Под кожата или Конспирация 3.0

Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок – нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.

© Георги Кожухаров

Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок – нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.



"Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Биотехнологията, която идентифицира кашлицата, може да идентифицира и смеха. Правителствата и корпорациите ще знаят за нашите емоции повече отколкото самите ние.


На кой жанр принадлежи тази прогноза? На високата научна експертиза? На амбициозна конспиративна теория? Не, отговорът не е бърз и лесен. Важното е, че самият въпрос въвежда във вихъра на био-власт, дискурси, не/видимости, афекти, в който майсторски ни е завихрила корона-кризата.




Криза се римува с конспирация, те са неразделна двойка: колкото по-ненадейна и яростна е кризата, толкова по-креативна е конспирацията; колкото по-продуктивна е конспирацията, толкова по-замъглена и неуправляваема става кризата.


Три кризи от последните три десетилетия - пост-комунистическа, екологична, пандемична - ознаменуваха три поколения конспирация.


Конспирация 1.0 - Критичната параноя


Как да обясниш явления, които изглеждат невъзможни, но са реални? Ограбена цяла банка: но не от маскирани бандити, а от костюмирани елити. Или откраднатия язовир Искър - в началото на прехода изглеждаше невъзможно, макар и реално, а то се оказа повторимо и банално, но това е друг разказ.


Чрез критична параноя. Тя е въведена от Салвадор Дали - спонтанен метод на ирационално познание, базирано на критична обективация на асоциации и интерпретации или по-просто, свързване на явления, които не са свързани по очевиден начин.


Родните разконспиратори избраха не арта, а археологията: за разлика от Кристо, който покрива, за да разкрие истинската същност, те заиграха на матрьошки - видимостта е фейк, разглобяваш първата, за да разкриеш истината, но виждаш втора, която също е фейк.... и така в многобройни страници класикът на първата вълна Едвин Сугарев громеше Заговора - зад демократичния преход стоят комунистическите тайни служби, зад демократите - предатели. Както депутат колоритно синтезира родната картинка, в която нищо не е каквото изглежда: масонството у нас като всичко българско - и демокрацията, и комунизма дори - не е истинско. Съдиите у нас всъщност са масони, но то и масоните у нас не са истински масони.


Родният принос към Конспирацията е нейният демократичен привкус. В две еднакво съществени отношения - като жанр и като актьори. Именно демокрацията ни дари с конспирацията като публичен жанр. Първото поколение бяха раз/конспиратори и демократизатори - критичната параноя целеше очистване на прехода от фейк и задкулисие.


Конспиратори 2.0 - от трансформатори към манипулатори


Второто поколение политици, ангажирани с конспирацията, се ангажираха именно от страната на конспирацията, а не от тази на демистификацията. За разлика от изобретателното въображение на политика-хайку поет Сугарев, те са по-анонимни и без въображение, и приложиха един прост метод - огледалните образи. Не по Лакан, а по пост-комунистически.


Те си конспираторстват непрестанно - и по масонски, и медийно - но еко-кризата най-ясно изкристализира специфичната им стратегия. Зелените твърдят, че еко-политиката у нас не е истинска еко-политика, природата не се защитава от програма Натура, а бизнесмените не правят истински бизнес, а крадат общото ни бъдеще като приватизират природата. За справка - природен парк Калиакра и голф апетитите, сагата Пирин... Бизнес-правителствени конспиратори не отговорят на критиката с аргументи, а преобръщат дискурса - зелените не са истински зелени, не защитават автентично природата, а конкурентни бизнес-интереси. Фактите, които с огромно закъснение установява прокуратурата, заздравяват нишките на зеления дискурс с реалността, ерго, потвърждават връзките на втория с конспирацията.


Критичната параноя има за цел демокрацията и истината, огледалният дискурс продуцира пост-демокрация и фейк. Залогът на първата е политически - преходът, на втория - лобистки и корупционен.


Конспирация 3.0 - управление на света чрез ваксини


Пандемията е безпрецедентна криза и залогът става безпрецедентно висок - нашето тяло, нашите емоции, нашето Аз.


Ювал Ноа Харари, гуруто на социалните науки, го характеризира като преход от наблюдение над кожата към наблюдение под кожата: "Ако корпорациите и правителствата започнат масово да събират нашите биометрични данни, те ще могат да ни опознаят далеч по-добре, отколкото се познаваме сами, и ще могат не само да предсказват чувствата ни, но и да ги манипулират. Представете си една Северна Корея от 2030 г. - ако слушате реч на Великия водач и биометричната гривна разпознава признаци на гняв, с вас е свършено." Пътят е павиран, хоризонтът е историята, афектите - апокалиптични.


Джуди Миковиц, гуруто на пандем-конспирацията, известява План-демията - новото управление на света чрез ваксини, световен заговор, новият лош Бил Гейтс.


Тези дни кандидатът за гуру и лидер на Възраждане Костадин Костадинов организира протест срещу задължителната ваксина. Ваксината още не съществува, но важното е конспираторът да разконспирира голямата Конспирация - корона, Бил Гейтс, 5G, а за български привкус и Бойко Борисов.


Ако пандемията не съществуваше, антиваксърите щяха да я изобретят. Знаем от Сартр, че ако евреите не съществуваха, антисемитизмът щеше да ги изобрети. Антиваксърите имат такава дълбока и интимна нужда от пандемия, както антисемитизмът от евреите. Дълбоката и интимна нужда от конспирация впечатлява както с многобройност (46% у нас вярват, че корона-вирусът е изкуствено създаден за облагодетелстване на фармацевтични компании), така и с 'безпартийност'- видеото на Джуди Миковиц се споделя и от консерватори, и от либерали.


Ако първите поколения конспирации имаха политически и бизнес залог, конспирация 3.0 се прицелва в тялото и влиза под кожата: кой да решава за живота и смъртта, кой да направлява емоциите ни. Биометричното конспиративно въображение черпи от науката - пандемия и биометрия са сложна материя, и победоносно я доминира: "2039-а: когато всички конспирации станат истина".


Има ли изход от доминацията на биометричната власт? В стрийт арт въображението: един робот рисува "Човеци, вие сте прецакани".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  На авторите на статията ,ако им преведат някой по тлъст грант , пардон хонорар още утре ще напишат колко хубаво ще е да те чипират ...

 2. 2 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Май не сте разбрали написаното?!

 3. 3 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Тази дипломна работа си заслужава добър хонорар

  Да са живи и здрави и тримата студенти и да си го харчат със здраве..

 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Извини ме
  Надрасках нещо подобно преди да те прочета
  Бъди здрав

  До коментар [#1] от "SS":

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "...политика-хайку поет Сугарев..." :)

  Сугарев в corruptionbg.com:
  "Случаят с фондация "Сапио""
  "Сделката за „Нефтохим“ АД и нейните икономически и геополитически последствия"

  Гърневски вчера в Нова:
  „В последните месеци сме свидетели на края на прехода. Води се битка между паралелната държава, която осъществи този преход, и правовата държава, която се опитва да наложи истинската демокрация в страната. Това означава ред, отговорност и правосъдие за всички. От 2 години в арестите на България са знакови хора от прехода, превърнали се в олигарси, благодарение на несправедливо ощетяване на народа. В шепа нагли, самозабравили се и арогантни олигарси са концентрирани изключителни богатства. За никой не е тайна, че тази криминална приватизация беше осъществена от бившата комунистическа номенклатура"“

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "46% у нас вярват, че корона-вирусът е изкуствено създаден за облагодетелстване на фармацевтични компании"

  Това в кой ден от "пандемията" го установихте и колко хора питахте?

 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Благодарен съм на родителите ми, че са ме ваксинирали.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  На снимката - "Маски с активен въглен 12 лева".
  Хората доскоро се фукаха с телефоните си...

  Еретик
 15. 15 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Не знам колко има или няма конспирации, ваксинации и т.н. Факт е обаче, че предавания се свалят от телевизии, предавания които "разкриват" заговорите зад пандемията, свалят се клипове от тубата, в които открито се казва този и този и този са зад това и искат да вземат едни пари. Има много статии, които казват как американците още през Ноември са предупредили Израел и т.н. ВСЕКИ ИЗБИРА В КАКВО ДА ВЯРВА, обаче! Странно е обаче това, което се казва в това клипче:
  https://www.youtube.com/watch?v=lzIC-oH_P6c&t=4s
  От Пентагона, говори Бил Гейтс. Сами си правете изводите, аз нищо не искам да кажа. Само се питам ами ако това е наистина така?
  Явно много холивудски продукции (например Обществен Враг с Джийн Хекман и Уил Смит) или са дали идеи или са истина...

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#13] от "majorman":

  Благодари по-добре на тогавашната държава,че ваксинацийте бяха задължителни.

 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Любопитно
 18. 18 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 673 Весело

  Питат радио "Ереван" какво е конспиратор.
  След дълъг размисъл радиото отговаря: "Човек, който спира коне."...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 19. 19 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 435 Любопитно

  малко интересно четиво по темата:

  https://www.otizvora.com/2020/04/11908/comment-page-1?unapproved=39043&moderation-hash=c9673c1f85958cb3c742fea6b28f0494 #comment-39043

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Разстроено
 21. 21 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изтискването на мисли от телектуалец, особено от нбу , е като рокфеста в с.Миндя.
  Мъчителен процес.

  Туряш едно голямо научно заглавие, като " Да изкараме кооператива от селянина" и събираш по-глухите селски кибици на три маси "по далеко от гюролтията.

  .. и чакаш сборника с академичните варианти, както се питат съкооператорите по дуварите, тая година паталклама ще има ли?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 22. 22 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Любопитно
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Доста странен материал, според който се оказва, че главни действащи лица, при това без да става ясно от текста, дали приведените примери са на хора които спомагат на конспираторите със своите писания или напротив, разкриват технитъе действия и конспиративни мрежи и в същото време, мнението на автора по този въпрос остава скрито за читателя.
  Поне за първите два от трите примера ние можем ( и би трябвало) да имаме мнение, дали опиасното е резултата от случайни явления, за които Сугарев и зелените са ни лъгали че са резултат от конспирации. Мисля, че е доста ясно за всеки човек, който поне малко е следял нещата, че банковите фалити и силите които са ги предизвикали имат конкретни имена, кактои стоящи зад тях лица от тайните служби и партийната върхушка на близкото минало. Окончателно доказателство дойде след като Сугарев вече не пишеше - фалита на КТБ, тези които имаха полза за да не връщат кредити, другите които изкяриха и продължават да кярат от разпореждането с остатъчните алктиви и кохортата висши държавни служителои, които уж са отговорни такова нещо да не се слуваа, но до ден днешен няма ни един виновен сред тях.
  Що се отнася до това, дали са инсинуации темите за протести на зелените или са били по реален повод, даже от примера за голф игрищата или от "пандемията" ит ВЕИ-та, "случайно" собственост на видни другари, какво е ако не далавера реализирана на основата на конспиративни характеристики, вярно, не световни и не чак толкова значителни дори на национално ниво, но основаващи се на връзки между законодатели и икономически засинтересовани лица чрез споделяне на изпреварваща информация, отускане на необезпечени заеми и подобни.
  Не взимам отношение по третия вариант разгледан от автора по елемнатрана причина - все още няма информация, която надеждно да потвърждава или отхвърля варианта конспирация, което никак не пречи да се оформят полета за далавера на отделни икономиеки субекти. Поне за момента е напълно възможно това да е случайно или в резултат на някаква конспирация.
  Тук му е мястото да се каже, е конспирация ( или ОПГ ако предпочитате) в никакъв случай не означава световна такава - както винаги има и ще има хора, кооито търсят да "намажат" все едно от какво, така винаги ще има хора, които ще губят от такива действия и ще им противодействат.
  В този смисъл постулирането на някакви световни центрове които решават и предопределят живота ни си е чиста лъжа, която обаче от край време хваща място сред много от хората.

 24. 24 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Весело

  На глупави хора конспирации им дай.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  "Пътят е павиран, хоризонтът е историята, афектите - апокалиптични."
  И сега какво?

 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Анна Кръстева се саморекламира и говори в рето лице. Какво падение!

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Тази дипломна работа си заслужава добър хонорарДа са живи и здрави и тримата студенти и да си го харчат със здраве..
  —цитат от коментар 3 на sbaleev


  Какви трима студенти? Тая дето е писала статията е една от тия "студенти".

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  анче крастева, седни си, слаб две.

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  Мдааа - свама от тримата са ми преподавали. Дичев е извън скалата за да го класираш. Ана Кръстева е по-нормална, но и тя си е крайноляв соросоид, фен на Хилъри (според нея Хилърито много добре говорела, ама хората не я разбирали). Тоя тюрлюгювеч дето са забъркали дано поне те си го разбират. Явно каката има да дели нещо със Сугарев в административен план в НБУ, щото иначе няма обяснение защо го споменава толкова пъти, при условие, че за разлика от Дичев и други подобни, човекът (добър или лош) отдавна не се бута навсякъде и не търси внимание.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK