Коронавирусът вкара политическото във фризера

Коронавирусът вкара политическото във фризера

© Associated PressНеотдавна проф. Ивайло Дичев анализира в "Дневник", че при коронавирус пандемията "политическото тържествено се завърна в приспания от икономическата глобализация свят". Авторът илюстрира тезата си с различни примери. Налагането на извънредните мерки изстреля рейтинга на политическите лидери, включително и на Тръмп, които е "пряк виновник" за многото жертви; същевременно в САЩ и Бразилия станахме свидетели на политически протести срещу карантината. В България, както в много други страни впрочем, действията на правителство са критикувани от "мейнстрийм опозицията", макар че тя е поставена в незавидната роля и да оспорва, и да подкрепя защитните мерки. Предстои печатане на "пари с трилиони, но това не е толкова лошо - парите означават вяра в бъдещето, когато ще е тръгнала икономиката".


Наистина, ако разглеждаме политическото само като противовес на икономическото, може да се подведем, че през тези два месеца първото триумфира в световен мащаб. От една страна маса индустрии, бизнеси и фирми преустановиха дейността си или бяха маргинализирани. Въздушният трафик намаля с близо 90 процента, а авиокомпаниите отчитат загуби за милиарди. Любимата на неолибералите "невидима ръка на пазара", който регулира търсенето и предлагането, е безсилна пред опашките, извили се пред бюрата по труда дори в проспериращи страни като Швейцария.


Държавата стана нещо като денонощен управител и полицай: масово се затвориха граници, а много правителствата мобилизираха огромен публичен ресурс за запушване на пробойните в икономиката и подкрепа на хората, останали без работа. Закономерно правителствата и политическите лидери се радваха на впечатляващо одобрение от населението за действията им срещу заразата, поне в началото. Дилемите "сигурност" срещу "свобода" и "страх" срещу "удоволствия" получиха категорично разрешение в ущърб на вторите, а темелите на консуматорското общество изглеждаха силно разклатени.
Във всички тези действия на държавата обаче имаше малко политика. Освен ако не асоциираме функционирането й само с политика, каквото то не е. Всъщност


наблюдавахме триумф на държавата над пазара


И общество, което като че ли на всяка цена иска да бъде защитавано от тази държава.


Станахме свидетели и на затрогваща солидарност, каквато липсва в нормални политически времена: организирани в граждански мрежи доброволци пазаруваха за възрастни хора, мастити бизнесмени даряваха на болници медицинско оборудване и предпазни средства, гражданите излизаха на балконите и ръкопляскаха на медиците, които се борят срещу вируса с риск за живота си. Солидарността обаче не можа да скрие дълбоките социални неравенства в повечето либерални демокрации. В социалните мрежи вече се появяват снимки, на които медицински сестри призовават техните нови "почитатели" да не им ръкопляскат, а да накарат политиците да им повишат заплатите, за да могат да си вършат професионално работата.


Макар че пандемията не измете, а само избута настрана социалния въпрос,


най-потърпевшата политическа сила се оказа левицата


Да вземем например Европа, където тя е предимно в опозиция. Управляващите дясноцентристки и консервативни правителства предприеха единствено възможното противодействие на коронавируса в социално-икономически план - като развързаха кесиите с публични финанси. По съществото си тези мерки са силно етатистки, а когато са в големи мащаби, приличат и на социализъм. Парадоксално е, че във Великобритания Борис Джонсън раздава за възстановяване публичен ресурс в размери, за каквито Корбин не е и сънувал, когато обругаваха "социалистическата" му предизборна платформа. Как левицата да прави политика срещу левите решения на десницата?


Само че тази конвергенция - десните прилагат леви по същество социално-икономически мерки, а левите подкрепят ограничаване на гражданските права, е временна и в нея й липсва есенцията на политическото. Все още липсват конкурентните визии и проекти за реакция на ситуацията, но и за изход от кризата, няма остри спорове и конфликти в търсенето на най-добрите решения за обществото. По обективни причини в летаргия е и политическата мобилизация.


Не може да се говори за рестартиране на политическото и ако го разглеждаме като понятие, дефинирано през 30-те години от германския юрист Карл Шмит в студията му "Понятието за политическото". Според Шмит, за да има политически свят, да действаш политически означава да различаваш приятеля от врага. Врагът съществува само там, където има реална възможност за война в случай на конфликт; той не е икономическият противник, нито опонентът в политическата дискусия, нито личният ни враг.


В това архаично разбиране за политиката


големият антипод се явява либерализмът


И макар че в наши дни либералните демокрации посегнаха към авторитарния инструментариум, понятието за политическото на видния теоретик от нацистката епоха е неприложимо за тяхното поведение. Вярно, държавите затвориха границите си и се подготвиха за "война", но срещу невидима заплаха, а не срещу вражески армии. Ситуацията е много по-различна от "войната срещу тероризма", която водеше президентът Джордж Буш. А действията на медици и страданията на пациенти от страни, считани за източници на заразата, предизвикаха разбиране и съчувствие по цял свят.


Все пак временното ограничаване на конституционни права събуди основателни опасения, особено в Европа, от възраждане на авторитаризма, при който политиката е само маска на фасадната демокрация. Пред лицето на невидимата, но реална заплаха почти два месеца бяха суспендирани или силно ограничени извоювани през изминалите столетия права като свободата на събиране, свободното движение на хора, дори правото на икономическа инициатива. В Унгария на автократа Орбан отидоха още по-далеч. Парламентът беше разпуснат, а премиерът получи право да управлява с укази за неопределено време; медиите са заплашени с до пет години затвор за разпространението на фалшиви новини.


И в България управляващите пробваха да вкарат категорията "невярна информация за разпространение на заразна болест" в Наказателния кодекс. След критични публикации на експерти и журналисти и ветото на президента заради опасността от твърде размито тълкуване на това "що е фалшива новина", поправката отпадна. С което демократичният политическият процес взе своя малък реванш. Това обаче не попречи на прокуратурата да повдигне няколко крайно необосновани обвинения на медици и публични фигури за всяване на паника в обществото по архаичен, но действащ член на НК. На свой ред ГЕРБ и съюзниците му под предлог да се опази здравето на депутатите суспендираха работата на парламента - най-демократичната политическа институция.


Изминалите два месеца бяха триумф и на бюрокрацията в световен мащаб


на нейните щабове и съвети, за чиито представители избирателите не са гласували. Тези консултативни органи обаче предлагат, подсказват, а понякога и налагат решения на демократично избраните политици. Получи се нещо, подобно на диктата на фирмените лобисти върху вземането на политически решения в десетилетията преди коронавируса.


Същевременно под карантина бяха поставени гражданската съпротива срещу климатичните промени, срещу социалното неравенство, за хуманно отношение към мигрантите и т.н. Политическите протести бяха забранени, а описаните от проф. Дичев примери, към които могат да се добавят и оригиналните демонстрации срещу правителството и карантината в Израел и Словения, не превърнаха изключенията в правило.
COVID-19 парализира политическото.


"Политиците се чувстват принудени да действат, но не знаят какво да правят - резултатът беше локдаунът, който е и най-мащабната намеса на правителството, и тоталeн отказ от политически решения. Политиците слушат науката за първи път и резултатът е голямо недоразумение. Защото дори науката не казва истината, която търсят хората", написа в началото на май журналистът Якоб Аугщайн в издавания от него ляволиберален вестник Der Freitag. Аугщайн критикува "пандемичния абсолютизъм", който е обзел държавата и обществото в Германия. И призова за по-смели, политически по своя характер действия: отваряне на детските градини, на училищата за по-малките ученици, на ресторантите, театрите, кината. Разбира се, при спазване на предпазни мерки и адекватна грижа за групите, които са потенциално най-уязвими за вируса. Но "преди всичко: не трябва да има втори локдаун".


Междувременно в някои страни ограниченията се разхлабват и в по-голяма степен. Хората обаче ще трябва да се откажат за дълго от масови мероприятия. Но възстановяването на конституционните права, включително правото на събиране и на протест - при спазване на противоепидемичните изисквания, не може да чака.


Политиците са на ход!
Думата имат и гражданите.


Те вече спират да се делят на изолационисти и радикали и се "побратимяват" в градинките с бира в ръка. Време е да поискат и връщане към политическата нормалност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "Коронавирусът вкара политическото във фризера"

  - Глупости на търкалета. Китайският вирус просто показа, че "Алтернативата" в такт 7/8 НЕ е алтернатива. :) "Пунта мара" както последно заяви Герджиков за Божков ТВ. Същото обаче важи и за останалите активности на "прогресивната ни преса". :)

  "Кукловодите успяха така да усучат политическите конци, че ние да вярваме на техните маньоври, а не на очите си. Точно както по времето на комунизма. Вярва се на това, което се говори, а не на Чернобилската авария, защото за нея не се говори. Съществува само онова, което е изговорено. Не съществуват отровите, облаците, осакатените, умрелите, избитите." /Границата Т.Димова/

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  "сигурност" срещу "свобода" и "страх" срещу "удоволствия" получиха категорично разрешение в ущърб на вторите"
  ===============
  Светът никога не е можел да живее изцяло по хипарски. Самото хипарство изчезна, когато на хипитата им поникна първият бял косъм и се юрнаха да правят пари и кариери.

  Еретик
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Иво,

  Прави ми впечатление, чевсички писачи заедна с Дайнов, другия Иво, и цялата кохорта от ДВ и СВ си пишете ей тъй на ангро, без никаква връзка с реалността! Ама си пишете. Не пречите! Както е тръгнало ще изчезнат всички болшевики и комунисти от България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "Да вземем например Европа, където тя е предимно в опозиция." /става дума за левицата/. Дрън-дрън! Точно социалистическото правителство на Испания не се справи с пандеимята и ФАЛИРА държавата си! Сега виси на опаиката за помощи!
  Авторът не е в час и с ФЕЙК-новинита! те са част от хиридната войта, която бабикяновци водят срещу България и българите в полза на друга държава!! И след като "демократичното" е взело реванш, като е защитило фолшивите новини.................ясно за кои псевдо-демократи става дума!

 6. 6 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ама този Иво е всички нюанси на червеното - "Радев - достойният президент" - ха-ха-ха

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":

  "Както е тръгнало ще изчезнат всички болшевики и комунисти от България!"
  ==============
  Даже ще е скоро. Бях в последната година на университета, когато започнаха промените. Значи, моите връстнци са от последните, които са приемани в БКП. Остават ми 9 години до пенсия и тогава горе-долу всички последни комунисти ще идат да топлят пейкте в парка.
  Но след тях идат други бодри тарикати, така че само стилът ще бъде леко сменен.

  Еретик
 8. 8 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Малко ми идва байгън от това масово влюбване в Карл Шмит и цитирането му под път и над път. Тъй като не е много известен сред публиката, елементарната хуманитарна хигиена изисква и честно да се обявява личността му, а не срамежливото "германски юрист от 30-те години", "консервативен философ" и други подобни увъртания.
  Остава и лекарите да започнат масово да цитират д-р Йозеф Менгеле.

  Ето малко за Карл Шмит

  Нацисткият изследовател на правото е привлекателен за противниците на демокрацията и върховенството на закона
  Гидиън Рейкмън, 11 януари 2019 г.
  Finansial Times
  https://priorities.bg/naj-blestjashtijat-vrag-na-liberalizma-otnovo-e-na-moda/

 9. 9 Профил на stefandk63
  stefandk63
  Рейтинг: 229 Неутрално

  19K беше използван , за да се реши един политически проблем - как да блокираме замалко Китай, без да му обявим война....Или - как да оцелее ККП при засилващите се свеовни настроения срещу китайската хегемония....

  Проблемът с Китай, е че отворил уата - да погълне света, да вземе всичко срещу дрънкулки. И това стресира света.

  Решението,което гледаме, е тъпо , защото цели да запази съществуващите елити и техните проценти.
  Увеличаване на местното производство, взаимно-изгодно сътрудничество с Китай, уважение на човешките права,...тези неща бяха погребани с помощта на К19.....Имахме една политическо сражение, представено като епидемия. ККП отново спечели.

 10. 10 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Отдавна не бях виждал такава комунистическа простотия, но то е може би защото не чета техните сайтове. Дневник, незабавно изтрийте тази повърня от сайта си. Оставете този изклесък да се изявява по комунистическите и свинските медии.

 11. 11 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":


  Хич няма да е скоро. Младото поколение прегръща всякакви простотии, антиваксърски, антинаучни, чипове-5джи, и какво ли не още. Оттам до куроедовско-комунистическите глупости е само една крачка.

 12. 12 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Що за безумие е изказването, че "локдауна" не е политическо решение? Кой стопира икономиката и социалния живот? Политиците.
  Виждаме какво става във Бразилия, Великобритания, САЩ, дори Русия, където опитаха да го играят с мисъл за без локдаун. Не проработи и сега си тегрят последствията.
  По време на самата карантина (правилно е социално дистанциране, он е твърде дълго) същият Иво упрекваше политиците, че ни били забланили да ходим в парка... сега изведнъж заявява, че политиката била във фризера... Пълен миш-маш. Просто приоритетите по време на криза са различни. Разните прахови частици и зелена икономика останаха на заден план. Разбираемо защо.


  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK