Под кожата или Конспирация 3.0

Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок – нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.

© Георги Кожухаров

Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок – нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Биотехнологията, която идентифицира кашлицата, може да идентифицира и смеха. Правителствата и корпорациите ще знаят за нашите емоции повече отколкото самите ние.


На кой жанр принадлежи тази прогноза? На високата научна експертиза? На амбициозна конспиративна теория? Не, отговорът не е бърз и лесен. Важното е, че самият въпрос въвежда във вихъра на био-власт, дискурси, не/видимости, афекти, в който майсторски ни е завихрила корона-кризата.
Криза се римува с конспирация, те са неразделна двойка: колкото по-ненадейна и яростна е кризата, толкова по-креативна е конспирацията; колкото по-продуктивна е конспирацията, толкова по-замъглена и неуправляваема става кризата.


Три кризи от последните три десетилетия - пост-комунистическа, екологична, пандемична - ознаменуваха три поколения конспирация.


Конспирация 1.0 - Критичната параноя


Как да обясниш явления, които изглеждат невъзможни, но са реални? Ограбена цяла банка: но не от маскирани бандити, а от костюмирани елити. Или откраднатия язовир Искър - в началото на прехода изглеждаше невъзможно, макар и реално, а то се оказа повторимо и банално, но това е друг разказ.


Чрез критична параноя. Тя е въведена от Салвадор Дали - спонтанен метод на ирационално познание, базирано на критична обективация на асоциации и интерпретации или по-просто, свързване на явления, които не са свързани по очевиден начин.


Родните разконспиратори избраха не арта, а археологията: за разлика от Кристо, който покрива, за да разкрие истинската същност, те заиграха на матрьошки - видимостта е фейк, разглобяваш първата, за да разкриеш истината, но виждаш втора, която също е фейк.... и така в многобройни страници класикът на първата вълна Едвин Сугарев громеше Заговора - зад демократичния преход стоят комунистическите тайни служби, зад демократите - предатели. Както депутат колоритно синтезира родната картинка, в която нищо не е каквото изглежда: масонството у нас като всичко българско - и демокрацията, и комунизма дори - не е истинско. Съдиите у нас всъщност са масони, но то и масоните у нас не са истински масони.


Родният принос към Конспирацията е нейният демократичен привкус. В две еднакво съществени отношения - като жанр и като актьори. Именно демокрацията ни дари с конспирацията като публичен жанр. Първото поколение бяха раз/конспиратори и демократизатори - критичната параноя целеше очистване на прехода от фейк и задкулисие.


Конспиратори 2.0 - от трансформатори към манипулатори


Второто поколение политици, ангажирани с конспирацията, се ангажираха именно от страната на конспирацията, а не от тази на демистификацията. За разлика от изобретателното въображение на политика-хайку поет Сугарев, те са по-анонимни и без въображение, и приложиха един прост метод - огледалните образи. Не по Лакан, а по пост-комунистически.


Те си конспираторстват непрестанно - и по масонски, и медийно - но еко-кризата най-ясно изкристализира специфичната им стратегия. Зелените твърдят, че еко-политиката у нас не е истинска еко-политика, природата не се защитава от програма Натура, а бизнесмените не правят истински бизнес, а крадат общото ни бъдеще като приватизират природата. За справка - природен парк Калиакра и голф апетитите, сагата Пирин... Бизнес-правителствени конспиратори не отговорят на критиката с аргументи, а преобръщат дискурса - зелените не са истински зелени, не защитават автентично природата, а конкурентни бизнес-интереси. Фактите, които с огромно закъснение установява прокуратурата, заздравяват нишките на зеления дискурс с реалността, ерго, потвърждават връзките на втория с конспирацията.


Критичната параноя има за цел демокрацията и истината, огледалният дискурс продуцира пост-демокрация и фейк. Залогът на първата е политически - преходът, на втория - лобистки и корупционен.


Конспирация 3.0 - управление на света чрез ваксини


Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок - нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.


Ювал Ноа Харари, гуруто на социалните науки, го характеризира като преход от наблюдение над кожата към наблюдение под кожата: "Ако корпорациите и правителствата започнат масово да събират нашите биометрични данни, те ще могат да ни опознаят далеч по-добре, отколкото се познаваме сами, и ще могат не само да предсказват чувствата ни, но и да ги манипулират. Представете си една Северна Корея от 2030 г. - ако слушате реч на Великия водач и биометричната гривна разпознава признаци на гняв, с вас е свършено." Пътят е павиран, хоризонтът е историята, афектите - апокалиптични.


Джуди Миковиц, гуруто на пандем-конспирацията, известява План-демията - новото управление на света чрез ваксини, световен заговор, новият лош Бил Гейтс.


Тези дни кандидатът за гуру и лидер на Възраждане Костадин Костадинов организира протест срещу задължителната ваксина. Ваксината още не съществува, но важното е конспираторът да разконспирира голямата Конспирация - корона, Бил Гейтс, 5G, а за български привкус и Бойко Борисов.


Ако пандемията не съществуваше, антиваксърите щяха да я изобретят. Знаем от Сартр, че ако евреите не съществуваха, антисемитизмът щеше да ги изобрети. Антиваксърите имат такава дълбока и интимна нужда от пандемия, както антисемитизмът от евреите. Дълбоката и интимна нужда от конспирация впечатлява както с многобройност (46% у нас вярват, че корона-вирусът е изкуствено създаден за облагодетелстване на фармацевтични компании), така и с 'безпартийност'- видеото на Джуди Миковиц се споделя и от консерватори, и от либерали.


Ако първите поколения конспирации имаха политически и бизнес залог, конспирация 3.0 се прицелва в тялото и влиза под кожата: кой да решава за живота и смъртта, кой да направлява емоциите ни. Биометричното конспиративно въображение черпи от науката - пандемия и биометрия са сложна материя, и победоносно я доминира: "2039-а: когато всички конспирации станат истина".


Има ли изход от доминацията на биометричната власт? В стрийт арт въображението: един робот рисува "Човеци, вие сте прецакани".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK