбоманията и гъркоманията.

  Та именно затова е било от ключево значение официалният български да подчертае връзката ни с тях. Но ние, вместо това, решаваме да издигнем стена.

  Никой не може да направи това, което сам си направиш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 81. 81 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#63] от "zvz45655100":


  За това сте абсолютно прав- влияние се развива с културни обмени, пътни, комуникационни и икономически връзки, с радио, телевизия, концерти, стипендии, 2 часа пътуване до София, с постоянни жестове че са наши хора. Не обаче с рамкови декларации и тупане по гърдите.

 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николов":

  Влиянието на Сърбия идва от Русия, а не от някакви си реформи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Аз познавам "м"акедонците работя с тях от 1993г.За тях е важен келепира ако го има ще са и сърби и гърци и всякакви. Тъй наречения им елит беше на хранилка на УДБА а на нея беше изгодно да са македонци. Средното ниво на образовние в страната е изключително ниско много лесно се манипулира мисленето им.Националното им "м"акедонско усещане е на ниво футболна запалянковщина която се подхранва от доморасли политици и историци с манталитет на водачи на футболна агитка.

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  прод. от #74:

  Ако ние толкова държим да подчертаем, че езикът в Македония е български - какво ни пречи да адаптираме официалния български за да приемем диалектни форми от Охридско?

  Нали уж държим да кажем, че сме едно цяло?

  А защо третираме охридските диалекти като нещо второкачествено?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 85 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Бечев... Не говориш ли за северномакедонци, че споменаваш все една друга група в Гърция??? Аман от разбирачи от 5000 км разстояние

 86. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николов":Влиянието на Сърбия идва от Русия, а не от някакви си реформи.
  —цитат от коментар 82 на Храбър


  Това са глупости.

  Русия не е създала Югославия - тя възниква след ПСВ когато Русия е в състояние на гражданска война (а СССР още не е възникнал) и не може да провежда активна външна политика.

  И корените на Югославия са именно във Вуковата езикова реформа през 19-ти век.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 87. 87 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Авторът е прав за две неща - натискът върху тях ще усили омразата им към нас (1) и трябва да знаем какво целим в дългосрочен план (2). Оттам нататък не е прав за повечето неща.

  По (1) - моето наблюдение е, че македонците не са ни признателни за нищо. Независимо дали се държим добре или зле ни мразят. Напротив, такива хора често бъркат добротата със слабост. Ако се държим добре с тях, няма да ни уважават и ще се опитват да ни използват по всякакви начини. Та, аз не бих се притеснявал, много за първа точка. Нямаме си работа с логически мислещи хора, които са способни да дадат превес на разума пред емоциите.

  По (2) - какво искаме да имаме с Македония? Не ги виждам като ключов пазар, нито доставчик, нито съюзник. Ако влязат в ЕС, ще трябва да играят по правилата на ЕС, което намалява риска да ни правят мръсно. С Македония имаме нерешени проблеми от миналото. Реално, няма какво да делим с Македония. Историята е българска, Македония не е имало. Ето това признание трябва да търсим от Македонците. Оттам насетне, нека говорят на какъвто език искат, за мен е безразлично. Да се наричат държавата както искат, за мен е безразлично.

 88. 88 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Проект на Коминтерна","изкуствена нация", ок, всичко това е така. Ама тая изкуствена нация се създаде с прякото участие на Георги Димитров и БЪЛГАРСКАТА комунистическа партия.
  Удобно забравяме нашето предателство към Македония. Че ги хвърлихме в лапите на Сърбия и 50 години бяха подложени на репресии и набиване в главите, че ние сме "бугарски фашистки окупатор".
  И сега пак искаме да ги хвърлим, този път в ръцете на Русия. На Балканите няма вакуум, ако не са в ЕС, ще са в зоната на Путин. И в Скопие, както при нас, има достатъчно боклуци, готови да се продават за копейки.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 89. 89 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2135 Весело

  Днес рано ви пуснаха залъгалката !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Любопитно

  " Ако някой в София си прави илюзии, че един ден в Скопие ще си посипят главата с пепел и ще признаят българската версия за македонската история и език, със сигурност го очаква лоша изненада. Още повече, ако смята, че най-сигурният начин за реализирането на тази цел е дипломатически натиск."

  Никой не си прави подобни илюзии ! Но ако в ЕС си правят пък те илюзии, че македонците ще крадат и фалшифицират историята ни, а ние ще стоим и ще им се усмихваме, щото нали така криворазбрано ще ги подкрепим по пътя им към ЕС - не сте познали !

 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  прод. от #74:

  През 1879-та ние приемаме за официален Търновския диалект за сметка на Охридския за да сме подертаели връзката с Шишманова България. Да, ама нашите пишман-политици тогава не са съобразили, че Шишманова България не е включвала Македония.

  Шишманова България е била една съвсем малка страна (с граници близки до настоящите ни). В нея не е влизала Македония. Не е влизала и голяма част от Тракия. Не са влизали и част Родопите. Дори Добруджа не е била част от Шишманова България. Видинското царство също не е било част от него.

  Издигайки в тотем връзката на Третото Българско Царство с Шишманова България българските политици след Освобождението по същество подчертават разликите между нас и българите в Македония. Вместо да се опитват да търсят общото.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Разстроено

  Преди няколко десетилетия , синът на един наш посланик оттатък океана , каза следното и го помня като обица на ухото , ставаше въпрос за Щатите.....отиваш там и за 6 месеца ставаш американец...след година . забравяш , че си българин ! Защо го казвам , като случай......Днес , всеки може да отиде и заживее практически навсякъде , но не всеки отива някъде да носи собствените си възгледи и насажда там , където е отишъл по свой избор...разликата е в това , че други идват някъде и правят точно обратното и ти насаждат убеждението си , че това е правилния , твой избор и ако не слушаш , започват обработките.... тъй като тук има гласове , че сме " изгубили " тази земя през Средновековието и после.....все пак е логично да се припомни , че победената Османска империя признава етническата, българска същност на тези земи.....политика на империята или политика на победителите , или политика на други политически фактори довеждащи до тези сегашни проблеми помежду ни.....въпрос , търсещ безпристрастен отговор …..и решение на отговорни управляващи , което важи и за двете страни , защото е най-сигурно сам да си господар у дома си....Е , да поставим въпроса , как да се обединим , така ще имаме съпротивителни сили ...останалото после !

 93. 93 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 848 Любопитно

  Бечев ти си ясен! България няма собствени интереси в Македония и трябва да подкрепя евроатлантическите за бързото и приемане в ЕС за да бъда откъсната от Масква! По същата логика можеш да предложиш и на България тясно сближаване до пълно присъединяване към Турция за да се отървем веднъж завинаги от руската заплаха!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Завалията пак бълнува турци и турски заплахи.Абе тебе да не са те уважили,че имаш такава обсесия?

 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Днес рано ви пуснаха залъгалката !!!
  —цитат от коментар 89 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ти половин българин ли беше? Не мога да се сетя откъде ти идваше българския.

  А иначе на гърците Ви пуснаха залъгалката още през 1974-та.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall": искам да знам какви са интересите на България в Северна Македония. Аз лично освен да пия бира на Охридското езеро, други нямам...
  —цитат от коментар 70 на ivan_v


  Интересите на България са да не бъде представяна като враг и всеки гражданин на Македония който обяви че се чувства българин по произход до не бъде заклеймяван като предател и преследван! Нас веднага след промените ни заставиха да признаваме турската партия ДПС и да я пуснем във властта, а ние не можем да защитим правата на българите в Македония да има също политическо представителство като турците и албанците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#94] от "Николов":

  Не мога да се сетя откъде ти идваше българския.
  ========
  Той пише от 'Южна Македония'..... 😀👎

  Bukalemun
 97. 97 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti mehter":

  Пффф вместо да се излагаш с подобни глупости, най-добре за теб да обмениш по-бързо обезценяващата се турска лиричка с български лев, защото скоро съвсем ще обеднееш, не само духом.

 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#94] от "Николов":Не мога да се сетя откъде ти идваше българския.========Той пише от 'Южна Македония'..... 😀👎
  —цитат от коментар 96 на eti mehter


  Май майка му беше българка или нещо такова.

  Той сам ще си каже.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#44] от "Косьо Генчев":

  Всъщност, каква беше стратегията на Гърция? Имаше ли резултат? Македонците не отнесоха ли гръцкия кютек? Даже и доволни останаха макетата...
  Та никой няма в предвид буквално да се хванем за гушите. България трябва да има и да следва своята прагматична и последователна политика спрямо Македония. И да си гоним интереса и да си пазим историята на принципна основа.

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на zvz45655100
  zvz45655100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":

  Че той охридският диалект и в Македония не го разбират, какво остава тука да го въведем. По-скоро от Източна Македония като по-преходни. Но ще е достатъчно и просто да се въведат дублетни форми за е/я, ъ/о и пр. или да се върнат част от старите букви, пък който както иска да си ги чете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK